Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mikemarios είπε

ίσως θα μπορούσατε να υλοποιήσετε έναν αυτοματισμό του τύπου: όταν το a/c "ινβετάρει" κάτω από συγκεκριμένα watts οι περσίδες να σηκώνονται ώστε οι καθήμενοι να μην αισθάνονται το "κρύο" ρεύμα και ενδεχομένως να αλλάζατε και το Fan speed σε χαμηλότερο επίπεδο.

Πολύ σωστά. Το σκέφτηκα και εγώ αυτό. Αλλά το Toshiba δεν δέχεται εντολή για συγκεκριμένη θέση περσίδας (μόνο swing, διακοπή και μετακίνηση για λίγες μοίρες [edit]) και επιπλέον, με την οριζόντια ροή ζεσταίνω κυρίως το ταβάνι. Ίσως θα είχε περισσότερο νόημα να οριζοντίωνα την περσίδα σε χαμηλή ροή όταν έπεφταν τα watts και να την ξανακατέβαζα με αυξημένη ζήτηση -ίσως και ροή- όταν η θερμοκρασία χαμηλά έπεφτε κάτω από ένα σημείο. Κάτι σαν on-off, δηλαδή, αλλά με αυξημένη και μειωμένη ζήτηση θερμοκρασίας και αυξημένη και μειωμένη παροχή αέρα. Θα ψάξω πάντως μήπως βρω τρόπο ρύθμισης συγκεκριμένης θέσης της περσίδας στο Toshiba. Αυτόν τον αυτοματισμό θα μπορούσα να τον εκτελέσω και με ένα IR Blaster. Το πλεονέκτημα του IR Blaster έναντι του Home Assistant είναι ότι μπορείς δυνητικά να εκτελείς πολύπλοκους αυτοματισμούς, τους οποίους τους ελέγχεις και όταν δεν βρίσκεσαι στον χώρο. Για να κάνεις το ίδιο (remote access) με το Home Assistant χρειάζεται πολλή δουλειά, γνώσεις και μάλλον δεν γλιτώνεις και τις συνδρομές.

10 ώρες πριν, mdkamael είπε

οταν το μηχανημα σου επιτρεπει να θεσεις αυξημενο offset θερμοκρασιας

Αυτό με το offset είναι άλλη μία πονεμένη ιστορία. Και δεν ξέρω πώς ακριβώς το αντιλαμβάνεται κάθε μοντέλο, ούτε νομίζω πως και εγώ έχω καταλάβει. Ας πούμε εχτές πείραξα λίγο το Supreme και το έβαλα σε offset -2, οπότε για να έχω στα 100 cm 22 βαθμούς έπρεπε να ζητήσω τώρα 26!. Αλλά το άτιμο έκοβε τελείως όταν η θερμοκρασία που αντιλαμβανόταν ο αισθητήρας της μονάδας έφτανε τους 26 βαθμούς, όπως και πριν το offset (με ζητούμενη 24) και δεν πήγαινε πιο πάνω.

1 ώρα πριν, alexdeskas είπε

Μήπως έχεις τον ανεμιστήρα του Omnia στο αθόρυβο;

Τα Midea δεν κάνουν spikes όταν ο ανεμιστήρας είναι στο αθόρυβο...

To omnia το είχα στο maximum (466m3/h).

Το Supreme που κάνει τα spikes το έχω στο μεσαίο, γιατί στο ψηλό φυσάει δυνατά και ενοχλεί. Και στο low κόβει ακόμα πιο νωρίς, γιατί ουσιαστικά ζεσταίνει τον εαυτό του, γρήγορα. Το είχα πειράξει επίσης με offset -2, αλλά αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει, παρά μόνο το τι γράφει η οθόνη του κλιματιστικού ως ζητούμενη θερμοκρασία, διότι το κλιματιστικό έκοβε όπως και πριν το offset, στους 26 βαθμούς με ζητούμενη 22. Θα δοκιμάσω αύριο το Supreme στο low, αλλά και στο follow me, καθ' εντολήν liackjim και βλέπουμε...

Επεξ/σία από Pan_K
  • Απαντ. 5,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Spoiler
Αναφορά σε κείμενο
25 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Για να κάνεις το ίδιο (remote access) με το Home Assistant χρειάζεται πολλή δουλειά, γνώσεις και μάλλον δεν γλιτώνεις και τις συνδρομές.

@Pan_KΈχετε δίκιο. Εγώ το έχω με συνδρομή από το Nabu Casa του ΗΑ γιατί εκτός από τα 4 a/c's & smart συκευές που έχω στο σπίτι μου το χρησιμοποιώ και σαν ψευτο-συναγερμό με αισθητήρες κίνησης και καπνού και ήθελα να μου έρχονται ειδοποιήσεις μέσω του mobile app για ευκολία.

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Αλλά το Toshiba δεν δέχεται εντολή για συγκεκριμένη θέση περσίδας (μόνο swing και διακοπή)

Δεν ισχύει αυτό , μπορείς να το βάλεις σε όποια θέση θέλεις και επιπλέον εάν κινούνται και οι εσωτερικές περσίδες μπορείς και αυτές σε όποια θέση θες 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, dimostr είπε

Δεν ισχύει αυτό , μπορείς να το βάλεις σε όποια θέση θέλεις και επιπλέον εάν κινούνται και οι εσωτερικές περσίδες μπορείς και αυτές σε όποια θέση θες 

Εννοώ ότι δεν υπάρχει εντολή: βάλε την περσίδα στις 30 μοίρες. Αλλά για το swing και την διακοπή, που έγραψα πριν, έχεις δίκιο, και διόρθωσα την διατύπωση, καθώς με το απλό πάτημα του κουμπιού μετακινούνται οι περσίδες σε νέα θέση.

Τώρα, απ' ότι αντιλαμβάνομαι, μπορώ να απομνημονεύσω πόσες φορές πρέπει να πατάω το κουμπί για να φέρνω την περσίδα από την εντελώς κάθετη θέση στην θέση Α και πόσες πρέπει να ξαναπατήσω το κουμπί για να πάει από την Α στην Β και να δώσω την εντολή αυτή στο IR blaster (πχ: "όταν η θερμοκρασία διατηρείται στους τάδε βαθμούς για πάνω από 15 λεπτά, πάτα το κουμπί της θέσης της οριζόντιας περσίδας 3 φορές και μείωσε την παροχή στο min" και "όταν η θερμοκρασία πέσει στους τάδε βαθμούς για πάνω από 15 λεπτά, τότε πάτα το κουμπί της περσίδας 6 φορές, ανέβασε την ζήτηση στους +1 και αύξησε και την παροχή στο medium").

Επεξ/σία από Pan_K
  • Thanks 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Pan_K είπε

όταν η θερμοκρασία διατηρείται στους τάδε βαθμούς για πάνω από 15 λεπτά, πάτα το κουμπί της θέσης της οριζόντιας περσίδας 3 φορές και μείωσε την παροχή στο min" και "όταν η θερμοκρασία πέσει στους τάδε βαθμούς για πάνω από 15 λεπτά, τότε πάτα το κουμπί της περσίδας 6 φορές, ανέβασε την ζήτηση στους +1 και αύξησε και την παροχή στο medium

Αυτή την υλοποίηση με αυτοματισμό εφαρμόζω (περσίδες - παροχή αέρα- zigbee θερμόμετρο χώρου) στο Mitsubishi MSZ-AP71VGK, μέσω του integration MelCloud του HA, για να θερμάνω δίχωρο σαλόνι (τραπεζαρία - καθιστικό) και με σκοπό να εξαλείψω τα περιστασιακά κρύα ρεύματα χαμηλά (στα πόδια) στον πιο απομακρυσμένο χώρο (καθιστικό) από το σημείο που είναι εγκατετημένο το a/c και αλλάζω τη ζητούμενη θερμοκρασία κατά τις ώρες του νυχτερινού ρεύματος.

Στο φετινό χειμώνα για τα υπόλοιπα τρία κλιμαστικά που έχω στα υπνοδωμάτια (Toyotomi KTN22/KTG22-09R32) και μετά από πολλές ώρες-ημέρες ανάγνωσης του συγκεκριμένου νήματος, αποφάσισα και εφαρμόζω επί του παρόντος τις πολύτιμες διαπιστώσεις-απόψεις των @dimostr και @liakjim και των υπόλοιπων μελών, όπου μέσω RM4 mini λειτουργούν σε  διάφορα test mode Px ανάλογα με τη θερμοκρασία χώρου (zigbee θερμόμετρο χώρου) σε κάθε δωμάτιο.

• Like 1
Δημοσ.

Παντως τα 2 Mitsubishi Electric που εχω AY σειρα, παρολα τα ατελειωτα on- off απο τα 250 watt που κανουν εχουν αψογη θερμοκρασιακη ανεση. Στη 5λεπτη αναλυση του γραφηματος του Tapo θερμομετρου το γραφημα ειναι φλατ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρε 'σείς, τι τσιγαρόχαρτα για φίλτρα σκόνης τοποθετούνε τώρα στα MHI?! Καμία σχέση με τα παλιά σε ποιότητα με τα μικρά 9αρια που έχω στο ίδιο σπίτι. Ποσό μάλλον από το παλιό ME που αντικαταστάθηκε. Επίσης, πρώτη φορά είδα σε καθαρισμό φίλτρων να κολλάει η σκόνη και να μην φεύγει όσο νερό και να πέσει ... καμία ιδέα ?! 

Επεξ/σία από mdkamael
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mdkamael είπε

Ρε 'σείς, τι τσιγαρόχαρτα για φίλτρα σκόνης τοποθετούνε τώρα στα MHI?! Καμία σχέση με τα παλιά σε ποιότητα με τα μικρά 9αρια που έχω στο ίδιο σπίτι. Ποσό μάλλον από το παλιό ME που αντικαταστάθηκε. Επίσης, πρώτη φορά είδα σε καθαρισμό φίλτρων να κολλάει η σκόνη και να μην φεύγει όσο νερό και να πέσει ... καμία ιδέα ?! 

Πιο λεπτα απο των fujitsu δεν εχω δει. Συγκεκριμενα δυο μοντελων, ΚΜΤE και KG που ετυχε και καθαρισα προσφατα. Οταν κολλαει η σκονη βαζεις πινελο με μια σταγονα υγρο πιατων. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, GiannisSol είπε

Παντως τα 2 Mitsubishi Electric που εχω AY σειρα, παρολα τα ατελειωτα on- off απο τα 250 watt που κανουν εχουν αψογη θερμοκρασιακη ανεση. Στη 5λεπτη αναλυση του γραφηματος του Tapo θερμομετρου το γραφημα ειναι φλατ.

Θυμάμαι που αναρωτιόμασταν γιατί συμπεριφέρονται έτσι και αν έχει γίνει σωστή εγκατάσταση. Φαίνεται, τελικά, πως τα 250 watt σε συνδυασμό με παροχή αέρα έως 500m3/h είναι μία χρυσή τομή, πέραν των οποίων μειώνεται η θερμική άνεση, που σημαίνει είτε έντονες διακυμάνσεις από τα on-off σε υψηλότερα watt, είτε σημεία που φυσάει κρύος αέρας σε χαμηλότερα watt. Μένει βέβαια να επαληθευτεί αυτό ή να αμφισβητηθεί από άλλους χρήστες, ώστε να κερδίσουμε όλοι από αυτό και να μάθουμε περισσότερα στην αναζήτηση του gold standard της λειτουργίας των κλιματιστικών στην θέρμανση.

Και μιας και αναρωτιόταν ο φίλος, συνάδελφος και συμπατριώτης @mdkamael για τον επιθυμητό λόγο κατανάλωσης/παροχής, αυτός φαίνεται να διαμορφώνεται χονδρικά στα 0,5. Προτείνω, βέβαια να διερευνηθεί περαιτέρω ο ισχυρισμός αυτός. Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
59 minutes ago, liakjim said:

Σας αγαπώ.

Συνεχίστε.

Αχ αυτη η νεα καθε φορα γενια...ανακαλυπτει καινουργια πραγματα κ μαζι της ξανανιωνουμε κ εμεις οι παλιοτεροι...😎

Δημοσ.

Μια παρατήρηση που ήθελα να την αναφέρω καιρό τώρα.

Στο μικρό Edge, ενώ έχω την περσίδα του ρυθμισμένη σταθερά σε μία θέση (συνήθως τέρμα ανοιχτή), ανά διαστήματα την ανεβάζει σχεδόν οριζόντια και μετά από κάποιο χρόνο την επαναφέρει. Όταν δε συμβεί αυτό, η μετακίνηση της μουλαρώνει. Δεν αλλάζει ούτε από κοντρολ ούτε από την εφαρμογή. Πρέπει να κλείσεις το μηχάνημα και να το ανοίξεις πάλι για να αρχίσει να "ακούει" πάλι η ρύθμιση της. Σημειωτέον, swing κλπ είναι κλειστά. Επίσης, στο 16αρι δεν έχω παρατηρήσει αντίστοιχο θέμα.

Δημοσ.

Μετά απο 48 φαίνεται να έχει ισορροπήσει η θερμοκρασία στο χώρο. Έβαλα offset 1.5 βαθμό και το κοντρολ στους 21 και έχω αυτό το αποτέλεσμα. Ηταν πολύ καλή μέρα απο πλευράς θερμοκρασίας και η κατανάλωση φαίνεται εξαιρετική.

Με κόκκινο η θερμοκρασία στα φίλτρα και με μπλε η εξωτερική θερμοκρασία. Στις 11 και άνοιξα για 8 λεπτά να αεριστεί ο χώρος.

Screenshot 2025-01-08 at 17.10.25.png

Δημοσ.
Στις 7/1/2025 στις 12:42 ΠΜ, efib είπε

Η tapo p110 μου έχασε 2 ώρες χθες, και τώρα είδα ότι σβήστηκε 5/1 και 6/1... Από το κακό στο χειρότερο!

Επιβεβαιώνω.

Σε 9αρι inventor life που παίζει 24/7 σε υπνοδωμάτιο, από 6/1 πρωινές ώρες χάθηκαν... Σε αναμονή διόρθωσης.

53 λεπτά πριν, MiJ16 είπε

Μια παρατήρηση που ήθελα να την αναφέρω καιρό τώρα.

Στο μικρό Edge, ενώ έχω την περσίδα του ρυθμισμένη σταθερά σε μία θέση (συνήθως τέρμα ανοιχτή), ανά διαστήματα την ανεβάζει σχεδόν οριζόντια και μετά από κάποιο χρόνο την επαναφέρει. Όταν δε συμβεί αυτό, η μετακίνηση της μουλαρώνει. Δεν αλλάζει ούτε από κοντρολ ούτε από την εφαρμογή. Πρέπει να κλείσεις το μηχάνημα και να το ανοίξεις πάλι για να αρχίσει να "ακούει" πάλι η ρύθμιση της. Σημειωτέον, swing κλπ είναι κλειστά. Επίσης, στο 16αρι δεν έχω παρατηρήσει αντίστοιχο θέμα.

Σε 18αρι και 24αρι, όταν πιάνει θερμοκρασία 'παρκάρει' ψηλά την περσίδα και μετά όταν ξεκινήσει η λειτουργία πηγαίνει στην ίδια θέση. Δεν μου έχει τύχει να μείνει μόνιμα επάνω.

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, _^ThEo^_ είπε

Μετά απο 48 φαίνεται να έχει ισορροπήσει η θερμοκρασία στο χώρο. Έβαλα offset 1.5 βαθμό και το κοντρολ στους 21 και έχω αυτό το αποτέλεσμα. Ηταν πολύ καλή μέρα απο πλευράς θερμοκρασίας και η κατανάλωση φαίνεται εξαιρετική.

Με κόκκινο η θερμοκρασία στα φίλτρα και με μπλε η εξωτερική θερμοκρασία. Στις 11 και άνοιξα για 8 λεπτά να αεριστεί ο χώρος.

Screenshot 2025-01-08 at 17.10.25.png

Πόσα watts έχει εκεί στα πολύ χαμηλά;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...