Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, arisdj77 said:

Έχω τα αλουμίνια της φωτογραφίας τα οποία έχουν πάρει πιτσιλιές άσπρο  χρώμα (από οτι καταλαβαίνω) πως θα ήταν εύκολο να της αφαιρέσω ; 

επίσης υπάρχει η δυνατότητα να τα περάσω κάτι ώστε να φρεσκαριστούν πχ σπρέι ;

IMG_9017.jpeg

Μωρομάντηλα και μπλε οινόπνευμα, φόρα γάντια γιατί θα πασαλειφτείς  με μπογιά.
Αν είναι χοντρό σε πάχος το λέρωμα, πέρνα με το οινόπνευμα για να μαλακώσει και μετά ξύσε με πλαστική σπάτουλα
για να φύγουν τα χοντρά. Μην βάλεις μεταλλική γιατί θα χαράξεις την ανοδίωση.

Δε γνωρίζω για σπρεϊ.

• Like 1
  • Απαντ. 1,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Στις 12/2/2025 στις 7:02 ΠΜ, mindreader είπε

Πολιτικος μηχανικος ΔΕΝ ειμαι, οποτε θα κανω χαζη ερωτηση.

Ολοκληρωνεται η αποστραγγιστικη ταφρος περιμετρικα του σπιτιου, ωστε να λυθει σχεδον απαξ δια παντος, το προβλημα της 'ανιουσας υγρασιας', που εκανε τις κολωνες να ταλαιπωρουνται (εμφανεις ρηγματωσεις εξωτερικα, και να μην ξερεις και τι γινεται παραμεσα) λιγα χρονια απο τοτε που ειχαν ξαναγινει.

Ομως, καλα, η ανιουσα υγρασια, πες ok, fixed, με την υγρασια εντος του εδαφους, και το τμημα της οικοδομης εντος του εδαφους, πχ μεχρι και θεμελια, τι γινεται; Δηλαδη, αυτα, ουτε λιγο ουτε πολυ, πρεπει να ειναι σχεδον διαρκως βουτηγμενα στο νερο και την υγρασια! Πως αυτα....αντεχουν, ενω τα υπεργεια, πανω απο το εδαφος, δεν αντεχουν;

Κατι δεν γνωριζω προφανως.

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω εγώ χωρίς να είμαι πολιτικός μηχανικός. 

Αλλά είχα τους ίδιους έντονους προβληματισμούς με εσένα. 

Θα σε παραμπεψω πρώτα στην εκπομπή ecobuilders στο YouTube (εκπομπές 6,7 και 8. ) όπου από εκεί αντλήσα την απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό.

Έχω υπόγειο που έβαλα penetron admix από θεμέλια δάπεδο μέχρι και όλα τα τοιχία του υπογείου περιμετρικά. Επειδή τότε δεν ήξερα και κάνεις δεν με ενημέρωσε δεν έβαλα κορδόνι penetron στον αρμο διακοπής εργασιών. Πολύ κακώς φυσικά. Ακόμα χειρότερα τα μουρελα από έξω κλείστηκαν με κάποιο άλλο υλικό και ίσως όχι όλα. Όταν κατάλαβα το θέμα μου Τα έκλεισα μετά από μέσα μόνος μου με penetron mortar. H  ίδια η penetron με συμβούλεψε να σκάψω περιμετρικά από μέσα (γιατί από έξω το σκαμα είχε ήδη κλείσει) στον αρμό διακοπής εργασιών πέντε πόντους και να βάλω mortar οπωσ στα μουρελα. Αλλά σκέφτηκα τα νερά θα έχουν μπει 20 πόντους μέσα στο μπετον καταστρεφωντας τα πάντα οι 5 πόντοι από μέσα με μάραναν?

Αλλά σύμφωνα με τους ecobuilders η πενετρον είχε δίκιο μια και το υπόγειο και τα θεμελια καλύπτονται από χώμα που δεν αφήνει οξυγόνο η διοξείδιο του άνθρακα να περάσει και προκαλέσει ζημιά στα σίδερα και στα μπετά. Οπότε δεν θέλεις απλά το νερό να περάσει μέσα στο σπίτι. Θα υπάρχει νερό στα θεμέλια θα είναι υγρά αφού δεν έγινε σωστή δουλειά αλλά θεωρητικά και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους το χώμα προστατεύει την διάβρωση οπλισμου που βρίσκεις συνήθως πάνω από την γη. 

Αν ξεκινούσα την εργασία από την αρχή τώρα με τις τωρινές μου γνώσεις θα έβαζα πενετρον οπωσ έβαλα και κορδόνι στον αρμό και μόνωση στα τοιχία περιμετρικά με φελιζολ. Ίσως παλι δεν θα έκανα drainage γιατί είναι παλούκι και δεν θα έβρισκα τουσ σωστούς μάστορες να το κάνουν. 

