spooker Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) Θα ήθελα μερικές απόψεις από τους γνώστες. Εαν έχουμε μία πρίζα με φάση, ουδέτερο, γείωση και ακριβώς από πάνω διακόπτη φωτισμού με δικιά του με φάση χωρίς ουδέτερο, γίνεται να διακλαδώσω τον ουδέτερο της πρίζας για να βάλω ένα smart διακόπτη που απαιτεί ουδέτερο? Με λίγα λόγια μπορεί ο ουδέτερος της πρίζας να χρησιμοποιηθεί για 2 διαφορετικά κυκλώματα? Εμένα μου ακούγεται λάθος αλλά διαβάζω κάτι τέτοιες προτάσεις Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2024 από spooker
takoulou Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 5 λεπτά πριν, spooker είπε Θα ήθελα μερικές απόψεις από τους γνώστες. Εαν έχουμε μία πρίζα με φάση, ουδέτερο, γείωση και ακριβώς από πάνω διακόπτη φωτισμού με δικιά του με φάση χωρίς ουδέτερο, γίνεται να διακλαδώσω τον ουδέτερο της πρίζας για να βάλω ένα smart διακόπτη που απαιτεί ουδέτερο? Με λίγα λόγια μπορεί ο ουδέτερος της πρίζας να χρησιμοποιηθεί για 2 διαφορετικά κυκλώματα? Εμένα μου ακούγεται λάθος αλλά διαβάζω κάτι τέτοιες προτάσεις Καλύτερα φώναξε έναν ηλεκτρολόγο...
georgiouu Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 δεν ειμαι ηλεκτρολογος αλλα νομιζω ναι γινεται δεν βλεπω προβλημα
nickol-us Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 10 λεπτά πριν, spooker είπε Θα ήθελα μερικές απόψεις από τους γνώστες. Εαν έχουμε μία πρίζα με φάση, ουδέτερο, γείωση και ακριβώς από πάνω διακόπτη φωτισμού με δικιά του με φάση χωρίς ουδέτερο, γίνεται να διακλαδώσω τον ουδέτερο της πρίζας για να βάλω ένα smart διακόπτη που απαιτεί ουδέτερο? Με λίγα λόγια μπορεί ο ουδέτερος της πρίζας να χρησιμοποιηθεί για 2 διαφορετικά κυκλώματα? Εμένα μου ακούγεται λάθος αλλά διαβάζω κάτι τέτοιες προτάσεις To 99% των ηλεκτρολόγων που θα φώναζες θα έκαναν αυτό το πράγμα. Το απόλυτα σωστό θα ήταν ο ουδέτερος να ήταν από το κύκλωμα του φωτισμού που κατεβαίνει στον διακόπτη 3
spooker Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 22 minutes ago, takoulou said: Καλύτερα φώναξε έναν ηλεκτρολόγο... εδώ είναι forum συζητήσεων και ζήτησα μια γνώμη για ένα θέμα. Επειδή δεν εμπιστεύομαι κανέναν ηλεκτρολόγο στα τυφλά ζητάω μια άποψη για να ξέρω τι θεωρείται σωστό και τι όχι και να πράξω ανάλογα όταν θα έρθει ο ηλεκτρολόγος. Καλύτερα λοιπόν να μασάς... 10 minutes ago, nickol-us said: To 99% των ηλεκτρολόγων που θα φώναζες θα έκαναν αυτό το πράγμα. αυτό δεν είναι επικίνδυνο αλήθεια? Να περάσει φάση από το ένα κύκλωμα μέσω του ουδέτερου στο άλλο κύκλωμα?
