Προς το περιεχόμενο

Από το ChatGPT στην Υπερ-Νοημοσύνη: Τα πέντε επίπεδα προόδου της OpenAI


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

48 λεπτά πριν, Xvipes είπε

Καλά πάει... 

Futurism-B1.png

 

Το ότι έχουμε αργήσει δεν σημαίνει ότι κάποια από αυτά δεν θα συμβούν. Και παλιά έλεγαν για ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά πχ το να έχεις μια συσκευή σαν το κινητό, με τις δυνατότητες που σου δίνει, φαινόταν απίστευτο το 1990. Το θέμα είναι τι πραγματικά προβλήματα λύνει μια τεχνολογία και με τι κόστος σε σχέση με το όφελος, πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτή και άλλοι παράγοντες που ορίζουν την εξέλιξη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Το γνωστό αφήγημα του να μην ανησυχούμε για τις δουλειές που καταργεί η τεχνολογική πρόοδος γιατί δημιουργούνται νέες. Προσπερώντας βολικά ότι όλες αυτές οι νέες θέσεις είναι α) συγκριτικά λιγότερες και β) διανοητικά μακράν πιο απαιτητικές.

Ακριβώς αυτό.

Για το (α) ποιές είναι αυτές οι δουλειές που θα δημιουργηθούν που δεν θα μπορεί να κάνει το ΑΙ μόνο του ή με την βοήθεια μηχανών;  Το AI δεν είναι εργαλείο αλλά πράκτορας (όχι δεν είναι όρος απο το Matrix, agent είναι ο επίσημος όρος της επιστήμης της τεχνητής νοημοσύνης)

Για το (β), αν το ΑΙ και τα ρομποτς αναλάβουν μεγάλο μέρος των δουλειών μας, για να έχουμε εμείς κάποια χρησιμότητα, θα πρέπει να μπορούμε να συνεισφέρουμε πραγματικά. Η ποιότητα της δουλειάς και η ικανότητα που χρειάζεται κάποιος για να είναι χρήσιμος στο ΑΙ, είναι πολύ υψηλότερα απο τον σημερινό μέσο όρο. Εκτός αν μιλάμε για χαμαλίκι. 

Επεξ/σία από fast8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δείτε τα 3 βίντεο εδώ, τι μπορεί να κανει σήμερα το chatgpt 4o. Σχεδόν κανένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να κανει οτι κάνει το chatgpt, ενω και η επικοινωνία θυμίζει επικοινωνία ανάμεσα σε 2 ανθρώπους. Παω στοίχημα αν κάποιος δεν ξέρει, δε θα καταλάβει οτι ειναι επικοινωνία με μηχανή. Βασικά θα το καταλάβει γιατί παρά είναι έξυπνο για να είναι άνθρωπος. 

Πρόσθεσε τωρα οτι, απο τα βασικά πλεονέκτημα του συγκεκριμένου είδους νευρωνικου δικτύου είναι ότι γίνεται εξυπνότερο απλα προσθέτοντας επεξεργαστες (δε συμβαίνει το ίδιο με ολα). Λάβετε υπόψη το 100σταπλασιο hardware που έρχεται στο μέλλον. Συν τις βελτιώσεις σε επίπεδο προγράμματισμου που θα παρει, και αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι οτι η agi δεν είναι ανέκδοτο πλέον, ουτε απέχει πάρα πολύ. Ίσως, εως σίγουρο να εξακολουθησει να είναι πίσω από τον άνθρωπο σε κάποιους τομείς, σε κάποιους άλλους θα είναι μπροστά όμως. Βασικά σε κάποια ήδη είναι μπροστά. Κανείς άνθρωπος δεν του δίνεις τον αριθμό της σελίδας ενός βιβλίου και σου λεει τι γράφει εκεί με λιγα λόγια. Ουτε θα καταλάβαινε ποια γέφυρα είναι απο ενα σχεδίο το 90% των ανθρώπων. 

Η agi είναι η τελευταία εφεύρεση του ανθρώπου, ητε αυτό είναι καλο ητε κακο. Δε θα υπάρξουν αλλες δουλειές καθώς θα μπορεί να κανει οτιδήποτε η μηχανή καλύτερα. 

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Λόρδος Wasted είπε

Οχι, περιεγραψα το φαινομενο του θερμοκηπιου. Προσπαθησα να σου εξηγησω, οτι και μπαμπλ να ειναι, δε παιζει ρολο για το αν θα παμε σε 2, σε 5 ή σε 10 χρονια στο επομενο επιπεδο. Αν δηλαδη η openAI μπορει να ειναι εκει του χρονου και η φουσκα σκασει το 26, δε θα γυρισει πισω στο λεβελ 1. Αν η openAI ειναι να φτασει εκει το 27 και η φουσκα σκασει το 26,  ακομα και αν την επηρεασει, αντε να αργησει λιγο ακομα, δε θα χρειαστει ξαφνικα 10-20 εξτρα χρονια για να το καταφερει.   Η φουσκα εχει να κανει με την υπεραξια των μετοχων και εξαρτατε απο τα κερδη που μπορουν να επιστραφουν, τα οποια εξαρτονται απο το πως παει μια εταιρεια. Το R&D της δεν ειναι μεσα στην εξισωση, γιατι περι R&D γινεται η ολη κουβεντα. 

