polaki Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 On 09/07/2024 at 19:00, SeNNinhA said: Έφυγα και εξακολουθώ να δουλευω στο εξωτερικό με την οικογένεια πίσω στην Ελλάδα οπότε δεν είναι ότι πιο εύκολο. Η συμβουλή στα παιδιά μου είναι ότι επιβάλλεται να φύγουν στο εξωτερικό όσο είναι νέα. Εάν θα επιστρέψουν και πότε θα το αποφασίσουν εν καιρό. Και όταν το αποφασίσουν θα είναι με τους δικούς τους όρους. Όταν γύρισα από το εξωτερικό μετά από μεταπτυχιακές σπουδές ήταν σε τότε καλή εποχή για το επάγγελμα μου οπότε η παραμονή στο εξωτερικό δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Αλλά σύντομα η κατάσταση δυστυχώς άλλαξε. Ποτέ δεν θα το ξέρεις αυτό. Αποφασιζεις με τα δεδομένα της στιγμής και όχι με γυάλινη σφαίρα. Το που θα πας έχει μεγαλη σχέση με την ιδιοσυγκρασια σου και την ψυχολογία σου. Ειδικά εάν μιλάμε για μεγάλο διάστημα η μόνιμη εγκατάσταση. Εάν μιλάμε για μια μεταβατική κατάσταση κάποιων ετών θα έλεγα ότι ο τόπος δεν έχει τόσο σημασία. Πχ: Θα πήγαινα ευχαρίστως στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία διότι έχουν πολύ κοντινές κλιματολογικες συνθήκες και περιβάλλον με την Ελλάδα (αν και ανάποδες εποχές) αλλά πας με την λογική ότι μένεις για πάντα εκεί και επισκέπτεσαι πολυ ελάχιστα την Ελλάδα. Εμένα μου κάνει. Ειδικά εάν δεν έχεις φτιάξει οικογένεια. Ο Καναδάς είναι πολύ καλή επιλογή εάν δεν σε πολυπειράζει το κρύο. Καλή και οργανωμένη και ασφαλής χώρα. Εάν όμως θέλεις τον ήλιο της Μεσογείου τότε θα έχεις θέμα. Η ΗΠΑ για εμένα είναι off the question. Πολλές επιλογές με σε περιοχές αλλά λίγες αυτές που θα επέλεγα να ζήσω. Ανασφαλής χώρα και με ένα mentality και way of life που σε εμένα δεν κολλάει καθόλου. Η Ευρώπη πάλι ειναι πιο κοντινά σε εμάς από τις ΗΠΑ σαν τύπος ζωής αλλά και πολύ μακριά επίσης από τα Μεσόγειακα δεδομένα. Θα κολουσαμε πιο άνετα σε Νότια Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Κεντρική Ευρώπη και πάλι δεν είναι για όσους θα τους λείψει ο ήλιος. Οι Σκανδιναβικες χώρες θέλουν προσοχή. Όλα καλά και οργανωμένα αλλά η κατάθλιψη παραμονεύει στην πόρτα. Η Ευρώπη έχει και το καλό το είναι κοντά και μπορείς να πετάγεσαι πίσω συχνά. Πχ εάν είσαι στις Βρυξέλες με τόσες θέσεις σε Ευρωκοινοβουλιο και επιτροπές μπορείς να είσαι και ανά 15 για ΣΚ στην Ελλάδα. Παρασκευή βράδυ είσαι σπίτι και Δευτέρα πρωί/μεσημέρι πίσω στην δουλειά σου. Όπως είπα ειδικά σαν νέος και για αρχή θα πήγαινα οπωσδήποτε στο εξωτερικό. Καλύτερες ευκαιρίες καριέρας, καλύτεροι μισθοί, περισσότερο αναγνώριση και ευκαιρίες να ξεκινήσεις πιο σωστά και να εξελιχθείς πιο πολύ. Από ένα σημειο και μετά θα κρυφοκοιτουσα τις επιλογές επιστροφής εάν και εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις για αυτό. Εάν δεν υπάρχουν μετά από κάποια χρόνια καριέρας στο εξωτερικό οι προϋποθέσεις επιστροφής αυτό σημαίνει ότι καλά έκανες και έφυγες όσο ήταν νωρίς. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια καλή εμπειρία. Ειδικά όταν δεν έχεις και υποχρεώσεις είναι η καλύτερη εποχή να το επιχειρήσεις. Κανένας δεν σε κρατάει δέσμιο πουθενά οπότε σε οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις απλά επιστρέφεις και μάλιστα επιστρέφεις με πιο σημαντική εμπειρία και καριέρα απ ότι θα είχες Ελλάδα κάτι που μετράει στην αφορά εργασίας ακόμη και εδώ. Μπορεί να πάρεις τους μισθούς Ελλάδας αλλά θα είσαι στο άνω μέρος αυτών τις περισσότερες φορές. Είτε μείνεις Ελλάδα είτε στο εξωτερικό η συνεχής επένδυση στον εαυτό σου είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν μπορείς να μένεις στάσιμος ποτέ. Θα σε καταπιεί η αγορά. Πάντα πρέπει να είσαι ένα βήμα τουλάχιστον πιο μπροστά και να εξερευνάς τις μελλοντικές ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν σε εργατικό δυναμικό και εξειδικευσεις. Η συνεχής επιμόρφωση είναι επιτακτική ανάγκη. Ψάχνεις να δεις και να προβλέψεις τι έρχεται και επενδύεις σε αυτό. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις φυσικά. Θα επενδύσεις πριν για να είσαι από τους πρωτους ή από τους λίγους που θα υπάρχουν στην αγορά. Εάν είσαι ένας από τους χιλιάδες κάποια στιγμή θα ξεπεραστεις από άλλους. Ο κάθε τομέας έχει και διαφορετικές ευκαιρίες και κατευθύνσεις. Και η κάθε εποχή δημιουργει διαφορετικές αναγκες. Προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις. Αν πρέπει να αλλάξεις και πεδίο ριζικά μπορεί και να πρέπει να το κάνεις. Προσωπικά στο επάγγελμα μου άλλαξα πολλές φορές κατευθύνσεις. Δεν το μετάνιωσα. Όλοι μας βέβαια θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει και καλύτερες επιλογές ή να έχουμε διαλέξει καλύτερο timing. Αλλά δεν έχει νόημα να κρινεις εκ των υστέρων τις αποφάσεις σου. Αρκεί να ηταν λογικές για την στιγμή που τις πήρες. Αυτό που επιβάλλεται είναι να μπεις στην αγορά εργασίας και να ξεκινήσεις. Μην αναλωθείς μόνο σε σπουδές. Ναι στις βασικές και σε ένα μεταπτυχιακό. Μετά θα πρέπει να ξεκινήσεις να εργάζεσαι αλλά όμως να βρίσκεις χρόνο να εξελησεις και τα skill σου με παράλληλες σπουδές. Ωραία ανάλυση φίλε, μπράβο! Όπως τα γράφεις είναι και η δική μου άποψη. Ήμουν 4 χρόνια λόγω σπουδών Αγγλία και γύρισα γιατί τότε δεν είχε ιδιαίτερο νόημα το να μείνω εκεί. Αν γύρναγα το χρόνο πίσω είτε θα έμενα Αγγλία για κάποια χρόνια είτε θα πήγαινα σε άλλη χώρα για την εμπειρία. Το αν θα γύρναγα πίσω δεν το ξέρω, αλλά σίγουρα τα κριτήρια μου τότε ήταν διαφορετικά με τα τωρινά στα 43 μου. To sum up, αν κάποιος γνωρίζει στοιχειώδη Αγγλικά και δεν είναι αυτό που λέμε "μαμάκιας", η καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει είναι να πάει έξω έστω για 2 χρόνια και στην τελική αν στο 6μηνο δει ότι δεν την παλεύει γυρνάει Ελλάδα.
darkmatinee Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 5 hours ago, CorsarioJoao said: Στην Τουρκία που είναι τόσο φθηνότερα απο ελληνικό νησί; λόγω δουλειάς μιλάω με αρκετούς Τούρκους. Όλοι μου λένε πόσο ακριβά είναι τα πράγματα στην Τουρκία. Ένας συνεργάτης μάλιστα έρχεται τα τελευταία 2-3 χρόνια διακοπες στα Δωδεκάνησα γιατί του είναι πιο φθηνά από ότι στην Τουρκία.
ideal09 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Έφυγα χωρίς να έχω ανάγκη μόλις πήρα το πτυχίο μου(με σπιτι, αμαξι απο γονείς όλα έτοιμα) πριν 4 χρονια, δεν εχω σκοπό να γυρισω. Μπορώ να πηγαίνω Ελλάδα όσο και όποτε θελω αλλα πηγαινω ελάχιστα ισα για να δω τους γονεις και κανενα φιλο. Όποτε γυρνάω χτυπάει άσχημα η μιζερια, βελτίωση πουθένα. Νομίζω η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πιάσει τον απόλυτο πάτο. 3
piccolino Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 23 ώρες πριν, SeNNinhA είπε Κάνεις αρκετό λάθος στο γεγονός ότι δεν έχουν φύγει άτομα ήδη πετυχημένα στην εργασία τους. Όσον αφορά τις Ελληνικές κοινότητες, εάν είναι να πας εξωτερικό και να κολλήσεις πάλι στις ελληνικές παρέες τότε θα χάσεις όλο την εμπειρία της τριβής με την ξένη κουλτούρα και θα σου μείνει μόνο ένας καλύτερος μισθός. Η προσωπική μου άποψη είναι να εχεις την ελάχιστη δυνατή συναναστροφη με το εκεί ελληνικό στοιχείο. Όχι να τους αποκλείσεις αλλα να μην είναι η βασική σου παρέα Και δεν μπορείς να κρίνεις με τους μέσους όρους που λες. Η κάθε απόφαση είναι μοναδική. Ο καθένας ωφειλει να κρίνει με βάση τα δεδομένα που ισχύουν για τον ίδιο αποκλειστικά. Κάτι που είναι καλό για εμένα δεν σημαίνει ότι είναι καλό και για εσένα και το ανάποδο. Δεν βάζουμε την ζωή μας στο μίξερ με τους άλλους. Σχεδιάζουμε όσο καλύτερα μπορουμε για εμάς. Δεν εννοούσα οτι γενικά δεν έχουν φύγει άτομα επιτυχημένα στην εργασία τους. Έγραψα για τα άτομα που εγώ γνωρίζω. Δεν ήταν άτομα που είχαν κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση, δεν είχαν κάποια καριέρα. Αλλά δεν ήταν στο άλλο άκρο, άτομα χωρίς καμία γνώση. Ήταν στο μέσο όρο. Είχαν εργαστεί σε διάφορες δουλειές, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήξεραν 1-2 ξένες γλώσσες, είχαν αρκετά καλή επαφή με την τεχνολογία. Και καλά τους πήγε, βρήκαν δουλειά, σε αντίστοιχες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποιοι συνέχισαν και την εκπαίδευση τους. Δεν πλούτισαν αλλά ζουν καλύτερα από εδώ που θα έπαιρναν το βασικό άσχετα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Σχετικά με τις ελληνικές κοινότητες η άποψη μου είναι να υπάρχει επαφή με τα άτομα που θα επέλεγε κάποιος να συναναστρέφεται αν ήταν ακόμα στην Ελλάδα. Και αυτό με μέτρο. Πας σε μια άλλη χώρα για να ενσωματωθείς, όχι να προσκολληθείς σε αυτό που ήδη ξέρεις. Με το bold συμφωνώ απόλυτα. 1
