Προς το περιεχόμενο

Ενδεχόμενο Προβλημα με τη σχολή


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι 3ο έτος και παρότι είμαι "καλός" φοιτητής (χρωστάω λίγα μαθήματα & έχω υψηλό μέσο όρο) νιώθω ότι η σχολή πλεον δεν με γεμίζει καθόλου!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Πανελλήνιες έδωσα το 2021 με καραντίνα και covid-εξαρχής είχα σαν στόχο να περάσω πληροφορική αλλά λόγω δικών μου προσωπικών λαθών και λάθος διαχείρησης του χρόνου δεν πήγα όσο καλά περίμενα! Συγκέντρωσα 13000 μόρια και πέρασα στη 3η μου επιλογή το Τμημα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο! Από την αρχή το τμήμα αυτό δεν μου γέμισε το μάτι (το δήλωσα για να μην πάω επαρχία και με τη σκέψη πως οκ οικονομικά why not) για πολλούς λόγους. Κάποιοι από τους οποίους ήταν το γεγονός ότι λόγω του γεγονότος πως είναι ΜΗ οικονομικό πανεπιστήμιο όπως ΠΑΠΕΙ ή ΟΠΑ πίστευα (μπορεί να είναι κ αλήθεια) ότι θα με άφηνε με λιγότερα εφόδια στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτηση...Ένας ακόμα λόγος ήταν πως κατάλαβα από τις πρώτες μέρες στη σχολή πως οι περισσότεροι εκει μέσα ουσιαστικά δεν ενδιαφέρονται για τα οικονομικά ούτε στο ελάχιστο και έχουν περάσει για πλάκα...απλά για να πουν ότι περασαν κάπου...(κρατήστε τον 2ο λόγο)

Πάμε λίγο στα ακαδημαικά!

Ακαδημαικά λοιπόν τα 2 πρώτα εξάμηνα για μένα πέρασαν αρκετά ευχάριστα και έβλεπα να αντιμετωπίζω τα μαθήματα με πολύ ενδιαφέρον και να διαβάζω πολύ και με χαρά! Είχα παθιαστεί πάρα πολύ με την όλη φάση..αυτό συνεχίστηκε και στο 2ο έτος αλλά σε λίγο μικρότερο βαθμό....
Φέτος όμως όλα άλλαξαν...δεν ξέρω τι πήγε λάθος (οι καταλήψεις??) ξεκίνησα να αδιαφορώ για τη σχολή γιατί έβλεπα καθηγητές πραγματικά χωρίς καμία μεταδοτικότητα-τελείως άναρχες και βαρετές διαλέξεις (απλά διάβαζαν διαφάνειες) και άρχισαν τα μαθήματα και η παρακολούθηση να μου φαίνονταθ τελείως αγκαρεία αφού έβλεπα πως και παρακολουθώντας δεν έβγαζα άκρη αφού οι διαλέξεις όπως είπα δεν είχαν αρχή-μεση κ τέλος (πχ οικονομετρία να λύνει μια άσκηση να την λύνει μισή και μετά να περνάει την επόμενη να την λυνει μισή και να γυρίζει πάλι ξανά πίσω στην πρώτη άσκηση να την ολοκληρώσει) + απουσία εργασιών & projects.Το πρόβλημα είναι οτι έχω μιζεριάσει απίστευτα και δεν θέλω ούτε να τα βλέπω. Με την απουσία project & εργασιών που έχουν να κάνουν με τον πραγματικό κόσμο είναι όλα 100% θεωρητικά, απλά πάρε την εξίσωση και λύσ΄ την ή μάθε την εξής θεωρία του Μαρξ για την οικονομική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει εφαρμογή στην πραγματικότητα ούτε αποκτώ κάποια ικανότητα. Αυτό δεν με γεμίζει καθόλου με ικανοποίηση. Επιπλέον, εφόσον έχω περάσει τον βασικό κορμό με μαθηματικά,στατιστική,μικρο,μάκρο πλεον τα μαθήματα δεν είναι δύσκολα, αλλά οι καθηγητές τα κάνουν τρομερά "δύσκολα" μέσω το πόσο βαριούνται να διδάξουν και να βάλουν κάτι δημιουργικό στον φοιτητή να κάνει πχ εργασία + ότι πλεον για μένα τα μαθήματα του 3ου έτους με εξαίρεση 4 μαθήματα από τα 10 είναι κατί πάρα πολύ χειρότερο: απίστευτα βαρετά και αδιάφορα για μένα. Δεν θέλω ούτε να ακούω για την ύπαρξη τους. Μόνο αυτό με κάνει να αναστενάζω. Ως αποτέλεσμα το διάβασμα έχει γίνει πολύ δύσκολο πλεον και αυτή την εξεταστική μόνο που σκέφτομαι ότι πρέπει να κάτσω να διαβάσω οικονομικά του περιβάλλοντος μια τεράστια ύλη με έναν άθλιο καθηγητή και καμία απολύτως οργάνωση του μαθήματος με κάνει και θέλω να "αυτοκτονήσω" από τη βαρεμάρα...

Σε όλη αυτή τη βαρεμάρα έρχεται να προστεθεί και το άγχος του ν+2 αφού όχι μόνο δεν θέλω να καταλήξω να με διαγράψει η σχολή αλλά δεν θέλω καν να σκέφτομαι έστω και μισή μέρα παραπάνω σε αυτό το τμήμα που έχει καθηγητές που στη κυριολεξία είναι ανύπαρκτοι (κάποιοι δεν πατάνε ποτέ), επι το πλήστων πετσοκόβουν στη βαθμολογία και δεν κινητοποιούνται να βάλουν 1 ΕΡΓΑΣΙΑ στο μάθημα προκειμένου να μάθουμε κάτι "πρακτικό" έστω και να γράφουμε μια μικρή εργασία + φοιτητές που τους βλέπεις και στη κυριολεξία βαριούνται τη ζωή τους στο αμφιθέατρο από το 1ο έτος...

Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν εν τέλει έκανα λάθος στο μηχανογραφικό....

Το ερώτημα είναι αρχικά :
α) Μήπως εν τέλει δεν μου ταίριαζε καθόλου η σχολή;
β) Πως ξαναβρίσκω το κίνητρο να ξανα-διαβάσω γιατί δεν...
γ) Τα μόνα μαθήματα που έβρισκα ενδιαφέροντα είναι τα ποσοτικά μαθήματα (μαθηματικά-στατιστική κ οικονομετρία) , Μικρο & Μακρο και Λογιστική

ΕΧΩ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΡΩΣΤΩ ΗΔΗ 2 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΩ ΤΙΠΟΤΑ!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σαν να βλέπω τον εαυτό μου πριν 2 χρόνια, αλήθεια. Να ξέρεις αυτό το "δεν αποκτώ κάποια ικανότητα, είναι όλα θεωρητικά, απλά πάρε την εξίσωση και λυσ' την", θα έλεγε κανείς ότι έφτιαξα 2ο account. Λέξη προς λέξη έτσι ένιωθα κι εγώ. Επίσης, απλή ανάγνωση διαφανειών από τους καθηγητές και το ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν τους αρέσουν τα οικονομικά και απλά εκεί πέρασαν, είναι trademark των οικονομικων τμημάτων, δεν είναι μόνο το δικό σου.

Κοίτα εφόσον λες ότι σου αρέσουν τα ποσοτικά μαθήματα, δεν είσαι τελείως καμένος όπως ήμουν εγώ. Είσαι στην φάση της σχολής που έχεις μαθήματα που δεν σε ενδιαφέρουν και τόσο και αυτό είναι κανονικό. Όλες οι σχολές έχουν ένα κάρο μαθήματα που πιάνουν διάφορα θέματα και δεν αρέσουν όλα σε όλους. Ακόμα και στην πληροφορική που ήθελες μπορεί εσένα να σου άρεσε ο προγραμματισμός αλλά τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες όχι (ή και το ανάποδο) οπότε τώρα πάλι να σου την έσπαγε.

Πάντως σίγουρα θα βρεις πόσα μεταπτυχιακά που θα εστιάζουν πάνω σε αυτά που σου αρέσουν αλλά για να τα κάνεις πρέπει να πάρεις το πτυχίο προφανώς. Το πρόγραμμα σπουδών σου δεν έχει κατευθύνσεις να διαλέξεις αυτήν που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 ώρες πριν, Con_RoXP είπε

Το πρόγραμμα σπουδών σου δεν έχει κατευθύνσεις να διαλέξεις αυτήν που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου;

Δυστυχώς δεν έχει καμία κατεύθυνση και αυτό αποτελεί πρόβλημα-αν θες να πάρεις κάποια πιο συγκεκριμένη κατευθυνση το κάνεις μέσω μαθημάτων επιλογής

10 ώρες πριν, Con_RoXP είπε

Επίσης, απλή ανάγνωση διαφανειών από τους καθηγητές και το ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν τους αρέσουν τα οικονομικά και απλά εκεί πέρασαν, είναι trademark των οικονομικων τμημάτων, δεν είναι μόνο το δικό σου.

Το ξέρω δυστυχώς κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα οικονομικά σαν επιστήμη και γενικά και απλά πέρασαν για να πουν ότι κάπου πέρασαν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aτυχές το ότι δεν έχετε κατευθύνσεις αλλά έστω κι έτσι προσπάθησε με τα επιλογής να πλησιάσεις όσο γίνεται σε αυτά που σ' αρέσουν. Συνήθως από το 3ο έτος έτσι πάει, αρχίζουν και γενικεύουν τα μαθήματα. Πάντως και οι κατευθύνσεις 4 μαθήματα είναι, πάλι έπρεπε να πάρουμε αρκετά επιλογής που ήταν αδιάφορα αλλά τα στοχεύαμε σχεδόν όλοι επειδή ήταν πιο εύκολα απλά για να συμπληρώσουμε τον αριθμό μαθημάτων για πτυχίο και να φύγουμε. Δεν είσαι σε κάποια περίεργη κατάσταση, έτσι είναι και αλλού οπότε μην απελπίζεσαι, δεν κάνεις εσύ κάτι λάθος.

Προσπάθησε να το δεις το ποτήρι μισογεμάτο. Εφόσον είναι μαθήματα που δεν σου αρέσουν, μήπως δεν είναι και τόσο κακό το ότι δεν έχετε εργασίες; Σκέψου να σε ζαλίζανε να ασχοληθείς με κάτι που δεν σ' αρέσει. Ενώ έτσι, έρχεται η εξεταστική, διαβάζεις, δίνεις, άντε γεια. Συνοπτικές διαδικασίες. Τουλάχιστον εγώ έτσι ένιωθα.

Κλείνοντας, εφόσον με τα οικονομικά γενικά δεν έχεις θέμα, μαζί στα καλά μαζί και στα άσχημα. Μέρος της συγκεκριμένης επιστήμης είναι και πρέπει να τα ξέρεις για να λέγεσαι οικονομολόγος, δεν γίνεται αλλιώς. Όπως είπα ήδη αλλά το τονίζω πάλι και αυτό κράτα: παντού έτσι είναι, δεν κάνεις εσύ κάτι λάθος. Νομίζεις στην πληροφορική ανυπομονούν για τα μαθήματα αλγορίθμων και πολυπλοκότητας; Ό,τι χειρότερο είναι αλλά τι να κάνεις, πρέπει να τα ξέρεις γιατί έχει επιπτώσεις σε ένα πραγματικό σενάριο.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα. Μιλάμε για δεκαετίες -πλεόν- πριν, αλλά κάποτε είχα περάσει κι εγώ αυτή τη φάση και μάλλον αρκετά χειρότερα από σένα. Μερικές σκέψεις από μένα:

- Είναι σχεδόν αδύνατο να σου αρέσουν όλα τα μαθήματα της σχολής σου. Όπως και αργότερα, δε θα σου αρέσουν όλα όσα πρέπει να κάνεις στη δουλειά σου. Αλλά και στη σχέση σου και στις φιλίες σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γουστάρεις. Έτσι είναι η ζωή, αλλά δεν είναι και καμιά καταστροφή. Πάρ'το απόφαση ότι πρέπει να διαβάσεις και μερικά βαρετά μαθήματα και, αν είσαι τυχερός, δε θα χρειαστεί να ασχοληθείς ποτέ ξανά μαζί τους. Η εξειδίκευση γίνεται μετά το πτυχίο, είτε με μεταπτυχιακό είτε στην εργασία σου. Έτσι κι αλλιώς σε λίγα χρόνια μόνο τις βασικές αρχές θα χρησιμοποιείς από το πανεπιστήμιο, τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς.

- Πιθανώς έχεις δίκιο για το επίπεδο των διαλέξεων και των καθηγητών/συμφοιτητών. Θα σου προτείνω κάτι που εγώ το κατάλαβα αφού πήρα το πτυχίο. Στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως και αλλού, υπάρχουν πολλοί άσχετοι και κομπλεξικοί, αλλά υπάρχουν και αστέρια. Βρες το θάρρος και πήγαινε μίλησε με καθηγητές που σου φαίνονται συμπαθείς. Ψάξε με τι ασχολούνται και, αν κάτι από αυτά σε ενδιαφέρει, πήγαινε να τους μιλήσεις. Ζήτα συμβουλές για την καριέρα σου και ρώτα αν υπάρχει κανένα project στο οποίο μπορείς να συμμετάσχεις. Αυτό θα σου αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον, θα δημιουργήσεις δίκτυο γνωριμιών και θα φτιάξεις το βιογραφικό σου. Όταν ήμουν εγώ φοιτητής νόμιζα ότι αυτά τα κάνουν οι τσάτσοι των κομματικών οργανώσεων. Μέγα λάθος! Υπάρχουν και μια χαρά άνθρωποι στα πανεπιστήμια ή τέλος πάντων άνθρωποι με τους οποίους θα ταιριάξεις. Κι αυτοί θέλουν να έχουν φοιτητές που τους νοιάζει και ασχολούνται. Δοκίμασε και δε θα χάσεις, ακόμα κι αν κάποιοι τελικά δεν σου απαντήσουν.

- Το ίδιο ισχύει και για τους συμφοιτητές σου. Προσπάθησε να βρεις 2-3 που να θέλουν να προχωρήσουν και δεν είναι στη σχολή για αγγαρεία. Θα σε βοηθήσει πολύ στο να δεις τα πράγματα αλλιώς.

- Επειδή λες ότι κλαις από τα νεύρα κάθε μέρα. Μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά μπορεί και να είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι μια βοήθεια στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Πάλι σου μιλάω εκ πείρας. Τα πράγματα στον κόσμο είναι συνήθως σκατά. Αλλά συνήθως μπορούμε να δούμε τον τελικό στόχο ή τα θετικά και να προχωράμε. Όταν έχεις εύθραυστη ψυχική υγεία, αυτά τα σκατά γίνονται αφόρητα και μπλοκάρεις. Συχνά μια μικρή βοήθεια μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Σκέψου το.

Καλή συνέχεια!

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 μαθήματα χρωστάς, relax. Δεν εγινε και τίποτα. Επισης τα περιστατικά που περιγράφεις είναι συνηθισμένα ακόμα και σε πιο "γκλαμουράτες" σχολές, με τους αδιάφορους καθηγητές, τις χάλια διαλέξεις κ.ο.κ. Έχεις κάτω απο 2 χρόνια, ξεμπέρδεψε με το πτυχίο σου και κάνε ένα μεταπτυχιακό πάνω ακριβώς σε ο,τι σου αρέσει. Κι επίσης χώσου να κάνεις καμία καλη πρακτική (όχι δημόσιο π.χ.). 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...