Specs Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 25 minutes ago, GiannisSol said: @Specsπάντως και στην αγγλική να στείλεις στους Ιάπωνες ,θα απαντήσουν. Ας δοκιμασω ειπαμε πιο χαμηλα...μην εχουμε χαρακιρι! 1
liakjim Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 36 λεπτά πριν, Specs είπε Ας δοκιμασω ειπαμε πιο χαμηλα...μην εχουμε χαρακιρι! Αφού ρε συ υπάρχουν τα πάντα στα μανιουαλς.
Specs Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Just now, liakjim said: Αφού ρε συ υπάρχουν τα πάντα στα μανιουαλς Δηλαδη οποιος επιθυμει να γνωριζει πριν αγορασει, για κατι που αυτοι (εν προκειμενω η Fujitsu) διαφημιζουν "σαν να" το εχουν ολα, πρεπει να διαβασει κ τα "κρυμμενα" μανιουαλς?
cmaniac Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 58 λεπτά πριν, Specs είπε Δηλαδη οποιος επιθυμει να γνωριζει πριν αγορασει, για κατι που αυτοι (εν προκειμενω η Fujitsu) διαφημιζουν "σαν να" το εχουν ολα, πρεπει να διαβασει κ τα "κρυμμενα" μανιουαλς? Είμαι περίεργος για την απάντηση που θα πάρεις. Παίζει από "είναι αυτά τα μοντέλα", μέχρι "σας παραπέμπουμε στον τοπικό αντιπρόσωπο". Η αλήθεια είναι ότι είναι έξω από τη λογική να συζητάμε για service manuals για απλά πράγματα. Βλέπω σε γενικές γραμμές μια τάση για downsizing στα fujitsu? Δηλαδή μικρότεροι συμπιεστές, που δουλεύουν πιο ψηλά?
Specs Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 1 minute ago, cmaniac said: Δηλαδή μικρότεροι συμπιεστές, που δουλεύουν πιο ψηλά? Νομιζω εχουν την "ελαστικοτητα" να εχουν δυναμη απο χαμηλα εως ψηλα κ αποδοση μαζι. Κατι σαν ροπη σε ολες τις στροφες στα αυτοκινητα
liakjim Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, Specs είπε Δηλαδη οποιος επιθυμει να γνωριζει πριν αγορασει, για κατι που αυτοι (εν προκειμενω η Fujitsu) διαφημιζουν "σαν να" το εχουν ολα, πρεπει να διαβασει κ τα "κρυμμενα" μανιουαλς? Ναι καλα, αφού οι μισοί αγοράζουν με αμπε μπα.μπλομ και οι άλλοι μισοί toyotomi και το 0.1% που περισσεύει ξέρει που να ψάξει. 2
stelikov Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 8 λεπτά πριν, liakjim είπε Ναι καλα, αφού οι μισοί αγοράζουν με αμπε μπα.μπλομ και οι άλλοι μισοί toyotomi και το 0.1% που περισσεύει ξέρει που να ψάξει. Εχεις απόλυτο δίκιο. Το 99,9% των αγοραστών ούτε καν ξέρουν τι ειναι το SEER ή το COP ή το ότι τα κλιματιστικά πρέπει να μην τα ανοιγοκλείνουμε. Αποτέλσμα ειναι ίσως και να καταναλώνει η χώρα 1GW παραπάνω το καλοκαίρι από ότι αν είχε γινει σωστή αγορά και χρήση κλιματιστικών.
cmaniac Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2024 6 λεπτά πριν, Specs είπε Νομιζω εχουν την "ελαστικοτητα" να εχουν δυναμη απο χαμηλα εως ψηλα κ αποδοση μαζι. Κατι σαν ροπη σε ολες τις στροφες στα αυτοκινητα Ας μην υπολογίζουμε σε μαγική συνταγή, δεν υπάρχει. Ή παίρνεις έναν 9ρη συμπιεστή και τον πουσάρεις να βγάλει 12, ή παίρνεις έναν 12ρη και τον δουλεύεις στα δικά του πλαίσια, ή παίρνεις έναν 14ρη και τον δουλεύεις πιο κάτω. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και φαίνονται, ειδικά στα άκρα (πχ τι capacity απομένει στους -7, θόρυβος, μακροπρόθεσμη αξιοπιστία).
GiannisSol Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, stelikov είπε Εχεις απόλυτο δίκιο. Το 99,9% των αγοραστών ούτε καν ξέρουν τι ειναι το SEER ή το COP ή το ότι τα κλιματιστικά πρέπει να μην τα ανοιγοκλείνουμε. Αποτέλσμα ειναι ίσως και να καταναλώνει η χώρα 1GW παραπάνω το καλοκαίρι από ότι αν είχε γινει σωστή αγορά και χρήση κλιματιστικών. Ποια seer και scop. Οι περισσότεροι αγοραζουν μικρότερο σε ισχύ κλιματιστικό από αυτό που απαιτεί ο χώρος τους , ή θέλουν με ένα μηχάνημα να φέρουν βολτα ολο το σπίτι με αποτέλεσμα να δουλεύει στο maximum μόνιμα . Οι λόγοι είναι δύο. Οι μικρότερες σε ισχύ συσκευές είναι φθηνότερες , και νομίζουν ότι η μεγαλύτερη σε btu συσκευή θα τους καίει παραπάνω . Οπότε είναι και πλήρως ευχαριστημένοι με την επιλογή τους και λένε ότι με ένα 12αρι που το πήρα φθηνά δροσιζω όλο το σπίτι.....το 12αρι εντωμεταξυ τάπα 1300watt μόνιμα . Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2024 από GiannisSol
liakjim Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 18 ώρες πριν, pytheass είπε Καλησπερα σε ολους! Ειμαι κ εγω στην διαδικασια αναζητησης air condition - προσπαθω ακομα να περασω στα γρηγορα ολα τα ποστς σας αλλα ειναι πραγματικα απειρα. Ευχαριστουμε για αυτο! Θα εκτιμουσα προτασεις τουλαχιστον σε καποιες μαρκες που θα αξιζε να κανω παραπανω ερευνα (αν οχι και μοντελα). Παρακατω οι απαντησεις μου στο ερωτηματολογιο αγορας: Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : ~=1200 - 1400(?) ευρω - προφανως κ φθηνοτερα η κ παραπανω αν βγαζει νοημα Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού: Αντικατασταση παλιου Panasonic CS 1873KE - ηταν επαρκες στην ψυξη αλλα χωρις να μπορω να μετρησω (δεν εχει πριζα) φαινεται οτι η καταναλωση ειναι στα υψη! (ριχνει κ ασφαλειες αλλα αυτο ειναι αλλο ζητημα) Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος: Αδιαφορο το απο που θα γινει η αγορα. Αν μπορει να γινει δωρεαν σωστη εγκατασταση και ανακυκλωση του παλιου κλιματιστικου θα προτιμηθει προφανως. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): Κυριως ψυξη - καλοκαιρι θα καιει αρκετες ωρες. Χειμωνα υπαρχει και πετρελαιο αλλα θα ηθελα ιδανικα να μειωθει η χρηση καλοριφερ. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστικη πηγη ψυξης. Υπαρχει κ λεβητας πετρελαιου που αποφευγεται η χρηση του οσο γινεται Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος: Ενιαια σαλονοκουζινα σε σχημα Γ περιπου 50 τετραγωνικα Τοποθεσία: Καλλιθεα Αττικη Απαραίτητα: Το wifi ειναι must - ιδανικα θα ηθελα καλο integration με homeassistant. Καλο θα ηταν να ειναι αθορυβο Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Κουφωματα αλουμινιου, 2πλα τζάμια Ευχαριστω εκ των προτερων! Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με την περίπτωσή σου 🥲 Από ότι καταλαβαίνω είναι ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο ενεργειακά διαμέρισμα με κέλυφος, σωστά; Τα τετραγωνικά είναι πολλά αλλά οι απώλειες λίγες. Αν πάμε καθαρά με απώλειες, τότε ένα daikin perfera θα είναι αρκετό. Απόδοτικό, αθόρυβο, wifi , παίζει με το homeassistant. Θα φτάσει όμως στην πράξη; Αν ναι τέλειωσε η αναζήτηση. Αν όχι, μια επιλογή θα ήταν να πήγαινες στο 42άρι perfera αλλά δεν πρόκειται να το βρεις σε αλυσίδες ώστε να έχεις ανακύκλωση και προσφορές με πχ δωρεάν εγκατάσταση. Άλλη λύση είναι το ASEH14KGTG. Αποδοτικότατο, wifi, θέλει ψάξιμο για ha. Μετά πας στο aseg18kmte . Αποδοτικότατο, κατεβαίνει και 90W αν θέλει, απαιτεί έξτρα το wifi, παίζει ha και local μάλιστα, δεν είναι εντελώς αθόρυβο αλλά είναι οκ από θέμα θορύβου, θα το βρεις σε αλυσίδες. Νομίζω θα πρέπει να βάλεις έναν μηχανικό να σου κάνει μελέτη απωλειών (ίσως και να έχεις αν έκανες όντως ενεργειακή αναβάθμιση) ώστε να δεις πόσα KW θέλεις.