ναι εγω στο οικονομικο κομματι αναφερομαι. δεν εννοουσα οτι δεν θα παει επιπεδο 2 επειδη εσπασε η φουσκα. Το εννοω απο την αποψη την τεχνικη. 

Αλλα περα απο αυτο, δεν καταλαβαινω απου που πηγαζει το συμπερασμα οτι ο ρυθμος αναπτυξης της τεχνολογιας δεν εινα συνυφασμενος με τις επενδυσεις που γινονται πανω σε αυτην. η Google ηταν η πρωτοπορος στην ΑΙ, αλλα παγωσε το προγραμμα επειδη ερχοταν σε αντιθεση με το επιχειρηματικο της μοντελο.

μετα οι μηχανικοι της φυγανε και πηγανε στην ΟΑΙ, η οποια πηρε την σκυταλη επειδη εχει απο πισω της μια ολοκληρη.ΜΣ που ριχνει χρημα. Και δεν βγαζει κερδη μεχρι τωρα απο οτι ξερω. Γιαυτο και τρεχει και συναπτει εμπορικες συμφωνιες με τους παντες. Και η αναπτυξη της τεχνολογιας ειναι πανακριβη. Οποτε το σπασιμο τς φουσκας, θα αποτελεσει σιγουρα τροχοπεδη στην εξελιξη της.

Και περα απο το σπασιμο, υπαρχει και η περιπτωση να προσαρμοστει η εξελιξη της τεχνολογιας στις αναγκες της αγορας. Δηλαδη αν η ζητηση καταληξει να αφορα κυριως μικροτερα LLMs για συγκεκριμενες δουλειες, δεν θα υπαρχει και κινητρο οικονομικο να παμε στα επομενα επιπεδα. Οποτε παλι θα γινει βραδυτερη η αναπτυξη της.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σίγουρα θα ξεπεράσει τον εαυτό της  αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα δούμε πολέμους όπως θεωρούν ορόσημο τα έτη ως το 2029; Τέλος δεκαετίας όλα θα έχουν αλλάξει 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια AGI δεν είναι σαν μια ατμομηχανη γιατι προσφέρει κάτι περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλη εφεύρεση του ανθρωπου, το μόνο που τον διαχωρίζει από το περιβάλλον του. Την πρόθεση. Θα μπορεί να αναγνωριζει, να σχεδιάζει και να δρα, αντικαθιστώντας απολυτα τον ανθρωπο σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. 

Το πότε θα επιτευχθει είναι εντελώς άγνωστο. Κανείς δεν έχει έστω και στοιχειώδες roadmap για τον στόχο. Οι εταιρίες έπεσαν πάνω στην υπάρχουσα τεχνολογια των llms, η οποία με μεγάλη τους εκπληξη παρουσιάζει αναδυόμενες ικανότητες απλά αυξάνοντας τον όγκο των δεδομένων και της υπολογιστικής ισχύος, οπότε έχουν πέσει με τα μούτρα για το ποιος θα φτιάξει το μεγαλύτερο μοντέλο, χωρίς να γνωρίζουν που θα βρούν ταβάνι.

Αυτά τα "στόχος η AGI που βρίσκεται στο 5 και εμεις ειμαστε στο 1" κτλ ειναι Έλον Μασκιές, για να δημιουργηθεί μπαζ και να προσελκύσουν επενδύσεις και επιστήμονες, τύπου φτιαχνουμε το starship για να παμε 1 εκατομμυριο κόσμο στον Αρη κτλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήδη φαίνεται να έχουμε πέσει σε plateau σύμφωνα με έρευνες. Μην περιμένει δηλαδή κάνεις το chatgpt 4 -> 5  να είναι σαν το 3 -> 4.  Το παιχνίδι τώρα είναι να γίνουν optimized τα υπάρχοντα μοντέλα για να τρέχουν σε πιο μικρές συσκευές πχ κινητά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 minutes ago, Evangelos Anagnostou said:

Θα μπορεί να αναγνωριζει, να σχεδιάζει και να δρα, αντικαθιστώντας απολυτα τον ανθρωπο σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. 

Δηλαδη εννοείς, στο computer science, ότι θα είναι ικανό να προτείνει και να υλοποίησει αντίστοιχο τοu Ajax η Kafka η Elastic; Η να πει " ξέρεις έχεις μονόλιθο και θα πρέπει να το σπάσεις. Να πως" σε προ micro services era..

Εγώ δεν το πιστεύω.

