Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, liakjim είπε

Υπνοδωμάτιο με παππού που το καεί 24/7. Πάει για αντικατάσταση Toyotomi που έκαψε πλακέτα.

• Απαντ. 7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ababa641 είπε

Έχουμε ένα κλιματιστικό sambo 25ετίας σίγουρα στο οποίο δεν μπορούμε να βρούμε ψυκτικό υγρό R22, είναι 15000btu σε ψύξη-θέρμανση και βρίσκεται σε ένα χωλ. Αριστερά και δεξιά του είναι 2 δωμάτια και η πόρτα του χωλ είναι κλειστή για να μοιράζεται ο αέρας. Η μητέρα μου θέλει να πάρει ένα καινούργιο το οποίο θα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά όταν τον χειμώνα χρειαστεί και για ψύξη το καλοκαίρι αλλά είναι ανένδοτη να αλλάξουμε θέση ή να πάρουμε δυο 9αρια. Λογικά θα πρέπει να πάω σε 16αρι αφού την ικανοποιούσε η απόδοση. Το σπίτι είναι μονοκατοικία με μόνωση ταράτσα-τοίχο και ενεργειακά κουφώματα.
Έχετε κάποια πρόταση σε vfm κλιματιστικά?

• Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 900€ μαζί με εγκατάσταση... αλλά δεν λέω όχι και σε οικονομικά
  • Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: αντικατασταση παλιού 15000btu επαρκές
  • Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Όπου βγαίνει πιο οικονομικά
  • Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 20% θέρμανση/80% ψυξη
  • Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: περιστασιακά για θέρμανση, αποκλειστικά για ψύξη
  • Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου. αντλία θερμότητας
  • Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : χωλ
  • Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ) κλιματική ζώνη Β κάτω από 500 μέτρα υψόμετρο
  • Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: το wifi θα βόλευε
  • Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ). κέλυφος στον τοίχο, κάλη μόνωση στην ταράτσα, ενεργειακά κουφώματα, προσανατολισμός νότιος, 3m ύψος
  • Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας  4000w / 3500 kcal
Επεξ/σία από ababa641
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, ababa641 είπε
  • Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 900€ μαζί με εγκατάσταση... αλλά δεν λέω όχι και σε οικονομικά
  • Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: αντικατασταση παλιού 15000btu επαρκές
  • Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Όπου βγαίνει πιο οικονομικά
  • Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 20% θέρμανση/80% ψυξη
  • Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: περιστασιακά για θέρμανση, αποκλειστικά για ψύξη
  • Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου. αντλία θερμότητας
  • Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : χωλ
  • Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ) κλιματική ζώνη Β κάτω από 500 μέτρα υψόμετρο
  • Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: το wifi θα βόλευε
  • Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ). κέλυφος στον τοίχο, κάλη μόνωση στην ταράτσα, ενεργειακά κουφώματα, προσανατολισμός νότιος, 3m ύψος
  • Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας  4000w / 3500 kcal

https://www.bestprice.gr/item/2156157625/toshiba-shorai-edge-ras-b16j2kvsg-eras-16j2avsg-e-klimatistiko-inverter-16000-btu-aa-me-wi-fi.html

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, liakjim είπε

Αν θα πήγαινα σε αυτή τη τιμή είχα ως πρώτη επιλογή το edge αλλά ανεβαίνουμε σε κόστος μαζί με την εγκατάσταση.

Είμαι ήδη κάτοχος ενός edge 18αρι και το γνωρίζω το μηχάνημα.

Είδα ότι κάποια στιγμή η Aircon το είχε στα 700 ευρώ αλλά δε νομίζω να παίξει πάλι τέτοια τιμή.

Έχουμε κάτι πιο οικονομικό?

Ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, ababa641 είπε

Αν θα πήγαινα σε αυτή τη τιμή είχα ως πρώτη επιλογή το edge αλλά ανεβαίνουμε σε κόστος μαζί με την εγκατάσταση.

Είμαι ήδη κάτοχος ενός edge 18αρι και το γνωρίζω το μηχάνημα.

Είδα ότι κάποια στιγμή η Aircon το είχε στα 700 ευρώ αλλά δε νομίζω να παίξει πάλι τέτοια τιμή.

Έχουμε κάτι πιο οικονομικό?

Ευχαριστώ!

Fujitsu ASEH14KMCG/AOEH14KMCG

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, liakjim είπε

Ενεργειακά φαίνεται οικονομικό.

Με προβληματίζουν μόνο τα 14000btu μήπως δεν θα είναι επαρκή. 

Σ ευχαριστω, θα το βάλω στη λίστα. Αν βρεις και κάτι άλλο καλοδεχούμενο.

Επίσης το shorai με το edge τι διαφορά έχουν? Στο ίδιο κατάστημα το shorai είναι σχεδόν 100 ευρώ πιο ακριβό.

Επεξ/σία από ababa641
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, ababa641 είπε

Ενεργειακά φαίνεται οικονομικό.

Σ ευχαριστω, θα το βάλω στη λίστα. Αν βρεις και κάτι άλλο καλοδεχούμενο.

Επίσης το shorai με το edge τι διαφορά έχουν? Στο ίδιο κατάστημα το shorai είναι σχεδόν 100 ευρώ πιο ακριβό.

Το shorai είναι παλιό, μην το λαμβάνεις υπόψη. Θα σε φτάνει λογικά το 14άρι.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, liakjim είπε

Το shorai είναι παλιό, μην το λαμβάνεις υπόψη. Θα σε φτάνει λογικά το 14άρι.

Γνωρίζεις αν στο fujitsu η εφαρμογή δείχνει και την κατανάλωση όπως π.χ. στα toshiba.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με μια πρόχειρη ματιά και με τη βοήθεια του chatgpt όπου του έδωσα τα χρονικά διαστήματα που λειτουργεί ο 40000kcal καυστήρας μου (2.67 ώρες) , με εξωτερικές σχεδόν σταθερά 7C το ημερήσιο κόστος σε πετρέλαιο με 1.1€ το λίτρο πετρέλαιο (δεν δικαιούμαι επιδότηση) μου βγαίνει στα 22€ (περίπου 20λίτρα την ημέρα σε πετρέλαιο μου υπολόγισε). 

Υπάρχει και boiler τριπλής οπότε έχω 24/7 ζεστό νερό.  Παίρνει από τον πάνω όροφο. 

Spoiler

Screenshot2025-02-19235051.png.d87573448679054096e4b3d05e32ac8a.pngScreenshot2025-02-19235108.png.2f02fd5190007d83ae5c812c48f2812e.png

Με κλιματιστικά + ενεργοποίηση boiler με ρεύμα, μου βγαίνει με τις ίδιες συνθήκες, κάπου 24KWh ή 6€ 

Δεν ξέρω πόσο σωστές είναι οι πράξεις για τον λέβητα. Σας δείχνω ότι μου έβγαλε. 

edit, μπα, μάλλον πολύ είναι. 207000kcal είναι 48KWh για cop 5. Θα πρέπει να είναι στα μισά, κάπου 24KWh (τόσο θελω σε ρεύμα) δλδ 120.000 kcal, οπότε με 85% απόδοση και 8500kcal/λίτρο άρα 14 λίτρα ή 15,5€

Εκτός αν ο λέβητας μου δεν έχει 85% απόδοση και καίει αυτά που βγήκαν από τη χρονομέτρησή μου. Βάλε και ότι οι χώροι θερμαίνονται με διαφορετικό τρόπο πλέον.  

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2
Δημοσ.
46 minutes ago, liakjim said:

Εκτός αν ο λέβητας μου δεν έχει 85% απόδοση και καίει αυτά που βγήκαν από τη χρονομέτρησή μου. Βάλε και ότι οι χώροι θερμαίνονται με διαφορετικό τρόπο πλέον.  

Πολύ σημαντικό αυτό, και αφορά εκείνο που ήθελα να συμπληρώσω τώρα γυρίζοντας από 1-2 κρύες μπύρες στα κρύα των ΒΠ Αθήνας, που μου απελευθέρωσαν αρκετά το μυαλό (καθώς με την εκεί παρέα για θέρμανση λέγαμε, ως 30ρίζοντες 29χρονοι):

Το πιο cheat κόμπο, ανεξαρτήτως απωλειών, ανεξαρτήτως καθαρά - σκληρά οικονομίας, είναι λίγο πετρελαιάκι να συμπληρώνει πολύ κλιματιστικό. Γύρισα τώρα σπίτι που βαράει άψογη καμπύλη 200-280 βαττ όλη μέρα με 0 on/off το ATXC25D, έχω αρχοντικούς 22,5 βαθμούς στο θερμόμετρο πάνω στο γραφείο, αλλά και 22 στο ξυπνητήρι στο πάτωμα (συνήθως είναι 22.5 / 20.5, με σκέτο κλιματισμό).

Το κλιματιστικό επιτελεί διπλό θεάρεστο έργο:

1) θερμαίνει φτηνά κι αποτελεσματικά το χώρο, ώστε να έρθει γλυκά κι αγαπητικά να προσθέσει χαρντκορ θαλπωρικές θερμίδες -λίγες, άρα εξ ορισμού φτηνές - το πετρέλαιο.

2) ''ξεγελάει'' / ''πειράζει'' το θερμοστάτη του καλοριφέρ, ειδικά αν είναι παλιάς τεχνολογίας, ώστε να λειτουργεί αρκετά λιγότερα, ανεξαρτήτως ακρίβειας και θέσης του.

Όλα αυτά, για εμάς τους ''κανονικούς'' ανθρώπους, που δεν έχουμε ενδοδαπέδιες και λοιπά δώρα της τεχνολογίας, να μας κάνουν το σπίτι φωλίτσα με ελάχιστα κόστη και μηδενικούς θορύβους.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ababa641 είπε

Γνωρίζεις αν στο fujitsu η εφαρμογή δείχνει και την κατανάλωση όπως π.χ. στα toshiba.

Όχι δεν δείχνει

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, liakjim είπε

Όχι δεν δείχνει

Κρίμα, γιατί θα συνδεθεί σε κουτί κι όχι σε πρίζα για να έβαζα μια tapo που έχω.

@liakjim αυτό Toshiba Yukai RAS-16E2AVG-E/RAS-B16E2KVG-E σε σχέση με το Fujitsu ASEH14KMCG/AOEH14KMCG που πρότεινες ?
Επίσης είδα και ένα toshiba sumato 14000btu σε καλή τιμή, έχεις άποψη?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, liakjim said:

Όχι δεν δείχνει

Έχεις τσεκάρει καθόλου απο ποιά θερμοκρασία και κάτω ισοσκελίζεται η κατανάλωση ως κόστος με λέβητα πετρελαιου? Ξέρω πως ακόμα και σε μικρές αρνητικές είναι πάνω απο 2.5 το cop ενος καλού inverter.

Αρκεί αυτό όμως?

Εν το μεταξύ πίστευα πως το ρεύμα εχει ακριβύνει πολύ σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά στην 20ετία μια απ τα ίδια μου φαίνεται.

Γιατί οπως τότε δεν ήταν οικονομική ή λύση θέρμανσης με σώματα ελαίου και αερόθερμων που έχουν cop 1, φαντάζομαι και τώρα δε θα είναι φτηνό να δουλεύεις ac ή ακόμα χειρότερα αντλία θερμότητας με cop 1.5 2  2.5. που δίνουν 60% κρατική επιδότηση να πάει να τις βάλει κάποιος στο Νευροκόπι...

Τιμή πετρελαιου θέρμανσης 2005 ~ 0,40/λίτρο - 2025 1.25/λιτρο

Τιμή Ρεύματος 2005 με λιγνήτες και προ πρασινης ανάπτυξης 0,07 kwh - 2025 0.25/kwh

Βάζω πραγματικές τιμές για το ρεύμα όχι όσο γράφουν στις διαφημίσεις.

Επεξ/σία από yiannis_1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, ababa641 είπε

Κρίμα, γιατί θα συνδεθεί σε κουτί κι όχι σε πρίζα για να έβαζα μια tapo που έχω.

@liakjim αυτό Toshiba Yukai RAS-16E2AVG-E/RAS-B16E2KVG-E σε σχέση με το Fujitsu ASEH14KMCG/AOEH14KMCG που πρότεινες ?
Επίσης είδα και ένα toshiba sumato 14000btu σε καλή τιμή, έχεις άποψη?

yukai seer 7 vs edge 7.8 

Και το yukai θα θέλει και το wifi module έξτρα. 

Το sumato έχει 6.1 μόλις, δεν θα το διάλεγα. 

7 ώρες πριν, yiannis_1 είπε

Έχεις τσεκάρει καθόλου απο ποιά θερμοκρασία και κάτω ισοσκελίζεται η κατανάλωση ως κόστος με λέβητα πετρελαιου? 

Πρέπει να το ψάξω και άλλο. Εν τω μεταξύ κοίταζα χρόνους θερμοστάτη, όχι καύσης. Θα επανέλθω. 

Δημοσ.
10 hours ago, ababa641 said:

Η ονομαστική χωρητικότητα Fujitsu KM14 σε θέρμανση είναι περίπου 18400 BTU σε σύγκριση με το EDGE16 που έχει περίπου 18.700 BTU.

Fujitsu ASEH14KMCG/AOEH14KMKG   Capacity  Heat  5.4 (0.9 - 6.0) kW

Toshiba Edge RAS-B16J2KVSG-E/RAS-16J2AVSG-E  Capacity Heat 5.5 (1.10 - 6.50) kW

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...