Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 123
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το ερωτημα "Θα φευγατε απο την Ελλαδα"

Ειναι πολυ διαφορετικο απο το "Θα πηγαινατε σε χωρα του εξωτερικου;"

Το δευτερο θα το εκανα οπωσδηποτε σε οποια ηλικια και σε οποιαδηποτε κατασταση βρισκομουν. Το πρωτο υποννοει/εμπεριεχει φυγη δια παντος και ειναι αλλη συζητηση

Προσωπικα "πηγα" βορεια Ευρωπη στα 41 μου, εμεινα εκει 2 χρονια και πλεον με τα εφοδια που πηρα εκει και τα εφοδια που ειχα απο Ελλαδα, μενω και δουλευω απο Ελλαδα κυριως με εταιριες ΗΠΑ με μισθο που ντρεπομαι να αναφερω. 

Οταν πηγα εξω η νοοτροπια μου ηταν:

"Θα μου δωσετε δουλεια θελετε δε θελετε, δεν το ζηταω, το απαιτω και θα το παρω ο,τι και να γινει"

και οχι:

"Σας παρακαλω, υπαρχει καμια θεσουλα και για μενα το ταπεινο χαμομηλακι;" 

Γενικα οποιος ειναι αποφασισμενος και εχει καποια ειδικευση, το εξωτερικο επιβαλλεται, γιατι εκει θα παιξει σε πιστες πολυ πανω απο αυτες που παιζουν στην Ελληνικη αγορα εργασιας

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Εφυγα το 2018 για Αγγλια, με 3 πτυχια. Ειμαι στην τεταρτη δουλεια και δουλευω στη βιομηχανια σαν μηχανικος. Τα λεφτα ειναι αξιοπρεπη αλλα δεν επιτρεπουν πολυτελειες, θεωρητικα ειμαι στο top 20% της χωρας. Εχω ζησει πολυ δυσκολα εργασιακα περιβαλλοντα με πολυ δυσκολες συνθηκες, αυτο που λεμε old school. Γνωσεις, εμπειριες και growth, προσωπικα και επαγγελατικα ειναι μοναδικες. Η ζωη και η εργασια σε ανεπτυγμενη χωρα του εξωτερικου ειναι μοναδικη εμπειρια.

Στα αρνητικα, πολλη μοναξια, θελει μεγαλη προσπαθεια να κανεις παρεες και να τις κρατησεις. Οι πιο πολλες επαφες ειναι συναδελφοι και drinking buddies. Χανεσαι τοσο ευκολα... Αλλο αρνητικο, ο καιρος. Εφυγα γιατι μισουσα τη ζεστη της Ελλαδας, μετα απο εξι χρονια μου λειπει αφανταστα ο ηλιος, η ελλειψη του ηλιου με επηρεαζει πολυ πλεον. Αλλο αρνητικο, μακρυα απο φιλους και οικογενεια. Και ενα αγχος αν συμβει κατι οτι δεν θα εισαι κοντα.

Ερωτημα, αξιζει? Εξαρταται! Αν κανεις μπορει Ελλαδα να βρει μια καλη δουλεια με καλο μισθο και προοπτικες εξελιξης θα ελεγα οχι. Γνωστοι που πληροφορικαριοι στα 2k καθαρα που ειχαν τετοιες σκεψεις τους ειπα δεν αξιζει. Αν καποιος εχει καποιο πτυχιο/πτυχια που Ελλαδα δεν εχει ζητηση αλλα εξω εχει θα ελεγα μαλλον ναι. Ανειδικευτοι οχι. Ανεξαρτητα σπουδων η αντικειμενου αν καποιος θελει να ζησει εκτος για την εμπειρια και για να αναπτυχθει σαν ανθρωπος σιγουρα αξιζει.

Ηλικια κοντα στα δευτερα αντα, με σκεψεις επιστροφης.

Σωστο το point αλλά μου κάνει εντύπωση αυτό που λες ότι ο μισθός σου δεν σου επιτρέπει πολυτέλειες.

Τώρα βέβαια εξαρτάται από το τι σημαίνει πολυτέλεια για τον καθένα.

Επειδή την εξησα την Αγγλία θα έλεγα ότι και ο μισθός του εργάτη είναι εξαιρετικά υψηλός.

Παραδείγματα από το δικό μου πεδίο:

- Ωρομίσθιο Ινδού (νόμιμου μετανάστη στην Αγγλία) που τοποθετεί και δένει σίδερα σε οικοδομη: 28-32 λίρες την ώρα. Επι 10 ώρες την ημέρα επί 24 ημέρες το μήνα μας κάνει 6700-7700 λίρες τον μήνα μικτά.

- Ωρομίσθιο μηχανικού που μόλις βγήκε από το πολυτεχνειο: από 42 λίρες την ώρα και πάνω.

Τα παραπάνω δεν είναι φανταστικά νούμερα. Είναι νούμερα που πληρώναμε στο εργοτάξιο.

Ας πούμε σπίτι σε ακριβή σχετικά περιοχή στις 1000 λίρες το μήνα. Οκ. Τα σπίτια στην Αγγλία είναι σχεδόν τα μισα σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα βέβαια και κακης κατασκευής κατά βάση. Το σουπερμάρκετ ας πούμε είναι μια από τα ίδια αν και θεωρώ ότι γενικά είναι γύρω στο +10% ακριβότερο από Ελλάδα. Βγάλε και εφορία, ασφάλεια κλπ. και πάλι με τα παραπάνω ωρομίσθια περισσεύουν τουλάχιστον 2000 λίρες το μήνα στο ταμείο.

Το πρόβλημα στην Αγγλία είναι η ακριβή εκπαίδευση. Αλλά εξαρτάται το που είσαι. Πχ σε Σκωτία εάν είσαι μόνιμος κάτοικος είναι επιδοτούμενο μεγάλο ποσό και παίρνεις και εύκολα και φοιτητικό δάνειο με καλούς όρους. Σε Ουαλία και εκεί κάτι αντίστοιχο παίζει. Αλλά για τους Βρετανούς πολίτες δεν είναι τόσο υψηλά τα δίδακτρα. Απλά δεν είναι δωρεάν.

Αυτό που είναι αθλιο στην Αγγλία είναι η υγειονομική περίθαλψη. Δεν είναι όλα τέλεια στο εξωτερικό.

Επίσης αυτό που είναι άθλιο στην Αγγλία είναι οι Άγγλοι. Ουαλοι, Σκωτσεζοι και διάφοροι Ιρλανδοι είναι ΟΚ. Οι Άγγλοι είναι για κλωτσιές. Εξαιρετικά αγενείς απλά το κάνουν με μια φαινομενική τυπικότητα αλλά όμως στην πράξη σε προσβάλουν με χαμόγελο. Όχι πάντα. Γιατί μεγάλη πλειοψηφια είναι απλά ρεμάλια. Απορώ πως ήταν αυτοκρατορία και ακόμη επιζούν σαν χώρα.

Από την άλλη σε εργασιακές συνθήκες είναι απόλυτα τυπικοί. Και πάλι όταν μπορούν θα ξεφύγουν όπως όλοι αλλά επειδή γνωρίζουν τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εάν τους το ζητήσεις θα το κάνουν. Με βαριά καρδιά αλλά θα το κάνουν. Οι εργαζόμενοι έχουν το πάνω χέρι. Ένα απλο τηλέφωνο στην εκεί επιθεώρηση εργασίας και έχουν έρθει και πιθανά κλείσει προσωρινά την επιχείρηση μέχρι την αποκατάσταση των προβλεπόμενα.. Εάν δεν είναι χοντράδες θα σου βεβαιώσουν παράβαση με περιθώριο να συμμορφωθείς χωρίς να σε σταματήσουν. Εάν είναι πιο σημαντικό θα σε κλείσουν επιτόπου.

Οπότε οι Άγγλοι συμορφωνονται απλά γιατί δεν έχουν επιλογή να μην το κάνουν. Όχι γιατί και καλά είναι η κουλτούρα τους. Είδα και τους Γερμανούς μετά από 6 μήνες παραμονής στην Ελλάδα να έχουν γίνει τουλάχιστον 50% Έλληνες στην κουλτούρα και να έχουν ξεχάσει τις γερμανικές τυπικότητες.

Γενικά οι Άγγλοι εργάτες (ειδικά οι ντόπιοι) είναι λίγο σαν την πριγκίπισσα με το μπιζέλι. Τους πειράζουν τα πάντα, απαιτούν τα πάντα, και προσφέρουν τα απολύτως ελάχιστα. Τις περισσότερες φορές και πολύ κατω από τα ελάχιστα και σε ποιότητα εργασίας και σε παραγωγικότητα και αντί να ζητάνε συγνώμη όταν κάνουν πατατιες προσβαλονται όταν τους το υποδεικνύεις και αρχίζουν τα χαζα, "πως μου μιλάς σαν να είναι μικρό παιδί" κλπ. Ναι ρε. Αφού ούτε μικρό παιδί θα έκανε τις βλακειες που κάνεις εσύ! Και λόγω Brexit λείπει προσωπικό και φεύγουν την ίδια στιγμή και πάνε στον επόμενο που θα έχει λιγότερες απαιτήσεις από αυτούς. Βάλε ότι με το ταμείο ανεργίας μπορουν να πληρώσουν σπίτι και utilities, σούπερ μάρκετ και περισσεύει και για 1-2 μπύρες στην Pub. Γιατί να ζοριστεις εάν είσαι ρεμάλι?

Οσον αφορά τις πολυτέλειες η δική μου εμπειρία είναι ότι ακόμη και οι εργάτες στην Αγγλία βγαίνουν έξω πολύ συχνά για ποτό αλλά και φαγητό (το φαγητό έξω ακριβό σε Αγγλία αλλά και γενικά σε Ευρώπη), κάνουν περιοδικά ταξιδάκια και κάνουν κανονικές καλοκαιρινές διακοπές σε μέρη που εγώ δυσκολεύομαι να πληρώσω.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Δημοσ.

Αν δεν υπάρχουν υποχρεώσεις, καλό θα είναι να φύγεις από τη χώρα. Πέρα από το οικονομικό κομμάτι, θα ανοίξουν οι ορίζοντες σου, θα δεις περισσότερα πράγματα, περισσότερο σεβασμό της χώρας που θα πας στον πολίτη και όχι τον ψηφοφόρο και σίγουρα πιο αξιοπρεπή καθημερινότητα. Θα βρεις φυσικά και αρνητικά στοιχεία στη χώρα που θα  πας...Θέλει υπομονή όμως και επιμονή γιατί η αρχή ποτέ δεν είναι εύκολη. Σίγουρα όμως αν το παλέψεις , η επαγγελματική σου εξέλιξη θα είναι καλύτερη από ότι στη Μπανανία που ονομάζεται Ελλάδα 2.0.

Να μην ξεχνάς όμως, άλλο οι διακοπές, άλλο η καθημερινότητα. σε μια χώρα που δε γνωρίζεις. Κανείς εργοδότης δε χαρίζει χρήματα , αλλά αν είσαι εργατικός, θα ανταμειφθείς και θα προσαρμοστείς πιο γρήγορα από ότι φαντάζεσαι. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, archer100 είπε

Το ερωτημα "Θα φευγατε απο την Ελλαδα"

Ειναι πολυ διαφορετικο απο το "Θα πηγαινατε σε χωρα του εξωτερικου;"

Το δευτερο θα το εκανα οπωσδηποτε σε οποια ηλικια και σε οποιαδηποτε κατασταση βρισκομουν. Το πρωτο υποννοει/εμπεριεχει φυγη δια παντος και ειναι αλλη συζητηση

Προσωπικα "πηγα" βορεια Ευρωπη στα 41 μου, εμεινα εκει 2 χρονια και πλεον με τα εφοδια που πηρα εκει και τα εφοδια που ειχα απο Ελλαδα, μενω και δουλευω απο Ελλαδα κυριως με εταιριες ΗΠΑ με μισθο που ντρεπομαι να αναφερω. 

Οταν πηγα εξω η νοοτροπια μου ηταν:

"Θα μου δωσετε δουλεια θελετε δε θελετε, δεν το ζηταω, το απαιτω και θα το παρω ο,τι και να γινει"

και οχι:

"Σας παρακαλω, υπαρχει καμια θεσουλα και για μενα το ταπεινο χαμομηλακι;" 

Γενικα οποιος ειναι αποφασισμενος και εχει καποια ειδικευση, το εξωτερικο επιβαλλεται, γιατι εκει θα παιξει σε πιστες πολυ πανω απο αυτες που παιζουν στην Ελληνικη αγορα εργασιας

Σωστο αυτό.

Η εργασία στο εξωτερικό είναι ακριβώς αυτό. Αναπτυσεις την επαγγελματική σου προσωπικότητα και υπόσταση πιο γρήγορα και σωστά και μετά έχεις πολλές περισσότερες επιλογές στην παγκόσμια αγορά εργασίας πια.

Μένοντας στην Ελλάδα σαφώς και μπορείς να επιζήσεις αλλά κατά κανόνα θα μείνεις πίσω όχι μόνο σε οικονομικές απολαβές αλλά και σε επαγγελματικες δεξιότητες, τουλάχιστον με τρόπο που θα αναγνωριζονται από εργοδότες.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων σε κάθε τομέα πραγματικά είναι σε πολυ ανώτερο επίπεδο από τους αντίστοιχους ξένους. Και φαίνεται αυτό ξεκάθαρα όταν οι Έλληνες δουλεύουν σε ξένες εταιρίες και συγκρίνεται η απόδοση τους στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον.

Αλλά όταν εδώ δουλευεις για μια noname επιχείρηση και ο άλλος δουλεύει στην επώνυμη πολυεθνική στην αγορά εργασίας μετράει με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Και μόνο για αυτό επιβάλλεται να βάλεις μερικά καλά έργα ή δυνατές εταιρίες στο βιογραφικό σου.

Χαμηλότερο πόστο σε καλύτερο έργο ή επιχείρηση μετράει περισσότερο από υψηλό ποστο σε άγνωστη επιχείρηση ή έργο. Προτείνεται σαφώς να κάνεις πολλές φορές σκόντο στα χρήματα για το prestige της θέσης ή της εταιρείας. Ότι χάσεις προσωρινά θα το πάρεις στην επόμενη δουλειά σου.

Επίσης η πλειονότητα κάνει μεταγραφές από εταιρεία σε εταιρεία. Και είναι ένας καλός τρόπος και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να ανελιχθεις και σε ποστο και σε μισθό. Ξεχνάτε τα περί πιστου υπαλλήλου. Ούτε στο εξωτερικό το μετράνε στην αύξηση σου. Μετράει το ποσο σε θέλουν για μια θέση.

Ένα πιο βαρύ βιογραφικό, ασχετα εάν δεν ανταποκρίνεται πάντα στα πραγματικά σου προσόντα σου ανοιγει περισσότερες πόρτες και επιλογές και ακόμη και εάν αποφασίσεις να γυρίσεις κάποια στιγμή Ελλάδα θα έχεις την δυνατότητα να διαπραγματευτεις πολύ καλύτερους όρους εργασίας και να χτυπήσεις υψηλότερες θέσεις.

Οπότε η θητεία του εξωτερικού θεωρώ ότι είναι πια must do για τους νέους.

Δειτε το σαν το αγροτικό σας ή την στρατιωτική σας θητεία.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 3
Δημοσ.

Έλα να κάνω τη διαφορά όχι για να τρολαρω, αλλά γιατί βλέπω μια μονοδιάστατη προσέγγιση.

ΟΧΙ δε θα έφευγα.

Αντιθετα θα είχα επιλέξει χειρονακτικο επάγγελμα. Κάποιος ανέφερε για τον σιδερά μετανάστη στην Αγγλία με 30 λίρες την ώρα.

Ελλαδα τα μεροκάματα είναι ψηλότερα αυτή τη στιγμή. 
Εχω υδραυλικό που δουλεύει με τους δικούς του ρυθμούς, και καθαρίζει 4-4.5 χιλιάρικα καθαρά το μήνα. Έχει χτίσει το δίκτυο του τόσα χρόνια, αλλά είναι το αντίθετο από το «κυνηγάω δουλειές» πλέον. Εάν είχε έναν βοηθό και κυνηγούσε δουλειές, θα μπορούσε να είναι στα διπλάσια.

Εαν σπουδασεις μηχανολογος Μηχανικος και θέλεις να δουλέψεις στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για κάτι, ε προφανώς και η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να σε καλύψει αφού δεν έχουμε αναπτυγμένη βιομηχανία. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το βασικό θέμα σε όλες αυτές τις συζητήσεις είναι η υποκειμενική σκοπιά του καθενός.

Δεν είναι για όλα τα επαγγέλματα καλύτερα τα πράγματα στο εξωτερικό, ούτε έχουν όλοι οι κλάδοι τις ίδιες ευκαιρίες.

Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι η Αθήνα, και όχι η Ελλάδα.

Αν ζεις στην Αθήνα, και δεν είσαι φοιτητής ή δεν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που σε κρατάνε εκεί, πάρε μια υδρόγειο και τράβα μια δυνατή σβούρα, 9 στις 10 φορές το μέρος στο οποίο θα προσγειωθεί το δάχτυλο θα είναι καλύτερο απο την αγαπημένη μας πρωτεύουσα.

Επεξ/σία από CorsarioJoao
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, CorsarioJoao είπε

Το βασικό θέμα σε όλες αυτές τις συζητήσεις είναι η υποκειμενική σκοπιά του καθενός.

Δεν είναι για όλα τα επαγγέλματα καλύτερα τα πράγματα στο εξωτερικό, ούτε έχουν όλοι οι κλάδοι τις ίδιες ευκαιρίες.

Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι η Αθήνα, και όχι η Ελλάδα.

Αν ζεις στην Αθήνα, και δεν είσαι φοιτητής ή δεν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που σε κρατάνε εκεί, πάρε μια υδρόγειο και τράβα μια δυνατή σβούρα, 9 στις 10 φορές το μέρος στο οποίο θα προσγειωθεί το δάχτυλο θα είναι καλύτερο απο την αγαπημένη μας πρωτεύουσα.

Εννοειται ότι είναι εξαιρετικά υποκειμενικό για πολλούς παράγοντες και όχι μόνο για το οικονομικό.

Παίζουν ρόλο πολλά. Οικονομικές απολαβές Ελλάδας, προοπτικές για το μέλλον στην Ελλάδα, απολαβές και προοπτικές στο εξωτερικό, οικογενειακή κατάσταση, ηλικίες παιδιών, χώρα που θα επιλέξεις, κλιματολογικες συνθήκες, χαρακτήρας, ευκαιρίες που μπορούν να βρεθούν, ευκαιρίες που ήδη υπάρχουν σαν επιλογές, γονείς και φίλοι, επάγγελμα, ιδιοσυγκρασια κλπ κλπ

Κάτι που κάποιος κρίνει ως εξαιρετική επιλογή κάποιος άλλος δεν το σκέφτεται καν. Αυτά ισχύουν και εντός της Ελληνικής Επικράτειας για όλες μας τις επιλογές. Δεν γίνονται πχ όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και ας έχουν την ευκαιρία, ούτε γίνονται όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Ο καθένας ας διαβάσει όλο αυτό το brainstorming με τις διαφορετικές απόψεις και ας αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια και δεδομένα όπως πρεπει να κάνει σε κάθε αποφαση της ζωής του.

Δυστυχώς αποφασίζουμε με τα δεδομένα της στιγμής κάνοντας ένα wild guess για τις πιθανότητες που δείχνουν να υπάρχουν κάθε φορά. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τις επιλογές μας εκ των υστέρων εκτός και εάν ήταν εξοφθαλμα λάθος εξ αρχής.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Thanks 3
Δημοσ.

Εχοντας ταξιδέψει σε αρκετές χωρες του εξωτερικού (για δουλειά) στην Ευρωπη αλλα και προς Αμερικη, Μεξικο και Καναδα και έχοντας μείνει και για λιγο διάστημα σε μερικές απο αυτες θα έλεγα, πως ναι αν ειχα την ευκαιρία θα εφευγα.
Ο λογος θα ηταν οι καλύτερες υποδομές που εχουν πολλές απο αυτες αλλα και το σύστημα υγειας και παροχών που παρέχουν.
Επειδή εχω 2 παιδιά που δεν έχουν ενηλικιωθεί ακόμη, προς το παρόν δεν μπορώ να φύγω (μόνιμα) απο την Ελλάδα.
Αν και εχω παει σε αρκετες σκανδιναβικές χωρες δεν θα τις προτιμούσα λογω καιρου και κλιματος. Η αλήθεια ειναι οτι στην Νορβηγία οσες φορες πηγα με επιασε κατάθλιψη απο τον καιρο - βροχη, χιονι, κρυο..
Σιγουρα η "μαγικη" χωρα δεν υπάρχει πουθενά, ολες εχουν τις δυσκολίες τους, τα υπέρ και τα κατά τους.
Πχ ο γαμπρός μου εχει μετακομίσει μονιμα στην Ολλανδία εδω και 1,5 χρονο του την εχει βαρέσει ο καιρος αφού μερα παρα μερα σχεδόν πάντα βρέχει. Κρύο και υγρασία γενικά.

Συμφωνώ οταν κάποιος ειναι νεος, και εχει την ευκαιρία να βγει προς τα εξω, να παει σε μια αλλη χωρά και να δοκιμάσει, γιατί αν κάνει εδω οικογένεια και παιδιά ειναι πολυ δύσκολο μετα να φυγει.

Οσο για εμενα, ισως να φύγω κάποια στιγμή που τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν και θα πάρουν τον δρομο τους. Θα επελεγα μια χωρά παντως με σχετικά καλο κλίμα.

• Like 1
Δημοσ.

Απορώ με αυτούς που λένε πως θα παρέμεναν Ελλάδα.

Εγώ κάθομαι αποκλειστικά κ μόνο λόγω γονιών. Όπως είπε κ ένα άλλο μέλος θέλω οι παππούδες να χαρούν τα εγγόνια τους κ το αντίστροφο αλλά κ να είμαι σχετικά κοντά για κάτι έκτακτο ή για τα δύσκολα γεράματα που έρχονται.Το δικό μου κριτήριο για μετανάστευση δεν είναι το οικονομικό και οι οικονομικές απολαβές. Σίγουρα για τους περισσότερους είναι το πρώτο στη λίστα και είναι λογικό αλλά υποκειμενικά αυτό που με ενοχλεί και με τρελαίνει στη μπανανία μας είναι η αναξιοκρατία και η διαφθορά.

Δουλευω από τα 22 μου όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο και βλέπω τύπους αεργους που κάνουν ζωαρα. Βλέπω τύπους που δεν έχουν τελειώσει τίποτα και κάνουν δουλειές ότι να ναι να βγάζουν περισσότερα από εμένα κ να είναι πιο άνετοι. Δεν λέω πως όποιος δεν έχει σπουδάσει δεν θα πρέπει να αμοίβεται, λέω πως ο καθένας θα πρέπει να αμοίβεται ανάλογα με το έργο που προσφέρει. Φυσικά κ ο οικοδόμος που δουλεύει στη σκαλωσιά μέσα στον ήλιο θα πρέπει να παίρνει καλά λεφτά, το ίδιο κ ο ηλεκτρολόγος και γενικά κάθε επαγγελματίας που είναι σωστός κ εργατικός. Αλλά βλέπεις κάτι περιπτώσεις που σε βγάζουν απ' τα ρούχα σου. Βλέπεις κόσμο με 0 προσόντα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι φυλακή να μπαίνουν από τα παράθυρα σε δημόσιο ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω γνωριμιών και να καθαρίζουν χρήμα που δεν θα βγάλω ούτε σε 2 ζωές. Και γενικά άπειρα τέτοια παραδείγματα.

Ένας άλλος λόγος είναι η συνεχής υποβάθμιση της παιδείας. Όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχόντων προβλημάτων αλλά τώρα τρέχει κ το μεγάλο ξεπούλημα. Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με έναν νόμο, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.

το ίδιο στον χώρο της υγείας. Υποβάθμιση του ΕΣΥ, ρωσική ρουλέτα η επιβίωση των ασθενών και κάποιοι ιδιώτες να καρπώνονται εκατομμύρια.

Διαφθορά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, δικαιοσύνη, καρτέλ παρόχων ρεύματος και ίντερνετ, καρτέλ κατασκευαστών και διαχειριστών αυτοκινητοδρόμων, εφοπλιστές που αλλάζουν νόμους κ εξαημερη εργασία με έναν νόμο.

Ενοίκια στον Θεό, ενοικιαζόμενα και ακτοπλοϊκά σε επίπεδα απαγορευτικά για τον μέσο Έλληνα.

Γενικά ρε παιδιά γιατί να κάτσεις σε αυτόν τον τόπο ; Όσα κ να βγάζεις θα στα πάρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Όσο αισιόδοξος και να παρέμεινα τα τελευταία χρόνια το έχω συνειδητοποιήσει απόλυτα πλέον.

Τα πράγματα σε αυτή τη χώρα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

• Like 14
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, bill999r είπε

Απορώ με αυτούς που λένε πως θα παρέμεναν Ελλάδα.

Εγώ κάθομαι αποκλειστικά κ μόνο λόγω γονιών. Όπως είπε κ ένα άλλο μέλος θέλω οι παππούδες να χαρούν τα εγγόνια τους κ το αντίστροφο αλλά κ να είμαι σχετικά κοντά για κάτι έκτακτο ή για τα δύσκολα γεράματα που έρχονται.Το δικό μου κριτήριο για μετανάστευση δεν είναι το οικονομικό και οι οικονομικές απολαβές. Σίγουρα για τους περισσότερους είναι το πρώτο στη λίστα και είναι λογικό αλλά υποκειμενικά αυτό που με ενοχλεί και με τρελαίνει στη μπανανία μας είναι η αναξιοκρατία και η διαφθορά.

Δουλευω από τα 22 μου όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο και βλέπω τύπους αεργους που κάνουν ζωαρα. Βλέπω τύπους που δεν έχουν τελειώσει τίποτα και κάνουν δουλειές ότι να ναι να βγάζουν περισσότερα από εμένα κ να είναι πιο άνετοι. Δεν λέω πως όποιος δεν έχει σπουδάσει δεν θα πρέπει να αμοίβεται, λέω πως ο καθένας θα πρέπει να αμοίβεται ανάλογα με το έργο που προσφέρει. Φυσικά κ ο οικοδόμος που δουλεύει στη σκαλωσιά μέσα στον ήλιο θα πρέπει να παίρνει καλά λεφτά, το ίδιο κ ο ηλεκτρολόγος και γενικά κάθε επαγγελματίας που είναι σωστός κ εργατικός. Αλλά βλέπεις κάτι περιπτώσεις που σε βγάζουν απ' τα ρούχα σου. Βλέπεις κόσμο με 0 προσόντα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι φυλακή να μπαίνουν από τα παράθυρα σε δημόσιο ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω γνωριμιών και να καθαρίζουν χρήμα που δεν θα βγάλω ούτε σε 2 ζωές. Και γενικά άπειρα τέτοια παραδείγματα.

Ένας άλλος λόγος είναι η συνεχής υποβάθμιση της παιδείας. Όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχόντων προβλημάτων αλλά τώρα τρέχει κ το μεγάλο ξεπούλημα. Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με έναν νόμο, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.

το ίδιο στον χώρο της υγείας. Υποβάθμιση του ΕΣΥ, ρωσική ρουλέτα η επιβίωση των ασθενών και κάποιοι ιδιώτες να καρπώνονται εκατομμύρια.

Διαφθορά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, δικαιοσύνη, καρτέλ παρόχων ρεύματος και ίντερνετ, καρτέλ κατασκευαστών και διαχειριστών αυτοκινητοδρόμων, εφοπλιστές που αλλάζουν νόμους κ εξαημερη εργασία με έναν νόμο.

Ενοίκια στον Θεό, ενοικιαζόμενα και ακτοπλοϊκά σε επίπεδα απαγορευτικά για τον μέσο Έλληνα.

Γενικά ρε παιδιά γιατί να κάτσεις σε αυτόν τον τόπο ; Όσα κ να βγάζεις θα στα πάρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Όσο αισιόδοξος και να παρέμεινα τα τελευταία χρόνια το έχω συνειδητοποιήσει απόλυτα πλέον.

Τα πράγματα σε αυτή τη χώρα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

Δεν νομίζω οτι όσα περιγράφεις είναι αποκλειστικά Ελληνικά "προνόμια". Παντού θα συναντήσεις τέτοιες περιπτώσεις.

Καλό είναι ο καθένας να προσπαθεί να βελτιώσει και να ζήσει τη ζωη του σύμφωνα με τα θέλω του και οχι σε σύγκριση με τον γείτονα.

• Like 4
Δημοσ.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σε κρατάνε στη χώρα σου όπως οικογένεια, φίλοι, σχέση. Για να φύγεις, θα πρέπει να έχεις βάλει το θέμα δουλειάς πάνω από όλους κι απ όλα. Και για να το πω διαφορετικά, θα πρέπει να σου έχουν πάει εντελώς χάλια τα πράγματα στην οικονομική σου κατάσταση εδώ... Και φυσικά να μην έχεις ιδιαίτερους δεσμούς με φίλους-οικογένεια.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, CorsarioJoao είπε

Δεν νομίζω οτι όσα περιγράφεις είναι αποκλειστικά Ελληνικά "προνόμια". Παντού θα συναντήσεις τέτοιες περιπτώσεις.

Καλό είναι ο καθένας να προσπαθεί να βελτιώσει και να ζήσει τη ζωη του σύμφωνα με τα θέλω του και οχι σε σύγκριση με τον γείτονα.

Το κακό είναι ότι οι επιλογές του γείτονα επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Η επιλογή του γείτονα να ψηφίσει ότι ψηφίζει για παράδειγμα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου.

Η επιλογή του γείτονα να μπει με βύσμα στον ΟΣΕ για παράδειγμα και να φάει χρήμα αντί να φτιάξει υποδομές μπορεί να μας στοιχίσει τη ζωή.

Η επιλογή του γείτονα να πάει να κάνει συντήρηση στον λέβητα σχολείου και μετά από λίγο αυτός να εκραγεί σκοτώνοντας ένα παιδί που έπαιζε απέξω ή η επιλογή του γείτονα να πάει να τοποθετήσει νέα αυλοπορτα σε σχολείο και αυτή να πλακώσει μαθητή είναι επιλογές που μας επηρεάζουν.

Φίλε μου η εμπειρία μου έχει αποδείξει ότι όσο κ να προσπαθήσει κάποιος να βελτιώσει κάτι στην καθημερινότητα η πλειοψηφία που είναι απαράδεκτα άτομα θα επικρατήσει... Ότι κ να κάνεις, όπως κ να το κάνεις.

• Like 5
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, bill999r είπε

Το κακό είναι ότι οι επιλογές του γείτονα επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Η επιλογή του γείτονα να ψηφίσει ότι ψηφίζει για παράδειγμα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου.

Η επιλογή του γείτονα να μπει με βύσμα στον ΟΣΕ για παράδειγμα και να φάει χρήμα αντί να φτιάξει υποδομές μπορεί να μας στοιχίσει τη ζωή.

Η επιλογή του γείτονα να πάει να κάνει συντήρηση στον λέβητα σχολείου και μετά από λίγο αυτός να εκραγεί σκοτώνοντας ένα παιδί που έπαιζε απέξω ή η επιλογή του γείτονα να πάει να τοποθετήσει νέα αυλοπορτα σε σχολείο και αυτή να πλακώσει μαθητή είναι επιλογές που μας επηρεάζουν.

Φίλε μου η εμπειρία μου έχει αποδείξει ότι όσο κ να προσπαθήσει κάποιος να βελτιώσει κάτι στην καθημερινότητα η πλειοψηφία που είναι απαράδεκτα άτομα θα επικρατήσει... Ότι κ να κάνεις, όπως κ να το κάνεις.

Δεν μπορείς όμως να αναγκάσεις τον γείτονα να κάνει σωστές επιλογές.

Η δική μου εμπειρία λέει ότι αν νομίζεις οτι η πλειοψηφία είναι απαράδεκτα άτομα, πρέπει να βρεις άλλη πλειοψηφία.

Μετά όλα γίνονται

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, CorsarioJoao είπε

Δεν μπορείς όμως να αναγκάσεις τον γείτονα να κάνει σωστές επιλογές.

Η δική μου εμπειρία λέει ότι αν νομίζεις οτι η πλειοψηφία είναι απαράδεκτα άτομα, πρέπει να βρεις άλλη πλειοψηφία.

Μετά όλα γίνονται

Ναι εννοείται αυτό που λες.

Για αυτό μιλάω για χώρες με διαφορετική νοοτροπία, όπου το κράτος δεν είναι διεφθαρμένο και όπου οι πολίτες επιζητούν το δίκαιο.

Σε μια χώρα όπου όλοι συμβάλουν και όλοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους θεωρώ ότι τα πράγματα είναι και θα πάνε καλύτερα.

Εδώ δεν υπάρχει προοπτική. Αυτό είναι το χειρότερο κατά την άποψη μου. Αν υπήρχε έστω κ μια αχτίδα ελπίδας νομίζω ότι όλοι θα βάζαμε πλάτη για μια καλύτερη χώρα ακόμα κ αν τα οικονομία μας ήταν χειρότερα σε σχέση με άλλες.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...