Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, magnam είπε

Αλλά μη λέμε ότι δεν γίνεται. Μια χαρά γίνεται. Αξιοπρεπώς κιόλας. Εκτός εάν "αξιοπρέπεια" για κάποιον είναι το να μένει μόνος σε σπίτι 90 τ.μ., το να οδηγάει 3λιτρο τζιπ, ή το να βρίσκεται κάθε Σάββατο στον Οικονομόπουλο.

Κατ αρχάς να πω μπράβο που καταφέρνεις και τα βγάζεις πέρα και εισαι και χαρούμενος με αυτό! Είναι πολύ σημαντικό οι αποφάσεις που παίρνεις να ευδοκιμούν και να σε χαροποιούν! Παρόλα αυτά ομως στα νούμερα που παρέθεσα δεν περιλαμβάνεται τίποτα απο τα παραπάνω. 

Το "αξιοπρέπεια" για τον καθένα ίσως ειναι διαφορετική αξία. Για έναν 30άρη όμως υποθέτω δεν ειναι να μένει σπιτι με ένα βιβλίο και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. 

Το να έχεις τη δυνατότητα να διασκεδάσεις ( και δε λέω για πρώτο τραπέζι πιστα στον Ρέμο ) είναι κάτι που σου δίνει "καύσιμα" για να αντιμετωπίσεις την υπόλοιπη καθημερινότητα. Με 10€ διαθεσιμα/ημέρα δύσκολα γίνεται αυτό, δεν συμφωνεις ;

Σπίτι δουλειά - δουλειά σπιτι, οχι απο επιλογή, νομίζω δεν κάνει σε κανέναν καλό.

• Απαντ. 105
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
On 09/07/2024 at 03:37, czarjuly said:

Δεν εισαι ο μονος φιλε,πολλοι απο μας βρισκομαστε σε ενα σπιραλ οικονομικης ασφυξιας που το να μεινεις μονος ειναι ονειρο θερινης νυκτος στην Ελλαδα του σημερα,προσπαθησε να ζησεις με αυτο

αυτή είναι λογική loser (no offence). 
Αν θες να σταματήσεις να μένεις με τους γονείς σου θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Το ζήτημα είναι κατά πόσο είσαι διατεθημένος να κάνεις θυσίες και να κουραστείς ακόμα και να αλλάξεις χώρα για να πετύχεις τον σκοπό σου.

• Like 4
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, spooker είπε

αυτή είναι λογική loser (no offence). 
Αν θες να σταματήσεις να μένεις με τους γονείς σου θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Το ζήτημα είναι κατά πόσο είσαι διατεθημένος να κάνεις θυσίες και να κουραστείς ακόμα και να αλλάξεις χώρα για να πετύχεις τον σκοπό σου.

Οι γονείς δημιουργούν όλο το πρόβλημα γιατί συνήθως λειτουργούν ως ''σπόνσορες'' και το ''παιδί'' δεν πιέζεται να πάρει την ζωή στα χέρια του. Και έτσι ο νέος βολεύεται να ζει με τα απολύτως βασικά(κάνα καφέ και τσιγάρα) και το φαγητό να είναι έτοιμο όταν γυρίσει στο σπίτι.

• Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.
Στις 9/7/2024 στις 7:19 ΠΜ, Ukforthemoment είπε

Αφού δεν έχεις έξοδα ενοικίου τώρα , δεν σου μένουν χρήματα στην άκρη για τα μελλοντικά σου έξοδα;Εχεις πιθανότητες για καλύτερο μισθό σύντομα;

Στις 9/7/2024 στις 8:48 ΠΜ, The_Judas είπε

Εγώ μένοντας με τους γονείς μάζεψα αρκετά χρήματα στην άκρη και αυτό μου έδωσε οικονομική άνεση. Δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό, ούτε το μετάνιωσα, παρόλο που και εγώ γκρίνιαζα πολλές φορές. Αυτό είναι το πρόβλημα με οποιαδήποτε συγκατοίκηση.

Αρκεί βέβαια να αποταμιεύσεις, αλλά και να έχει μετά και κάποια προοπτική στην δουλειά σου... αλλά και γενικά να έχεις ένα πλάνο γιατί δεν θα μείνεις για πάντα σπίτι.

Η εναλλακτική είναι η συγκατοίκηση με φίλο ή με γυναίκα.

Πότε το έκανες αυτό,σίγουρα όχι στην περίοδο που διανύουμε όπου τον μισό μισθό τον καταναλώνεις σε μετακινήσεις,σε καύσιμα,σε προσωπικά βασικά έξοδα.Οταν είχα στόχο κάποια χρήματα για νέο αμάξι,δεν λογάριαζαν ότι σήμερα δεν συμφέρει ένα βενζινοκίνητο η ότι το πιο basic νέο αμάξι ξεκινάει από τα 20.000 ευρώ,πχ ένα Τογιότα Γιαρις,ένα Σκόντα Φαμπια.

Στις 9/7/2024 στις 8:48 ΠΜ, haris_216 είπε

Για να λέει ο ts "δουλειά κάτω του 1000ρικου" υποθέτω ότι ο μισθός του βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Δε νομίζω να χρησιμοποιούσε αυτή την έκφραση για μισθό 680€

Οπότε με δεδομένο ότι τώρα δεν μπορεί να μείνει μόνος του,  από το μισθό του βάζει κάτι στην άκρη (για μελλοντικά σχέδια κι έξοδο από το "αδιέξοδό" του) ή συνεισφέρει σημαντικά στα έξοδα του σπιτιού που μένει;

Γιατί αν δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο, σημαίνει ότι κάνει μια χαρά τη ζωή του (ακόμα και με την "πιεστική, εκνευριστική" συνύπαρξη στο σπίτι) και την όποια εξέλιξή του την αφήνει σε κάποια "μαγική" λύση που θα προκύψει.

ΥΓ. Για την ιστορία, been there done that (εννοώ την παραμονή στην οικογενειακή εστία μετά τα 30 :()

Σαφώς και συνεισφέρω σε έξοδα του πατρικού σπιτιού,η σε έξοδα πατρικού αυτοκινήτου,δεν είμαι σπάταλος σαν άνθρωπος,μετράω τις οικονομικές επιλογές,δεν έχω κάποια ανάγκη να με πλένουν η να με ταιζουν ώστε να αράζω με τους γονεις για αυτό το λόγο.

Στις 9/7/2024 στις 8:58 ΠΜ, ΠάρηςΓ είπε

Πιστεύω δε θα με ακούσεις αλλά το ότι εχεις σπιτι και χρόνο, μπορεις να κάνεις πολλά πραγματα.

Ξεκίνα απο αυτοβελτίωση πρώτα... Γνωστός μου ηταν μπαρίστας μεχρι 30 και σαπιζε. Μετα ομως σπουδασε και στα 36 του καταφερε να βγαζει 2500€ και εχει και οικογενεια. Αλλα έκανε πολυ αυτοβελτίωση σε ολα. Έγινε και φέτες κτλ.

Δεν έχεις πολλες επιλογές πρέπει να υποφέρεις και να κανεις κάτι.

Ναι,η αλήθεια είναι ότι για να εξελιχθείς σε κάποια επίπεδα,χρειάζεται πλάνο ζωής που θα μπορείς να το τηρήσεις για να έχεις βελτίωση,όχι στα οικονομικά μόνο αλλά και γενικότερα.

23 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Μηπως εννοεις οτι δε βγαινεις οικονομικα για να κανεις και γουστα και βολτες κτλ κτλ και να μενεις και μονος;

Γιατι μαλλον εισαι κοντα στο 1000κο και το παρουσιαζεις λες και παιρνεις βασικο.
Εγω θα σου προτεινα να αλλαξεις λιγο τροπο ζωης για να συνηθισεις και να  μη φας τα μουτρα σου οταν θα φας τα λεφτα μεχρι τις 10 του μηνα,να αρχισεις να βαζεις στην ακρη μερικα χρηματα και να κανεις το βημα σιγα σιγα.

Δε μπορεις να μενεις μια ζωη εκει.

Η ισως και να μπορεις.
Εγω εφυγα απο τα 18,κοντευω τα 40.

Όχι,δεν εννοώ αυτό,δεν κάνω άλλωστε ζωή να ξοδεύω αλόγιστα για διασκέδαση,ταξίδια η διακοπές,ούτε έχω αμάξι πολυτελείας για να κάνω μούρη,μετρημένα πράγματα.

Το σημερινό 1000αρικο,ισοδυναμεί με έναν βασικό σήμερα,με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην καθημερινότητα.

21 ώρες πριν, godfather0991 είπε

Ο ts όμως δεν έχει δώσει τις σημαντικές πληροφορίες που μετράνε στην συζήτηση:

1) Μένει σε ιδιόκτητο σπίτι ή νοικιάζουν; Οπότε αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει σπίτι καθώς δεν θα του μείνει.
2) Πόσο μεγάλο είναι το σπίτι; Άλλο συγκατοίκηση με γονείς σε 60τ.μ. άλλο σε 150τ.μ.
3) Πόσο συζητήσιμοι είναι οι γονείς του; 
4) Είναι δραστήριοι; Φεύγουν από το σπίτι ή είναι όλη μέρα εκεί;
5) Δουλεύουν ή είναι συνατξιούχοι;

Όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο για την ποιότητα της συγκατήκησης,

Ιδιόκτητο το σπίτι,85-90τμ σπίτι είναι,δεν είναι ιδιαίτερα συζητισιμοι οι γονείς θα έλεγα,ο πατέρας είναι συνταξιούχος και η μητέρα όλη μέρα στα οικιακά,οπότε,όχι δεν φεύγουν συχνά από το σπίτι τους.

23 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε

Αυτό που έχω παρατηρήσει σε αρκετά άτομα της ηλικίας μου (30) που μένουν με τους γονείς τους ακόμα είναι πως ξοδεύουν λίγο τυφλά, ακόμα κι όταν παίρνουν ένα καλό για την εποχή μισθό, δεν κάνουν σοβαρή αποταμίευση. Όταν δεν έχεις υποχρεώσεις, μπορείς να δημιουργήσεις ένα high-spending τρόπο ζωής, με πολλές εξόδους, φαγητά έξω, ακριβές διακοπές κλπ. Αυτά όταν μένεις μόνος σου κόβονται και πολλοί δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για να μείνουν μόνοι τους. Προς θεού, δε λέω πως αυτό ισχύει για τον TS, απλά είναι μια παρατήρηση που εχω κάνει απο άτομα που γνωρίζω

Δεν έχω τέτοιο τρόπο ζωής,για να σκεφτείς ότι το καλοκαίρι παίρνω την ομπρέλα μου και 2-3 βασικά από το μάρκετ πράγματα και κάνω τα μπάνια μου,είτε μόνος ορισμένες φορές είτε αν βρεθεί παρέα.Δεν πετάω χρήματα σε mainstream μέρη,ξαπλώστρες,καφέδες 5€,ακριβές διαμονές με πρωινό κλπ.

21 ώρες πριν, Apokios είπε

Ακομα και 1000άρικο ( οχι απλά κοντά ) δεν φτάνει για να έχεις μια αξιοπρεπή ζωή.

Ενοίκιο: 350-400€ για ένα δυάρι

Internet: 20€

Κοινόχρηστα: ας πουμε 10€ ( σε περίπτωση που δεν βάζουν πετρέλαιο )

Ρευμα: Μέσος όρος 70€ ( με χρήση θερμαντικών σωμάτων / AC ) 

ΣΜ: 200€ ( 50€/Εβδομάδα )

Ειμαστε λοιπόν ως τώρα στα 650€ ( στην καλύτερη )

350€/4 = 87,5€ διαθέσιμα την εβδομάδα βάζοντας μέσα και όλα τα προσωπικά έξοδα. Κάτι παραπάνω απο 10€ την ημέρα δηλαδή.

Όσοι λοιπόν λέτε "καλά ειναι τα 1000 γιατί δεν φεύγεις" σκεφτείτε το λίγο παραπάνω ;)

Έτσι είναι,συμφωνώ,τώρα δεν μπορείς να το κάνεις,όμως απλά το ερώτημα είναι μέχρι ποια ηλικία μπορεί κάποιος να μένει με τους γονείς,όπως αναφέρθηκε σε ένα μήνυμα,αν πας ένα ραντεβού με γυναίκα και της προς μένω ακόμη στο πατρικό μου,πρώτον θα σε θεωρήσει μαμοθρευτο,δεύτερον θα αναρωτηθεί αν είσαι βολεψακιας,τρίτον απλά θα σκοράρει ευγενικά και δεν θα την ξαναδείς,είναι λογικό οι γυναίκες να αναρωτιούνται για ένας άνδρας 30+ δεν είναι ακόμη πλήρως ανεξάρτητος.

21 ώρες πριν, Nabuko είπε

Σκέψου τι θα έκανες αν δεν υπήρχαν οι γονείς σου. 

Ο πατέρας μου,άφησε το πατρικό του στα 20,κατέβηκε από το χωριό στην πόλη και βρήκε δουλειές,εξελίχθηκε και πήρε ένα σπίτι,έκανε μια οικογένεια,με θυσίες αρκετές βέβαια,αλλά αναγκάστηκε από κάποιες συνθήκες,κακό οικογενειακό περιβάλλον,καμιά προοπτική στον τόπο του επαγγελματικά κλπ,αν δεν είχα γονείς από τα 20,προφανεστατα θα έκανα κάτι ανάλογο,τώρα υπάρχει η ανασφάλεια,κυρίως η οικονομική.

21 ώρες πριν, Nabuko είπε

Aυτή είναι η σημαντική πρώτη κίνηση.

O TS διστάζει γιατί έχει το διχτάκι ασφαλείας ακόμα. Αν δεν το είχε, κοινώς αν του έμπαινε το αγγούρι στον απαυτό του θα έβρισκε λύση. 

Δεν έχω κάποιο δυχτακι ασφαλείας,η διαφορά είναι πως και 2 εργασίες να κάνεις για να τα βγάλεις πέρα,καταλήγεις απλώς να μην έχεις ζωή και απλώς να κοιμάσαι στο κρεβάτι σου,τίποτε περισσότερο,δεν θα σου περισσεύει ο χρόνος για κάτι άλλο.

20 ώρες πριν, SeNNinhA είπε

Δεν ειμαι καθόλου υπέρ να βάζουμε το ψυχολογικό κομματι σαν κυρίαρχο εδω.

Η ζωή είναι σκληρή. Δεν μπορεις να είσαι μαλθακός. 

Και υπάρχουν πολλοι αλλοι εκεί έξω που θα το θεωρούσαν απίστευτη τύχη να μπορούσαν να εχουν την επιλογή να μεινουν με τους δικούς τους και να μην εχουν στην πραξη έξοδα και υποχρεωσεις προς τριτους.

Αλλά ακόμη και στο κομματι της ψυχολογίας και πάλι εγω βλέπω περισσοτερα θετικά παρά αρνητικα.

Διότι αυτή την στιγμή ο TS εχει πολλές επιλογές:

• Μπορεί να μείνει χωρίς δουλειά και να επιζήσει. Αρα μπορεί να επιλέξει το αφεντικό του, την εργασία του και το εργασιακό του περιβαλλον. Ή θεωρείτε ότι ενα κακό εργασιακό περιβαλλον εχει λιγότερη ψυχολογική πίεση από τους γονείς σου. Και η συντριπτική πλειοψηφία εκεί έξω δεν εχει την πολυτέλεια να μεινει χωρίς δουλεια. Για τον ιδιο λογο μπορει να ρισκάρει με κάτι διαφορετικό που μπορει να του βγει ή και να μην του βγει. Εαν εχεις υποχρεωσεις δεν μπορεις να το κανεις.
  • Μπορεί να αποταμιεύυσει χρήματα και ακόμη να επενδύσει τα χρήματα που εχει την δυνατότητα να αποταμιεύσει. Ποσους ξέρετε να μπορουν να αποταμιεύουν σήμερα και να εχουν ενα ψυχολογικο μαξιλαράκι ασφαλείας για καποια στραβη που μπορει να τυχει? Αυτο δεν είναι ψυχολογική πίεση?
  • Μπορεί να κάνει διακοπές. Κατι που ελάχιστοι μπορουν να κάνουν. Και οι διακοπές λειτουργούν και για ψυχολογική αποφόρτιση εκτός απο την σωματικη.
  • Μπορεί να επενδύσει μέρος των χρημάτων του στην προσωπική του και επαγγελματική του καταρτηση και εξέλιξη αποκτώντας νεα skill, πιστοποιήσεις κλπ που θα τον βοηθήσουν στην εξεύρεση καλύτερης και πιο καλοπληρωμένης θέσης εργασίας. Εξαιρετικά σημαντικο μακροπροθεσμα και μεσοπροθεσμα.
  • Μπορεί να έχει μια πιο κοινωνική ζωή μιας και εχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση από πολλους άλλους. Οπότε περισσοτερες πιθανοτητες για διαπροσωπικές σχέσεις. Αρα και καλύτερη ψυχολογία.

Δεν θεωρώ ότι ειναι σωστό, ούτε και βοηθάμε συνηγορώντας για το πόσο κακό ειναι ο TS να μεινει με τους δικους του. Δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά θα πρέπει να το εκμεταλευτείς. Εαν οχι απλά θα παραμείνεις ενας μεμψίμοιρος που σε τελική δεν θα αλλάξει και πολύ το τελικό αποτέλεσμα εαν καταφέρεις και μείνεις μόνος σου τελικα.

Εννοειται τα απραπανω αποτελουν την προσωπική μου άποψη και δεν ειναι απαραιτητα να γινονται αποδεκτα από αλλους.

Δεν πιστεύω όλοι έχουν τις δυνατοτητες για ανάπτυξη skills,ακόμη και αν αποταμιευσουν για αυτό δεν είναι δεδομένη η επιτυχία,πόσοι πληρώνουν για πτυχίο από το ανοικτό πανεπιστήμιο και εν τέλει τα βρίσκουν παλούκια,αποτυγχάνουν,τα παρατούν?

20 ώρες πριν, Koopas είπε

Ωπ, δεν το έγραψα σωστά. Το δίπλα σπίτι ήταν μια προσωρινή λύση. Έφυγα μακριά από το σπίτι, σε ουδέτερο χώρο κι εκεί ένιωσα ελεύθερος. Στο δίπλα σπίτι ήταν σα να μένω στο δωμάτιο μου.

Ίσως αυτό αναζητά ο TS, να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Το σπίτι είναι μία αφορμή για να ξεκινήσει, αφού το αναφέρει: "δεν περνάει καλά".

Υπάρχουν γενικότερα γκρίνιες,διαφωνίες φασαρίες σε καθημερινό επίπεδο και οι γονείς χώνονται στα παντα,οπότε από αυτή την άποψη δεν είναι τόσο καλά.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Apokios είπε

Κατ αρχάς να πω μπράβο που καταφέρνεις και τα βγάζεις πέρα και εισαι και χαρούμενος με αυτό! Είναι πολύ σημαντικό οι αποφάσεις που παίρνεις να ευδοκιμούν και να σε χαροποιούν! Παρόλα αυτά ομως στα νούμερα που παρέθεσα δεν περιλαμβάνεται τίποτα απο τα παραπάνω. 

Το "αξιοπρέπεια" για τον καθένα ίσως ειναι διαφορετική αξία. Για έναν 30άρη όμως υποθέτω δεν ειναι να μένει σπιτι με ένα βιβλίο και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. 

Το να έχεις τη δυνατότητα να διασκεδάσεις ( και δε λέω για πρώτο τραπέζι πιστα στον Ρέμο ) είναι κάτι που σου δίνει "καύσιμα" για να αντιμετωπίσεις την υπόλοιπη καθημερινότητα. Με 10€ διαθεσιμα/ημέρα δύσκολα γίνεται αυτό, δεν συμφωνεις ;

Σπίτι δουλειά - δουλειά σπιτι, οχι απο επιλογή, νομίζω δεν κάνει σε κανέναν καλό.

Έχεις δίκιο, αλλά όταν δεν υπάρχει επιλογή προσαρμόζεσαι και βρίσκεις εναλλακτικές/υποκατάστατα. Όλοι οι εκπαιδευτικοί/στρατιωτικοί το αποδεικνύουν καθημερινά που μένουν μόνοι στο ενοίκιο με μισθό 1.000 (μη πω λιγότερα), και φυσικά 12 και όχι 14 μισθούς.

Το σαββατόβραδο μπορεί κάλλιστα να είναι μάζεμα στο σπίτι ενός φίλου και όχι υποχρεωτικά έξοδος έξω, το φαγητό σου μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνει και κάτι διαφορετικό πέραν των κρεατικών, τα ρούχα σου μπορείς κάλλιστα να τα παίρνεις σε εκπτώσεις και όχι full price κτλ..

Έτσι, μπορείς κάλλιστα να τα βγάλεις πέρα δίχως να στερηθείς κάτι κοινωνικά ή/και προσωπικά.

Αντιλαμβάνομαι ότι σε πολλούς ίσως να μην αρέσουν τα παραπάνω, αλλά άλλο το "δεν κάνει σε εμένα (για τον ΧΥ δικό μου λόγο)" και άλλο το "δεν γίνεται".

Επεξ/σία από magnam
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόβλημα του thread είναι ότι παρόλο που οι περισσότεροι εδώ λένε συμβουλές που γενικά ειναι σωστές, σαν παρακίνηση δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες σε μια Ελλάδα (και Ευρώπη σε μικρότερο βαθμο), που σε αυτό το θέμα είναι σε οριακή κατάσταση. 

Η απόφαση που καλείται να πάρει ο νηματοθετης και πολλά παιδιά της γενιάς μου (30 είμαι, late millennial) δεν είναι αόριστα να είναι ενεργοί να κάνουν κάποιες θυσίες, να γίνουν ανεξάρτητοι, αλλά να πάρουν απόφαση ότι θα ζήσουν συνολικά  χειρότερα από την προτερη ζωή τους, και τους γονείς τους, δηλαδή την προηγούμενη γενιά. Πολλοί για να το πω καθαρά ζουν και θα ζήσουν χειρότερα από όλες τις γενιές της μεταπολιτευσης σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. 

Επειδή κανένας μας, ούτε τα millenials, ούτε η gen x, ούτε οι γονείς μας θέλουν να το συνειδητοποιήσουν αυτό (και για μένα καλώς γιατί πρέπει να το αλλάξουμε πριν γίνει κανόνας να ζούμε εφτά νομα σε ένα δωμά λες και είμαστε σε τραγούδι του Άκη Πανου) για αυτό κάνουμε  αυτές τις ατέρμονες συζητήσεις πιστεύοντας ο καθένας ότι υπάρχει η καλύτερη λύση πραγματικά (άλλος λέει μετανάστευση, άλλος λέει μείνε μόνος σου και παλεψε) για την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού, ενώ δεν υπάρχει στην πράξη. 

Αφού πάρει κανείς υπόψη του το παραπάνω, θα πω κι εγώ τη γνώμη μου, ως ένας άνθρωπος που είχε την ευκολία να ζει από τα 18 σε δικό του σπίτι μονος, αν και απαράδεκτα παλιό, κατασκευή του 50, και τελευταία ανακαίνιση το 75 περίπου.

Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αξίζει να το παλέψει κανείς ανεξαρτήτως πτυχίου αν είναι νέος. Εγώ μάζευα τόσα χρόνια κάποια λίγα χιλιάρικα και με κάποια λεφτά από το εφάπαξ της μάνας μου κατάφερα να το ανακαινίσω και ζούμε μαζί με την κοπέλα μου με συνδυασμένο εισόδημα κοντά στα 2000 ευρώ, χωρίς να είναι εξασφαλισμενο και με ανοδική πορεία. Για παιδί και οικογένεια δε γνωρίζω αν θα είναι βιώσιμο. 

Για μένα, αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σπίτι, και υπάρχει ένα πτυχίο η τεχνική ειδίκευση με ελάχιστη επαφή με την αγορά (έχω την ατυχία να είμαι φιλόλογος με μεταπτυχιακο και να είμαι στο αντίθετο ακρο), η μετανάστευση είναι ένας δρόμος πολύ πιο βατός από το να αναρωτιέσαι πως γίνεται να ζήσεις μόνος με 1000 ευρώ. 

Αλλά και η μετανάστευση ισούται με συγκατοίκηση. Ούτε έξω το εργατικό δυναμικό και οι υπάλληλοι κρατάνε σπίτια μόνοι τους εκτός αν μιλάμε για 10 τετραγωνικά. Αλλά η ποιότητα ζωής στην Ευρώπη ακόμα είναι μακράν καλύτερη από τη δικιά μας.

Οπότε για το φίλο θα πρότεινα να ξεκινήσει να ψάχνει για έξω με έναν ορίζοντα κάποιων χρόνων, να μαζέψει ότι λεφτά μπορεί και αργότερα να γυρίσει και να βοηθήσει τους γονείς του. Τα νοίκια δε θα πέσουν ποτέ, δεν ανέβηκαν πρόσκαιρα, ούτε φταίνε οι άπληστοι ιδιοκτήτες. Έχουμε πληθωρισμό προπολεμικές εποχής και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 3
Δημοσ.

Καλά τα Πασοκ λάιφ με δημόσιο και 3000 το μήνα συν δώρα Χριστούγεννα/Πάσχα έχουν φύγει ανεπιστρεπτί..Πλέον η κατάσταση είναι δύσκολη και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη γι' αυτό και οι ψυχολόγοι κάνουν χρυσές δουλειές. Οι νέοι δεν μπορούν να αποδεχτούν την κατάσταση και τους παίρνει από κάτω.

Η σημερινή νεολαία είναι η πιο άτυχη μετά από αυτή που έζησε τον Β' ΠΠ, δυστυχώς. Πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι στις εκάστοστε συνθήκες αλλά αυτό απαιτεί να πατάς στα πόδια σου, άμα μιζεριάζεις και περιμένεις από τους σπόνσορες δεν γίνεται δουλειά και ό,τι σου περισσεύει θα τα δίνεις σε ψυχολόγους.

• Like 1
Δημοσ.

φιλε κάποιοί σου ειπαν την αλήθεια κάποιοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται

πριν 3 χρονιά στην πατρα ανοίγουμε ενα μαγαζί, θελουμε ενα ατομο να καθαρίζει τα τζαμια . εχω εναν ξαδερφο που εχει συνεργείο καθαρισμού και μου λέει 60 ευρώ τον μηνά, δεν του ειπα τίποτα και καποιος μου ειπε για εν απαιδι απο την Αίγυπτο που τα καθάριζε με 15 ευρώ  , το παιδί αυτο ερχόταν με τα ποδιά μετα πηρέ πατίνι και  φετος διαβάζω στο ιντερνέτ πηρε δικο του σπιτι και ολα αυτα στα 23 . ουτε αμάξι αγόρασε ουτε διακοπες ουτε Iphone 15 

με χιλια ευρώ δεν πας πουθενά ουτε με 1200 θα εισαι δουλος για αρχή αλλαξε δουλεια κανε δουλειά που αποδίδει και οχι δουλειες  για 3,60

• Haha 4
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Cocomel είπε

φιλε κάποιοί σου ειπαν την αλήθεια κάποιοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται

πριν 3 χρονιά στην πατρα ανοίγουμε ενα μαγαζί, θελουμε ενα ατομο να καθαρίζει τα τζαμια . εχω εναν ξαδερφο που εχει συνεργείο καθαρισμού και μου λέει 60 ευρώ τον μηνά, δεν του ειπα τίποτα και καποιος μου ειπε για εν απαιδι απο την Αίγυπτο που τα καθάριζε με 15 ευρώ  , το παιδί αυτο ερχόταν με τα ποδιά μετα πηρέ πατίνι και  φετος διαβάζω στο ιντερνέτ πηρε δικο του σπιτι και ολα αυτα στα 23 . ουτε αμάξι αγόρασε ουτε διακοπες ουτε Iphone 15 

με χιλια ευρώ δεν πας πουθενά ουτε με 1200 θα εισαι δουλος για αρχή αλλαξε δουλεια κανε δουλειά που αποδίδει και οχι δουλειες  για 3,60

Γουστάρω τέτοιες success stories. Aπο τα πόδια σε πατίνι σε σπίτι. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 14
Δημοσ.
10 minutes ago, Psycho_Warhead said:

Η σημερινή νεολαία είναι η πιο άτυχη μετά από αυτή που έζησε τον Β' ΠΠ, δυστυχώς. Πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι στις εκάστοστε συνθήκες αλλά αυτό απαιτεί να πατάς στα πόδια σου, άμα μιζεριάζεις και περιμένεις από τους σπόνσορες δεν γίνεται δουλειά και ό,τι σου περισσεύει θα τα δίνεις σε ψυχολόγους.

H νεολαία που έζησε σε βαλκανικούς πολέμους, Α' ΠΠ και Μικρασιατική καταστροφή ήταν ακόμα πιο άτυχη... Σκεφτείτε ότι όσοι κατάφεραν και επιβίωσαν πέρασαν μετά σε ηλικία 45 - 50 χρονών και τον Β' ΠΠ, κατοχή και εμφύλιο... Τραγικές καταστάσεις

• Like 1
Δημοσ.

Β ΠΠ σκότωνε ο αδερφός τον αδερφό έπειτα με τον εμφύλιο μην το πηγαίνουμε εκεί είναι τελείως διαφορετικά από το σήμερα σε κάθε επίπεδο. Έχουμε την ησυχία μας που είναι το μεγαλύτερο προσόν. Υπάρχει οικονομικός πόλεμος ναι αλλά όχι εκείνο το πράγμα επί πολέμου. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, magnam είπε

400€. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, οπότε λέω πάλι καλά που βλέπω πάλι ανθρώπινες τιμές σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά. Διότι όσο βρισκόμουν σε τουριστικό νησί της παραμεθορίου, οι τιμές των πάντων ήταν ακραίες σε σχέση με αυτές της Αθήνας/Θεσσαλονίκης.

400€ ενοίκιο, μαζί με κοινόχρηστα, ΔΕΗ, νερό, internet είσαι στα 500€.

Αυτοκίνητο και ακίνητο να το έχεις όλο το χρόνο, μόνο για τέλη, ασφάλεια, ένα ετήσιο σέρβις κ.λπ. θες στην ξεφτίλα 60-70€/μήνα.

Μόνο με αυτά είσαι κοντά στα 600€ (αν όχι λίγο παραπάνω), αν το κυκλοφορείς πρόσθεσε τη βενζίνη σου.

Θες εσύ να μας πεις ότι με 400€ το πολύ, σιτίζεσαι επαρκώς, αγοράζεις κάποια ρούχα και παπούτσια, τα απορρυπαντικά σου και τα υπόλοιπα πάγια έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό, έστω και ατομικό.

Αν παίρνεις καύσιμα απ' το στρατό, ψωνίζεις από σουπερμάρκετ του στρατού και διάφορα άλλα τέτοια, πες το μας, μη μας το κρύβεις.

• Like 1
Δημοσ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα 1000€ δεν είναι ο βασικός, είναι αρκετά παραπάνω απ' τον βασικό που είναι 830 μεικτά. Γενικά αν θες να μείνεις σόλο με ενοίκιο δεν γλιτώνεις τις 2 δουλειές, τουτέστιν δουλειά όλη τη μέρα.

• Like 1
Δημοσ.

Τα 1000 με ενοίκιο 400 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για αστείο μην τρελαθούμε. Εκτός αν τη βγάζεις με μακαρόνια νερόβραστα φακές και δεν έχεις αμάξι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 minutes ago, Ukforthemoment said:

Γουστάρω τέτοιες success stories. Aπο τα πόδια σε πατίνι σε σπίτι. 

Όλη η Ελλάδα είναι ένα τέτοιο success story 😅

12 minutes ago, phanispal said:

400€ ενοίκιο, μαζί με κοινόχρηστα, ΔΕΗ, νερό, internet είσαι στα 500€.

Αυτοκίνητο και ακίνητο να το έχεις όλο το χρόνο, μόνο για τέλη, ασφάλεια, ένα ετήσιο σέρβις κ.λπ. θες στην ξεφτίλα 60-70€/μήνα.

Μόνο με αυτά είσαι κοντά στα 600€ (αν όχι λίγο παραπάνω), αν το κυκλοφορείς πρόσθεσε τη βενζίνη σου.

Θες εσύ να μας πεις ότι με 400€ το πολύ, σιτίζεσαι επαρκώς, αγοράζεις κάποια ρούχα και παπούτσια, τα απορρυπαντικά σου και τα υπόλοιπα πάγια έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό, έστω και ατομικό.

Αν παίρνεις καύσιμα απ' το στρατό, ψωνίζεις από σουπερμάρκετ του στρατού και διάφορα άλλα τέτοια, πες το μας, μη μας το κρύβεις.

Αυτό θα έγραφα και εγώ πως γίνετια με 400€ σκάρτα που μένουν τον μήνα, να πας σουπερ-μαρκετ να αγοράσεις καλό φαί και όλα τα άλλα απαραίτητα. Εκτός και αν έχει κάποιος καβάτζα από παλιά, έχει μαζέψει κάποιο ποσό.

Επεξ/σία από godfather0991
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...