Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 4

Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 2,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Στις 29/7/2024 στις 11:25 ΠΜ, Vaguras είπε

Update για το TCL Miracle III 18K της αδελφής μου.

Μπηκε tapo p110 και ξεκίνησε η μελέτη την περασμένη Παρασκευή. Μίλησα με την αδελφή μου και μου είπε ότι σεταρισμένο στους 28 βαθμούς και με ανεμιστήρα 4/5 καίει 1700 Watt.

Της είπα να το γυρίσει στο fan auto Και να το παρακολουθεί μέχρι να παώ απο εκεί. Σημειωτεόν ότι δεν το δούλευε όλη μέρα επειδή έλειπαν και το ξεκίνησε νωρίς το απογευμα στο σαλόνι. Από τις 5 μέχρι τις 7μιση που πήγα έκαιγε σταθερά 1750 watt.

Φτάνω στο σπίτι, και τι να δω; έχουν ανοιχτές τις ενδιάμεσες πόρτες απο το σαλόνι προς τα υπνοδωμάτια το χώλ και την κουζίνα!!! Καλά λέω με ένα 18αρι θέλετε να καλύψετε 70 τ.μ. ;;;

Κλείνω τις πόρτες και αφήνω μόνο σαλόνι και χωλ περίπου 30 τ.μ. Τσεκάρω την εγκατάσταση, ανεβαίνω και ταράτσα, υποδειγματική δουλειά, σωστές καμπύλες και μέτρα, αντικραδασμικά  στις βάσεις, αθόρυβη η εξωτερικη μονάδα. Κατεβαίνω κάτω και στήνω θερμόμετρα: Θερμοκρασία χώρου 27 βαθμοί στα 3-4 μέτρα απο το κλίματιστικό. Θερμοκρασία εισερχόμενου αέρα στα φίλτρα 29-29,5. Εξερχόμενος αέρας στις περσίδες 13 βαθμοί. Εξωτερική θερμοκρασία 31,5. Θερμοκρασία στο ταβάνι 30 βαθμοί (είπαμε αμόνωτη ταράτσα απο πάνω). Στα 20 λεπτά με κλειστές τις πόρτες και ανεμιστήρα auto, έπεσε η κατανάλωση και σταθεροποιήθηκε απο τα 1750 σε 790 Watt. Όχι και πολύ χαμηλά, αλλά δεδομένων των συνθηκών χωρίς μονωση όλη η πουλακτοικία, μια χαρά το βρίσκω.

Πήρα πριν 1,5 εβδομάδα το ίδιο κλιματιστικό σε 12άρι και η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι άκρως θετική! 

Επειδή είμαι τελευταίος όροφος(όχι μόνο αυτό) η θερμοκρασία στο δωμάτιο ήταν 34-35 βαθμούς! Είχα μόνο στο σαλόνι κλιματιστικό( Morris Fresh Air). Όπως καταλαβαίνεις όταν δούλεψε το TCL είχε λογικά στην αρχή υψηλή κατανάλωση 1650W και για κάποιες ώρες δούλευε στα 1100+. Το άφησα όλο το 24ωρο ανοιχτό επειδή γνώριζα ότι έχει δύσκολο έργο, κι όμως μετά από 7 ώρες κατάβηκε στα 700w και έφτασε το βράδυ στα 150W και θερμοκρασία δωματίου 26,7 βαθμούς με ρύθμιση στους 27! Από τότε δεν είδα ποτέ πάνω από 700watt κατανάλωση! Να σημειώσω πλέον το κλείνω το πρωί 07:00 περίπου και ανοίγει πάλι στις 12:00 περίπου το μεσημέρι.   

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, Specs είπε

Exoυν βγαλει νεα εκδοχη με το ιδιο ονομα κ βελτιωμενη?

Δεν το έγραψα καλά, εννοώ ότι το επόμενο του μοντέλο που είναι το yukai και είναι στο κάτω άκρου, φαντάσου αυτό.

μια κ βγαίνει ο μήνας εδω καταναλώσει περίπου 280 κιλοβατώρες για τον κλιματισμό 100τμ συνεχούς κατά 90% 24ωρης λειτουργίας με 3*10αρια yukai+ 16αρι haori 

το μεγάλο αναλογικά καταναλώνει αρκετά λιγότερο σε σχέση με τα μικρά ενώ φύγει μεγαλύτερο χώρο ( τμ/kw).πχ αναλογικά το μεγάλο σε ίδια μέρα με 5kw όλη μέρα ,τα μικρά θα έχουν γύρω στα 2-2.5kw

τα μικρά σε 10τμ με ανοιχτές τις πόρτες στο χωλ(περίπου 6-7τμ), το μεγάλο σε 40+τμ

στην ψύξη θα περίμενα κάτι λιγότερο αλλά οι θερμοκρασίες ήταν φέτος το κάτι άλλο όλο το καλοκαίρι και αυτό συνεχίζεται 

σε τρόπο λειτουργίας είναι υποδειγματικά όλα, αθόρυβα και χωρίς κρακ κλπ

Ανεβασα το εξελ με τις μετρησεις https://docs.google.com/spreadsheets/d/1y7Y_H_xMZi6n3H3t4XowOVJZsqkrpHBpwOpKq0LRnOQ/edit?usp=sharing

Σε καθε καρτελα (φυλλο) τα αποτελεσματα ειναι ταξινομημενα στην στηλη που εχει το μπλε χρωμα στην επικεφαλιδα.

Υπενθυμιζω τα μοντελα που εχω: Daikin Sensira 12,Daikin Perfera 9, Haier Tide Green 9, Toshiba Seiya/Mirai Plus 10. Α ναι, θα προστεθει και το General Electric 9, oταν παραλαβω θερμομετρα(γιατι πρεπει να ειναι σε ολα τα θερμομετρα επανω τους οταν λεμε μετραμε 37 εξωτερικη, την ιδια στιγμη καταγραφω ταυτοχρονα.

Στο πρωτο φυλλο ειναι ταξινομημενες ως προς τον SEER βαθμο αποδοσης (EER για την ακριβεια) απο το μεγαλυτερο (καλυτερο) προς το χειροτερο.
Στο δευτερο φυλλο ως προς την παροχη αερα απο την μεγαλυτερη προς την μικροτερη, γιατι η συγκριση μετρησεων του ενος στο High του ανεμιστηρα με το αλλο στο αθορυβο, ειναι αδοκιμη. Αλλωστε οι αναφορες των εταιριων ειναι μονο στην μεγιστη ταχυτητα.
Στο τριτο φυλλο ως προς την Εξωτερικη θερμοκρασια (απο τους 37 προς τα κατω)μιας κ η αποδοση εξαρταται αμεσα απο αυτη.
Στο τεταρτο φυλλο ως προς την Καταναλωση Watt απο την μικροτερη στην μεγαλυτερη, οπου φαινεται η ελαχιστη που καταφερε να κατεβει το καθε κλιματιστικο.Σαφεστατα δεικτης που καθοριζει την αποδοση των κορυφαιων EER.
Τελευταιο φυλλο ως προς την θερμοκρασια του αερα εξαγωγης(διπλα του η υγρασια %) απο το πιο ψυχρο στο πιο θερμο.Ετσι γινεται η οικονομια στα Ιnverter με την θερμοκρασια εξοδου οσο γινεται πιο κοντα στην εισοδου.

Το Haier που συμπεριφερεται σαν on-off στην θερμοκρασια εξοδου αερα που ειναι σαν να βγαζει παγο ως προς τα αλλα, μιας κ δεν μπορει να κατεβασει τα ελαχιστα watt,  καταβαραθρωνεται στον βαθμο αποδοσης, αν και για καποιους με αραιη χρηση θα ειναι πιο προτιμητεο.

Aλλα την ιδια συμπεριφορα θα εχουν αν σε οποιοδηποτε κλιματιστικο απλα κατεβασουν στο ελαχιστο, πχ 16, την ζητουμενη.

Απολαυστε υπευθυνα κ κραξτε ανελεητα σε οτι λαθος βρειτε, εχουμε κ εγγυηση...

Αν καποιος δεν μπορει να το δει το εξελ, μου το λεει κ ανεβαζω φωτο (σε spoiler)

• Like 3

43 minutes ago, liakjim said:

@Specs μήπως έχει κάποιο θέμα το toshiba;

δεν νομιζω...θα φανει στο ετησιο αορατο σερβις που κανω χωρις να ερθει ο τεχνικος καν! θα το κανω κανονικα φετος κ οχι για την αποδειξη της εγγυησης μιας κ εχει δουλεψει πλεον αρκετα.

πάντως το YUKAI  που έβαλα δεν υπάρχει κανενα on off , παίρνει σειρά  και το διπλανο δωμάτιο , ''κοράκι style '' για Οκτώβριο -Νοέμβριο που θα κανει το 20% και  μαζί την δωρο επιταγή ανακύκλωσης 50 ευρω ..

Σήμερα βάλαμε μπροστά ένα Mitsubishi Heavy Diamond 12ρι. Μοντέλο SRK/SRC-35ZSX-WF με το WiFi module. Χώρος που βγάζει περίπου 4500BTU απώλειες οπότε θεωρητικά έχει αρκετό αέρα.

Η επιλογή έγινε για dual rotary, την πλακέτα με το coating και το οτι το μηχάνημα το δουλεύουν στα βαλκάνια με σοβαρή επιτυχία με σκοπό να ακολουθήσει αρκετά χρόνια, γιατί ήταν και αλμυρό όπως και να το κάνουμε. Θα μας κρυώσει όσο χρειάζεται μιας και για τον χειμώνα έχω άλλη λύση, αν και είναι αρκετά δυνατό και εκεί.

Το F στο μοντέλο υποδεικνύει ενσωματωμένο το WiFi module, κάτι που ξεκίνησε απο το MY2022 μιας και πιο πριν έπρεπε να πάρεις module και ό,τι συνεπάγεται. Η εφαρμογή είναι η καινούργια M-air και δεν φαίνεται να έχει σχέση με την Intesis του παρελθόντος. Φοβόμουν λίγο τι θα μου έρθει (παλιό μηχάνημα με module πχ), αλλά κι όμως ο έμπορος με τον εισαγωγέα κάνανε το 1-2: κατασκευή Ταϊλάνδη 3/2024.

Πρώτες εντυπώσεις:

Εγκατάσταση:

Μπήκαν σωληνάκια της Χαλκόρ με μόνωση, λόγω απόστασης πήρε 7.5 μέτρα (έτσουξε).

Έβαλε το ένα φίλτρο για τα αλλεργιογόνα ανάποδα, το τσέκαρα μετά για να βεβαιωθώ και ως γνωστόν όσο ψάχνεις βρίσκεις.

Δεν μου άρεσε - αν και επέμεινα - η ξεπέτα της αντλίας. Μέτρησα σκάρτα 12-13 λεπτα και δεν πρόλαβα να δω το μανόμετρο πριν το τσαφ. Η δικαιολογία ήταν οτι επειδή είναι ξερός ο καιρός δεν μένει υγρασία στις σωληνώσεις (οκ, αλλά και όχι οκ).

Του ξέφυγε ένα καλό κομμάτι που έχει μείνει γυμνός χαλκός στις βάνες και μάλλον θα το διορθώσω μόνος μου, είδα ήδη οτι σουρώνει υγρασία απ'το σημείο.

Wifi / app:

WiFi εάν είσαι λίγο του IoT, δεν σε προβληματίζει η αρχική εγκατάσταση. Έχω ξεχωριστό SSID γι'αυτό, δεν αντιμετώπισα κάτι σοβαρό. Θέλει λίγη προετοιμασία με το τηλεχειριστήριο, αλλά όλα πήγαν καλά εκεί.

Μου κάνει κάτι χαζά η εφαρμογή, κάποια στιγμή σε android κρέμασε και έσκαγε συνέχεια, έστρωσε με ένα clear data. Σε iPhone ξελογκάρε το cloud χωρίς λόγο, αλλά θα το δω καλύτερα όλο αυτό πριν βγάλω συμπέρασμα.

Screenshot_2024-07-30-21-58-57-323_jp_co.mhi_mth.smartmair.jpg.3c0bcf0aa502d9bdc2fc003b7b6f11e2.jpg

Μηχάνημα

Αθόρυβο. Μέσα - έξω. Η τρίτη σκάλα ξεκινάει να ακούγεται και η 4η σου δείχνει οτι είναι εδώ, αναμενόμενα. Οι άλλες, ανύπαρκτες.

Τα πλαστικά του με τρόμαξαν λίγο, έχει και έναν πολύπλοκο μηχανισμό για να ανοίγει αλλά μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει ΤΙΠΟΤΑ, ούτε κρατς/κρουτς ούτε μοτεράκια να παλεύουν με τις περσίδες κλπ. Απλά κινούνται.

Απο κατανάλωση, το ειδα με μάτι κουζίνας ανοιχτό να χτυπάει 1200W για να κρατήσει 26 βαθμούς, ενώ σε πιο χαλαρά μέχρις στιγμής 220W. Υπόψη η μόνωση είναι μέτρια και είμαι λίγο καννίβαλος γιατί το θέλω και για υπνοδωμάτιο οπότε αφήνω πόρτα ανοιχτή. Προς το παρόν έχω ένα καλούτσικο μετρητικό χωρίς WiFi, μέχρι να αποφασίσω ποιό Shelly θα θυσιάσω και να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρα.

To be continued..

• Like 5
  • Thanks 1

Οσοι δεν θελετε να ψαχνετε τυπους, υπολογισμους κλπ αλλα εχετε μετρητη καταναλωσης ρευματος και  δυο θερμο-υγρομετρα (πχ Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2,  NUN4126GL), των 5ε εκαστο , ριχνετε ενα ερωτημα στο chatgpt.com αφου αλλαξετε μονο τα κοκκινα νουμερα με τα δικα σας, θερμοκρασιας και υγρασιας εισοδου στο κλιματιστικο και εξοδου στην περσιδα καθως κ απο το βιβλιο κατασκευαστη την παροχη αερα σε κυβικα μετρα/ωρα για την συγκεκριμενη ταχυτητα ανεμιστηρα που θα το ρυθμισετε(οχι αυτοματη κ οχι πριν σταθεροποιηθουν για κανα 10λεπτο οι ενδειξεις θερμουγρομετρων). 

Ποια είναι η Ψυκτική Απόδοση(TC) σε Btu/ώρα και Kw,  για ένα κλιματιστικό με θερμοκρασία και υγρασία εισόδου

27°C 55%

και έξοδο

13°C 80%

και Παροχή Αέρα

491 m3/h

και ποιος είναι ο Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης(Energy Efficiency Ratio-EER) σε Kw για κατανάλωση 500w;

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Specs είπε

Οσοι δεν θελετε να ψαχνετε τυπους, υπολογισμους κλπ αλλα εχετε μετρητη καταναλωσης ρευματος και  δυο θερμο-υγρομετρα (πχ Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2,  NUN4126GL), των 5ε εκαστο , ριχνετε ενα ερωτημα στο chatgpt.com αφου αλλαξετε μονο τα κοκκινα νουμερα με τα δικα σας, θερμοκρασιας και υγρασιας εισοδου στο κλιματιστικο και εξοδου στην περσιδα καθως κ απο το βιβλιο κατασκευαστη την παροχη αερα σε κυβικα μετρα/ωρα για την συγκεκριμενη ταχυτητα ανεμιστηρα που θα το ρυθμισετε(οχι αυτοματη κ οχι πριν σταθεροποιηθουν για κανα 10λεπτο οι ενδειξεις θερμουγρομετρων). 

Ποια είναι η Ψυκτική Απόδοση(TC) σε Btu/ώρα και Kw,  για ένα κλιματιστικό με θερμοκρασία και υγρασία εισόδου

27°C 55%

και έξοδο

13°C 80%

και Παροχή Αέρα

491 m3/h

και ποιος είναι ο Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης(Energy Efficiency Ratio-EER) σε Kw για κατανάλωση 500w;

Κάνε και ένα τεστ στα υγρασιομετρά σου. Στο σπίτι μπορείς πολύ εύκολα με το επιτραπέζιο αλάτι να δεις την περιοχή του 75%

-> https://ruuvi.com/how-to-calibrate-a-hygrometer-or-air-humidity-sensor/

Υπάρχουν προφανώς και άλλα άλατα για διαφορετικές τιμές αρκεί να τα βρεις (δύσκολο) ->

https://www.semanticscholar.org/paper/Method-of-Using-Saturated-Solution-of-Salts-for-and-Poudalov-Mazur/f38c50697eff32f13884041422eb85f941063ea1

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, liakjim said:

Κάνε και ένα τεστ στα υγρομετρά σου. Στο σπίτι μπορείς πολύ εύκολα με το επιτραπέζιο αλάτι να δεις την περιοχή του 75%

εκεινο που με προβληματιζει , ειναι πως τα συγκεκριμενα xiaomi monitor 2, αλλαζουν ταχυτατα τις ενδειξεις υγρασιας, ενω οσα αλλα εχω, επισης με ελβετικο σενσορα, αργουν παρα παρα πολυ...

ΥΓ νομιζω εχεις και το xiaomi version απο το στρογγυλο με την καταγραφη που κανει σε εξελ?

Επεξ/σία από Specs

25 minutes ago, cmaniac said:

Σήμερα βάλαμε μπροστά ένα Mitsubishi Heavy Diamond 12ρι. Μοντέλο SRK/SRC-35ZSX-WF με το WiFi module. Χώρος που βγάζει περίπου 4500BTU απώλειες οπότε θεωρητικά έχει αρκετό αέρα.

4500 btu απώλειες και χτύπησες 12άρι?

7 λεπτά πριν, Specs είπε

νομιζω εχεις και το xiaomi version απο το στρογγυλο με την καταγραφη που κανει σε εξελ?

Spoiler

Μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο. Ταχύτατο και ακριβέστατο, μακάρι να είχα πάρει περισσότερα τότε που υπήρχαν.

viber_image_2024-07-30_22-33-25-800.jpg.4c492ef59ee01e24c3011f2e0a0ee0a8.jpg

34 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Μοντέλο SRK/SRC-35ZSX-WF

Αν αυτά τα διαγραμματάκια seer που φτιάχνω έχουν έστω και μια μικρή επαφή με την πραγματικότητα, μιλάμε για μοντέλο από τα top και σίγουρα από το πάνω πάνω ράφι. Πόσο πήγε ; 

pubchart?oid=1968932572&format=image

5 minutes ago, liakjim said:

Ταχύτατο και ακριβέστατο, μακάρι να είχα πάρει περισσότερα τότε που υπήρχαν.

Εχω δυο, τα οριτζιναλ Qingping κ παρολο που τα εβαλα στο κλιματιστικο κ με τον σενσορα να τον χτυπαει ο αερας, αργει ισως κ μια ωρα για να αλλαξει η υγρασια...σε ολες τις αλλες περιπτωσεις αμεσως η θερμοκρασια τουλαχιστον. Δεν ξερω τι φταιει, Παντως υπαρχουν ακομη, εδω δεν ξερω αλλα εκει ναι https://www.amazon.de/dp/B099ZK3XYW?th=1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...