Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας. 

Θα ήθελα να συζητήσω και να πάρω πληροφορίες από ανθρώπους που θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μου την εμπειρία τους από την διαδικασία του στεγαστικού δανείου ΔΥΠΑ "σπίτι μου" που έγινε περισυ. 

Υπάρχει έντονη φιμολογια ότι από αυτόν τον Σεπτέμβριο πιθανόν να ξανά ανοίξει ο δεύτερος κύκλος δανείων. Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα ήθελα πληροφορίες από ανθρώπους που πήρανε στεγαστικό δάνειο "σπίτι μου" 

Αξίζει; είχα κάνει αίτηση κι εγώ όπως θεωρώ αρκετές χιλιάδες συνάνθρωποι μας αλλά δεν βρήκα αξιόλογο σπίτι. 

Παρακολουθώ την αγορά, όπως αγγελίες σπιτιών. Όταν είχα κάνει αίτηση και πήρα την οικονομική προεγκριση είχα το 15% που χρειάζεται από budget, τώρα έχω ανέβει λίγο παραπάνω και συνεχίζω να αποταμιευω. Αλλά αξίζει η αναμονή; προσπαθώ να βρω την καλύτερη επιλογή και να μην τρέξω και σκονταψω,αν μη τι άλλο θεωρώ μια απόφαση "ζωής" κάτι τέτοιο που θα με δεσμεύει για τουλάχιστον 30 χρόνια. 

Η ηλικία μου 38 εργαζόμενος και αναζητώ μια πρώτη κατοικία κοντά στα 85 με 95 χιλιάδες. Αντιλαμβάνομαι ότι άμα ανακοινωθεί νέος κύκλος του προγράμματος τα σπίτια θα πάρουν πάλι την υψούσα όπως έγινε πριν όπου σπίτια των 85χιλιαδων ξαφνικά έγιναν 100χιλιαδες.. 

Οποίες πληροφορίες ή ενημερώσεις παρακαλώ ελεύθερα.. Ευχαριστώ πολύ. 

• Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, KosStam86 είπε

Η ηλικία μου 38 εργαζόμενος και αναζητώ μια πρώτη κατοικία κοντά στα 85 με 95 χιλιάδες. Αντιλαμβάνομαι ότι άμα ανακοινωθεί νέος κύκλος του προγράμματος τα σπίτια θα πάρουν πάλι την υψούσα όπως έγινε πριν όπου σπίτια των 85χιλιαδων ξαφνικά έγιναν 100χιλιαδες.. 

Οπωσδήποτε αξίζει για άτομα που δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα μιας και εγγυάται το κράτος για το δάνειο.

Είσαι στο όριο ηλικίας για στεγαστικό, μετά τα 40 είναι δύσκολο εκτός αν έχεις τέτοιο εισόδημα που μπορεί να καλύψει μεγάλη δόση για γρήγορη αποπληρωμή, σε 15-20 χρόνια.

Με το όριο που έχεις δεν θα βρεις αξιόλογο σπίτι στην Αττική εκτός αν πας σε υποβαθμισμένες περιοχές. Ούτως ή άλλως υπάρχει φούσκα στην αγορά ακινήτου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα ανέβασε 15-20% τις τιμές στα παλιά μη ανακαινισμένα σπίτια που ξαφνικά απέκτησαν ζήτηση.

Ψάξε τα έξοδα μεταβίβασης που δεν είναι καθόλου αμελητέα στο ας πούμε κράτος που ζεις. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν γίνει η δίκαιη διαδικασία όπως την προηγούμενη φορά, τότε μην ελπίζεις και πολλά.

Είμαι 33. Κάναμε αίτηση κ εμείς με την γυναίκα μου σε τράπεζα για το εν λόγω δάνειο πέρυσι και η τράπεζα μας έριξε άκυρο γιατί λέει ότι ναι μεν είχαμε εισόδημα που μας επέτρεπε να κάνουμε την αίτηση για το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά χαμηλότερο εισόδημα απ' όσο θα ήθελε η ίδια η τράπεζα να έχουμε ούτως ώστε να μας δώσει το δάνειο. 

Ίσως αν πηγαίναμε σε κάποια άλλη τράπεζα να μας δεχόντουσαν, αλλά δεν το κυνηγήσαμε περαιτέρω.

Παρόλα αυτά εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι οι τιμές των σπιτιών από τότε που ανέβηκαν, δεν έπεσαν ποτέ. 

Και επίσης, απ' ότι μας είχε πει η τράπεζα, το δάνειο θα έβγαινε με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Άρα αυτό σημαίνει πως εάν πχ βρίσκαμε εμείς ένα σπίτι με 100k€, και η τράπεζα το κοστολογούσε το σπίτι στα 60k€, θα σου έδινε το δάνειο για αυτά τα 60k€. Από εκεί και πέρα, βρες την άκρη σου εσύ για τα υπόλοιπα χρήματα. Και σιγά μην ρίξει την τιμή του ακινήτου ο ιδιοκτήτης...

Edit: Θα ήθελα να δω πόσα άτομα, τελικά, πήραν αυτό το δάνειο! Γιατί το έχω μεγάλη απορία. Επίσης, θα ήθελα να δω ποσοστά με το πόσα άτομα εγκρίθηκαν και πόσα άτομα που εγκρίθηκαν τελικά αγόρασαν σπίτι.

Επεξ/σία από laxanoulis
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Είμαι 33. Κάναμε αίτηση κ εμείς με την γυναίκα μου σε τράπεζα για το εν λόγω δάνειο πέρυσι και η τράπεζα μας έριξε άκυρο γιατί λέει ότι ναι μεν είχαμε εισόδημα που μας επέτρεπε να κάνουμε την αίτηση για το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά χαμηλότερο εισόδημα απ' όσο θα ήθελε η ίδια η τράπεζα να έχουμε ούτως ώστε να μας δώσει το δάνειο. 

Σωστό.

30 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Ίσως αν πηγαίναμε σε κάποια άλλη τράπεζα να μας δεχόντουσαν, αλλά δεν το κυνηγήσαμε περαιτέρω.

Πολύ πιθανό..

31 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Παρόλα αυτά εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι οι τιμές των σπιτιών από τότε που ανέβηκαν, δεν έπεσαν ποτέ. 

Ισχύει αλλά δεν έχει σχέση το πρόγραμμα, επηρεάζει ελάχιστα.

31 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Και επίσης, απ' ότι μας είχε πει η τράπεζα, το δάνειο θα έβγαινε με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Άρα αυτό σημαίνει πως εάν πχ βρίσκαμε εμείς ένα σπίτι με 100k€, και η τράπεζα το κοστολογούσε το σπίτι στα 60k€, θα σου έδινε το δάνειο για αυτά τα 60k€. Από εκεί και πέρα, βρες την άκρη σου εσύ για τα υπόλοιπα χρήματα.

Είναι απόλυτα λογικό από τη μεριά τους. Παράδειγμα η εμπορική αξία 200.000, η αντικειμενική 120.000, η τράπεζα αν θέλει να παίξει ασφαλώς δεν θα δανειοδοτήσει την εμπορική αλλά την αντικειμενική. Καλώς ή κακώς έχουν την πίτα και το μαχαίρι, αυτοί αποφασίζουν, άσχετα με τα πολιτικά τρυκ της εκάστοτε κυβέρνησης.

34 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Edit: Θα ήθελα να δω πόσα άτομα, τελικά, πήραν αυτό το δάνειο! Γιατί το έχω μεγάλη απορία. Επίσης, θα ήθελα να δω ποσοστά με το πόσα άτομα εγκρίθηκαν και πόσα άτομα που εγκρίθηκαν τελικά αγόρασαν σπίτι.

Είναι μερικές χιλιάδες αλλά χάνονται στην επικράτεια. Έχω αρκετούς γνωστούς που το πήραν. Πάρα πολλοί περισσότεροι έκαναν αίτηση βέβαια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, Simeon είπε

Σωστό.

Πολύ πιθανό..

Ισχύει αλλά δεν έχει σχέση το πρόγραμμα, επηρεάζει ελάχιστα.

Είναι απόλυτα λογικό από τη μεριά τους. Παράδειγμα η εμπορική αξία 200.000, η αντικειμενική 120.000, η τράπεζα αν θέλει να παίξει ασφαλώς δεν θα δανειοδοτήσει την εμπορική αλλά την αντικειμενική. Καλώς ή κακώς έχουν την πίτα και το μαχαίρι, αυτοί αποφασίζουν, άσχετα με τα πολιτικά τρυκ της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είναι μερικές χιλιάδες αλλά χάνονται στην επικράτεια. Έχω αρκετούς γνωστούς που το πήραν. Πάρα πολλοί περισσότεροι έκαναν αίτηση βέβαια.

Προφανώς. Η τράπεζα είναι επιχείρηση και πρέπει να έχει τον κ*λο της καλυμμένο για να μην συμβεί το οτιδήποτε και βγει χαμένη. Αυτό το αναφέρω επίσης και για το ότι θα σου δώσει δάνειο για την αντικειμενική αξία, αλλά και για το πώς επιλέγει τους εν δυνάμει δανειολήπτες.

Οι τιμές, όπως αναφέρει και ο @phanispal παραπάνω, θεωρώ πως θα πάρουν την ανηφόρα και πάλι όταν και αν ανακοινωθεί και πάλι το πρόγραμμα. Δυστυχώς! Το κράτος μόνο θα μπορούσε να επέμβει σε αυτό με κάποιον τρόπο. Δεν ξέρω όμως πως...

Όσο για άτομα που πήραν το δάνειο, εμείς η αλήθεια είναι πως δεν ακούσαμε για κανέναν. Βρισκόμαστε επαρχία.

Επεξ/σία από laxanoulis
Δημοσ.
1 ώρα πριν, laxanoulis είπε

Το κράτος μόνο θα μπορούσε να επέμβει σε αυτό με κάποιον τρόπο. Δεν ξέρω όμως πως...

Α δεν είναι και τόσο δύσκολο, σε κανονικά κράτη βρίσκουν λύσεις. Δεν θα ανοίξω τέτοια συζήτηση όμως.

1 ώρα πριν, laxanoulis είπε

Όσο για άτομα που πήραν το δάνειο, εμείς η αλήθεια είναι πως δεν ακούσαμε για κανέναν. Βρισκόμαστε επαρχία.

Γνωρίζω προσωπικά στην Αθήνα και επαρχία να το έχουν πάρει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Papakaliati είπε

Ξέρω ζευγάρι που το πήρε , επαρχία, καμία σχέση με κομματικά. 

6 λεπτά πριν, Simeon είπε

Α δεν είναι και τόσο δύσκολο, σε κανονικά κράτη βρίσκουν λύσεις. Δεν θα ανοίξω τέτοια συζήτηση όμως.

Γνωρίζω προσωπικά στην Αθήνα και επαρχία να το έχουν πάρει.

Για να μην παρεξηγηθώ. Το άρθρο του Luben το έβαλα στο πρώτο μου σχόλιο σε φάση μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ποτέ δεν είπα ότι όλοι αυτοί που το πήραν έχουν σχέση με κομματικά νταλαβερια.

Αλλά μην κοροϊδευομαστε. Δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν κάποιοι το έπαιρναν μέσω κομματικών διόδων. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε...

Όσο για το τι μπορεί να κάνει το κράτος, σίγουρα μπορεί να κάνει πολλά, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ασχολείται και πολύ. Και όχι μόνο για το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά γενικά για τις τιμές των ενοικιαζόμενων αλλά και προς πώληση κατοικιών.

Επεξ/σία από laxanoulis
Δημοσ.

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν και τα κάνουν χειρότερα τα πράγματα με αυτά τα προγράμματα, είτε έχει να κάνει με στεγαστικά δάνεια, είτε με ηλεκτρικές συσκευές και ανεβαίνουν οι τιμές.

Μόνο εσκεμμένα μπορεί να γίνεται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, laxanoulis είπε

Για να μην παρεξηγηθώ. Το άρθρο του Luben το έβαλα στο πρώτο μου σχόλιο σε φάση μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ποτέ δεν είπα ότι όλοι αυτοί που το πήραν έχουν σχέση με κομματικά νταλαβερια.

Αλλά μην κοροϊδευομαστε. Δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν κάποιοι το έπαιρναν μέσω κομματικών διόδων. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε...

Όσο για το τι μπορεί να κάνει το κράτος, σίγουρα μπορεί να κάνει πολλά, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ασχολείται και πολύ. Και όχι μόνο για το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά γενικά για τις τιμές των ενοικιαζόμενων αλλά και προς πώληση κατοικιών.

Η άνοδος των τιμών με το που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων που η κρατική παρέμβαση, ειδικά όταν είναι κακά σχεδιασμένη, μπορεί να εχει στην αγορά. 

Το κράτος λοιπον επιδοτεί δάνεια. Τι κανει; Αυξάνει την ζήτηση για σπίτια, γιατί δημιουργεί δυνητικούς αγοραστές που σε αντίθετη περίπτωση δε θα είχαν τη δυνατότητα ή τη θέληση να πάρουν στεγαστικο δάνειο. Με την προσφορά σταθερή, αναμενόμενα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα. 

Η παρέμβαση του κράτους θα πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς σπιτιών, είτε μέσω στοχευμένης μείωσης των βραχυχρόνιων ιδιωτικών μισθώσεων, είτε μέσω της κατασκευής νέων σπιτιών. Οτιδήποτε στοχεύει είτε στην αύξηση της ζήτησης (π.χ. επιδοτήσεις ενοικίου/αγοράς) είτε στον κρατικό έλεγχο των τιμών, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα

Επεξ/σία από ProponitisTouKanape
  • Like 5
Δημοσ.

Έβγαλαν και το πρόγραμμα για ανακαίνιση και καλά για να βγουν και κάποια παλιά διαμερίσματα στην αγορά.

Πώς πήγε αυτό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ProponitisTouKanape είπε

Η άνοδος των τιμών με το που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων που η κρατική παρέμβαση, ειδικά όταν είναι κακά σχεδιασμένη, μπορεί να εχει στην αγορά. 

Το κράτος λοιπον επιδοτεί δάνεια. Τι κανει; Αυξάνει την ζήτηση για σπίτια, γιατί δημιουργεί δυνητικούς αγοραστές που σε αντίθετη περίπτωση δε θα είχαν τη δυνατότητα ή τη θέληση να πάρουν στεγαστικο δάνειο. Με την προσφορά σταθερή, αναμενόμενα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα. 

Η παρέμβαση του κράτους θα πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς σπιτιών, είτε μέσω στοχευμένης μείωσης των βραχυχρόνιων ιδιωτικών μισθώσεων, είτε μέσω της κατασκευής νέων σπιτιών. Οτιδήποτε στοχεύει είτε στην αύξηση της ζήτησης (π.χ. επιδοτήσεις ενοικίου/αγοράς) είτε στον κρατικό έλεγχο των τιμών, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα

Άρα κατασκευή εργατικών κατοικιών και κοντρολαρισμα των Airbnb. Αυτο ουσιαστικά λες στο σχόλιο σου.

30 λεπτά πριν, phanispal είπε

Έβγαλαν και το πρόγραμμα για ανακαίνιση και καλά για να βγουν και κάποια παλιά διαμερίσματα στην αγορά.

Πώς πήγε αυτό;

Το έγραψα πριν σχολιάσεις αλλά δεν είχα πατήσει "Υποβολή απάντησης"... Έχω την ίδια απορία.

Επεξ/σία από laxanoulis
Δημοσ.
1 hour ago, ProponitisTouKanape said:

Έτσι ακριβώς. Ελεύθερη οικονομία και άμεσος κρατικός παρεμβατισμός με πλαφόν σε τιμές, επιδόματα και market pass δεν πάνε μαζί. Όταν ο μέσος Έλληνας αποφασίσει τι πραγματικά θέλει, τότε ίσως σταματήσει και η κάθε κυβέρνηση/αντιπολίτευση τους φθηνούς λαϊκισμούς που περισσότερο κακό προξενούν παρά καλό.

• Like 2
Δημοσ.

5 μελής οικογένεια, πήραμε το εν λόγω δάνειο άτοκο. Αν δεν γινόταν το πρόγραμμα δεν θα αγοράζαμε ποτέ σπίτι στην ζωή μας.

Σπίτια δεν υπήρχαν πολλά στα κριτήρια που ήθελε το πρόγραμμα. 

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...