Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης ποντάρει η πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time, ο συνιδρυτής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, και η Αριάνα Χάφινγκτον, ιδρύτρια της Huffington Post, ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενός "ΑΙ συμβούλου υγείας", μέσα από το εταιρικό σχήμα της Thrive AI Health. Αυτός ο ψηφιακός γιατρός θα εκπαιδευόταν στη βάση "των κορυφαίων, διασταυρωμένων επιστημονικών στοιχείων" καθώς και "των προσωπικών βιομετρικών, εργαστηριακών και άλλων ιατρικών δεδομένων" που οι χρήστες θα επιλέξουν να γνωστοποιήσουν στην εταιρία.

"Κάθε πτυχή της υγείας μας επηρεάζεται βαθιά από τις πέντε θεμελιώδης καθημερινές συμπεριφορές, τον ύπνο, τη θρέψη, την κίνηση, τη διαχείριση του στρες και τους κοινωνικούς δεσμούς", αναφέρουν οι δυο τους στο άρθρο. "Η τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιώντας την απόλυτη εξατομίκευση μπορεί να βελτιώσει αισθητά αυτές τις συμπεριφορές". Για παράδειγμα, το ιατρικό chatbot θα επιχειρούσε να μάθει ποιες συνθήκες οδήγησαν στο να κάνει καλό ύπνο ο χρήστης, ποιες είναι οι αγαπημένες τροφές του, συνήθειες άσκησης και κίνησης και πώς εκτονώνει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το στρες. Το αποτέλεσμα θα είναι "ένας πλήρως ενσωματωμένος προσωπικός σύμβουλος υγείας" που θα προσφέρει "παροτρύνσεις σε πραγματικό χρόνο" και εξατομικευμένες συστάσεις.

 Άλτμαν και Χάφινγκτον υποστηρίζουν ότι εφόσον "οι χρόνιες ασθένειες -όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα- κατανέμονται άνισα στις διάφορες δημογραφικές ομάδες, ένας άκρως εξατομικευμένος ΑΙ σύμβουλος υγείας θα βοηθούσε στο να καταστούν ευκολότερες και περισσότερο προσβάσιμες οι υγιείς αλλαγές στη συμπεριφορά". Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι 129 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια χρόνια νοσήματα και ότι περίπου το 90% από τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται στις ΗΠΑ στον τομέα της υγείας καταλήγουν στη θεραπεία, αντί της πρόληψης.

Οι δυο τους περιγράφουν το παράδειγμα ενός "πολυάσχολου διαβητικού επαγγελματία". Ο σύμβουλος υγείας, που θα εκπαιδευόταν στη βάση των συγκεκριμένων ιατρικών δεδομένων του χρήστη, θα μπορούσε να αποστέλλει υπενθυμίσεις για τη λήψη τυχόν φαρμακευτικής αγωγής, να προτείνει υγιεινές ιδέες για φαγητό και να ενθαρρύνει την άσκηση. Υποστηρίζουν ότι "η χρήση της ΑΙ με αυτό τον τρόπο θα εκδημοκράτιζε τα σωτήρια οφέλη της βελτίωσης των καθημερινών συνηθειών και θα αντιμετώπιζε τις εντεινόμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας".

Δεν είναι σαφές, όμως, το πώς οι προτάσεις αυτές είναι υπέρτερες του θα ρυθμίσει κανείς υπενθυμίσεις μέσω του κινητού του ή να αναζητήσει στο διαδίκτυο "ιδέες για υγιεινότερα γεύματα για διαβητικούς" ή, τουλάχιστον, να είναι τόσο ανώτερες ώστε να αντισταθμίζεται ο κίνδυνος του να γνωστοποιήσει κανείς προσωπικά ιατρικά δεδομένα στην OpenAI.

Εντωμεταξύ, εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με τις λανθασμένες πληροφορίες που ενσωματώνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στις απαντήσεις τους. Μάλιστα, κάποια στιγμή μας προτάθηκε να βάλουμε κόλλα στην πίτσα, όμως τέτοιου είδους λάθη όταν το μοντέλο παρέχει συμβουλές υγείας θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που μια τεχνολογική εταιρία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ψηφιακό σύμβουλο υγείας. Η Onvy προσφέρει ένα παρόμοιο προϊόν, τόσο για iOS όσο και Android, που συνεργάζεται με περισσότερες από 300 εφαρμογές παρακολούθησης της υγείας του χρήση, ενώ η Fitbit, θυγατρική της Google, φέρεται να ετοιμάζει ένα AI chatbot για τη σειρά των wearable προϊόντων της, τη στιγμή που η Whoop ήδη προσφέρει έναν ΑΙ σύμβουλο υγείας, βασισμένο στο ChatGPT, για τα προϊόντα της.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το βλέπω λίγο δύσκολο...

Ο κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Για να δωθεί μία σωστή ιατρική συμβουλή χρειάζεται γνώση, εμπειρία, το ιατρικό ιστορικό και πολλά άλλα. 

Ένα ΑΙ ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις βασισμένο στη στατιστική σύμφωνα με τα στοιχεία που θα έχει, αλλά δε μπορεί να κρίνει σωστά σε κάθε περίπτωση. Πχ σε έναν άνθρωπο με πλούσιο ιατρικό ιστορικό πως θα μετρήσει την βαρύτητα κάθε παρελθόντος περιστατικού για να κάνει σωστή διάγνωση;...

Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Οι ΑΙ επιλύουν δομημένα προβλήματα σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά πάσχουν σε ημιδομημένα ή αδόμητα. Εκεί κάνουν προβλέψεις με ποσοστό λάθους. Σε σοβαρά ζητήματα δε νομίζω ότι θα ρισκάρουν πολλοί άνθρωποι μια τέτοια διάγνωση... 

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 8
  • Thanks 2
Δημοσ.

Μάλιστα AI που θα έχει βάση δεδομένων το ίντερνετ για να μου δίνει συμβουλές υγείας,πιστεύω πως δεν είμαι ο μόνος που έχει κοιτάξει συμπτώματα στο διαδίκτυο και μόνο την διαθήκη του δεν του είπαν να κάνει, ευχαριστώ δεν θα πάρω.

  • Like 8
Δημοσ.
22 minutes ago, cpc464 said:

Μάλιστα AI που θα έχει βάση δεδομένων το ίντερνετ για να μου δίνει συμβουλές υγείας,πιστεύω πως δεν είμαι ο μόνος που έχει κοιτάξει συμπτώματα στο διαδίκτυο και μόνο την διαθήκη του δεν του είπαν να κάνει, ευχαριστώ δεν θα πάρω.

LoL..! όλοι οι γιατροί ψάχνουν στο ίντερνετ. Η διαφορά είναι ότι δεν "googlaroun" συμπτώματα, αλλά ψάχνουν σε εξειδικευμένες βιβλιοθήκες. Κανένας γιατρός δεν τα ξέρει όλα.!!! Και όποιος νομίζει ότι τα ξέρει, εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να με αναλάβει.

Πιστεύω πως, όπως εμένα, σαν μηχανικό, το AI με έχει κάνει 10 φορές καλύτερο, έτσι και η σωστή χρήση του από έναν αντίστοιχο "senior" γιατρό, θα τον κανει και αυτόν 10 φορές καλύτερο.!

  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αλήθεια είναι ότι δεν αξίζει πλέον να δουλεύεις σαν γιατρός , υπερβολικό άγχος ,υπερβολικός όγκος δουλειάς ,μεγάλη ευθύνη,χάλια αμοιβές ( για το μέσο γιατρό.,όχι για τους καρχαρίες )  . Καλύτερα έτσι ,να ασχοληθούμε με νύχια πςρισσοτερα θα βγάλουμε ,να έχουμε και μια καλή δικαιολογία .Βεβαια αν γίνει κάτι να δούμε που θα γίνει η μήνυση , θα χάσουν λεφτά και οι δικηγόροι .

Επεξ/σία από Choronzoon
  • Like 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, filip123go είπε

Πιστεύω πως, όπως εμένα, σαν μηχανικό, το AI με έχει κάνει 10 φορές καλύτερο, έτσι και η σωστή χρήση του από έναν αντίστοιχο "senior" γιατρό, θα τον κανει και αυτόν 10 φορές καλύτερο.!

Μα εκεί είναι το πρόβλημα, εσύ σαν μηχανικός είσαι γνώστης, το ΑΙ είναι απλά ένας σύμβουλος,εάν σου πει κάτι λάθος θα το καταλάβεις, εδώ όμως μιλάμε για εφαρμογή android και Ios σε συνδυασμό με wearable, λίγα wearable είναι αξιόπιστα, εγώ είχα ένα ακριβό της samsung και κάθε λίγο μου έβγαζε καρδιακές αστάθειες,πήγα στον γιατρό μου έγραψε εξετάσεις (υπέρηχο-τεστ κοπώσεως) και τα αποτελέσματα ήταν άριστα, εγώ έχασα τον ύπνο μου όμως μέχρι να τα πάρω, άσε δεν θα πάρω, καλύτερα να πάω κατευθείαν στον γιατρό αν δεν νιώσω καλά.

  • Like 3
Δημοσ.

Ηδη το AI δοκιμάζεται σε ιατρικές εφαρμογές και γενικώς είμαστε ως γιατροί και δεκτικοι στη νέα τεχνολογία και σε αυτά που προσφέρει. Προς το παρόν η απεικόνιση είναι το πεδίο που το ΑΙ δοκιμάζεται σε μεγάλη κλιμακα. Ειναι πολύ καλό για να "ξεδιαλύνει" τα δεδομένα και να εφαρμόζει προσαρμοσμένα πρωτόκολλα. Πολύ κακό (ακόμα) στο να πάρει αποφάσεις. Συνήθως στην ιατρική δεν είναι ποτέ κάτι μονόδρομος και η απόφαση του ασθενη παίζει το σηνατικότερο ρόλο στη θεραπεία που θα λάβει. Στη διάγνωση το ΑΙ μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητικό, ειδικότερα επειδή - όπως είπε και καποιος νωρίτερα - δεν διαλέγει πλέον ως επάγγελμα την ιατρική κάποιος ...(και για τους λόγους που αναφέρθηκαν). Η εφαρμογή έτσι όπως το προτείνει η εταιρία ...είναι μάλλον ουτοπική.

  • Like 1
Δημοσ.

Νομίζω ότι προορίζεται για μια πολύ καλή λύση για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα/ζήτημα γήρανσης πληθυσμού της Δύσης. Θα συμβουλεύονται ένα ιατρικό chatbot, θα τους δίνει ό,τι να' ναι συμβουλές και θα πεθαίνουν μια ώρα αρχύτερα.

  • Like 1
  • Haha 4
Δημοσ.

Η προσωπική μου άποψη (είμαι στον τομέα της μηχανικής μάθησης) είναι πως δύο κλάδοι θα αντικατασταθούν κάποια στιγμή από την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μεγάλο βαθμό (βασικά ο άνθρωπος θα είναι υποστηρικτικός της μηχανής για την τελική απόφαση). Ιατρική και νομική.

Η ιατρική θα μπορεί να ασκηθεί από μοντέλα εκπαιδευμένα στα στοιχεία του χρήστη, σε case studies και στην πλήρη βιβλιογραφία της ιατρικής (κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένας γιατρός να γνωρίζει πλήρως όσο ενημερωμένος και να είναι). Επίσης ήδη υπάρχουν πολύ καλά οπτικά διαγνωστικά μοντέλα (αναγνώριση όγκων σε δέρμα και ακτινογραφίες / μαγνητικές / αξονικές) τα οποία θα μπορούν τα τροφοδοτούν τα μοντέλα ιατρικών αποφάσεων. Στην αρχή θα αντικατασταθούν οι διαγνωστικές ιατρικές ειδικότητες και μετά, με την πρόοδο της ρομποτικής ίσως να αντικατασταθούν και οι επεμβατικές ειδικότητες με τους ιατρούς να είναι επικουρικοί.

Η νομική από την άλλη αν το δούμε στυγνά είναι η θέσπιση και μετά ακολούθηση κανόνων. Αυτή την στιγμή ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο γίνεται αποτελεσματικά (είτε με λόγο, είτε χωρίς). Ένας υπολογιστής θα μπορεί να ακολουθεί κανόνες κατά γράμμα (εφόσον αυτοί είναι γραμμένοι σωστά πάντα). Από την άλλη στην νομική πολλές φορές οι κανόνες πρέπει να εξειδικεύονται γιατί δεν ξέρω κατά πόσο το δίκαιο είναι "δίκαιο" για όλους...

  • Like 1
Δημοσ.

Είναι πλέον σίγουρο ότι στη διάγνωση η μηχανική μάθηση είναι - θα γίνει- καλύτερη απ τους ανθρώπους. 

Ο λόγος; ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο καλά μεγάλο και πολύπλοκο όγκο πληροφορίας. Χάνει δεδομένα, σπάνιες περιπτώσεις, κτλ. 

Κατα τ άλλα, χαρά οι ασφαλιστικές!.... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...