nickol-us Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 1 λεπτό πριν, spooker είπε εδώ είναι forum συζητήσεων και ζήτησα μια γνώμη για ένα θέμα. Επειδή δεν εμπιστεύομαι κανέναν ηλεκτρολόγο στα τυφλά ζητάω μια άποψη για να ξέρω τι θεωρείται σωστό και τι όχι και να πράξω ανάλογα όταν θα έρθει ο ηλεκτρολόγος. Καλύτερα λοιπόν να μασάς... αυτό δεν είναι επικίνδυνο αλήθεια? Να περάσει φάση από το ένα κύκλωμα μέσω του ουδέτερου στο άλλο κύκλωμα? Γιατί να είναι επικίνδυνο; Όλοι οι ουδέτεροι είναι κοινοί στον πίνακα. Το μόνο "πρόβλημα" είναι οτι θα περάσει το ρεύμα από τη φάση ενός κυκλώματος και θα επιστρέψει μέσω του ουδετέρου άλλου κυκλώματος. Σε ένα εντελώς θεωρητικό σενάριο, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσες να υπερφορτίσεις τον ουδέτερο (της επιστροφής του ρεύματος) χωρίς να το αντιληφθεί η ασφάλεια του κυκλώματος του(αφού θα είναι από άλλο κύκλωμα) και να σου προξενήσει ζημιά στο καλώδιο (φωτιά κλπ). Μιλάμε όμως για ακραίο σενάριο, αφού συνήθως τα καλώδια έχουν ανοχές από τις ασφάλειες τους, ενώ ο έξυπνος διακόπτής που θα τροφοδοτήσεις θα έχει αμελητέα κατανάλωση, κατά συνέπεια και ρεύμα 1
Vasileios-gr Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Το πιό πιθανό είναι ότι η φάση του διακόπτη συνδέετε κατευθείαν με την φάση της μπρίζας, Οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να λάβεις και τον ουδέτερο από το ίδιο σημείο. Εννοείτε ότι δεν θα έχεις μεγάλες καταναλώσεις στο νέο κύκλωμα. Όμως να θυμίσω ότι με το ρεύμα δεν παίζουμε. Φωνάζουμε ηλεκτρολόγο. 2
spooker Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 24 minutes ago, Vasileios-gr said: Το πιό πιθανό είναι ότι η φάση του διακόπτη συνδέετε κατευθείαν με την φάση της μπρίζας, Αυτό τουλάχιστον οπτικά δεν φαίνεται. Είναι 2 ξεχωριστά καλώδια που φτάνουν στα κουτιά. Οπως και να έχει προτιμώ να γίνει σωστά και να κατεβασω τον ουδετερο από την λάμπα στο κουτί. Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να περάσει νεο καλώδιο, φαντάζομαι με μια ατσάλινα μπορεί να γίνει.
SeNNinhA Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2024 1 ώρα πριν, Vasileios-gr είπε Το πιό πιθανό είναι ότι η φάση του διακόπτη συνδέετε κατευθείαν με την φάση της μπρίζας, Παλιότερα το κάνανε αυτό. Αλλά το σωστό είναι το κύκλωμα του φωτισμού να είναι διαφορετικό από το κύκλωμα των πριζών. Έχουν άλλωστε και ασφαλειες με διαφορετικά Amperes. Επίσης ωφειλεις να μην μπλέκεις τα κυκλώματα μεταξύ τους διότι μετά δεν ξέρεις από πού θα τα απομονωσεις σωστά εάν χρειαστεί. Εαν πχ θέλεις να αλλάξεις λάμπα και το κύκλωμα σου έχει επιστροφή μεσω του ουδέτερου αλλού κυκλώματος δεν υπάρχει απομόνωση. Επίσης τι είναι ο ουδέτερος? Η επιστροφή στο κύκλωμα. Οπότε όταν θα υπάρχει συσκευή σε λειτουργία στην εν λόγω πριζα ο ουδέτερος θα έχει τάση. Καθολου ασφαλές. 3 ώρες πριν, nickol-us είπε Γιατί να είναι επικίνδυνο; Όλοι οι ουδέτεροι είναι κοινοί στον πίνακα. Το μόνο "πρόβλημα" είναι οτι θα περάσει το ρεύμα από τη φάση ενός κυκλώματος και θα επιστρέψει μέσω του ουδετέρου άλλου κυκλώματος. Σε ένα εντελώς θεωρητικό σενάριο, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσες να υπερφορτίσεις τον ουδέτερο (της επιστροφής του ρεύματος) χωρίς να το αντιληφθεί η ασφάλεια του κυκλώματος του(αφού θα είναι από άλλο κύκλωμα) και να σου προξενήσει ζημιά στο καλώδιο (φωτιά κλπ). Μιλάμε όμως για ακραίο σενάριο, αφού συνήθως τα καλώδια έχουν ανοχές από τις ασφάλειες τους, ενώ ο έξυπνος διακόπτής που θα τροφοδοτήσεις θα έχει αμελητέα κατανάλωση, κατά συνέπεια και ρεύμα Τα κυκλώματα όπως είπα παραπάνω πρέπει να είναι διακριτά. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος αλλά είναι θεμα ασφαλείας. Οπότε θα αφήσω το θέμα σε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους. Ας μας απαντήσει καλύτερα ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η δική μου απορία είναι άλλη: Ενας διακόπτης ανοίγει και κλείνει την συνέχεια του κυκλώματος. Απλά. Παρεμβαλεται στο καλωδιο στην πράξη. Τι δουλειά έχει ο ουδέτερος σε ένα τέτοιο διακόπτη? Ποια η λειτουργια του? Που συνδέεται μετά τον διακόπτη ο ουδέτερος? Δεν μπορεί να τερματίζει σε αυτόν. Εάν απλά τερματίζει τότε πιθανολογώ ότι δίνει ρεύμα στο εσωτερικό κύκλωμα λειτουργίας του ίδιου του διακόπτη για τον έλεγχο? Χωρίς να είμαι ειδικός σκέφτομαι ότι ο διακόπτης δεν ελέγχει τίποτε στον ουδέτερο. Είναι πιθανά απλά ένα passthrough της γραμμής για να μην αναγκάζεσαι να τραβάς το καλώδιο του περιμετρικά και υπάρχουν χωροταξικά προβλήματα.
nickol-us Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 56 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Παλιότερα το κάνανε αυτό. Αλλά το σωστό είναι το κύκλωμα του φωτισμού να είναι διαφορετικό από το κύκλωμα των πριζών. Έχουν άλλωστε και ασφαλειες με διαφορετικά Amperes. Επίσης ωφειλεις να μην μπλέκεις τα κυκλώματα μεταξύ τους διότι μετά δεν ξέρεις από πού θα τα απομονωσεις σωστά εάν χρειαστεί. Εαν πχ θέλεις να αλλάξεις λάμπα και το κύκλωμα σου έχει επιστροφή μεσω του ουδέτερου αλλού κυκλώματος δεν υπάρχει απομόνωση. Επίσης τι είναι ο ουδέτερος? Η επιστροφή στο κύκλωμα. Οπότε όταν θα υπάρχει συσκευή σε λειτουργία στην εν λόγω πριζα ο ουδέτερος θα έχει τάση. Καθολου ασφαλές. Τα κυκλώματα όπως είπα παραπάνω πρέπει να είναι διακριτά. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος αλλά είναι θεμα ασφαλείας. Οπότε θα αφήσω το θέμα σε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους. Ας μας απαντήσει καλύτερα ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η δική μου απορία είναι άλλη: Ενας διακόπτης ανοίγει και κλείνει την συνέχεια του κυκλώματος. Απλά. Παρεμβαλεται στο καλωδιο στην πράξη. Τι δουλειά έχει ο ουδέτερος σε ένα τέτοιο διακόπτη? Ποια η λειτουργια του? Που συνδέεται μετά τον διακόπτη ο ουδέτερος? Δεν μπορεί να τερματίζει σε αυτόν. Εάν απλά τερματίζει τότε πιθανολογώ ότι δίνει ρεύμα στο εσωτερικό κύκλωμα λειτουργίας του ίδιου του διακόπτη για τον έλεγχο? Χωρίς να είμαι ειδικός σκέφτομαι ότι ο διακόπτης δεν ελέγχει τίποτε στον ουδέτερο. Είναι πιθανά απλά ένα passthrough της γραμμής για να μην αναγκάζεσαι να τραβάς το καλώδιο του περιμετρικά και υπάρχουν χωροταξικά προβλήματα. Δε νομίζω οτι απαγορευόταν ποτέ (βάσει κανονισμών) τα μεικτά κυκλώματα φωτισμού - πριζών, άσχετα αν εξυπηρετούσε να τα βάζεις κατ'αυτό τον τρόπο. Όσο για τον ουδέτερο στον διακόπτη, σου ξεφεύγει το γεγονός οτι αναφέρεται σε smart διακόπτη. Έχει λοιπόν μέσα του κυκλώματα, κάποιο μικροεπεξεργαστή, συνδέεται με wifi κοκ οπότε από κάπου πρέπει να πάρει τροφοδοσία, γι'αυτό και χρειάζεται τον ουδέτερο.
SeNNinhA Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 26 λεπτά πριν, nickol-us είπε Δε νομίζω οτι απαγορευόταν ποτέ (βάσει κανονισμών) τα μεικτά κυκλώματα φωτισμού - πριζών, άσχετα αν εξυπηρετούσε να τα βάζεις κατ'αυτό τον τρόπο. Όσο για τον ουδέτερο στον διακόπτη, σου ξεφεύγει το γεγονός οτι αναφέρεται σε smart διακόπτη. Έχει λοιπόν μέσα του κυκλώματα, κάποιο μικροεπεξεργαστή, συνδέεται με wifi κοκ οπότε από κάπου πρέπει να πάρει τροφοδοσία, γι'αυτό και χρειάζεται τον ουδέτερο. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Αλλα τα κυκλώματα είναι σχεδιασμένα και υπολογισμένα. Εάν αρχιζεις να τα μπλέκεις αρχιζει και χάνεται ο έλεγχος γιατί δεν πρόσθετεις μια πρίζα πρόσθετεις όλο τα κύκλωμα της.
csontheline Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 11 hours ago, SeNNinhA said: Παλιότερα το κάνανε αυτό. Αλλά το σωστό είναι το κύκλωμα του φωτισμού να είναι διαφορετικό από το κύκλωμα των πριζών. Έχουν άλλωστε και ασφαλειες με διαφορετικά Amperes. Επίσης ωφειλεις να μην μπλέκεις τα κυκλώματα μεταξύ τους διότι μετά δεν ξέρεις από πού θα τα απομονωσεις σωστά εάν χρειαστεί. Εαν πχ θέλεις να αλλάξεις λάμπα και το κύκλωμα σου έχει επιστροφή μεσω του ουδέτερου αλλού κυκλώματος δεν υπάρχει απομόνωση. Επίσης τι είναι ο ουδέτερος? Η επιστροφή στο κύκλωμα. Οπότε όταν θα υπάρχει συσκευή σε λειτουργία στην εν λόγω πριζα ο ουδέτερος θα έχει τάση. Καθολου ασφαλές. Τα κυκλώματα όπως είπα παραπάνω πρέπει να είναι διακριτά. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος αλλά είναι θεμα ασφαλείας. Οπότε θα αφήσω το θέμα σε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους. Ας μας απαντήσει καλύτερα ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η δική μου απορία είναι άλλη: Ενας διακόπτης ανοίγει και κλείνει την συνέχεια του κυκλώματος. Απλά. Παρεμβαλεται στο καλωδιο στην πράξη. Τι δουλειά έχει ο ουδέτερος σε ένα τέτοιο διακόπτη? Ποια η λειτουργια του? Που συνδέεται μετά τον διακόπτη ο ουδέτερος? Δεν μπορεί να τερματίζει σε αυτόν. Εάν απλά τερματίζει τότε πιθανολογώ ότι δίνει ρεύμα στο εσωτερικό κύκλωμα λειτουργίας του ίδιου του διακόπτη για τον έλεγχο? Χωρίς να είμαι ειδικός σκέφτομαι ότι ο διακόπτης δεν ελέγχει τίποτε στον ουδέτερο. Είναι πιθανά απλά ένα passthrough της γραμμής για να μην αναγκάζεσαι να τραβάς το καλώδιο του περιμετρικά και υπάρχουν χωροταξικά προβλήματα. Ο ουδέτερος στον φωτισμό χρειάζεται για το προφανές : κλείνει κύκλωμα η συσκεύη. Στον διακόπτη, λογικά είναι για την ανίχνευση διαρροών. Στην έξυπνη συσκευή, χρειάζεται για την λειτουργία της, αν και υπάρχουν κάποιες που λειτουργούν μόνο με φάση. Στην Ελλάδα, ο ουδέτερος απλά περνάει από το μπουάτ πάνω από τον διακόπτη, δεν χρειάζεται να κατεβαίνει μέχρι τον διακόπτη. Στα εξωτερικά (μην ρωτήσεις σε ποια) δεν υπάρχουν μπουάτ, οπότε ο/οι ουδέτερος/οι οδεύουν μαζί με φάση και γείωση. 