cmaniac Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 4 λεπτά πριν, sts4x4 είπε Μιας και από ότι καταλαβαίνω κατέχεις το άθλημα θα σου ήταν εύκολο να μου λύσεις την απορία που εκφράζω στο μήνυμα μου; Ευχαριστώ, Το έχει απαντήσει και ο nickol-us. Το συγκεκριμένο δεν διακόπτει τον ουδέτερο. Αυτό δεν είναι μεμπτό, είπαμε ο ουδετερος διακόπτεται νωρίτερα, στον χειροκίνητο διακόπτη, αλλά δεν μου αρέσει σαν συσκευή σκέτο. Αν με ρωταγες θα το εβαζα να μου οδηγήσει ένα ρελέ ισχύος όπως πολύ σωστά σε οδηγεί ο Καυκάς να κάνεις: Συνδυάστε το με: Mε ρελε ισχύος 120050081 ώστε να ελέγχετε πλήρως τα φορτία σας χωρίς να καταπονείται το wifi ρελε, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τον αυτοματισμό σας.
MSc CCDSP Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, cmaniac είπε Το έχει απαντήσει και ο nickol-us. Το συγκεκριμένο δεν διακόπτει τον ουδέτερο. Αυτό δεν είναι μεμπτό, είπαμε ο ουδετερος διακόπτεται νωρίτερα, στον χειροκίνητο διακόπτη, αλλά δεν μου αρέσει σαν συσκευή σκέτο. Αν με ρωταγες θα το εβαζα να μου οδηγήσει ένα ρελέ ισχύος όπως πολύ σωστά σε οδηγεί ο Καυκάς να κάνεις: Συνδυάστε το με: Mε ρελε ισχύος 120050081 ώστε να ελέγχετε πλήρως τα φορτία σας χωρίς να καταπονείται το wifi ρελε, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τον αυτοματισμό σας. Πως γίνεται ρε γ..το να μην διακόπτει ουδέτερο αν έχει την παρακάτω συνδεσμολογία; Και ναι μεν ο ουδέτερος διακόπτεται νωρίτερα στον χειροκίνητο διακόπτη, αλλά αυτός δεν πρέπει να είναι μόνιμα κλειστός ώστε να τροφοδοτείται το WiFi; 2 ώρες πριν, MSc CCDSP είπε Όπου «διπολικός διακόπτης» εννοούμε αυτόν με το WiFi; Αν είναι διπολικός και 25A (ή άλλου ικανού ρεύματος) γιατί χρειάζεται ρελέ ισχύος για τον θερμοσίφωνα; Ο «διακόπτης bypass» τι κάνει; Παράδειγμα υλικού για αυτόν; Ώπα, ο ER12OWM από εδώ φαίνεται να έχει συνδεσμολογία ως εξής: Υπονοείται ότι ο ουδέτερος παραμένει συνδεδεμένος από το 1P, σωστά; Τελικά, το ρελέ ισχύος το βάζουμε επειδή είναι πιο φτηνό να χαλάσει από το WiFi, επειδή αντέχει περισσότερους κύκλους on off ή και τα δύο;
sts4x4 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 10 λεπτά πριν, cmaniac είπε Το έχει απαντήσει και ο nickol-us. Το συγκεκριμένο δεν διακόπτει τον ουδέτερο. Αυτό δεν είναι μεμπτό, είπαμε ο ουδετερος διακόπτεται νωρίτερα, στον χειροκίνητο διακόπτη, αλλά δεν μου αρέσει σαν συσκευή σκέτο. Αν με ρωταγες θα το εβαζα να μου οδηγήσει ένα ρελέ ισχύος όπως πολύ σωστά σε οδηγεί ο Καυκάς να κάνεις: Συνδυάστε το με: Mε ρελε ισχύος 120050081 ώστε να ελέγχετε πλήρως τα φορτία σας χωρίς να καταπονείται το wifi ρελε, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τον αυτοματισμό σας. Σε ευχαριστώ για την αμεσότητα, Η σωστή σειρά τοποθέτησης λοιπόν αφού προφανώς θα παραμείνει ο διπολικός διακόπτης Hager sbn240 40A, ποιά είναι;
cmaniac Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 1 λεπτό πριν, MSc CCDSP είπε Πως γίνεται ρε γ..το να μην διακόπτει ουδέτερο αν έχει την παρακάτω συνδεσμολογία; Και ναι μεν ο ουδέτερος διακόπτεται νωρίτερα στον χειροκίνητο διακόπτη, αλλά αυτός δεν πρέπει να είναι μόνιμα κλειστός ώστε να τροφοδοτείται το WiFi; Υπονοείται ότι ο ουδέτερος παραμένει συνδεδεμένος από το 1P, σωστά; Τελικά, το ρελέ ισχύος το βάζουμε επειδή είναι πιο φτηνό να χαλάσει από το WiFi, επειδή αντέχει περισσότερους κύκλους on off ή και τα δύο; 1. Είναι business as usual στα ηλεκτρολογικά αυτό. Βοηθάει στην διάταξη του πίνακα. 2. 1NO = 1 contact normal open. 3. Γιατί είναι πιο πιθανό να χαλασει το wifi αν το φορτωνεις και να τα παρει παραμαζωμα όλα, και γιατι το ισχυος σου δινει επιλογες και για 2NO και περισσοτερα Ampere 5 λεπτά πριν, sts4x4 είπε Σε ευχαριστώ για την αμεσότητα, Η σωστή σειρά τοποθέτησης λοιπόν αφού προφανώς θα παραμείνει ο διπολικός διακόπτης Hager sbn240 40A, ποιά είναι; Εδώ:
MSc CCDSP Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 3 λεπτά πριν, cmaniac είπε Γιατί είναι πιο πιθανό να χαλασει το wifi αν το φορτωνεις και να τα παρει παραμαζωμα όλα, και γιατι το ισχυος σου δινει επιλογες και για 2NO και περισσοτερα Ampere Αν το θέμα είναι το διπολικό και τα περισσότερα Ampere (και όχι οι κύκλοι on-off), γιατί όχι το BMAC OPCBC2TL-NM και τέλος (χωρίς ρελέ ισχύος δηλαδή); Εκτός αν μιλάμε για ρελέ ισχύος πιο αξιόπιστης μάρκας οπωσδήποτε.
cmaniac Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 37 λεπτά πριν, MSc CCDSP είπε Αν το θέμα είναι το διπολικό και τα περισσότερα Ampere (και όχι οι κύκλοι on-off), γιατί όχι το BMAC OPCBC2TL-NM και τέλος (χωρίς ρελέ ισχύος δηλαδή); Εκτός αν μιλάμε για ρελέ ισχύος πιο αξιόπιστης μάρκας οπωσδήποτε. Όπως είπα νωρίτερα, θα πρέπει η μάρκα να είναι γνωστή για να μπει σε πίνακα. Εγώ δεν την ξέρω. 1
nkarama Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 20 hours ago, somt said: ναι αλλα σόρι, αυτό γιατί; η ασφάλεια είναι ακριβώς αυτό: ασφάλεια να μην μας χτυπήσει μεγάλη ισχύς. Αν ο θερμοσίφωνας μου είναι 3KW γιατί να μην βάλω την πιο κοντινή του ασφάλεια; (16Α, που μπακαλίστικα θα πέσει στα 3.5KW) Αν βάλω ξέρω γω 50Α ασφάλεια πρώτα θα με χτυπήσουν 11ΚW και μετά θα πέσει (δεδομένου ότι όλες οι ασφάλειες μου θα είναι πολυ μεγαλύτερες από αυτό που χρειάζεται). Αυτό που το είδες γραμμένο. Αγαπητέ, πριν πάρεις φωτιά, άσε τις εξυπνάδες και συμβουλέψου αυτούς που ξέρουν. Για το καλό σου το λέμε... εμάς το σπίτι μας και η ζωή μας θα είναι μια χαρά! το δικό σου σπίτι θα γίνει κάρβουνο και την δική σου ζωή παίζεις ζάρια... Που το είδες αυτο? σε προστατεύει η ασφάλεια για να μην σε χτυπήσει μεγάλη ισχύς? Απο πότε? απο τότε που το είπες εσύ? ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!! Αν θέλετε το DIY όπως εγώ που δεν είμαι ηλεκτρολόγος, τουλάχιστον διαβάστε και καταλάβετε ορισμένα πράγματα! Η ασφάλεια (το έχω γράψει πολλές φορές σε αυτό το θέμα) υπάρχει για ένα λόγο. Για να προστατέψει τα ΚΑΛΩΔΙΑ του σπιτιού μας απο το να πάρουν φωτιά!!!! Δεν προστατευεί ούτε το φορτίο (θερμοσίφωνας/κουζίνα/κτλ) ούτε εμάς απο ηλεκτροπληξία! Τα καλώδια και λοιπά άλλα στοιχεία της εγκτατάστασης (πιθανόν πρίζες/διακόπτες κτλ που να αντέχουν συγκεκριμένες τιμές ρεύματος) απο το να μην πάρουν φωτιά. ΤΕΛΕΙΑ και παύλα... Τίποτε άλλο!!! Η τιμή της ασφάλειας που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται απο ΕΝΑΝ και ΜΟΝΟ παράγοντα. Απο την διατομή του καλωδίου το οποίο φεύγει απο αυτην. ΤΙΠΟΤΕ αλλο. Δεν πα να έχεις φορτίου 3KW 2KW 100KW? Αν το καλώδιο που φέυγει απο την ασφάλεια είναι 2μισάρι, θα βάλεις 16άρα. Αν είναι 4άρι θα βάλεις 25άρα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!!! Και σοβαρά τώρα, περιμένεις ότι θα σε χτυπήσει ρεύμα 220V με 16Α ασφάλεια και τα 16Α θα σε προστατεύσουν (που ΔΕΝ) καλύτερα απο τα 25? Τι διαβάζω ΕΛΕΟΣ!!!! Οσον αφορά το ρελέ που διάλεξες... Είναι μικρότερης αντοχής απο το ονομαστικό ρεύμα που ασφαλίζει η ασφάλεια. ΑΡΑ το συγκεκριμένο στοιχείο ΔΕΝ είναι ασφαλισμένο. Ακόμα και άν το θερμοσίφωνάς σου είναι 3KW και άρα περίπου 13Α, απο την στιγμή που η ασφάλεια που προηγείτε ΔΕΝ το ασφαλίζει, αυτο ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει. Αν έχεις μια διαροή ρεύματους κάπου και αρχίσουν να περνάνει 15Α πχ απο την παροχή, οι επαφές του ρελέ ή και τα πλαστικά του θα αρχίσουν σιγά σιγά να θερμαίνονται και να λειώνουν αλλά η ασφάλεια θα είναι ακόμα εκεί, σηκωμένη.... Τέλος, για τον θερμοσίφωνα όπως και για οποιαδήποτε σταθερή παροχή (χωίς πρίζα δηλαδή) ο κανονισμός επιβάλει να διακόπτεται και ο ουδέτερος. Το συγκεκριμένο απαιτούμενο το καλύπτεις απο τον ασφαλειοδιακόπτη, αλλά καλό θα ήταν να το διακόπτεις και απο το ρελέ. Επαναλαμβάνω!!! παιδιά το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει ή να διαγραφούν τα άσχετα μηνύματα γιατί θα πεθάνει κόσμος!!! Ας αναρτήθεί ένας οδηγός και να είναι κλειστό!!!! Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου από nkarama
somt Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου Έχεις δίκιο. Το safety switch αν κατάλαβα σωστά είναι που πέφτει στα 0,03A για προστασία από ηλεκτροπληξία. Διέγραψα το μύνημα μου.
