Προς το περιεχόμενο

Νόμιμα γλάστρες-ζαντινιέρες για λαχανικά-μυρωδικά στο μπαλκόνι σου στο κέντρο της Αθήνας;

AndVal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας, έχω δει στο YouTube πολλούς που βάζουν κήπους στα μπαλκόνια τους αλλά κανείς δεν ανάφερε για το αν είναι νόμιμο ή όχι.

Μπορείς να καλλιεργείς νόμιμα  λαχανικά-μυρωδικά σε μπαλκόνι στο κέντρο της Αθήνας χωρίς τον κίνδυνο να σου κάνει καταγγελία κάνας γείτονας;

• Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Moderators
10 λεπτά πριν, AndVal είπε

Γεια σας, έχω δει στο YouTube πολλούς που βάζουν κήπους στα μπαλκόνια τους αλλά κανείς δεν ανάφερε για το αν είναι νόμιμο ή όχι.

Μπορείς να καλλιεργείς νόμιμα  λαχανικά-μυρωδικά σε μπαλκόνι στο κέντρο της Αθήνας χωρίς τον κίνδυνο να σου κάνει καταγγελία κάνας γείτονας;

Καταγγελία γιατί? Αν μιλάμε για νορμάλ σε μέγεθος και βάρος της γλάστρας (μην φορτίσεις 400-500 κιλά στο μπαλκόνι πχ)

Μυρωδικά έχω σχεδόν τα πάντα σε γλαστρακια , και κάνα 2 ρίζες που κάνω δοκιμές με καυτερές πιπεριές από εξωτερικό

Τώρα αν βάλεις καμία φούντα όλο και κάποιος θα σε καταγγείλει

• Like 1
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, AndVal said:

Αν ειναι νομιμα ειδη (βοτανα, λαχανικα κτλ), τηρεις τους νομους υγιεινης, δεν προκαλεις προβληματα στατικοτητας στο μπαλκονι, και δεν ειναι σε κρεμαστρες τυπου γλαστρες εκτος μπαλκονιου, δεν υφισταται καμια απαγορευση καθεαυτου.

https://www.e-nomothesia.gr/kat-astynomikes-diataxeis/ad-7-1997.html

(ενδεχομενως να εχει τροποποιηθει η νομοθεσια, δεν μπορω να βρω νεωτερη τροποποιηση)

Αντιθετως μαλιστα, υπαρχει ενθαρυνση απο την ΕΕ για την αυξηση της βιοποικιλοτητας στα αστικα κεντρα.

https://knowledge4policy.ec.europa.eu/projects-activities/biodivercities-project_en

Επεξ/σία από Getta Robo
  • Like 1
  • Thanks 1

1 ώρα πριν, AndVal είπε

Δεν καταλαβαίνω καν γιατί θα μπορουσε κάτι τέτοιο να είναι παράνομο.

Αυτο που δεν επιτρέπεται είναι τα φυτά σου να επεκτεινονται και να αναριχονται σε γειτονικές ιδιοκτησίες

• Like 3

6 minutes ago, SeNNinhA said:

Δεν καταλαβαίνω καν γιατί θα μπορουσε κάτι τέτοιο να είναι παράνομο.

Προσωπικα παραδειγματα που γνωριζω / εχω επιβιωσει απο

Ενα λαμπρο μυαλο ειχε παρει κατι τεραστια πηλινα πιθαρια, τα γεμισε με χωμα και φυτα (πολυ κακο, παντα κομποστ και χουμο, ποτε χωμα) και τα εβαλε σε ενα μπαλκονακι και παραλιγο να πεσει ολο αφου ειχε ζητημα στατικοτητας

Το κλασικο προβλημα στην Αθηνα, οι κρεμαστρες γλαστρες οπου πεφτουν με το πρωτο αερα. Μου εσκασε μια ακριβως διπλα μου πριν περιπου δεκα χρονια. Η νομοθεσια παραπανω απαγορευει τετοια φαινομενα, πρακτικα το κανει η μιση Αθηνα.

• Like 1

1 λεπτό πριν, Getta Robo είπε

Προσωπικα παραδειγματα που γνωριζω / εχω επιβιωσει απο

Ενα λαμπρο μυαλο ειχε παρει κατι τεραστια πηλινα πιθαρια, τα γεμισε με χωμα και φυτα (πολυ κακο, παντα κομποστ και χουμο, ποτε χωμα) και τα εβαλε σε ενα μπαλκονακι και παραλιγο να πεσει ολο αφου ειχε ζητημα στατικοτητας

Το κλασικο προβλημα στην Αθηνα, οι κρεμαστρες γλαστρες οπου πεφτουν με το πρωτο αερα. Μου εσκασε μια ακριβως διπλα μου πριν περιπου δεκα χρονια. Η νομοθεσια παραπανω απαγορευει τετοια φαινομενα, πρακτικα το κανει η μιση Αθηνα.

Παρανομο είναι να φορτίζεις τις βεράντες με βάρος πάνω από το φορτίο σχεδιασμού τους. Όχι το να καλιεργεις φυτά.

• Like 1

Just now, SeNNinhA said:

Παρανομο είναι να φορτίζεις τις βεράντες με βάρος πάνω από το φορτίο σχεδιασμού τους. Όχι το να καλιεργεις φυτά.

Το να καλλιεργεις καθεαυτου δεν ειναι, το δημιουργησεις προβλημα στατικοτητας / και λανθασμενης τοποθετησης των γλαστρων ομως ειναι.

Μπορει καποιος πχ  να μην καταλαβαινει την διαφορα του απαγορευονται υπο συνθηκες τα παραπανω, με το οτι απαγορευονται γενικα και αοριστα.

Ξεκαθαριζουμε λοιπον τι ισχυει για καθε περιπτωση, αφου μιλαμε παντα για μπαλκονια.

• Like 1

1 hour ago, AndVal said:

Χωρίς κίνδυνο να σου κάνει καταγγελία κάποιος, όχι,    το αν θα έχει αποτέλεσμα η καταγγελία του είναι άλλο θέμα  (αν έχει μαρούλια και ρίγανη μάλλον όχι,  αν έχεις κάτι πιο μυρωδάτο ίσως)

• Like 1

Καλά κάνει και ρωτά ο φίλος,

διότι κάποιοι το παίζουν κινέζοι και καλλιεργούν "ρίγανη", την οποία και δοκιμάζουν επιτόπου (με τον καπνό πάνω μας).

• Like 1
  • Haha 3

Το θέμα είναι κατά ποσό είναι απαλλαγμένα από τοξικα τα παραγόμενα λαχανικά! Τα φύλλα απορροφούν τα τοξικά καυσαέρια που έχει το αστικό περιβάλλον! Αυτό μετά θα ήθελες να το καταναλώσεις; 

• Like 1

Για το θέμα της στατικότητας θα ρωτήσω ένα γνωστό μηχανικό μου γιατί η πολυκατοικία είναι παλιά.

Όσον αφορά τα καυσαέρια έχω ένα γεωπόνο για το αν είναι χειρότερα από τα φυτοφάρμακα.

48 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

Το θέμα είναι κατά ποσό είναι απαλλαγμένα από τοξικα τα παραγόμενα λαχανικά! Τα φύλλα απορροφούν τα τοξικά καυσαέρια που έχει το αστικό περιβάλλον! Αυτό μετά θα ήθελες να το καταναλώσεις; 

Δεν φιλτράρουν όλα τα φυτά ρύπους ούτε και όλα τα φυτά φιλτράρουν τους ίδιους ρύπους και με την ίδια ικανότητα.

Τα λαχανικά δεν ειναι καν κοντά στις λίστες με τα φυτά που καθαρίζουν τους ρύπους.

Σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση ενός φυτού από τους ρύπους της ατμόσφαιρας είναι ελάχιστη μπροστά στην επιβάρυνση του από λιπάσματα.

• Like 1

• Moderators
2 ώρες πριν, AndVal είπε

Για το θέμα της στατικότητας θα ρωτήσω ένα γνωστό μηχανικό μου γιατί η πολυκατοικία είναι παλιά.

Όσον αφορά τα καυσαέρια έχω ένα γεωπόνο για το αν είναι χειρότερα από τα φυτοφάρμακα.

Αν μιλάμε για καμιά 8-10 γλάστρες από 10 κιλά δεν θα έχεις θέμα, αν τώρα φορτίσεις τίποτα τεράστιες ζαρτινιερες με καμία 200 κιλά χώμα η κάθε μία ναι θα έχεις θέμα

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...