16 hours ago, spooker said: Θα ήθελα μερικές απόψεις από τους γνώστες. Εαν έχουμε μία πρίζα με φάση, ουδέτερο, γείωση και ακριβώς από πάνω διακόπτη φωτισμού με δικιά του με φάση χωρίς ουδέτερο, γίνεται να διακλαδώσω τον ουδέτερο της πρίζας για να βάλω ένα smart διακόπτη που απαιτεί ουδέτερο? Με λίγα λόγια μπορεί ο ουδέτερος της πρίζας να χρησιμοποιηθεί για 2 διαφορετικά κυκλώματα? Εμένα μου ακούγεται λάθος αλλά διαβάζω κάτι τέτοιες προτάσεις Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα πιο πάνω έχεις και το μπουάτ του διακόπτη, από όπου και περνάει ο ουδέτερος. Τσίμπα τον από εκεί. 1
spooker Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 11 minutes ago, csontheline said: Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα πιο πάνω έχεις και το μπουάτ του διακόπτη, από όπου και περνάει ο ουδέτερος. Τσίμπα τον από εκεί. Πρέπει να έχεις δίκιο. Το κοίταζα εχθές και σκεφτόμουν πως θα πρέπει μα περνάει από εκεί. Θα το ανοίξω μόλις βρω χρόνο να δω 11 minutes ago, csontheline said: Ενας διακόπτης ανοίγει και κλείνει την συνέχεια του κυκλώματος. Απλά. Παρεμβαλεται στο καλωδιο στην πράξη. Τι δουλειά έχει ο ουδέτερος σε ένα τέτοιο διακόπτη? Ποια η λειτουργια του? Που συνδέεται μετά τον διακόπτη ο ουδέτερος? Δεν μπορεί να τερματίζει σε αυτόν. Εάν απλά τερματίζει τότε πιθανολογώ ότι δίνει ρεύμα στο εσωτερικό κύκλωμα λειτουργίας του ίδιου του διακόπτη για τον έλεγχο? Ο διακόπτης αυτός είναι smart οπότε πρέπει να δουλεύει 24/7 σε αντίθεση με τη λάμπα για αυτό απαιτεί τον ουδετερο ώστε ακόμα και όταν η λάμπα είναι κλειστή ο διακόπτης να μπορεί να επικοινωνεί μεσω zigbee με τη βάση για να πάρει εντολή να κλείσει κύκλωμα ώστε να ανάψει η λάμπα. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2024 από spooker
gokuthelegend Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2024 16 ώρες πριν, spooker είπε Επειδή δεν εμπιστεύομαι κανέναν ηλεκτρολόγο στα τυφλά Δηλαδή δεν εμπιστεύεσαι στα τυφλά έναν ηλεκτρολόγο, αλλά θα εμπιστευτείς στα τυφλά ένα ανώνυμο μέλος σε ένα τυχαίο φόρουμ που δεν ξέρεις καν αν θα είναι και ηλεκτρολόγος. ΟΚ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα