Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 4

Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

13 λεπτά πριν, Klausx είπε

Έχουν στο μυαλό τους την ρύθμιση υγρασίας, αλλά πάλι καλά που έβαλαν eco γιατί και εκεί μια χαρά ατμόσφαιρα φτιάχνει.

Μπερδεύτηκα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 2,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

47 λεπτά πριν, tsapadim είπε

Πρόβλημα με MIDEA DC inverter (multi) κλιματιστικό

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω στο σπίτι μου 3 δωμάτια, δύο υπνοδωμάτια με ένα 9btu στο κάθε δωμάτιο και ανάμεσα τους είναι ένα σαλόνι με ένα 12btu. Όλα τα δωμάτια βγαίνουν στο ίδιο μπαλκόνι όπου εκεί είναι και η μια κεντρική μονάδα για να ελέγχει και τα 2 κλιματιστικά.

Πριν 5 περίπου μήνες τους έκανα service και πριν δύο περίπου βδομάδες τους έκανα βιολογικό καθαρισμό. Τα έχω από το 21 και έχουν δουλέψει πολύ λίγο γιατί το σπίτι ήταν σε ανακαίνιση.

Στο θέμα που έχουν. Πριν 3 περίπου βδομάδες παρατήρησα ότι ενώ είχα και τα 3 ανοικτά στους 26-27 με τους ανεμιστηρες στο 60% και mode κρύο, ένα από AC ( το αριστερά 9άρι) έβγαζε χλιαρό αέρα που μύριζε κλεισούρα/μούχλα. Πήρα τηλ τον τεχνικό που μου τα έβαλε και μου είπε οτι μάλλον έχει κολλήσει η πλακέτα, και να ρίξω τον διακόπτη των AC στον πίνακα, να το αφήσω κανένα δεκάλεπτο να κάνει reset και να το ανοίξω μετά. Το έκανα και μετά από λίγο όντως έφτιαξε. Εκεί είναι που τον κάλεσα καλού κακού και για έναν καθαρισμό. Τις επόμενες μέρες συνέχιζε να μου κάνει κόλπα, αλλά το κακό είναι οτι κάθε φορά είναι άλλο το AC που φαίνεται να έχει το θέμα με τον χλιαρό και βρωμερό αέρα και κάθε φορά οι συνθήκες που το προκαλούν είναι διαφορετικές.

Πχ, μια φορά ενώ δούλευαν όλα καλά για πολλές ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα, έκλεισα το 12άρι και το δεξιά 9άρι άρχισε να βγάζει κακό αέρα. Μετά ξανά άνοιξα το 12άρι και όλα παλί καλά.

Άλλη μέρα το ανάποδο. Έκλεισα το δεξιά 9άρι και το μεσαίο 12άρι έβγαζε κακό αέρα. Ενώ μια άλη φορά είχα ανάψει μόνο το 12άρι για 30 λεπτά, με όλα τα άλλα κλειστά και έβγαζε μια χαρα..

Κάθε φορά που κάποιο μου παρουσιάζει πρόβλημα έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα για να το κάνω να φτιάξει. Του αλλάζω mode, του αλλάζω ταχύτητα, θερμοκρασία, το βάζω στο τούρμπο, ανοιγοκλείνω τα άλλα AC, ρίχνω την ασφάλεια και περιμένω... άλλες φορές κάτι από αυτά δουλεύει και άλλες δεν δουλεύει τπτ, τα παρατάω όπως είναι κλειστά και την επόμενη μέρα όλα δουλεύουν καλά πάλι στην αρχή...

Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να φταίει και δεν ξέρω και πως να αναπαράγω το πρόβλημα με επιτυχία. Επίσης ο τεχνικός μου νομίζω με έχει φλομώσει στη μπαρούφα γιατί μια μου λέει ριξε ρεύμα και θα φτιάξουν, μια μου λέει πρέπει να τα έχεις όλα στο τούρμπο, μια μου λέει έτσι κάνουν τα μούλτι και πρέπει να δουλεύουν όλα μαζί...

Κάποιος να μπορεί να βοηθήσει?

Ανεβαίνουν τα επίπεδα υγρασίας και γιαυτο σου βρωμάει , τα κλιματιστικά σου ανάλογα τους χώρους κάποια κάνουν αφυγρανση μιας και δουλεύουν σε κάποια ικανοποιητικά watt ενίοτε οποίο απο αυτά πιάνει πρώτο θερμοκρασία και μπαίνει σε off κατάσταση κα8 δουλευει μόνο ο ανεμιστήρας σταματάει να κάνει αφυγρανση κα8 γιαυτο νιώθεις αυτό το χλιαρό βρωμερό αέρα όπως το αναφέρεις 

Βαλε τα κλιματιστικά να δουλέψουν όλα στο mode αφυγρανση για μια μέρα και βλέπεις και κανεις 

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tsapadim είπε

Πρόβλημα με MIDEA DC inverter (multi) κλιματιστικό

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω στο σπίτι μου 3 δωμάτια, δύο υπνοδωμάτια με ένα 9btu στο κάθε δωμάτιο και ανάμεσα τους είναι ένα σαλόνι με ένα 12btu. Όλα τα δωμάτια βγαίνουν στο ίδιο μπαλκόνι όπου εκεί είναι και η μια κεντρική μονάδα για να ελέγχει και τα 2 κλιματιστικά.

Πριν 5 περίπου μήνες τους έκανα service και πριν δύο περίπου βδομάδες τους έκανα βιολογικό καθαρισμό. Τα έχω από το 21 και έχουν δουλέψει πολύ λίγο γιατί το σπίτι ήταν σε ανακαίνιση.

Στο θέμα που έχουν. Πριν 3 περίπου βδομάδες παρατήρησα ότι ενώ είχα και τα 3 ανοικτά στους 26-27 με τους ανεμιστηρες στο 60% και mode κρύο, ένα από AC ( το αριστερά 9άρι) έβγαζε χλιαρό αέρα που μύριζε κλεισούρα/μούχλα. Πήρα τηλ τον τεχνικό που μου τα έβαλε και μου είπε οτι μάλλον έχει κολλήσει η πλακέτα, και να ρίξω τον διακόπτη των AC στον πίνακα, να το αφήσω κανένα δεκάλεπτο να κάνει reset και να το ανοίξω μετά. Το έκανα και μετά από λίγο όντως έφτιαξε. Εκεί είναι που τον κάλεσα καλού κακού και για έναν καθαρισμό. Τις επόμενες μέρες συνέχιζε να μου κάνει κόλπα, αλλά το κακό είναι οτι κάθε φορά είναι άλλο το AC που φαίνεται να έχει το θέμα με τον χλιαρό και βρωμερό αέρα και κάθε φορά οι συνθήκες που το προκαλούν είναι διαφορετικές.

Πχ, μια φορά ενώ δούλευαν όλα καλά για πολλές ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα, έκλεισα το 12άρι και το δεξιά 9άρι άρχισε να βγάζει κακό αέρα. Μετά ξανά άνοιξα το 12άρι και όλα παλί καλά.

Άλλη μέρα το ανάποδο. Έκλεισα το δεξιά 9άρι και το μεσαίο 12άρι έβγαζε κακό αέρα. Ενώ μια άλη φορά είχα ανάψει μόνο το 12άρι για 30 λεπτά, με όλα τα άλλα κλειστά και έβγαζε μια χαρα..

Κάθε φορά που κάποιο μου παρουσιάζει πρόβλημα έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα για να το κάνω να φτιάξει. Του αλλάζω mode, του αλλάζω ταχύτητα, θερμοκρασία, το βάζω στο τούρμπο, ανοιγοκλείνω τα άλλα AC, ρίχνω την ασφάλεια και περιμένω... άλλες φορές κάτι από αυτά δουλεύει και άλλες δεν δουλεύει τπτ, τα παρατάω όπως είναι κλειστά και την επόμενη μέρα όλα δουλεύουν καλά πάλι στην αρχή...

Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να φταίει και δεν ξέρω και πως να αναπαράγω το πρόβλημα με επιτυχία. Επίσης ο τεχνικός μου νομίζω με έχει φλομώσει στη μπαρούφα γιατί μια μου λέει ριξε ρεύμα και θα φτιάξουν, μια μου λέει πρέπει να τα έχεις όλα στο τούρμπο, μια μου λέει έτσι κάνουν τα μούλτι και πρέπει να δουλεύουν όλα μαζί...

Κάποιος να μπορεί να βοηθήσει?

Όπως λέει και ο Δήμος πιο πάνω, παίξε αφύγρανση. Πάρε και θερμόμετρα χώρου που να δείχνουν και σχετική υγρασία. Ιδανικά κοιτάμε σημείο δρόσου όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά και με υγρασιόμετρο παίξε έτσι ώστε να μην ανεβαίνεις πάνω από 45%.

