Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, markos9 είπε

Είναι λίγο λάθος οι θερμοκρασίες πχ 2/2024 χαμηλή 3,5 μεγάλη 15. 7/2024 χαμηλή 24 μεγάλη 38. 

Οι θερμοκρασίες, είναι απο το αεροδρόμιο, που ειναι σχετικά λίγο μακριά απο την πόλη και το χωρίζει η θάλασσα. 

Από θέμα, αέρα... κατά βάση επικρατεί ΝΔ με Δ. Ο περσινός χειμώνας... σε γενικές γραμμές ήταν καλός. 

Ζω, λίγο έξω απο το κέντρο στα Βόρεια της πόλης. 

Όχι, δεν βιάζομαι ιδιαίτερα... απλά, αμα τύχη κατι καλο την μαύρη Παρασκευή. 

Απλά, θέλω να το βάλω (στα) μέσα στον χειμώνα. 

Τώρα, δεν έχω κατι για θέρμανση. Την βγάζαμε με τζάκι και καλοριφέρ. Απλά, δεν γίνεται άλλο το κουβάλημα με τα ξύλα (2 όροφος)  και το καλοριφέρ... η υπόλοιπη πολυκατοικία χαιδευτε.

Το καλοκαίρι, με ανεμιστήρα αλλά δεν παλεύεται αλλο. Ήθελα, βάλω κλιματισμό απο το καλοκαίρι αλλα που να βγεις άνθρωπο για την εγκατάσταση. Είναι δύσκολα εδω τα πράματα.  Το σπίτι το καλοκαίρι βράζει και τον χειμώνα, ειναι ψυγείο...  Το μεγαλύτερο προβλήματα είναι η υγρασία. Πραγματικά, παίζει στο 97%. 

Τώρα, έχει 8,5 βαθμούς και 71% υγρασία. ΒΑ 18 χλμ. 

Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να σκεφτείς να ανέβεις στο μπάτζετ. Σαν πρώτη προσέγγιση σκέφτομαι 16άρι edge στο σαλόνι και 10άρι yukai στο δωμάτιο.

Θα το δούμε στις προσφορές.

ΥΓ Δεν νομίζω ότι σε καλύπτουν οι αλυσίδες για δωρεάν εγκατάσταση λόγω απόστασης/επαρχίας. Μόνο ο Κώτσος.

• Thanks 1
  • Απαντ. 5,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, liakjim είπε

Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να σκεφτείς να ανέβεις στο μπάτζετ. Σαν πρώτη προσέγγιση σκέφτομαι 16άρι edge στο σαλόνι και 10άρι yukai στο δωμάτιο.

Θα το δούμε στις προσφορές.

ΥΓ Δεν νομίζω ότι σε καλύπτουν οι αλυσίδες για δωρεάν εγκατάσταση λόγω απόστασης/επαρχίας. Μόνο ο Κώτσος.

Απ' ο,τι κατάλαβα... θέλω 1,500 ε για να κάνω την δουλειά μου χωρίς να με τρελάνει η ΔΕΗ. 

Ελπίζω, να βάλουν τίποτα φέτος... μπας και πάρω. 

Τώρα, για την εγκατάσταση, θα φέρω άτομο. αρχικά θέλω να τα αγοράσω και τα δύο σιγά σιγά, και μετά να τον φέρω να τα βάλει και τα δύο.  

Για τις αλυσίδες, πιο πολύ μήπως το κανω με τιπτα κλαρνα. 

Νόμιζα θα πως θα έκανα παιχνίδι με λίγα λεφτά, γιατί βλέπω γενικα εδώ να βάζουν πολυ κινέζικα κτλπ.

Πάλι καλά που μπήκα να ρωτήσω και δεν αγόρασα τον κινέζο παρεα με την ΔΕΗ

Δημοσ.
5 hours ago, meletis_m said:

Πρεπει να λυθούν στήν εσωτερική μονάδα τα πλαστικά , για να έχεις αποτελεσμα . 

Υπαρχει καποιο βιντεο στο youtube που να δειχνει καποια μεθοδο;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, markos9 είπε

Είναι λίγο λάθος οι θερμοκρασίες πχ 2/2024 χαμηλή 3,5 μεγάλη 15. 7/2024 χαμηλή 24 μεγάλη 38. 

Οι θερμοκρασίες, είναι απο το αεροδρόμιο, που ειναι σχετικά λίγο μακριά απο την πόλη και το χωρίζει η θάλασσα. 

Από θέμα, αέρα... κατά βάση επικρατεί ΝΔ με Δ. Ο περσινός χειμώνας... σε γενικές γραμμές ήταν καλός. 

Τώρα, δεν έχω κατι για θέρμανση. Την βγάζαμε με τζάκι και καλοριφέρ. Απλά, δεν γίνεται άλλο το κουβάλημα με τα ξύλα (2 όροφος)  και το καλοριφέρ... η υπόλοιπη πολυκατοικία χαιδευτε.

Το καλοκαίρι, με ανεμιστήρα αλλά δεν παλεύεται αλλο. Ήθελα, βάλω κλιματισμό απο το καλοκαίρι αλλα που να βγεις άνθρωπο για την εγκατάσταση. Είναι δύσκολα εδω τα πράματα.  Το σπίτι το καλοκαίρι βράζει και τον χειμώνα, ειναι ψυγείο...  Το μεγαλύτερο προβλήματα είναι η υγρασία. Πραγματικά, παίζει στο 97%. 

Πιστεύω με μια μικρή ξυλόσομπα 8-9 kw στη καμινάδα του τζακιού (και κλεισιμο ερμητικά το τζάκι με νάυλον ) θα είσαι οκ από θέρμανση ,με κουβάλημα ξύλων στο 1/10 σε σχέση με το αθλιο ενεργειακά ανοικτό τζάκι , θα σου επιτρέψει να πας σε πιο οικονομικές επιλογές στα κλιματιστικά για την ψύξη το καλοκαίρι. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, markos9 είπε

Οπουδηποτε κ αν καταληξεις, προσθεσε και αφυγραντηρα με ζεολιθο αδερφε... 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, mdkamael είπε

Ήσυχοι, αλλά πολύ ρεύμα και απόδοση μόνο κάτω από 20 (ιδανικά 15) βαθμούς..

Δημοσ.
10 ώρες πριν, mdkamael είπε

Η επόμενη αγορά, αυτό θα είναι. 

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, cmaniac είπε

Ήσυχοι, αλλά πολύ ρεύμα και απόδοση μόνο κάτω από 20 (ιδανικά 15) βαθμούς..

το "μονο" θα το εβαζα με ενα grain of salt γιατι μια χαρα δουλεια κανει και ανω των 15 βαθμων. Αντιστοιχοι αφυγραντηρες με συμπιεστη που δοκιμαστηκαν, πιο αθορυβοι κ οικονομικοι, για ιδιο εμβαδον, απλα ρουφαγαν ρευμα στη δικη μου περιπτωση και δουλεια δεν εκαναν. Συν μπονους η αυξηση της εσωτερικης θερμοκρασιας εως και 2 βαθμους ( μετρημενη ). Στη πολυκατοικια που μενουμε στα Ιωαννινα ,οι 2 που καταληξαμε σ αυτη τη λυση, ξεμπλεξαμε με την υγρασια του χειμωνα. Για καλοκαιρι σαφως δεν θα χρειαστει, καθοτι η ψυξη απο τ ερκοντισιον θα κανει κ παραλληλα την δουλεια του αφυγραντηρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/11/2024 στις 9:01 ΠΜ, Witcher1st είπε

Bosch το inverter αν παίζει κάποιο ρόλο και λίγο πριν λήξει η εγγύηση άλλαξα και μοτέρ γιατί είχε χαλάσει.. Δεν εβγαινει με τίποτα που μέσα, ο τεχνικός είχε κάνει αρκετή ώρα. Ήταν λες και έλιωσε και κόλλησε μέσα..

Πήρα Bosch για επώνυμη μάρκα, αλλά ψιλομαπα το καρπούζι.

Έχουμε στην Ακρόπολη πέντε χρόνια midea που δουλεύουν σχεδόν όλο το 24άωρο. Δεν έχουν πάθει τίποτα. Πόσο καίνε τώρα άλλο θέμα. Την δουλειά τους την κάνουν άνετα σε υπερβολική ζέστη και κρύο. Μερικά κρέμονται σχεδόν στον αέρα έξω από τα container.

Επεξ/σία από mr.Vox
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στην ομάδα!!

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 800-900€
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού: Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Τείνω προς μεγάλη αλυσίδα αλλά το ακούω και για πιο μικρά καταστήματα. 
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): Ψύξη και θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή θέρμανσης και ψύξης, θα δουλέυει συνέχεια.
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Σαλόνι, 23τ.μ. Θα τοποθετηθεί πάνω δεξιά από το κούφωμα, όπως βλέπετε στην κάτοψη (βορειοδυτικά). Η μονάδα θα εγκατασταθεί πάνω στην ταράτσα 
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Αθήνα, Αργυρούπολη
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Ιδανικά με μεγάλη εγγύηση, αθόρυρο και ιονιστής. 
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Είμαι στον τελευταίο όροφο (2ο), χωρίς καμία μόνωση ταράτσας και καθόλου θερμοπρόσοψη του κτηρίου με αποτέλεσμα στο σαλόνι το χειμώνα να κάνει αρκετό κρύο και το καλοκαίρι να είναι σάουνα. Πρόσφατα μπήκαν κουφώματα Exalco με τζάμια διπλά ενεργειακά. Έχω κάνει αίτηση για πρόγραμμα εξοικονομώ 2023 (μόνωση, θερμοπρόσοψη και το κλιματιστικό) αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Δεν θα βγει ο χειμώνας χωρίς κλιματιστικό, επομένως αναγκάζομαι να το αγοράσω από τώρα.
  11.  Θερμικές Απώλειες: Δείτε Screenshot (αν βοηθάει σε κάπου, το σπίτι ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Ζ-----> 2,27 Rr< EP <=2,73 Rr σύμφωνα με το ΠΕΑ πριν μπουν τα κουφώματα)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

462639907_1169534681841931_7749896746907339798_n.jpg

Screenshot_20241110_214136_Chrome.jpg

Επεξ/σία από Kronor25
Δημοσ.
5 ώρες πριν, mdkamael είπε

το "μονο" θα το εβαζα με ενα grain of salt γιατι μια χαρα δουλεια κανει και ανω των 15 βαθμων. Αντιστοιχοι αφυγραντηρες με συμπιεστη που δοκιμαστηκαν, πιο αθορυβοι κ οικονομικοι, για ιδιο εμβαδον, απλα ρουφαγαν ρευμα στη δικη μου περιπτωση και δουλεια δεν εκαναν. Συν μπονους η αυξηση της εσωτερικης θερμοκρασιας εως και 2 βαθμους ( μετρημενη ). Στη πολυκατοικια που μενουμε στα Ιωαννινα ,οι 2 που καταληξαμε σ αυτη τη λυση, ξεμπλεξαμε με την υγρασια του χειμωνα. Για καλοκαιρι σαφως δεν θα χρειαστει, καθοτι η ψυξη απο τ ερκοντισιον θα κανει κ παραλληλα την δουλεια του αφυγραντηρα.

Το κόστος χρήσης ενός dessicant, είναι δυσανάλογο για την απόδοση τους σε συνθήκες κλιματιζόμενου χώρου (~600-700W vs 200-270W).

Για μη κλιματιζόμενους χώρους, τότε ναι, υπερέχουν.

Dehumidification rate vs temperature of desiccant and compressor dehumidifiers

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Το κόστος χρήσης ενός dessicant, είναι δυσανάλογο για την απόδοση τους σε συνθήκες κλιματιζόμενου χώρου (~600-700W vs 200-270W).

Για μη κλιματιζόμενους χώρους, τότε ναι, υπερέχουν.

Dehumidification rate vs temperature of desiccant and compressor dehumidifiers

Με τη θεωρια δε θα μπω στον κοπο να διαφωνησω...  κανω λογο για real life scenario που το αποτελεσμα που ειχα με dessicant με καλυψε μακραν περισσοτερο απ οτι με κομπρεσσορα ( τρις )  - τα οποιο απλα ρουφαγαν ρευμα κ διαφορα δεν εβλεπα καθ ολη τη διαρκεια της λειτουργιας. 

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Kronor25 είπε

Είμαι στον τελευταίο όροφο (2ο), χωρίς καμία μόνωση ταράτσας και καθόλου θερμοπρόσοψη του κτηρίου με αποτέλεσμα στο σαλόνι το χειμώνα να κάνει αρκετό κρύο και το καλοκαίρι να είναι σάουνα. Πρόσφατα μπήκαν κουφώματα Exalco με τζάμια διπλά ενεργειακά. Έχω κάνει αίτηση για πρόγραμμα εξοικονομώ 2023 (μόνωση, θερμοπρόσοψη και το κλιματιστικό) αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Δεν θα βγει ο χειμώνας χωρίς κλιματιστικό, επομένως αναγκάζομαι να το αγοράσω από τώρα.

Επιβεβαίωσε λίγο με το μηχανικό σου τις απώλειες που έχεις τώρα με τα νέα κουφώματα που ήδη μπήκαν, καθώς και αυτές που θα έχεις την επόμενη χρονιά μετά τις επεμβάσεις (μονώσεις) που θα γίνουν.  Πρέπει να πάρεις κλιματιστικό για τα επόμενα χρόνια - και όχι μόνο για φέτος. Η διαφορά είναι σημαντική... 

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, mdkamael είπε

Με τη θεωρια δε θα μπω στον κοπο να διαφωνησω...  κανω λογο για real life scenario που το αποτελεσμα που ειχα με dessicant με καλυψε μακραν περισσοτερο απ οτι με κομπρεσσορα ( τρις )  - τα οποιο απλα ρουφαγαν ρευμα κ διαφορα δεν εβλεπα καθ ολη τη διαρκεια της λειτουργιας. 

Έχω 4 μοιρασμένους, 2 Inventor, έναν Meaco και έναν S&P (Ισπανική, εξειδικεύεται σε συστήματα αερισμού). Οι inventor και ο Meaco R290, ο S&P R134a. Υπάρχει και σε κοντινά σπίτια ένα δίδυμο MEL με R134a. Η διαφορά ποιοτήτων είναι υπαρκτή, ειδικά οι MEL είναι αξιοζήλευτοι (δεν υπάρχουν πλέον). Οι R290 "βράζουν" χαρακτηριστικά όλοι τους, ειδικά οι Inventor που είναι οι "μεγάλοι", είναι αρκετά θορυβώδεις, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν αποδίδουν.

Υποθέτω ότι η συμπεριφορά που βλέπεις είτε είναι ζήτημα κατασκευαστικό είτε οφείλεται στην θερμοκρασία του αέρα πρόσληψης. Στα Ιωάννινα που έχετε κρύα υποθέτω ότι οι θερμοκρασίες στο ύψος που απορροφάται ο άερας από τον αφυγραντήρα είναι χαμηλότερες ώστε να κάνουν τον dessicant να υπερτερεί.

• Like 1
Δημοσ.

Τελικά, αναβάλλεται προς το παρόν η αγορά 18Κ κλιματιστικού για το σαλόνι, όπου το παλιό on/off ακόμη δουλεύει (ενεργοβόρα), και αποφασίσαμε να πάρουμε 2 * 9άρια για τα υπνοδωμάτια (10-12τμ) που είτε το κλιματιστικό χάλασε είτε ζεσταίνονταν με σόμπα λόγω προτίμησης μηδενικού θορύβου.

...οπότε ο θόρυβος είναι σημαντική παράμετρος στην επιλογή....

- Για το γωνιακό (μπαλκόνι στην Ανατολή, παράθυρο προς Νότο) σκέφτομαι το Toshiba Yukai RAS-10E2AVG-E, για απόδοση σε θέρμανση και ησυχία
- Για το δωμάτιο με μόνο μία μπαλκονόπορτα στην ανατολική πλευρά (που θα έπαιρνε και 7άρι βάσει των μετρήσεων θερμικών απωλειών), λέω να δοκιμάσω το Mitsubishi MSZ/MUZ-HR25VF, με χαμηλά kw και επίσης ήσυχο.

Το κατάστημα απ' όπου λέω να τα αγοράσω λέει πως στην τιμή των ~120€ βάζει μέχρι 2μ σωλήνα...
> να ζητήσω να βάλουν 3μ και στα δύο με επιπλέον κόστος ή για τα συγκεκριμένα τα 2μ αρκούν;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...