Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

Για να φυγεις απο την χωρα, εκει που θα πας θα πρεπει να εχεις και την απαραιτητη εξιδικευση για να μπορεις να εισαι χρησιμος, μεταναστες απο 3κοσμικες χωρες εχουν αφθονους. Μυαλα εκπαιδευμενα χρειαζονται!!

Εντάξει εννοείται ότι θα πας έξω όταν στο τομέα σου υπάρχει ζήτηση κ μπορείς να βρεις ένα καλοπληρωμένο επάγγελμα που θα σου προσφέρει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο από αυτό που προσφέρει η μπανανία της Ελλάδας.

Πάντως ακόμα κ αν τα χρήματα τελικά δεν είναι τόσο καλά, ή οι συνθήκες είναι παρόμοιες με εδώ για μένα αξίζει το εξωτερικό απλά κ μόνο για τις κοινωνικές παροχές, την εκπαίδευση χωρίς φροντιστήρια κ άγχος, την έμφαση σε δραστηριότητες για τα παιδιά και γενικότερα την νοοτροπία. 

Ένας άνθρωπος που εδώ τα βγάζει πέρα δύσκολα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θ μπορεί να καλύψει στο μέλλον τα έξοδα για φροντιστήρια - σπουδές παιδιών, ενώ στην καλύτερη θα δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ με αποτέλεσμα ούτε την οικογένεια του να μπορεί να χαρεί κ να τον χαρούν.

Αντίθετα στο εξωτερικό τα πιο βασικά από αυτά είναι λυμένα. Οπότε καλύτερα να πεινάς στο εξωτερικό που λέει ο λόγος, παρά εδώ που ουσιαστικά εσύ και η οικογένεια σου είστε καταδικασμένοι.

• Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 1
  • Απαντ. 123
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ήξερα πως θα είναι η κατάσταση μετά την κρίση του '08, γί'αυτό κι έφυγα.

Εάν ήμουν 24 σήμερα με πτυχίο, θα έφευγα χτες.

Εάν ήμουν 24 σήμερα χωρίς πτυχίο ΑΛΛΑ με mentality και αποφασιστικότητα που σκοτώνει δεινόσαυρο (πιο σημαντικό κι από πτυχίο), θα έφευγα προχτές.

Προορισμός μια εκ των: Ελβετία (με πτυχίο μονο), Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία

Όλα τα παραπάνω με το σκεπτικό ότι όντως θέλεις να φύγεις και να πετύχεις στον προορισμό που πας, δεν πας μονο για τα λεφτά, αλλα για την απαραίτητη αλλαγή στην νοοτροπία και στον τρόπο ζωής, με στόχο να αφομοιωθείς στην εκάστοτε κοινωνία.

Επεξ/σία από Sugizo
  • Like 10
Δημοσ.
18 ώρες πριν, dbrillis είπε

Ο @ProponitisTouKanape τα ειπε ολα και με ωραιο τροπο. Θα γραψω ομως και εγω τις ασυναρτητες σκεψεις μου και ισως να μην βγαζουν πολυ νοημα.