MSc CCDSP Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 18 ώρες πριν, nkarama είπε Επαναλαμβάνω!!! παιδιά το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει ή να διαγραφούν τα άσχετα μηνύματα γιατί θα πεθάνει κόσμος!!! Ας αναρτήθεί ένας οδηγός και να είναι κλειστό!!!! Χαλάρωσε. Αν είναι να ακολουθήσει κανείς οδηγίες οποιουδήποτε σε ένα φόρουμ για ηλεκτρολογική εγκατάσταση, είναι έτσι και αλλιώς ευάλωτος στην καταστροφή (π.χ. και από τον «ειδικό» φίλο ή συνάδελφό του). Εδώ είμαστε όλοι για να διορθώνουμε ο ένας τον άλλο και να προειδοποιούμε, όπως πολύ σωστά έκανες. Κάτι που δεν θα έκανε ο «ειδικός» δίπλα του. Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για τον όποιο εξοπλισμό και τις προδιαγραφές του (π.χ. φορτίο, πόσοι πόλοι διακόπτονται κ.ο.κ.) και να προειδοποιούμε για κακοτοπιές. 1
nkarama Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 17 hours ago, somt said: Έχεις δίκιο. Το safety switch αν κατάλαβα σωστά είναι που πέφτει στα 0,03A για προστασία από ηλεκτροπληξία. Διέγραψα το μύνημα μου. Με παρεξήγησες. Δεν αναφερόμουν στο δικό σου μήνυμα, αλλά σε ολόκληρο το θέμα. Στα προηγούμενα μηνύματα έχουν γραφεί τόσες ανακρίβειες και λάθη που είναι τρομακτικό...
MSc CCDSP Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, nkarama είπε 19 ώρες πριν, somt είπε Έχεις δίκιο. Το safety switch αν κατάλαβα σωστά είναι που πέφτει στα 0,03A για προστασία από ηλεκτροπληξία. Διέγραψα το μύνημα μου. Με παρεξήγησες. Δεν αναφερόμουν στο δικό σου μήνυμα, αλλά σε ολόκληρο το θέμα. Στα προηγούμενα μηνύματα έχουν γραφεί τόσες ανακρίβειες και λάθη που είναι τρομακτικό... Τι στο καλό; 20 ώρες πριν, nkarama είπε Στις 9/2/2025 στις 6:34 ΜΜ, somt είπε ναι αλλα σόρι, αυτό γιατί; η ασφάλεια είναι ακριβώς αυτό: ασφάλεια να μην μας χτυπήσει μεγάλη ισχύς. Αν ο θερμοσίφωνας μου είναι 3KW γιατί να μην βάλω την πιο κοντινή του ασφάλεια; (16Α, που μπακαλίστικα θα πέσει στα 3.5KW) Αν βάλω ξέρω γω 50Α ασφάλεια πρώτα θα με χτυπήσουν 11ΚW και μετά θα πέσει (δεδομένου ότι όλες οι ασφάλειες μου θα είναι πολυ μεγαλύτερες από αυτό που χρειάζεται). Αυτό που το είδες γραμμένο. Αγαπητέ, πριν πάρεις φωτιά, άσε τις εξυπνάδες και συμβουλέψου αυτούς που ξέρουν. Για το καλό σου το λέμε... εμάς το σπίτι μας και η ζωή μας θα είναι μια χαρά! το δικό σου σπίτι θα γίνει κάρβουνο και την δική σου ζωή παίζεις ζάρια... Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα να επισημάνεις τα λάθη να τα αποφύγουν οι επόμενοι...
sts4x4 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Οι προσπάθειες ενημέρωσης που γίνονται είναι σεβαστές, όμως, όπως έχει καταλήξει το νήμα, μόνο σύγχιση προκαλεί στο μέσο αναγνώστη. Καλό θα ήταν να γίνει ένα top up post που να δίνει βασικές πληροφορίες, ίσως και συγκεκριμένες προτάσεις υλοποίησης του project απομακρυσμένης διαχείρισης θερμοσίφωνα. Επίσης καλό θα ήταν οι γνώστες του αντικειμένου, να ενημερώνουν ξεκάθαρα για την καταλληλότητα ενός υλικού. Π.χ. GEYER ER12OWM, είναι κατάλληλο ή όχι γιατί δεν κλείνει τον ουδέτερο ή ότι ισχύει. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου από sts4x4 1
turbat0s Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 6 λεπτά πριν, sts4x4 είπε ίσως και συγκεκριμένες προτάσεις υλοποίησης του project απομακρυσμένη διαχείριση θερμοσίφωνα. Αυτό ακριβώς. Όποιος έχει διάθεση (και γνώση) ας βάλει σε απλό σχεδιάγραμμα 2-3 προτάσεις ασφαλούς υλοποίησης για να μαθαίνουμε εμείς οι υπόλοιποι.
nickol-us Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Στις 11/2/2025 στις 11:42 ΠΜ, sts4x4 είπε Π.χ. GEYER ER12OWM, είναι κατάλληλο ή όχι γιατί δεν κλείνει τον ουδέτερο ή ότι ισχύει. Ο κανονισμός είναι γραμμένος έμμεσα. Με τη λογική οτι ο ουδέτερος καταλήγει στο θερμοσίφωνα και υπάρχει έστω και μια πιθανότητα ηλεκτροπληξίας δεν είναι κατάλληλος ο συγκεκριμένος smart ρελέ. Μπορεί να γίνει κατάλληλος σε συνδυασμό με κάποιο διπολικό ρελέ ράγας όπου φάση και ουδέτερος θα διακόπτονται μέσω αυτού, ενώ ο smart ρελέ θα χρησιμοποιείται μόνο για τον οπλισμό του ρελέ φορτίου. Εφόσον συμφωνήσουμε στη σπουδαιότητα να διακόπτεται ο ουδέτερος, η δεύτερη εναλλακτική είναι η χρήση κάποιου smart διακόπτη 2P, όπου διακόπτεται τόσο η φάση όσο κι ο ουδέτερος. Τα περί μάρκας κλπ τα αποφασίζει ο καθένας... @nvel φαίνεται να γνωρίζει καλά τους κανονισμούς (όσο έχω παρακολουθήσει τη συμμετοχή του στο φόρουμ), θα ήταν χρήσιμο να παρέμβει (εφόσον επιθυμεί) και να γράψει επακριβώς τι ισχύει. Να σημειώσω οτι ακόμη και τα διδακτικά βιβλία έχουν ασυμφωνίες μεταξύ τους. Θυμάμαι υπήρχε τεράστια σύγχυση ως προς τη χρήση δδρ και σε ποια θέση πρέπει να μπει, ακόμη και καθηγητές ΤΕΙ πολλές φορές διαφωνούσαν μεταξύ τους και έχει να κάνει με το πως είναι γραμμένος ο κανονισμός, ο οποίος σε αρκετά σημεία δεν είναι ρητός (δεν αποκλείεται να κάνω λάθος...)
nvel Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 6 ώρες πριν, nickol-us είπε @nvel φαίνεται να γνωρίζει καλά τους κανονισμούς (όσο έχω παρακολουθήσει τη συμμετοχή του στο φόρουμ), θα ήταν χρήσιμο να παρέμβει (εφόσον επιθυμεί) και να γράψει επακριβώς τι ισχύει. Να σημειώσω οτι ακόμη και τα διδακτικά βιβλία έχουν ασυμφωνίες μεταξύ τους. για τον λειτουργικό χειρισμό που συζητάτε δεν είναι υποχρεωτική η διακοπή του ουδετέρου, για κανονική διακοπή και απομόνωση αν δεν τηρούνται οι εξαιρέσεις του κανονισμού (ισοδυναμικές συνδέσεις και χαμηλή αντίσταση γείωσης) είναι υποχρεωτική η διακοπή και απομόνωση του ουδετέρου. οι διάφορες στα βιβλία οφείλονται στις διαφορές των κανονισμών που ίσχυαν όταν γράφονταν τα βιβλία, και εγώ άλλα έμαθα και άλλα ισχύουν τώρα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα