Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, cmaniac είπε

Το ρελέ ισχύος δεν κρίνω απαραίτητο να είναι διπολικό εφ όσον προηγείται διακοπτικη και ασφαλιστική διάταξη που πληροί τις προδιαγραφές.

Δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση ο ουδέτερος να διακόπτεται όταν ο θερμοσίφωνας είναι απενεργοποιημένος; Για να δουλέψει ο smart διακόπτης (απομακρυσμένα κοκ) θα πρέπει διακόπτης και αυτόματος να είναι μόνιμα κλειστοί, οπότε ο ουδέτερος δεν διακόπτεται ποτέ με το συγκεκριμένο smart διακόπτη 1p

Απ την αλλη η διαταξη αυτοματισμού θα πρέπει να ειναι ασφαλισμενη με ενα αυτοματακι 1-2A. Δεν το βλέπω να το αναφέρετε καπου.

Γιατί είναι λάθος να πάρεις τροφοδοσία από υπάρχουσα 10αρα αυτόματη που είναι η πρώτη λογική σκέψη που θα κάνει κάποιος;

Επαναλαμβανω: Το ρεύμα ειναι αοσμο αχρωμο και επικινδυνο. Δεν είναι καλη ιδεα να παιζετε μ' αυτό.

Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί έβγαλες το συμπέρασμα οτι "παίζουμε" με το ρεύμα, συμφωνούμε για τους κινδύνους.

4 ώρες πριν, @topos είπε

Μιας και πιάσαμε την κουβέντα..

Θα βάλω έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι και έχω ακούσει ότι υπάρχουν "ματζαφλαριδια" που συνδεεσε με app και εκτός ότι τον ανοιγοκλείνεις από εκεί μπορείς να δεις και τι θερμοκρασία έχει το νερό.

Αλλά δεν ξέρω καθόλου πως να τα ψάξω, έχει κανείς καμιά πρόταση?Κανένα link?

Έχουν βγάλει κάποιους wifi smart διακόπτες που έχουν υποδοχή αισθητήρων θερμοκρασίας, μπορείς μέσω αυτών να δεις θερμοκρασία και να κάνεις smart χειρισμούς, άνοιγμα - κλείσιμο κλπ. Όλα πάνε ανάλογα με τις απαιτήσεις. Υπάρχουν πολλές εταιρίες και πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επιτύχεις.

Το μεγάλο θέμα είναι πως θα φτάσει η αναφορά της θερμοκρασίας από την θέση του ηλιακού μέχρι την οικία. Κάποιοι ρίχνουν utp, δεν ξέρω αν έχεις προβλέψει ή αν έχεις την δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη υποδοχή (κυάθιο) επάνω στην αντίσταση του θερμοσίφωνα ώστε να τοποθετήσεις τον αισθητήρα ή διαφορετικά θα τον βάλεις "πατεντιάρικα" ανάμεσα στον αφρό.

https://www.insomnia.gr/forums/topic/649472-smart-home

Πιθανά να βρεις αναφορές ή μετέφερε κι εκεί την ερώτηση σου.

Ο liakjim έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα smart home, έχει όμως και home assistant όπου προϋποθέτει κάποιο αρχικό κόστος εγκατάστασης ώστε να τρέχουν όλα μέσω home server.

Δες και σε κανά chatgpt σχετικά ώστε να πάρεις καμία ιδέα

• Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nickol-us είπε

Δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση ο ουδέτερος να διακόπτεται όταν ο θερμοσίφωνας είναι απενεργοποιημένος; Για να δουλέψει ο smart διακόπτης (απομακρυσμένα κοκ) θα πρέπει διακόπτης και αυτόματος να είναι μόνιμα κλειστοί, οπότε ο ουδέτερος δεν διακόπτεται ποτέ με το συγκεκριμένο smart διακόπτη 1p

Γιατί είναι λάθος να πάρεις τροφοδοσία από υπάρχουσα 10αρα αυτόματη που είναι η πρώτη λογική σκέψη που θα κάνει κάποιος;

Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί έβγαλες το συμπέρασμα οτι "παίζουμε" με το ρεύμα, συμφωνούμε για τους κινδύνους.

1. Ο αυτοματισμός εδώ μπορεί να μπει εν σειρά μετά την ασφάλεια. Άρα δεν καταργεις τις υπαρχουσες διατάξεις. Μπορείς να διακοψεις και να ασφαλισεις εν παραλληλω αν θες bypass.

2. Ο αυτοματισμος ειναι μια διαταξη που αν τραβηξει 10A ειναι πολυ και ενδεχομενως αργα. Στον πινακα συμπεριφερομαστε αλλιως. Κανονικά ακόμα και οι ενδεικτικές λυχνιες πρέπει είναι να ειναι ασφαλισμένες.

3. Λογω των παραπανω.

• Haha 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, nickol-us είπε

8 λεπτά πριν, cmaniac είπε

1. Ο αυτοματισμός εδώ μπορεί να μπει εν σειρά μετά την ασφάλεια. Άρα δεν καταργεις τις υπαρχουσες διατάξεις. Μπορείς να διακοψεις και να ασφαλισεις εν παραλληλω αν θες bypass.

Αρχικά, όπως και στο άλλο θέμα, δηλώνω μη ηλεκτρολόγος (αν και στα νιάτα μου στα τότε ΤΕΙ έχω κάνει σχετικά μαθήματα). Όμως, θα κάνω τον συνήγορο του @nickol-us στο συγκεκριμένο. Από ό,τι έχω καταλάβει οι κανονισμοί επιβάλλουν στον θερμοσίφωνα να διακόπτεται και ο ουδέτερος και για αυτό οι διακόπτες του είναι διπολικοί. Στο σχεδιάγραμμα του τηλεχειριζόμενου ρελέ ισχύος φαίνεται το φορτίο (ο θερμοσίφωνας) να είναι μόνιμα συνδεδεμένος στον ουδέτερο, ακόμα και όταν το ρελέ δεν δίνει ρεύμα (είναι ανοικτός ο διακόπτης 1-2). Επίσης, νομίζω (αλλά με τεράστια επιφύλαξη) ότι η τροφοδοσία L-N είναι ήδη ασφαλισμένη εσωτερικά;

Αν δεν χρειάζεται απομόνωση του ουδέτερου (ή γίνεται στην περίπτωση του εν λόγω αλλά δεν το καταλαβαίνω) να ξέρω να μην ψάχνω διπολικό διακόπτη με Wi-Fi και μέτρηση ενέργειας που θέλω...

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Παρακολουθώ και διαβάζω καιρό το συγκεκριμένο θέμα, έχω αποφασίσει και γώ να δημιουργήσω αυτοματισμό μέσω wi-fi για τον θερμοσίφωνα.

Γι'αυτό τον λόγο συμβουλευόμενος δύο διαφορετικούς ηλεκτρολόγους κατέληξα βάσει των προτάσεων τους στον GEYER ER12OWM, τον γνωστό που αναφέρεται και εδώ στο νήμα.

Από ερώτηση στους τεχνικούς για τον ουδέτερο, μου είπαν ότι διακόπτεται, διαβάζω όμως εδώ ότι τελικά δεν ισχύει αυτό.

Έχω μπερδευτεί είναι η αλήθεια, οπότε μια βοήθεια λοιπόν θα ήταν επιθυμητή.

Τώρα ο χειρισμός του θερμοσίφωνα γίνεται μέσω του διπολικού διακόπτη Hager sbn240 40A.

Εάν αφήσω αυτόν και εν συνεχεία μπει ο GEYER ER12OWM θα είμαι εντάξει ή χρειάζεται και κάτι ακόμα;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MSc CCDSP είπε

Αρχικά, όπως και στο άλλο θέμα, δηλώνω μη ηλεκτρολόγος (αν και στα νιάτα μου στα τότε ΤΕΙ έχω κάνει σχετικά μαθήματα). Όμως, θα κάνω τον συνήγορο του @nickol-us στο συγκεκριμένο. Από ό,τι έχω καταλάβει οι κανονισμοί επιβάλλουν στον θερμοσίφωνα να διακόπτεται και ο ουδέτερος και για αυτό οι διακόπτες του είναι διπολικοί. Στο σχεδιάγραμμα του τηλεχειριζόμενου ρελέ ισχύος φαίνεται το φορτίο (ο θερμοσίφωνας) να είναι μόνιμα συνδεδεμένος στον ουδέτερο, ακόμα και όταν το ρελέ δεν δίνει ρεύμα (είναι ανοικτός ο διακόπτης 1-2). Επίσης, νομίζω (αλλά με τεράστια επιφύλαξη) ότι η τροφοδοσία L-N είναι ήδη ασφαλισμένη εσωτερικά;

Αν δεν χρειάζεται απομόνωση του ουδέτερου (ή γίνεται στην περίπτωση του εν λόγω αλλά δεν το καταλαβαίνω) να ξέρω να μην ψάχνω διπολικό διακόπτη με Wi-Fi και μέτρηση ενέργειας που θέλω...

Εγώ θα πρότεινα το εξής

Διπολικος διακοπτης > Ασφαλεια > Ρελε ισχυος------------|> Θερμοσιφωνο

|> Διακόπτης bypass |

Βάλτε και ένα wago για γέφυρα μεταξυ εξοδου διακοπτη bypass και ρελε ισχυος και ένα clamp στην έξοδο του wago για να μετρήσετε την κατανάλωση και τέλος.

Από εκεί και πέρα, εάν θέλετε να διακόψετε παντού διπολικά πέραν του διακόπτη, all yours, κακό δεν είναι υπό συνθήκες, αλλά από τα λίγα που γνωρίζω, έχοντας περάσει 2-3 μαθήματα παραπάνω στην πλάτη μου απο τον παραπάνω συμφορουμίτη, "περνάει το πάσο" και έτσι.

Ρεύμα για το shelly/sonoff και την έναυση του ρελέ θα πάρετε είτε με φυσίγγιο του 1A είτε με μικροαυτόματο του 1A. Αν το ρελέ είναι βαρύ ή το wifi πράμα έχει μέσα κανέναν i9 τότε μπορεί να θέλει 2A. Ό, τι λένε οι κατασκευαστές.

Προσοχή στο σύστημα γείωσης γιατί υπάρχουν κάποια που είναι αρκετά περιοριστικά σε σχέση με τις διακοπές ουδέτερων σε περιοχές. Αν υπαρχουν αμφιβολίες μιλήστε με τον ηλεκτρολόγο που θα κάνει την εγκατάσταση και ξέρει την περιοχή σας.

ΥΓ. Το σχεδιακι διαβάζεται μονο landscape αν είστε από κινητό.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cmaniac είπε

έχοντας περάσει 2-3 μαθήματα παραπάνω στην πλάτη μου απο τον παραπάνω συμφορουμίτη, "περνάει το πάσο" και έτσι.

Σε μένα αναφέρεται το συγκεκριμένο σημείο του post;

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Σε μένα αναφέρεται το συγκεκριμένο σημείο του post;

Όχι. Ο συμφορουμιτης παραπάνω ανέφερε την εμπειρία του και υπερθμεματισα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, cmaniac είπε

Εγώ θα πρότεινα το εξής

Διπολικος διακοπτης > Ασφαλεια > Ρελε ισχυος------------|> Θερμοσιφωνο

|> Διακόπτης bypass |

Όπου «διπολικός διακόπτης» εννοούμε αυτόν με το WiFi; Αν είναι διπολικός και 25A (ή άλλου ικανού ρεύματος) γιατί χρειάζεται ρελέ ισχύος για τον θερμοσίφωνα; Ο «διακόπτης bypass» τι κάνει; Παράδειγμα υλικού για αυτόν;

3 ώρες πριν, sts4x4 είπε

Καλησπέρα σε όλους,

Παρακολουθώ και διαβάζω καιρό το συγκεκριμένο θέμα, έχω αποφασίσει και γώ να δημιουργήσω αυτοματισμό μέσω wi-fi για τον θερμοσίφωνα.

Γι'αυτό τον λόγο συμβουλευόμενος δύο διαφορετικούς ηλεκτρολόγους κατέληξα βάσει των προτάσεων τους στον GEYER ER12OWM, τον γνωστό που αναφέρεται και εδώ στο νήμα.

Από ερώτηση στους τεχνικούς για τον ουδέτερο, μου είπαν ότι διακόπτεται, διαβάζω όμως εδώ ότι τελικά δεν ισχύει αυτό.

Τώρα ο χειρισμός του θερμοσίφωνα γίνεται μέσω του διπολικού διακόπτη Hager sbn240 40A.

Εάν αφήσω αυτόν και εν συνεχεία μπει ο GEYER ER12OWM θα είμαι εντάξει ή χρειάζεται και κάτι ακόμα;

Ώπα, ο ER12OWM από εδώ φαίνεται να έχει συνδεσμολογία ως εξής:

image.png.28a67d566d64d8aeabe2f99c428465b2.png

Αυτό μήπως σημαίνει ότι διακόπτεται και ο ουδέτερος; αντίθετα με τον ER116W που έχει αυτή (την έβαλε και ο φίλος εδώ)

image.png.e726acd0c9d0e5a650c0a2a2202b6c50.png

@nickol-us στον ER12OWM αναφέρεσαι μήπως εδώ:

15 ώρες πριν, nickol-us είπε

Μετά λύπης ανακάλυψα οτι έπεσα κι εγώ θύμα καθώς ούτε ο 20Α διακόπτει τον ουδέτερο.  Θα χρειαστεί να βάλω κάποιο 2πολικό ρελέ ισχύος, θα σου συνιστούσα να κάνεις το ίδιο και να έχεις το διακόπτη μόνο για τον οπλισμό του πηνίου του ρελέ.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MSc CCDSP είπε

Όπου «διπολικός διακόπτης» εννοούμε αυτόν με το WiFi; Αν είναι διπολικός και 25A (ή άλλου ικανού ρεύματος) γιατί χρειάζεται ρελέ ισχύος για τον θερμοσίφωνα; Ο «διακόπτης bypass» τι κάνει; Παράδειγμα υλικού για αυτόν;

Ώπα, ο ER12OWM από εδώ φαίνεται να έχει συνδεσμολογία ως εξής:

image.png.28a67d566d64d8aeabe2f99c428465b2.png

Αυτό μήπως σημαίνει ότι διακόπτεται και ο ουδέτερος; αντίθετα με τον ER116W που έχει αυτή (την έβαλε και ο φίλος εδώ)

image.png.e726acd0c9d0e5a650c0a2a2202b6c50.png

Μέχρι τώρα συζητήσαμε τι γίνεται στο κομμάτι του φορτίου, χωρίς να έχουμε επεκταθεί στο κομμάτι του αυτοματισμού.

Είναι καλή πρακτική να διαχωρίζεις το κάθε ένα για μια δουλειά. Γενικά δεν συνηθίζεται να εμπιστεύεται κάποιος μια συσκευή ασθενών ρευμάτων για να περάσει απο μεσα της φορτιο 20A. Δεν είναι θέμα προέλευσης της συσκευής, η γνώση της οποίας πρέπει να θεωρείται δεδομενη για να μπει στον πίνακα. Όπως είναι και καλή πρακτική να χρησιμοποιείς ρελέ ισχύος υψηλότερης ονομαστικής ισχύος από το πιθανό φορτίο σου για λόγους αξιοπιστίας. Αν μου έλεγες οτι θες να αναβοσβησεις 10 λαμπες, θα ηταν άλλα τα δεδομένα.

Στον αυτοματισμό, βάζεις μια ελάχιστη ασφάλεια που στην ανάγκη θα χρησιμοποιήσεις για να επανεκκινήσεις την έξυπνη συσκευή σου. Η κύρια λειτουργία της είναι να σε προστατεύσει απο αστοχία του αυτοματισμού, αλλά έχεις επιπλέον πλεονέκτημα. Fun fact: ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΛΕ ΚΟΛΛΑΝΕ, είτε κλειστά είτε ανοιχτά, είτε σε λανθάνουσα κατάσταση.

Σε εγκατάσταση, ένα Shelly 3EM που έπαιζε επί έτη, τους άφησε χρόνους με αποτέλεσμα να αναβοσβήνει σαν τρελό. Σε αυτήν την περίπτωση εάν δεν είχε δυνατότητα να απομονώσει τον αυτοματισμό ο ιδιοκτήτης και να γυρίσει σε χειροκίνητη λειτουργία, θα είχε πρόβλημα με το να ελέγξει το θερμοσίφωνο, άρα να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του.

Πάντα σχεδιάζουμε με μέριμνα για το χείριστο σενάριο, κι ας φαίνεται σε κάποιους.. αστείο. Ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι μια συσκευή αυτοματισμού είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο οτι θα χαλάσει, και πρέπει να υπάρχει μέριμνα γι αυτό. Αν, δε, χαλάσει με τον λαθος τρόπο μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την εγκατάσταση.

Τώρα, για το διπολικό, είναι απαίτηση απο τον κανονισμό να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης. Με το σχέδιο που έβαλα, απομονώνεις πλήρως με τον διπολικό διακόπτη εφ όσον χρειαστεί. Το ενδεικτικό λαμπάκι και την μέτρηση κατανάλωσης θα τα έχεις για να βεβαιώνεσαι ότι το θερμοσίφωνο όντως δεν λειτουργεί and life goes on.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, MSc CCDSP είπε

Ναι, αυτόν έχω.

Η εταιρία τον αναφέρει ως 1p

https://www.geyer.gr/er120wm-rele-wifi-1p-20a-me-metriti

Από αμέλεια δεν είχα ανοίξει πίνακα να επιβεβαιώσω με πολύμετρο...

Θεώρησα πως για να τον προτείνει σε θερμοσίφωνο είναι αυτονόητα 2p, δεν υπολόγισα οτι ο ουδέτερος περνάει απλά από μέσα.

Σύντομα θα βάλω ρελέ διπολικό  σε σειρά ώστε να κόβει και τον ουδέτερο...αν το γνώριζα από την αρχή, πιθανώς θα κατέφευγα σε άλλη λύση τύπου ρελέ sonoff που είναι και πιο οικονομική, ο μετρητής δεν είναι τόσο απαραίτητος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, cmaniac είπε

Όπως είναι και καλή πρακτική να χρησιμοποιείς ρελέ ισχύος υψηλότερης ονομαστικής ισχύος από το πιθανό φορτίο σου για λόγους αξιοπιστίας.

ναι αλλα σόρι, αυτό γιατί;

η ασφάλεια είναι ακριβώς αυτό: ασφάλεια να μην μας χτυπήσει μεγάλη ισχύς.

Αν ο θερμοσίφωνας μου είναι 3KW γιατί να μην βάλω την πιο κοντινή του ασφάλεια; (16Α, που μπακαλίστικα θα πέσει στα 3.5KW) Αν βάλω ξέρω γω 50Α ασφάλεια πρώτα θα με χτυπήσουν 11ΚW και μετά θα πέσει (δεδομένου ότι όλες οι ασφάλειες μου θα είναι πολυ μεγαλύτερες από αυτό που χρειάζεται).

Επεξ/σία από somt
Δημοσ.
Μόλις τώρα, somt είπε

ναι αλλα σόρι, αυτό γιατί;

η ασφάλεια είναι ακριβώς αυτό: ασφάλεια να μην μας χτυπήσει μεγάλη ισχύς.

Αν ο θερμοσίφωνας μου είναι 3KW γιατί να μην βάλω την πιο κοντινή του ασφάλεια; (16Α, που μπακαλίστικα θα πέσει στα 3.5KW) Αν βάλω ξέρω γω 50Α ασφάλεια πρώτα θα με χτυπήσουν 11ΚW και μετά θα πέσει.

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο ρελέ ισχύος και τα ονομαστικά του χαρακτηριστικά. Όσο υψηλοτερα ειναι αυτά, και όσο απομακρυνόμαστε από το φορτίο τόσο βελτιωνεις την αξιοπιστία του αυτοματισμού. Απλά πρέπει να γίνεται λελογισμενα, γιατι πέφτεις σε αλλα προβληματα μετά. Το ρελε γινεται δύσκολο να οπλιστει, πχ.

ΠΟΥΘΕΝΑ δεν βάζεις μεγαλύτερη ασφάλεια απο τα στοιχεία της εγκατάστασης που ασφαλιζεις.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, cmaniac είπε

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο ρελέ ισχύος

👍κατανοητό. απορία:

το 16Α wifi της geyer που έχω πάρει, δε λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ασφαλεια που θα πέσει αν πάνε να περάσουν πάνω από 16A?

Δημοσ.
Μόλις τώρα, somt είπε

👍κατανοητό. απορία:

το 16Α wifi της geyer που έχω πάρει, δε λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ασφαλεια που θα πέσει αν πάνε να περάσουν πάνω από 16A?

Σε καμία περίπτωση. Αν περάσουν πάνω απο 16Α απο μεσα του για ενα χρονικο διαστημα, θα καταστραφούν οι επαφές του και θα κολλήσουν, ή κάτι χειρότερο (υπάρχει σενάριο να λιώσει όλο μέσα).

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Σε καμία περίπτωση. Αν περάσουν πάνω απο 16Α απο μεσα του για ενα χρονικο διαστημα, θα καταστραφούν οι επαφές του και θα κολλήσουν, ή κάτι χειρότερο (υπάρχει σενάριο να λιώσει όλο μέσα).

5 ώρες πριν, sts4x4 είπε

Καλησπέρα σε όλους,

Μιας και από ότι καταλαβαίνω κατέχεις το άθλημα θα σου ήταν εύκολο να μου λύσεις την απορία που εκφράζω στο μήνυμα μου;

Ευχαριστώ,

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...