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 11 ώρες πριν, SeNNinhA είπε Παραδείγματα από το δικό μου πεδίο: - Ωρομίσθιο Ινδού (νόμιμου μετανάστη στην Αγγλία) που τοποθετεί και δένει σίδερα σε οικοδομη: 28-32 λίρες την ώρα. Επι 10 ώρες την ημέρα επί 24 ημέρες το μήνα μας κάνει 6700-7700 λίρες τον μήνα μικτά. - Ωρομίσθιο μηχανικού που μόλις βγήκε από το πολυτεχνειο: από 42 λίρες την ώρα και πάνω. Τα παραπάνω δεν είναι φανταστικά νούμερα. Είναι νούμερα που πληρώναμε στο εργοτάξιο. Δεν ξερω αν τρολαρεις αλλα ωρομισθιο αποφοιτου 42 λιρες βγαινει μικτος ετησιος μισθος σχεδον 90k. Αυτα τα ποσα για μηχανικους μονο oil and gas μετα απο 20 χρονια προυπηρεσια και αν... Ο μεσος μισθος Αγγλια ειναι 35k μικτα, περιπου 2200 το μηνα καθαρα. Οι πιο πολλοι μηχανικοι ξεκινανε περι τις 1800-1900 το μηνα και αντε να φτασουν 2700-3000 καθαρα το μηνα μετα απο 8-10 χρονια προυπηρεσιας. 2
gakost Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 On 09/07/2024 at 16:49, Skandalf said: Η Ερώτηση του τίτλου είναι προφανής : Αν ξέρατε πως θα είναι η κατάσταση στην Ελλαδα το 2024 , θα φεύγατε στα 24 σας από τη χώρα ; Και αν ναι , για ποιόν προορισμό ; Ευρώπη (Χώρα και γιατί) , ΗΠΑ , Αυστραλία 1. Ποιος σου είπε ότι μπορείς να μεταναστέυσεις νόμιμα με δικαιωμα για εργασια σε χώρες εκτός ΕΕ; ΗΠΑ Αυστραλία, Καναδάς και Μεγάλη Βρετανία που είναι δημοφιλείς χώρες για Έλληνες μετανάστες εκτός ΕΕ θέλουν πολλά χαρτιά και προϋποθέσεις και έχουν συγκεκριμενους κανόνες. Αν το πας στη λούφα τουριστική βίζα και δουλειά στα μαύρα ή θα πέσεις θύμα εκμετάλλευσης από ανθρώπους που θέλουν να σε "βοηθησουν" ή θα σε πάρουν χαμπάρι και θα σε στείλουν πίσω με το επόμενο αεροπλάνο. 2. Ούτε ζουν την ίδια ζωή όλοι στην Ελλάδα ούτε θέλουν τα ίδια πράγματα. Δες εσύ τι θέλεις και ψαξε συγκεκριμένα. Θέλεις καλό εργασιακό περιβαλλον; Θέλεις μια καλή εμπειρία για λίγα χρόνια και να γυρίσεις πισω; Θες να ρίξεις μαύρη πέτρα και να μην ξαναδείς την Ελλάδα πάρα μόνο για διακοπες; Αποφάσισε τι θες πρώτα και τι είσαι διαθετιμενος να θυσιάσεις. 3.Πουθενά δεν είναι όλα τέλεια. Συμβιβασμός είναι παντού και αν έχεις και οικογένεια πρέπει όλοι είναι ικανοποιημένοι με τις επιλογές. 1
bilya Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 55 minutes ago, OxiGiannisGiannakis said: Δεν ξερω αν τρολαρεις αλλα ωρομισθιο αποφοιτου 42 λιρες βγαινει μικτος ετησιος μισθος σχεδον 90k. Αυτα τα ποσα για μηχανικους μονο oil and gas μετα απο 20 χρονια προυπηρεσια και αν... Ο μεσος μισθος Αγγλια ειναι 35k μικτα, περιπου 2200 το μηνα καθαρα. Οι πιο πολλοι μηχανικοι ξεκινανε περι τις 1800-1900 το μηνα και αντε να φτασουν 2700-3000 καθαρα το μηνα μετα απο 8-10 χρονια προυπηρεσιας. Αυτό. Λογικά ο φίλος είδε πόσο χρεώνεται ο graduate σε client που δεν έχει καμία σχέση όμως με τον μισθό του υπαλλήλου. Κοιτα 90Κ φτάνεις άνετα κ 15 χρόνια υπηρεσίας αρκεί να χεις θέση, εχεις κάνει καποιες σωστές κινήσεις καριέρας κ φυσικά εκει ειναι που τουλάχιστον στο ΗΒ το loyalty μετράει.
DrLo Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Δεν ξερω αν τρολαρεις αλλα ωρομισθιο αποφοιτου 42 λιρες βγαινει μικτος ετησιος μισθος σχεδον 90k. Αυτα τα ποσα για μηχανικους μονο oil and gas μετα απο 20 χρονια προυπηρεσια και αν... Ο μεσος μισθος Αγγλια ειναι 35k μικτα, περιπου 2200 το μηνα καθαρα. Οι πιο πολλοι μηχανικοι ξεκινανε περι τις 1800-1900 το μηνα και αντε να φτασουν 2700-3000 καθαρα το μηνα μετα απο 8-10 χρονια προυπηρεσιας. Τα 90Κ και ακόμα παραπανω μπορούν να υπαρξουν, εντάξει όχι για νέουρα εντελώς ΑΛΛΑ δε μιλάμε για μόνιμη εργασία, αλλά για κάποια συμβόλαια (μπλοκακι ας πούμε στα ελληνικά) για κάποιος μήνες, μετά θα πρέπει να βρεις άλλο κλπ Το 2017 θυμάμαι πληρώναμε έναν Άγγλο , δε ξέρω καν αν ήταν μηχανικος, τεχνίτης ας πούμε που επέβλεπε μια εξειδικευμένη εργασία σε έργο μας oil & gas σε χώρα που έκανε ταυτοχρο α διακοπαρες, σπίτι πληρωμένο κλπ 50 λίρες την ώρα. Έμπειρος βέβαια με πολλά χρονια στο τομέα του. Το 2012 πληρώσαμε έναν εξειδικευμένο μηχανικό 80 ευρώ την ώρα για κάποιους λίγους μηνες (αυτό ήταν πολύ για τότε) Σε άλλο πρόσφατο έργο αντίστοιχα πληρώναμε άλλο πολύ εξειδικευμένο μηχανικο 70 ευρώ την ώρα. Αλλά για νέο που δεν έχει εμπειρία και στη χώρα του (όχι expat) δύσκολο το 90Κ. Αν είναι έμπειρος δε μου φαίνεται άπιαστο νούμερο αλλά μιλάμε πάντα για κοντράλτο. Όχι μόνιμη δουλειά. Στη δική μας δουλειά πρόσφατα έκανε συνέντευξη καποιος, σχετικά εμπειρος σε θέση που θα κράταγε 2-3 χρόνια ίσως. Ζήτησε 90κ κορώνες το μήνα (~94K euro το χρόνο) και φυσικά δε προχώρησε λόγω και μόνο αυτού. Επεξ/σία 11 Ιουλίου 2024 από DrLo 1
airtrelomike13 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2024 Στις 9/7/2024 στις 4:57 ΜΜ, Ukforthemoment είπε Εφυγα πριν 5 χρόνια ,στα 46 μου.Δεν είχα ψαχτεί πιο πριν αλλιώς θα την είχα κάνει απο πολύ νωρίτερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Εξωτερικό ΔΕΝ έχει ηλικία και μπορεί κάποιος να φύγει όποτε θέλει. Εντάξει δεν θα φύγει κάποιος και στα 60, αλλά τουλάχιστον στην ηλικία που έφυγες εσύ, μπόρεσες και βρήκες προφανώς την επαγγελματική σου σταδιοδρομία 1
