Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, cmaniac said:

Είναι, αλλά το περίπου είναι περίπου, όχι νύχτα - μέρα.

Με 1.5kW ούτε 7ρι δεν θες. Ή κάτι έχεις κάνει λάθος ή το υπάρχον είναι χαλασμένο.

Καταλαβαίνω ότι δεν θέλεις να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο για τους δικούς σου λόγους, το οποίο σέβομαι.

Σε ποιά κλιματική ζώνη στα έβγαλε αυτά; Α/Β/Γ/Δ?

Ποιά είναι η μέση ελάχιστη θερμοκρασία και η απόλυτη ελάχιστη για την περιοχή σου στο προηγούμενο έτος από εδώ https://www.meteo.gr/gmap.cfm ;

Μα για να σου δωσω τιμη kWh προφανως συμπληρωσα το ερωτηματολογιο.

B ζωνη, Αττικη

Ελαχιστη δινει 9,3, μεση 14

Χαλασμενο δεν ειναι απλα ειναι μικρο για το χωρο ή ειναι μεν 12αρι αλλα οντας του 2005, δεν αποδιδει οπως τα σημερινα 12αρια που ειναι Α+++. Εκεινο βασει του manual του ειναι Β κλασης (εκεινης της εποχης). Οτι συνεπαγεται αυτο για αποδοση και καταναλωση.

Ψυξη ειδικα το καλοκαιρι δεν μπορει να πετυχει με τιποτα. Βαζεις ζητουμενη 23-24 και με το ζορι ο χωρος διατηρειται στο 27 (στην καλυτερη), παιζει 27-28.

screenshot.1239262193.jpeg

screenshot.1239262194.jpeg

• Απαντ. 6,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Sebu είπε

1,4 λεει το εργαλειο αλλα δεν ειναι αυτο το κριτηριο μου οπως προανεφερα. Συν του οτι το εργαλειο ειναι αρκετα προσεγγιστικο. Λχ δεν σου επιτρεπει να βαλεις παραθυρα 0, δεν μπορει να λαβει υποψη περιπτωσεις που η ακαλυπτη πλευρα βλεπει 50% ανατολη, 50% νοτο κτλ κτλ. Αρα και το αποτελεσμα ειναι αρκετα στο περιπου.

screenshot.1239262192.jpeg

Για 35τμ που αναφέρεις, τα 40W/m2 δεν θα τα δεις ποτέ, ή αν μένεις σε κανένα νησί με 15 εκ κέλυφος θεμελίων τοίχων και πλάκας..

Τρέξε το ξανά.., για να λες δεν φτάνει το 12αρι, τότε είσαι σίγουρα πάνω από 4.000W

Τώρα το είδα.., βάλε μόνωση τοίχων πλημελλης (το 2005 3αρι dow εβαζαν) και στην πλάκα και πάτωμα τίποτα..

Επεξ/σία από Kozanitis1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακομα και αν παιξω με το ερωτηματολογιο με πιο συντηρητικες επιλογες και βαλω οτι ειναι και απο ανατολη και απο νοτο ανοιχτο, η διαφορα ειναι μικρη.

screenshot.1239262195.jpeg

5 minutes ago, Kozanitis1 said:

Για 35τμ που αναφέρεις, τα 40W/m2 δεν θα τα δεις ποτέ, ή αν μένεις σε κανένα νησί με 15 εκ κέλυφος θεμελίων τοίχων και πλάκας..

Τρέξε το ξανά.., για να λες δεν φτάνει το 12αρι, τότε είσαι σίγουρα πάνω από 4.000W

Μα τι να ξανατρεξω εβαλα τις επιλογες, εβαλα οτι πιο συντηρητικο υπαρχει.

Χωρις μονωση πατωματος και οροφης.

Εβαλα παραθυρο ενω δεν εχω γιατι δεν δεχεται 0.

Εβαλα ακομα και οτι ειναι ανοιχτο και απο νοτο και ανατολη ενω ειναι 50%-50% εχει νοτιοανατολικο ανοιγμα, οι αλλες 3 πλευρες ειναι καλυμμενες.

Εβαλε διπλα τζαμια, κουφωματα αλουμινιου. Βασικη μονωση τοιχοποιας και φεροντος που ειχε βαλει τοτε dow παντου.

Τι αλλο να επιλεξω.

Ζητουμενη 22 δεν θελω παραπανω ουτε παρακατω.

