Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 ώρες πριν, efib είπε

Έχεις κάνει λάθος στους υπολογισμούς απωλειών.

Θα σου προτείνω να βάλεις παντού κλιματιστικά και να φύγεις από το πετρέλαιο. Θα κάνεις απίστευτη οικονομία με ένα ποιοτικό a/c.

Για 9αρι αν επιμένεις 75% ψύξη και βοηθητικά θέρμανση τότε δες atxc25d( δεν μου αρέσει για υπνοδωμάτιο)/yukai/tcl miracle/Fujitsu entry level. Εάν θέλεις και θέρμανση ή θες το καλύτερο τότε perfera/edge/Fujitsu (δεν θυμάμαι το δυνατό τους 9αρι αλλά κάπου έχει αναφέρει πρόσφατα).

Θα προσπαθήσω να τρέξω ξανά τον υπολογισμό, να δω τι έχει πάει λάθος.

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Θα τα τσεκάρω και θα επανέλθω.

Στο μεταξύ, δύο ερωτήσεις:

α) Τα TCL δεν εμπίπτουν στην κατηγορία «φασόν κινέζικα»; Μπορούν να συγκριθούν με Fujitsu/Daikin/Toshiba;

β) Οι ακριβές σειρές των ιαπωνικών, έχουν τόση διαφορά σε σχέση με τις φθηνές ώστε να αξίζουν την επιπλέον επένδυση;

• Απαντ. 7,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 minutes ago, npel83 said:

Θα προσπαθήσω να τρέξω ξανά τον υπολογισμό, να δω τι έχει πάει λάθος.

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Θα τα τσεκάρω και θα επανέλθω.

Στο μεταξύ, δύο ερωτήσεις:

α) Τα TCL δεν εμπίπτουν στην κατηγορία «φασόν κινέζικα»; Μπορούν να συγκριθούν με Fujitsu/Daikin/Toshiba;

β) Οι ακριβές σειρές των ιαπωνικών, έχουν τόση διαφορά σε σχέση με τις φθηνές ώστε να αξίζουν την επιπλέον επένδυση;

α) η TCL είναι πρωτογενώς κατασκευάστρια εταιρεία, πολλά φασόν είναι κατασκευής TCL. Δε νομίζω πως συγκρίνεται με τα "ιαπωνικά" αν και τα premium μοντέλα TCL έχουν καινοτομίες και εξαιρετικές επιδόσεις σε ψύξη. Με το αντίστοιχο κόστος βέβαια που πλησιάζει ή ξεπερνάει τις φτηνές "ιαπωνικές" σειρές.

β) Θα μιλησω μόνο για toshiba που τα εχω και μπορώ να συγκρίνω. Τα 10ρια και 13άρια yukai με τα αντίστοιχα edge δεν εχουν καμια διαφορά στην ησυχία και στην πολιτισμένη συμπεριφορα κι απ' όσο μπορώ να κρίνω δεν διαφέρουν σε ποιότητα πλαστικών. Τα edge όμως είναι λίγο πιό αποδοτικα σε θέρμανση και ψύξη και έχουν το wifi στάνταρ. Ίδια και η 7ετής εγγύηση. Συνήθως η διαφορά τους είναι στα 100-150 ευρώ. Δεν θα δίσταζα να συστήσω το yukai εναντι του edge αν το wifi δεν είναι απαραίτητο και το budget είναι στενό, καθώς στα δύο υπνοδωμάτια που έχουν 10άρια yukai και δούλεψαν περυσι καλοκαίρι και φετος χειμώνα σχεδόν 24/7 η κατανάλωση ήταν σχεδόν αστεία μικρή.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, BigBlack είπε

α) η TCL είναι πρωτογενώς κατασκευάστρια εταιρεία, πολλά φασόν είναι κατασκευής TCL. Δε νομίζω πως συγκρίνεται με τα "ιαπωνικά" αν και τα premium μοντέλα TCL έχουν καινοτομίες και εξαιρετικές επιδόσεις σε ψύξη. Με το αντίστοιχο κόστος βέβαια που πλησιάζει ή ξεπερνάει τις φτηνές "ιαπωνικές" σειρές.

β) Θα μιλησω μόνο για toshiba που τα εχω και μπορώ να συγκρίνω. Τα 10ρια και 13άρια yukai με τα αντίστοιχα edge δεν εχουν καμια διαφορά στην ησυχία και στην πολιτισμένη συμπεριφορα κι απ' όσο μπορώ να κρίνω δεν διαφέρουν σε ποιότητα πλαστικών. Τα edge όμως είναι λίγο πιό αποδοτικα σε θέρμανση και ψύξη και έχουν το wifi στάνταρ. Ίδια και η 7ετής εγγύηση. Συνήθως η διαφορά τους είναι στα 100-150 ευρώ. Δεν θα δίσταζα να συστήσω το yukai εναντι του edge αν το wifi δεν είναι απαραίτητο και το budget είναι στενό, καθώς στα δύο υπνοδωμάτια που έχουν 10άρια yukai και δούλεψαν περυσι καλοκαίρι και φετος χειμώνα σχεδόν 24/7 η κατανάλωση ήταν σχεδόν αστεία μικρή.

Καλησπέρα,

Σαν κάτοχος yukai 12000btu, θα επιβεβαιώσω και εγώ για την χαμηλή κατανάλωση και την πολιτισμένη λειτουργία (μέσα-έξω). 

Το περασμένο καλοκαίρι για σχεδόν 2 μήνες δεν έσβησε, μέση κατανάλωση στην ψύξη (με μετρητή ράγας) περίπου 205-225watt αναλόγως των ημερών, εσωτερική ζητούμενη 28 βαθμοί, 70τμ με θερμοπρόσοψη.

Τον χειμώνα η μέση κατανάλωση είναι 230-240watts με ελάχιστη ημέρας 4-6 βαθμούς και μέγιστη 8-10 βαθμούς, και 245-260watts με ελάχιστη ημέρας 1-3 βαθμούς και μέγιστη 5-7 βαθμούς, εσωτερική ζητούμενη 23 βαθμοί, 70τμ με θερμοπρόσοψη.

Το miracle 9000btu το έχω δουλέψει σε άλλο σπίτι, αξιόλογο στην ψύξη αλλά τον χειμώνα ενώ ζέσταινε ικανοποιητικά δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 320-330watts παρότι ήταν προορισμένο για ένα δωμάτιο 11τμ. Επίσης θερμοπρόσοψη, αλλά λίγο μικρότερου πάχους και λίγο πολαιότερα κουφώματα αλουμινίου (μη ενεργειακοί υαλοπίνακες).

• Like 2
Δημοσ.
6 minutes ago, verlemakos said:

Καλησπέρα,

Σαν κάτοχος yukai 12000btu, θα επιβεβαιώσω και εγώ για την χαμηλή κατανάλωση και την πολιτισμένη λειτουργία (μέσα-έξω). 

Το περασμένο καλοκαίρι για σχεδόν 2 μήνες δεν έσβησε, μέση κατανάλωση στην ψύξη (με μετρητή ράγας) περίπου 205-225watt αναλόγως των ημερών, εσωτερική ζητούμενη 28 βαθμοί, 70τμ με θερμοπρόσοψη.

Τον χειμώνα η μέση κατανάλωση είναι 230-240watts με ελάχιστη ημέρας 4-6 βαθμούς και μέγιστη 8-10 βαθμούς, και 245-260watts με ελάχιστη ημέρας 1-3 βαθμούς και μέγιστη 5-7 βαθμούς, εσωτερική ζητούμενη 23 βαθμοί, 70τμ με θερμοπρόσοψη.

Το miracle 9000btu το έχω δουλέψει σε άλλο σπίτι, αξιόλογο στην ψύξη αλλά τον χειμώνα ενώ ζέσταινε ικανοποιητικά δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 320-330watts παρότι ήταν προορισμένο για ένα δωμάτιο 11τμ. Επίσης θερμοπρόσοψη, αλλά λίγο μικρότερου πάχους και λίγο πολαιότερα κουφώματα αλουμινίου (μη ενεργειακοί υαλοπίνακες).