Βγάζοντας όλη την χρυσόσκονη από το ΑΙ αυτήν την στιγμή είναι μια πάρα πολύ καλή μηχανή αναζήτησης, και αν ξέρεις να ζητάς αυτό που θέλεις τότε βρίσκεις αυτό που θέλεις πολύ πιο γρήγορα.

Αυτά που έδειξε ο τύπος που μιλούσε με το βίντεο πολύ πιασαρικο, δεν πιστεύω ότι ήταν "ελεύθερες" οι λέξεις που χρησιμοποίησε, εννοώ το είχε κάνει πρόβα πριν και ήξερε τι θα πρέπει να πει για να πάρει αυτό που θέλει. Όπως επίσης και με το σκίτσο, αν έβαζε background καμμιά έρημο αμφιβάλλω για το αποτέλεσμα. Είχα δει μια ομιλία για το ΑΙ, όπου ανέφερε ότι όταν βάζεις να αναγνωρίσει αν μια φωτογραφία δείχνει έναν λύκο η σκύλο σε πράσινο φόντο με λιβάδι κτλ δυσκολεύεται γιατί όλη η "γνώση" που έχει το ai σχετικά με τον λύκο έχει το χιόνι συνήθως σαν background.

 

 

 

Επεξ/σία από mpregos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο προορισμός του ανθρώπου δεν είναι να δουλεύει είναι να σκέφτεται και να φιλοσοφεί...

Αν με την ΑΙ ξεφύγουν βέβαια τα πράγματα και μας θεωρήσει κάποιοα στιγμή απειλή, ε τότε την έχουμε άσχημα...

Προς το παρόν δουλειά μέχρι να μας πουν στοπ😉

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eγω λέω, οτι, απο τις πρώτες θέσεις εργασίας που θα φάει η ΑΙ, είναι αυτές των πληροφορικάριων... Τι να τους κάνει? - θα κάνει οτι χρειάζεται μόνη της - updates? αναβαθμίσεις? debugging ? installations ? deployments ?  Μόνο το ΟΚ θα χρειάζεται απο τον CEO... Ισως έτσι της ξεφύγουν - ή έστω να καθυστερήσει να αναλάβει - δουλειές που - απο την ανθρώπινη προοπτική - θα πρότειναν οι πληροφορικάριοι...

Εχουμε ιστορικό προηγούμενο αυτό του ιντερνετ... Οι πρώτες θέσειςεργασίας που έφαγε, ήταν αυτές του έντυπου τύπου - ειδικά των περιοδικών πληροφορικής, που αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια να εξοικειώσουν τον κόσμο με το ιντερνετ πιστεύοντας οτι απο εντυπα μέσα θα γίνουν ψηφιακά με συνδρομές, διαφημίσεις κλπ... Ολα έκλεισαν - και με την μια μορφή και με την άλλη...

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 ώρες πριν, laradoomed123 είπε

Δεν είχα ιδέα πώς γίνεται η "εκπαίδευση" των ΑΙ μέχρι που είδα το παραπάνω ντοκιμαντέρ..

Εντυπωσιακό, δεν το είχα δει.
Τα περισσότερα σοβαρά ντοκιμαντέρ είναι γαλλικά.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο κοντινό μέλλον ένας ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ή ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΗΣ θα παίρνει τον σημερινό μισθό ενός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ !!!

Τα παλικαράκια φτιάχνουν μόνοι τους την θηλιά την οποία θα κρεμαστούν.

Επεξ/σία από negasmenon
  • Like 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, negasmenon είπε

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο κοντινό μέλλον ένας ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ  θα παίρνει τον σημερινό μισθό ενός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ !!!

 

Μηπως θελεις να πεις οτι αυτη τη στιγμη δεν βρισκεις υδραυλικο ευκαιρο ;

Χαμος γινεται μετα απο χρονια στασιμοτητας . Οι επισκευες , ανακαινισεις αλλα και νεες οικοδομες

δινουν και παιρνουν .

400 - 500 ευρω μου ζητηθηκε για εργασιες επεκτασης απλης σωληνωσης , εξωτερικα χωρις σκαψιματα ,

υπολογιζω 3 ωρες σκαρτα και τα υλικα δικα μου , εντος λεκανοπεδιου .

Φυσικα θα πρεπει να περιμενω τη σειρα μου διοτι γινεται ενας χαμος .

Εν πασει περιπτωσει καμμια μα καμμια ΤΝ δεν προκειται να αντικαταστησει εναν υδραυλικο .

Μαθετε και Hardware παιδια , μια τεχνη η και 2 η και 3 , διαφορετικα δεν θα βγαινει ανετα ο επιουσιος.

Ισως στις αρχες της επομενης δεκαετιας θα πρεπει να παμε υποχρεωτικα σε εβδομαδα 3 εργασιμων για

να βγει ο λογαριασμος κοινωνικα .

 

 

Επεξ/σία από nepomuk
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...