Οπότε στην περίπτωση σου η θεωρία λέει και να είναι μέσα στο νερό τα θεμελια σου και να  έχουν υγρασια το χώμα που τα σκεπάζει σε προστατεύει από αυτό που φοβάσαι πιο πολύ.  Οπότε οποιαδήποτε εργασία από μέσα στο υπογειο αποσκοπεί να σε σώσει από τα νερά που θα βλέπεις μέσα. 

Αυτή είναι η θεωρία οπωσ την κατάλαβα εγώ μπορεί και να είναι και λάθος μηχανικος δεν είμαι και οπωσ είπα αν τα έκανα από την αρχή θα μόνωνα δίπλα και τριπλά να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 

• Like 4
Δημοσ.
54 minutes ago, AnalysisParalysis said:

Θα σε παραμπεψω πρώτα στην εκπομπή ecobuilders στο YouTube (εκπομπές 6,7 και 8. ) όπου από εκεί αντλήσα την απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό.

Έχω υπόγειο που έβαλα penetron admix από θεμέλια δάπεδο μέχρι και όλα τα τοιχία του υπογείου περιμετρικά. Επειδή τότε δεν ήξερα και κάνεις δεν με ενημέρωσε δεν έβαλα κορδόνι penetron στον αρμο διακοπής εργασιών. Πολύ κακώς φυσικά. Ακόμα χειρότερα τα μουρελα από έξω κλείστηκαν με κάποιο άλλο υλικό και ίσως όχι όλα. Όταν κατάλαβα το θέμα μου Τα έκλεισα μετά από μέσα μόνος μου με penetron mortar. H  ίδια η penetron με συμβούλεψε να σκάψω περιμετρικά από μέσα (γιατί από έξω το σκαμα είχε ήδη κλείσει) στον αρμό διακοπής εργασιών πέντε πόντους και να βάλω mortar οπωσ στα μουρελα. Αλλά σκέφτηκα τα νερά θα έχουν μπει 20 πόντους μέσα στο μπετον καταστρεφωντας τα πάντα οι 5 πόντοι από μέσα με μάραναν?

Αλλά σύμφωνα με τους ecobuilders η πενετρον είχε δίκιο μια και το υπόγειο και τα θεμελια καλύπτονται από χώμα που δεν αφήνει οξυγόνο η διοξείδιο του άνθρακα να περάσει και προκαλέσει ζημιά στα σίδερα και στα μπετά. Οπότε δεν θέλεις απλά το νερό να περάσει μέσα στο σπίτι. Θα υπάρχει νερό στα θεμέλια θα είναι υγρά αφού δεν έγινε σωστή δουλειά αλλά θεωρητικά και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους το χώμα προστατεύει την διάβρωση οπλισμου που βρίσκεις συνήθως πάνω από την γη. 

Αν ξεκινούσα την εργασία από την αρχή τώρα με τις τωρινές μου γνώσεις θα έβαζα πενετρον οπωσ έβαλα και κορδόνι στον αρμό και μόνωση στα τοιχία περιμετρικά με φελιζολ. Ίσως παλι δεν θα έκανα drainage γιατί είναι παλούκι και δεν θα έβρισκα τουσ σωστούς μάστορες να το κάνουν. 

Οπότε στην περίπτωση σου η θεωρία λέει και να είναι μέσα στο νερό τα θεμελια σου και να  έχουν υγρασια το χώμα που τα σκεπάζει σε προστατεύει από αυτό που φοβάσαι πιο πολύ.  Οπότε οποιαδήποτε εργασία από μέσα στο υπογειο αποσκοπεί να σε σώσει από τα νερά που θα βλέπεις μέσα. 

Αυτή είναι η θεωρία οπωσ την κατάλαβα εγώ μπορεί και να είναι και λάθος μηχανικος δεν είμαι και οπωσ είπα αν τα έκανα από την αρχή θα μόνωνα δίπλα και τριπλά να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Ωραίοι οι ecobuilders.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, BigBlack είπε

Ωραίοι οι ecobuilders.

Μακάρι να τις έβγαζαν και να είχα δει τις εκπομπές πριν χτίσω το σπίτι και όχι μετά όπως και έγινε αλλά...τέλος πάντων...

Ρώτησα και σε άλλο νήμα αλλά κάποιος μίλησε για αφυγραντηρα PDDW12200  σε αυτο το νήμα. Αν χάσω επαφή με το ρουτερ δεν μπορώ να το ξυπνήσω και να πιάσει ξανά? Υπάρχει καποιο άλλο κόλπο? Πολλές επακινησεις του ρουτερ θα επανέλθει η θέλει ξανά εγκατάσταση απο εφαρμογή? Έχει κάποιος συγκεκριμένη εμπειρία? Ευχαριστώ. 

Δημοσ.

καλησπερα, ξαφνικα σταματησε να λειτουργει η λαμπα στο δωματιο . Εβαλα και αλλη (που φωτιζει κανονικα) μηπως καηκε η λαμπα αλλα και παλι οχι. Το υπολοιπο δωματιο εχει ρευμα κανονικα. Οποτε λογικα θεμα με το καλωδιο της λαμπας;

Απο ηλεκτρολογικα δε ξερω τιποτα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/2/2025 στις 5:16 ΜΜ, papoys1 είπε

σχαράκι περιστρεφόμενο ή πατητό που κλεινει τις τρύπες όταν το γυρίζεις δεν κάνει;;;

τελικα  εβαλα το σχαρακι που το περιστρεφεις με το χερι.Το στερεωσα με σιλικονη για να μπορω αν το βγαλω εαν χρειαστει ευκολα,και problem solved .Τερμα οι αφροι απο το πατοσιφωνο.Κοστος 6 ευρω το σχαρακι σε φ100 

το σχαρακι ειναι αυτο.

https://kaxirismonotika.gr/συγχρονα-δομικα-και-διακοσμητικα-υλικα/7325-sxaraki-inox-asfaleias-stroggylo-f100-rovar.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAtsa9BhAKEiwAUZAszZQ_XQ3ObPoKgxNWpD5rk-iFGEybjjf1qp9MRolsEwhdSMYoxmi4-RoCggAQAvD_BwE

Επεξ/σία από dimviii
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, AnalysisParalysis said:

Μακάρι να τις έβγαζαν και να είχα δει τις εκπομπές πριν χτίσω το σπίτι και όχι μετά όπως και έγινε αλλά...τέλος πάντων...

Έβλεπα πριν από πολλά χρόνια μιά σειρά στην ερτ που μιλούσαν ελληνες αρχιτέκτονες. Ένας από αυτούς είπε δύο πράγματα που μου έμειναν. Το πρώτο, πως η στεγάνωση ενός κτιρίου είναι ένα απο τα πιό δύσκολα και σύνθετα τεχνικά έργα. Το δεύτερο που είπε πως σε κάθε κατασκευή που έφτιαχνε, έκανε τουλάχιστον ένα λάθος που δημιουργούσε προβλήματα αργότερα.

Οπότε παρηγορήσου!

14 minutes ago, burnthecity said:

καλησπερα, ξαφνικα σταματησε να λειτουργει η λαμπα στο δωματιο . Εβαλα και αλλη (που φωτιζει κανονικα) μηπως καηκε η λαμπα αλλα και παλι οχι. Το υπολοιπο δωματιο εχει ρευμα κανονικα. Οποτε λογικα θεμα με το καλωδιο της λαμπας;

Μπορει να εχεις ξεχωριστη ασφαλεια φωτισμου απο την ασφάλεια των πριζών. Δες στον πίνακα αν εχει πέσει κάποια ασφάλεια.

Επεξ/σία από BigBlack
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, burnthecity είπε

Μπορεί να φταίει ο διακόπτης ή το ντουί, το καλώδιο καθεαυτό πιο δύσκολα.

Κάποιος που ξέρει από ηλεκτρολογικά και έχει κάποια βασικά εργαλεία θα μπορεί να το φτιάξει εύκολα αλλά αφού δεν ξέρεις καλύτερα βρες κάποιον σχετικό ή ηλεκτρολόγο

• Like 2
Δημοσ.

οκ ευχαριστω!

2 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Μπορεί να φταίει ο διακόπτης ή το ντουί, το καλώδιο καθεαυτό πιο δύσκολα.

Κάποιος που ξέρει από ηλεκτρολογικά και έχει κάποια βασικά εργαλεία θα μπορεί να το φτιάξει εύκολα αλλά αφού δεν ξέρεις καλύτερα βρες κάποιον σχετικό ή ηλεκτρολόγο

θα ηθελα να το δω μονος για εμπειρια και για να γλυτωσω και κανα φραγκο. Πως ελεγχω αν φταιει το ντουι;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, burnthecity είπε

Είναι απλές ή Led ; 

Συνήθως οι LED είτε αναβοσβηνουν ή δε ανάβουν καν . Το καλώδιο να έχει θέμα δύσκολο . Οι ασφάλειες του πίνακα είναι εντάξει ; Ίσως το ντουι.

8 λεπτά πριν, burnthecity είπε

οκ ευχαριστω!

θα ηθελα να το δω μονος για εμπειρια και για να γλυτωσω και κανα φραγκο. Πως ελεγχω αν φταιει το ντουι;

Εφόσον δε έχεις γνώσεις , με το ρεύμα μη παίζεις .

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, burnthecity είπε

οκ ευχαριστω!

Κάνε αναζήτηση ντουι και δες βίντεο, οπωσδήποτε κλείνεις πρώτα το γενικό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά έχεις πολύμετρο, δοκιμαστικό κατσαβίδι ή και ασύρματο δοκιμαστικό?

Βάζεις το δοκιμαστικό στις επαφές του ντουί (με τον διακόπτη στο on) και βλέπει αν έχει ρεύμα*. Αν ναι, έχει κοπεί ο ουδέτερος στο ντουί. Αν δεν έχει καθόλου, το βγάζεις να δεις άμα έχει κοπεί κάποια επαφή και αν έρχεται ρεύμα από τα καλώδια. Μετά πας στον διακόπτη.

Ή χώνεις το ασύρματο δοκιμαστικό μέσα στο ντουί να δεις άμα κάνει μπιπ.

*Αυτό πάντως είναι λίγο tricky σημείο και θέλει πολλή προσοχή μην γεφυρώσεις τις δύο επαφές του ντουί με το (έστω μικρό) κομμάτι του δοκιμαστικού που είναι εκτεθειμένο γιατί θα σου πεταχτούν σπίθες στα μάτια.

Edit: Τώρα που το σκέφτομαι είναι πιο straightforward να βγάλεις κατευθείαν το ντουί, να τσεκάρεις τα καλώδια με το δοκιμαστικό και μετά να το ξαναβάλεις να φρεσκαριστούν και οι επαφές

Επεξ/σία από cthulhucarbide
Δημοσ.
15 hours ago, AnalysisParalysis said:

Σε ευχαριστω πολυ για την παραθεση της δικης σου εμπειριας!

• Like 1
Δημοσ.

καλημέρα ! 

Μπορεί να είναι τελείως πατάτα αυτό που ρωτάω αλλά πάμε και βλέπουμε.

Υπαρχεί πρίζα που μπορεί να κουμπώσει στον τοίχο χωρίς να γίνει τρύπα εσωχής με πορητοτρύπανο ? 

Πιο συγκεκριμένα, έχω το παρακάτω το οποίο έιναι παλιός θερμοστάτης που δεν χρησιμοποιείται. Εκεί θέλω να φέρω πρίζα. Αν αφαιρέσω τις βίδες πάνω αριστερά και κάτω δεξιά o θερμοστάτης βγαίνει και υπάρχει η παροχή απο τον πίνακα (καλώδιο μέσα στον προστατευτικό σωληνα) η οποία όμως βγαίνει ακριβώς στον τοίχο, δηλαδή δεν υπάρχει εσωχή.

Μπορώ να βάλω πρίζα χωρίς να κάνω την εσωχή ? σκέφτομαι ότι αφου υπάρχει ήδη εκει η παροχή δεν μπορώ να τρυπήσω με ποτηροτρύπανο.

image.jpeg

Δημοσ.
14 ώρες πριν, burnthecity είπε

οκ ευχαριστω!

εφόσον δεν γνωρίζεις ούτε τα απλά τότε καλύτερα να πληρώσεις παρά να σε κουβαλάνε 4...

μην παίζεις με το ρεύμα, όπως είπαν και οι πιο πάνω, σου μιλάει κάποιος που ενώ έπλενε τους τοίχους  και πλησίασα!!! όχι έπλυνα την μπρίζα !!! απλά την πλησίασα στα 2-3 εκατοστά, έφαγα μία ξανάστροφη που ακόμα θυμάμαι τη φωνή που μου βγήκε άθελά μου, το μούδιασμα στο χέρι και το πόδι, χώρια την τρομάρα μου...πίνακας παλιός χωρίς ρελέ... 

3 λεπτά πριν, kotsoz είπε

καλημέρα ! 

Μπορεί να είναι τελείως πατάτα αυτό που ρωτάω αλλά πάμε και βλέπουμε.

Υπαρχεί πρίζα που μπορεί να κουμπώσει στον τοίχο χωρίς να γίνει τρύπα εσωχής με πορητοτρύπανο ? 

Πιο συγκεκριμένα, έχω το παρακάτω το οποίο έιναι παλιός θερμοστάτης που δεν χρησιμοποιείται. Εκεί θέλω να φέρω πρίζα. Αν αφαιρέσω τις βίδες πάνω αριστερά και κάτω δεξιά o θερμοστάτης βγαίνει και υπάρχει η παροχή απο τον πίνακα (καλώδιο μέσα στον προστατευτικό σωληνα) η οποία όμως βγαίνει ακριβώς στον τοίχο, δηλαδή δεν υπάρχει εσωχή.

Μπορώ να βάλω πρίζα χωρίς να κάνω την εσωχή ? σκέφτομαι ότι αφου υπάρχει ήδη εκει η παροχή δεν μπορώ να τρυπήσω με ποτηροτρύπανο.

image.jpeg

μόνο εξωτερική που θα βγαίνει 3-4 πόντους έξω...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...