@leonkoum@doomnx, ορίστε μια 24ωρη καταγραφή με το cosφ του daikin atxc25b

image.png.9be0b74ef1a72a68491af109701b9785.png

με watts ->

image.png.57d1a3d0c94e01e24043a8efc3ef6e63.png

Επεξ/σία από liakjim

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, seeker4all είπε

Καλημέρα!

Είμαι στα 500+ μέτρα στην ΒΑ Αττική. Η εξωτερική θερμοκρασία χτυπάει 37+ συνέχεια ολη την εβδομάδα. Παίζω στο auto και silence. Ο ενιαίος χώρος που ψύχεται είναι άνω των 100τμ, έχω εσωτερική θερμομόνωση, πετροβάμβακα και γυψοσανίδα και pvc κουφώματα.

Φέτος τον χειμώνα, ο οποίος ήταν ήπιος, ευχαριστήθηκα ζέστη με σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμούς και ωριαία κατανάλωση στα 360 με 400 watt, συνήθως με συνεχή λειτουργία για 16 ώρες. Υπήρξαν ημέρες που έπαιζε και 24/24 ώρες.

Πριν το Toshiba ήμουν με ενδοδαπεδια θέρμανση και λέβητα πετρελαίου, για να πετύχω 19 βαθμούς και ΖΝΧ ηθελα κατ ελάχιστο 11 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα. Πλέον λειτουργεί μόνο επικουρικά σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. 

Έχω ευχαριστηθεί ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με εξαιρετική εξοικονόμηση χρημάτων. Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο.

Με τη βοήθεια του @liakjim πήρα το edge και πραγματικά σώθηκα.

Εχεις παιξει πολυ δυνατη μπαλα στο κομματι της μονωσης!! Ετσι εξηγουνται τα νουμερα απολυτα κ επισης ειδα σε παλιοτερο σου post οτι δεν πειραζεις το power selection.

ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ κατοχος ενος 24αριου edge white κ εγω εδω κ 2 εβδομαδες περιπου κ παντα με την βοηθεια του liakjim τοσο για την επιλογη του κλιματιστικου οσο κ το απο που αγοραστηκε.

Επεξ/σία από jpcupra
  • Like 3

45 λεπτά πριν, liakjim είπε

Όπως λέει και ο Δήμος πιο πάνω, παίξε αφύγρανση. Πάρε και θερμόμετρα χώρου που να δείχνουν και σχετική υγρασία. Ιδανικά κοιτάμε σημείο δρόσου όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά και με υγρασιόμετρο παίξε έτσι ώστε να μην ανεβαίνεις πάνω από 45%.

με watts ->

Έχεις να προτείνεις κάποιο που να δείχνει σωστή υγρασία;

Δυστυχώς έχω δει ότι τα κλασσικά xiaomi ενώ δείχνουν σωστά τη θερμοκρασία, στην υγρασία δεν τα πάνε καλά.

5 λεπτά πριν, Grim Ripper είπε

Έχεις να προτείνεις κάποιο που να δείχνει σωστή υγρασία;

Δυστυχώς έχω δει ότι τα κλασσικά xiaomi ενώ δείχνουν σωστά τη θερμοκρασία, στην υγρασία δεν τα πάνε καλά.

Spoiler

SHT45, απίστευτη ακρίβεια!

https://vi.aliexpress.com/item/1005001626776392.html

Θα πρέπει να παίξεις βέβαια μπάλα με ένα esp32 + esphome + homeassistant

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 16/7/2024 στις 9:58 ΠΜ, liakjim είπε

Εδώ μπαίνει;

image.png.b5ef74c3e293c1be9e972233d4413cb9.png

Jim εκεί ακριβώς δε θα 'μπαiνε, λίγο πιο κάτω στη μέση του τοίχου, αλλά ούτως ή άλλως το σκέφτηκα παραπάνω και άκυρο, γιατί για να καλύψει υπνοδωμάτιο, σαλόνι (και διάδρομο) από ότι βλέπω θα 'θελα 16άρι, 18άρι και δε παίζει αυτό καθώς ο ιδιοκτήτης αποφασίζει για το οικονομικό. Οπότε πάμε για υπνοδωμάτιο μόνο.

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500€ με εγκατάσταση μέσα (αν υπάρχει πιο αξιόλογη πρόταση με λίγο παραπάνω αν θέλετε δώστε την σαν εναλλακτική)
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 95% ψύξη / 5% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, και αν το ανάψω δύο τρία βράδια του χειμώνα σα συμπληρωματικό.
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Για θέρμανση υπάρχει κεντρική θέρμανση.
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Υπνοδωμάτιο, 11,5τμ
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Χολαργός με 41,4 C το καλοκαίρι και -0,7 C τον χειμώνα https://penteli.meteo.gr/stations/nomismatokopeio/ βορειοανατολικός προσανατολισμός, η εξωτερική μονάδα θα έχει βορειανατολικό προορισμό.
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Μεγαλύτερη δυνατή απόδοση σε ψύξη/ελάχιστη δυνατή κατανάλωση.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Η πολυκατοικία είναι του '70 και δε γνωρίζω τι μονώσεις έχει, απ΄ τη μία δε θα περίμενα να έχει καμία τρομερή μόνωση, από την άλλη έχει διαμερίσματα σε 4 εκ των 6 πλευρών οπότε κρατάει πολύ καλά θερμοκρασία το χειμώνα με την κεντρική θέρμανση, βορειανατολικός προσανατολισμός, κουφώματα αλουμινίου με μονά τζάμια.

Θερμικές απώλειες

2147.38 Watt
1846.75 KCal/h
178.95 Watt/m2
153.90 KCal/h/m2

για 18C

Επεξ/σία από Ruthl3ss

Καλησπέρα στο Forum. Έχουμε καποιο feedback για το συγκεκριμένο ac?( φασον, λειτουργία,απόδοση,κατανάλωση) για το συγκεκριμένο ac? Θα μπει σε δωμάτιο για 2 3 ώρες πριν τον ύπνο θερμανση ψύξη. Ίσα ίσα να βοηθήσει τον χώρο συν 2 ακόμα κλιματιστικα στο σπίτι.

https://www.plaisio.gr/klima-spitiou/klimatismos/klimatistika-toixou/nuvelle-klimatistiko-nplv2-09inv-9-000-btu-h-wifi_4355598

7 ώρες πριν, dimostr είπε

Ανεβαίνουν τα επίπεδα υγρασίας και γιαυτο σου βρωμάει , τα κλιματιστικά σου ανάλογα τους χώρους κάποια κάνουν αφυγρανση μιας και δουλεύουν σε κάποια ικανοποιητικά watt ενίοτε οποίο απο αυτά πιάνει πρώτο θερμοκρασία και μπαίνει σε off κατάσταση κα8 δουλευει μόνο ο ανεμιστήρας σταματάει να κάνει αφυγρανση κα8 γιαυτο νιώθεις αυτό το χλιαρό βρωμερό αέρα όπως το αναφέρεις 

Βαλε τα κλιματιστικά να δουλέψουν όλα στο mode αφυγρανση για μια μέρα και βλέπεις και κανεις 

7 ώρες πριν, liakjim είπε

με watts ->

Βοηθήστε με να καταλάβω λίγο τι λέτε. Ο χώρος μου έχει πολύ υγρασία ή τα κλιματιστικά έχουν μέσα τους πολύ υγρασία? Επίσης όταν κάποιο από τα AC αρχίζει να μου βγάζει κακό άερα , έχω δοκιμάσει να του κατεβάσω θερμοκρασία του στους 17, που σίγουρα δεν την έχει πιάσει, αλλα συνεχίζει να βγάζει κακό αέρα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το διορθώσει αν ήταν όπως λέτε λόγω του οτι έπιασε θερμοκρασία και μπήκε σε mode ανεμιστήρα? Αυτό επίσης δεν μου εξηγεί γιατί πολλές φορές κάποιο αρχίζει να μου βγάζει κακό αέρα μόνο όταν κλείσω κάποιο άλλο.

2 ώρες πριν, tsapadim είπε

Βοηθήστε με να καταλάβω λίγο τι λέτε. Ο χώρος μου έχει πολύ υγρασία ή τα κλιματιστικά έχουν μέσα τους πολύ υγρασία? Επίσης όταν κάποιο από τα AC αρχίζει να μου βγάζει κακό άερα , έχω δοκιμάσει να του κατεβάσω θερμοκρασία του στους 17, που σίγουρα δεν την έχει πιάσει, αλλα συνεχίζει να βγάζει κακό αέρα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το διορθώσει αν ήταν όπως λέτε λόγω του οτι έπιασε θερμοκρασία και μπήκε σε mode ανεμιστήρα? Αυτό επίσης δεν μου εξηγεί γιατί πολλές φορές κάποιο αρχίζει να μου βγάζει κακό αέρα μόνο όταν κλείσω κάποιο άλλο.

