Προς το περιεχόμενο

Διαρροή θερμοσίφωνα? πτώση ασφάλειας?

DexterWhite

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα,

Εχω ένα πρόβλημα με τον θερμοσίφωνα μου (10-12 χρονων) το οποιο παρουσιαστηκε 4-5 μηνες μετα απο την ανακαίνιση που εκανα στο σπιτι. ΕΙναι οριζοντιος και δεν βρισκεται σε παταρι αλλα μεσα στο μπανιο. 

Οταν αναβω τον θερμοσιφωνα, η βαλβιδα μετα απο ενα λεπτο ξεκιναει να σταζει. μετα απο 5-10 λεπτα, πεφτει και η ασφαλεια του θερμοσιφωνα. το νερο απο την βαλβιδα σταζει κατευθειαν στο πατωμα δεν παει πανω στα καλωδια. 

ΑΝ ομως αφησω μια βρύση να τρεχει ελαφρως, ουτε η βαλβιδα σταζει, ουτε ο ασφαλεια πεφτει! Τι προβλημα υπαρχει?? 

Επεξ/σία από DexterWhite
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, DexterWhite είπε

Καλησπερα,

Εχω ένα πρόβλημα με τον θερμοσίφωνα μου (10-12 χρονων) το οποιο παρουσιαστηκε 4-5 μηνες μετα απο την ανακαίνιση που εκανα στο σπιτι. ΕΙναι οριζοντιος και δεν βρισκεται σε παταρι αλλα μεσα στο μπανιο. 

Οταν αναβω τον θερμοσιφωνα, η βαλβιδα μετα απο ενα λεπτο ξεκιναει να σταζει. μετα απο 5-10 λεπτα, πεφτει και η ασφαλεια του θερμοσιφωνα. το νερο απο την βαλβιδα σταζει κατευθειαν στο πατωμα δεν παει πανω στα καλωδια. 

ΑΝ ομως αφησω μια βρύση να τρεχει ελαφρως, ουτε η βαλβιδα σταζει, ουτε ο ασφαλεια πεφτει! Τι προβλημα υπαρχει?? 

Η βαλβιδα στάζει όταν αυξάνεται η πίεση πάνω από το οριο. Είτε λόγω υπερβολικής θερμοκρασίας του νερού του θερμοσίφωνα είτε λογω υπερβολικής πίεσης του νερού του δικτύου ύδρευσης. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο μαζί μιας και έκανες και ανακαινιση.

Μπορεί να χάλασε ο θεμοστατης σου είτε και να αυξήθηκε η πίεση του νερού δικτύου είτε λόγω ανακαίνισης είτε λόγω βελτίωσης του δικτύου της περιοχής σιυ. Και τα δύο εξισου πιθανά.

Όταν ανοίγεις την βρύση αποφορτίζεις την πίεση στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα αφού αφαιρείς νερό αφενως και αφετέρου το νερό πλήρωσης είναι κρύο άρα πέφτει και θερμοκρασία του.

Ο συνδιασμος όλων των παραπάνω δείχνει ότι πιθανότατα ο θερμοστάτης σου θέλει αμεση αλλαγή

Και μιας και θα έρθει ο ηλεκτρολόγος να σου τον ελέγξει/αλλαξει καλό είναι να του πεις να βγάλει και να ελέγξει και την κατάσταση της αντίστασης του θερμοσίφωνα. Μετά από 12 χρόνια μπορεί να έχει και μεγάλη φθορά και να θέλει και αυτή σύντομα αλλαγή είτε και όχι. Καλό είναι να το ελέγξει οπτικά και για διαρροή στο κέλυφος της μιας και θα την βγάλει.

Επεξ/σία από SeNNinhA

Αρκετά συνηθισμένο πλέον τα τελευταία χρόνια το στάξιμο του ασφαλιστικού. Κυρίως λόγω του αντεπίστροφου που υπάρχει στα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ και δεν επιτρέπει την "εκτόνωση" της πίεσης προς το δίκτυο, όπως γινόταν παλιά.

Πέρα από αυτά που ορθώς ανέφερε ο φίλος αποπάνω θα έβαζα στα πιθανά σενάρια και την αντικατάσταση του ασφαλιστικού, καθώς ως μια απλή μηχανική διάταξη μπορεί να έχει "κολλήσει" λόγω αλάτων ή να έχει εξασθενίσει και να ανοίγει σε χαμηλότερη πίεση. Εννοείται πως στην περίπτωση αντικατάστασης μιλάμε για καινούργια στα ίδια bar και όχι τα χαριτωμένα που διαβάζω στα φόρουμ "αφού έχεις 8 bar και σου ανοίγει, βάλε μία στα 10 ή στα 12"

Επίσης, με δεδομένο ότι το να ανοίγει το ασφαλιστικό είναι φυσιολογικό (είναι τρόπος προστασίας του θερμοσίφωνα, όπως μία χύτρα ταχύτητας), μία σκέψη θα ήταν είτε να βάλει κανείς ένα δοχείο διαστολής (για να γλυτώσεις μελλοντικά το στάξιμο) ή να βάλεις ένα σωληνάκι στο ασφαλιστικό και να το οδηγήσεις σε σημείο που δεν θα σε ενοχλεί (πχ πάνω από την μπανιέρα).

• Like 1

Ετσι που το περιγράφεις υπάρχουν 2 βλάβες. Η μια είναι οτι χρειάζεται αντικατάσταση του ασφαλιστικού και η δεύτερη οτι υπάρχει και ηλεκτρολογική βλάβη. Αν πέφτει η ασφάλεια 16 η 20 αμπέρ ειναι βραχυκύκλωμα, αν πέφτει το γενικό ρελε του πίνακα ειναι διαρροή. Πρώτα φέρνεις υδραυλικό να σου αλλάξει το ασφαλιστικό και μετά ηλεκτρολόγο να τσεκάρει το πρόβλημα .Μην ανοίγεις το ρεύμα του γιατί είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια σου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά αυτό που με προβληματίζει, είναι η ασφάλεια του θερμοσίφωνα που πέφτει... Γιατί όταν όμως έχω ανοιχτή βρύση και αποφορτιζω τον θερμοσίφωνα όπως είπε ο φίλος, η ασφάλεια δεν πέφτει? Αν υπήρχε βραχυκύκλωμα δεν θα έπεφτε έτσι κι αλλιώς, είτε είχα ανοιχτή βρύση είτε όχι? Να σημειωσω επισης πως, αν ξανασηκωσω την ασφαλεια αφου εχει πεσει την πρωτη φορα, μετα δεν ξαναπεφτει, απλα σταζει η βαλβιδα συνεχομενα. 

Επεξ/σία από DexterWhite

Κάποιο κρίκο της αλυσίδας χάνεις.

Το πιθανότερο είναι οτι όταν στάζει, πάει κάπου που υπάρχει ρεύμα και δημιουργεί βραχυκύκλωμα. Το πέσιμο της ασφάλειας που λες, αυτό υποδηλώνει (βάσει λογικής)

Όταν αποφορτίζεις το καζάνι και αυτό σταματάει να στάζει, αποφεύγεις όλα τα προβλήματα.

Το παράδοξο είναι οτι μετά την πρώτη φορά δε στον ξανακάνει. Εκεί πιθανώς έχει πιάσει θερμοκρασία το καζάνι και δεν δίνει άλλο η αντίσταση ή έχει φύγει ότι υγρό χρειάζεται να εκτονωθεί. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει;

Αν γνωρίζεις, έλεγξε τον θερμοστάτη οτι δουλεύει σωστά ή/και δοκίμασε να χαμηλώσεις λίγο την θερμοκρασία του, μήπως αποφύγεις όλα τα παραπάνω

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό που γίνετε. Εχω δει και ποιό περίεργες περιπτώσεις. Το ποιο πιθανό ειναι κάπου να στάζει νέρο εσωτερικά πχ στα καλώδια στην αντίσταση στον θερμοστάτη στο ενδεικτικό. Τέλος Ισως να εχει φθορά εσωτερικά η αντίσταση και με την θερμοκρασία κάνει βραχυκύκλωμα.

Επεξ/σία από dimitris_p

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφερα υδραυλικο και ουσιαστικα δεν τσεκαρε σχεδον τιποτα... απλα το εβαλε μπρος να δει αν σταζει και εσφιξε λιγο τα καλωδια. Περιμεναμε ενα 20λεπτο και αυτη τη φορα η ασφαλεια δεν επεσε, εσταζε μονο η βαλβιδα.... βεβαια την επομενη μερα επεφτε μια χαρα. Αυτη τη φορα ανοιξα την βρυση πααααρα πολυ λιγο ενω ηταν ενεργος και δεν βοηθησε στο να μην πεσει η ασφαλεια, επεσε. 

Το μονο που μου ειπε ειναι πως ειναι πολυ παλιος (10 χρονια+) και χρειαζεται ολος ο θερμοσιφωνας αλλαγη καθως ειναι πολυ πιθανο να ειναι γεματος αλατα μεσα.

Επισης, μου ειπε πως δεν συμφερει να αλλαξω αντισταση καθως με 100-150 ευρω παραπανω παιρνω καινουργιο θερμοσιφωνα. 

Περιμεναμε ενα

Επεξ/σία από DexterWhite

1 ώρα πριν, DexterWhite είπε

Εφερα υδραυλικο και ουσιαστικα δεν τσεκαρε σχεδον τιποτα... απλα το εβαλε μπρος να δει αν σταζει και εσφιξε λιγο τα καλωδια. Περιμεναμε ενα 20λεπτο και αυτη τη φορα η ασφαλεια δεν επεσε, εσταζε μονο η βαλβιδα.... βεβαια την επομενη μερα επεφτε μια χαρα. Αυτη τη φορα ανοιξα την βρυση πααααρα πολυ λιγο ενω ηταν ενεργος και δεν βοηθησε στο να μην πεσει η ασφαλεια, επεσε. 

Το μονο που μου ειπε ειναι πως ειναι πολυ παλιος (10 χρονια+) και χρειαζεται ολος ο θερμοσιφωνας αλλαγη καθως ειναι πολυ πιθανο να ειναι γεματος αλατα μεσα.

Επισης, μου ειπε πως δεν συμφερει να αλλαξω αντισταση καθως με 100-150 ευρω παραπανω παιρνω καινουργιο θερμοσιφωνα. 

Περιμεναμε ενα

Όλα αυτά τα χρόνια είχε καθαριστεί ποτέ ;

Ένα δίκιο το έχει πάντως λόγω και ηλικίας . Πίεση δικτύου έχει μετρηθεί ; Γιατί γενικά υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες στις βαλβίδες ασφαλείας .

13 ώρες πριν, DexterWhite είπε

Είναι κλασσικό φαινόμενο να πέφτει η ασφάλεια όταν η αντίσταση έχει ελλατωμα ακόμη και όταν αυτό δεν είναι ορατό.

Ο υδραυλικός ήθελε να αποφύγει την εργασία συντήρησης. Είναι πιο απλό για κείνον να κάνει ολική αντικατάσταση και όχι συντήρηση.

Αν το σημείο βοηθάει ίσως να μην είναι κακή ιδέα να αλλαχθεί η αντίσταση, θερμοστάτης και ασφαλιστικό καθώς και αφαίρεση των αλάτων και να γίνει ένας σωστός θερμοσίφωνας. Η πίεση του δικτύου πρέπει να ελεγχθεί ούτως ή άλλως αν είναι σε επιτρεπτά όρια. Αν είναι υψηλή πάνω από 6 bar τότε με την θέρμανση του νερού θα πάει στα 8 bar και το ασφαλιστικό θα αρχίσει να τρέχει , έστω στάζοντας. Αν η πίεση του δικτύου είναι πάνω από τά 6 bar ένας μειωτής πίεσης είναι απαραίτητος, ειδικά τώρα που το καλοκαίρ η κατανάλωση μειώνεται και η πίεση αυξάνεται (στις πόλεις λόγω διακοπών).

• Like 2

Στις 16/7/2024 στις 6:56 ΜΜ, DexterWhite είπε

Εχω ένα πρόβλημα με τον θερμοσίφωνα μου (10-12 χρονων) το οποιο παρουσιαστηκε 4-5 μηνες μετα απο την ανακαίνιση που εκανα στο σπιτι.

έκανες ανακαίνιση στο σπίτι και δεν έδωσες 120 € να αλλάξεις θερμοσίφωνα (10-12 χρόνων)  και στον οποίο δεν έχεις κάνει καμιά συντήρηση απ όσα καταλαβαίνω  

Εγώ από την άλλη θα ήθελα να ήξερα  αν υπάρχει έστω και ένας που κάνει προληπτική συντήρηση σε θερμοσίφωνα ρεύματος.

2 ώρες πριν, smpt είπε

Εγώ από την άλλη θα ήθελα να ήξερα  αν υπάρχει έστω και ένας που κάνει προληπτική συντήρηση σε θερμοσίφωνα ρεύματος.

Στην Αθήνα σχεδόν κανείς.Εκτός αθηνων οπού το νερό ειναι φουλ στα άλατα κάποιοι κάνουν συντήρηση αναγκαστικά.

• Like 1

11 ώρες πριν, smpt είπε

Η συντήρηση προτείνεται πάντα στους...άλλους :P

Το αστείο είναι πως κάποιοι κάνουν συντήρηση στον ηλιακό τους θερμοσίφωνα ενώ κανείς δεν ασχολείται με τον ηλεκτρικό. Που ομοίως είναι ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ. Και που σίγουρα είναι πιο σημαντικό να είναι σε άριστη κατάσταση γιατί η όποια πιθανή διαρροή ΔΕΝ θα γίνει σε ταράτσα (που δεν προκαλεί ζημιές) αλλά μέσα στο σπίτι (πατάρι, κλπ) με συνήθως πιο σημαντικές βλάβες.

14 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Η συντήρηση προτείνεται πάντα στους...άλλους :P

Το αστείο είναι πως κάποιοι κάνουν συντήρηση στον ηλιακό τους θερμοσίφωνα ενώ κανείς δεν ασχολείται με τον ηλεκτρικό. Που ομοίως είναι ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ. Και που σίγουρα είναι πιο σημαντικό να είναι σε άριστη κατάσταση γιατί η όποια πιθανή διαρροή ΔΕΝ θα γίνει σε ταράτσα (που δεν προκαλεί ζημιές) αλλά μέσα στο σπίτι (πατάρι, κλπ) με συνήθως πιο σημαντικές βλάβες.

Από την άλλη, ένας θερμοσίφωνας παταριού, κοστίζει περίπου στο 150ρι, ενώ σε έναν ηλιακό, τόσο δεν αλλάζεις ούτε το καζάνι... Αναλογικά η συντήρηση σε κόστος είναι ασύμφορη σε αυτόν του παταριού.

Είναι επίσης πιο δύσκολο να σκάσει το καζάνι σε αυτόν του παταριού καθώς το καζάνι του ηλιακού τρώει περισσότερες και μεγαλύτερες πιέσεις, ειδικά κάτι καλοκαίρια που φεύγουν, δεν τα χρησιμοποιούν και τα παρατούν ξεσκέπαστα.

Btw τώρα παίζουν σκάφες, ακόμη και διαρροή πλέον στο πατάρι προλαμβάνεται με κόστος κάνα 30αρι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...