Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενδιαφέρον έχει ότι παρ' όλη την πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, απέχουμε ακόμα σημαντικά από τις υπολογισμένες απώλειες, τουλάχιστον για την περιοχή μου (Ωρωπός Αττικής).

Συγκεκριμένα κρατάω 60τμ στους 22C με όχι σπουδαίες μονώσεις ( 3άρι dow στον σκελετό, διπλό τούβλο με 3άρι dow, αλουμίνια με διπλά τζάμια χωρίς θερμοδιακοπή, εκτεθειμένο παντού εκτός από δύση, σκάλα που πάει στον πάνω όροφο, από πάνω και από κάτω θερμαινόμενες οικίες με 6500W στην εφαρμογή) αυτήν την περίοδο με 10.5C mean στο 24ωρο με ~2.0-2.5KW ισχύ (2.2KW mean στο 24ωρο). Είμαι δλδ ακόμη περίπου στο 35% των απωλειών.

Παρακάτω 24ωρό διάγραμμα με κατανάλωση για το asyg24kmta, εξωτερική Τ, cop με αναγωγή στο 10λεπτο (για πιο ομαλή καμπύλη) και αντίστοιχα cop. 

κλικ εδώ -> https://snapshots.raintank.io/dashboard/snapshot/jHxrLLAYGhwPqTc37xnMUn6BAkpIsK7V

image.png.2dd89c51ebf0a60ff29f057c572a1f62.png

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2
  • Thanks 2
  • Απαντ. 5,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, liakjim είπε

Ενδιαφέρον έχει ότι παρ' όλη την πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, απέχουμε ακόμα σημαντικά από τις υπολογισμένες απώλειες, τουλάχιστον για την περιοχή μου (Ωρωπός Αττικής).

Συγκεκριμένα κρατάω 60τμ στους 22C με όχι σπουδαίες μονώσεις ( 3άρι dow στον σκελετό, διπλό τούβλο με 3άρι dow, αλουμίνια με διπλά τζάμια χωρίς θερμοδιακοπή, εκτεθειμένο παντού εκτός από δύση, σκάλα που πάει στον πάνω όροφο, από πάνω και από κάτω θερμαινόμενες οικίες με 6500W στην εφαρμογή) αυτήν την περίοδο με 10.5C mean στο 24ωρο με ~2.0-2.5KW ισχύ (2.2KW mean στο 24ωρο). Είμαι δλδ ακόμη περίπου στο 35% των απωλειών.

Παρακάτω 24ωρό διάγραμμα με κατανάλωση για το asyg24kmta, εξωτερική Τ, cop με αναγωγή στο 10λεπτο (για πιο ομαλή καμπύλη) και αντίστοιχα cop. 

κλικ εδώ -> https://snapshots.raintank.io/dashboard/snapshot/jHxrLLAYGhwPqTc37xnMUn6BAkpIsK7V

image.png.2dd89c51ebf0a60ff29f057c572a1f62.png

Την εξωτερικη την κανεις extrapolate απο τον αισθητηρα της εξωτερικης μοναδας ή εχεις αλλο μαραφέτι για τις μετρησεις?! 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mdkamael είπε

Την εξωτερικη την κανεις extrapolate απο τον αισθητηρα της εξωτερικης μοναδας ή εχεις αλλο μαραφέτι για τις μετρησεις?! 

Bme280 πάνω σε ένα d1mini 

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, mavrik είπε

Καλά Χριστούγεννα σε ολους με υγεία.  🎄
Φωτό από Σουηδική Λαπωνία. Μου έκανε εντύπωση πως σχεδόν το 1/3 των σπιτιών έχουν κλιματιστικό εδώ. 

Προφανώς μοντέλα σχεδιασμένα για τις συνθήκες που επικρατούν εδώ (μέχρι -30C) . Είδα Mitsubishi, Fujitsu, Kaisai και Innova. 

PS: Ένα Fujitsu ASYG14KM δούλευε σούπερ με εξωτερική γύρω στους -15C

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

IMG_2798.jpeg.498a73f836ff3e3599cbcad5c46db0b2.jpeg

Τα innova τα είχα δει κι εγώ όταν έψαχνα τι γίνεται στον μακρινό Βορρά, είναι φασόν gree απ'όσο είχα βρει.

Έκανα μια κίνηση που δεν θα αρέσει στον κόσμο εδώ, κάπως ανάποδη. Άφησα το καλοριφέρ να με καλύψει για θερμοκρασίες πάνω από 13 και εφ'όσον υπάρχει ανάγκη. Παρένθεση, έχω ψηφιακό θερμοστάτη του πανακρίβου από εποχές Siemens / Landis / Gyr (σειρά REV με PID / self learning) πίσω από ένα Shelly, για να μπορώ να το κάνω bypass όποτε θέλω. Ο θερμοστάτης πριν λίγα χρόνια ανασύρθηκε από αποθήκη ως μη λειτουργικός, τελικά ήθελε μόνο μπαταρίες και όταν τον εγκατέστησα και τον ρύθμισα, τότε, μου είχε ρίξει τα κόστη πετρελαίου, ίσα με 50-60%, αποδείχθηκε διαμάντι πραγματικό.

Λοιπόν, μέσω HA, προγραμμάτισα το κλιματιστικό να ανταγωνίζεται το καλοριφέρ, άρα και να μην αφήνει τον θερμοστάτη του καλοριφέρ να ανάψει, όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας του ZSX, μόνο όταν οι θερμοκρασίες που διαβάζει για έξω είναι κάτω από 11 βαθμούς. Όπως είπα πριν, κλείνει τελείως, όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι πάνω από 13 δίνοντας την σκυτάλη στο πετρέλαιο, ακολουθώντας τον προγραμματισμό του.

Αποτέλεσμα να ξεχνάω τα on off, να είμαι πάρα πολύ άνετα σύμφωνα με τις ανάγκες μου και να βελτιστοποιώ την οικονομία, όσο μπορώ. Ναι, με άλλο κλιματιστικό ίσως ήμουν καλύτερα και να μην χρειαζόμουν πετρέλαιο, αλλά δεν είχα εξ αρχής ως στόχο να ζεσταθώ με το κλιματιστικό (απλά προέκυψε κυρίως ως πείραμα), ούτε ήξερα για αυτήν την ιδιαιτερότητα με τις θερμοκρασίες όταν το αγόρασα.

Σαν concept, ανάποδο σε σχέση με αυτό που λέμε γενικά (πάρε ένα κλιματιστικό και εάν δεν αντέξει το φορτίο, ρίξε άλλες πηγές θέρμανσης στο μίγμα), αλλά η κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, liakjim είπε

Bme280 πάνω σε ένα d1mini 

Ωπ... McGuyver !!!!!

1 ώρα πριν, cmaniac είπε

Τα innova τα είχα δει κι εγώ όταν έψαχνα τι γίνεται στον μακρινό Βορρά, είναι φασόν gree απ'όσο είχα βρει.

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε αν τα MHI του Βορρά κυκλοφορούν με τον ίδιο προγραμματισμό όπως κ εδώ χάμω σε μας.. 

Επεξ/σία από mdkamael
Δημοσ.

Σχετικό-άσχετο με τα κλιματιστικά.
Για όσους έχουν Home Assistant και θέλουν να μετράνε καταναλώσεις χωρίς να διακόπτουν την γραμμή τροφοδοσίας (βλ. smart plugs), βρήκα επαγωγικό μετρητή που μπαίνει γύρω από το καλώδιο της φάσης (σε εμένα κάθε κλιματιστικό πάει σε δική του ασφάλεια, οπότε τα έχω εκεί, άλλος μπορεί να τα βάλει πριν το κλιματιστικό).
zemismart SPM01 zigbee (https://www.zemismart.com/products/spm01-d2tw-zm)

Φαίνεται να έχει αρκετά καλή ακρίβεια.
Υπάρχει και wifi έκδοση.

Προσωπικά το πήρα από aliexpress και όχι από το λινκ που παρέθεσα.

Και κάπως έτσι κατάλαβα ότι στην θέρμανση δεν λειτουργούν σωστά(?) τα κλιματιστικά, αλλά έχει ικανοποιητικότατη ζέστη.

image.png.87d1386372cadceddb0ea944b887f362.png

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, csontheline είπε

Και κάπως έτσι κατάλαβα ότι στην θέρμανση δεν λειτουργούν σωστά(?) τα κλιματιστικά, αλλά έχει ικανοποιητικότατη ζέστη.

image.png.87d1386372cadceddb0ea944b887f362.png

Το μηχάνημα σου δεν κατεβαίνει κάτω από 250W. Επειδή υπεραποδίδει για τον χώρο σου σε σχέση με τη ζήτηση, αναγκάζεται να σβήσει, μέχρι να κατέβει η θερμοκρασία κάτω από το threshold. Ποιό είναι;

Υπάρχουν μηχανηματα που πάνε 140-100-80W και δεν σβήνουν ποτέ, απλά βγάζουν πιο χλιαρό αέρα σε αυτές τις συνθήκες ώστε να συντηρήσουν τον χώρο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Το μηχάνημα σου δεν κατεβαίνει κάτω από 250W. Επειδή υπεραποδίδει για τον χώρο σου σε σχέση με τη ζήτηση, αναγκάζεται να σβήσει, μέχρι να κατέβει η θερμοκρασία κάτω από το threshold. Ποιό είναι;

Υπάρχουν μηχανηματα που πάνε 140-100-80W και δεν σβήνουν ποτέ, απλά βγάζουν πιο χλιαρό αέρα σε αυτές τις συνθήκες ώστε να συντηρήσουν τον χώρο.

Μοιάζει με το δικό μου μιντεοειδές όταν βάζω ανεμιστήρα στο high.

image.png.1c0e0035de8d202ab8c230afe8e630a4.png 

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, liakjim είπε

Μοιάζε με το δικό μου μιντεοειδές όταν βάζω ανεμιστήρα στο high.

image.png.b7c3184cb94f93d9edd0395699a1c16f.png 

Τι θερμοκρασία αέρα βγάζει στις περσίδες όταν δουλεύει όπως φαίνεται στο διάγραμμα;

Και κάτι άλλο... Η περσίδα σου όταν πιάσει θερμοκρασία μένει κάτω ή ανεβαίνει ψηλά και μετά θα ξανακατέβει όταν αρχίσει τον επόμενο κύκλο ;

Επεξ/σία από alexdeskas
Δημοσ.
8 ώρες πριν, mdkamael είπε

Ωπ... McGuyver !!!!!

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε αν τα MHI του Βορρά κυκλοφορούν με τον ίδιο προγραμματισμό όπως κ εδώ χάμω σε μας.. 

Τα ZR δεν κυκλοφορούν πολύ. Έχουν παραλλαγές των ZSX, το ZSX-WA (Nordic, -20) και το ZTX-WA (Arctic, -25).

Το ZTX έχει αντιστάσεις για θέρμανση του ελαίου και της λεκάνης και το ZSX-WA έχει άλλη λεκάνη με περισσότερες τρύπες. Το ZSX-WA πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο. Το ZTX μπορεί να αλλάζει λίγο.

https://www.mitsubishiheavy-varmepumper.dk/produkter/privat/kazan-nordic

https://www.mitsubishiheavy-varmepumper.dk/produkter/privat/kazan-arctic#tekniske-specifikationer

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, alexdeskas είπε

Τι θερμοκρασία αέρα βγάζει στις περσίδες όταν δουλεύει όπως φαίνεται στο διάγραμμα;

Έκανα edit πιο πάνω να φαίνεται η εξωτερική. 

Όσον αφορά τη θερμοκρασία στην περσίδα, το καλωδίωσα και θα σου πω πιο μετά

Spoiler

Screenshot_2024-12-27-10-19-55-305_com.viber.voip-edit.jpg.43a8695172dfe62e55c9e53e6c40b654.jpg

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, liakjim είπε

Έκανα edit πιο πάνω να φαίνεται η εξωτερική. 

Όσον αφορά τη θερμοκρασία στην περσίδα, το καλωδίωσα και θα σου πω πιο μετά

Απόκρυψη περιεχομένων

Screenshot_2024-12-27-10-19-55-305_com.viber.voip-edit.jpg.43a8695172dfe62e55c9e53e6c40b654.jpg

Η περσίδα απ' ότι βλέπω στη φωτό είναι ψηλά.

Όταν ξεκινάει κυκλο θέρμανσης κατεβαίνει και όταν πιάσει θερμοκρασία πάει πάλι ψηλά;

Ρωτάω γιατί έχω σοβαρό θέμα με το δικό μου και προσπαθώ να βγάλω ένα συμπέρασμα... ή κάποιο εξάρτημα έχει κάποιο πρόβλημα ή εχει πρόβλημα ο σχεδιασμός λειτουργίας του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, alexdeskas είπε

Όταν ξεκινάει κυκλο θέρμανσης κατεβαίνει και όταν πιάσει θερμοκρασία πάει πάλι ψηλά;

Ρωτάω γιατί έχω σοβαρό θέμα με το δικό μου και προσπαθώ να βγάλω ένα συμπέρασμα... ή κάποιο εξάρτημα έχει κάποιο πρόβλημα ή εχει πρόβλημα ο σχεδιασμός λειτουργίας του.

Στα περισσότερα κλιματιστικά, αν όχι σε όλα, όταν ο συμπιεστης δεν λειτουργεί, οι περσίδες ανεβαίνουν και ο ανεμιστήρας κατεβαίνει στο minimum για να αποφευχθεί αυτό που αναφέρεται ως "cold draft".

Οι καλές εσωτερικές μονάδες έχουν πάρα πολύ χαμηλό minimum, τέτοιο ώστε να μην ενοχλεί (και παράλληλα υψηλό maximum). Δυστυχώς, άλλες υλοποιήσεις προβληματίζουν.

Επεξ/σία από cmaniac
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, alexdeskas είπε

Δεν σηκώνει εσένα περσίδα όταν κάνει off ο συμπιεστής;

Λοιπόν η θερμοκρασία στη περσίδα πάει έτσι:

image.png.81e984605f0d704b73c3422151c50722.png

με watts έτσι (στην αρχή έκανε το κλασικό ψευδο-dF ) :

image.png.2abd9462ad06f9de20629f415aebee08.png

• Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, liakjim είπε

Δεν σηκώνει εσένα περσίδα όταν κάνει off ο συμπιεστής;

Λοιπόν η θερμοκρασία στη περσίδα πάει έτσι:

image.png.81e984605f0d704b73c3422151c50722.png

με watts έτσι (στην αρχή έκανε το κλασικό ψευδο-dF ) :

image.png.2abd9462ad06f9de20629f415aebee08.png

Όταν πιάσει ποια θερμοκρασία στις περσίδες την κατεβάζει κάτω; 

ή κατεβαίνει μόλις αρχίσει ο κύκλος θέρμανσης;

Προσπαθώ να βγάλω κάποια άκρη με το δικό μου για αυτό ρωτάω τέτοιες λεπτομέρειες και γίνομαι κουραστικός...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...