Pan_K Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, liakjim είπε Δες το ir ματάκι του τηλεκοντρόλ Τώρα έφυγα. Ευχαριστώ για την συμβουλή. Θα το τσεκάρω με την πρώτη ευκαιρία. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από Pan_K
Aruil Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Καλησπέρα, Είχα φέρει ψυκτικό για να κοιτάξει για εγκατάσταση κλιματιστικού καθώς το σπίτι μου είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Μου είπε ότι αναγκαστικά η μόνη λύση είναι η σύνδεση της εσωτερικής->εξωτερικής μονάδας να είναι "ανηφορική", οπότε και μου είπε ότι θα χρειαστεί να μπει μίνι αντλία. Ισχύει κάτι τέτοιο η απλά ήθελε να μου χρεώσει παραπάνω την εγκατάσταση?
liakjim Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, Aruil είπε Καλησπέρα, Είχα φέρει ψυκτικό για να κοιτάξει για εγκατάσταση κλιματιστικού καθώς το σπίτι μου είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Μου είπε ότι αναγκαστικά η μόνη λύση είναι η σύνδεση της εσωτερικής->εξωτερικής μονάδας να είναι "ανηφορική", οπότε και μου είπε ότι θα χρειαστεί να μπει μίνι αντλία. Ισχύει κάτι τέτοιο η απλά ήθελε να μου χρεώσει παραπάνω την εγκατάσταση? Δεν μας πειράζει να είναι πιο πάνω η εξωτερική ( με κάποιο ανώτατο υψομετρικό όριο ανάλογα το μοντέλο ενώ και πάνω από ένα μικρότερο όριο χρειάζεται έξτρα φρεον) . Όμως μάλλον θα χρειαστεί κάποια αντλία για να βγάζει έξω τα συμπυκνώματα. Είσαι σε κάποιο υπόγειο χωρίς μπούνι;
Aruil Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 16 minutes ago, liakjim said: Δεν μας πειράζει να είναι πιο πάνω η εξωτερική ( με κάποιο ανώτατο υψομετρικό όριο ανάλογα το μοντέλο ενώ και πάνω από ένα μικρότερο όριο χρειάζεται έξτρα φρεον) . Όμως μάλλον θα χρειαστεί κάποια αντλία για να βγάζει έξω τα συμπυκνώματα. Είσαι σε κάποιο υπόγειο χωρίς μπούνι; Σε υπόγειο είμαι κατα κάποιο τρόπο ναι (είναι σε πλαγεία βουνού το σπίτι, οπότε δεν είναι ακριβώς υπόγειο). Το πρόβλημα είναι ότι το μόνο μερός που μπορεί να τρυπηθεί στον τοίχο είναι χοντρικά ας πούμε μισό μέτρο πιο πάνω από εκεί που θα μπει η εσωτερική μονάδα. Η εξωτερική μπορεί να είναι στο ύψος της τρύπας όμως. Τι είναι το μπούνι? Edit: Κατάλαβα τι εννοείς για τα συμπηκνώματα. Φαντάζομαι σε αυτό αναφερόταν και ο ψυκτικός, αλλά εγώ έχοντας μηδενική επαφή με κλιματιστικά δεν το κατάλαβα σωστά. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από Aruil
liakjim Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 10 λεπτά πριν, Aruil είπε Σε υπόγειο είμαι κατα κάποιο τρόπο ναι (είναι σε πλαγεία βουνού το σπίτι, οπότε δεν είναι ακριβώς υπόγειο). Το πρόβλημα είναι ότι το μόνο μερός που μπορεί να τρυπηθεί στον τοίχο είναι χοντρικά ας πούμε μισό μέτρο πιο πάνω από εκεί που θα μπει η εσωτερική μονάδα. Η εξωτερική μπορεί να είναι στο ύψος της τρύπας όμως. Τι είναι το μπούνι? Edit: Κατάλαβα τι εννοείς για τα συμπηκνώματα. Φαντάζομαι σε αυτό αναφερόταν και ο ψυκτικός, αλλά εγώ έχοντας μηδενική επαφή με κλιματιστικά δεν το κατάλαβα σωστά. Η εσωτερική βγάζει νερά το καλοκαίρι και η εξωτερική τον χειμώνα. Τα νερά φεύγουν βαρυτικά. Αν εκεί που θα μπουν υπάρχει κάτι που θα τα δέχεται πχ μπούνι, σιφώνι κτλ όλα καλά, αν όχι πρέπει να μπει αυτόματα αντλιάκι με φλοτερ.
Aruil Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 2 minutes ago, liakjim said: Η εσωτερική βγάζει νερά το καλοκαίρι και η εξωτερική τον χειμώνα. Τα νερά φεύγουν βαρυτικά. Αν εκεί που θα μπουν υπάρχει κάτι που θα τα δέχεται πχ μπούνι, σιφώνι κτλ όλα καλά, αν όχι πρέπει να μπει αυτόματα αντλιάκι με φλοτερ. Κατάλαβα, ευχαριστώ. Αυτό θα το αναλάβει ο ψυκτικός η πρέπει(ή καλό θα ήταν) να ψάξω να βρώ εγώ κάποιο? Ρωτάω κυρίως γιατί θα ήθελα να αποφύγω να μπει κάτι θορυβώδες.
liakjim Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Aruil είπε Κατάλαβα, ευχαριστώ. Αυτό θα το αναλάβει ο ψυκτικός η πρέπει(ή καλό θα ήταν) να ψάξω να βρώ εγώ κάποιο? Ρωτάω κυρίως γιατί θα ήθελα να αποφύγω να μπει κάτι θορυβώδες. Ναι εννοείται μπορείς να βάλεις όποια θέλεις. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από liakjim 1
Pan_K Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Update για το αμαρτωλό Inventor Supreme με follow me: Εξωτερική 15, πραγματική εσωτερική 19,8, ένδειξη χειριστηρίου 19. Ζητούμενη 21, περσίδες στις 45 μοίρες, παροχή αέρα: 466 m3/h (max). Το χειριστήριο για λόγους δοκιμής, στον απέναντι τοίχο από το κλιματιστικό, στα 3 μέτρα απόσταση. Ελλείψει Home Assistant έκανα καταγραφή μόνος μου ανά λεπτό. Ιδού τα αποτελέσματα σε γραφήματα Excel: Περίπου μία ώρα μετά την ενεργοποίηση έχουμε εσωτερική 21,8 βαθμούς και ένδειξη χειριστηρίου 23. Συνολική κατανάλωση: 325w/h σε11τμ. Το Toshiba edge κατανάλωσε για διάστημα 2,5 ωρών με ζητούμενη 21 268 w/h σε χώρο 35+τμ. Γνώμες;
liakjim Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 1 λεπτό πριν, Pan_K είπε Update για το αμαρτωλό Inventor Supreme με follow me: Εξωτερική 15, πραγματική εσωτερική 19,8, ένδειξη χειριστηρίου 19. Ζητούμενη 21, περσίδες στις 45 μοίρες, παροχή αέρα: 466 m3/h (max). Το χειριστήριο για λόγους δοκιμής, στον απέναντι τοίχο από το κλιματιστικό, στα 3 μέτρα απόσταση. Ελλείψει Home Assistant έκανα καταγραφή μόνος μου ανά λεπτό. Ιδού τα αποτελέσματα σε γραφήματα Excel: Περίπου μία ώρα μετά την ενεργοποίηση έχουμε εσωτερική 21,8 βαθμούς και ένδειξη χειριστηρίου 23. Συνολική κατανάλωση: 325w/h σε11τμ. Το Toshiba edge κατανάλωσε για διάστημα 2,5 ωρών με ζητούμενη 21 268 w/h σε χώρο 35+τμ. Γνώμες; Το ματάκι το είδες να στέλνει ανά 3' ;
Pan_K Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, liakjim είπε Το ματάκι το είδες να στέλνει ανά 3' ; Δεν είδα το ματάκι, αλλά είδα πράγματι η θερμοκρασία να κάνει update κάθε 3-4 λεπτά (φαίνεται και στο διάγραμμα). Μόνο που δεν ανέβαινε εκεί που ήταν η πραγματική, αλλά άλλαζε μόνο κατά 1 βαθμό. Και σκέφτομαι το εξής: με μετρημένο COP 4,8 (εξωτερική 14, ροή 466m/h) στα κατώτερα watt που μπορεί να πιάσει, δηλαδή στα 420 περίπου, έχω απόδοση περίπου 2000watt ή 7000 Btu. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, έχω εγκατεστημένο ένα on-off 7000Btu, από πλευράς θερμικής άνεσης. Και αν είχα COP 6, τότε η μονάδα μου θα ήταν σαν 9άρι on-off. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από Pan_K
liakjim Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 50 λεπτά πριν, Pan_K είπε Update για το αμαρτωλό Inventor Supreme με follow me: Εξωτερική 15, πραγματική εσωτερική 19,8, ένδειξη χειριστηρίου 19. Ζητούμενη 21, περσίδες στις 45 μοίρες, παροχή αέρα: 466 m3/h (max). Το χειριστήριο για λόγους δοκιμής, στον απέναντι τοίχο από το κλιματιστικό, στα 3 μέτρα απόσταση. Ελλείψει Home Assistant έκανα καταγραφή μόνος μου ανά λεπτό. Ιδού τα αποτελέσματα σε γραφήματα Excel: Περίπου μία ώρα μετά την ενεργοποίηση έχουμε εσωτερική 21,8 βαθμούς και ένδειξη χειριστηρίου 23. Συνολική κατανάλωση: 325w/h σε11τμ. Το Toshiba edge κατανάλωσε για διάστημα 2,5 ωρών με ζητούμενη 21 268 w/h σε χώρο 35+τμ. Γνώμες; Μια χαρά. Έκανε overshoot κατά 0.8 την εσωτερική. Αν θέλεις να κάνει λιγότερο τότε ή βάζεις 20 ζήτηση με λίγο πιο μακριά το τηλεκοντρόλ ή το βάζεις 21 με λίγο πιο κοντά το τηλεκοντρόλ (ώστε να κόβει νωρίτερα). Επίσης μην κοιτάς κατανάλωση σε σύγκριση με ένα άλλο που παίζει σταθερά. πχ αν θα κάνει 2 ώρες να ξαναπάρει, τότε στο 3ωρο θα είναι 100W/h η κατανάλωση με αναγωγή στην ώρα. 😉 Σύγκριση σε κατανάλωση κοιτάμε μόνο σε σταθερή κατάσταση ισορροπίας, τα κλιματιστικά στον χώρο τους, με κλειστές πόρτες και να παίζουν κανά 48ωρο συνεχόμενα. Προσωπικά δεν βλέπω κάτι περίεργο ως τώρα. Ανέβασε γρήγορα θερμοκρασία στον χώρο και έκοψε όταν έπρεπε πάνω κάτω. Διορθώσεις θα έχεις με τον τρόπο που είπαμε. 47 λεπτά πριν, Pan_K είπε Και σκέφτομαι το εξής: με μετρημένο COP 4,8 (εξωτερική 14, ροή 466m/h) στα κατώτερα watt που μπορεί να πιάσει, δηλαδή στα 420 περίπου, έχω απόδοση περίπου 2000watt ή 7000 Btu. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, έχω εγκατεστημένο ένα on-off 7000Btu, από πλευράς θερμικής άνεσης. Και αν είχα COP 6, τότε η μονάδα μου θα ήταν σαν 9άρι on-off. Δεν κατάλαβα τίποτα 🤔 🙃
Pan_K Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, liakjim είπε Σύγκριση σε κατανάλωση κοιτάμε μόνο σε σταθερή κατάσταση ισορροπίας, τα κλιματιστικά στον χώρο τους, με κλειστές πόρτες και να παίζουν κανά 48ωρο συνεχόμενα. Θα το κάνω και το 48-ωρο, αλλά με προβλημάτισε το feedback του χειριστηρίου, που δεν ανταποκρινόταν καθόλου στην πραγματική θερμοκρασία και έκανε βήματα αυστηρά ενός βαθμού, όταν η θερμοκρασία είχε ανέβει πάνω από 5 βαθμούς. 28 λεπτά πριν, liakjim είπε Μια χαρά. Έκανε overshoot κατά 0.8 την εσωτερική Μιλάμε για μία πραγματική απόκλιση θερμοκρασίας (= πολύ κακή θερμική άνεση, ειδικά εκεί που χτυπάει το κλιματιστικό) στους 10 βαθμούς και βάλε κατά διαστήματα. Αυτός που θα βρισκόταν σε εκείνο το δωμάτιο δεν θα πέρναγε καθόλου καλά με τόσο έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην τελική κατάσταση, ούτε στα νούμερα που βγαίνουν ωραία μετά από 2 ώρες τραβώντας μία μέση τιμή, αλλά στο τι προηγήθηκε για να φτάσουμε εκεί και πόσο θα υποφέρει κάποιος που θα το ζήσει. Ακριβώς εκεί που έβαλα το θερμόμετρο υπάρχει καναπές που κάθεται κόσμος. 28 λεπτά πριν, liakjim είπε Δεν κατάλαβα τίποτα Αν καταναλώνω 420 watt και έχω cop 4,8, τότε το κλιματιστικό μου αποδίδει 420x4,8=2016 watt (6875 BTU). Σωστά; Και αν είχα πχ κανένα 9άρι Mitsubishi που και αυτό παίζει να κάνει on-off εκεί γύρω στα 420 watt και είχα cop 6, τότε θα είχα απόδοση στον χώρο 2520 watt (8600 BTU). Οπότε είναι σαν να έχουμε ένα απλό on-off με 7000btu στην πρώτη περίπτωση και 9.000 Btu στην δεύτερη. Φυσικά έχω καλύτερη κατανάλωση με τα inverter, αλλά από πλευράς θερμικής άνεσης με τις έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα ήμουν σαν να είχα ένα απλό on-off 7άρι ή 9άρι. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από Pan_K
liakjim Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 7 λεπτά πριν, Pan_K είπε Θα το κάνω και το 48-ωρο, αλλά με προβλημάτισε το feedback του χειριστηρίου, που δεν ανταποκρινόταν καθόλου στην πραγματική θερμοκρασία και έκανε βήματα αυστηρά ενός βαθμού, όταν η θερμοκρασία είχε ανέβει πάνω από 5 βαθμούς. Μιλάμε για μία πραγματική απόκλιση θερμοκρασίας (= πολύ κακή θερμική άνεση, ειδικά εκεί που χτυπάει το κλιματιστικό) στους 10 βαθμούς. Αυτός που θα βρισκόταν σε εκείνο το δωμάτιο δεν θα πέρναγε καθόλου καλά με τόσο έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην τελική κατάσταση, ούτε στα νούμερα που βγαίνουν ωραία μετά από 2 ώρες τραβώντας μία μέση τιμή, αλλά στο τι προηγήθηκε για να φτάσουμε εκεί και πόσο υποφέρει κάποιος που θα το ζήσει. Αν καταναλώνω 420 watt και έχω cop 4,8, τότε το κλιματιστικό μου αποδίδει 420x4,8=2016 watt (6875 BTU). Σωστά; Και αν είχα πχ κανένα 9άρι Mitsubishi που και αυτό παίζει να κάνει on-off εκεί γύρω στα 420 watt και είχα cop 6, τότε θα είχα απόδοση στον χώρο 2520 watt (8600 BTU). Οπότε είναι σαν να έχουμε ένα απλό on-off με 7000btu στην πρώτη περίπτωση και 9.000 Btu στην δεύτερη. Φυσικά έχω καλύτερη κατανάλωση με τα inverter, αλλά από πλευράς θερμικής άνεσης με τις έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα ήμουν σαν να είχα ένα απλό on-off. Πάλι δεν σε πιάνω με τα cop. Που βρέθηκαν αυτά τα νούμερα; Και γιατί τα αναφέρεις; Πάμε στα δικά μας. Σου βάζω ένα διάγραμμα με το δικό μου carrier (φασόν midea) από ψες το βράδυ. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ανεβάσεις μια φωτογραφία από το τηλεκοντρόλ για να δούμε πόσο παλιό μοντέλο είναι το δικό σου. κάνε κλικ εδώ -> https://snapshots.raintank.io/dashboard/snapshot/xdtyXyKIleGjd3DZQ0o4KuC44LWP1l1I ζήτηση 20C με follow me πράσινο τα watts κίτρινο θερμόμετρο χώρου κάπου στα 5 μέτρα μακριά κόκκινο το target (η ζήτηση) γαλάζιο (achieved) αυτό που αναφέρει η εσωτερική μονάδα ( ουσιαστικά το τηλεκοντρόλ ) 1
Pan_K Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ωραίο το διάγραμμα που παραθέτεις. Βλέπω, όμως, ότι ούτε το δικό σου μπαίνει στον κόπο να ρίξει τα watts κάτω από τα 670 στην πρώτη καμπύλη, ακόμα και μετά από μία ώρα περίπου. Επίσης έχεις βάλει το χειριστήριο 5 μέτρα μακριά από την μονάδα, οπότε εκεί ίσως και να μην γίνονται αισθητές έντονες αυξομοιώσεις. Αλλά τι γίνεται 2-3 μέτρα γύρω από την μονάδα; Αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιείται; Μιλάμε για ζωτικό χώρο ενός δωματίου, στον οποίον εικάζω ότι θα υπάρχουν έντονες αυξομοιώσεις. Εγώ ας πούμε σε ένα άλλο δωμάτιο που έχω ένα Inventor με κάπως καλύτερη συμπεριφορά (το Premium) δεν γίνεται να βάλω το κρεβάτι του παιδιού μου πιο μακριά από τα 3 μέτρα. Ούτε μπορώ να πω και στους ασθενείς του ιατρείου μου να αποφεύγουν συγκεκριμένες θέσεις, επειδή το κλιματιστικό μπορεί να έχει κέφια και να πάει την θερμοκρασία στους 30 βαθμούς. Εκτός αυτού, τέτοιες διακυμάνσεις είναι δυνητικά επιβλαβείς και γι' αυτόν τον λόγο θα σουτάρω οπωσδήποτε το καλοκαίρι και το Inventor 3-ετίας που έχω στο παιδικό δωμάτιο, γιατί τότε έχω εκτός των άλλων και έντονες διακυμάνσεις στην υγρασία (τον χειμώνα δουλεύει καλοριφέρ). Θα είχα περιέργεια να δω αν και το δικό σου χειριστήριο έχει την ίδια συμπεριφορά με την δική μου, αν το έβαζες σε ένα σημείο με μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Θα ανταποκρινόταν σε πιο απότομες και έντονες αυξομοιώσεις δίνοντας ακριβείς μετρήσεις; Το δικό μου χειριστήριο είναι ακριβώς σαν αυτό: Υ.Γ. Το cop 4,8 το έβγαλα με μετρήσεις στο Inventor Supreme, βάσει των υποδείξεών σου για το πώς το υπολογίζουμε. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από Pan_K
dimostr Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 49 λεπτά πριν, Pan_K είπε Ωραίο το διάγραμμα που παραθέτεις. Βλέπω, όμως, ότι ούτε το δικό σου μπαίνει στον κόπο να ρίξει τα watts κάτω από τα 670 στην πρώτη καμπύλη, ακόμα και μετά από μία ώρα περίπου. Επίσης έχεις βάλει το χειριστήριο 5 μέτρα μακριά από την μονάδα, οπότε εκεί ίσως και να μην γίνονται αισθητές έντονες αυξομοιώσεις. Αλλά τι γίνεται 2-3 μέτρα γύρω από την μονάδα; Αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιείται; Μιλάμε για ζωτικό χώρο ενός δωματίου, στον οποίον εικάζω ότι θα υπάρχουν έντονες αυξομοιώσεις. Εγώ ας πούμε σε ένα άλλο δωμάτιο που έχω ένα Inventor με κάπως καλύτερη συμπεριφορά (το Premium) δεν γίνεται να βάλω το κρεβάτι του παιδιού μου πιο μακριά από τα 3 μέτρα. Ούτε μπορώ να πω και στους ασθενείς του ιατρείου μου να αποφεύγουν συγκεκριμένες θέσεις, επειδή το κλιματιστικό μπορεί να έχει κέφια και να πάει την θερμοκρασία στους 30 βαθμούς. Εκτός αυτού, τέτοιες διακυμάνσεις είναι δυνητικά επιβλαβείς και γι' αυτόν τον λόγο θα σουτάρω οπωσδήποτε το καλοκαίρι και το Inventor 3-ετίας που έχω στο παιδικό δωμάτιο, γιατί τότε έχω εκτός των άλλων και έντονες διακυμάνσεις στην υγρασία (τον χειμώνα δουλεύει καλοριφέρ). Θα είχα περιέργεια να δω αν και το δικό σου χειριστήριο έχει την ίδια συμπεριφορά με την δική μου, αν το έβαζες σε ένα σημείο με μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Θα ανταποκρινόταν σε πιο απότομες και έντονες αυξομοιώσεις δίνοντας ακριβείς μετρήσεις; Το δικό μου χειριστήριο είναι ακριβώς σαν αυτό: Υ.Γ. Το cop 4,8 το έβγαλα με μετρήσεις στο Inventor Supreme, βάσει των υποδείξεών σου για το πώς το υπολογίζουμε. Γύρνα το κοντρόλ αλλιώς ώστε ο αισθητήρας θερμοκρασίας να είναι έξω και όχι κολλητά στο τοίχο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα