Προς το περιεχόμενο

Μελέτη του 5G Observatory αποτυπώνει την κατάσταση του 5G στην Ελλάδα

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εν τω μεταξύ βλέπω στα κόμμεντς άτομα να κράζουν τους παρόχους της Ελλάδας, αλλά το τηλεφωνάκι σας που το ταΐζουν σήμα 4G DSS αλλά γράφει περήφανα "5G" δεν κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ούτε τρέχει Ελληνικό λογισμικό, από το εξωτερικό έρχεται.

Άρα σκόπιμα οι κατασκευαστές αφήνουν τους παρόχους να κάνουν αυτή την κομπίνα με το 4G DSS, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, υπάρχει και το παράδειγμα του "HD" που μπορεί να σημαίνει 720p ή 1080p κατά το δοκούν ή το παράδειγμα του "Dolby Atmos" που μπορεί να σημαίνει είτε Dolby TRUEHD Atmos ή Dolby Digital Atmos (με άθλιο bitrate) επίσης κατά το δοκούν. Το marketing των κατασκευαστών πάντα βρίσκει τρόπους να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να "καλύπτει" τους παρόχους υπηρεσίων που παρέχουν "κουτσές" υπηρεσίες, ώστε ο κατασκευαστής να μπορεί να "σπρώξει" καινούριες συσκευές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ακόμα και αν οι πάροχοι υπηρεσιών δεν είναι έτοιμοι να παρέχουν μια σωστή υπηρεσία.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

5G κατ επιφαση κ κατ ευφημισμο. Πιανει σε 4-5 κεντρικα σημεια κ στα υπολοιπα ναχαμε να λεγαμε.

Προσωπικα δε με πειραξε αυτο, οσο η κατάργηση του 3G που ηταν μεγιστη μαλ... Αναγκάζοντας οποια συσκευη εισαγωγης δεν εχει πιστοποιηση volte οπως κατι pixel honor lg κλπ κατα τη δειαρκεια κλησης να σε πεταει σε 2G με αισχρη ποιοτητα ηχου κ πληρη απουσια ιντερνετ κυριως,ενω επηρεαζει κ τις esim σε smartwatch που ψαχνουν 3G για φωνη με τα γνωστα επακολουθα κ κουλαμαρες.

Αυτο πραγματικα σχεδιαστηκε στο ποδι κ δειχνει πως αυτοι που παιρνουν τετοιες αποφασεις ειδικα κ γενικα ειναι απλοι γραφιαδες απεχοντας τεχνολογικα απτο αντικείμενο να το πω κομψα.

Επεξ/σία από magicnumbers
  • Like 3

Στείλτε στο chat η πάτε σε κάποιο κατάστημα cosmote και πριξτε τους για τις μούφα υπηρεσίες που μας πουλανε για μεταξωτές κορδέλες. Διαφημίζουν 90% κάλυψη στην τηλεόραση το 99% του κόσμου το πιστεύει και χαίρεται. Δεν πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά. 

Διαφημίζουν 10gb ταχύτητες με οπτική όταν η μισή Ελλάδα είναι μέχρι 24mb adsl ταχύτητες προ 20ετιας. 

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, magicnumbers είπε

Προσωπικα δε με πειραξε αυτο, οσο η κατάργηση του 3G που ηταν μεγιστη μαλ... Αναγκάζοντας οποια συσκευη εισαγωγης δεν εχει πιστοποιηση volte οπως κατι pixel honor lg κλπ κατα τη δειαρκεια κλησης να σε πεταει σε 2G με αισχρη ποιοτητα ηχου κ πληρη απουσια ιντερνετ κυριως,ενω επηρεαζει κ τις esim σε smartwatch που ψαχνουν 3G για φωνη με τα γνωστα επακολουθα κ κουλαμαρες.

Έγω "πονέσει" και εγώ από αυτό, έχω το HTC M8x, το variant του HTC M8 από την Ταϊβάν που έχει τον ελαφρώς υπερχρονισμένο επεξεργαστή αλλά το οποίο δυστυχώς δεν υποστηρίζει τις χαμηλές μπάντες του 4G που χρησιμοποιούνται σε ΕΕ/ΗΒ.

Αλλά το 4G δίκτυο δεν πρόκειται να καταργηθεί στο άμεσο μέλλον, οπότε είναι άσχετο με το θέμα.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 1

• Super Moderators

Μέχρι το 2030 έχει πει η ΕΕ ότι πρέπει να γίνει switch off το 2G αν θυμάμαι καλά.

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι η Vodafone έχει ανακοινώσει πως σε αρκετές χώρες της ΕΕ θα κλείσει το 2G μέχρι το Δεκέμβριο του 2025.

Το αν θα τηρηθεί τελικά, άλλου παπά ευαγγελίο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, Arkin είπε

Στείλτε στο chat η πάτε σε κάποιο κατάστημα cosmote και πριξτε τους για τις μούφα υπηρεσίες που μας πουλανε για μεταξωτές κορδέλες. Διαφημίζουν 90% κάλυψη στην τηλεόραση το 99% του κόσμου το πιστεύει και χαίρεται. Δεν πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά. 

Μάλιστα, και εμείς που θέλουμε να μιλήσουμε στον υπάλληλο του chat ή του καταστήματος για κανονική δουλειά θα πρέπει να είμαστε πίσω από καμιά 15αριά κάγκουρες που θεωρούν ότι ο υπάλληλος στην εξυπηρέτηση μπορεί να κάνει κάτι για το γεγονός ότι οι κατασκευαστές κινητών και οι πάροχοι υπηρεσιών αποφάσισαν μαζί να βαφτίσουν το 4G DSS (δηλαδή το 4G+ που απλά δουλεύει σε επιπλέον μπάντες) ως "5G", τη στιγμή που δεν είναι καν αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο.

Μπορεί να κάνει κάτι ο υπάλληλος; Όχι; Ευθύνεται για κάτι; Επίσης όχι. Νομίζεις ότι έχεις κάποιο νομικό έρεισμα απέναντι στην εταιρεία (και όχι απέναντι στον υπάλληλο); Τράβα στο συνήγορο του καταναλωτή ή στα δικαστήρια. Αφήστε τον υπάλληλο που δεν μπορεί να κάνει κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα να εξυπηρετήσει εμάς που θέλουμε μπλοκάρουμε τα 4ψήφια/5ψήφια με τα SMS-απάτες στα κινητά των γονιών μας ή να ζητήσουμε να γίνεται αλλαγή SIM μόνο με φυσική παρουσία και επίδειξη ταυτότητας ώστε να μην μας ξαφρίσουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό ή των γονιών μας τίποτα αετονύχηδες, δηλαδή πράγματα για τα οποία ο υπάλληλος όντως μπορεί να κάνει κάτι (και θα έπρεπε να ήταν στις σωστές ρυθμίσεις by default, αλλά αυτό είναι another rant for another day).

47 λεπτά πριν, Arkin είπε

Διαφημίζουν 10gb ταχύτητες με οπτική όταν η μισή Ελλάδα είναι μέχρι 24mb adsl ταχύτητες προ 20ετιας. 

Αν είναι ειλικρινείς ως προς τι σου παρέχουν, δεν μπορείς να πεις κάτι. Και στο εξωτερικό δεν έχουν fiber παντού, και εκεί πρέπει να το τσεκάρεις στον χάρτη κάλυψης.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

επιτέλους μια έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που βλέπω και έχω γράψει και εδώ πολλές φορές. Με σήμα 5g και πολλές φορές και με καλή ταχύτητα στο σχετικό τεστ, το σερφάρισμα πάει σέρνοντας. Μηδέν χωρητικότητα το δίκτυο. 

Επεξ/σία από for4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, carolosjk είπε

Ε ΟΧΙ! Δηλαδή μου λένε πως τόσο καιρό όταν πιάνω 1mbps ή και λιγότερο και η cosmote μου λέει μόνιμα 5G, οτι δεν είναι πραγματικά 5G; Δεν έχω δηλαδή κεραία δίπλα μου και δεν πιάνω millimeter wave; Πέφτω από τα σύννεφα 😭

mmWave θα δεις μόνο σε ορισμένους χώρους όπως πχ στάδια και αίθουσες αναμονής αεροδρομίων για να γίνεται offload το congestion, μιλάμε για σήμα που κόβεται ακόμα και από μια πόρτα (ακόμα και γυάλινη) και έχει εμβέλεια μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα, δηλαδή σε πρακτικούς όρους μιλάμε για συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των υπερύθρων. Βασικά μιλάμε για WiGig ενταγμένο στην υπηρεσία κινητής ως χρεώσιμη υπηρεσία.

Το θέμα του άρθρου δεν είναι το mmWave, είναι ότι ακόμα και το μη-mmWave 5G μερικές φορές δεν είναι πραγματικό 5G αλλά 4G+ που λειτουργεί στις μπάντες του 5G (αυτό σημαίνει πρακτικά 4G DSS) και άρα δεν έχει το efficiency ανά MHz του 5G. Και επαναλαμβάνω, αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα που σκούζουν μερικοί γραφικοί εδώ μέσα περί μπανανίας και τα λοιπά, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κατασκευαστών και παρόχων κινητής παγκοσμίως να εμφανίζουν το 4G DSS ως "5G" στο UI της συσκευής και υπάρχουν κάμποσες άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν λιγότερο πραγματικό 5G από την Ελλάδα.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 1

3 ώρες πριν, Thresh είπε

Μέχρι το 2030 έχει πει η ΕΕ ότι πρέπει να γίνει switch off το 2G αν θυμάμαι καλά.

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι η Vodafone έχει ανακοινώσει πως σε αρκετές χώρες της ΕΕ θα κλείσει το 2G μέχρι το Δεκέμβριο του 2025.

Το αν θα τηρηθεί τελικά, άλλου παπά ευαγγελίο.

Καλα και την καταργηση του χαλκου θελει μεχρι το 2030 αλλα με τους ρυθμους που πανε στην Ελλαδα 2.0 δεν το βλεπω μεχρι το 2040....

• Super Moderators
1 minute ago, k_w_t said:

Καλα και την καταργηση του χαλκου θελει μεχρι το 2030 αλλα με τους ρυθμους που πανε στην Ελλαδα 2.0 δεν το βλεπω μεχρι το 2040....

Τελείως διαφορετικά πράγματα όμως. 

1 hour ago, kurkosdr said:

mmWave θα δεις μόνο σε ορισμένους χώρους όπως πχ στάδια και αίθουσες αναμονής αεροδρομίων για να γίνεται offload το congestion, μιλάμε για σήμα που κόβεται ακόμα και από μια πόρτα (ακόμα και γυάλινη) και έχει εμβέλεια μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα, δηλαδή σε πρακτικούς όρους μιλάμε για συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των υπερύθρων. Βασικά μιλάμε για WiGig ενταγμένο στην υπηρεσία κινητής ως χρεώσιμη υπηρεσία.

Το θέμα του άρθρου δεν είναι το mmWave, είναι ότι ακόμα και το μη-mmWave 5G μερικές φορές δεν είναι πραγματικό 5G αλλά 4G+ που λειτουργεί στις μπάντες του 5G (αυτό σημαίνει πρακτικά 4G DSS) και άρα δεν έχει το efficiency ανά MHz του 5G. Και επαναλαμβάνω, αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα που σκούζουν μερικοί γραφικοί εδώ μέσα περί μπανανίας και τα λοιπά, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κατασκευαστών και παρόχων κινητής παγκοσμίως να εμφανίζουν το 4G DSS ως "5G" στο UI της συσκευής και υπάρχουν κάμποσες άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν λιγότερο πραγματικό 5G από την Ελλάδα.

Το έφερα σαν ακραία αντίθεση το mmWave καθαρά χιουμοριστικά. Ευχαριστώ όμως για την επεξήγηση.  Χοντρικά αυτό κατάλαβα κι εγώ από το άρθρο, χωρίς βέβαια να έχω καλή επαφή με το χώρο των τηλεπικοινωνιών. Σίγουρα αυτό ισχύει σε πολλές χωρές και σε αντίθεση με τις επίγειες συνδέσεις, το κομμάτι του 4G/5G είναι σε καλό επίπεδο σην Ελλάδα, τουλάχιστον στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αυτό που έχω παρατηρήσει βέβαια είναι οτι η Cosmote μου δείχνει μόνο 5G όπου και να έχω βρεθεί στην Ελλάδα, ακόμα σε περιπτώσεις χωρίς ίχνος σήματος. Ενώ η vodafone δείχνει κανονικά και 4G/4G+/κτλ σε αρκετές περιπτώσεις. 

• Super Moderators
13 minutes ago, AntiCambeR said:

Αυτό τώρα τι είναι, original 5G η 🐒 ?

Πρέπει να κατεβάσεις εφαρμογή τύπου Netmonster.

Δυστυχώς το internet κοστίζει ακριβά τόσο το ΣΤΑΘΕΡΟ όσο και σε κινητή στη χώρα μας που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή αφού οι εταιρίες λειτουργούν ως καρτέλ 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...