Χωρίς διάθεση να σε αμφισβητήσω, αλλά μου φαίνεται απίθανα καλή η απόδοση. Ζέστανε και έψυξε το Yukai το 13άρι 70 τμ, όλο το σπίτι; Μήπως έχεις δύο ίδια σ'αυτόν το χώρο; Εκτός πιά αν έχεις παθητικό σπίτι!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, BigBlack είπε

Χωρίς διάθεση να σε αμφισβητήσω, αλλά μου φαίνεται απίθανα καλή η απόδοση. Ζέστανε και έψυξε το Yukai το 13άρι 70 τμ, όλο το σπίτι; Μήπως έχεις δύο ίδια σ'αυτόν το χώρο; Εκτός πιά αν έχεις παθητικό σπίτι!

Πολύ ισχυρή μόνωση, με μετρήσεις μηχανικού οι απώλειες είναι κάτω από 4kw.

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, verlemakos said:

Πολύ ισχυρή μόνωση, με μετρήσεις μηχανικού οι απώλειες είναι κάτω από 4kw.

Αυτά είναι! Οι καταναλώσεις που αναφέρεις είναι σχεδόν ίδιες με το ίδιο μηχάνημα στα δικά μου 28 αμόνωτα (και πολύ ψηλοτάβανα) τετραγωνικά.

Η μελέτη θέρμανσης ζητούσε σε αυτά τα 28 τμ 3,35kW.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, tunic είπε

Οκ κατάλαβα τι εννοείς. 

Αυτό που πιστεύω συμβαίνει στην περίπτωση μου είναι

1) στους 11 οι απώλειες θερμότητας φτάνουν στο όριο που μπορεί να μειώσει το κλιματιστικό και αρχίζει τα on off, άρα ανεβαζοντας θερμοκρασία αλλάζω το dT αλλάζουν οι απώλειες και συνεχίζει χωρίς On off. 

2) Αλλάζει κάποια ρύθμιση λόγο setpoint προγραματισμού σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία.

Πιθανόν να συμβαίνουν και τα δυο. Θα κατεβάσω και θα μελετήσω το service manual.

Όταν λες χτυπάει 550watt και κρεμάει; το 35αρι δεν είναι; πόσο χαμηλά μπορεί και ρίχνει κατανάλωση;

Θα σου ήταν εύκολο να ανεβάσεις τα entity που σου βγάζει το module (φανταζομαι εκεί βλέπεις της εξωτερικές θερμοκρασίες).  Ισως να βοηθούσε να αγοράσω το Module.

Αυτά εδώ, συν εξωτερική θερμοκρασία και κατανάλωση ενέργειας (όχι στιγμιαία, το λέει ενέργεια κύκλου και προσθέτει την κατανάλωση από την τελευταία φορά που έσβησε και όσο δουλεύει. Μόλις σβήσει και ανάψει το πιάνει πάλι απ το 0.)

image.png.fadbb65551042aad355e4d3b8971f970.png

Ναι, το 35ρι είναι, το έχω δει να κατεβάζει έως 135 Watt, αλλά με τις προστασίες ενεργές, στη 2η κλίμακα πάει 530-550W minimum και προφανώς δεν βολεύει. Η πρώτη κλίμακα είναι 300-330W.

Επεξ/σία από cmaniac
  • Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, BigBlack είπε

Αυτά είναι! Οι καταναλώσεις που αναφέρεις είναι σχεδόν ίδιες με το ίδιο μηχάνημα στα δικά μου 28 αμόνωτα (και πολύ ψηλοτάβανα) τετραγωνικά.

Έτσι ακριβώς, τα ψηλοτάβανα ανεβάζουν σημαντικά τις καταναλώσεις των κλιματιστικών.

Το miracle ήταν τοποθετημένο σε πολύ ψηλοτάβανο σπίτι.

Το yukai είναι σε κανονική οροφή (270-280εκ.), και μάλιστα υπάρχει και γυψοσανίδα παντού για φωτιστικά led και κρυφούς φωτισμούς. Στο ενδιάμεσο τοποθετήθηκε πετροβάμβακας για ηχομόνωση, αλλά με βοήθησε πολύ και στην θερμομόνωση. Ο ζεστός αέρας δεν ζεσταίνει την υπερκείμενη πλάκα όπως παλιά, αλλά οι περισσότερες θερμίδες του κλιματιστικού "εγκλωβίζονται" μέσα στο σπίτι. Δεν είναι αμελητέα η διαφορά.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παραθέτω και εγώ τα στοιχεία κατανάλωσης των 4 κλιματιστικών μου για τον Φεβρουάριο, με το Toshiba Edge 10Κ να αναλαμβάνει την κύρια θέρμανση των χώρων όταν τα υπόλοιπα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνταν αλλά είχαν τις πόρτες ανοιχτές. 105τμ με μόνωση του 1964 και ενεργειακά κουφώματα, ψηλοτάβανο και μέση εσωτερική θερμοκρασία 20 βαθμούς και μέση εξωτερική 9,6. Η μέση εσωτερική είναι σχετικά χαμηλή, γιατί τα ΣΚ και τα βράδια που δεν χρησιμοποιείται ο επαγγελματικός αυτός χώρος η θερμοκρασία έπεφτε στους 18 βαθμούς. Συνολική κατανάλωση 290 κιλοβατώρες (72,5 ευρώ). Μέση ωριαία κατανάλωση 430kw/h σε αναγωγή επί του 24-ώρου.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Παραθέτω και εγώ τα στοιχεία κατανάλωσης των 4 κλιματιστικών μου για τον Φεβρουάριο, με το Toshiba Edge 10Κ να αναλαμβάνει την κύρια θέρμανση των χώρων όταν τα υπόλοιπα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνταν αλλά είχαν τις πόρτες ανοιχτές. 105τμ με μόνωση του 1964 και ενεργειακά κουφώματα, ψηλοτάβανο και μέση εσωτερική θερμοκρασία 20 βαθμούς και μέση εξωτερική 9,6. Η μέση εσωτερική είναι σχετικά χαμηλή, γιατί τα ΣΚ και τα βράδια που δεν χρησιμοποιείται ο επαγγελματικός αυτός χώρος η θερμοκρασία έπεφτε στους 18 βαθμούς. Συνολική κατανάλωση 290 κιλοβατώρες (72,5 ευρώ). Μέση ωριαία κατανάλωση 430kw/h σε αναγωγή επί του 24-ώρου.

290kwh τα τέσσερα κλιματιστικά σου;!θύμισε μου σε παρακαλώ ποια είναι τα υπόλοιπα τρία; 

Επεξ/σία από Georpap1987
Δημοσ.
9 minutes ago, Pan_K said:

κατι δεν παει καλα εδω.....μεση ωριαια καταναλωση 430 w για 4 κλιματιστικά? πες μας γρήγορα ποια ειναι αυτά να τρέξω μπας και προλαβω να παρω /s

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, Georpap1987 said:

290kwh τα τέσσερα κλιματιστικά σου;!θύμισε μου σε παρακαλώ ποια είναι τα υπόλοιπα τρία; 

36 minutes ago, chemkyr said:

κατι δεν παει καλα εδω.....μεση ωριαια καταναλωση 430 w για 4 κλιματιστικά? πες μας γρήγορα ποια ειναι αυτά να τρέξω μπας και προλαβω να παρω /s

Λέει πως δούλευε μόνο το edge κάποιες ώρες και μέρες (επαγγελματικός χώρος). Άρα μέση ωριαία κατανάλωση δε σημαίνει το νούμερο των Watt/ώρα δια 4 κλιματιστικά.

Επεξ/σία από BigBlack
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Specs είπε

Γενικα προβολη καταναλωσης αλλων χωρων στους δικους μας χωρους δεν εχει νοημα, καθως οι απωλειες μετρανε...

Οι δικές μου καταναλώσεις Φεβρουαρίου 2025 σε διαμέρισμα (οικία κατασκευής αρχές '80, τυπικής μόνωσης, κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια, εμβαδόν 134 τμ) με χρήση 4 κλιματιστικών 24/7 (+1 αερόθερμο στο μπάνιο ως συμπληρωματική θέρμανση), μέση θερμοκρασία 5.8C (υψηλή 17,7C και χαμηλή -7.7C)  είναι: 775Kwh (κόστος για την θέρμανση στο λογαριασμό ρεύματος 145€)

Δημοσ.

υπαρχει κανενα αξιοπιστο εργαλειο υπολογισμου απωλειων στο οποιο επιλεγεις εξωτερικη θερμοκρασια? σε ενα αμερικανικο που βρηκα μου υπολογιζει πολυ λιγοτερες απωλειες σε σχεση με αυτο που χρησιμοποιούμε (elith)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...