Εκτος και αν βγαζει οτι να ναι το εργαλειο 😅

Το 12αρι περιεγραψα τι κανει. Ειναι Β ενεργειακης κλασης του 2005. Το συντηρω και το πλενω προσωπικα μεσα εξω 2 φορες το χρονο. Στη θερμανση ζητας 24-25 για να διατηρηθει η θερμοκρασια χωρου στο 22 (δεν ανεβαινει παραπανω) και μονο οσο δουλευει το κλιματιστικο. Μολις κλεισει πεφτει σε μια ωρα κατω απο 21. Ο χωρος βεβαια διατηρει το 20 ευκολα ανευ θερμανσης.

Στην ψυξη με ζητουμενη 24 πεφτει το πολυ μεχρι 27 η εσωτερικη. Δεν εχω δει ποτε εσωτερικη 24 τοσα χρονια. Δεν εχω δοκιμασει βεβαια να ζητησω 20, απο την αλλη δεν θελω κιολας.

Επεξ/σία από Sebu
Δημοσ.

Τι να σου πω, μου φαίνονται πολύ λίγα τα watt ανά τετραγωνικό, θεωρητικά σε καλύπτει και 9αρι, αλλά βλέπεις και μόνος σου πως δεν φτάνει.., μήπως να έβλεπες για 14αρι ή 16αρι, ας μας πουν και οι άλλοι.. 

Ακόμα και με 100W/m2, θα ήσουν για 12αρι (βάσει απωλειών)

Αυτό που έχεις τώρα είναι on-off?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, Kozanitis1 said:

Τι να σου πω, μου φαίνονται πολύ λίγα τα watt ανά τετραγωνικό, θεωρητικά σε καλύπτει και 9αρι, αλλά βλέπεις και μόνος σου πως δεν φτάνει.., μήπως να έβλεπες για 14αρι ή 16αρι, ας μας πουν και οι άλλοι.. 

Ακόμα και με 100W/m2, θα ήσουν για 12αρι (βάσει απωλειών)

Αυτό που έχεις τώρα είναι on-off?

Οχι ινβερτερ του 2005 Toyotomi Ιαπωνιας (το μπερδεψα με του υπνοδωματιου ενα παλιο Samsung inverter) ειναι, αλλα αδυνατει να ινβερταρει για το λογο που εξηγω. Ποτε στη ζωη του 20 χρονια δεν θυμαμαι να ινβερταρε. Γιατι δεν μπορει ποτε να πιασει τη ζητουμενη. Ο μονος τροπος ειναι μολις πιασει το 27 εσωτερικη το καλοκαιρι, με ζητουμενη 24, να το βαλω 26+. Εκει ριχνει στροφες. Αλλα τι να το κανω ετσι? Ομοιως αν βαλω ζητουμενη θερμανση 22, δεν καταφερνει να πιασει το 22 ποτε. Μενει να παλευει μεχρι 20 και κατι και αρχες 21.

Το παρακολουθησα αρκετες φορες με μετρητη. Δεν καταφερνει να πεσει κατω απο 860watt ελαχιστη. Μεγιστη εχει 1.300 watt οταν ξεκιναει να δουλευει και προσπαθει να πιασει θερμοκρασια και μετα σταθεροποιειται μεσοσταθμικα στα 1.080watt ανα ωρα.

Για αυτο εγραψα απο την αρχη οτι κοιταω εδω και 1-2 χρονια για 16αρι Τοσιμπα λογω διαθεσιμου χωρου/θεσης και πριζας.

Γιατι εχω δει οτι ως 16αρι αποδιδει ως 20αρι στη θερμανση αρα θεωρητικα θα λειτουργει πιο ανετα και στρωτα και θα καταφερνει μαλλον να ινβερταρει στη θερμανση.

Και στην ψυξη πηγαινοντας μεχρι 18.700 παλι θα αποδιδει καλυτερα απο το 12αρι.

Και ο αερας που βγαζει ειναι οντως καυτος στη θερμανση και παγακι στην ψυξη. Ουτε απωλεια φρεον ειχε πριν καποια χρονια που ειχα βαλει ψυκτικο να το δει.

Και ο ψυκτικος τοτε μου ειχε πει οτι ειναι πολυ μικρο για το χωρο. Αλλα ο μονος λογος που επιλεχτηκε προ 20ετιας ηταν γιατι τοτε μετα το 12αρι πηγαινες σε 18αρι και 24αρι τα οποια ηταν 1+ μετρο διασταση και δεν χωραγαν στο σημειο τοποθετησης. Και η πριζα ηταν ηδη ενισχυμενη 16Α αλλα δεν υπηρχε και δεν υπαρχει δυνατοτητα να τραβηχτει νεα γραμμη απο τον πινακα για 18αρι+.

Επεξ/σία από Sebu
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού έχεις 16αρα γραμμή εκεί, μπορείς να βάλεις ότι θες, ακόμα και τα τωρινά 24αρια έχουν μέγιστα 16-17Α, οπότε άνετα τοποθετείται 16αρι..

Λόγω πλάτους Toshiba edge white/black 16 (νομίζω 80εκ) ή κάνα Daikin Perfera 42 (δεν θυμάμαι ποιο είναι το τελευταίο μοντέλο)

Επεξ/σία από Kozanitis1
  • Like 1
Δημοσ.
36 minutes ago, Kozanitis1 said:

Αφού έχεις 16αρα γραμμή εκεί, μπορείς να βάλεις ότι θες, ακόμα και τα τωρινά 24αρια έχουν μέγιστα 16-17Α, οπότε άνετα τοποθετείται 16αρι..

Λόγω πλάτους Toshiba edge white/black 16 (νομίζω 80εκ) ή κάνα Daikin Perfera 42 (δεν θυμάμαι ποιο είναι το τελευταίο μοντέλο)

Ευχαριστω

Με ψυκτικο που ειχα μιλησει προ μηνων μου ειχε πει οχι πανω απο 16αρι Toshiba γιατι τα 18αρια θελουν δικη τους ξεχωριστη γραμμη ενισχυμενη απευθειας απο τον πινακα.

Στον πινακα βεβαια του σαλονιου η πριζα για το κλιματιστικο εχει δικη του ξεχωριστη ασφαλεια 16Α που δινει ρευμα μονο στο κλιματιστικο, σε καμια αλλη πριζα σε εκεινο το χωρο. Τι να πω δεν ειμαι ηλεκτρολογος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Sebu είπε

Ευχαριστω

Με ψυκτικο που ειχα μιλησει προ μηνων μου ειχε πει οχι πανω απο 16αρι Toshiba γιατι τα 18αρια θελουν δικη τους ξεχωριστη γραμμη ενισχυμενη απευθειας απο τον πινακα.

Στον πινακα βεβαια του σαλονιου η πριζα για το κλιματιστικο εχει δικη του ξεχωριστη ασφαλεια 16Α που δινει ρευμα μονο στο κλιματιστικο, σε καμια αλλη πριζα σε εκεινο το χωρο. Τι να πω δεν ειμαι ηλεκτρολογος.

Μια χαρά κάνει η πρίζα που λες, πες του να διαβάσει κανένα manual και να αφήσει τα ξέρω γω.., ούτε 10Α πιθανόν να μην έχει μέγιστα το 16αρι (9.5A max για την ακρίβεια)

Απλά επειδή η γραμμή στη πρίζα είναι ήδη 3Χ2.5, θα του πεις να μην κάνει χαζομάρες και να τροφοδοτήσει από εκεί με 3Χ2.5 (ΟΧΙ 3Χ1.5!! δεν το προστατεύει η 16αρα ασφάλεια θα πάρει φωτιά) την εξωτερική μονάδα και το καλώδιο επικοινωνίας 4Χ1.5, 

Τα υπόλοιπα αύριο γιατί έχω πρωινό ξύπνημα 😉

Επεξ/σία από Kozanitis1
  • Like 2
Δημοσ.
2 minutes ago, Kozanitis1 said:

Μια χαρά κάνει η πρίζα που λες, πες του να διαβάσει κανένα manual και να αφήσει τα ξέρω γω.., ούτε 10Α πιθανόν να μην έχει μέγιστα το 16αρι

Αν θυμάμαι καλά ακόμα και τα 24άρια edge/yukai είναι κάτω από 16Α. Δεν είναι να εμπιστεύεται κανείς κουβέντες από δω κι από κεί, ακόμα κι αν τις εκστομίζουν τεχνικοί.

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, liakjim είπε

Συμβούλευσε τον/την κάτοχο για το τι πρέπει να γίνει και ας αποφασίσει ότι θέλει. Επιχειρήματα θα είναι η αυξημένη απόδοση, οικονομία, μείωση θορύβου, αυξημένη μακροζωία ενώ πιθανότατα να βγαίνει και εκτός εγγύησης ( αν έχει ακόμη σε ισχύ). 

Θα πήγαινα στο Fujitsu αλλά μάλλον στο 12Κ. Αν επιμένεις ας πας στο 14Κ. 

Μου ζωσατε τα φίδια παιδιά. Έχω Toshiba yukai 10ρι και 16ρι. Όταν το έβαζε και είδα τη σωλήνα του κάνω είναι ότι είναι μικρή και ότι θα πρεπε να είναι κοντά 3. Αν θυμάμαι καλά ήταν ενάμιση μέτρο (άντε 1.8). Εκείνος μου απάντησε ότι όχι είναι μια χαρά αυτό το μήκος και δεν θα έχει θέμα και ότι σε όλα τόσο βάζει. 

Θα δω μήπως μπορώ να την μετρήσω. Όχι τίποτα άλλο αλλά δεν πήγα τότε Κωτσόβολο με δωρεάν εγκατάσταση γιατί φοβόμουν μην δεν κάνουν καλή δουλειά και βλέπω πως μάλλον τσάμπα πέταξα τα λεφτά μου. :(

Αν είναι όντως 1μιση, επηρεάζει πολυ; Αν φέρω άνθρωπο να την αλλάξει τη σωλήνα θα κοστίσει το ίδιο με εγκατάσταση;

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Antretng είπε

Μου ζωσατε τα φίδια παιδιά. Έχω Toshiba yukai 10ρι και 16ρι. Όταν το έβαζε και είδα τη σωλήνα του κάνω είναι ότι είναι μικρή και ότι θα πρεπε να είναι κοντά 3. Αν θυμάμαι καλά ήταν ενάμιση μέτρο (άντε 1.8). Εκείνος μου απάντησε ότι όχι είναι μια χαρά αυτό το μήκος και δεν θα έχει θέμα και ότι σε όλα τόσο βάζει. 

Θα δω μήπως μπορώ να την μετρήσω. Όχι τίποτα άλλο αλλά δεν πήγα τότε Κωτσόβολο με δωρεάν εγκατάσταση γιατί φοβόμουν μην δεν κάνουν καλή δουλειά και βλέπω πως μάλλον τσάμπα πέταξα τα λεφτά μου. :(

Αν είναι όντως 1μιση, επηρεάζει πολυ; Αν φέρω άνθρωπο να την αλλάξει τη σωλήνα θα κοστίσει το ίδιο με εγκατάσταση;

2μ λένε τα Toshiba οπότε λογικά θα είσαι οκ. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Sebu είπε

Το παρακολουθησα αρκετες φορες με μετρητη. Δεν καταφερνει να πεσει κατω απο 860watt ελαχιστη. Μεγιστη εχει 1.300 watt οταν ξεκιναει να δουλευει και προσπαθει να πιασει θερμοκρασια και μετα σταθεροποιειται μεσοσταθμικα στα 1.080watt ανα ωρα.

Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Ο χώρος σου καλύπτεται άνετα με ένα 9ρι, αλλά τα 12ρια συνήθως έχουν καλύτερη ροή αέρα, ενώ αρκετά 12ρια και 9ρια διαφέρουν μόνο στο software.

Έχεις κάποιον επιπλέον χώρο που θερμαίνεις με την ίδια μονάδα; Τα κουφώματα είναι εντάξει; Ξέρω ότι είναι αφύσικο σαν ερώτηση, αλλά μήπως χάνει κανένα κούφωμα ή έχει αφήσει καμιά τρύπα ανοιχτή στις σωλήνες των κλιματιστικών και μπάζουν αβέρτα;

Επίσης την θερμοκρασία χώρου την μετράς από το κλιματιστικό και την συμπεριφορά του ή έχεις κανένα θερμόμετρο χώρου;

Δεν εξηγείται από πουθενά τέτοιο πράγμα. Κάπου έχεις τραγική θερμογέφυρα.

14 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Μια χαρά κάνει η πρίζα που λες, πες του να διαβάσει κανένα manual και να αφήσει τα ξέρω γω.., ούτε 10Α πιθανόν να μην έχει μέγιστα το 16αρι

7 λεπτά πριν, BigBlack είπε

Αν θυμάμαι καλά ακόμα και τα 24άρια edge/yukai είναι κάτω από 16Α. Δεν είναι να εμπιστεύεται κανείς κουβέντες από δω κι από κεί, ακόμα κι αν τις εκστομίζουν τεχνικοί.

Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά τα ξαναλέμε: Το ρεύμα δεν ασφαλίζεται με το μάτι. Εάν το κλιματιστικό αναφέρει μέγιστο ρεύμα 10,16,20A τότε ακολουθεί καλώδιο ανάλογο και ασφάλεια ανάλογη. Ούτε περίπου ούτε "εγώ ξέρω".

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Sebu said:

Οχι ινβερτερ του 2005 Toyotomi Ιαπωνιας (το μπερδεψα με του υπνοδωματιου ενα παλιο Samsung inverter) ειναι, αλλα αδυνατει να ινβερταρει για το λογο που εξηγω. Ποτε στη ζωη του 20 χρονια δεν θυμαμαι να ινβερταρε. Γιατι δεν μπορει ποτε να πιασει τη ζητουμενη. Ο μονος τροπος ειναι μολις πιασει το 27 εσωτερικη το καλοκαιρι, με ζητουμενη 24, να το βαλω 26+. Εκει ριχνει στροφες. Αλλα τι να το κανω ετσι? Ομοιως αν βαλω ζητουμενη θερμανση 22, δεν καταφερνει να πιασει το 22 ποτε. Μενει να παλευει μεχρι 20 και κατι και αρχες 21.

Για αυτο εγραψα απο την αρχη οτι κοιταω εδω και 1-2 χρονια για 16αρι Τοσιμπα λογω διαθεσιμου χωρου/θεσης και πριζας.

Γιατι εχω δει οτι ως 16αρι αποδιδει ως 20αρι στη θερμανση αρα θεωρητικα θα λειτουργει πιο ανετα και στρωτα και θα καταφερνει μαλλον να ινβερταρει στη θερμανση.

Και στην ψυξη πηγαινοντας μεχρι 18.700 παλι θα αποδιδει καλυτερα απο το 12αρι.

Και ο αερας που βγαζει ειναι οντως καυτος στη θερμανση και παγακι στην ψυξη. Ουτε απωλεια φρεον ειχε πριν καποια χρονια που ειχα βαλει ψυκτικο να το δει.

Και ο ψυκτικος τοτε μου ειχε πει οτι ειναι πολυ μικρο για το χωρο. Αλλα ο μονος λογος που επιλεχτηκε προ 20ετιας ηταν γιατι τοτε μετα το 12αρι πηγαινες σε 18αρι και 24αρι τα οποια ηταν 1+ μετρο διασταση και δεν χωραγαν στο σημειο τοποθετησης. Και η πριζα ηταν ηδη ενισχυμενη 16Α αλλα δεν υπηρχε και δεν υπαρχει δυνατοτητα να τραβηχτει νεα γραμμη απο τον πινακα για 18αρι+.

Μην παίρνεις πάντως υπόψη σου τα ακραία νούμερα των btu για να πάρεις μηχάνημα, μείνε στα ονομαστικά. Οι οριακές τιμές πιάνονται για μικρά διαστήματα μεν, αλλά καίνε και υπερβολικά δε.

Εκτίμησή μου πάντως είναι πως τα τωρινά σου μηχανήματα ή είναι εξ'αρχής ελαττωματικά ή έχουν παρουσιάσει αδιάγνωστες βλάβες. Ακόμα και παλιά on/off 9άρια κινεζιές σε τέτοιους χώρους (αν όντως ισχύουν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου) ούτε καν που θα ζορίζονταν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Sebu είπε

Και ο αερας που βγαζει ειναι οντως καυτος στη θερμανση και παγακι στην ψυξη.

Λίγο ανόητη ερώτηση: μήπως το λειτουργείς στο low ή quiet; Επίσης λες ότι το πλένεις μόνος σου μέσα-έξω. Χρησιμοποιείς και το εξάρτημα που το λέμε και "ελεφαντάκι" για να το καθαρίσεις ενδελεχώς; Πάντως, σε σχέση με το εργαλείο εκτίμησης απωλειών έχω εκφράσει σοβαρές ενστάσεις στο παρελθόν, έχοντας συγκρίνει με λεπτομερή έκθεση μηχανικού. Σε κακά μονωμένα κτίρια τείνει να ανεβάζει πολύ τις απώλειες και τώρα βλέπω ότι με καλές μονώσεις βγάζει εξωφρενικά λίγες απώλειες, τόσο που με ένα αερόθερμο εσύ είσαι θεωρητικά υπερ-καλυμμένος.  Έχεις μήπως ενεργειακό πιστοποιητικό να τσεκάρεις και από εκεί τις απαιτήσεις του χώρου;

Επεξ/σία από Pan_K
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Pan_K είπε

Πάντως, σε σχέση με το εργαλείο εκτίμησης απωλειών έχω εκφράσει σοβαρές ενστάσεις στο παρελθόν, έχοντας στα χέρια μου λεπτομερή μελέτη μηχανικού. 

Το μεγαλύτερο θέμα που εντοπίζω είναι ότι κάνει το εξής: Υπολογίζει το φορτίο με βάση τις ζώνες, οπότε δεν είναι απαραίτητα ακριβή τα αποτελέσματα ανά πόλη.

Δηλαδή, με αυτά:

IMG_20250123_232547.jpg.5b5a3088dc9634387356f77daf07f2d4.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...