cmaniac Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 @pytheass Μπορείς να βοηθήσεις και να αναφέρεις κάποια στοιχεία για το σχήμα του χώρου; @liakjim ακόμα κι αν έχει τόσο λίγες απώλειες, φοβάμαι ότι χρειάζεται μηχάνημα με μεγάλη εσωτερική μονάδα, ώστε να μπορεί να καλύψει τον χώρο, ή 2 μικρότερα μηχανήματα.
liakjim Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 31 λεπτά πριν, cmaniac είπε @pytheass Μπορείς να βοηθήσεις και να αναφέρεις κάποια στοιχεία για το σχήμα του χώρου; @liakjim ακόμα κι αν έχει τόσο λίγες απώλειες, φοβάμαι ότι χρειάζεται μηχάνημα με μεγάλη εσωτερική μονάδα, ώστε να μπορεί να καλύψει τον χώρο, ή 2 μικρότερα μηχανήματα. Ναι για αυτό αγχώνομαι για το 12αρι και σκέφτομαι για ένα καλό μεγαλύτερο.
pytheass Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 9 ώρες πριν, liakjim είπε Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με την περίπτωσή σου 🥲 Από ότι καταλαβαίνω είναι ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο ενεργειακά διαμέρισμα με κέλυφος, σωστά; Τα τετραγωνικά είναι πολλά αλλά οι απώλειες λίγες. Αν πάμε καθαρά με απώλειες, τότε ένα daikin perfera θα είναι αρκετό. Απόδοτικό, αθόρυβο, wifi , παίζει με το homeassistant. Θα φτάσει όμως στην πράξη; Αν ναι τέλειωσε η αναζήτηση. Αν όχι, μια επιλογή θα ήταν να πήγαινες στο 42άρι perfera αλλά δεν πρόκειται να το βρεις σε αλυσίδες ώστε να έχεις ανακύκλωση και προσφορές με πχ δωρεάν εγκατάσταση. Άλλη λύση είναι το ASEH14KGTG. Αποδοτικότατο, wifi, θέλει ψάξιμο για ha. Μετά πας στο aseg18kmte . Αποδοτικότατο, κατεβαίνει και 90W αν θέλει, απαιτεί έξτρα το wifi, παίζει ha και local μάλιστα, δεν είναι εντελώς αθόρυβο αλλά είναι οκ από θέμα θορύβου, θα το βρεις σε αλυσίδες. Νομίζω θα πρέπει να βάλεις έναν μηχανικό να σου κάνει μελέτη απωλειών (ίσως και να έχεις αν έκανες όντως ενεργειακή αναβάθμιση) ώστε να δεις πόσα KW θέλεις. Σε ευχαριστω πολυ για την προσπαθεια σου και χιλια συγγνωμη για την ασχετοσυνη μου @liakjim. Οχι δεν εχει κελυφος - αλλά μου ειπε ενας μηχανικος που ηρθε στο παρελθον απλά βολτα (δεν ειμαι σιγουρος αν πρεπει να τον εμπιστευτώ) οτι η μονωση του δεν ειναι η default αλλα κατι παραπανω. Για αυτό εβαλα και κατι παραπανω απο το μινιμουμ των 3cm - ελπιζω να εκανα σωστά. Μου κανει εντυπωση οτι επιλεγεις 12000/14000btu για εναν χωρο τοσο μεγαλο αλλα προφανως και εμπιστευομαι τις γνωσεις σου. Πιστευεις θα αλλαζαν πολλά αν εβαζα την νορμαλ μονωση των 3cm? 1 ώρα πριν, cmaniac είπε @pytheass Μπορείς να βοηθήσεις και να αναφέρεις κάποια στοιχεία για το σχήμα του χώρου; @liakjim ακόμα κι αν έχει τόσο λίγες απώλειες, φοβάμαι ότι χρειάζεται μηχάνημα με μεγάλη εσωτερική μονάδα, ώστε να μπορεί να καλύψει τον χώρο, ή 2 μικρότερα μηχανήματα. Βεβαιως - νομιζω οτι το ειχα γραψει στην οριτζιναλ δημοσιευση αλλα θα το ξαναπω εδω αν δεν το ειχα κανει. Ο χωρος ειναι σε σχημα Γ, το υπαρχον μηχανημα (Panasonic CS 1873KE) ειναι στην πανω αριστερη γωνια του Γ (που ειναι το καθιστικο) και τον καλυπτει αρκετα καλα. Απλα (υποθετω κ βλεπω σε λογαριασμους) οτι καίει. ΠΟΛΥ. Αν θεωρειτε οτι οντως χρειαζομαι μηχανικο εννοειται και θα δοκιμασω αυτο που μου προτεινετε. Σας ευχαριστω και παλι!
liakjim Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, pytheass είπε Σε ευχαριστω πολυ για την προσπαθεια σου και χιλια συγγνωμη για την ασχετοσυνη μου @liakjim. Οχι δεν εχει κελυφος - αλλά μου ειπε ενας μηχανικος που ηρθε στο παρελθον απλά βολτα (δεν ειμαι σιγουρος αν πρεπει να τον εμπιστευτώ) οτι η μονωση του δεν ειναι η default αλλα κατι παραπανω. Για αυτό εβαλα και κατι παραπανω απο το μινιμουμ των 3cm - ελπιζω να εκανα σωστά. Μου κανει εντυπωση οτι επιλεγεις 12000/14000btu για εναν χωρο τοσο μεγαλο αλλα προφανως και εμπιστευομαι τις γνωσεις σου. Πιστευεις θα αλλαζαν πολλά αν εβαζα την νορμαλ μονωση των 3cm? Βεβαιως - νομιζω οτι το ειχα γραψει στην οριτζιναλ δημοσιευση αλλα θα το ξαναπω εδω αν δεν το ειχα κανει. Ο χωρος ειναι σε σχημα Γ, το υπαρχον μηχανημα (Panasonic CS 1873KE) ειναι στην πανω αριστερη γωνια του Γ (που ειναι το καθιστικο) και τον καλυπτει αρκετα καλα. Απλα (υποθετω κ βλεπω σε λογαριασμους) οτι καίει. ΠΟΛΥ. Αν θεωρειτε οτι οντως χρειαζομαι μηχανικο εννοειται και θα δοκιμασω αυτο που μου προτεινετε. Σας ευχαριστω και παλι! Δεν νομίζω να έχεις τέτοιες μονώσεις.σε.κτισμα τέτοιας χρονολογίας.
cmaniac Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, pytheass είπε Σε ευχαριστω πολυ για την προσπαθεια σου και χιλια συγγνωμη για την ασχετοσυνη μου @liakjim. Οχι δεν εχει κελυφος - αλλά μου ειπε ενας μηχανικος που ηρθε στο παρελθον απλά βολτα (δεν ειμαι σιγουρος αν πρεπει να τον εμπιστευτώ) οτι η μονωση του δεν ειναι η default αλλα κατι παραπανω. Για αυτό εβαλα και κατι παραπανω απο το μινιμουμ των 3cm - ελπιζω να εκανα σωστά. Μου κανει εντυπωση οτι επιλεγεις 12000/14000btu για εναν χωρο τοσο μεγαλο αλλα προφανως και εμπιστευομαι τις γνωσεις σου. Πιστευεις θα αλλαζαν πολλά αν εβαζα την νορμαλ μονωση των 3cm? Βεβαιως - νομιζω οτι το ειχα γραψει στην οριτζιναλ δημοσιευση αλλα θα το ξαναπω εδω αν δεν το ειχα κανει. Ο χωρος ειναι σε σχημα Γ, το υπαρχον μηχανημα (Panasonic CS 1873KE) ειναι στην πανω αριστερη γωνια του Γ (που ειναι το καθιστικο) και τον καλυπτει αρκετα καλα. Απλα (υποθετω κ βλεπω σε λογαριασμους) οτι καίει. ΠΟΛΥ. Αν θεωρειτε οτι οντως χρειαζομαι μηχανικο εννοειται και θα δοκιμασω αυτο που μου προτεινετε. Σας ευχαριστω και παλι! Κοίταξε, το μηχάνημα που έχεις τώρα είναι 18ρι. Δεν ξέρω πόσο καίει αλλά αυτό μπορείς να το βρεις με διάφορους τρόπους, πχ αμπερόμετρο ράγας με επαγωγική μέτρηση (clamp), μετρώντας όλες τις άλλες καταναλώσεις στον λογαριασμό και αφαιρώντας κλπ. Οποιοδήποτε κλιματιστικό εάν δεν το δουλέψεις σωστά (πχ να κάθεσαι από κάτω) τότε θα καίγεσαι, θα το κλείνεις και δε θα ζεσταθεί ποτέ το σπίτι, μόνο εσύ και μόνο για λίγο. Γενικά το ρυθμίζεις σε θερμοκρασία που μπορεί να την πιάσει το μηχάνημα, ή το δουλεύεις στο τέρμα μια ώρα τη μέρα; Στη θέρμανση οι περσίδες πρέπει να κοιτάνε κάτω, όσο πιο κάθετα γίνεται (και να μην είσαι εσύ από κάτω), ενώ στην ψύξη πάνω. Για να ζεσταθεί/κρυώσει ένας τοίχος θέλει μέρες συντήρησης. Πάντως έχει δίκιο ο liakjim. Δεν νομίζω ότι το 1995 έβαζαν μονώσεις που σήμερα θεωρούνται "καλές". Το σχόλιο του γνωστού σου είναι πως δεν θα περίμενε κανείς οποιαδήποτε μόνωση σε κτίσμα του 1995, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η μόνωση σου πιάνει τα σημερινά δεδομένα. Σε δύο κτίσματα του 2000 δίπλα δίπλα ο ένας ιδιοκτήτης ήταν εκεί απο τα μπετά μέχρι τις μπετούγιες και έχει μέχρι θερμοδιακοπή στα παράθυρα, ενώ στο άλλο ακούς τον αποπάνω να περπατάει.. Θα έβαζα απλά μέτρια μόνωση και θα ξεκίναγα από εκεί. Τώρα, σε βλέπω γύρω στα 4kW που σημαίνει κάπου 14k BTU. Σκέφτομαι 3 σενάρια. Ένα 18ρι να μπορεί να καλυψει τον χώρο με υψηλή ροή και πίεση, μιας και τα 18ρια έχουν μεγάλες μονάδες συνήθως που μπορούν να καλύψουν το ζητούμενο. Το κακό είναι ότι έχουν ένα κλικ παραπάνω θόρυβο. Δύο 9ρια, κρυμμένα το ένα από το άλλο στις δύο άκρες του Γ. Ένα 12ρι στον μεγάλο χώρο και ένα 7ρι ή 9ρι, πάλι κρυμμένα το ένα από το άλλο. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2024 από cmaniac
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα