Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 minute ago, mikemarios said:

Οι δικές μου καταναλώσεις Φεβρουαρίου 2025 σε διαμέρισμα (οικία κατασκευής αρχές '80, τυπικής μόνωσης, κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια, εμβαδόν 134 τμ) με χρήση 4 κλιματιστικών 24/7 (+1 αερόθερμο στο μπάνιο ως συμπληρωματική θέρμανση), μέση θερμοκρασία 5.8C (υψηλή 17,7C και χαμηλή -7.7C)  είναι: 775Kwh (κόστος για την θέρμανση στο λογαριασμό ρεύματος 145€)

Ιδιο ηλικιακα διαμερισμα, ιδιο εμβαδον κ τζαμια ΑΛΛΑ με προσθετη εξωτερικη μονωση, 250 kwh 2 κλιματιστικα, 24/7. 23 βαθμους μεσα, μεση θερμοκρασια 7,5c (υψηλη 17.9  και χαμηλη -0.7).

Τι νοημα εχει για σενα η για μενα αυτο?

μαλλον τιποτε μιας κ δεν ξερουμε, απο μηχανικο τις πραγματικες απωλειες, αλλα ακομη κ ακριβως ιδιες να ειναι, δεν εχουμε τα ιδια μηχανηματα, την ιδια εσωτερικη, τα ιδια ατομα, δεν αεριζουμε το ιδιο, δεν μαγειρευουμε-ψηνουμε κλπ

Εγω το μονο που μπορω να καταθεσω ειναι οτι στον ιδιο ενιαιο χωρο τρια  μηχανηματα που εχω εγκαταστησει , δυο Daikin , το φτηνοτερο Sensira και το ακριβοτερο Perfera και ενα Haier εχουν τεραστια διαφορα σε ολα μεταξυ τους απο καταναλωση μεχρι συμπεριφορα κ κλιμα που δημιουργουν.

Oπως κ το οτι σωθηκα με τα κλιματιστικα εν γενει,αφου ειχα περασει πρωτα απο πετρελαιο κ πελλετς...

13 minutes ago, chemkyr said:

σε ενα αμερικανικο που βρηκα

λινκ?

• Like 3
  • Thanks 1
  • Απαντ. 7,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, chemkyr είπε

υπαρχει κανενα αξιοπιστο εργαλειο υπολογισμου απωλειων στο οποιο επιλεγεις εξωτερικη θερμοκρασια? σε ενα αμερικανικο που βρηκα μου υπολογιζει πολυ λιγοτερες απωλειες σε σχεση με αυτο που χρησιμοποιούμε (elith)

https://www.omnicalculator.com/construction/heat-loss

Η συγκεκριμένη εταιρία λογισμικού έχει εξελίξει υπολογιστικά μοντέλα για πάρα πολλές εφαρμογές.

Αξίζει να δοκιμάσετε για να συγκρίνετε με την ιστοσελίδα της elith.

Προσωπικά μου φαίνεται πιο ακριβής ο υπολογισμός γιατί μπορείς να εισάγεις περισσότερες παραμέτρους.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Specs είπε

Oπως κ το οτι σωθηκα με τα κλιματιστικα εν γενει,αφου ειχα περασει πρωτα απο πετρελαιο κ πελλετς...

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο ανέφερα το κόστος του λογαριασμού μου. Έχω μειώσει τα ετήσια έξοδα θέρμανσης τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, με θερμική άνεση εντός οικίας κατά δήλωσή συζύγου πολύ καλύτερη ( εύρος μέσης εσωτερικής θερμοκρασίας 23C - 24C). Μπορούν να μειωθούν κι άλλο τα έξοδα θέρμανσης; Σαφώς ναι με μόνωση στο κέλυφος και άλλα πολλά. Το συμπέρασμα είναι  ότι με τα κλιματιστικά μπορούμε να ζεσταθούμε άριστα και να κάνουμε και εξοικονόμηση χρημάτων.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 hours ago, npel83 said:

β) Οι ακριβές σειρές των ιαπωνικών, έχουν τόση διαφορά σε σχέση με τις φθηνές ώστε να αξίζουν την επιπλέον επένδυση;

αυτο εξαρταται απο το ποση χρηση γινεται (24/7 η οχι) το κλιμα της πειοχης κ την διαφορα στην τιμη κτησης. Εμενα που τα δουλευω 24/7 το Perfera αξιζει μιας κ εκτος απο τα καλουδια εχει και μικροτερη καταναλωση απο το Sensira (εχω γραψει ποσοστα , σε θερμανση κ ψυξη, νομιζω μεσοσταθμικα 30% )

Mπακαλιστικα : στον ιδιο χωρο που τα εχω, αν ειχα κ το δευτερο Perfera , θα κερδιζα απο τις 1100 kwh ετησιες του Sensira, 330 kwh.

Σε 5 χρονια περιπου αποσβεση...

Επεξ/σία από Specs
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mikemarios είπε

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο ανέφερα το κόστος του λογαριασμού μου. Έχω μειώσει τα ετήσια έξοδα θέρμανσης τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, με θερμική άνεση εντός οικίας κατά δήλωσή συζύγου πολύ καλύτερη ( εύρος μέσης εσωτερικής θερμοκρασίας 23C - 24C). Μπορούν να μειωθούν κι άλλο τα έξοδα θέρμανσης; Σαφώς ναι με μόνωση στο κέλυφος και άλλα πολλά. Το συμπέρασμα είναι  ότι με τα κλιματιστικά μπορούμε να ζεσταθούμε άριστα και να κάνουμε και εξοικονόμηση χρημάτων.

Συμφωνώ απόλυτα. Με ποιοτικά κλιματιστικά και σωστές ρυθμίσεις έχεις πραγματικά ποιοτική ζέστη και μεγάλη οικονομία.

Αν βάλεις και κέλυφος πιθανόν να χρειαστεί να λειτουργούν μόνο τα μισά κλιματιστικά και οι λογαριασμοί θα είναι αστείοι.

• Like 1
Δημοσ.
7 minutes ago, mikemarios said:

εύρος μέσης εσωτερικής θερμοκρασίας 23C - 24C

Το αεροθερμο πιθανον να ειναι οι μισες κιλοβατωρες αν εχετε κανα μωρο 😎

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Specs είπε

Το αεροθερμο πιθανον να ειναι οι μισες κιλοβατωρες αν εχετε κανα μωρο 😎

Χα χα θα μπορούσε αλλά όχι (7,5 Kwh για το Φεβρουάριο). Λειτουργεί μέσω HA μόνο όταν απαιτείται (Θερμοκρασία κάτω από 21C με ψηφιακό θερμόμετρο και με ανιχνευτή κίνησης).

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, verlemakos said:

Προσωπικά μου φαίνεται πιο ακριβής ο υπολογισμός γιατί μπορείς να εισάγεις περισσότερες παραμέτρους.

το αντιθετο βλεπω...της elith εχει παρα πολλες παραμετρους, το αλλο γενικα καποια στοιχεια, ελαχιστα...

• Like 1
Δημοσ.
2 minutes ago, Specs said:

το αντιθετο βλεπω...της elith εχει παρα πολλες παραμετρους, το αλλο γενικα καποια στοιχεια, ελαχιστα...

Κι εγώ το ίδιο ακριβώς βλέπω, οι παραδοχές του είναι αλλού γι'αλλού. Για χώρο για τον οποίο έχω μελέτη θέρμανσης μου βγάζει κάτω από ένα τρίτο των πραγματικών απωλειών. Για μένα είναι ακατάλληλο εντελώς για ελλάδα, προφανώς κάτι υπολογίζει για τα τυπικά αμερικάνικα σπίτια.

Της elith είναι πιό κοντινό στη μελέτη θέρμανσης αλλά και πάλι πέφτει 20% εκτός. Για να πάρεις μιά ιδέα ωστόσο καλό είναι.

• Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, BigBlack είπε

Κι εγώ το ίδιο ακριβώς βλέπω, οι παραδοχές του είναι αλλού γι'αλλού. Για χώρο για τον οποίο έχω μελέτη θέρμανσης μου βγάζει κάτω από ένα τρίτο των πραγματικών απωλειών. Για μένα είναι ακατάλληλο εντελώς για ελλάδα, προφανώς κάτι υπολογίζει για τα τυπικά αμερικάνικα σπίτια.

Της elith είναι πιό κοντινό στη μελέτη θέρμανσης αλλά και πάλι πέφτει 20% εκτός. Για να πάρεις μιά ιδέα ωστόσο καλό είναι.

Ω, παρόλο που το προτείνε μηχανικός...

Δημοσ.
11 minutes ago, verlemakos said:

Μηχανικός 

Αυτοκινήτων; 😇

Έχει ένα σωρό ειδικότητες το επάγγελμα, δεν τόχουν όλοι με τα ενεργειακά.

Όπως και να έχει κάντου τη χάρη και δείξτου το άλλο που είναι πολύ πιό προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...