Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, sap00 είπε

αντικραδασμική βάση για Fujitsu KG ???  

Αντικραδασμική βάση για το heavy booster της spaceX είναι αυτό...😅

• Haha 7
  • Απαντ. 5,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, mdkamael είπε

Αν ξαφνικα θα σας πιασει επιμονος λοξυγγας τις επομονες μερες να ξερετε πως ενας εγκαταστατης ψυκτικος θα βλαστημαει απο μεσα του 😛

Να ξέρεις το μεγάλο πρόβλημα είναι στο bold. Οι ψυκτικοί σπάνια ασχολούνται με την εγκατάσταση οικιακών μονάδων κλιματισμού, για διάφορους λόγους (δεν συμφέρει, ούτε συμφέρει να ακούει κάποιος τον καημό του καθενός, κόψε 5 ευρώ από εδώ και 3 ευρώ από εκεί). Οι πιστοποιημένοι τεχνικοί με εμπειρία ασχολούνται με μεγάλες εγκαταστάσεις / επιχειρήσεις, όπου και τα πράγματα δεν μπορούν να αμφισβητούνται λόγω νομοθεσίων (δεν θα διακινδυνεύσει εύκολα ο επιχειρηματίας την άδεια του) αλλά και η πιθανότητα να βγουν τα προς το ζην είναι μεγαλύτερη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν τεχνίτες ή ακόμα και εμπειροτεχνίτες τις εργασίες με τα αμφίβολα αποτελέσματα.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τον ιδιώτη γιατί δεν είναι εύκολο να συντονίσεις δύο συνεργεία (γιατί χρειάζεσαι πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ΚΑΙ πιστοποιημένο στα φθοριούχα αέρια ψυκτικό εγκαταστάτη, αυτά συνήθως δεν είναι one man show) και μάλιστα να το κάνεις με τόση ακρίβεια ωστε να μην βρίζει ο ένας τον άλλον για αυτό που έκανε και δεν τον βολεύει.

Ακόμα κι αν τους βρεις αυτούς τους δύο, τότε η πιθανότητα να είναι τα αφεντικά του συνεργείου και να σου στείλουν το "παιδί" που είναι "αλάνι" και "ξέρει από αυτά" είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Δεν ξέρω αν βρεις κάποιο σοβαρό τεχνικό γραφείο να μπορεί να γίνει τελικά η δουλειά σου υποδειγματικά, υπογράφοντας σύμβαση με τις τεχνικές και μη λεπτομέρειες, αλλά θα γελάσεις με το κόστος, και πάλι το παράθυρο για να έρθει ο γιος του Κυρ Παντελή είναι εκεί και ορθάνοιχτο, απλά θα μπορείς μετά να το κάνεις ζήτημα μέχρι να βαρεθείς και να γίνει ένα settlement μεταξύ των δύο πλευρών (πάρε ένα 50ρικο πίσω και ντάξει είμαστε).

Αυτή η χώρα είναι μια μαγεία.

55 λεπτά πριν, mdkamael είπε

...δεν θα ηταν ασχημο να εμπαιναν τα ανω του Κλαους και του Μανιακ στα στικυ 😉

Τον κλάους ακούμε. Εγώ περαστικός είμαι.