Λοιπόν ,τα κλιματιστικά όταν μπαίνουν σε mode ανεμιστήρα όταν πιάνουν θερμοκρασία δημιουργούν υγρασία στο χώρο ,αυτή δεν φεύγει έτσι απλά και γρήγορα οπότε  εάν όπως λες το βάζεις στο 17 ναι μεν το κλιματιστικό αρχίζει να κάνει αφυγρανση προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα όμως αυτό θέλει αρκετές ώρες για να γίνει αυν το κλειστό χώρο γιατί φαντάζομαι την ώρα που το έχεις στο 17 δεν ανοίγεις κιόλας έχεις αυτή την αίσθηση 

Λοιπόν κάνε ένα καλό αερισμό βάλε τα κλιματιστικά στην αφυγρανση για πολλές ώρες ιδανικά θα ήταν κάνα δυο 24 ώρα σε συνδυασμό με καλούς αερισμους η αν τα κλείνεις το βράδυ και βλέπεις και εδώ είμαστε 

• Like 1

4 ώρες πριν, tsapadim είπε

Το ίδιο παθαίνω κ εγώ με καινούργια κλιματιστικά Toshiba edge white και arata.

Όταν αρχίζει κάποιο κ μυρίζει το κατεβάζω ένα βαθμό και σταματάει.

Αν έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα με υγρασία,μπορείς να το βλέπεις με ένα θερμόμετρο σε κεντρικό χώρο που μετράει κ την υγρασία,τα βάζω στην αφυγρανση και γίνεται η δουλειά.

• Like 2
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 hours ago, liakjim said:

Αφού ρε κινέζοι μπορείτε να το κάνετε, γιατί δεν το υιοθετείτε;

Το φασονάκι midea μου (carrier crystal II) , γίνεται γιαπωνέζικο στην eco λειτουργία. Εξαφανίζονται τα spikes και πέφτουν τα ελάχιστα κατά 100W. Δυστυχώς κρατάει 8 ώρες και μετά απενεργοποιείται. Μάλλον είναι πρόγραμμα τύπου sleep και κλείνει για προστασία του συμπιεστή ή κάτι τέτοιο; Δεν ξέρω. Πάντως όντως χθες το βράδυ έκανα απίθανο ύπνο. 

image.png.7d43e50ac5fb08b8de4d45d724103002.png

Μήπως ρίχνει τη τάση της εξωτερικής μονάδας στα 170 volt, και μετά βγαίνει από eco για να προστατευτεί από υπερθέρμανση;

Επεξ/σία από ekrepali

Καποιοι εδω μεσα εχουν Daikin Ururu Sarara. 

Η απορροφηση αερα στην μεσα μοναδα γινεται απο επανω η απο κατω? 

Το ρωταω γιατι κοιτωντας τον ιαπωνικο (κ μεταφραζοντας τον) καταλογο Daikin απριλιος 2024, βλεπω πως εχει 

στην ΨΥΞΗ μονο εισαγωγη αερα απο κατω κ προωθηση αερα μπροστα...

ΥΓ: δεν θα αγοραζα ποτε ενα τετοιο, οπως κ  οτιδηποτε αλλο δεν ειναι σε μεγαλη παραγωγη για να μπορει να λυσει τα θεματα αξιοπιστιας κ βλαβων κ εν τελει να ειναι διαδεδομενο σε χρηση τοσο που να μπορει ενας καλος μεν αλλα οχι σπανιος να βρεθει, ψυκτικος, να το εγκαταστησει κ συντηρει.

Απλα ενημερωνομαι για να δω τι νεο θα εμφανιστει στον χωρο...

207202430001_bmp.jpg.bda4c1f737193c4b969c898f5403229a.jpg

12 ώρες πριν, Ruthl3ss είπε

Jim εκεί ακριβώς δε θα 'μπαiνε, λίγο πιο κάτω στη μέση του τοίχου, αλλά ούτως ή άλλως το σκέφτηκα παραπάνω και άκυρο, γιατί για να καλύψει υπνοδωμάτιο, σαλόνι (και διάδρομο) από ότι βλέπω θα 'θελα 16άρι, 18άρι και δε παίζει αυτό καθώς ο ιδιοκτήτης αποφασίζει για το οικονομικό. Οπότε πάμε για υπνοδωμάτιο μόνο.

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500€ με εγκατάσταση μέσα (αν υπάρχει πιο αξιόλογη πρόταση με λίγο παραπάνω αν θέλετε δώστε την σαν εναλλακτική)
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 95% ψύξη / 5% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, και αν το ανάψω δύο τρία βράδια του χειμώνα σα συμπληρωματικό.
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Για θέρμανση υπάρχει κεντρική θέρμανση.
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Υπνοδωμάτιο, 11,5τμ
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Χολαργός με 41,4 C το καλοκαίρι και -0,7 C τον χειμώνα https://penteli.meteo.gr/stations/nomismatokopeio/ βορειοανατολικός προσανατολισμός, η εξωτερική μονάδα θα έχει βορειανατολικό προορισμό.
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Μεγαλύτερη δυνατή απόδοση σε ψύξη/ελάχιστη δυνατή κατανάλωση.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Η πολυκατοικία είναι του '70 και δε γνωρίζω τι μονώσεις έχει, απ΄ τη μία δε θα περίμενα να έχει καμία τρομερή μόνωση, από την άλλη έχει διαμερίσματα σε 4 εκ των 6 πλευρών οπότε κρατάει πολύ καλά θερμοκρασία το χειμώνα με την κεντρική θέρμανση, βορειανατολικός προσανατολισμός, κουφώματα αλουμινίου με μονά τζάμια.

Θερμικές απώλειες

2147.38 Watt
1846.75 KCal/h
178.95 Watt/m2
153.90 KCal/h/m2

για 18C

Ίσως ένα tcl miracle iii.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/7/2024 στις 9:25 ΠΜ, leonkoum είπε

Κανεις 'λαθος' εν μερει...
Στα inverter o cosφ προσεγγιζει την μοναδα.
Στα ειναι παλαιοτερα on/off ετσι οπως το λες.
Mια χαρα χρεωνονται την αεργο ισχυ οι οικιακοι.. απλα τα φορτια αεργου ισχυος που εχει ενα σπιτι (πιστολακια μαλλιων, τροφοδοτικα tv/radio κτλ)  ειναι πρακτικα μηδεν σε σχεση πχ με το ωμικο φορτιο μιας κουζινας ή θερμοσιφονα

Όχι, γράφεις ανακρίβειες. Οι οικιακοί μετρητές μετράνε μόνο την ενεργό ισχύ P (W), καταγράφουν μόνο την πραγματική ενέργεια (kWh) και γι' αυτή χρεωνόμαστε.

Οι καινούργιοι ηλεκτρονικοί μετρητές μετράνε και την άεργο ισχύ Q (var). Είναι το δεύτερο κόκκινο λαμπάκι που αναβοσβήνει πιο αργά (kvarh), αλλά δεν εμφανίζουν το σύνολο της αέργου ενέργειας στην οθόνη. Η ανάγνωση αυτής της τιμής γίνεται από τις θύρες δεδομένων του μετρητή ή με τηλεμέτρηση. Δεν χρησιμοποιείται από τους παρόχους για την τιμολόγηση.

Το μέτρο του διανυσματικού αθροίσματος της πραγματικής και της αέργου ισχύος μας δίνει την φαινόμενη ισχύ S (VA). Πιο απλά είναι το γινόμενο της RMS τιμής της τάσης (V) και του ρεύματος (A).

ytlyoRd.png

Το πηλίκο P/S είναι το power factor ή αλλιώς cosφ.

Σε καθαρά ωμικά φορτία P=S και Q=0 και power factor=1.

Το cosφ μπορεί να λάβει αρνητικές τιμές μέχρι -1 όταν εγχέουμε ενέργεια στο δίκτυο, όπως όταν έχουμε φωτοβολταϊκά στο σπίτι.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά τώρα, ακόμα και 15ετίας συμβατικά έχουν PFC ώστε να κρατάνε το power factor πάνω από 0,9. Τα inverter όμως δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά, λόγω της μετατροπής, εκτός αν είναι καινούργια με active PFC.

Επεξ/σία από doomnx
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...