Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Sugizo είπε

Η εξήγηση που δίνουν είναι, ότι όταν έχεις κατάθλιψη και ζεις σε φτωχή χώρα, έχεις πάντα την ελπίδα ότι το πρόβλημα σου είναι τα λεφτά και ότι θα βρεθεί λύση.

Όταν όμως έχεις κατάθλιψη σε πλούσια χώρα και δεν έχεις οικονομικά προβλήματα, δεν υπάρχει η ελπίδα για κάτι καλύτερο, όποτε η μόνη διέξοδος είναι θεραπείες ή να βάλεις τέλος στην ζωή σου.

Αυτά βρήκα.

Απίστευτο δεν το γνώριζα και ξεδιαλύνει αρκετά πράγματα με αυτό το παράδοξο. Για αυτό πολλοί δισεκατομμυριουχοι αυτοκτονούν η γνωστοί με πολλά λεφτά πχ Williams Perry Bennington. Ελλαδα θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέσα στις πιο ευτυχισμένες χώρες αλλά έχουμε κάνει τόσα λάθη που χάσαμε το δρόμο μας εδώ και 20 χρόνια σαν κράτος. Είναι σαν να μην προσπαθεί κανείς να αλλάξει και να μας αρέσει αυτή η στασιμότητα. 

• Like 3
  • Απαντ. 123
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Arkin είπε

Αυτό δεν είναι απλά αρνητικό είναι η ανθρώπινη ζωή. Κάτι που δείχνει ότι όσα λεφτά και αν έχεις αν λείπουν τα 2 3 πράγματα που θα σε δώσουν την πραγματικη ευτυχία και ηρεμία τότε δώρο άδωρο. Δεν είπα να μην έχεις να φας αλλά ούτε αν περνεις στη Φινλανδία 100k το χρόνο σημαίνει ότι θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο από Ελλάδα με 25k το χρόνο. Πολλοί ρίχνουν την ευτυχία στα λεφτά αλλά οι παράμετροι είναι ατέλειωτοι με τα λεφτά να είναι εκεί στη μέση στον παράγοντα ευτυχία. Όλοι έχουμε κράξει ατελείωτες φορές το κράτος αλλά η Ελλάδα σαν Ελλάδα σαν μέρος δεν φταίει σε τίποτα και έχει όλα τα καλά για να ζήσει ένας άνθρωπος ευτυχισμένα και ήρεμα. Σε αντίθεση με χώρες που μπορεί να σε δίνουν 5πλασια χρήματα αλλά να της λείπουν τα βασικά. 

Βεβαια να μην ξεχνάμε ότι η λέξη/πράξη αυτοκτονία στην Ελλάδα είναι ταμπού ,ειδικά λόγω της εκκλησίας. Οπότε θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός με τα επίσημα νούμερα απο δηλωμένες αυτοκτονίες. 

• Like 1
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Βεβαια να μην ξεχνάμε ότι η λέξη/πράξη αυτοκτονία στην Ελλάδα είναι ταμπού ,ειδικά λόγω της εκκλησίας. Οπότε θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός με τα επίσημα νούμερα απο δηλωμένες αυτοκτονίες. 

Μπορεί να ξεφεύγουμε λίγο από την συζήτηση αλλά το θέμα έχει ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις αυτοκτονίες και τις διαφορές στον λόγο τέλεσης τους μεταξύ βορείων κ νοτίων χωρων. Εγώ από την προσωπική μου εμπειρία, από την δουλειά μου κυρίως λόγω της οποίας έχω συναναστραφεί ανθρώπους διαφόρων οικονομικών στρωμάτων έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που μετράει στην ψυχική υγεία είναι η ισορροπία και το μέτρο.

Μέτρο στο θάρρος, στο θράσος, στα λεφτά, στο φαγητό, στο βύσμα, στο ποτό και γενικά σε οτιδήποτε που έχει να κάνει με την καθημερινότητα.

Αν οποιοσδήποτε παράγοντας υπερτερεί τότε ο άνθρωπος καβαλάει το καλάμι κ χάνει την μπάλα.

Η αποτυχία, η φθορά, η αδύναμια, σωματική ή οικονομική ή κοινώνικη δεν είναι αποδεκτή και η κατάθλιψη έρχεται.

Θεωρώ ότι το λάθος στην κοινωνία μας γενικότερα είναι η έλλειψη μέτρου. Κανένας δεν θα έπρεπε να μπορεί να γίνει υπερβολικά πλούσιος ( διότι δυστυχώς το χαρτί είναι η μεγαλύτερη δύναμη), κανένας δεν θα έπρεπε να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε οτιδήποτε, κανένας δεν θα έπρεπε να μπορεί να αποφασίζει μόνος τού.

Όλα θα έπρεπε να είχαν ένα ταβάνι. 

Έτσι λοιπόν στις βόρειες χώρες θεωρούν ότι αφού έχουν τόσο χρήμα κ δεν είναι ευτυχισμένοι, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.

Στην Ελλάδα θεωρούν ότι αφού δεν έχουν χρήμα και δεν είναι ευτυχισμένοι, δεν θα γίνουν ποτέ.

Αλλά το νοσηρό της υπόθεσης είναι οτι ο κόσμος έχει συσχετίσει την ευτυχία με το χαρτί. Αυτό είναι έλλειψη ισορροπίας κ ανώμαλο.

Ξέρω ότι βγαίνουμε εκτός αλλά η παράθεση του φίλου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

1 ώρα πριν, Sugizo είπε

Η εξήγηση που δίνουν είναι, ότι όταν έχεις κατάθλιψη και ζεις σε φτωχή χώρα, έχεις πάντα την ελπίδα ότι το πρόβλημα σου είναι τα λεφτά και ότι θα βρεθεί λύση.

Όταν όμως έχεις κατάθλιψη σε πλούσια χώρα και δεν έχεις οικονομικά προβλήματα, δεν υπάρχει η ελπίδα για κάτι καλύτερο, όποτε η μόνη διέξοδος είναι θεραπείες ή να βάλεις τέλος στην ζωή σου.

Αυτά βρήκα.

Δημοσ.

Πολύ μεγάλο ρόλο στο θέμα αυτοκτονίες παίζουν οι καιρικές συνθήκες και η κουλτούρα των λαών.

Όταν πχ στις σκανδιναβικες χώρες έχεις μισό χρόνο νύχτα και οι συναναστροφες σου εκτός δουλειάς είναι ελάχιστες ο μοναδικός που σε στηρίζει είναι ο εαυτός σου, αντε και η οικογένεια σου.

Αντίθετα στις μεσογειακές χώρες όπου σε όλες ανεξαιρέτως τα πσοσοτα είναι μικρά, όλα είναι διαφορετικά. Ο καιρός είναι κατά βάση ευχάριστος. Ο ήλιος και το φως βελτιώνουν τάχιστα την διάθεση όλων ανεξαιρέτως. Το ότι βρίσκεις και συναναστρεφεσαι ανθρώπους σε καθημερινή βάση επίσης. Το ότι έχεις φίλους που τα λέτε καθημερινά ακόμη και δια ζώσης βοηθάει πολύ. Ο καφέςα που θα πιεις για μισή ώρα, το τσιπουρακι που θα κάτσεις για μια ωρίτσα, η χαζοκουβεντα που θα γίνει και θα μοιραστεί ο καθένας τον πόνο του και όλα αυτά τα μικρά καθημερινά είναι σημαντικά για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Και εάν το σκεφτείς τι ακριβώς κάνεις στον ψυχολόγο/ψυχαναλυτή? Λες τον πόνο σου και τα προβλήματα σου και αυτός στην ουσία σε καθυσηχαζει και σου δίνει κάποιες κατευθύνσεις για να βρεις μια σειρά. Δεν σου λύνει τα προβλήματα. Οι φίλοι σου στην Ελλάδα κάνουν ακριβώς το ίδιο. Σου λένε τι χαζός που είσαι και ασχολείσαι με όλα αυτά και σου λένε ότι και οι ίδιοι και όλος ο κόσμος τα ίδια περνάει και ότι δεν είναι σημαντικά και ότι θα τα καταφέρεις όπως όλοι και ότι εάν έχεις πρόβλημα είναι αυτοί εκεί να σε βοηθήσουν και άλλα τέτοια. Πίνεις και δύο τσίπουρα βλέπεις καμια ωραία παρουσία που περνάει και κάνεις reset.

Το να έχεις άτομα που σε στηρίζουν είναι πάντα θετικό. Το να ζεις σε ευχάριστο περιβάλλον και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Από την άλλη και τα χρήματα πρέπει να υπάρχουν. Εάν ζεις και ξυπνάς κάθε μέρα με το άγχος εάν θα καταφέρει να βγει και αυτός ο μήνας ή η επόμενη εβδομάδα δεν είναι και αυτό βιώσιμο.

Ναι τα χρήματα δεν σε κάνουν ευτυχισμένο αλλά η ελειψη χρημάτων σε κάνει δυστυχισμένο, κακοεφο και εκνευρισμενο και στρεσαρισμενο συνεχώς.

Η οποια συζήτηση περί της αξίας του χρήματος μπορεί να γίνει μονο από την στιγμή που βγάζεις αρκετά για τις ανάγκες σου και περισευουν και κάποια για ώρα ανάγκης.

• Like 4
Δημοσ.
On 12/07/2024 at 08:37, CorsarioJoao said:

Αυτό το τελευταίο να σου πω την αλήθεια δεν το καταλαβαίνω.

Πως φταίνε οι ψηφοφόροι για την δική σου ή τη δικη μου κατάσταση;

Εκείνοι μπορεί να ψηφίζουν αυτό που τους αρέσει και τους συμφέρει.

Όταν ψηφίζουν κόμματα των οποίων η γραμμή είναι η καταστροφή της Ελλάδας και το βλέπουν και το ξέρουν ΚΑΙ ξέρουν ότι ότι τους λένε προεκλογικά είναι ψέματα , ΠΟΙΟΣ φταίει ;;;;

Η δημοκρατία έχει ένα μεγάλο κακό, αν σε μια χώρα το 80% είναι ηλίθιοι , δυστυχώς, αυτοί θα βγάλουν κυβέρνηση. 

15 hours ago, OxiGiannisGiannakis said:

Αυτα ειναι υπερβολες που οδηγουν σε υπερβολικες προσδοκιες, σε απογοητευση και συνηθως επιστροφη στο χρονο πισω στην Ελλαδα.

Ποιος σου ειπε οτι εξω οι ανθρωποι δεν ξερουν τι σημαινει αγχος? Στη δουλεια μια χαρα πιεση υπαρχει και μπολικο αγχος. Πολλα αγχη σχετικα με τις αυξησεις τιμων, δυσκολια αποπληρωμης δανειων, δυσκολια ευρεσης σπιτιου. Ολα αυτα ενω ο ηλιος αγνοειται. Ναι σιγουρα, με πιο καλες αμοιβες και πολυ πιο καλες εργασιακες ευκαιριες αλλα μην δινουμε και μια ψευδη εικονα.

Εγώ όσους ξέρω και πήγαν για να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ έξω και όχι για να διασκεδάσουν ( και δεν είναι λίγοι) μια χαρά βόλτα τα φέρνουν και τα παιδιά  και είναι και άνετοι , πάνε να βρεις σπίτι Αθήνα Θεσσνικη Κρήτη Πάτρα , πλήρωσε και τα υπόλοιπα έξοδα (νερό ρεύμα κλπ) και έλα πες μου ότι , βάση μισθού πάντα , είναι πιο φτηνά από εξωτερικό, να μιλήσω και για τη διαβίωση (σουπερ κλπ (εκτός Ελβετίας που είναι όντως ακριβή)) , άστο είμαστε το παράδειγμα προς αποφυγή.

Τώρα αν τα πραγματικά στοιχεία είναι υπερβολές , τότε κάνω πάσο. Αν θέλεις παραθέτουμε και οι δυο στοιχεία για αυτά που λέμε να δούμε που είναι οι υπερβολές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, lost2 είπε

Όταν ψηφίζουν κόμματα των οποίων η γραμμή είναι η καταστροφή της Ελλάδας και το βλέπουν και το ξέρουν ΚΑΙ ξέρουν ότι ότι τους λένε προεκλογικά είναι ψέματα , ΠΟΙΟΣ φταίει ;;;;

Η δημοκρατία έχει ένα μεγάλο κακό, αν σε μια χώρα το 80% είναι ηλίθιοι , δυστυχώς, αυτοί θα βγάλουν κυβέρνηση. 

Εγώ όσους ξέρω και πήγαν για να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ έξω και όχι για να διασκεδάσουν ( και δεν είναι λίγοι) μια χαρά βόλτα τα φέρνουν και τα παιδιά  και είναι και άνετοι , πάνε να βρεις σπίτι Αθήνα Θεσσνικη Κρήτη Πάτρα , πλήρωσε και τα υπόλοιπα έξοδα (νερό ρεύμα κλπ) και έλα πες μου ότι , βάση μισθού πάντα , είναι πιο φτηνά από εξωτερικό, να μιλήσω και για τη διαβίωση (σουπερ κλπ (εκτός Ελβετίας που είναι όντως ακριβή)) , άστο είμαστε το παράδειγμα προς αποφυγή.

Τώρα αν τα πραγματικά στοιχεία είναι υπερβολές , τότε κάνω πάσο. Αν θέλεις παραθέτουμε και οι δυο στοιχεία για αυτά που λέμε να δούμε που είναι οι υπερβολές.

Συμφωνα παντα με την δική μου θεωρηση οι απαντησεις στα βασικά ερωτήματα ειναι:

• Εχεις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικες στο εξωτερικο? - ΝΑΙ έχεις.
  • Ειναι εύκολο να βρεις δουλειά στο εξωτερικό ζωντας στην Ελλαδα? - ΟΧΙ δεν είναι. Θέλει πολύ χρόνο και προσπαθεια και ψάξιμο μεχρι να τα καταφέρεις και αρκετη τύχη. Οι οποιες γνωριμίες με ατομα που ηδη βρίσκονται στο εξωτερικο μπορουν να βοηθησουν πολυ. Η επαφή με agents ειναι ισως αναγκαία.
  • Ειναι εύκολο να βρίσκεις δουλειές στο εξωτερικο εαν εργάζεσαι ήδη εκει? - ΝΑΙ είναι σχετικά εύκολο
  • Θα εχεις καλύτερες μισθολογικές απολαβές στο εξωτερικό? - ΝΑΙ θα έχεις. Από απλά καλυτερες ωστε να ζεις χωρίς αγχος επιβίωσης έως και αρκετα πολλαπλάσιες της Ελλάδας ωστε να ζεις πολύ καλα. 
  • Είναι εύκολη η ζωή και η προσαρμογή στο εξωτερικο? - ΝΑΙ, κατά βάση είναι εαν δεν θελεις να εισαι ο κολλημενος με τα της Ελλαδας και να γκρινιαζεις για τις αναπόφευκτες διαφορες.
  • Είναι ωραία η καθημερινότητα στο εξωτερικο? - ΟΧΙ δεν είναι σε καμία περίπτωση. Υπαρχουν και εξαιρεσεις εαν κυνηγήσεις τις σωστές χωρες, πολεις και περιοχες.
  • Ειναι οι καιρικές συνθήκες ανεκτές στο εξωτερικό? - Εξαρταται απο την χωρα και την περιοχη. Εξαρταται και απο την ιδιοσυγκρασια του καθενος. Στις περισσοτερες περιπτωσεις θα λειψει η ηλιοφανεια.
  • Εχει νόημα ενας νεος να ψαχθεί για εργασία στο εξωτερικο? - ΝΑΙ (κατα την προσωπική μου άποψη). Μονο θετικά θα αποκομίσει σε μια περίοδο που εχει το περιθώριο να δοκιμάσει διαφορα χωρίς να εχει υποχρεώσεις. Οποιαδηποτε στιγμή και να γυρίσει πισω θα γυρίσει με περισσοτερες εμπειρίες και κατα πασα περίπτωση με πιο αναγνωρίσιμη προυπηρεσία και καλύτερες προοπτικες ακόμη και στην Ελλαδα.
  • Εχει νόημα ενας μεγαλύτερος (30-50 ετων) να ψαχθεί για εργασία στο εξωτερικό? - Εξαρτάται απο πολλους παράγοντες αλλα θα έλεγα ΝΑΙ εαν οι προοπτικές του στην Ελλαδα ειναι προβληματικές. Ειδικά εαν η επιβίωσή του ειναι με ερωτηματικό. ΝΑΙ επίσης εαν οι οικογενειακές του υποχρεώσεις του το επιτρέπουν.
  • Αξίζει τελικά να παιρνεις περισσοτερα χρήματα στο εξωτερικό αλλα να μην ζεις την ζωή της Ελλαδας και να εισαι μακρια απο οικογενεια και φίλους? - Εαν το δίλλημα ειναι μενω στην Ελλαδα με ρισκο να μην επιβιώνω και να κάνω 3 δουλειες για να τα φερω πέρα με τις υποχρεώσεις μου τοτε θα έλεγα ότι ΝΑΙ αξίζει. - Εαν το δίλλημα είναι μένω στην Ελλαδα και εχω μια αξιοπρεπή εργασία με μισθό που μου φθάνει να επιβιώσω και να εχω και κατι λίγα στην άκρη ή να έχω πολλά περισσοτερα στο εξωτερικό, τότε (προσωπικά και πάλι) θα έλεγα ΟΧΙ δεν αξίζει να φύγεις. Θα έμενα Ελλαδα διότι η ψυχική μου κατασταση θα ηταν πολύ καλύτερη στο σύνολο, αλλα ειναι εντελώς υποκειμενικο αυτο.
  • Είναι ολα ειδυλλιακά στο εξωτερικο? - ΟΧΙ δεν είναι. Σε πολλές "καλές" θεωρητικά χωρες και οικονομίες ουτε καν η υγειονομική περίθαλψη δεν ειναι καλυτερη από την Ελλαδα οπως λανθασμενα ισως πιστευουμε. Αλλα υπαρχουν και καλα και άσχημα.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Οι παράμετροι σε καθε αποφαση του καθε ενος απο εμας και σε διαφορετική στιγμή της ζωής του ειναι τόσο πολλες και τόσο μεταβαλλόμενες που δεν υπαρχει μια σωστη αποφαση ουτε καν για καθε ενα απο εμας. Πόσο μαλλον μια αποφαση για ολους.

Ο καθένας απλα ωφείλει να ψάξει καλά το θέμα, να μάθει την πραγματικότητα και όχι την υποτιθέμενη ειδυλλιακή κατασταση που πιστευει οτι υπαρχει, να σταθμίσει τα υπερ και τα κατά με τα δικα του αποκλειστικά κριτηρια, να συνειδητοποιήσει το τι ειναι σημαντικό για τον ίδιο και να σταθμίσει τα πραγματα ανάλογα και να δει το τι και ποσο ρίσκο υπάρχει και πόσο από αυτό το ρίσκο ειναι διατεθημένος να παρει ο ίδιος. 

Παντως υπαρχει πια παγκοσμιοποίηση στα πάντα. Ασχετα με ολα τα αλλα θα πρεπει να είμαστε πληρως ανοιχτοί στο να βγούμε έξω από το γνωστό και "ασφαλες" περιβάλλον μας, εξω από το comfort zone μας, και να εξερευνησουμε την πιθανότητα ζωης και σε διαφορετική γεωγραφική περιοχη. Αυτο ισχύει και για εντος της Ελλαδος μετακινησεις και οχι μονο για το εξωτερικο. 

Οπως πια δεν μας φαινεται περιεργο ενα ταξιδι αναψυχής στο εξωτερικο (οπου οι γονεις των περισσοτερων δεν το ειχαν καν σαν πιθανη επιλογη) έτσι και η εργασια ή διαμονη σε αλλο τοπο ή χωρα.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

- Για το συγκεκριμένο, εμβόλιμο εδώ, θέμα (της αυτοκτονίας) έχουν απαντήσει οι ειδικοί πάνω από έναν αιώνα με πρωτεργάτη τον Emile Durkheim και το κλασικό έργο του «Le Suicide» (1897).

- Το θέμα δεν προσφέρεται για επιφανειακές προσεγγίσεις… Πιθανόν να είναι καλύτερα να μιλάμε για ότι γνωρίζουμε καλά ή όταν έχουμε τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις (όπου και όταν αυτές χρειάζονται)!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συνοπτικα θα ελεγα πως αξιζει να κανεις κινηση για το εξωτερικο εαν η ποιοτητα ζωης σου στην Ελλαδα ειναι κατω απο το 40% αυτης που θεωρεις ιδανικης. Και αν φυγεις εξω να εχεις ως στοχο και να εισαι ικανοποιημενος αν μπορεσεις και πετυχεις μια ζωη στο 70% η παραπανω. 

Η ζωη στην Ελλαδα δεν ειναι στο 0% ουτε στο εξωτερικο θα ειναι στο 100%

Επεξ/σία από archer100
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, lost2 είπε

Ξαναλεω δεν ειναι ολα ασπρο-μαυρο. Και στο εξωτερικο οι ανθρωποι ζοριστηκαν πολυ οταν η δοση του σπιτιου διπλασιαστηκε. Και στο εξωτερικο σε πολλες χωρες οπως Αγγλια-Ολλανδια-Σουηδια υπαρχει μεγαλο προβλημα με ελλειψη σπιτιων και μεγαλες τιμες ενοικιων.

Σιγουρα λογω μισθων εχεις πιο μεγαλη ανεση να απορροφας αυτους τους "κραδασμους" σε σχεση με Ελλαδα αλλα τους νιωθεις μια χαρα. Και στην τελικη το κρισιμο ερωτημα που διαφερει για τον καθενα, ειναι, εφυγα μακρυα απο φιλους και οικογενεια για λιγο καλυτερα? Καπως καλυτερα? Η πολυ καλυτερα?

Επισης κατι αλλο, ειδικα Αγγλια υπαρχει αλλη κουλτουρα οικονομικη. Και νομιζω αυτο παιζει αρκετα σε ολη την Ευρωπη. Οι ανθρωποι κανουν προσεκτικη χρηση των χρηματων τους και οικονομια. Ελλαδα ειμαστε λιγο της υπερβολης. Ο Αγγλος και ας εχει εναν καλο μισθο θα παει Lidl, Aldi δεν εχει κανενα προβλημα. Πολλοι Ελληνες ξερω ειχαν την νοοτροπια δεν ψωνιζω απο εκει.

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Confused 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Ξαναλεω δεν ειναι ολα ασπρο-μαυρο. Και στο εξωτερικο οι ανθρωποι ζοριστηκαν πολυ οταν η δοση του σπιτιου διπλασιαστηκε. Και στο εξωτερικο σε πολλες χωρες οπως Αγγλια-Ολλανδια-Σουηδια υπαρχει μεγαλο προβλημα με ελλειψη σπιτιων και μεγαλες τιμες ενοικιων.

Σιγουρα λογω μισθων εχεις πιο μεγαλη ανεση να απορροφας αυτους τους "κραδασμους" σε σχεση με Ελλαδα αλλα τους νιωθεις μια χαρα. Και στην τελικη το κρισιμο ερωτημα που διαφερει για τον καθενα, ειναι, εφυγα μακρυα απο φιλους και οικογενεια για λιγο καλυτερα? Καπως καλυτερα? Η πολυ καλυτερα?

Επισης κατι αλλο, ειδικα Αγγλια υπαρχει αλλη κουλτουρα οικονομικη. Και νομιζω αυτο παιζει αρκετα σε ολη την Ευρωπη. Οι ανθρωποι κανουν προσεκτικη χρηση των χρηματων τους και οικονομια. Ελλαδα ειμαστε λιγο της υπερβολης. Ο Αγγλος και ας εχει εναν καλο μισθο θα παει Lidl, Aldi δεν εχει κανενα προβλημα. Πολλοι Ελληνες ξερω ειχαν την νοοτροπια δεν ψωνιζω απο εκει.

Κοιτα αυτο με τη νοοτροπια ισχυει. Πας βλεπεις τραπεζι τουριστων και βλεπεις μια σαλατουλα μιζερη για 4 ατομα πας σε ελληνων τραπεζι και εχει πανω κροκετες κεφαλοτυρι 3 4 σαλατες μεριδα ο καθενας το πιατο του αλοιφες και μην πιασω ποτα. Ο ξενος θα φαει ενα σουβλακι ο ελληνας θα φαει 10 μεχρι να σκασει. Εγω τουλαχιστον το δινω και καταλαβαινει απο φαι αν και δεν πινω καθολου ποτο ειμαι 72 κιλα αλλα σε μιζερο τραπεζι δεν εχω κατσει ποτε παντα θα παραγγειλω οτι μου κανει κεφι να το απολαυσω οπως πρεπει. 

Και αυτο απο που ψωνιζεις δεν νομιζω να ισχυει τοσο ουτε στον ελληνα. Ειτε εχεις ειτε οχι ειναι απλη λογικη να μην πας να παρεις το ιδιο ακριβως πραγμα πολυ πιο ακριβα εφοσον μπορεις να το βρεις lidl skroutz κτλ πολυ πιο φθηνα. Δεν ειναι στραγαλια τα λεφτα και δεν βρισκονται στο δρομο. Αυτη τη λογικη ισως την εχουν αυτοι που δεν εχουν δουλεψει ποτε να δουν πως βγαινουν τα λεφτα και τα εχουν ετοιμα απο κληρονομια μαμα μπαμπας κτλ. Αν εχεις ιδρωσει για να βγαλεις εστω και 1 ευρω τοτε τα μετρας ολα. 

Δημοσ.
1 hour ago, OxiGiannisGiannakis said:

Οι ανθρωποι κανουν προσεκτικη χρηση των χρηματων τους και οικονομια. Ελλαδα ειμαστε λιγο της υπερβολης. Ο Αγγλος και ας εχει εναν καλο μισθο θα παει Lidl, Aldi δεν εχει κανενα προβλημα. Πολλοι Ελληνες ξερω ειχαν την νοοτροπια δεν ψωνιζω απο εκει.

Επειδή δηλαδή κάποιος δεν ψωνίζει στα lidl δεν κάνει καλή χρήση των χρημάτων και οικονομια; Τι άλλο θα διαβασουμε; 

1 hour ago, Arkin said:

Και αυτο απο που ψωνιζεις δεν νομιζω να ισχυει τοσο ουτε στον ελληνα. Ειτε εχεις ειτε οχι ειναι απλη λογικη να μην πας να παρεις το ιδιο ακριβως πραγμα πολυ πιο ακριβα εφοσον μπορεις να το βρεις lidl skroutz κτλ πολυ πιο φθηνα. Δεν ειναι στραγαλια τα λεφτα και δεν βρισκονται στο δρομο. Αυτη τη λογικη ισως την εχουν αυτοι που δεν εχουν δουλεψει ποτε να δουν πως βγαινουν τα λεφτα και τα εχουν ετοιμα απο κληρονομια μαμα μπαμπας κτλ. Αν εχεις ιδρωσει για να βγαλεις εστω και 1 ευρω τοτε τα μετρας ολα. 

Καλά τα λες, θα πρέπει να μας γίνει εμμονή να γυρίζουμε όλα τα super market μετά την δουλειά που είσαι ψόφιος και να ξοδευεις βενζινες να γυρίζεις γύρω γύρω να  παρκάρεις, και αφηνεις τα παιδια σε ΚΔΑΠ και γιαγιά να τα μεγαλώνουν γιατί δεν θέλεις να δώσεις 5ευρω παραπάνω και να έχεις την ευκολία σου.

Περί ορέξεως βέβαια κολοκυθόπιτα 

• Like 1
Δημοσ.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ανασφάλεια που νιώθεις στην Ελλάδα' Αν απολυθείς πως θα βρεις ξανα δουλειά, θα πάρεις επίδομα ανεργίας; Για πόσο;

Βρήκες δουλειά. Ξέρεις ότι θα δουλεύεις 10ωρα και θα λες και ευχαριστώ επειδή έχεις και δουλειά.

Όσοι βγήκαν στην αγορά εργασίας μέσα στην βαθιά κρίση, το καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτό, και αυτό το άγχος στην Αγγλία δεν το έχεις ή το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ενώ στην Ελλάδα το έχεις μπροστά-μπροστα.

Εγώ πάντως βλέπω Άγγλους κάθε μέρα με τον καφέ Starbucks £6, με τις ακριβές διακοπές, με τα εστιατόρια τους, τα ποτά τους (ο Άγγλος θα βγει και θα γίνει ζάντα), τα SUV τους. Αλλά ναι, ο ελληνακος είναι σπάταλος επειδή πάει αβ και Σκλαβενίτη.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, efib είπε

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ανασφάλεια που νιώθεις στην Ελλάδα' Αν απολυθείς πως θα βρεις ξανα δουλειά, θα πάρεις επίδομα ανεργίας; Για πόσο;

Βρήκες δουλειά. Ξέρεις ότι θα δουλεύεις 10ωρα και θα λες και ευχαριστώ επειδή έχεις και δουλειά.

Όσοι βγήκαν στην αγορά εργασίας μέσα στην βαθιά κρίση, το καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτό, και αυτό το άγχος στην Αγγλία δεν το έχεις ή το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ενώ στην Ελλάδα το έχεις μπροστά-μπροστα.

Εγώ πάντως βλέπω Άγγλους κάθε μέρα με τον καφέ Starbucks £6, με τις ακριβές διακοπές, με τα εστιατόρια τους, τα ποτά τους (ο Άγγλος θα βγει και θα γίνει ζάντα), τα SUV τους. Αλλά ναι, ο ελληνακος είναι σπάταλος επειδή πάει αβ και Σκλαβενίτη.

Καλα και ελληνες βλεπεις καθε μερα σε καφετεριες με 6 7 ευρω ο καφες η να ανοιγουν μπουκαλια να εχουν porche κτλ δεν λεει κατι αυτο. Ειναι το 1-5% αυτο που βλεπεις και στην αγγλια το ιδιο συμβαινει. Και εδω μεσα αν πας στο θεμα καρτων γραφικων θα δεις κοσμο με 4090 καρτα 2500 ευρω ειμαστε ομως ενα 0.1% της ελλαδας. Και αγγλια εχει αστεγους και ναρκομανεις και φτωχους και απο ολα. 

14 λεπτά πριν, gakost είπε

Επειδή δηλαδή κάποιος δεν ψωνίζει στα lidl δεν κάνει καλή χρήση των χρημάτων και οικονομια; Τι άλλο θα διαβασουμε; 

Καλά τα λες, θα πρέπει να μας γίνει εμμονή να γυρίζουμε όλα τα super market μετά την δουλειά που είσαι ψόφιος και να ξοδευεις βενζινες να γυρίζεις γύρω γύρω να  παρκάρεις, και αφηνεις τα παιδια σε ΚΔΑΠ και γιαγιά να τα μεγαλώνουν γιατί δεν θέλεις να δώσεις 5ευρω παραπάνω και να έχεις την ευκολία σου.

Περί ορέξεως βέβαια κολοκυθόπιτα 

Καλα δεν σε ειπα να κανεις 10χλμ για να πας απο το ενα καταστημα στο αλλο. Απλα οταν ειναι 3-4 μεγαλα σε αποσταση 1χλμ πραγμα συνηθες δεν ειναι κατι να παρεις απο το καθενα αυτα που εχουν γερες προσφορες. Αν ψωνιζεις καθε μερα τα 5 ευρω λιγοτερο ειναι 150 το μηνα η 1800 το χρονο καθολου λιγα χρηματα αν με ρωτας.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχεις κάποια πηγή για αυτό; Πρόσφατα είδα ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Δεν περιλαμβάνεται πλέον το UK, αλλά φαντάζομαι δεν έχει ξεπέσει τόσο μετά το Brexit. 

Προφανώς κάποιοι είχαν, έχουν και θα έχουν. Μιλάω για τον μέσο κάτοικο Ελλάδας. 

Έκανε ένα συγκριτικό η Lidl σε σχέση με άλλα 2 σουπερμάρκετ και στα ίδια προϊόντα ήταν 3€ φθηνότερη (29€ lidl vs 32€ οι άλλοι), οπότε δεν ισχύει ότι εάν αγοράζεις από lidl δίνεις 150€/μήνα λιγότερα.

Επεξ/σία από efib
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...