Επεξ/σία από cmaniac
  • Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Να ξέρεις το μεγάλο πρόβλημα είναι στο bold. Οι ψυκτικοί σπάνια ασχολούνται με την εγκατάσταση οικιακών μονάδων κλιματισμού, για διάφορους λόγους (δεν συμφέρει, ούτε συμφέρει να ακούει κάποιος τον καημό του καθενός, κόψε 5 ευρώ από εδώ και 3 ευρώ από εκεί). Οι πιστοποιημένοι τεχνικοί με εμπειρία ασχολούνται με μεγάλες εγκαταστάσεις / επιχειρήσεις, όπου και τα πράγματα δεν μπορούν να αμφισβητούνται λόγω νομοθεσίων (δεν θα διακινδυνεύσει εύκολα ο επιχειρηματίας την άδεια του) αλλά και η πιθανότητα να βγουν τα προς το ζην είναι μεγαλύτερη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν τεχνίτες ή ακόμα και εμπειροτεχνίτες τις εργασίες με τα αμφίβολα αποτελέσματα.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τον ιδιώτη γιατί δεν είναι εύκολο να συντονίσεις δύο συνεργεία (γιατί χρειάζεσαι πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ΚΑΙ πιστοποιημένο στα φθοριούχα αέρα ψυκτικό εγκαταστάτη, αυτά συνήθως δεν είναι one man show) και μάλιστα να το κάνεις με τόση ακρίβεια ωστε να μην βρίζει ο ένας τον άλλον για αυτό που έκανε και δεν τον βολεύει.

Ακόμα κι αν τους βρεις αυτούς τους δύο, τότε η πιθανότητα να είναι τα αφεντικά του συνεργείου και να σου στείλουν το "παιδί" που είναι "αλάνι" και "ξέρει από αυτά" είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Δεν ξέρω αν βρεις κάποιο σοβαρό τεχνικό γραφείο να μπορεί να γίνει τελικά η δουλειά σου υποδειγματικά, υπογράφοντας σύμβαση με τις τεχνικές και μη λεπτομέρειες, αλλά θα γελάσεις με το κόστος, και πάλι το παράθυρο για να έρθει ο γιος του Κυρ Παντελή είναι εκεί και ορθάνοιχτο, απλά θα μπορείς μετά να το κάνεις ζήτημα μέχρι να βαρεθείς και να γίνει ένα settlement μεταξύ των δύο πλευρών (πάρε ένα 50ρικο πίσω και ντάξει είμαστε).

Αυτή η χώρα είναι μια μαγεία.

Εδώ θα μαστε και θα το συζητησουμε - αν μη τι άλλο ένας λόγος που ήθελα να αυτονομηθω στην επιλογή του εγκατάστατη και να μην πάω σε συνεργείο του πλαισίου ( που την έδινε και δώρο ) και προτίμησα να πληρώσω από τη τσέπη μου, ήταν κ αυτός δλδ να μπορώ να έχω όσο περισσότερο έλεγχο γίνεται και να μην έρθει απλά όπως είπες το ''αλανιάρικο παιδί που ξέρει'' ( ή ακόμη χειρότερα που ακόμα μαθαίνει ) ... γι αυτό και βλέπετε κάτι κουλές ερωτήσεις πολύ basic από πλευράς μου κατα καιρούς ... για να δούμε ποσό kinder έκπληξη θα μας βγει όλη η ιστορία. Την είχα πατήσει προ 3μηνου επειδή είχα πάει σχεδόν τυφλά για ένα απλό ΥΔΕ όπου μου έβαλε ο ηλεκτρολόγος έναν ρελε διαρροής τύπου AC ( σφάλμα 1 ) δικό του ( σφάλμα 2 ) -,  και έκτοτε το έχω πάρει πατριωτικά το θέμα κ είπα never ever again , ειδικά με την πληροφορία απλόχερα και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη  :P 

Για περαστικός πάντως μια χαρά τα λες .... 

Επεξ/σία από mdkamael
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, mdkamael είπε

Εδώ θα μαστε και θα το συζητησουμε - αν μη τι άλλο ένας λόγος που ήθελα να αυτονομηθω στην επιλογή του εγκατάστατη και να μην πάω σε συνεργείο του πλαισίου ( που την έδινε και δώρο ) και προτίμησα να πληρώσω από τη τσέπη μου, ήταν κ αυτός δλδ να μπορώ να έχω όσο περισσότερο έλεγχο γίνεται και να μην έρθει απλά όπως είπες το ''αλανιάρικο παιδί που ξέρει'' ( ή ακόμη χειρότερα που ακόμα μαθαίνει ) ... γι αυτό και βλέπετε κάτι κουλές ερωτήσεις πολύ basic από πλευράς μου κατα καιρούς ... για να δούμε ποσό kinder έκπληξη θα μας βγει όλη η ιστορία. Την είχα πατήσει προ 3μηνου επειδή είχα πάει σχεδόν τυφλά για ένα απλό ΥΔΕ όπου μου έβαλε ο ηλεκτρολόγος έναν ρελε διαρροής τύπου AC ( σφάλμα 1 ) δικό του ( σφάλμα 2 ) -,  και έκτοτε το έχω πάρει πατριωτικά το θέμα κ είπα never ever again , ειδικά με την πληροφορία απλόχερα και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη  :P 

Και τώρα που θα πας σε freelancer, το πιθανότερο είναι ότι θα έρθει το ίδιο αλανιάρικο παιδί με του πλαισίου. Όχι το ίδιο, αλλά στην ίδια αλάνα θα παίζουν. Οπότε αν μπορείς βρες κάποιον από σύσταση και να είσαι έτοιμος για τσακωμό.

Προσωπικά έχω βάλει 3 κλιματιστικά. Τα 2 με αλυσίδα και το ένα με ψυκτικό από σύσταση. Οι τύποι από τις αλυσίδες με πρόσεξαν σαφώς λιγότερο αλλά ήμουν από πάνω και είχα προσυνεννοηθεί τα πάντα όταν με πήραν τηλ για το ραντεβού. Έτσι ήξεραν ότι δεν τους παίρνει και ήρθαν έτοιμοι. Ο 3ος, έπαιξε στον αυτόματο με διακριτική παρακολούθηση γιατί τον είδα ότι ήταν καλλιτέχνης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mdkamael είπε

Τι θες να σου πω; Οτι πλήρωσα κοντά 250 Ευρώ για μια εγκατασταση που έχασε δύο φορες το ψυκτικό; Ότι έχω πιεί ίσα με 2 κιλά R32 μέσα σε ένα μήνα; Κι εγώ νόμιζα ότι θα πάω στον reasonably not φτηνιάρη αλλά ούτε το χρήμα λειτούργησε.

Το μόνο που λειτούργησε το κοστος είναι ως διαπραγματευτικό χαρτί και ότι τους έφερα όλους προ των ευθυνών τους. Τα 'χω ξαναγράψει. Μέχρι και η Mitsubishi όταν ήρθε, την μέσα μοναδα την κούμπωσε σε δύο από τα τρία σημεία στην πλάκα πίσω με αποτέλεσμα να μην κάθεται καλά όλο το μηχάνημα. Το πήρα χαμπάρι μέρες μετά και το φτιαξα μόνος μου. Τι περιμένεις από εκεί και πέρα;

Επεξ/σία από cmaniac
  • Confused 1
  • Sad 5
Δημοσ.
4 ώρες πριν, liakjim είπε

Τι είναι αυτό;

2 ώρες πριν, sap00 είπε

αντικραδασμική βάση για Fujitsu KG ???  

2 ώρες πριν, liakjim είπε

Αντικραδασμική βάση για το heavy booster της spaceX είναι αυτό...😅

Αντικραδασμικά samsung είναι ο κωδικός 🤣 Συνήθως τα ελαστικά του εμπορίου σε 2-3 χρόνια κάνουν σκασίματα και δεν αποσβένουν όπως αυτά.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Klausx είπε

Αντικραδασμικά samsung είναι ο κωδικός 🤣 Συνήθως τα ελαστικά του εμπορίου σε 2-3 χρόνια κάνουν σκασίματα και δεν αποσβένουν όπως αυτά.

Για αντικραδασμικά, έχω ακούσει ότι η vibro είναι αξιόπιστη (αν και δε δίνει λιανική, απ' όσο ξέρω, υπάρχουν όμως πολλά μαγαζιά που έχουν γιατί είναι τοπικό προϊόν)

https://antivibration-systems.com/el/products/αντικραδασμικά-ελατηρίου/

Δημοσ.
7 ώρες πριν, mdkamael είπε

2.5αρι καλωδιο σιγουρα ... και δεν εχω αποφασισει ακομη αν αφησω την ασφαλεια του παλιου που ειναι 20A ή να παω σε 25αρα μονοπολικη 6kA. Τωρα ο τροπος ειναι αλλο ζητημα... σαλονοκουζινα αν καλυπτει με ανεση με κλειστη τη πορτα του χωλ ( εκει που υστερει το υπαρχων 24αρι) κ που οδηγει στα υπολοιπα δωματια θα μαι χαπυ ( εκαστο δωματιο εχει κ ενα 9αρι δικο του Mitsubishi Heavy αμα λαχει ). 

Αν θέλεις να ασχοληθείς, το SRK80 θέλει παροχή 2.5mm2 (και by the book) ασφάλεια 16Α τύπου L+N (να διακόπτει και ουδέτερο), καμπύλης B ή C, τα kA έχουν σχέση με την διακοπτική ικανότητα (και την ποιότητα του υλικού φυσικά), δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από 6kA για αυτή την χρήση, τώρα αν ψυχολογικά βρεις 10kA σε παρόμοια τιμή, βάλε αυτήν

Αν έχεις σοβαρό θέμα με κεραυνούς ή είσαι σε επαρχία με μεγάλο μήκος εναέριων γραμμών, καλά θα είναι να βάλεις στον πίνακα σου ένα SPD, για ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, τύπου Τ1 ή Τ2, ό,τι σου πει ο ηλεκτρολόγος..

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Αν θέλεις να ασχοληθείς, το SRK80 θέλει παροχή 2.5mm2 (και by the book) ασφάλεια 16Α τύπου L+N (να διακόπτει και ουδέτερο), καμπύλης B ή C, τα kA έχουν σχέση με την διακοπτική ικανότητα (και την ποιότητα του υλικού φυσικά), δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από 6kA για αυτή την χρήση, τώρα αν ψυχολογικά βρεις 10kA σε παρόμοια τιμή, βάλε αυτήν

Αν έχεις σοβαρό θέμα με κεραυνούς ή είσαι σε επαρχία με μεγάλο μήκος εναέριων γραμμών, καλά θα είναι να βάλεις στον πίνακα σου ένα SPD, για ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, τύπου Τ1 ή Τ2, ό,τι σου πει ο ηλεκτρολόγος..

Μαντης εισαι?! Το SPD ειναι οντως στα αμεσα επομενα σχεδια στα πλαισια αναβαθμισης του ηλεκτρολογικου οικιακου πινακα... μολις χτες εκανα μια αρχικη αναζητηση και εχω τρομαξει πως η απαρχαιωμενη εγκατασταση τ πινακα μοθ δεν μου εχει καψει το μισο σπιτι ... σκεψου οτι ο ηλεκτρολογος προ 3μηνου με ξεπεταξε για εκδοση ΥΔΕ με ενα ρελε διαρροης AC - κ θεωρηθηκε αναβαθμιση για το σπιτι μιας κ δεν υπηρχε πριν ουτε αυτο. Δεν συζηταμε καν για RCBO :-P. 

Ευχαριστω παντως για την ετοιμη λυση στο συνδεσμολογικο "διλημμα" !!! Very much appreciated. Κυπελλακι και καρδουλα μαζι!!!!!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, mdkamael είπε

Μαντης εισαι?! Το SPD ειναι οντως στα αμεσα επομενα σχεδια στα πλαισια αναβαθμισης του ηλεκτρολογικου οικιακου πινακα... μολις χτες εκανα μια αρχικη αναζητηση και εχω τρομαξει πως η απαρχαιωμενη εγκατασταση τ πινακα μοθ δεν μου εχει καψει το μισο σπιτι ... σκεψου οτι ο ηλεκτρολογος προ 3μηνου με ξεπεταξε για εκδοση ΥΔΕ με ενα ρελε διαρροης AC - κ θεωρηθηκε αναβαθμιση για το σπιτι μιας κ δεν υπηρχε πριν ουτε αυτο. Δεν συζηταμε καν για RCBO :-P. 

Ευχαριστω παντως για την ετοιμη λυση στο συνδεσμολογικο "διλημμα" !!! Very much appreciated. Κυπελλακι και καρδουλα μαζι!!!!!

Δεν είναι της παρούσης, αλλά είτε AC (οκ, λάθος εν έτει 2024 και με τόσο μικρή διαφορά απο την A τάξη), είτε A, είτε F, είτε B βάλεις, αν η γείωση σου είναι για τα πανηγύρια τότε απλά πιάνουν χώρο στον πίνακα.

Επίσης κάποιοι εξυπνήδιδες βάζουν το διαφυγής πριν τον γενικό διακόπτη και ασφάλεια, λες και είναι η δουλειά του να μετρήσει υπερεντάσεις, ενώ άλλοι επίσης τζιμάνια βάζουν λάθος ακόμα και τις ενδεικτικές λυχνίες κάνοντας τα ρελέ υπερευαίσθητα αφού παίζουν μόνιμα με διαροή. Άλλοι, δε, εγκληματίες βάζουν και ένα bypass "για να μην πέφτει".

Το 80ρι λέει μέγιστο ρεύμα 17A. Ο φίλος πιο πάνω λέει να σε ασφαλίσει με 16A και 2.5mm καλώδιο. Λάθος δεν είναι, αφού το ρεύμα λειτουργίας είναι χαμηλότερα και αμφιβάλλω για το πότε θα φτάσει 17A (ίσως σε εκκίνηση με κλειδωμένο κινητήρα που θα έχεις θέμα έτσι κι αλλιώς), αλλά αν σε παίρνει μια γραμμή με 4ρι και 20A δεν είναι τεράστια υπερβολή, αν περνάει απ τα λούκια. Για τα kA συμφωνώ να είναι 6 το λιγότερο. Για το L+N αν έχει χώρο ο πίνακας καλό είναι επίσης.

Επεξ/σία από cmaniac
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, mdkamael είπε

Οριστε, γι αυτο εχω αναγκη την συγκεκρινενη κουβεντα... ο ηλεκτρολογος ( της γνωστης αντιπροσωπειας της αγαπημενης μου πολης ) π ειχε ερθει στην εγκςτασταση του παλιου κουμπωσε σε 2.5αρι καλωδιο 20αρα ασφαλεια. 

Αν το καλώδιο δεν περάστηκε μέσα από σπιράλ εντός τοίχου αλλά έξω από τοίχο πολύ πιθανόν ο κανονισμός να το επιτρέπει. Σε άλλες χώρες κουμπώνουν 20+ Α στα 2.5άρια καλώδια. Πάντως προτιμάμε συνήθως την μικρότερη ασφάλεια που αρκεί για τα φορτία. Για 24άρι inverter νομίζω φτάνει μια 16Α ασφάλεια (230x16 = 3680W) που συνήθως δεν πέφτει με 18Α για μια ώρα. Και αυτές που βάζει η ΔΕΗ (Chint) δεν πέφτουν ούτε στα 20Α...

1 ώρα πριν, cmaniac είπε

Δεν είναι της παρούσης, αλλά είτε AC (οκ, λάθος εν έτει 2024 και με τόσο μικρή διαφορά απο την A τάξη), είτε A, είτε F, είτε B βάλεις, αν η γείωση σου είναι για τα πανηγύρια τότε απλά πιάνουν χώρο στον πίνακα.

Εννοειται θα πρέπει ηλεκτρολόγος να ελέγξει αν η γείωση ειναι καλή. Και η διαφορά μεταξύ Α και AC δεν ειναι καθόλου μικρή. Τα AC μάλιστα πρόσφατα απαγορεύτικαν στην Γερμανία. Και μαντέψτε ποιος μηχανισμός κανει προβλήματα στα AC; Τα ... DC inverters των κλιματιστικών!

1 ώρα πριν, cmaniac είπε

Επίσης κάποιοι εξυπνήδιδες βάζουν το διαφυγής πριν τον γενικό διακόπτη και ασφάλεια, λες και είναι η δουλειά του να μετρήσει υπερεντάσεις, ενώ άλλοι επίσης τζιμάνια βάζουν λάθος ακόμα και τις ενδεικτικές λυχνίες κάνοντας τα ρελέ υπερευαίσθητα αφού παίζουν μόνιμα με διαροή. Άλλοι, δε, εγκληματίες βάζουν και ένα bypass "για να μην πέφτει".

Γενικά τα 1 ή 2 ρελέ διαφυγής (RCD) ειναι λάθος και σιγά σιγά πρέπει να πάμε στα RCBO όπου η μικροαυτόματη ασφάλεια είναι ρελέ διαφυγής. Να μην μιλήσω για AFDDs. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας τα RCBO για κάποιο ανεξήγητο λόγο κάνουν 50ευρα ενώ στην Αγγλία τα Hager mini RCBOs type A (μονοπολικο μεγαθος, δεν ξέρω αν ρίχνουν και τον ουδέτερο) κανουν 15 ευρώ. Αντε βγάλε άκρη.

1 ώρα πριν, cmaniac είπε

ίσως σε εκκίνηση με κλειδωμένο κινητήρα που θα έχεις θέμα έτσι κι αλλιώς

Type C δυσκολα θα πέσει.

• Thanks 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, stelikov είπε

Αν το καλώδιο δεν περάστηκε μέσα από σπιράλ εντός τοίχου αλλά έξω από τοίχο πολύ πιθανόν ο κανονισμός να το επιτρέπει. Σε άλλες χώρες κουμπώνουν 20+ Α στα 2.5άρια καλώδια. Πάντως προτιμάμε συνήθως την μικρότερη ασφάλεια που αρκεί για τα φορτία. Για 24άρι inverter νομίζω φτάνει μια 16Α ασφάλεια (230x16 = 3680W) που συνήθως δεν πέφτει με 18Α για μια ώρα. Και αυτές που βάζει η ΔΕΗ (Chint) δεν πέφτουν ούτε στα 20Α...

Εννοειται θα πρέπει ηλεκτρολόγος να ελέγξει αν η γείωση ειναι καλή. Και η διαφορά μεταξύ Α και AC δεν ειναι καθόλου μικρή. Τα AC μάλιστα πρόσφατα απαγορεύτικαν στην Γερμανία. Και μαντέψτε ποιος μηχανισμός κανει προβλήματα στα AC; Τα ... DC inverters των κλιματιστικών!

Γενικά τα 1 ή 2 ρελέ διαφυγής (RCD) ειναι λάθος και σιγά σιγά πρέπει να πάμε στα RCBO όπου η μικροαυτόματη ασφάλεια είναι ρελέ διαφυγής. Να μην μιλήσω για AFDDs. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας τα RCBO για κάποιο ανεξήγητο λόγο κάνουν 50ευρα ενώ στην Αγγλία τα Hager mini RCBOs type A (μονοπολικο μεγαθος, δεν ξέρω αν ρίχνουν και τον ουδέτερο) κανουν 15 ευρώ. Αντε βγάλε άκρη.

Type C δυσκολα θα πέσει.

Οι ασφάλειες ασφαλίζουν την εγκατάσταση. Σε γενικα πλαίσια τα φορτία είναι καταναλώσεις, όχι μέρος της εγκατάστασης. Συνεπώς ασφαλίζεις σύμφωνα με το μέγιστο ρεύμα που βγαίνει από τους πίνακες επιλογής και τους συντελεστές κατά τα ισχύοντα πρότυπα.

Κατά ΕΛΟΤ HD384 (RIP), 20A στο 2.5mm σε χώρα του κόσμου που ανεβάζε >30 βαθμούς κελσίου δεν ήταν επιτρεπτά. Δεν θυμάμαι όλες τις περιπτώσεις, αλλά για εγκιβωτισμένο με πολλαπλές οδεύσεις "αγκαλιά" δεν θυμάμαι να σε άφηνε σε κανέναν από τους τύπους μονώσεων. Θυμάμαι αμυδρά και υπό συνθήκες να βγάζει 18A αλλά πάντα η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω προς όφελος της ασφάλειας της περιουσίας και των ανθρώπων, χωρίς να βάλω μέσα τον παράγοντα της ευθύνης που έχει όποιος κάνει αυτή τη δουλειά και ο πολύς κόσμος νομίζει ότι τα χρόνια στις σχολές για να μάθουν να περνάνε "δύο καλωδιάκια" τα περνάνε οι άνθρωποι.

Το type AC RCD έχει εγγενείς αδυναμίες για να καλύψει διαροές στα σημερινά φορτία που είναι μίξη επαγωγικών ωμικών και χωρητικών με θόρυβο - αρμονικές. Ο λόγος είναι τα παλμοτροφοδοτικά, τα inverter και κάθε λογής ηλεκτρονικό ισχύος. Τα type A είναι το ελάχιστο, ενώ ανάλογα με το πόσο DC χρησιμοποιείται και τι budget έχεις ανεβαίνεις κατηγορία.

Επειδή άνοιξες και μια άλλη κουβέντα για συγκεντρωτισμό και ομορφιές στους πίνακες, εγώ είμαι μιάς άλλης σχολής όπου οι μικροαυτόματοι δεν προτιμώνται για γενικές ασφάλειες. Αυτό γιατί στην περίπτωση που ένας μικροαυτόματος αποτύχει (και αποτυγχάνει, ειδικά αν κάποιος κάνει συνεχείς χειρισμούς με αυτόν) πρέπει να έχεις ένα αξιόπιστο failsafe να σώσει ό,τι σώζεται. Το φυσίγγιο θα λιώσει και τέλος. Ας κάνει ό,τι θέλει η ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ/YMCA.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι σημείο τομής μεταξύ ηλεκτρολόγων, αλλά ας μην ανοίξουμε αυτήν την κουβέντα.

Το RCBO σε κάθε γραμμή είναι καθαρά θέμα budget και όσο το πρότυπο δεν το υπαγόρευε, δεν προχωρούσε.

Η συγκέντρωση πολλών συσκευών σε μία, επίσης, δημιουργεί SPOFs και επειδή μιλάμε για ζωές και περιουσίες, κάνουμε και ένα risk assessment, control and mitigation :)

Ας αφήσουμε το θέμα των κλιματιστικών στους ανθρώπους να συνεχίσουν την ζωή τους, αρκετά μας ανέχτηκαν.

• Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ.
4 hours ago, Kozanitis1 said:

να διακόπτει και ουδέτερο

Miaς και εγινε ηλεκτρολογικο το νημα, θυμηθηκα μια απορια μου: στις συνδεσεις των μικρων κλιματιστικων, που γινονται με φις, πως εξασφαλιζεται η πολικοτητα που ζηταει ο κατασκευαστης ? αν ημασταν σε καποια χωρα οπως ΗΠΑ εχουν πολικοτητα, οι σουκο ομως εδω οχι.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Specs είπε

Miaς και εγινε ηλεκτρολογικο το νημα, θυμηθηκα μια απορια μου: στις συνδεσεις των μικρων κλιματιστικων, που γινονται με φις, πως εξασφαλιζεται η πολικοτητα που ζηταει ο κατασκευαστης ? αν ημασταν σε καποια χωρα οπως ΗΠΑ εχουν πολικοτητα, οι σουκο ομως εδω οχι.

Πολικότητα στο AC;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...