Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mdkamael είπε

Απ'οτι φαινεται, αυτος ο συνδιασμος παραθυρων, θα ειναι ο πιο πολυχρησιμοποιημενος απο εδω κ στο εξης... ουφ. Με το που διαβασε 10.7° εξωτερικη, τσααακ το κλειδωσα. Κ αφου σταθεροποιηθηκε, ειναι με καταναλωση 470w +/- 10w, με θερμοκρασια δωματιου 22.8° μετρημενο με tapo στα 4μ. αποσταση απο το AC κ σε υψος 70εκ. απο το πατωμα. Aξιζε οντως το investement τελικα και μονο που εχεις αναφορα του τι διαβαζει η εξωτερικη μοναδα σε θερμοκρασια, μιας κ υπαρχει ο ιδιαιτερος αυτος προγραμματισμος στα συγκεκριμενα μηχανηματα. Στην αρχη θεωρησα οτι με το tapo που εχω διπλα στη μοναδα θα μπορουσα να εκανα δουλιτσα, αλλα τελικα η διαφορα απο ενα σημειο κ επειτα ( στα χαμηλα ) αρχιζει και φαινεται. Το tapo πχ εστειλε ειδοποιηση για θ<11° ενα 2ωρο ΑΦΟΥ ειχε κλειδωσει ηδη στα χαμηλα του watts το μηχανημα. Και μου φανηκε περιεργο καθως οι τιμες του tapo συμφωνουσανε με αυτες ενος weather station οπου ο αισθητηρας του ειναι και αυτος διπλα στη μοναδα. Well... wrong thought... 

Screenshot_20250201_220744_Shelly Smart Control.jpg

Screenshot_20250201_221904_Chrome.jpg

Οι μισές θερμοκρασίες δεν παίζουν. Κάνει στρογγυλοποίηση προς τα πάνω το κλιματιστικό.

Το tapo δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι με τα push notifications και εάν έρχονται στην ώρα τους.

Για μένα, βάλε homeassistant για να αυτοματοποιήσεις τις ενέργειες ανοίγματος κλεισίματος κλπ. Δεν αξίζει τον κόπο να κυνηγάς τις θερμοκρασίες με το δίκανο, εφ'όσον έχεις πλέον όλα τα δεδομένα από την κατάλληλη πηγή.

• Like 1
  • Απαντ. 6,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Οι μισές θερμοκρασίες δεν παίζουν. Κάνει στρογγυλοποίηση προς τα πάνω το κλιματιστικό.

Το tapo δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι με τα push notifications και εάν έρχονται στην ώρα τους.

Για μένα, βάλε homeassistant για να αυτοματοποιήσεις τις ενέργειες ανοίγματος κλεισίματος κλπ. Δεν αξίζει τον κόπο να κυνηγάς τις θερμοκρασίες με το δίκανο, εφ'όσον έχεις πλέον όλα τα δεδομένα από την κατάλληλη πηγή.

Ξερουμε αν το HA παιρνει data ακριβως απο το m air app?! 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, mdkamael είπε

Ξερουμε αν το HA παιρνει data ακριβως απο το m air app?! 

Ε τι λέμε;

Μιλάει τοπικά με το module και διαβάζει ό,τι μπορεί να δείξει το app. Και οι εντολές λειτουργούν κανονικά.

• Thanks 1
Δημοσ.

Γιατί η λειτουργία του εξωτερικού ανεμιστήρα στη θέρμανση διαφέρει από κλιματιστικό σε κλιματιστικό;

Daikin Ururu Sarara: δουλεύει όσο και ο συμπιεστής αλλά μειώνει στροφές.

Panasonic και Hitachi παλιό: ξεκινάει και σταματάει συνέχεια, ανά λίγα λεπτά.

Toyotomi, Pitsos και Midea: δουλεύει συνεχώς.

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Γιατί η λειτουργία του εξωτερικού ανεμιστήρα στη θέρμανση διαφέρει από κλιματιστικό σε κλιματιστικό;

Daikin Ururu Sarara: δουλεύει όσο και ο συμπιεστής αλλά μειώνει στροφές.

Toyotomi, Pitsos και Midea: δουλεύει συνεχώς.

Μόνο οι κατασκευαστές ξέρουν. Θα έχουν τους ( μηχανολογικούς ) λόγος τους. 

Panasonic και Hitachi είναι εύκολο πάντως. Κλείνει και σβήνει ο συμπιεστής. 

Στο Fujitsu υπάρχει στο service manual ένα πινακακι στροφών εξωτερικής ανά θερμοκρασία και ένα άλλο με τις στροφές του συμπιεστή. Όσο πέφτει η εξωτερική, ρίχνει στροφές ( στο μυαλό μου αντιφατικό). Όσο ανεβαίνουν οι στροφές του συμπιεστή ανεβάζει ανεμιστήρα ( με περιοχές παίζει, όχι συνεχή ρύθμιση). Όταν κάνει defrost , από την επόμενη εκκίνηση ανεβάζει στροφές τέρμα ( μήπως για να διώχνει το νερό πριν συσσωρευτεί και ξαναγίνει πάγος; )  . 

Γενικά είναι θέμα σχεδιασμού και οικονομοτεχνικων επιλογών. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελάτε τώρα να γελάσουμε. Βρήκα επιτέλους πώς προκύπτουν τα χαμηλά αναφερόμενα watt στα Midea, Inventor κλπ. Έστειλα μία υπενθύμιση στην Inventor ότι ακόμα περιμένω μία απάντηση για το Supreme 9κ (θυμίζω πως δεν πέφτει κάτω από 400 watt η κατανάλωση). Ωστόσο στην βιασύνη μου έκανα λόγο για το μοντέλο Premium9κ (δεν έχει πολλή σημασία), ενώ στο κείμενό μου ανέφερα ότι η συνήθης συμπεριφορά είναι η on-off στα 800 watt περίπου. Και να η απάντηση:

Όταν η θερμοκρασία χώρου είναι κοντά στη θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει για την θέρμανση ή όταν το απαιτούμενο θερμικό φορτίο είναι μικρό, ο συμπιεστής θα λειτουργεί σε χαμηλή συχνότητα όπου και η κατανάλωση θα είναι χαμηλή.

Πιο κάτω θα βρείτε και το σχετικό test report από το ίδιο μοντέλο σε 9Κ BTU.

Η απόδοση είναι 854W και ο βαθμός απόδοσης COP σε αυτή την απόδοση είναι 6,52, επομένως η ισχύς υπολογίζεται ως εξής:
Ισχύς εισόδου/κατανάλωση = Μετρηθείσα απόδοση / COP = 854W / 6,52 = 131W.

image.png.6a2b6715ee37d51787206f6a440ed36e.png

Η συχνότητα του συμπιεστή υπό τη συνθήκη D είναι 14Hz, ενώ η ελάχιστη συχνότητα του συμπιεστή αυτής της μονάδας είναι 12Hz.

Επομένως, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θερμοκρασίας του χώρου και της ζητούμενης θερμοκρασίας είναι μικρή ή όταν η απαιτούμενη ισχύς θέρμανσης είναι μικρή, η μονάδα θα λειτουργεί σε χαμηλή συχνότητα και η κατανάλωση ενέργειας θα είναι χαμηλότερη.
Λαμβάνοντας υπόψη μια διαφορά 10% βάσει των δεδομένων δοκιμής, η δηλωθείσα ελάχιστη ισχύς εισόδου στην θέρμανση είναι 120W.

image.png.a1b1a7f00b623ecff7f1014ecbeb1983.png

Σου λέει η Inventor: πόσο αποδίδει το μηχάνημα; Τόσα; ΟΚ. Πόσο είναι το COP; τόσο; Τέλεια! Άρα το μηχάνημα καταναλώνει τόσα watt και ο συμπιεστής δουλεύει στις τόσες στροφές. Βέβαια εγώ δεν έκανα λόγο για 800watt απόδοση, αλλά κατανάλωση. Δεν πειράζει όμως. Σιγά την λεπτομέρεια.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Haha 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας έχουν κάτι που λέγεται observer effect. Όσο τους διαβάζεις, αυτοθερμαίνονται. Επίσης το μικροκλίμα κοντά στο κλιματιστικό είναι ασταθές γιατί υπάρχουν πολλά θερμαινόμενα μέρη. Καταλαβαίνω λοιπόν πως ένα σενάριο είναι ότι ξεκινά ο ανεμιστήρας για να δημιουργήσει κυκλοφορία ώστε να βεβαιώσει ότι η θερμοκρασία εξωτερικού χώρου που διαβάζει είναι πραγματική.

12 λεπτά πριν, liakjim είπε

Που τους βρήκαν αυτούς;

Φαντάζομαι δεν είναι τα πάντα public. :rolleyes: Ψάχνοντας με keywords:

https://issuu.com/gorenje/docs/erp_tuv_test_report_scop_eco_inv_10

https://kesko-onninen-pim-resources-production.s3-eu-west-1.amazonaws.com/pimdocuments/DSS_GZEM190801536605_combined-000f7.pdf

Επεξ/σία από cmaniac
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας έχουν κάτι που λέγεται observer effect. Όσο τους διαβάζεις, αυτοθερμαίνονται. Επίσης το μικροκλίμα κοντά στο κλιματιστικό είναι ασταθές γιατί υπάρχουν πολλά θερμαινόμενα μέρη. Καταλαβαίνω λοιπόν πως ένα σενάριο είναι ότι ξεκινά ο ανεμιστήρας για να δημιουργήσει κυκλοφορία ώστε να βεβαιώσει ότι η θερμοκρασία εξωτερικού χώρου που διαβάζει είναι πραγματική.

Θα πρέπει να εννοεί τον εξωτερικό ανεμιστήρα. 

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, liakjim είπε

Θα πρέπει να εννοεί τον εξωτερικό ανεμιστήρα. 

Για έξω συζητάμε τώρα, αλλά το ίδιο ισχύει, είτε μέσα είτε έξω. Και μέσα οι ίδιες αρχές παραμένουν και ισχύουν αλλά οι λόγοι είναι διαφορετικοί ενδεχομένως (συσσώρρευση θερμού αέρα στο ταβάνι κι όχι τόσο θερμά μέρη ή ηλιοφάνεια).

Γι αυτό το σταμάτημα του ανεμιστήρα στην εσωτερική μονάδα δεν ενδείκνυται και είναι ένας λόγος που έχουν τα περισσότερα είτε πολύ αργή ταχύτητα είτε κάνουν ένα φύσημα δειγματοληπτικά κάθε χ λεπτά.

• Like 1
Δημοσ.

Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : Σκεφτόμουν περίπου 1000-1200 και τα δύο άλλα δεν έχω και καλή εικόνα 

Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού.: Νέα αγορά. 

Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος: Δεν έχω θέμα. Ίσως καλύτερα από αλυσίδα για λόγους αντιμετώπισης προβλημάτων αν προκύψουν 

Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): Κυρίως ψύξη 90% ψύξη, 10% θέρμανση

Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Κάθε μέρα.

Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου.: Το σπίτι διαθέτει κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου η οποία το χειμώνα χρησιμοποιείται κάθε μέρα, για αυτό και τα θέλω κυρίως για ψύξη 

Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : ένα στο υπνοδωμάτιο και ένα στο σαλονι

Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής, μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ:   δεν θα με χαλούσε να έχει wifi να κουμπώνει σε home assistant κλπ αλλά σε δεύτερη μοίρα αυτά 

Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ).: Το σπίτι είναι είναι κατασκευασμένο το 1983. Είναι ψιλοταβανο και το χτυπάει ελαφρώς ο ήλιος.

Ενώ σκεφτόμουν εγκατάσταση από αλυσίδα αν παρέχεται, έχω αγχωθει λίγο εδώ με αυτά που διαβάζω για το πόσο τσαπατσοδουειες κάνουν, ότι πρέπει να τους κυνηγάς για την αντλία κενού κλπ.

Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας:

Γενικά δεν θα τα χρειαστω πριν το καλοκαιρι αλλα ελεγα να τα βαλω μεεχρι το Μαρτιο-Απριλη, μη τρεχω τελευταια στιγμη

image (1).png

image.png

Δημοσ.
8 ώρες πριν, liakjim είπε

Μόνο οι κατασκευαστές ξέρουν. Θα έχουν τους ( μηχανολογικούς ) λόγος τους. 

Panasonic και Hitachi είναι εύκολο πάντως. Κλείνει και σβήνει ο συμπιεστής. 

Στο Fujitsu υπάρχει στο service manual ένα πινακακι στροφών εξωτερικής ανά θερμοκρασία και ένα άλλο με τις στροφές του συμπιεστή. Όσο πέφτει η εξωτερική, ρίχνει στροφές ( στο μυαλό μου αντιφατικό). Όσο ανεβαίνουν οι στροφές του συμπιεστή ανεβάζει ανεμιστήρα ( με περιοχές παίζει, όχι συνεχή ρύθμιση). Όταν κάνει defrost , από την επόμενη εκκίνηση ανεβάζει στροφές τέρμα ( μήπως για να διώχνει το νερό πριν συσσωρευτεί και ξαναγίνει πάγος; )  . 

Γενικά είναι θέμα σχεδιασμού και οικονομοτεχνικων επιλογών. 

Panasonic και Hitachi κλείνει ο εξωτερικός ανεμιστήρας, χωρίς να έχει κόψει ο συμπιεστής.

Δουλεύει λίγο χωρίς ανεμιστήρα και μετά αρχίζει πάλι.

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

χωρίς να έχει κόψει ο συμπιεστής

Δυσκολεύομαι να το πιστέψω αυτό. 

2 ώρες πριν, tzagaritos είπε

Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : Σκεφτόμουν περίπου 1000-1200 και τα δύο άλλα δεν έχω και καλή εικόνα 

Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού.: Νέα αγορά. 

Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος: Δεν έχω θέμα. Ίσως καλύτερα από αλυσίδα για λόγους αντιμετώπισης προβλημάτων αν προκύψουν 

Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): Κυρίως ψύξη 90% ψύξη, 10% θέρμανση

Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Κάθε μέρα.

Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου.: Το σπίτι διαθέτει κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου η οποία το χειμώνα χρησιμοποιείται κάθε μέρα, για αυτό και τα θέλω κυρίως για ψύξη 

Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : ένα στο υπνοδωμάτιο και ένα στο σαλονι

Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής, μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ:   δεν θα με χαλούσε να έχει wifi να κουμπώνει σε home assistant κλπ αλλά σε δεύτερη μοίρα αυτά 

Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ).: Το σπίτι είναι είναι κατασκευασμένο το 1983. Είναι ψιλοταβανο και το χτυπάει ελαφρώς ο ήλιος.

Ενώ σκεφτόμουν εγκατάσταση από αλυσίδα αν παρέχεται, έχω αγχωθει λίγο εδώ με αυτά που διαβάζω για το πόσο τσαπατσοδουειες κάνουν, ότι πρέπει να τους κυνηγάς για την αντλία κενού κλπ.

Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας:

Γενικά δεν θα τα χρειαστω πριν το καλοκαιρι αλλα ελεγα να τα βαλω μεεχρι το Μαρτιο-Απριλη, μη τρεχω τελευταια στιγμη

image (1).png

image.png

Έχεις κάρτα της εθνικής;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...