Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
15 ώρες πριν, definitio είπε

Υπάρχουν δεδομένα για τη κατανάλωση του Toshiba Edge σε θέρμανση VS Fujitsu aseg18kmte;

Υπάρχει πινακάκι συγκριτικό για τη κατανάλωση σε ψύξη από το sticky, αλλά όχι σε θέρμανση...με την αναζήτηση δεν μου προέκυψε κατι.

...σε αυτό το νήμα (ή στη v.3) είχα δει μόνο τη παρατήρηση/απογοήτευση ενός χρήστη από το Edge, επειδή στη ψύξη έκαιγε παραπάνω από 400W (νομίζω), που ήταν και παραπάνω απ' όσο έκαιγε στη θέρμανση, στη περίπτωσή του.

Έχω ένα 18ρι Toshiba edge white στη σαλονοκουζινα και δυο 10ρια Toshiba Arata στα υπνοδωμάτια.Στη θέρμανση στον ήπιο χειμώνα της Αθήνας που είχαμε πέρυσι ήταν εξαιρετικά.

Έπαιζε το edge 250-300 watt και τα arata γύρω στα 180-230 watt.Φοβερή ποιότητα θέρμανσης,ήσυχα στο θόρυβο και πολύ οικονομικά.Όλα αυτά με χρήση 24/7.

Στο καλοκαίρι που μας πέρασε που ήταν αρκετά δύσκολο από θερμοκρασίες,η αλήθεια είναι ότι περίμενα να δω καταναλώσεις μικρότερες από τη θέρμανση,πράγμα που δεν συνέβη.

Ηταν στα ίδια και ένα 20% παραπάνω η κατανάλωση από ότι στη θέρμανση.

• Like 1
  • Απαντ. 6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, 26ska είπε

Έχω ένα 18ρι Toshiba edge white στη σαλονοκουζινα και δυο 10ρια Toshiba Arata στα υπνοδωμάτια.Στη θέρμανση στον ήπιο χειμώνα της Αθήνας που είχαμε πέρυσι ήταν εξαιρετικά.

Έπαιζε το edge 250-300 watt και τα arata γύρω στα 180-230 watt.Φοβερή ποιότητα θέρμανσης,ήσυχα στο θόρυβο και πολύ οικονομικά.Όλα αυτά με χρήση 24/7.

Στο καλοκαίρι που μας πέρασε που ήταν αρκετά δύσκολο από θερμοκρασίες,η αλήθεια είναι ότι περίμενα να δω καταναλώσεις μικρότερες από τη θέρμανση,πράγμα που δεν συνέβη.

Δεν μπορεί να είναι πιο ενεργοβορα στη ψύξη. Μήπως η οροφή σου είναι αμονωτη και βράζει ? Αυτός είναι ένας λόγος να ακτινοβολεί θερμότητα η οροφή, να διαβάζει συνεχώς υψηλές τιμές θερμοκρασίας το κλιματιστικό και να δουλεύει ψηλά τον συμπιεστη. 

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, GiannisSol είπε

Δεν μπορεί να είναι πιο ενεργοβορα στη ψύξη. Μήπως η οροφή σου είναι αμονωτη και βράζει ? Αυτός είναι ένας λόγος να ακτινοβολεί θερμότητα η οροφή, να διαβάζει συνεχώς υψηλές τιμές θερμοκρασίας το κλιματιστικό και να δουλεύει ψηλά τον συμπιεστη. 

Τα Toshiba έχουν καλύτερη απόδοση σε θέρμανση και μπορεί ο χώρος του να θέλει παραπάνω ψύξη. 

Δημοσ.

Στην θέρμανση 24/7 τι δύναμη ανεμηστήρα χρησιμοποιείς αν επιτρέπεται? Εμείς εγκααστήσαμε 3 Edge και θα είναι ο πρώτος χειμώνας δοκιμής.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, yiorgossan είπε

Στην θέρμανση 24/7 τι δύναμη ανεμηστήρα χρησιμοποιείς αν επιτρέπεται? Εμείς εγκααστήσαμε 3 Edge και θα είναι ο πρώτος χειμώνας δοκιμής.

Δεν βλέπω το λόγο για να μην τα έχεις στο αυτόματο (Auto)

• Like 1
Δημοσ.
14 minutes ago, Kozanitis1 said:

Δεν βλέπω το λόγο για να μην τα έχεις στο αυτόματο (Auto)

Στο αυτόματο  έχει 20-30 watt παραπάνω κατανάλωση σε σχέση με την 3 σκάλα(μεσαία) και δεν μιλάω για περιστασιακή χρήση αλλά για 24/7

• Like 1
Δημοσ.

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας...

14 ώρες πριν, liakjim είπε

Οκ, αλλά αργά ή γρήγορα ο θερμός αέρας θα πάει πάνω οπότε δεν τη γλιτώνεις τη διαστρωμάτωση. Δεν έχω δουλέψει, το παραδέχομαι οπότε ας εμπιστευτούμε τον ειδικό. Δεν θα υπήρχαν θα μου πεις κιόλας.

Θα απέφευγα τα inventor (φασόν midea) για θέρμανση γενικά και τα mitsubishi ειδικά για το μαλακό κλίμα της Αθήνας. Οπότε θα πήγαινα σε perfera για κλίμα Αθήνας.

Έχω κάποιες μικρές απορίες. Γιατί το "φασόν Midea" είναι κακό? Είναι ποιοτικά υποδεέστερα ? Γιατί το μαλακό κλίμα της Αθήνας (και μάλιστα Νότια προάστια) δεν κάνει για τα  Mitsubishi?

7 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Το έχω και εγώ αυτό το πρόβλημα με ψηλοτάβανο σπίτι, έχει δίκιο ο μηχανολόγος.

Από αυτά τα 3, ξεχνάς το inventor, πάμε στα άλλα 2. Θα έλεγα καλύτερα τα Daikin. Με τα Mitsubishi είναι σχεδόν ισάξια όμως τα mitsu παρουσιάζουν συχνότερες βλάβες. 

Τα inventor τα ξεχνάω λόγω ποιότητας κατασκευής? Αυτό ισχύει και στα ακριβά τους μοντέλα? Τα Mitsubishi μου αρέσουν αισθητικά περισσότερο σε σχέση με τα Daikin. Οικονομικά δεν έχουν σημαντικές διαφορές, αλλά αν όντως είναι πιο "ζημιάρικα" θα πάω αναγκαστικά σε Daikin.

3 ώρες πριν, cmaniac είπε

Όταν αναφέρετε Mitsubishi καλό είναι να ξεχωρίζετε ποιά Mitsubishi. Είναι δύο και είναι άσχετες μεταξύ τους (Mitsubishi Electric - MEL, Mitsubishi Heavy Industries - MHI). Πλέον, η Electric έχει παρουσία στην Ελλάδα ως υποκατάστημα της Ιταλικής.

Η σειρά LN είναι της Electric.

Τα δαπέδου ισχύει ότι αποδίδουν καλύτερα στα ψηλοτάβανα (λογικό) κατά τη θέρμανση, τα αναφέραμε λίγες σελίδες πίσω, αλλά υστερούν στην ψύξη για λόγους που άπτονται των νόμων της φυσικής.

Η διαφορά Mitsubishi Electric (MEL) & Mitsubishi Heavy Industries (MHI) με έχει μπερδέψει να πω την αλήθεια. Η δεύτερη (MHI) έχει σημαντική διαφορά τιμής (πολύ φθηνότερη) στα ίδια Btu, αλλά τα μοντέλα που βγάζει υστερούν σε smart λειτουργίες για οικιακή χρήση, οπότε αντιλαμβάνομαι ότι απευθύνεται σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις (multi). Ποιοτικά και σε θέμα απόδοσης όμως δεν έχω καταλάβει ποια είναι ανώτερη.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, 26ska είπε

Επιβεβαιώνω παρόμοια συμπεριφορά από 1 Edge White 24kBTU και 1 9kBTU στην Θεσσαλονίκη. Πάρα πολύ ευχαριστημένος τόσο από ποιότητα κλιματισμού όσο και από την οικονομία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους, 

Είμαι στην αναζήτηση κλιματιστικού με βάση τα παρακάτω στοιχεία. Τείνω προς το 18αρι Toshiba Yukai προς το παρόν αλλά και είμαι και ανοιχτός σε άλλες προτάσεις αν θεωρείτε καλύτερες.

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 1100€
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): ΓΕΝΙΚΑ 90% ψύξη / 10% θέρμανση (το 20% προκύπτει ότι γενικά ο χώρος έχει ενδοδαπέδια (από λέβητα πετρελαίου) και ετσι θερμαίνεται κατά βάση. Προσωρινά όμως λόγω βλάβης του συστήματος και για αυτόν τον χειμώνα θα χρησιμοποιηθεί το κλιματιστικό και ώς μέσο θέρμανσης, μέχρι να επισκευαστεί το κυρίως σύστημα. Τις ερχόμενες χρονιές , το A/C και αναφορικά με τη θέρμανση, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί επικουρικά και μόνο (κυρίως σε ψυξη δηλαδη)
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, περιστασιακή σε θέρμανση (οπως περιγράφηκε παραπάνω)
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ύπαρξη (προσωρινά μη λειτουργικού) λέβητα πετρελαίου
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Ενιαίος χώρος 46τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα.
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Καβάλαμε abs (high and low) περυσι 39C το καλοκαίρι και -5C τον χειμώνα ,  πλησίον θαλάσσης, χαμηλό υψόμετρο (περι τα 5μ), βόρειος-βορειοανατολικός προσανατολισμός, κρύο και υγρασία τον χειμώνα, ζεστο καλοκαίρι με υγρασία (;), η εξωτερική μονάδα θα είναι προσανατολισμένη ανατολικά (ο βοριάς αν θέλετε θα την 'χτυπάει' στη μικρή πλάγια επιφάνεια).
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Μεγάλη εγγύηση, να είναι αθόρυβο . Ιονιστές , wifi  κτλ δεν με απασχολούν .
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Καλή μόνωση (μιν 6cm dow  μεταξύ 2πλης τοιχοποιίας (οχι κέλυφος)),  βόρειος-βορειοανατολικός προσανατολισμός, κουφώματα συνθετικά με διπλά τζάμια, 2 μεγαλες μπαλκονοπορτες (οχι χωνευτές) με διαστάσεις 3.5μ x 2.1m (ΜxY) - η μία κοιτάει βόρεια / η άλλη ανατολικά, το σπίτι είναι κοντά στη θάλασσα και τοποθετημένο στο μέσον οικοπέδου και αρα σε επαφή με τον αέρα σε όλες τις πλευρες, ύψος οροφου περί τα 2.7μ (πλακάκι με ταβανι), υπαρξη εσωτερικού κλιμακοστασίου που οδηγεί σε όροφο άνωθεν (ο όροφος έχει δικό του κλιματιστικό / η σκαλα είναι ανοιχτή και μη απομονωμένη με πορτα κτλ)
    Επισυνάπτω και σκαρίφημα προς καλύτερη κατανόηση. 

Θερμικές Απώλειες (ζήτηση 18 βαθμοί - ΨΥΞΗ)

4929.55Watt

4239.41KCal/h

107.16Watt/m2

92.16KCal/h/m2

Θερμικές Απώλειες (ζήτηση 23 βαθμοί - ΘΕΡΜΑΝΣΗ)

5350Watt (επιλέγεται κατάτι αυξημένο από το 5270.13Watt που έδωσε η εφαρμογή, λόγω μεγαλύτερων ανοιγμάτων)

4610 KCal/h (ομοίως από 4532.32KCal/h )

116.3 Watt/m2  (ομοίως από 114.57Watt/m2)

100,2KCal/h/m(ομοίως 98.53KCal/h/m2)

επιλέχτηκε μία προσαύξηση στη θέρμανση μόνο και οχι στη ψύξη , λόγω υπάρξης κλιματιστικού στη κλίμακα προς τον άνωθεν όροφο, που μοιραίως διανέμει 'μια κάποια ψύξη' το καλοκαίρι στο υπο συζήτηση χώρο του σαλονιού.

Προτιμώμενη αισθητικά είναι η θέση 1 (σκαρίφημα) . Η θέση 2 φαντάζει μία λογική θέση αλλά υπάρχει μια ανησυχία ότι θα χτυπάει ΄στην πλάτη' στον καναπέ (καθήμενοι με πλάτη στη κλίμακα) και ότι η ζέστη θα φεύγει πολύ στη κλίμακα (σαν φαινόμενο καμινάδας)- αισθητικά επίσης, μπαίνοντας μαλλον όχι και το καλύτερο (αμφιλεγόμενο :D) . Μία θέση στον τοίχο μεταξύ κλίμακας και τζακιού απορρίπτεται ελέω αγωγών από το τζάκι.

edit: το τζακι είναι κλειστό με τζάμι και γενικά δεν χρησιμοποιείται, και άρα δεν συνυπολογίζεται ως πηγή θέρμανσης τη παρούσα φάση

Ευχαριστώ

σκαρίφημα .png

Επεξ/σία από skoil_elikikou
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, free4you είπε

Έχω κάποιες μικρές απορίες. Γιατί το "φασόν Midea" είναι κακό? Είναι ποιοτικά υποδεέστερα ? Γιατί το μαλακό κλίμα της Αθήνας (και μάλιστα Νότια προάστια) δεν κάνει για τα  Mitsubishi?

Τα inventor τα ξεχνάω λόγω ποιότητας κατασκευής? Αυτό ισχύει και στα ακριβά τους μοντέλα? Τα Mitsubishi μου αρέσουν αισθητικά περισσότερο σε σχέση με τα Daikin. Οικονομικά δεν έχουν σημαντικές διαφορές, αλλά αν όντως είναι πιο "ζημιάρικα" θα πάω αναγκαστικά σε Daikin.

Η διαφορά Mitsubishi Electric (MEL) & Mitsubishi Heavy Industries (MHI) με έχει μπερδέψει να πω την αλήθεια. Η δεύτερη (MHI) έχει σημαντική διαφορά τιμής (πολύ φθηνότερη) στα ίδια Btu, αλλά τα μοντέλα που βγάζει υστερούν σε smart λειτουργίες για οικιακή χρήση, οπότε αντιλαμβάνομαι ότι απευθύνεται σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις (multi). Ποιοτικά και σε θέμα απόδοσης όμως δεν έχω καταλάβει ποια είναι ανώτερη.

ΜΕL θα πάρεις για τα μπιχλιμπίδια ( wifi, ιονιστες κοκ ) και λίγο αισθητική για να αρέσει στη γυναίκα . Αυτά πληρώνεις ουσιαστικά παραπάνω ... όταν παίρνεις MHI ξέρεις ότι θα πάρεις workhorse. Απλό αλλά σκλι , δίχως να υποβαθμίζω βέβαια την MEL. Με μια προτίμηση περισσότερο στην MHI αν θες θέρμανση. 

Επεξ/σία από mdkamael
Δημοσ.

Έχετε να προτείνετε κάποιο σχετικά καλό κλιματιστικό για θέρμανση;

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 800€ (ή 1.000 αν δεν υπάρχουν καλές φτηνές εναλλακτικές)
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Αλλαγή παλιού ανεπαρκούς κλιματιστικού 12000BTUs Toyotomi ΤΖΝ, το οποίο έκανε πολλά on-off τις ζεστότερες μέρες του χειμώνα. Στην ψύξη ήταν οκ.
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Επιθυμητή ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού και δωρεάν εγκατάσταση
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 50% ψύξη / 50% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή θέρμανσης, Αποκλειστική πηγή ψύξης
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Τίποτα
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : 70 τμ όλο το σπίτι συνολικά (το γνωρίζω ότι δε συνιστάται και ότι δωμάτιο με δωμάτιο θα έχουν μεγάλες διαφορές, αλλά δε θα βάλω 2ο κλιματιστικό προς το παρόν)
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Κέντρο Αθήνας 
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Επιθυμητά: χαμηλός θόρυβος, υψηλή ροή αέρα για καλύτερη ανανέωση. Υπόλοιπα features αδιάφορα.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Ανύπαρκτες μονώσεις, ξύλινα κουφώματα, μονά τζάμια, ανοιχτές πόρτες σε όλα τα δωμάτια
  11. Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ . 

image.png.a3d407caf4bfe7e89fdc2221fd6cfadc.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, 26ska said:

20% πάνω στη ψύξη, ε; Παράδοξο θα έλεγε κανείς αν και πάλι είναι χαμηλή η κατανάλωση...πάντως και σε μένα οι δύο πάνω όροφοι στη πολυκατοικία έχουν φαρδύτερα μπαλκόνια (4-5ος), οπότε δεν αποκλείεται να παρατηρήσω κάτι παρόμοιο.

Λογικά το 16άρι edge θα έχει λίγο χαμηλότερη κατανάλωση.

Με βολεύει το 16άρι Toshiba γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσω για νέα καλωδίωση (κι έχω αυστηρό όριο <1280€ για αγορά & εγκατάσταση).

...αλλά το σκέφτομαι κ το Fujitsu ASYG18KMTE...βέβαια +9dba στη χαμηλότερη σκάλα δεν είναι λίγα...
...κι αν πετυχαίνει τη μεγαλύτερη διαφορά σε πιο ήπιο κλίμα, πιθανότατα σε τέτοιες συνθήκες να μην πολυανοίγουμε καν το κλιματιστικό  (γενικά δεν τα χρησιμοποιώ για να βελτιώσω το κλίμα εν γένει στο σπίτι, δλδ αν η διαφορά ζητούμενης θερμοκρασίας/θερμοκρασίας περιβάλλοντος είναι μικρή...παρά μόνο αν τα χρειάζομαι πολύ).

Κάποια καταστήματα το έχουν <1000€, αλλά από Αθήνα μόνο, δεν τα ξέρω καθόλου...για τόσο ακριβή αγορά θα προτιμούσα είτε αλυσίδα είτε φυσικό κατάστημα στη πόλη μου και μάλιστα κοντά μου (ακόμη καλύτερα αν είναι κι επίσημοι πωλητές, πχ Κουντής-Euronics, VIMAX) αν και μπορεί εν τέλει να είναι ψυχολογικό.
https://www.bestprice.gr/item/2157581561/fujitsu-asyg18kmteaoyg18kmta-klimatistiko-inverter-18000-btu-aa-me-wi-fi.html

Είναι λίγο περίεργο πώς συνδέεται το κλιματιστικό στο σαλόνι...

...φαίνεται να έχει τραβηχθεί ένα καλώδιο "ξεκάρφωτο" από τον δίπλα τοίχο, δεν έχει πρίζα ή πώς λέγεται αυτή η κυκλική τρύπα με τη τάπα από πάνω όπου καταλήγουν καλώδια...
...πρίζα έχει ευθεία κάτω από την έξοδο του καλωδίου...

Θα ήθελα να είχα πρίζα για να μπορέσω να βάλω κάποιο μετρητή κατανάλωσης (ή να εγκαταστήσω κάποια έξυπνη πρίζα που συνδέεται στο wifi)...επίσης θα είχα τη δυνατότητα να απομονώσω από το ρεύμα το κλιματιστικό μόνο.

ac-cable.jpg.2ac28aaaec9ba0923bb41eed35ee9f2d.jpg

Επεξ/σία από definitio
Δημοσ.
1 ώρα πριν, free4you είπε

Η MHI με την MEL είναι ανταγωνίστριες.

Έχω κάνει μια πολύ μπακάλικη κατηγοριοποίηση των A+++ 12ριών με βάση το βάρος της έξω μονάδας για τη θέρμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το παρακάτω θα μπορούσε να είναι και μια ένδειξη για τα defrosts:

>~40 κιλά + >1kg ψυκτικού: Πολύ υψηλή απόδοση (++)

>~35 κιλά + >0.8kg ψυκτικού: Υψηλή απόδοση (+)

>~30 κιλά + >0.7kg ψυκτικού: Μέτρια απόδοση (-)

<~30 κιλά: Χαμηλή απόδοση (--)

Εννοείται πως δεν είναι επιστημονική τεκμηρίωση, οπότε δεν μπορεί να στηριχθεί απόλυτα χωρίς να κοιτάξει κανείς και άλλα στοιχεία, οπότε δεν ενθαρρύνω λογικά άλματα, γιατί τα ηλεκτρονικά, ο προγραμματισμός και η τεχνολογία συμπιεστή δεν είναι απαραίτητα πράγματα που επηρεάζουν το βάρος με κάποιον τρόπο. Η κάθε κατηγορία από τις παραπάνω έχει την ιδιαιτερότητα της, όπως πχ κόστος, αδυναμία να γίνει καλή διαχείριση σε ήπιες θερμοκρασιακές συνθήκες κλπ.

Για την απόδοση στην ψύξη είναι λίγο πιο δύσκολο να ακολουθηθεί το παραπάνω, γιατί υπάρχουν στοιχεία που επηρεάζουν το βάρος τα οποία δεν είναι βασικά: Η υπάρξη πχ ιονιστή βάζει βάρος, το wifi module το ίδιο, η ποιότητα των πλαστικών επίσης. Σε γενικές γραμμές, > 13 κιλά δείχνει ++, 11-12+, 10-11-, και <10 --.

Για τα MHI, έχω ένα Diamond (ZSX) (++) 12ρι. Wi-Fi έχουν βάλει, υπάρχει μοντέλο από το εργοστάσιο, λίγο πιο ακριβό, δεν φαίνεται στα e-shop, αλλά υπάρχει στους καταλόγους και είναι μια χαρά διαθέσιμο αν το ζητήσεις. Ιονιστή δεν έχει, αλλά ας πούμε ότι δεν ενδιαφέρομαι. Στη θέρμανση αποδίδει ένα μέγιστο θεωρητικό 23000BTU και στην ψύξη 15000. Κοινώς, τέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο ακριβώς μηχάνημα το βάφτισαν Arctic (ZTX) απλά βάζοντας μια αντίσταση εσωτερικά για να λιώνει ο πάγος στην εξωτερική λεκάνη και για να ζεσταίνει το λάδι του κινητήρα. Για λόγους προστασίας όμως του κυκλώματος πες γιατί είναι τεράστιος ο εναλλάκτης και υπάρχουν κίνδυνοι (έχει βάρος 43 κιλά η έξω μονάδα, με 1.2kg ψυκτικό - όλο αυτό για να κινηθεί θέλει ισχύ), πες γιατί δεν θέλουν να βάλουν τον συμπιεστή να λειτουργεί στα όρια, έχει μια χαζό on-off συμπεριφορά θέρμανσης στις θερμοκρασίες πάνω από 12-13 βαθμούς γιατί δεν αφήνει να πέσει ο συμπιεστής σε χαμηλές στροφές. Το ίδιο συμβαίνει και κάτω από τους 4 βαθμούς, αλλά εκεί μάλλον ποιός νοιάζεται. Το ίδιο συμβαίνει και πάνω από τους 39 βαθμούς επίσης. Δυσαρεστημένος δεν είμαι, αλλά η παρατήρηση είναι εκεί. Θα δείξει τον χειμώνα τι θα κάνει με τα defrost.

Η MEL από την άλλη έχει άλλα μηχανήματα για βαρύ χειμώνα που δεν έρχονται Ελλάδα (FT series, RW series). Το RW έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ZSX/ZTX (++). Θα έλεγα ότι είναι καλύτερο γιατί υπόσχεται καλύτερη συμπεριφορά σε ήπιες καταστάσεις. Το LN-VG2 (+), σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, είναι πιο καλή επιλογή για ήπια κλίματα από το Diamond, αν δει κάποιος τα βασικά χαρακτηριστικά του, αλλά είναι πιο ακριβό γιατί έχει εμφάνιση, τα χρώματα και μπιχλιμπίδια. Αν κοιτάς για το λευκό προσοχή στο μοντέλο γιατί υπάρχουν δύο ποιότητες λευκών, και για το ένα λένε φήμες ότι είναι αρκετά κατώτερο.

Το νέο Perfera, σειρά -A (+), δείχνει να είναι πολύ ισορροπημένο επίσης, με διαθέσιμο απόθεμα, και πιο οικονομικό από το MEL, γιατί δεν έχει μπιχλιμπίδια και χρώματα. Δεν ξέρω αν το έχει και κάποιος από εδώ να μας πει. Βγαίνει σε δύο εκδόσεις, Siesta και Perfera. Siesta είναι η οικονομική σειρά. Χώρα κατασκευής μεταξύ Τουρκίας και Τσεχίας αν δεν κάνω λάθος.

Υπάρχουν κάποια μηχανήματα που βρίσκονται μεταξύ ++ και +, πχ το Daiseikai 10 του @Lofarek, αλλά δεν έχει ακόμα καλή εικόνα, γιατί είναι καινούργιο και δεν έχει δουλέψει χειμώνα, αλλά σε χαμηλά φορτία.

Η ιδέα είναι ότι εάν δεν έχεις βαρύ χειμώνα όπως τον φίλο από τα Ιωάννινα, μπορεί ένα μηχάνημα με τεράστιες δυνατότητες να μην είναι ιδανική επιλογή, αφού στα χαρακτηριστικά μπορεί να λέει ότι πέφτει χαμηλά σε κατανάλωση και απόδοση αλλά το specsheet δε λέει υπό ποιές συνθήκες.

Για τα κινέζικα φαίνονται από μόνα τους σε ποιά κατηγορία ανήκουν, με το που κοιτάξεις τα specsheets.

Και να μην ξεχάσω: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

1 ώρα πριν, Ison_ είπε

Έχετε να προτείνετε κάποιο σχετικά καλό κλιματιστικό για θέρμανση;

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 800€ (ή 1.000 αν δεν υπάρχουν καλές φτηνές εναλλακτικές)
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Αλλαγή παλιού ανεπαρκούς κλιματιστικού 12000BTUs Toyotomi ΤΖΝ, το οποίο έκανε πολλά on-off τις ζεστότερες μέρες του χειμώνα. Στην ψύξη ήταν οκ.
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Επιθυμητή ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού και δωρεάν εγκατάσταση
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 50% ψύξη / 50% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή θέρμανσης, Αποκλειστική πηγή ψύξης
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Τίποτα
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : 70 τμ όλο το σπίτι συνολικά (το γνωρίζω ότι δε συνιστάται και ότι δωμάτιο με δωμάτιο θα έχουν μεγάλες διαφορές, αλλά δε θα βάλω 2ο κλιματιστικό προς το παρόν)
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Κέντρο Αθήνας 
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Επιθυμητά: χαμηλός θόρυβος, υψηλή ροή αέρα για καλύτερη ανανέωση. Υπόλοιπα features αδιάφορα.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Ανύπαρκτες μονώσεις, ξύλινα κουφώματα, μονά τζάμια, ανοιχτές πόρτες σε όλα τα δωμάτια
  11. Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ . 

image.png.a3d407caf4bfe7e89fdc2221fd6cfadc.png

15,6kW? Αίθουσα εκδηλώσεων έχεις;

2 ώρες πριν, skoil_elikikou είπε

Καλησπέρα σε όλους, 

Είμαι στην αναζήτηση κλιματιστικού με βάση τα παρακάτω στοιχεία. Τείνω προς το 18αρι Toshiba Yukai προς το παρόν αλλά και είμαι και ανοιχτός σε άλλες προτάσεις αν θεωρείτε καλύτερες.

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 1100€
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): ΓΕΝΙΚΑ 90% ψύξη / 10% θέρμανση (το 20% προκύπτει ότι γενικά ο χώρος έχει ενδοδαπέδια (από λέβητα πετρελαίου) και ετσι θερμαίνεται κατά βάση. Προσωρινά όμως λόγω βλάβης του συστήματος και για αυτόν τον χειμώνα θα χρησιμοποιηθεί το κλιματιστικό και ώς μέσο θέρμανσης, μέχρι να επισκευαστεί το κυρίως σύστημα. Τις ερχόμενες χρονιές , το A/C και αναφορικά με τη θέρμανση, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί επικουρικά και μόνο (κυρίως σε ψυξη δηλαδη)
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, περιστασιακή σε θέρμανση (οπως περιγράφηκε παραπάνω)
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ύπαρξη (προσωρινά μη λειτουργικού) λέβητα πετρελαίου
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Ενιαίος χώρος 46τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα.
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Καβάλαμε abs (high and low) περυσι 39C το καλοκαίρι και -5C τον χειμώνα ,  πλησίον θαλάσσης, χαμηλό υψόμετρο (περι τα 5μ), βόρειος-βορειοανατολικός προσανατολισμός, κρύο και υγρασία τον χειμώνα, ζεστο καλοκαίρι με υγρασία (;), η εξωτερική μονάδα θα είναι προσανατολισμένη ανατολικά (ο βοριάς αν θέλετε θα την 'χτυπάει' στη μικρή πλάγια επιφάνεια).
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Μεγάλη εγγύηση, να είναι αθόρυβο . Ιονιστές , wifi  κτλ δεν με απασχολούν .
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Καλή μόνωση (μιν 6cm dow  μεταξύ 2πλης τοιχοποιίας (οχι κέλυφος)),  βόρειος-βορειοανατολικός προσανατολισμός, κουφώματα συνθετικά με διπλά τζάμια, 2 μεγαλες μπαλκονοπορτες (οχι χωνευτές) με διαστάσεις 3.5μ x 2.1m (ΜxY) - η μία κοιτάει βόρεια / η άλλη ανατολικά, το σπίτι είναι κοντά στη θάλασσα και τοποθετημένο στο μέσον οικοπέδου και αρα σε επαφή με τον αέρα σε όλες τις πλευρες, ύψος οροφου περί τα 2.7μ (πλακάκι με ταβανι), υπαρξη εσωτερικού κλιμακοστασίου που οδηγεί σε όροφο άνωθεν (ο όροφος έχει δικό του κλιματιστικό / η σκαλα είναι ανοιχτή και μη απομονωμένη με πορτα κτλ)
    Επισυνάπτω και σκαρίφημα προς καλύτερη κατανόηση. 

Θερμικές Απώλειες (ζήτηση 18 βαθμοί - ΨΥΞΗ)

4929.55Watt

4239.41KCal/h

107.16Watt/m2

92.16KCal/h/m2

Θερμικές Απώλειες (ζήτηση 23 βαθμοί - ΘΕΡΜΑΝΣΗ)

5350Watt (επιλέγεται κατάτι αυξημένο από το 5270.13Watt που έδωσε η εφαρμογή, λόγω μεγαλύτερων ανοιγμάτων)

4610 KCal/h (ομοίως από 4532.32KCal/h )

116.3 Watt/m2  (ομοίως από 114.57Watt/m2)

100,2KCal/h/m(ομοίως 98.53KCal/h/m2)

επιλέχτηκε μία προσαύξηση στη θέρμανση μόνο και οχι στη ψύξη , λόγω υπάρξης κλιματιστικού στη κλίμακα προς τον άνωθεν όροφο, που μοιραίως διανέμει 'μια κάποια ψύξη' το καλοκαίρι στο υπο συζήτηση χώρο του σαλονιού.

Προτιμώμενη αισθητικά είναι η θέση 1 (σκαρίφημα) . Η θέση 2 φαντάζει μία λογική θέση αλλά υπάρχει μια ανησυχία ότι θα χτυπάει ΄στην πλάτη' στον καναπέ (καθήμενοι με πλάτη στη κλίμακα) και ότι η ζέστη θα φεύγει πολύ στη κλίμακα (σαν φαινόμενο καμινάδας)- αισθητικά επίσης, μπαίνοντας μαλλον όχι και το καλύτερο (αμφιλεγόμενο :D) . Μία θέση στον τοίχο μεταξύ κλίμακας και τζακιού απορρίπτεται ελέω αγωγών από το τζάκι.

edit: το τζακι είναι κλειστό με τζάμι και γενικά δεν χρησιμοποιείται, και άρα δεν συνυπολογίζεται ως πηγή θέρμανσης τη παρούσα φάση

Ευχαριστώ

σκαρίφημα .png

Πάνω από τις μπαλκονόπορτες στο βορινό τμήμα έχεις χώρο να το βάλεις;

• Like 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Πάνω από τις μπαλκονόπορτες στο βορινό τμήμα έχεις χώρο να το βάλεις;

Δυστηχώς όχι ,γιατί είναι όλο δοκάρι συν του οτι κατεβαίνει περιμετρικά και κρυφοφωτισμός με ψευδοροφή (ανάθεμα τις $#!&^#ιες). Το τελευταίο με περιορίζει ήδη με τα ελευθερα ύψη στις τοιχοποιιες με την θέση (1) να έχει 2.3μ  και την θέση (2) να έχει 2.5μ. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...