Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προφανώς, ένα κλιματιστικό που μπορεί να φτάσει σε χαμηλό "ρελαντί" έχει την ικανότητα είτε να θερμάνει σε πολύ λίγο χρόνο είτε να διατηρήσει σε σταθερή ζεστή θερμοκρασία πολύ πιο άνετα, συγκριτικά με ένα άλλο με ελάχιστα πχ τα 600-700w. 

• Like 1
  • Απαντ. 7,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Vstromrider είπε

Αν διαβασει καποιος την συζήτηση, ειναι το μοναδικο κριτήριο. Οχι τι αποδιδει σε θερμανση σε αυτο το "χαμηλα" που κατεβαινει. Το ποτε θα ζεστανει τον χωρο, πως θα κρατησει την θερμοκρασια αν ανοιξεις το σπιτι, ποτε θα το ξαναζεστανει δεν το αναφέρει κανεις. Μόνο το ποσο χαμηλα μπορει να ριξει την καταναλωση , πριν κλεισει ο συμπιεστης. Παρακολουθω τον αγωνα για το αν κατεβαινει στα 300watt, 250 ή 200 watt και δεν καταλαβαινω πραγματικα τον λόγο.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα 

Δημοσ.
23 ώρες πριν, dimostr είπε

Όταν η εξωτερική περνάει τους 18 βαθμούς ενεργοποιούνται οι προστασίες και τα p mode παύουν να δουλεύουν 

22 ώρες πριν, uncle_nontas είπε

Ακριβώς. Και για αυτό δεν είναι κ λύση της προκοπής.

22 ώρες πριν, dimostr είπε

Τα έχουμε πει αυτά , σκέψου ότι σε άλλα κινέζικα δεν έχεις ούτε αυτή τη λύση και επιπλέον σκέψου ότι στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες από 12-18 τον χειμώνα αποτελούν ίσως το 90% της περιόδου , οπότε είναι μια αποτελεσματική λύση σε σχέση με κάποιες άλλης μάρκας αγοράς κλιματιστικού 

Καλησπέρα σε όλους. @dimostr αν θέλεις εξήγησε μου τι είναι αυτές οι προστασίες που αναφέρεις ότι ενεργοποιούνται πάνω από 18C, γιατί στα δικά μου τα 9αρια δεν μπορώ να παρατήρησω κάποια διαφορά. Πρέπει να προσέξω κάτι; Ευχαριστώ εκ προτέρων. _Viber_2025-03-08_15-05-32-416.jpg.a8c8be05a03f9642b451bd5ac77ac1d0.jpgτων

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mikemarios είπε

Καλησπέρα σε όλους. @dimostr αν θέλεις εξήγησε μου τι είναι αυτές οι προστασίες που αναφέρεις ότι ενεργοποιούνται πάνω από 18C, γιατί στα δικά μου τα 9αρια δεν μπορώ να παρατήρησω κάποια διαφορά. Πρέπει να προσέξω κάτι; Ευχαριστώ εκ προτέρων. _Viber_2025-03-08_15-05-32-416.jpg.a8c8be05a03f9642b451bd5ac77ac1d0.jpgτων

Έχουμε δει και εγώ προσωπικά στο Kuro που έχω ότι όταν η θερμοκρασία έξω περνάει τους 18 βαθμούς το κλιματιστικό ανεβάζει την κατανάλωση του στα επίπεδα κατανάλωσης όταν δεν έχει ενεργοποιημένα τα p modes εμένα πχ το, έχω στο po με κατανάλωση 165 watt και πάει στα 400 watt με προσπάθεια να πιάσει την ζητούμενη και να σβήσει , δεν παθαίνει τίποτα αλλά αν στο κάνει θα σκασεις από τη ζέστη και θα κάψει παραπάνω kWh , 

Τη θερμοκρασία έξω με τι την μετράς , μήπως το θερμόμετρο το χτυπάει ο ήλιος κάποια στιγμή ? 
Αυτή είναι η θερμοκρασία με βάση κάποιον μετερεωλογικό σταθμό στη περιοχή ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α οκ κατάλαβα. Σ' ευχαριστώ. Τις θερμοκρασίες τις μετράω με ψηφιακό θερμόμετρο που είναι σε σκιερό σημείο στο μπαλκόνι. Στη δικιά μου περίπτωση (εννιαράκια kenzo) δεν έχουν βγει από τα P- modes μέχρι στιγμής. Θα το παρακολουθώ όμως. Ο μετεωρολογικός σταθμός της περιοχής μου είναι αυτός https://penteli.meteo.gr/stations/aridaia/

Μπορεί να παίζει ρόλο τελικά τι διαβάζει το αισθητήριο θερμοκρασίας της εξωτερικής μονάδας. Στη δική μου περίπτωση οι εξωτερικές έχουν βόρειο-βορειοανατολικό προσανατολισμό και ο ήλιος τις βλέπει μετά το μεσημέρι.

Επεξ/σία από mikemarios
Δημοσ.
8 hours ago, Pan_K said:

Καλημέρα. Θύμισέ μου, έχεις καλή μόνωση στον χώρο σου; Επίσης, η αίσθηση θερμοκρασίας σε σημεία πιο απομακρυσμένα από το κλιματιστικό ποια είναι; Έχεις μετρήσει αν η θερμότητα διανέμεται ομοιόμορφα στον χώρο όταν λειτουργεί σε τόσο χαμηλά watt; Νομίζω πάντως ότι το COP του σε χαμηλά watt είναι αρκετά ψηλό (δεν θυμάμαι νούμερα, αλλά νομίζω μπορεί να είναι 8 ή 9), οπότε η αποδιδόμενη ισχύς του στον χώρο μπορεί να είναι 4000BTU και να μην βγάζει τελικά τόσο κρύο αέρα. Απλά αναρωτιέμαι αν με χαμηλή παροχή αέρα έχεις ομοιόμορφη ζέστη στον μεγάλο χώρο σου. 

Ναι, το διαμέρισμα ειναι πολυ καλα μονωμενο. Ο χωρος του ASEG24KMTE ειναι 60τμ, ζητούμενη παντα 24 και Fan Quiet. Στα 6μ εχω 22-23 θερμοκρασια ολο το χειμωνα, ότι και να κανει έξω εδώ στην Πάτρα και γενικα η αισθηση του χωρου ειναι αψογη.

4 hours ago, Vstromrider said:

Αν διαβασει καποιος την συζήτηση, ειναι το μοναδικο κριτήριο. Οχι τι αποδιδει σε θερμανση σε αυτο το "χαμηλα" που κατεβαινει. Το ποτε θα ζεστανει τον χωρο, πως θα κρατησει την θερμοκρασια αν ανοιξεις το σπιτι, ποτε θα το ξαναζεστανει δεν το αναφέρει κανεις. Μόνο το ποσο χαμηλα μπορει να ριξει την καταναλωση , πριν κλεισει ο συμπιεστης. Παρακολουθω τον αγωνα για το αν κατεβαινει στα 300watt, 250 ή 200 watt και δεν καταλαβαινω πραγματικα τον λόγο.

Εχεις ενα δικιο στο οτι μπηκε ενα ξερο διαγραμμα λες και ειναι μονο για τα χαμηλά του. Στην περιπτωση μου ομως οχι. Υπαρχει προιστορια, το ASEG αντικατέστησε ενα MIDEA AEP 24 στον ίδιο χωρο, το οποίο εκαιγε τα αντερα του, με 600w ελάχιστα. Πλέον εχω το ίδιο -αν οχι καλύτερο- αποτελεσμα με πολυ λιγότερη καταναλωση, χωρις on-off και ξέγνοιαστα. Ότι αναφέρεις πιο πάνω τα κάνει με ευκολία όταν χρειαζεται.  Αν ψαξεις παλια ποστ έχει πολυ ψωμι.

@alexdeskas@liakjim

Θερμοκρασίες περσίδα. (εξωτερικες 9-16)

Screenshot2025-03-08at17-50-45InfluxDBHomeAssistant.png.c4f850e127cbf102384a7bc45a79541e.png

3 hours ago, liakjim said:

Αμ το μάθαμε 😄

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Vstromrider είπε

Κατά την γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό κατ' αρχήν, ένα κλιματιστικό inverter να είναι πράγματι inverter. Ακριβώς για την θερμική άνεση του χώρου που προσφέρει, χωρίς να υπάρχουν αυξομειώσεις στην θερμοκρασία και φυσικά για την οικονομία στην θέρμανση, αν σκεφτούμε πού έχει πάει η κιλοβατώρα και πού θα φτάσει έτσι όπως πάει. Αν κόβει ψηλά στα watt, η συμπεριφορά του δεν είναι σαν inverter και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμα και προβλήματα υγείας, κυρίως το καλοκαίρι και ειδικά τα βράδια. Όσο αφορά την απόδοση, έχει αναφερθεί πολλάκις ότι τα κλιματιστικά που κατεβαίνουν χαμηλά σε watt έχουν πολύ ισχυρή απόδοση σε αυτό το εύρος κατανάλωσης και πως ο αέρας γίνεται αισθητός ως χλιαρός κυρίως όταν έχουμε αυξημένη ταχύτητα ανεμιστήρα. Και όλα αυτά τα λέω ως κάποιος που δεν θεωρεί το ινβερτάρισμα στα χαμηλά watt ως πανάκεια.

Τώρα για όλα τα άλλα θέματα που θίγεις, έχουν γίνει εκτενείς αναφορές κατά διαστήματα. Εγώ για παράδειγμα έχω παραθέσει αρκετά γραφήματα με τις θερμοκρασίες, τα defrost και τον χρόνο που παίρνει σε ένα κλιματιστικό να ζεστάνει πχ έναν χώρο από 6 στους 20 με 0 βαθμούς εξωτερική και 90% υγρασία. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικό επίσης αν μοιραζόσουν τις εμπειρίες σου πάνω σε αυτό το θέμα για να ενισχύσεις το επιχείρημά σου και να εμπλουτίσουμε και εμείς τις γνώσεις μας.

ΥΓ. Νομίζω πάντως πως χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και πειραματισμούς που να αναφέρονται στον χρόνο που πήρε πχ σε ένα κλιματιστικό να ανεβάσει ή κατεβάσει την θερμοκρασία κατά πχ 4 βαθμούς και τις κιλοβατώρες που χρειάστηκε για να το πετύχει. Και όχι μόνο συγκριτικά διαγράμματα σε συνθήκες διατήρησης ενός χώρου σε σταθερή θερμοκρασία.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
6 hours ago, Vstromrider said:

Na συμπληρωσω σε οσα ειπαν αλλοι:

βασικη προυποθεση για να πιασει το ρελαντι του το κλιματιστικο (καθε ενα εχει ξεχωριστο, αλλα μιλαμε για νουμερα κατω απο 200w ,οπου εκτοξευεται ο COP (βαθμος αποδοσης) του,) ειναι να εχει ηδη ερθει σε εξισορροπηση η θερμοκρασια του χωρου με αυτη που ζηταμε,

ΑΛΛΑ αυτα εχουν νοημα μονο σε συνεχη λειτουργια ( η εστω τις περισσοτερες ωρες του 24ωρου).

Αν καποιος το θελει για "αεροθερμο" ουσιαστικα για περιστασιακη χρηση ,δεν διαφερει απο ενα on-off , εκτος απο τα τεχνολογικα μπιχλιμπιδια των τελευταιων 10-15 χρονων.

• Like 1
Δημοσ.

Αξίζει να έχεις 1 εξωτερική μονάδα αντί 2 για εξοικονόμηση χώρου; Ή χάνεις σε λειτουργικότητα;

Θέλουμε να βάλουμε δύο νέα κλιμαστικά τα οποία θα ενώνονται σε μία εξωτερική και δεν ξέρουμε εάν αξίζει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 minutes ago, Gatoskylo8 said:

Αξίζει να έχεις 1 εξωτερική μονάδα αντί 2 για εξοικονόμηση χώρου; Ή χάνεις σε λειτουργικότητα;

Θέλουμε να βάλουμε δύο νέα κλιμαστικά τα οποία θα ενώνονται σε μία εξωτερική και δεν ξέρουμε εάν αξίζει.

To βασικο κατα ειναι αν συμβει βλαβη στην εξωτερικη, δεν δουλευει κανενα απο τα δυο.

Το βασικο υπερ, με μια εξωτερικη μοναδα ο χωρος που τυχον δεν περισσευει εξωτερικα, θα ειναι ο μισος.

Επεξ/σία από Specs
  • Thanks 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, liakjim είπε

Η ταπεινή μου άποψη:

Δεν είναι ούτε αγώνας ούτε αυτοσκοπός η χαμηλή κατανάλωση. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της συσκευής που θέλει να λέγεται inverter και διαφημίζεται από τον κατασκευαστή της ως η πλέον οικονομική λύση στην θέρμανση ή στην ψύξη.

Αν είναι να αγοράζουμε 12αρια inverter ταχα για να κάνουμε οικονομία και αυτά δεν μπορούν να πέσουν κάτω από 600 watt, μια χαρά ειμασταν και με το παλιο on-off, περίπου την ίδια κατανάλωση έχουν με το άναψε-σβησε. 

Το inverter το αγοράζουμε για να το λειτουργούμε πολλές ώρες συνεχόμενα (καλύτερα πολλές μέρες συνεχόμενα) και για να κάνουμε σημαντική οικονομία ενώ ταυτόχρονα ζεσταινομαστε πραγματικά. 

Από την άλλη πλευρά,  δεν βλέπω τον λόγο να αγοράσω ένα high end inverter για να το λειτουργώ 3 και 4 ώρες την ημέρα. Και σε αυτή την περίπτωση πάλι πετάω τα λεφτά μου. Τα 1000+ επιπλέον ευρώ που δαπανησες σε σχέση με ένα "ταχα inverter " δεν θα σου επιστραφούν ποτέ πίσω. 

Αν δεν είχα ήδη εγκατεστημένο λέβητα αερίου με ενδοδαπεδια,   σίγουρα θα είχα επενδύσει σε perfera, daiseikai, fujitsu κλπ. Γιατί δεν μιλάμε για αγορά, αλλά για επένδυση.

Σκέψου να ζεσταινεσαι με 4 kwh ημερησίως!

Το 12αρι yukai μας καλύπτει απόλυτα και σε θέρμανση και σε ψύξη, απλά τον χειμώνα το λειτουργούμε πολύ λιγότερο σε σχέση με το καλοκαίρι. Δεν υπήρχε λόγος να επενδύσουμε σε κάτι καλύτερο, γιατί και εδώ επίσης τα νούμερα είναι αμείλικτα και η επένδυση θα πήγαινε στράφι. 

• Like 2
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, verlemakos είπε

Η ταπεινή μου άποψη:

Δεν είναι ούτε αγώνας ούτε αυτοσκοπός η χαμηλή κατανάλωση. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της συσκευής που θέλει να λέγεται inverter και διαφημίζεται από τον κατασκευαστή της ως η πλέον οικονομική λύση στην θέρμανση ή στην ψύξη.

Αν είναι να αγοράζουμε 12αρια inverter ταχα για να κάνουμε οικονομία και αυτά δεν μπορούν να πέσουν κάτω από 600 watt, μια χαρά ειμασταν και με το παλιο on-off, περίπου την ίδια κατανάλωση έχουν με το άναψε-σβησε. 

Το inverter το αγοράζουμε για να το λειτουργούμε πολλές ώρες συνεχόμενα (καλύτερα πολλές μέρες συνεχόμενα) και για να κάνουμε σημαντική οικονομία ενώ ταυτόχρονα ζεσταινομαστε πραγματικά. 

Από την άλλη πλευρά,  δεν βλέπω τον λόγο να αγοράσω ένα high end inverter για να το λειτουργώ 3 και 4 ώρες την ημέρα. Και σε αυτή την περίπτωση πάλι πετάω τα λεφτά μου. Τα 1000+ επιπλέον ευρώ που δαπανησες σε σχέση με ένα "ταχα inverter " δεν θα σου επιστραφούν ποτέ πίσω. 

Αν δεν είχα ήδη εγκατεστημένο λέβητα αερίου με ενδοδαπεδια,   σίγουρα θα είχα επενδύσει σε perfera, daiseikai, fujitsu κλπ. Γιατί δεν μιλάμε για αγορά, αλλά για επένδυση.

Σκέψου να ζεσταινεσαι με 4 kwh ημερησίως!

Το 12αρι yukai μας καλύπτει απόλυτα και σε θέρμανση και σε ψύξη, απλά τον χειμώνα το λειτουργούμε πολύ λιγότερο σε σχέση με το καλοκαίρι. Δεν υπήρχε λόγος να επενδύσουμε σε κάτι καλύτερο, γιατί και εδώ επίσης τα νούμερα είναι αμείλικτα και η επένδυση θα πήγαινε στράφι. 

Εννοείται ότι τα πάντα είναι θέμα επιλογών αλλά εμείς εδώ είμαστε για να αναδείξουμε τον τρόπο λειτουργίας και ιδιαιτερότητες κλιματιστικών στο πεδίο δλδ σε πραγματικές συνθήκες και μετά αποφασίζει ο καθένας που θέλει να ρίξει βάρος (βλέπε pugh diagram στον οδηγό

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...