Προς το περιεχόμενο

Fresh build help.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στη κοινότητα του insomnia.

Όπως καταλαβαίνετε έχω κάνει ένα νέο build και θα χρειαστώ τη γνώση σας μιας και νέος σε αυτό τον τομέα. Ευχαριστώ για οποία βοήθεια δοθεί. 

Build :

Window's 11 pro

Ryzen 7 5800x 

Aio cooler master l360

Thermal paste : arctic mx-6

B550 rog wifi 2

Team delta 2x16g

Geforce rtx 4070 ti 

Nvme 1t 

6 Case fans 

Case Kolink unity code x 

Cooler master 650w gold 

(Γνωρίζω πως το τροφοδοτικό ίσως κάνει bottleneck και θα γίνει upgrade σε 850w/1000w για future proof)

Το πρόβλημα : γνωρίζω ότι ο επεξεργαστής είναι ένας από τους ποιο θερμούς της amd αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα 6 επιπλέον φανάκια τρέχουν στο τέρμα και μέσω armory crate βλέπω θερμοκρασίες κοντά στα 70 σε idle ναι έχει και φορές που σε idle είναι 35-42

σε game φτάνω 76-79 και τα φανάκια δουλεύουν τέρμα. 

Τώρα όλο αυτό είναι φυσιολογικό? 

Τα φανάκια είναι συνδεμένα σε hub και το hub σε ένα header της mb τα 3 του aio είναι στο CPU header και το pump σε aio header.

Επεξ/σία από DevChronusS
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, DevChronusS είπε

Όπως καταλαβαίνετε έχω κάνει ένα νέο build και θα χρειαστώ τη γνώση σας μιας και νέος σε αυτό τον τομέα. Ευχαριστώ για οποία βοήθεια δοθεί. 

Build :

Window's 11 pro

Ryzen 7 5800x 

Aio cooler master l360

B550 rog wifi 2

Team delta 2x16g

Geforce rtx 4070 ti 

Nvme 1t 

6 Case fans 

Case Kolink unity code x 

Cooler master 650w gold 

(Γνωρίζω πως το τροφοδοτικό ίσως κάνει bottleneck και θα γίνει upgrade σε 850w/1000w για future proof)

Το πρόβλημα : γνωρίζω ότι ο επεξεργαστής είναι ένας από τους ποιο θερμούς της amd αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα 6 επιπλέον φανάκια τρέχουν στο τέρμα και μέσω armory crate βλέπω θερμοκρασίες κοντά στα 70 σε idle ναι έχει και φορές που σε idle είναι 35-42

Τα φανάκια είναι συνδεμένα σε hub και το hub σε ένα header της mb τα 3 του aio είναι στο CPU header και το pump σε aio header.

Έχεις ανοιχτό το pbo του 5800x στο bios σου?Αν ναι, είναι σαν να έχεις ένα είδος αυτόματου overclock στον επεξεργαστή με αρκετά volt συνήθως από τη μητρική ,αυτό δε βοηθάει με τις θερμοκρασίες.Μπορεις να δοκιμάσεις να το κλείσεις και να δεις τι γίνεται.Αν θες να το κρατήσεις ανοιχτό  θα χρειαστεί να κάνεις undervolt,υπάρχει thread εδω στο φόρουμ να ζητήσεις βοήθεια από άλλους που είχαν/έχουν τον ίδιο επεξεργαστή.Εχεις παρατηρήσει αν τις υψηλές θερμοκρασίες τις κρατάει για ώρα στο idle ή είναι στιγμιαίες?Ένας 3700x που είχε περάσει από τα χέρια μου τα είχε αυτά τα στιγμιαία spikes ακόμα και όταν έκανε κάτι ελαφρύ στο backround.Δώσε και περισσότερες λεπτομέρειες, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη τα παιδιά εδώ, πως ακριβώς έχεις σεταρεις τους ανεμιστήρες και από που τους ελέγχεις (bios/software).Αν δεν έχεις ρυθμίσει τίποτα στους ανεμιστήρες τότε δεν σου συμβαίνει κάτι παλαβό. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες είναι ρυθμισμένοι να βαρανε max στροφές από μια θερμοκρασία κ πάνω.

Επεξ/σία από niko13
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 10/07/2024 at 20:27, DevChronusS said:

Build :

Window's 11 pro

Ryzen 7 5800x 

Aio cooler master l360

B550 rog wifi 2

Team delta 2x16g

Geforce rtx 4070 ti 

Nvme 1t 

6 Case fans 

Case Kolink unity code x 

Cooler master 650w gold 

Κανένας λόγος δεν υπάρχει να αλλάξεις τροφοδοτικό εάν είναι καινουργιο σε αυτό το σύστημα.Ουτως η άλλος ο 5800 είναι οριακά με 4070ti και σίγουρα δεν σηκώνει μεγαλύτερη κάρτα.

Οπότε η κατανάλωση που έχεις με όλα τα παραφιναλια δεν θα ξεπερνάει τα 500watt (πιθανότατα και πολλά λέω).

Edit->Το τσεκαρα εδώ, 487 λέει max κατανάλωση και προτείνει 537watt, εσύ στα 650 είσαι κομπλέ.

Α)Τσεκαρε εάν όλα τα fan είναι προσανατολισμένα σωστα.

Θα υποθέσω πως μιλάμε για 3 του κουτιού μπροστά που βάζουν αέρα και 3 της aio στο πάνω μέρος του κουτιού που βγάζουν?Πίσω δεν έχεις η μετράς 6 στο κουτί + τα 3 της aio?

(Εάν δεν είσαι σίγουρος βγαλτα φωτογραφία και ποστ)

Β)Τσεκαρε εάν εχεις βάλει σωστά την mx-6 και ότι παταει σωστά η "ψυκτρα".

Γ)Τσεκαρε το curve των fan/τρομπας της aio είναι σωστο.Εαν έχεις κανένα "χαμηλού θορύβου" δεν είναι παράξενες οι θερμοκρασίες.Επιπλεον τον έχεις σε δωμάτιο που έχει κλιματιστικό η χτυπάει 40αρια τώρα το καλοκαίρι?

Επεξ/σία από @topos
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/7/2024 στις 1:08 ΠΜ, niko13 είπε

Έχεις ανοιχτό το pbo του 5800x στο bios σου?Αν ναι, είναι σαν να έχεις ένα είδος αυτόματου overclock στον επεξεργαστή με αρκετά volt συνήθως από τη μητρική ,αυτό δε βοηθάει με τις θερμοκρασίες.Μπορεις να δοκιμάσεις να το κλείσεις και να δεις τι γίνεται.Αν θες να το κρατήσεις ανοιχτό  θα χρειαστεί να κάνεις undervolt,υπάρχει thread εδω στο φόρουμ να ζητήσεις βοήθεια από άλλους που είχαν/έχουν τον ίδιο επεξεργαστή.Εχεις παρατηρήσει αν τις υψηλές θερμοκρασίες τις κρατάει για ώρα στο idle ή είναι στιγμιαίες?Ένας 3700x που είχε περάσει από τα χέρια μου τα είχε αυτά τα στιγμιαία spikes ακόμα και όταν έκανε κάτι ελαφρύ στο backround.Δώσε και περισσότερες λεπτομέρειες, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη τα παιδιά εδώ, πως ακριβώς έχεις σεταρεις τους ανεμιστήρες και από που τους ελέγχεις (bios/software).Αν δεν έχεις ρυθμίσει τίποτα στους ανεμιστήρες τότε δεν σου συμβαίνει κάτι παλαβό. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες είναι ρυθμισμένοι να βαρανε max στροφές από μια θερμοκρασία κ πάνω.

Νομίζω πως όχι βέβαια παρατηρώ πως κάποιες φορές από 1.1v πάει σε 1.4-1.145v κάποια στιγμή είχα κάνει optimize all cores μέσω Ryzen master. Τα φανς τα έχω σεταρι μέσω bios qfantunning και από τότε δεν τα έχω πειράξει και pump μέσω bios τώρα στο θέμα τον spikes εννοείται πως με chrome δουλεύουν ψηλά τα φανς και σε idle κάποιες φορές όταν κουνάω ποντίκι πάνε στο τέρμα για 2-3 δεύτερα.

16 ώρες πριν, @topos είπε

Κανένας λόγος δεν υπάρχει να αλλάξεις τροφοδοτικό εάν είναι καινουργιο σε αυτό το σύστημα.Ουτως η άλλος ο 5800 είναι οριακά με 4070ti και σίγουρα δεν σηκώνει μεγαλύτερη κάρτα.

Οπότε η κατανάλωση που έχεις με όλα τα παραφιναλια δεν θα ξεπερνάει τα 500watt (πιθανότατα και πολλά λέω).

Edit->Το τσεκαρα εδώ, 487 λέει max κατανάλωση και προτείνει 537watt, εσύ στα 650 είσαι κομπλέ.

Α)Τσεκαρε εάν όλα τα fan είναι προσανατολισμένα σωστα.

Θα υποθέσω πως μιλάμε για 3 του κουτιού μπροστά που βάζουν αέρα και 3 της aio στο πάνω μέρος του κουτιού που βγάζουν?Πίσω δεν έχεις η μετράς 6 στο κουτί + τα 3 της aio?

(Εάν δεν είσαι σίγουρος βγαλτα φωτογραφία και ποστ)

Β)Τσεκαρε εάν εχεις βάλει σωστά την mx-6 και ότι παταει σωστά η "ψυκτρα".

Γ)Τσεκαρε το curve των fan/τρομπας της aio είναι σωστο.Εαν έχεις κανένα "χαμηλού θορύβου" δεν είναι παράξενες οι θερμοκρασίες.Επιπλεον τον έχεις σε δωμάτιο που έχει κλιματιστικό η χτυπάει 40αρια τώρα το καλοκαίρι?

Είναι σε δωμάτιο χωρίς ac. 

Για τη θερμική πάστα το είχα τσεκαρι πρώτα με την πάστα της cooler master πως θα απλωθεί και ήταν εντάξει οπότε με τον ίδιο τρόπο έβαλα και την mx-6.

Τα φανς είναι 3 aio τα οποία βγάζουν έξω 

+ 3 στο πλάι να βάζουν μιας και το μπροστά είναι τζαμί 

+ 3 κάτω από κάρτα γραφικών που εξίσου βάζουν. 

Συνολικά 9 μέσα στο κουτί.

Τα curves δεν τα πολύ πείραξα αφίσα τα bios να το φτιάξουν μιας και δεν έχω πολλές γνώσεις σε αυτό το κομμάτι.

(Όσο για την φορά τον φανς τα έχω τοποθετήσει σύμφωνα με τα βελάκια που είχαν πάνω 6 να δείχνουν πρώς τα μέσα και 3 πρώς το ψυγειακι του aio).

Edit:1 τα φανάκια είναι

3 cooler master που ήταν μαζί με aio 

3 Corsair που είχα ευκερα και μπήκαν για λίγη σιγουριά παραπάνω 

3 της thermaltake ct120 που αγόρασα για να στηθεί το build

Σύντομα θα αλλάξω τα cooler master Kai ta Corsair σε thermaltake ct120 μιας και ποιο αθόρυβα με καλή απόδοση 

Επεξ/σία από DevChronusS
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, DevChronusS είπε

Τα φανς τα έχω σεταρι μέσω bios qfantunning και από τότε δεν τα έχω πειράξει και pump μέσω bios τώρα στο θέμα τον spikes εννοείται πως με chrome δουλεύουν ψηλά τα φανς και σε idle κάποιες φορές όταν κουνάω ποντίκι πάνε στο τέρμα για 2-3 δεύτερα.

Μέσα στο bios σου αν πας στην καρτέλα monitor /q-fanconfiguration θα βρεις  μια επιλογή που λέει step up για κάθε header που έχεις σεταρει.Σε εμένα σε asus rog μητρική (z690) αυτό ήταν στο μηδέν.Δηλαδη να αντιδράει ακαριαία σε κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας.Αν βάλεις μεγαλύτερη τιμή τότε δεν θα πάει με την μία στο maximum αλλά σταδιακά.Αυτο θα σε βοηθήσει σε περιβάλλον desktop να μην πηγαίνει στο max όταν ανοίγεις πχ chrome και γενικά ανεβάζεις θερμοκρασία στο cpu για μερικά δευτερολεπτα.Δεν είναι υπερβολικά  δραματικές οι θερμοκρασίες σου για καλοκαίρι αλλά αν στη δίνει ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες στο gaming, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από τα ασχοληθείς και να κάνεις δικές σου καμπύλες στο qfan.Εκει θα μπορείς ας πούμε να του πεις να δουλεύει πχ  στο 70% τους ανεμιστήρες στις θερμοκρασίες που έχεις τώρα.

Ριξε και μια ματιά στο armoury crate σου να δεις αν έχει κ εκεί qfan..Στην περιπτωση που έχει ,τότε να ξέρεις πως με το που μπαίνεις windows παύουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις του bios και ισχύουν οι ρυθμίσεις του qfan του armoury crate.Εγω το βγάλει τελείως οπότε δεν είμαι σίγουρος αν οι νεώτερες εκδόσεις του έχουν. Εδω είμαστε να βοηθήσουμε αν έχεις απορίες.

Επεξ/σία από niko13
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, DevChronusS said:

Νομίζω πως όχι βέβαια παρατηρώ πως κάποιες φορές από 1.1v πάει σε 1.4-1.145v κάποια στιγμή είχα κάνει optimize all cores μέσω Ryzen master. Τα φανς τα έχω σεταρι μέσω bios qfantunning και από τότε δεν τα έχω πειράξει και pump μέσω bios τώρα στο θέμα τον spikes εννοείται πως με

Α)chrome δουλεύουν ψηλά τα φανς και σε idle κάποιες φορές όταν κουνάω ποντίκι πάνε στο τέρμα για 2-3 δεύτερα.

Β)Είναι σε δωμάτιο χωρίς ac. 

Α)Αυτό με προβληματίζει περισσότερο.Εχει φορτωμένα πολλά plug ins?

Β)Έχεις αρκετά μεγάλη υδροψυξη, αλλά εάν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα bench τα μετράνε με ambient 20c (σε ελεγχόμενες συνθήκες).

Τώρα εάν θυμάμαι καλά οι καλύτερες ψυκτρες έχουν ~45 βαθμούς κελσίου delta(σημαίνει ότι σε "δωματιο" με 20 βαθμούς θα έχεις ~65 θερμοκρασία cpu*).

Οποτε τώρα εάν εσύ έχεις θερμοκρασία δωματίου ~35 βαθμούς το 80αρη δεν φαντάζει "παράξενο".

Πόσο μάλλον εάν τον έχεις σε γραφείο που το βλέπει και ο ηλιος(υπόθεση κάνω, μπορεί να είναι έτσι μπορεί όχι, δεν μας έχεις πει τις συνθήκες)

*Τώρα η αλήθεια είναι πως τα bench που είχα δει ήταν με 7950x και δεν ξέρω πως συγκρίνετε ο 5800x με το μόνο ccd 140watt(δεν έχει περάσει από τα χέρια μου και για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν τον πρότεινα η τον έχω στήσει σε build μιας και πίστευα πως ο 5700x ήταν καλύτερη αγορά-κατατι φθηνοτερος+λιγότερη κατανάλωση).

-Πάντως τώρα που το σκέφτομαι είναι ένας τυπακός που έχει δοκιμάσει πάρα πολλές αεροψυκτρες με τον 5800x και μου είχαν κάνει εντύπωση πως σήκωνε τόσο υψηλές θερμοκρασίες με κορυφαίες αεροψυξεις-

EDit-> Τον βρηκα, εδώ ένα bench που έχει κάνει με μια Corsair 360 και ambient 23 βαθμους

Εχει και κανάλι στο YouTube αλλά θαρρώ πως δεν έχει νόημα εφόσων έχει τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του

Πάντως συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση πως ο 5800x είναι τόσο δύσκολος..Ο 7900x στα 210watt με Phantom spirit δεν με έχει προβληματίσει και έχω σχετικά χαμηλά τα curves των fans στο bios (θαρρώ πως 100σταριζουν πάνω από τους 85c που σπάνια πιάνει) και 3 σχετικά random 120αρια fans(θέλω να πάρω bionix 2 f140 αλλά δεν τα βρίσκω στο χρώμα που τα θέλω,αλλά όχι επειδή τα χρειάζομαι ιδιαίτερα)  στο κουτί όλα και ολα..

Ίσως να συντελεί και η 4070ti που τραβαει και 100watt παραπάνω από την 3060 μου αλλά και πάλι...

Και εγώ -δυστηχως- σε δωμάτιο χωρίς κλιματιστικο(είναι πολύ δυσκολη η τοποθέτηση του..)

Επεξ/σία από @topos
  • Thanks 1

Καλησπέρα μετά από 2 μέρες αφού πήρα της συμβουλές σας υπόψην και ψαχτηκα λίγο για τα curves τον φαν τα undervolt όλα τα σχετικά κατέληξα σε undervolt του 5800x με lock σε 1.15v και core ratio σε 44.00 ήταν η μόνη λύση όσο και να δοκίμασα να φτιάξω τα curves δεν βοήθησε δυστυχώς η θερμοκρασίες δεν έπεφταν. Με το undervolt είδα δραματική αλλαγή. Εννοείται πως τα νούμερα δεν τα βρήκα μόνος και βοήθησε το reddit με ένα post/guide  σχετικά με αυτό και κάποιος έλεγε για τα νούμερα αυτά. Όσο για την απόδοση από 78-79 και τα σπικς κάποιες φορές που είχα στα 61-65 έχουν πέση στα 32-34c και μάχ να φτάσουν 64c και δεν έχω ποια σπικς είναι αρκετά σταθερός με undervolt. Ευχαριστώ πολύ για όλη τη βοήθεια και της συμβουλές που δοσατε.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...