Προς το περιεχόμενο

ουδέτερος σε πρίζα και διακόπτη

spooker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

41 λεπτά πριν, csontheline είπε

Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα πιο πάνω έχεις και το μπουάτ του διακόπτη, από όπου και περνάει ο ουδέτερος. Τσίμπα τον από εκεί.

Χωρις να ειμαι ηλεκτρολογος, θεωρώ ότι αυτό είναι και το πλεον σωστό και τυπικό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, gokuthelegend said:

Δηλαδή δεν εμπιστεύεσαι στα τυφλά έναν ηλεκτρολόγο, αλλά θα εμπιστευτείς στα τυφλά ένα ανώνυμο μέλος σε ένα τυχαίο φόρουμ που δεν ξέρεις καν αν θα είναι και ηλεκτρολόγος. ΟΚ.

Προφανώς εννοεί ότι δεν θα βρει έναν ηλεκτρολόγο και ότι του πει, χωρίς να έχει διαβάσει και αξιολογήσει κάποιες απόψεις τρίτων, αλλά ούτε και θα πάει να τα κάνει μόνος του βάση των προαναφερθέντων απόψεων. Θέλει να έχει μία εικόνα και να κατανοήσει αυτό που θα του πει ο ηλεκτρολόγος.

Και για να σου δώσω δικό μου παράδειγμα, ήρθε ο ηλεκτρολόγος και μου άλλαξε τον πίνακα. Κάποια στιγμή θέλησα να ανοίξω το κλιματιστικό (νέα γραμμή). Δεν άνοιγε με τίποτα. Αν δεν είχα διαβάσει 5 πράγματα στο ίντερνετ και αν δεν είχα και τις γνώσεις, δεν θα μπορούσα να βρω τι φταίει και θα έπρεπε να τον περιμένω με κίνδυνο να πάρει καμιά φωτιά. Ακραίο; Ίσως. Πιθανό; Σίγουρα.

Η αιτία ήταν ότι ο τραχανάς δεν είχε σφίξει κάποιες γέφυρες (εισόδους μικροαυτόματων), σε κάποιες ήταν ακόμα ατρύπητο το αυτοκόλλητο πάνω από τις βίδες!

2 hours ago, spooker said:

Πρέπει να έχεις δίκιο. Το κοίταζα εχθές και σκεφτόμουν πως θα πρέπει μα περνάει από εκεί. Θα το ανοίξω μόλις βρω χρόνο να δω

Ο διακόπτης αυτός είναι smart οπότε πρέπει να δουλεύει 24/7 σε αντίθεση με τη λάμπα για αυτό απαιτεί τον ουδετερο ώστε ακόμα και όταν η λάμπα είναι κλειστή ο διακόπτης να μπορεί να επικοινωνεί μεσω zigbee με τη βάση για να πάρει εντολή να κλείσει κύκλωμα ώστε να ανάψει η λάμπα. 

Επειδή είμαι στην ίδια φάση (pun not intended), υπάρχει και χωρίς την χρήση ουδετέρου, μόνο με την φάση (ZBMINI-L2). Όμως, αν μπορείς να τραβήξεις ουδέτερο και να πας σε συσκευή με φάση+ουδέτερο, είναι καλύτερο, γιατί δίνουν 2-3-4 εξόδους, ενώ το 1ο δίνει 1 έξοδο.

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, csontheline said:

Προφανώς εννοεί ότι δεν θα βρει έναν ηλεκτρολόγο και ότι του πει, χωρίς να έχει διαβάσει και αξιολογήσει κάποιες απόψεις τρίτων, αλλά ούτε και θα πάει να τα κάνει μόνος του βάση των προαναφερθέντων απόψεων. Θέλει να έχει μία εικόνα και να κατανοήσει αυτό που θα του πει ο ηλεκτρολόγος.

Και για να σου δώσω δικό μου παράδειγμα, ήρθε ο ηλεκτρολόγος και μου άλλαξε τον πίνακα. Κάποια στιγμή θέλησα να ανοίξω το κλιματιστικό (νέα γραμμή). Δεν άνοιγε με τίποτα. Αν δεν είχα διαβάσει 5 πράγματα στο ίντερνετ και αν δεν είχα και τις γνώσεις, δεν θα μπορούσα να βρω τι φταίει και θα έπρεπε να τον περιμένω με κίνδυνο να πάρει καμιά φωτιά. Ακραίο; Ίσως. Πιθανό; Σίγουρα.

Η αιτία ήταν ότι ο τραχανάς δεν είχε σφίξει κάποιες γέφυρες (εισόδους μικροαυτόματων), σε κάποιες ήταν ακόμα ατρύπητο το αυτοκόλλητο πάνω από τις βίδες!

Επειδή είμαι στην ίδια φάση (pun not intended), υπάρχει και χωρίς την χρήση ουδετέρου, μόνο με την φάση (ZBMINI-L2). Όμως, αν μπορείς να τραβήξεις ουδέτερο και να πας σε συσκευή με φάση+ουδέτερο, είναι καλύτερο, γιατί δίνουν 2-3-4 εξόδους, ενώ το 1ο δίνει 1 έξοδο.

ευχαριστώ που το ανέλυσες για μένα όσον αφορά τον ηλεκτρολόγο. Δεν είχα το κουράγιο να εξηγώ τα αυτονόητα.

το ZBMINI-L2 χωρίς ουδέτερο το έχω δει. Αποφάσισα να μην πάω προς τα εκεί για 2 λόγους.
1) δεν δουλεύει με το philips hue hub. Πήρα σήμερα και επίσημη απάντηση πως όντως δεν είναι συμβατό και εγώ το θέλω να συνεργάζεται με το philips motion sensor που δουλεύει με το hub της philips
2) ο τρόπος που δουλεύει αφήνοντας λίγο ρεύμα να περάσει στη λάμπα χωρίς να ανάβει δεν με ενθουσιάζει σαν ιδέα.

Επεξ/σία από spooker
  • Like 2

Στις 14/7/2024 στις 5:58 ΜΜ, spooker είπε

Θα ήθελα μερικές απόψεις από τους γνώστες.
Εαν έχουμε μία πρίζα με φάση, ουδέτερο, γείωση
και ακριβώς από πάνω διακόπτη φωτισμού με δικιά του με φάση χωρίς ουδέτερο, γίνεται να διακλαδώσω τον ουδέτερο της πρίζας
για να βάλω ένα smart διακόπτη που απαιτεί ουδέτερο?
Με λίγα λόγια μπορεί ο ουδέτερος της πρίζας να χρησιμοποιηθεί για 2 διαφορετικά κυκλώματα?
Εμένα μου ακούγεται λάθος αλλά διαβάζω κάτι τέτοιες προτάσεις

Αν κλεισεις την ασφαλεια που τροφοδοτει το φως αυτο,η πριζα εχει ρευμα ή οχι?

Βάση κανονισμών όπως απαντήθηκε απο κάποιον φίλο θα πρεπει ο ουδετερος αγωγος να είναι του ίδιου κυκλώματος.Αν λοιπον η πριζα παιρνει απο την ιδια ασφαλεια,τοτε ναι μπορεις να το παρεις απο εκει.Αν οχι απο το κουτι διακλάδωσης που βρισκεται ψηλα.

• Like 2

Μέχρι και πέρυσι , ολοι οι ουδετεροι μαζευοταν στην μπάρα των ουδετέρων , Δεν εχεις πρόβλημα να κανεις αυτο που θές. Το χω κανει πολλές φορές σε sonoff

η μπάρα όμως βρίσκεται εντός του πίνακα και σε αυτή συνδέεται ένας αγωγός μεγάλης διατομής, δεν βρίσκεται σε ένα κουτί διακλάδωσης συνδεμένη  με αγωγό μικρής διατομής.

Στις 15/7/2024 στις 10:30 ΜΜ, nvel είπε

η μπάρα όμως βρίσκεται εντός του πίνακα και σε αυτή συνδέεται ένας αγωγός μεγάλης διατομής, δεν βρίσκεται σε ένα κουτί διακλάδωσης συνδεμένη  με αγωγό μικρής διατομής.

Θεωρητικα το wifi relay τον θελει μονο για την τροφοδοσια του,οποτε οτι διατομη να εχει κανει.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΜΩΣ

On 15/07/2024 at 22:09, aGka8l said:

Μέχρι και πέρυσι , ολοι οι ουδετεροι μαζευοταν στην μπάρα των ουδετέρων , Δεν εχεις πρόβλημα να κανεις αυτο που θές. Το χω κανει πολλές φορές σε sonoff

Είναι μέχρι να μπουν μικροαυτόματοι με ενσωματωμένο διαρροής σε κάθε κύκλωμα. Μετά θα γίνει ο χορός του ζαλόγγου και δεν θα ξέρεις τι να πρωτομαζέψεις.

• Like 1

σε σοβαρές εγκαταστάσεις rcbo χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, όπως ακόμα παλαιότερα ο διαχωρισμός των φορτίων σε υποζυγούς φωτισμού, ρευματοδοτών και κίνησης, οπότε οι κοινοί ουδέτεροι δεν λειτουργούν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...