Τα πραγματα δεν ειναι οπως παλια στην Ευρωπη, οποτε το να σου πω εγω τι θα εκανα δεν ειναι ρεαλιστικο.
Απλα να ξερεις οτι για καθε ενα σουξες στορυ στο εξωτερικο, υπαρχουν και δυο-τρεις αποτυχιες που κανενας δεν θα σου πει.
Αν μπορεις να πας για την εμπειρια και να αποφασισεις εσυ αν σου κανει, ναι, πηγαινε.
Το εξωτερικο ειναι κατι πολυ προσωπικο, πρεπει να το δοκιμασεις μονος σου. Καποιος που εφυγε 40 χρονων και λεει οτι θα εφευγε νωριτερα σου λεει χωρις να το ξερει ψεμματα, ο 27 χρονος εαυτος του μπορει να μην ηταν καλα στο εξωτερικο. Ουτε εγω ειμαι ο ιδιος που ημουν πριν μια δεκαετια.
Μεγαλυτερος σε ηλικια δεν χρειαζεσαι πλεον και πολλους φιλους, στα 24 μπορει να σοκαριστεις απο την δυσκολια να κανεις πραγματικους φιλους σε βορειες χωρες. Ισως να ειμαι εγω στη μειοψηφια, μεγαλωσα σε μια μικρη πολη και εχω 15-20 φιλους που μπορω να παρω τηλεφωνο μετα απο πεντε χρονια χωρις επικοινωνια και να ειναι σαν να μην περασε μια μερα, στο εξωτερικο δεν εχω κανει φιλους ενω θεωρω τον εαυτο μου αρκετα ανοιχτο. Δεν βλεπω και Ολλανδους (τουλαχιστον στον κυκλο μου) που να εχουν πεντε φιλους. Ουτε τα ανηψια της γυναικας μου στη Γερμανια που ειναι 9-10 χρονων, εχουν 5 φιλους, ισως ειναι η εποχη, δεν ξερω. 
Αν δεν ημουν παντρεμενος θα ημουν καθε 3-4 χρονια σε αλλη χωρα.
Ενα πραγμα που εμαθα στο εξωτερικο ειναι οτι οι ανθρωποι ειναι παντου ανθρωποι και κατα συνεπεια σε παρα πολλα πραγματα ιδιοι (συνηθως στις κακες συμπεριφορες).

Ανεξαρτητως αν εμενα Ελλαδα ή ημουν στο εξωτερικο ενα πραγμα που θα ηθελα να ξερω πολυ νωριτερα ειναι οτι δεν υπαρχει ευκολος τροπος για τιποτα. Ο πονος και η δυσκολια ειναι ο μοναδικος τροπος να μαθεις. 

Αν μπορεις, βρες να δεις την ταινια-ντοκιμαντερ Happy. 
https://www.justwatch.com/us/movie/happy ενω η ταινια λεει οτι η ευτυχια για τον καθενα ειναι διαφορετικη για τον καθενα, εχει καποια κοινα χαρακτηριστικα για ολους.

Στην αρχη ειναι ολα τελεια. 
Πολλοι που ηξερα πριν ερθω Ολλανδια γυρισαν Ελλαδα (μετα απο 7-8-9 χρονια) και δεν σκοπευουν να γυρισουν Ολλανδια ή πηγαν σε αλλη πιο ζεστη χωρα. 
Ο καιρος μετα απο πεντε χρονια εχει αρχισει και επηρεαζει και εμενα, κοιταω για Ισπανια. Δεν ειναι τυχαιο που Ολλανδοι πανε μονιμα Ισπανια, Πορτογαλια, Ελλαδα.  
Μην κοιτατε τι κανουν τα επαγγελματα που εχουν ζητηση αλλα τι κανει ο μεσος ορος. Και Ελλαδα ειχα καλο μισθο και τωρα Ολλανδια εχω καλο μισθο, μου πηρε πεντε δυσκολα χρονια να φτασω τη ζωη που ειχα Ελλαδα. Ο μεσος Ολλανδος αυτη τη στιγμη περναει δυσκολοτερα απο οτι πριν για αυτο και του φταινε οι ξενοι. 

Θες να σου πω για Γερμανια; Για Ελληνες που "πηγα Γερμανια και σωθηκα" και μενουν στο Ludwigshafen, δεν βλεπουν ουτε εναν Γερμανο παρα μονο οταν πανε για δουλεια (αναλογα και την δουλεια), και φυτοζωουν γιατι ουσιαστικα ειναι πολυ ευκολο να εγκλωβιστεις σε μια τετοια κατασταση;  Μια πολη μονο μεταναστες και το βιωτικο επιπεδο μονο να πεφτει. Φυσικα δεν ειναι η μοναδικη πολη που ειναι ετσι 😉.

Λογικα θα γινει καποιος ευρυτερος πολεμος για να μηδενισει παλι το κοντερ.

Λεει κατι λιγα η κυρια (δες το βιντεο), φυσικα σε καθε εποχη υπαρχουν "ανετοι", το θεμα μας ειναι ο μεσος ορος, και για το μεσο ορο το βιωτικο επιπεδο αυτη την στιγμη δεν ανεβαινει (πεφτει).

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

dbrillis Προσωπικά, καθόλου ασυνάρτητες δε βρήκα τις σκέψεις σου...ίσα ίσα.

Σίγουρα είναι λίγοι αυτοί που θα πουν τις αποτυχίες τους, ίσως λίγο πιο εύκολα στους πιο κοντινούς τους. Λίγο πολλοί το κάνουμε όλοι νομίζω, όπου κι αν είμαστε.

Έχεις δίκιο και σε αυτό με την ηλικία που θα φύγει κάποιος. Νομίζω είναι πιο συνειδητοποιημένος κάποιος σε μεγαλύτερη ηλικία και ως προς τους λόγους και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Στις μικρότερες ηλικίες υπάρχει στο μυαλό και το κομμάτι των σπουδών και της δουλειάς, αλλά υπάρχει και η ανεμελιά λιγάκι που δεν αφήνει να σκεφτούν τις δυσκολίες, η έλλειψη πολλών ευθυνών (και είναι λογικό να είναι έτσι). Και στις δυο περιπτώσεις όμως θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως δε θα είναι εύκολα τα πράγματα, θα ξεκινήσουν από χαμηλά και ανάλογα και τη δική τους προσπάθεια θα εξελιχθούν και ίσως δε τα καταφέρουν και αναγκαστούν να επιστρέψουν. Δεν είναι ντροπή, τουλάχιστον δοκίμασαν. Αλλά αν τα καταφέρουν; Επίσης, θα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε περίπτωση που σκεφτούν να ξαναλλάξουν χώρα (όπως εσύ, που γράφεις πως σκέφτεσαι να πας κάπου πιο ζεστά). Θα ξέρουν κάτι περισσότερο για το τι τους αρέσει και πώς θα γίνει το νέο (ξανά) ξεκίνημα.

Μην κοιτατε τι κανουν τα επαγγελματα που εχουν ζητηση αλλα τι κανει ο μεσος ορος. Οι περιπτώσεις που γνωρίζω ανήκουν στο μέσο όρο, δεν έφυγε κάποιος που να είχε ήδη εξελιχθεί στη δουλειά του εδώ και πήγε για ακόμα καλύτερα. Ή φύγαν για σπουδές και έμειναν, ή βαρέθηκαν να δουλεύουν σε μια δουλειά εδώ 10 χρόνια, να αυξάνονται καθήκοντα, να αυξάνονται οι γνώσεις τους πάνω στη δουλειά τους και ο μισθός να μένει βασικός επειδή στην πλειοψηφία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δε δίνουν κάτι παραπάνω. Σε κάποιους πέτυχε, σε κάποιους όχι.

Σχετικά με τις φιλίες το έχω ακούσει οτι δυσκολεύονται περισσότερο στο εξωτερικό, αλλά νομίζω πως δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι είναι "ξένοι", αλλά γενικά έχουν μικρότερο "κύκλο". Οπότε όταν ο Σουηδός πχ, έχει στα 35 του ήδη κλείσει τον κοινωνικό του κύκλο, δε θα ανοιχτεί εύκολα. Έχει να κάνει και με το πόσο κοινωνικός είναι και αυτός που θα πάει σε άλλη χώρα. Αν κάποιος είναι πιο κλειστός/ντροπαλός χαρακτήρας, θα δυσκολευτεί επειδή δε θα δίνει και ο ίδιος πολλές ευκαιρίες να τον πλησιάσουν. Αν είναι όμως πιο ανοιχτός, θα πάρει χρόνο αλλά θα βρει παρέες.

Η Γερμανία είναι νομίζω μια κατηγορία από μόνη της. Πραγματικά δεν ξέρω/δεν έχω ακούσει για κανέναν που να πήγε και να μην κόλλησε στην ελληνική κοινότητα. Μαθαίνουν τόσα γερμανικά όσα χρειάζονται για τη δουλειά τους, χάνουν ευκαιρίες για επιμόρφωση, για εξέλιξη και ζουν όπως θα ζούσαν εδώ. Καμία διαφορά.

Θα δω και το ντοκυμαντέρ και το βίντεο. Αν έχεις και κάτι άλλο να προτείνεις πάνω στο θέμα του τόπικ, do it.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, piccolino είπε

dbrillis Προσωπικά, καθόλου ασυνάρτητες δε βρήκα τις σκέψεις σου...ίσα ίσα.

Σίγουρα είναι λίγοι αυτοί που θα πουν τις αποτυχίες τους, ίσως λίγο πιο εύκολα στους πιο κοντινούς τους. Λίγο πολλοί το κάνουμε όλοι νομίζω, όπου κι αν είμαστε.

Έχεις δίκιο και σε αυτό με την ηλικία που θα φύγει κάποιος. Νομίζω είναι πιο συνειδητοποιημένος κάποιος σε μεγαλύτερη ηλικία και ως προς τους λόγους και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Στις μικρότερες ηλικίες υπάρχει στο μυαλό και το κομμάτι των σπουδών και της δουλειάς, αλλά υπάρχει και η ανεμελιά λιγάκι που δεν αφήνει να σκεφτούν τις δυσκολίες, η έλλειψη πολλών ευθυνών (και είναι λογικό να είναι έτσι). Και στις δυο περιπτώσεις όμως θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως δε θα είναι εύκολα τα πράγματα, θα ξεκινήσουν από χαμηλά και ανάλογα και τη δική τους προσπάθεια θα εξελιχθούν και ίσως δε τα καταφέρουν και αναγκαστούν να επιστρέψουν. Δεν είναι ντροπή, τουλάχιστον δοκίμασαν. Αλλά αν τα καταφέρουν; Επίσης, θα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε περίπτωση που σκεφτούν να ξαναλλάξουν χώρα (όπως εσύ, που γράφεις πως σκέφτεσαι να πας κάπου πιο ζεστά). Θα ξέρουν κάτι περισσότερο για το τι τους αρέσει και πώς θα γίνει το νέο (ξανά) ξεκίνημα.

Μην κοιτατε τι κανουν τα επαγγελματα που εχουν ζητηση αλλα τι κανει ο μεσος ορος. Οι περιπτώσεις που γνωρίζω ανήκουν στο μέσο όρο, δεν έφυγε κάποιος που να είχε ήδη εξελιχθεί στη δουλειά του εδώ και πήγε για ακόμα καλύτερα. Ή φύγαν για σπουδές και έμειναν, ή βαρέθηκαν να δουλεύουν σε μια δουλειά εδώ 10 χρόνια, να αυξάνονται καθήκοντα, να αυξάνονται οι γνώσεις τους πάνω στη δουλειά τους και ο μισθός να μένει βασικός επειδή στην πλειοψηφία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δε δίνουν κάτι παραπάνω. Σε κάποιους πέτυχε, σε κάποιους όχι.

Σχετικά με τις φιλίες το έχω ακούσει οτι δυσκολεύονται περισσότερο στο εξωτερικό, αλλά νομίζω πως δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι είναι "ξένοι", αλλά γενικά έχουν μικρότερο "κύκλο". Οπότε όταν ο Σουηδός πχ, έχει στα 35 του ήδη κλείσει τον κοινωνικό του κύκλο, δε θα ανοιχτεί εύκολα. Έχει να κάνει και με το πόσο κοινωνικός είναι και αυτός που θα πάει σε άλλη χώρα. Αν κάποιος είναι πιο κλειστός/ντροπαλός χαρακτήρας, θα δυσκολευτεί επειδή δε θα δίνει και ο ίδιος πολλές ευκαιρίες να τον πλησιάσουν. Αν είναι όμως πιο ανοιχτός, θα πάρει χρόνο αλλά θα βρει παρέες.

Η Γερμανία είναι νομίζω μια κατηγορία από μόνη της. Πραγματικά δεν ξέρω/δεν έχω ακούσει για κανέναν που να πήγε και να μην κόλλησε στην ελληνική κοινότητα. Μαθαίνουν τόσα γερμανικά όσα χρειάζονται για τη δουλειά τους, χάνουν ευκαιρίες για επιμόρφωση, για εξέλιξη και ζουν όπως θα ζούσαν εδώ. Καμία διαφορά.

Θα δω και το ντοκυμαντέρ και το βίντεο. Αν έχεις και κάτι άλλο να προτείνεις πάνω στο θέμα του τόπικ, do it.

Κάνεις αρκετό λάθος στο γεγονός ότι δεν έχουν φύγει άτομα ήδη πετυχημένα στην εργασία τους.

Αντιθέτως ειδικά με την κρίση, με τον Covid και μετά από αυτά έχουν φύγει εξαιρετικά πολλα άτομα. Η ανάγκη τους έκανε να ψαχτουν γενικώς. Και όταν ένα ικανό άτομο ψάχνεται, βρίσκει δουλειά. Για την ακρίβεια από τα πιο ικανά άτομα που γνωρίζω η πλειοψηφία έφυγε.

Στο εξωτερικό είναι δύσκολο να κάνεις την αρχή. Μετά είναι εύκολο. Εάν δεν πετάς χαρταετό, πόσο μάλλον εάν είσαι ικανός το ένα φέρνει το άλλο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ειδικα αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειψη σε όλα τα επαγγέλματα σχεδόν παντού. Δεν ξέρω πως εγινε αυτό και που πήγε ο κόσμος.

Η Γερμανία θα έλεγα ότι μάλλον είναι το χειρότερο που μπορείς να επιλέξεις από Ευρώπη. Έχει τους χαμηλότερους μισθούς και οι Γερμανοι δεν φημίζονται για τρομεροί εργοδότες

Όσον αφορά τις Ελληνικές κοινότητες, εάν είναι να πας εξωτερικό και να κολλήσεις πάλι στις ελληνικές παρέες τότε θα χάσεις όλο την εμπειρία της τριβής με την ξένη κουλτούρα και θα σου μείνει μόνο ένας καλύτερος μισθός. Η προσωπική μου άποψη είναι να εχεις την ελάχιστη δυνατή συναναστροφη με το εκεί ελληνικό στοιχείο. Όχι να τους αποκλείσεις αλλα να μην είναι η βασική σου παρέα

Και δεν μπορείς να κρίνεις με τους μέσους όρους που λες.

Η κάθε απόφαση είναι μοναδική. Ο καθένας ωφειλει να κρίνει με βάση τα δεδομένα που ισχύουν για τον ίδιο αποκλειστικά. Κάτι που είναι καλό για εμένα δεν σημαίνει ότι είναι καλό και για εσένα και το ανάποδο.

Δεν βάζουμε την ζωή μας στο μίξερ με τους άλλους. Σχεδιάζουμε όσο καλύτερα μπορουμε για εμάς.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 2
Δημοσ.

Δεν θα έφευγα προσωπικά ποτέ από την χώρα μου και το νησί μου, η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν θέλω να την ζήσω σαν σκλάβος στο εξωτερικό. 

• Haha 1
Δημοσ.
1 hour ago, chios said:

Δεν θα έφευγα προσωπικά ποτέ από την χώρα μου και το νησί μου, η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν θέλω να την ζήσω σαν σκλάβος στο εξωτερικό. 

Λάθος στα έχουν πει, σκλάβος ήμουν στην Ελλάδα, βλέπεις, δεν είχε μαγαζί ο μπαμπάς να με βολέψει.
Εξωτερικό γίνεσαι σκλάβος μόνο εάν δουλεύεις σε Ελληνικό μαγαζί (περίεργο Ε;)

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Sugizo είπε

Είναι αυτοί οι τύποι (για τους ιδιοκτήτες μιλάω) , που αν κληρονομούσαν το ακίνητο το γονιών τους , θα τους έδιωχναν  την επόμενη μέρα , χωρίς πολλά πολλά , τόση εμπιστοσύνη που τους έχουν οι γονείς αυτών που αναγκαστικά κρατάνε την επικαρπία μέχρι να πεθάνουν.

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, Sugizo είπε

Λάθος στα έχουν πει, σκλάβος ήμουν στην Ελλάδα, βλέπεις, δεν είχε μαγαζί ο μπαμπάς να με βολέψει.

Είναι πως το βλέπει ο καθένας, έχω αρκετά ξαδέλφια στο εξωτερικό και τα πράγματα δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια που πήγαν οι γονείς τους, την ηρεμία της Ελλάδας τα καθημερινά μπάνια στην θάλασσα τις ταβερνούλες δεν τις αλλάζω για κανένα λόγο, μισθωτός είμαι εγώ και η γυναίκα μου δεν έχω βρει περιουσία μια χαρά ζούμε. 

Δημοσ.
9 minutes ago, chios said:

Είναι πως το βλέπει ο καθένας, έχω αρκετά ξαδέλφια στο εξωτερικό και τα πράγματα δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια

Όπως και αυτό είναι παααααρα πολύ σχετικό, το εξωτερικό δεν είναι 1 χώρα. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, chios είπε

Είναι πως το βλέπει ο καθένας, έχω αρκετά ξαδέλφια στο εξωτερικό και τα πράγματα δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια που πήγαν οι γονείς τους, την ηρεμία της Ελλάδας τα καθημερινά μπάνια στην θάλασσα τις ταβερνούλες δεν τις αλλάζω για κανένα λόγο, μισθωτός είμαι εγώ και η γυναίκα μου δεν έχω βρει περιουσία μια χαρά ζούμε. 

Αυτό είναι μια υπολογίσιμη αλήθεια.

Έστω ότι έχουμε ένα ζευγάρι στην Ελλάδα, αμφότεροι εργαζόμενοι με μισθό 1.500€ (οκ, σίγουρα όχι και ό,τι πιο εφικτό αυτοί οι μισθοί στην Ελλάδα, αλλά έστω).

Με τα 3.000€ που βγάζει τον μήνα αυτό το ζευγάρι, στην Ελλάδα μπορεί να κάνει μακράν ποιοτικότερη ζωή απ' όση θα έκανε στο εξωτερικό, ακόμα και με τα διπλάσια (6.000€).

Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, άτομα που δεν γουστάρουν θάλασσα, βόλτες, ξενύχτια με φίλους κτλ.. Αλλά αντικειμενικά μιλώντας, με έναν αξιοπρεπή μισθό στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις πολύ ποιοτική ζωή. Κάτι το οποίο φυσικά ενισχύεται από το γεγονός ότι εδώ έχεις και φίλους, οικογένεια κτλ..

• Like 4
Δημοσ.

Εχοντας ζησει πολλα χρονια Γερμανια, γυρισα καποια στιγμη στην Ελλαδα.

Το 2012 την εκανα και βρηκα πισω οταν πηγα μια αλλη Γερμανια. Πιο δυσκολη και πιο απαιτητικη.

Δυσκολευτηκα πολυ και εγω και η συζυγος.

Να σκεφτεις εγω γεννηθηκα Γερμανια και παλι σε καποιες στιγμες τα βρηκα μπαστουνια.

Αν το σκεφτεσαι να φυγεις να το ζυγισεις καλα.

Εγω παντως αν γυριζα τον χρονο πισω δεν θα εφευγα καθολου απο Γερμανια.

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, magnam said:

Αυτό είναι μια υπολογίσιμη αλήθεια.

Έστω ότι έχουμε ένα ζευγάρι στην Ελλάδα, αμφότεροι εργαζόμενοι με μισθό 1.500€ (οκ, σίγουρα όχι και ό,τι πιο εφικτό αυτοί οι μισθοί στην Ελλάδα, αλλά έστω).

Με τα 3.000€ που βγάζει τον μήνα αυτό το ζευγάρι, στην Ελλάδα μπορεί να κάνει μακράν ποιοτικότερη ζωή απ' όση θα έκανε στο εξωτερικό, ακόμα και με τα διπλάσια (6.000€).

Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, άτομα που δεν γουστάρουν θάλασσα, βόλτες, ξενύχτια με φίλους κτλ.. Αλλά αντικειμενικά μιλώντας, με έναν αξιοπρεπή μισθό στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις πολύ ποιοτική ζωή. Κάτι το οποίο φυσικά ενισχύεται από το γεγονός ότι εδώ έχεις και φίλους, οικογένεια κτλ..

απο που προκυπτει αυτο?

Ενα διαμερισμα 90  τετραγωνικα για οικογενεια σε μια καλουτσικη περιοχη της Αθηνας εχει 1000 ευρω ενοικιο..

Αρα παμε στα 2000 μισθο.

Παιδικοι σταθμοι, αυτοκινητα λογαριασμοι, βρωμα η δουλεια

Με 6000 στο βερολινο σαν ζευγαρι κανεις πολυ καλυτερη ζωη..

Επισης η διαφορα θα ειναι μεγαλυτερη διοτι αν παιρνουν και οι 2 1500 στην ελλαδα θα παιρνουν σιγουρα παραπανω απο 3000 ο καθενας στο βερολινο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, giwfys είπε

απο που προκυπτει αυτο?

Ενα διαμερισμα 90  τετραγωνικα για οικογενεια σε μια καλουτσικη περιοχη της Αθηνας εχει 1000 ευρω ενοικιο..

Αρα παμε στα 2000 μισθο.

Παιδικοι σταθμοι, αυτοκινητα λογαριασμοι, βρωμα η δουλεια

Με 6000 στο βερολινο σαν ζευγαρι κανεις πολυ καλυτερη ζωη..

Επισης η διαφορα θα ειναι μεγαλυτερη διοτι αν παιρνουν και οι 2 1500 στην ελλαδα θα παιρνουν σιγουρα παραπανω απο 3000 ο καθενας στο βερολινο

Ακριβώς αυτό θέλω να πω. Ότι ακόμα και 15.000€ να έβγαζα τον μήνα, αν ήμουν στο νησί Skye κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έκανα ποιοτικότερη ζωή απ' όσο στην Ελλάδα με 3.000€.

Τόνισα, βέβαια, στο προηγούμενό μου ποστ ότι εξαρτάται και από τα θέλω του καθενός. Για μένα ποιοτική ζωή είναι (μεταξύ άλλων) το να μπορώ να δω τους αδερφικούς μου φίλους, να χαρώ την οικογένειά μου, να πάω μια όμορφη βόλτα στην παραλία, να συμμετέχω στις παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσα (είτε οικογενειακές, είτε πολιτιστικές), τα παιδιά μου να έχουν την εμπειρία του "χωριού με τον παππού και την γιαγιά" κτλ., και όχι απλά το να μου μένουν κάποια χρήματα στην άκρη. Κάποιον που δεν τον ενδιαφέρουν αυτά και η ευχαρίστησή του εξαρτάται μόνο από τον τραπεζικό του λογαριασμό, σαφώς και το νησί Skye με τα 15.000€ είναι σαφώς καλύτερη επιλογή.

Επεξ/σία από magnam
Δημοσ.
3 minutes ago, magnam said:

Ακριβώς αυτό θέλω να πω. Ότι ακόμα και 15.000€ να έβγαζα τον μήνα, αν ήμουν στο νησί Skye κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έκανα ποιοτικότερη ζωή απ' όσο στην Ελλάδα με 3.000€.

Τόνισα, βέβαια, στο προηγούμενό μου ποστ ότι εξαρτάται και από τα θέλω του καθενός. Για μένα ποιοτική ζωή είναι (μεταξύ άλλων) το να μπορώ να δω τους αδερφικούς μου φίλους, να χαρώ την οικογένειά μου, να πάω μια όμορφη βόλτα στην παραλία, να συμμετέχω στις παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσα (είτε οικογενειακές, είτε πολιτιστικές), τα παιδιά μου να έχουν την εμπειρία του "χωριού με τον παππού και την γιαγιά" κτλ., και όχι απλά το να μου μένουν κάποια χρήματα στην άκρη. Κάποιον που δεν τον ενδιαφέρουν αυτά και η ευχαρίστησή του εξαρτάται μόνο από τον τραπεζικό του λογαριασμό, σαφώς και το νησί Skye με τα 15.000€ είναι σαφώς καλύτερη επιλογή.

Με αυτη τη λογικη οκ δεν διαφωνω.
Παντως την σημερον ημερα ακομα και 3000 ευρω για ενα ζευγαρι με παιδια ειναι κυριολεκτικα ισα ισα αν δεν εχουν δικο τους σπιτι

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφυγα το 2018 για Αγγλια, με 3 πτυχια. Ειμαι στην τεταρτη δουλεια και δουλευω στη βιομηχανια σαν μηχανικος. Τα λεφτα ειναι αξιοπρεπη αλλα δεν επιτρεπουν πολυτελειες, θεωρητικα ειμαι στο top 20% της χωρας. Εχω ζησει πολυ δυσκολα εργασιακα περιβαλλοντα με πολυ δυσκολες συνθηκες, αυτο που λεμε old school. Γνωσεις, εμπειριες και growth, προσωπικα και επαγγελατικα ειναι μοναδικες. Η ζωη και η εργασια σε ανεπτυγμενη χωρα του εξωτερικου ειναι μοναδικη εμπειρια.

Στα αρνητικα, πολλη μοναξια, θελει μεγαλη προσπαθεια να κανεις παρεες και να τις κρατησεις. Οι πιο πολλες επαφες ειναι συναδελφοι και drinking buddies. Χανεσαι τοσο ευκολα... Αλλο αρνητικο, ο καιρος. Εφυγα γιατι μισουσα τη ζεστη της Ελλαδας, μετα απο εξι χρονια μου λειπει αφανταστα ο ηλιος, η ελλειψη του ηλιου με επηρεαζει πολυ πλεον. Αλλο αρνητικο, μακρυα απο φιλους και οικογενεια. Και ενα αγχος αν συμβει κατι οτι δεν θα εισαι κοντα.

Ερωτημα, αξιζει? Εξαρταται! Αν κανεις μπορει Ελλαδα να βρει μια καλη δουλεια με καλο μισθο και προοπτικες εξελιξης θα ελεγα οχι. Γνωστοι που πληροφορικαριοι στα 2k καθαρα που ειχαν τετοιες σκεψεις τους ειπα δεν αξιζει. Αν καποιος εχει καποιο πτυχιο/πτυχια που Ελλαδα δεν εχει ζητηση αλλα εξω εχει θα ελεγα μαλλον ναι. Ανειδικευτοι οχι. Ανεξαρτητα σπουδων η αντικειμενου αν καποιος θελει να ζησει εκτος για την εμπειρια και για να αναπτυχθει σαν ανθρωπος σιγουρα αξιζει.

Ηλικια κοντα στα δευτερα αντα, με σκεψεις επιστροφης.

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...