magnam Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, Petros Electron είπε Να σου απαντησω. 1) Δεκαετία του 90 και μετα που ημουν εφηβος πήγαινα παντού το βραδυ, ποτε δεν ειχα προβλημα.. Πηγαινα φιλοππαπου και πλακα / θησείο αργα το βραδυ... Για πηγαινε τωρα (ειδικά στον λοφο του φιλοπαππου) Να θυμίσω κάπου εδώ ότι το 80' και το 90' η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης με ενεργά τρομοκρατικά μέτωπα. Μέχρι και η Βρετανία και η Ιταλία κατάφεραν άμεσα να εκμηδενίσουν τα δικά τους μέτωπα (IRA και Ερυθρές Ταξιαρχίες), αλλά στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να δίνουν και να παίρνουν. Οπότε όχι, όταν σε ανύποπτη στιγμή έσκαγαν βόμβες ή πυροβολούσαν φοιτητές ως "πολιτική δήλωση" ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (διότι άλλο το ατύχημα και άλλο αυτό που γινόταν), δεν ήταν ασφαλής η Ελλάδα. Απλά έτυχε να μην συμβεί κάτι τέτοιο σε σένα. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2024 από magnam
airtrelomike13 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 11 ώρες πριν, Petros Electron είπε Οι μυκονιατες επίσης κακοι άνθρωποι ενώ στα άλλα νησιά, όλοι είναι φοβεροί άνθρωποι. Πήγαινε Κρήτη ή σε νησιά του Αιγαίου και θα τα δεις ολα. Παντου υπαρχουν οι καλοί και οι κακοί
SeNNinhA Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Δεν ξερω αν τρολαρεις αλλα ωρομισθιο αποφοιτου 42 λιρες βγαινει μικτος ετησιος μισθος σχεδον 90k. Αυτα τα ποσα για μηχανικους μονο oil and gas μετα απο 20 χρονια προυπηρεσια και αν... Ο μεσος μισθος Αγγλια ειναι 35k μικτα, περιπου 2200 το μηνα καθαρα. Οι πιο πολλοι μηχανικοι ξεκινανε περι τις 1800-1900 το μηνα και αντε να φτασουν 2700-3000 καθαρα το μηνα μετα απο 8-10 χρονια προυπηρεσιας. Δεν αναφέρω τυχαία νούμερα. Αναφέρω ποσα που πληρώναμε και πληρώνονται σε έργο ακόμη υπό εξέλιξη. Energy from waste plant. Όχι oil & gas. Δεν έχει διαφορά το oil&gas εκτός και εάν είσαι σε πλατφόρμα. Construction πάντα σε εργοτάξιο. Όχι production. Περιοχή Chester, Cheshire. Όχι Λονδινο. Και δεν βρίσκεις κι όλας άτομα για δουλειά. Άλλο παράδειγμα. Πραγματικό. Σε Βρυξελες, Βέλγιο. Φίλος μηχανικός που το κυνήγησε βρήκε τις πρώτες του δουλειές μέσω agent (άρα ποσοστο και αυτοί) με 500€/ημερα (μικτά). Οι επόμενες δουλειες του χωρίς την μεσολάβηση γραφείου είναι από 750€/ημερα και πάνω. Οκ μιλάμε για επίπεδο project Manager πια αλλά όχι για τίποτε τρελά έργα. Κατά βάση δουλειές με φαρμακευτικες εταιρείες του κάθονται (το ένα φέρνει το άλλο όπως είπα). Αλλά τόσα περίπου βγάζει και η γυναίκα του επίσης μηχανικός. Καλοπληρωμένος ήταν αναλογικά και στα έργα που δούλευε με ελληνικές εταιρείες Ελλάδα και εξωτερικό αλλά όταν παίξεις με ξένες εταιρείες παίζεις πια κοντά στους δικούς τους μισθούς. Στις πρώτες δουλειές φυσικά πιο χαμηλά και μετά στα ίδια. 4 ώρες πριν, bilya είπε Αυτό. Λογικά ο φίλος είδε πόσο χρεώνεται ο graduate σε client που δεν έχει καμία σχέση όμως με τον μισθό του υπαλλήλου. Κοιτα 90Κ φτάνεις άνετα κ 15 χρόνια υπηρεσίας αρκεί να χεις θέση, εχεις κάνει καποιες σωστές κινήσεις καριέρας κ φυσικά εκει ειναι που τουλάχιστον στο ΗΒ το loyalty μετράει. Ξεκαθάρισα ότι είναι εργοτάξιο και ωρομίσθιοι. Άρα με σύμβαση έργου. Freelancers. Όχι μέσω agent. Η δική μου εμπειρία λέει ότι με το loyalty πάντα χαμένος είσαι. Η μεταγραφή είναι που σου ανεβάζει το κασε. Εννοείται ότι πρεπει πρώτα να έχεις εσύ επενδύσει στον εαυτό σου. Στο UK μετράνε εξαιρετικά πολύ τα χαρτιά που μαζεύεις. Το CPD σου είναι σημαντικό (Continuing Professional Development) και πρέπει να το εξελισεις συνέχεια. Εαν γίνεις και chartered engineer μετράς ακόμη παραπάνω. Δεν είναι δύσκολο αλλά μιας και υπάρχουν δουλειές δεν ασχολούνται πολλοί να γίνουν chartered. Μιλωντας πάντα για εργοτάξιο και όχι γραφείο, κανένας Manager οποιασδήποτε εθνικότητας που έχω γνωρίσει δεν ήταν μόνιμος. Ολοι ήταν μισθοφόροι. Με το που έσκαγε καλύτερη προσφορά ή καλύτερο έργο έφευγαν με την μια. Και ειδικά για το UK είναι σύνηθες. 4 ώρες πριν, DrLo είπε Τα 90Κ και ακόμα παραπανω μπορούν να υπαρξουν, εντάξει όχι για νέουρα εντελώς ΑΛΛΑ δε μιλάμε για μόνιμη εργασία, αλλά για κάποια συμβόλαια (μπλοκακι ας πούμε στα ελληνικά) για κάποιος μήνες, μετά θα πρέπει να βρεις άλλο κλπ Το 2017 θυμάμαι πληρώναμε έναν Άγγλο , δε ξέρω καν αν ήταν μηχανικος, τεχνίτης ας πούμε που επέβλεπε μια εξειδικευμένη εργασία σε έργο μας oil & gas σε χώρα που έκανε ταυτοχρο α διακοπαρες, σπίτι πληρωμένο κλπ 50 λίρες την ώρα. Έμπειρος βέβαια με πολλά χρονια στο τομέα του. Το 2012 πληρώσαμε έναν εξειδικευμένο μηχανικό 80 ευρώ την ώρα για κάποιους λίγους μηνες (αυτό ήταν πολύ για τότε) Σε άλλο πρόσφατο έργο αντίστοιχα πληρώναμε άλλο πολύ εξειδικευμένο μηχανικο 70 ευρώ την ώρα. Αλλά για νέο που δεν έχει εμπειρία και στη χώρα του (όχι expat) δύσκολο το 90Κ. Αν είναι έμπειρος δε μου φαίνεται άπιαστο νούμερο αλλά μιλάμε πάντα για κοντράλτο. Όχι μόνιμη δουλειά. Στη δική μας δουλειά πρόσφατα έκανε συνέντευξη καποιος, σχετικά εμπειρος σε θέση που θα κράταγε 2-3 χρόνια ίσως. Ζήτησε 90κ κορώνες το μήνα (~94K euro το χρόνο) και φυσικά δε προχώρησε λόγω και μόνο αυτού. Ναι. Μιλάμε για ωρομισθίο με σύμβαση εργασίας. Όχι υπάλληλο. Μπλοκάκι. Αν και στην Αγγλία πια λίγοι κάνουν συμβόλαιο ως freelancers. Όλοι έχουν κάνει μια προσωπική ΙΚΕ ας πούμε για φορολογικούς λόγους. Αλλά επειδή υπάρχει τεράστια έλλειψη σε όλους τους τομείς (εργάτες, τεχνίτες, μηχανικοι, Managers, οδηγοί κλπ) δεν σε νοιάζει. Βρίσκεις δουλειά μέσα σε 3 ημέρες το πολύ. Και γι αυτό και δεν τους νοιάζει να δουλέψουν και σωστα όταν δουλεύουν. Μόλις ζοριστούν και τους κανεις παρατήρηση φεύγουν για την επόμενη δουλειά. Παρότι έχω φύγει πια από UK ακόμη μου έρχονται κατά μέσο όρο μια προσφοράς εργασίας ανα 1-2 βδομάδες χωρίς καν να το κυνηγήσω. Ειδικά Ιρλανδία που έχει γίνει τεράστιο μπαμ στις κατασκευές και δεν υπάρχει διαθέσιμος κόσμος οι μισθοί έχουν εκτοξευθεί. Οι εξειδικευμένο μηχανικοί από τους Ventors χρεώνονται κατ ελάχιστο από 1000€ και πάνω την ημέρα και ας είναι οι περισσότεροι πιτσιρικάδες μαθητευομενοι μάγοι. Οι τιμές όπως είπες για εξειδικευμένο προσωπικό είναι υψηλές και όλα τα έξοδα πληρωμένα. Η ώρα τους μετράει από την ώρα που θα φύγουν από το ξενοδοχείο μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν σε αυτό. Τα έξοδα πληρωμένα εννοειται (αυτό είναι στάνταρ άλλωστε) και τα νοκιασμενα αυτοκίνητα από μέση κατηγορία και πάνω. Συνήθως με Mercedes ερχονται. Γι αυτό όπως είπα και στην αρχή πρέπει να επενδύουμε στην προσωπική μας εξέλιξη και να προσπαθούμε να είμαστε στους λίγους εξειδικευμένους. Μόλις οι λίγοι γίνουν πολλοί πάμε σε νέο πεδίο. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2024 από SeNNinhA 1
Express83 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Εφυγα στα 23 και μετα απο 9 χωρες δεν εχω κοιταξει πισω. Λατρευω την Ελλαδα αλλα μονο για διακοπες στο νησακι μου την Ευβοια ❤️ 3
panagiotou Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Θα ειχα φυγει κολυμπωντας Προκειται για Τριτοκοσμικη Βορειοαφρικανικη χωρα ψευτοπροοδευτικων αρχαιοκαπηλων 1 1
lost2 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2024 Το 2009 είδα το χάλι που έχετε σε συνδιασμό με τον @#@# ψηφοφόροι που δεν βάζει μυαλό και ήθελα να την κάνω για Γερμανία , Δανία ή Ελβετία, δυστυχώς η γυναίκα δεν ήθελε να φύγει για κλασικούς ηλίθιους ελληνικούς λόγους, τώρα το έχει μετανιώσει, πόσο δε όταν βλέπει άλλους γνωστούς που έφυγαν και δεν ξέρουν τι σημαίνει άγχος και να μην μπορείς να βγάλεις τον μήνα και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Και δυστυχώς για όλα φταίνε ΜΟΝΟ οι ψηφοφόροι , για να ξέρουμε και τι λέμε, ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις