Προς το περιεχόμενο

Μελέτη του 5G Observatory αποτυπώνει την κατάσταση του 5G στην Ελλάδα

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η πραγματική κάλυψη δικτύου 5G στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των ισχυρισμών των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της EY για τον οργανισμό 5G Observatory της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Ενώ οι εταιρείες διατείνονται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη 5G αγγίζει το 90%, η πρόσφατη μελέτη της EY για τον οργανισμό 5G Observatory της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις το 20% ή λιγότερο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αποτελείται από πραγματικούς σταθμούς 5G. Συγκεκριμένα, από τους 9.819 σταθμούς βάσης που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 1.819 χρησιμοποιούν γνήσια τεχνολογία 5G.

Η πλειονότητα των σταθμών, περίπου το 80%, είναι στην πραγματικότητα σταθμοί 4G που χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως Δυναμικός Διαμοιρασμός Φάσματος (Dynamic Spectrum Sharing ή DSS). Η μέθοδος DSS επιτρέπει σε έναν σταθμό 4G να αξιοποιεί φάσμα συχνοτήτων 5G, δημιουργώντας την εντύπωση λειτουργίας 5G στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών.

Ένας μηχανικός κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίζει το DSS ως μια εύκολη και οικονομική λύση για την επίτευξη υψηλών ποσοστών κάλυψης 5G. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η χωρητικότητα του δικτύου παραμένει παρόμοια με εκείνη του 4G, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης προηγμένων εφαρμογών 5G για βιομηχανία, μεταφορές και έρευνα.

Μεταξύ των ελληνικών παρόχων, η Cosmote αξιοποιεί το DSS στο 80% των σταθμών 4G, ενώ οι Vodafone και Nova εμφανίζουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Η Cosmote έχει αναπτύξει σταθμούς 5G τόσο στη ζώνη των 700 MHz όσο και στα 3,5 GHz, ενώ οι ανταγωνιστές της επικεντρώνονται μόνο στα 3,5 GHz. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας πάροχος δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει τη ζώνη των 26 GHz, που θεωρείται η πιο προηγμένη για το 5G.

CleanShot2024-07-15at13_51.33@2x.jpg.6ba683ef629f4819dda5c2cf8171e822.jpg

Η έκθεση της EY υπογραμμίζει ότι η κάλυψη των ελληνικών νοικοκυριών με 5G βασίζεται κυρίως σε σταθμούς 4G με DSS ή σε χαμηλής ζώνης 5G των 700 MHz. Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό χρήσης DSS. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το DSS καλύπτει το 50% των σταθμών, στην Ισπανία το 33%, στη Γαλλία το 25% και στην Πορτογαλία μόλις το 18%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου το 80% του δικτύου κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από πραγματικούς σταθμούς 5G. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 18% και αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με την επέκταση των δικτύων 5G SA. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Cosmote είναι ο μοναδικός πάροχος που έχει ενεργοποιήσει τέτοιο δίκτυο (με την ονομασία 5G+) από τον περασμένο μήνα, με την πληθυσμιακή κάλυψη να έχει φτάσει το 50% και να «αναμένεται να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εδω δεν εχουμε 4G !!!! μονο φρου φρου στο marketing ειναι και οι 2! η επιτροπη τηλεπικοινωνιων ως συνηθως αμολαει αετο!!! αυτο με το DSSμου θυμιζει τους πειρατικους ραδιοφωνικους σταθμους με το λαμπακι του stereo.....

Επεξ/σία από Dinos1973
  • Like 5
  • Haha 6

• Super Moderators
10 minutes ago, Crash24 said:

Μεταξύ των ελληνικών παρόχων, η Cosmote αξιοποιεί το DSS στο 80% των σταθμών 4G, ενώ οι Vodafone και Nova εμφανίζουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά.

Τραγικά ποσοστά για το πλήθος 5G διαφημίσεων που έχουμε φάει στη μάπα. :(

Παρόλα αυτά είμαστε στο top40 των χωρών στην κατάταξη της Ookla.

• Like 6

Ε ΟΧΙ! Δηλαδή μου λένε πως τόσο καιρό όταν πιάνω 1mbps ή και λιγότερο και η cosmote μου λέει μόνιμα 5G, οτι δεν είναι πραγματικά 5G; Δεν έχω δηλαδή κεραία δίπλα μου και δεν πιάνω millimeter wave; Πέφτω από τα σύννεφα 😭

• Like 4
  • Haha 1

αυτοι του 5G Observatory οταν ήρθαν για την ερεύνα  δεν ήπιαν ενα φραπεδάκι πρώτα, μια βουτιά στη θάλασσα, ενα τσιπουράκι έστω?

αμέσως με τα μούτρα στην ερευνά, αν είχαν κανει τα προηγούμενα θα έβλεπαν οτι εντωμεταξύ θα είχαμε φτάσει ηδη στο 21% 

έλεος πια με αυτή τη βιασύνη σε όλα 

αντε βαλτε μας τα πρόστιμα να πληρώσουμε οι πολίτες, λεφτά έχουμε τι μας περάσατε φτωχούς, τυχαία τα έχουμε ολα ακριβότερα  εδώ? 

• Sad 1
  • Haha 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα κρατήσω αυτά:

• Ενώ οι εταιρείες διατείνονται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη 5G αγγίζει το 90%, η πρόσφατη μελέτη της EY [...] αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα.

• Η κατάσταση στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου το 80% του δικτύου κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από πραγματικούς σταθμούς 5G.

Και το ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών (εγώ δεν ξέρω, δεν έχει καν 5G εδώ), τα 5G είναι αξιοπρεπή σε περιοχές με λίγο τουρισμό ή εκτός τουριστικών περιόδων. Γιατί μόλις πλακώσει δεκαπλάσιος πληθυσμός το καλοκαίρι ή το τριήμερο, τα 500Mbps γίνονται 5.

Περιμένουμε απάντηση από το καρτέλ για να βγάλει την έρευνα ψευδή, ανακριβή, προϊόν συνωμοσιών του εχθρού ή/και της αντιπολίτευσης που χτυπάει την κυβέρνηση κλπ. Τα γνωστά.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 6
  • Thanks 2

Και η κοροϊδία στη χώρα της κομπίνας συνεχίζεται ακάθεκτα...

Όχι δεν έχω την τεχνογνωσία, ούτε τα κονδύλια για να φτιάξω δικό μου δίκτυο.

Όχι, δεν μπορεί να κατανοήσει ο νους μου την πολυπλοκότητα ενός τέτοιου τεράστιου έργου.

Όχι, δεν έχω καμία διάθεση να λογοκρίνω τις κολοσσιαίες εταιρίες που αναλαμβάνουν να πάνε την τεχνολογία μας στο επόμενο βήμα.

ΌΜΩΣ...:

Ναι, απαιτώ να μην μου πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.

Ναι, θα υποστηρίξω με μεγάλη μου χαρά και θα παραμείνω πιστός πελάτης, όχι στον πιο γρήγορο, αλλά σε αυτόν που θα μου πει την αλήθεια και θα το δείξει με πράξεις, όσο μεγάλο και αν είναι το έργο (έχω υπομονή).

Ναι, κουράστηκα να πληρώνω υπέρογκα ποσά σε φόρους και υπηρεσίες και αντί για ευχαριστώ (όχι λεκτικά αλλά με πράξεις) που παραμένω με νύχια και με δόντια καθαρός και ευσυνείδητος Έλληνας πολίτης, προσπαθούν με μαρκετινίστικα κόλπα και ανακρίβειες να με παραπλανούν...

Υ.Γ.: Δεν είμαι πολιτικοποιημένος, σιχαίνομαι την προπαγάνδα, είμαι 38 χρονών, λατρεύω την τεχνολογία και τη χρησιμοποιώ καθημερινά για να βγάζω το ψωμί μου. Μ@λ@κ@ς δεν είμαι ούτε εγώ ούτε κανένας εδώ μέσα που ασχολείται. 

Μην μας πουλάτε κουτόχορτο, σας χρησιμοποιούμε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, όχι απαραίτητα από επιλογή!!!

• Like 12
  • Thanks 3
  • Confused 1

Το έχω γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό. 

Έχουμε fake 5G με N1 band η οποία δίνει χειρότερες ταχύτητες από 4G Plus με 3CA. Η Ν78 band είναι το πραγματικό 5G το οποίο υπάρχει σε ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα. Τρώμε ατελείωτο δουλεμα με τη δήθεν μεγάλη κάλυψη του 5g όπως συμβαίνει και με πόσα άλλα πράγματα. 

• Like 12
  • Thanks 2

Το εξοχικό μου βρίσκεται σε σχετικά απομακρυσμένο σημείο, στο νησί της Αίγινας. Είναι το μοναδικό μέρος - μέχρι σήμερα - όπου βλέπω ταχύτητες (μέσω Cosmote) όπως η παρακάτω:

Screenshot_2024-07-15-14-32-39-638_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg.3ae1868e8373f50d297d52ce540e7a41.jpg

Για την ακρίβεια, εντός Αθηνών και σε σημεία που έχω την εντύπωση ότι θα δω καλές ταχύτητες (ΠΧ Νιάρχος, Σεράφειο κολυμβητήριο, Σύνταγμα κλπ) τέτοιες ταχύτητες δεν έχω δεί ποτέ.

Βασικά, ίσως και να μην ποτέ κάτι καλύτερο των ~500MB down.

• Like 2
  • Thanks 1

6 minutes ago, Hellenicsun said:

Το εξοχικό μου βρίσκεται σε σχετικά απομακρυσμένο σημείο, στο νησί της Αίγινας. Είναι το μοναδικό μέρος - μέχρι σήμερα - όπου βλέπω ταχύτητες (μέσω Cosmote) όπως η παρακάτω:

Screenshot_2024-07-15-14-32-39-638_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg.3ae1868e8373f50d297d52ce540e7a41.jpg

Για την ακρίβεια, εντός Αθηνών και σε σημεία που έχω την εντύπωση ότι θα δω καλές ταχύτητες (ΠΧ Νιάρχος, Σεράφειο κολυμβητήριο, Σύνταγμα κλπ) τέτοιες ταχύτητες δεν έχω δεί ποτέ.

Βασικά, ίσως και να μην ποτέ κάτι καλύτερο των ~500MB down.

Περισσός. Απέναντι από τον Κουτσούμπα😆

Screenshot_20240414-204206.png

• Like 1
  • Haha 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...