Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 minutes ago, dimostr said:

Άμα θες να τον βραχυκυκλώσεις πες του να κάνει την αναγωγή kWh vs υγραέριο που είναι και φανατικός να μας πει ποιο καίει περισσότερο 

To θεμα ειναι οτι το υγραεριο, δεν 'γραφει' στο κοντερ της δεη.

Θα μου πεις βεβαια, στην τελικη, το θεμα ειναι ποσα χρηματα βγαινουν απο την τσεπη, συμφωνω.

Ομως, ειναι πως το διαχειριζεσαι καλυτερα. Πιο ευκολο να ξεφυγεις με το ρευμα, σε καταναλωση.

Ειναι σαν να λεμε συμβολαιο ή καρτα στα κινητα. Εχω εδω και 30 χρονια καρτα! Το προτιμω απο τα συμβολαια. Θεωρω οτι το οριζω καλυτερα. Οσο για τα λεφτα....πλεον πανω κατω τα ιδια ειναι, ειτε ετσι ειτε αλλιως...

----

Παντως, υπαρχει γενικως 'ενεργειακη φτωχεια'.

Χτεσινο δημοσιευμα:

https://www.in.gr/2025/01/23/economy/se-spitia-psygeio-xeimona-kai-kamini-kalokairi-zei-1-sta-5-noikokyria-stin-ellada/

Οι κιλοβατωρες δεν ειναι....στραγαλια, και βεβαια καποιοι φροντισαν να γινει η ενεργεια τοσο ακριβη, σιγουρα ομως ειναι συζητηση που την παρακολουθειτε.

2 minutes ago, jkoukos said:

Οι κιλοβατώρες δεν υπολογίζονται στις λοιπές χρεώσεις. Αφορούν αποκλειστικά ρυθμιζόμενες, ανταγωνιστικές και ΕΦΚ και για τον προηγούμενο μήνα 5kWh αντιστοιχούσαν σε 1-1,5€ (ανάλογα το πρόγραμμα και τον πάροχο) με ΟΛΑ μέσα.

Αρα ομως, καποιες λοιπες χρεωσεις, οντως επηρεαζονται απο το υψος της καταναλωσης, σωστα;

• Απαντ. 6,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά.

έχω ένα toyotomi inverter που μου ρίχνει την ασφάλεια. Γενικά το κλιματιστικό είχε θέματα τα δυο τελευταία χρόνια και προχθές δεν. Μπορεί να μου στείλει κανένας με pm ή δημόσια εδώ πέρα κάποιον μάστορα να το δει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, mindreader είπε

Αρα ομως, καποιες λοιπες χρεωσεις, οντως επηρεαζονται απο το υψος της καταναλωσης, σωστα;

Καμία εκτός του ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) που σχετίζεται άμεσα με τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος. Στις 5kWh ο ΕΦΚ αντιστοιχεί σε 0,011€, δηλαδή ένα σεντ στο σύνολο της χρέωσης.

Επεξ/σία από jkoukos
  • Like 1
Δημοσ.
  1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500-700
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 50% ψύξη / 50% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή θέρμανσης και ψύξης
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ηλεκτρικό Θερμαντικό σώμα
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί : Γραφείο 
  8. Τοποθεσία: Αθήνα 
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Απαραίτητα μεγάλη εγγύηση, επιθυμητό να είναι αθόρυβο και να έχει wifi.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα κλπ: Ισόγειο γραφείο χωρίς μόνωση
  11. Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ . 
1 λεπτό πριν, xristos1277 είπε
  1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500-700
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 50% ψύξη / 50% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή θέρμανσης και ψύξης
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ηλεκτρικό Θερμαντικό σώμα
  7. Χώρος που θα ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.htmlτοποθετηθεί : Γραφείο 
  8. Τοποθεσία: Αθήνα 
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Απαραίτητα μεγάλη εγγύηση, επιθυμητό να είναι αθόρυβο και να έχει wifi.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα κλπ: Ισόγειο γραφείο χωρίς μόνωση
  11. Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ . 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-01-24 102740.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, cmaniac said:

Ακούγονται μια χαρά όλα. Μόνο μία περίπτωση μας αφήνεις στον αέρα. Εάν ο χώρος που θα θερμαίνεις / ψύχεις με το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι παραπάνω απο 35τμ με ανοιχτή πόρτα που οδηγεί σε μη κλιματιζόμενους χώρους, τότε κανονικά θα πρέπει να προσθέσεις τις απώλειες και εκείνου του χώρου στο φορτίο του μηχανήματος.

Ιδανικά κάθε χώρος θέλει το δικό του μηχάνημα.

Edit: Εάν επίσης έχεις μη θερμαινόμενους χώρους, που πέφτει η θερμοκρασία ας πούμε 3-4 βαθμούς+ που γειτνιάζουν με τους κλιματιζόμενους χώρους, μέσω της τοιχοποιίας, τότε θα βάλεις επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο.

Οχι η μεσοπορτα προς τα υπνοδωματια/μπανιο ειναι παντα σχεδον κλειστη οταν δουλευει το κλιματιστικο στη σαλονοκουζινα.

Τα υπνοδωματια εχουν δικα τους κλιματιστικα που δουλευουν ανεξαρτητα οταν θελω να τα δουλεψω.

Οι χωροι του σπιτιου μεταξυ τους δεν εχουν ποτέ αποκλιση 4 βαθμους.

Οταν λχ η σαλονοκουζινα ειναι στους 20 το πρωι, ο διαδρομος στο μεσο του σπιτιου ειναι 20,5, το ενα υπνοδωματιο (βορεινο/δυτικο) στους 20,5-21 αναλογως των εξωτερικων συνθηκων και το βορεινο δωματιο στους 19,5-20 (παλι αναλογως των συνθηκων) και με την μεγαλυτερη υγρασια απο ολο το σπιτι.

Το σπιτι ως συνολο δεν πεφτει ανευ θερμανσης κατω απο τους 20. Ακομα και στα μεγαλα κρυα της Αττικης μια φορα μονο ειδα αργα μεταμεσονυχτια 19,2 εσωτερικη (προ υπνου στο μη βορεινο υπνοδωματιο) που το πρωι ειχε επανελθει μονη της στο 20,κατι.

Απλα δεν δουλευω και δεν προκειται τα κλιματιστικα 24/7, λειτουργουν αναλογως του αν θελω να σπασω τη θερμοκρασια στο χωρο και σε ποιο χωρο θα κατσω περισσοτερο τις επομενες ωρες.

Δεν θεωρω επομενως οτι ολο αυτο επηρεαζει τοσο πολυ την αποδοση του 12αριου στη σαλονοκουζινα για να αδυνατει να πιασει φυσιολογικες ζητουμενες. Οταν λχ τα 9αρια των υπνοδωματιων που αποδιδουν σαν 10αρια, με ζητουμενη θερμανση 22 σε χρονο dt κανουν τα δωματια 23+ και ζεσταινουν και το διαδρομο στο 22 και το μπανιο, την ιδια ωρα το κλιματιστικο σαλονοκουζινας το 12αρι δουλευει ασταματητα με ζητουμενη 24-25 και ο χωρος των 35τμ δεν παει πανω απο 22,1-22,2. Οταν το υπολοιπο σπιτι ειναι μεσοσταθμικα στο 22 με τα αλλα 2 κλιματιστικα σε παραλληλη λειτουργια. Θα περιμενα με αυτη την υποστηριξη των αλλων δυο οτι το 12αρι θα ανεβαζε τον χωρο του προς το 24 εφοσον το υπολοιπο σπιτι ειναι στο 22. Αλλα δεν. Ειναι λες και επαρκει οριακα για το χωρο και πρεπει να ζητας 2-3+ βαθμους παραπανω για να πετυχεις την επιθυμητη.

Ολα αυτα ειναι παρατηρησεις και καταστασεις πολλων ετων ωστε να εχω σχηματισει αποψη και τι κανει ως μηχανημα και τι θελω ως χρηστης.

Επεξ/σία από Sebu
Δημοσ.
Στις 20/1/2025 στις 3:56 ΜΜ, red66phone είπε

τι θα είχατε να προτείνετε για 9αρι και 12αρι που θα μπουν σε σπίτι (μέσω ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023) μετά από ανακαίνιση ?

θα είναι η μοναδική πηγή ψύξης και θέρμανσης κ το σπίτι βρίσκεται ανατολική Αττική και εκτιθέμενο σε βοριάδες

η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει θερμοπρόσοψη και αλουμίνια.

Από τα όσα έχω διαβάσει εδώ θα κινηθώ μεταξύ TOSHIBA, DAIKIN, FUJITSU.

ποια μοντέλα όμως από αυτά κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά στη κατανάλωση και μένουν σχετικά σταθερά για να συντηρούν τη δεδομένη θερμοκρασία ?

budget €600 για το 9αρι

€800 για το 12αρι

ευχαριστώ τους @liakjim @verlemakos για τις απαντήσεις τους.

από διάβασμα εδώ στο φόρουμ και σύμφωνα με τα κριτήρια μου έχω καταλήξει στις παρακάτω επιλογές :

9.000BTU

1. Toshiba Yukai RAS-10E2AVG-E / RAS-B10E2KVG-E      €530     
  2. Fujitsu ASEH09KMCG/AOEH09KMCG                             €600

το σπίτι θα είναι καλά μονωμένο με θερμοπρόσοψη  και καινούρια ενεργειακά αλουμίνια, μονοκατοικία με πυλωτή εκτεθειμένη σε βοριά.

από αυτές τις δύο επιλογές, ποια νούμερα πρέπει να κοιτάξω για να συγκρίνω ποιο κατεβαίνει πιο χαμηλά σε κατανάλωση,

το ψυκτική / θερμική απόδοση min/max (kW) ?

το σπίτι θα νοικιαστεί μετά την ανακαίνιση, οπότε δεν χρειάζεται να βάλω και τα καλύτερα κλιματιστικά που υπάρχουν,

δεν θα τα χαρώ εγώ, απλά θέλω να βάλω κάτι αξιόλογο και αξιόπιστο για να μην ασχοληθώ για μια 10ετια (μόνο τα ετήσια service, και όχι κάψιμο π.χ εξωτερικής πλακέτας σε ένα Toshiba RAS 7ετιας περίπου)

το FUJITSU αξίζει τα παραπάνω λεφτά σε βάθος 10ετιας (κύρια ψύξη + θέρμανση) ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 minutes ago, Sebu said:

Οχι η μεσοπορτα προς τα υπνοδωματια/μπανιο ειναι παντα σχεδον κλειστη οταν δουλευει το κλιματιστικο στη σαλονοκουζινα.

Τα υπνοδωματια εχουν δικα τους κλιματιστικα που δουλευουν ανεξαρτητα οταν θελω να τα δουλεψω.

Οι χωροι του σπιτιου μεταξυ τους δεν εχουν ποτέ αποκλιση 4 βαθμους.

Οταν λχ η σαλονοκουζινα ειναι στους 20 το πρωι, ο διαδρομος στο μεσο του σπιτιου ειναι 20,5, το ενα υπνοδωματιο (βορεινο/δυτικο) στους 20,5-21 αναλογως των εξωτερικων συνθηκων και το βορεινο δωματιο στους 19,5-20 (παλι αναλογως των συνθηκων) και με την μεγαλυτερη υγρασια απο ολο το σπιτι.

Το σπιτι ως συνολο δεν πεφτει ανευ θερμανσης κατω απο τους 20. Ακομα και στα μεγαλα κρυα της Αττικης μια φορα μονο ειδα αργα μεταμεσονυχτια 19,2 εσωτερικη (προ υπνου στο μη βορεινο υπνοδωματιο) που το πρωι ειχε επανελθει μονη της στο 20,κατι.

Απλα δεν δουλευω και δεν προκειται τα κλιματιστικα 24/7, λειτουργουν αναλογως του αν θελω να σπασω τη θερμοκρασια στο χωρο και σε ποιο χωρο θα κατσω περισσοτερο τις επομενες ωρες.

Δεν θεωρω επομενως οτι ολο αυτο επηρεαζει τοσο πολυ την αποδοση του 12αριου στη σαλονοκουζινα για να αδυνατει να πιασει φυσιολογικες ζητουμενες. Οταν λχ τα 9αρια των υπνοδωματιων που αποδιδουν σαν 10αρια, με ζητουμενη θερμανση 22 σε χρονο dt κανουν τα δωματια 23+ και ζεσταινουν και το διαδρομο στο 22 και το μπανιο, την ιδια ωρα το κλιματιστικο σαλονοκουζινας το 12αρι δουλευει ασταματητα με ζητουμενη 24-25 και ο χωρος των 35τμ δεν παει πανω απο 22,1-22,2. Οταν το υπολοιπο σπιτι ειναι μεσοσταθμικα στο 22 με τα αλλα 2 κλιματιστικα σε παραλληλη λειτουργια. Θα περιμενα με αυτη την υποστηριξη των αλλων δυο οτι το 12αρι θα ανεβαζε τον χωρο του προς το 24 εφοσον το υπολοιπο σπιτι ειναι στο 22. Αλλα δεν. Ειναι λες και επαρκει οριακα για το χωρο και πρεπει να ζητας 2-3+ βαθμους παραπανω για να πετυχεις την επιθυμητη.

Ολα αυτα ειναι παρατηρησεις και καταστασεις πολλων ετων ωστε να εχω σχηματισει αποψη και τι κανει ως μηχανημα και τι θελω ως χρηστης.

Με όλες λοιπόν τις πληροφορίες αυτές, εγώ καταλήγω στο ότι έχεις ένα προβληματικό μηχάνημα  στη σαλονοκουζίνα το οποίο δεν αποδίδει σωστά και πως ένα νέο "ιαπωνικό" ίδιων ονομαστικών btu θα υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του χώρου. Θα πήγαινα λοιπόν ή σε ένα Toshiba Edge 13άρι (ίδιας φιλοσοφίας με το Yukai/Arata αλλά αποδοτικότερο και με WiFi) ή στο 12άρι Fujitsu της ίδιας σειράς που έβαλες στο αρχικό σου post. Αν αισθάνεσαι ανασφάλεια ανέβα σε 16άρι και 14άρι αντίστοιχα αλλά με όλα τα στοιχεία που παραθέτεις είναι υπερβολή και ίσως (τι ίσως, μάλλον πολύ πιθανό) να έχεις ανεπιθύμητα on-off και μη αναμενόμενη συμπεριφορά, ιδίως στη θέρμανση, λόγω μεγάλης υπερδιαστασιολόγησης.

Περιμένεις φυσικά και σχόλια από τους πιό έμπειρους του νήματος. Εγώ πάντως με τα στοιχεία που δίνεις θα πήγαινα σε "ιαπωνικό" 12άρι καλής σειράς.

21 minutes ago, red66phone said:

ευχαριστώ τους @liakjim @verlemakos για τις απαντήσεις τους.

από διάβασμα εδώ στο φόρουμ και σύμφωνα με τα κριτήρια μου έχω καταλήξει στις παρακάτω επιλογές :

9.000BTU

1. Toshiba Yukai RAS-10E2AVG-E / RAS-B10E2KVG-E      €530     
  2. Fujitsu ASEH09KMCG/AOEH09KMCG                             €600

το σπίτι θα είναι καλά μονωμένο με θερμοπρόσοψη  και καινούρια ενεργειακά αλουμίνια, μονοκατοικία με πυλωτή εκτεθειμένη σε βοριά.

από αυτές τις δύο επιλογές, ποια νούμερα πρέπει να κοιτάξω για να συγκρίνω ποιο κατεβαίνει πιο χαμηλά σε κατανάλωση,

το ψυκτική / θερμική απόδοση min/max (kW) ?

το σπίτι θα νοικιαστεί μετά την ανακαίνιση, οπότε δεν χρειάζεται να βάλω και τα καλύτερα κλιματιστικά που υπάρχουν,

δεν θα τα χαρώ εγώ, απλά θέλω να βάλω κάτι αξιόλογο και αξιόπιστο για να μην ασχοληθώ για μια 10ετια (μόνο τα ετήσια service, και όχι κάψιμο π.χ εξωτερικής πλακέτας σε ένα Toshiba RAS 7ετιας περίπου)

το FUJITSU αξίζει τα παραπάνω λεφτά σε βάθος 10ετιας (κύρια ψύξη + θέρμανση) ?

Και τα δύο αξιόλογα και αξιόπιστα είναι. Κανείς πάντως δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τίποτα παραπάνω από την ίδια την εγγύηση των μηχανημάτων, εφόσον γίνεται και σωστό (όχι φσουτ -φσουτ και δρόμο) ετήσιο service. Τα πάντα μπορούν να χαλάσουν οποιαδήποτε στιγμή, δεν σου υπόσχεται κανείς τίποτα παρά μόνο να φτιαχτεί ή να αντικατασταθεί δωρεάν εντός εγγύησης. Οπότε αν δεν θα τα χαρείς εσύ όπως λες, ίσως να ήταν ορθότερη επιλογή κάποιο μηχάνημα με 10ετή εγγύηση, αφού αυτόν τον ορίζοντα βάζεις. Αλλά, με δυό λόγια, εγγύηση πως δεν θα χαλάσει δεν σου δίνει κανείς.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, mindreader είπε

Μιας και δεν το χω με την αριθμητικη,

ή το chatgtp δεν μου τα λεει καλα, ή εγω 'τρομαζω' με αυτο που διαβαζω.

Κλιματιστικο που καιει 200w, ας πουμε διαρκως, θα καψει 4,8kwh για λειτουργια μιας ημερας;;;;;;;;;

---------------------------------

To calculate the total electric consumption of a device, you can use the formula:

Electric Consumption (kWh)=Power (W)×Time (hours)1000Electric Consumption (kWh)=1000Power (W)×Time (hours)

In your case, the device consumes 200 watts and operates for 24 hours.

Electric Consumption=200 W×24 hours1000=4800 Wh1000=4.8 kWhElectric Consumption=1000200W×24hours=10004800Wh=4.8kWh

Therefore, the electric consumption of the device operating for a whole day will be 4.8 kWh.

Πόσο να καίει δηλαδή;Πολυ ειναι;Σε ένα μέσο σπίτι περίπου 80 τετραγωνικά χρειάζονται μπακαλιστικα 10kw με σωστά κλιματιστικά.Γυρω στα 2.5-3 ευρώ για όλη τη μέρα να έχεις ζεστό σπίτι.Με τι άλλο μέσο θέρμανσης μπορείς να πετύχεις τέτοια οικονομία;

Εμένα πριν βάλω τα κλιματιστικά,μου στοίχιζε η ώρα πετρελαίου σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση κεντρικό καυστήρα πάνω από 3 ευρώ η ώρα...Θερμοπομπους που είχα,και καλούς,ποιοτικούς nobo,χρυσοπληρωμενους,καιγαν όλοι μαζί 7kw την ώρα...

Τι να λέμε τώρα...Αν δεν το δει κάποιος σπίτι του πως δουλεύουν τα κλιματιστικά και τι στοιχίζει,δεν το πιστεύει.Προσφατα κ ο κολλητός μου πηρε δύο Toshiba και σώθηκε.Ζει ανθρώπινα μέσα στο σπίτι του.

Βέβαια για να πειστεί του έστελνα επί ένα χρόνο διαγράμματα και καταναλώσεις....

Επεξ/σία από 26ska
  • Like 5
Δημοσ.
4 minutes ago, 26ska said:

Πόσο να καίει δηλαδή;Πολυ ειναι;Σε ένα μέσο σπίτι περίπου 80 τετραγωνικά χρειάζονται μπακαλιστικα 10kw με σωστά κλιματιστικά.Γυρω στα 2.5-3 ευρώ για όλη τη μέρα να έχεις ζεστό σπίτι.Με τι άλλο μέσο θέρμανσης μπορείς να πετύχεις τέτοια οικονομία;

Εμένα πριν βάλω τα κλιματιστικά,μου στοίχιζε η ώρα πετρελαίου σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση κεντρικό καυστήρα πάνω από 3 ευρώ η ώρα...Θερμοπομπους που είχα,και καλούς,ποιοτικούς nobo,χρυσοπληρωμενους,καιγαν όλοι μαζί 7kw την ώρα...

Τι να λέμε τώρα...Αν δεν το δει κάποιος σπίτι του πως δουλεύουν τα κλιματιστικά και τι στοιχίζει,δεν το πιστεύει.Προσφατα κ ο κολλητός μου πηρε δύο Toshiba και σώθηκε.Ζει ανθρώπινα μέσα στο σπίτι του.

Βέβαια για να πειστεί του έστελνα επί ένα χρόνο διαγράμματα και καταναλώσεις....

Συμφωνω οτι μαλλον ειναι η χαμηλοτερη δυνατη καταναλωση αυτη που μπορει να κανεις με νεο κλιματιστικο. Οι αριθμοι οντως μιλουν απο μονοι τους.

• Like 2
Δημοσ.
16 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε

Και η άλλη πλευρά.

20250123_174130.jpg

Έχουμε δει και χειρότερα, βλέπω 2μ αν βάλεις και το πάχος του τοίχου πες 2.5μ επίσης έχει σωστές αποστάσεις, σωστή βάση και όχι σπαστή, παροχή από έξω, τα 24αρια midea έχουν 5/8" και υπάρχουν συχνά τσακίσματα . Τέλεια δεν είναι αλλά έχει δώσει προσοχή ο τεχνικός και φαίνεται.

Αν δεν φέρνει θόρυβο εσωτερικά του σπιτιού δεν θα το πείραζα. Αλλιώς θα πρέπει να πάει δάπεδο ή να κρεμαστεί με ντίζες / βάσεις οροφής.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στιγμιαία κατανάλωση Fujitsu Asyg και Morris (TCL Elite Clone) τώρα.

image.png.da8188206b6aeefd07b6e71e40070392.png

Το 1ο always on σχεδόν το 2ο διακοπτόμενη 8-9 ώρες εκτός ΣΚ.

Στο τέλος του μήνα θα έχουν κάψει σχεδόν τα ίδια μεσα σε άκρες. 

Αν υπάρχει ανάγκη για συνεχώς σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι επιβάλλεται να πας σε Fujitsu ή κάποιο ανάλογα καλό inverter.

To Morris (tcl) δουλεύει δυνατά ζεσταίνει γρήγορα και δεν παγώνει εύκολα η εξωτερική αλλά το invertαρισμα που κάνει είναι λίγο της πλάκας.

Βασικά έφτιαξα και το virtual sensor για το Morris με divider στο home assistand και νιώθω ότι φτάνω τον Wozniak και τον Torvalds σε skills οπου να ναι.:-D 

Γι αυτό ποστάρω ότι να ναι.:-D:-D:-D

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, dimviii είπε

για ποιον λογο οχι σπαστη βαση?

Για τους κραδασμούς 

όσο περισσότερα κινούμενα μέρη ή περισσότερες αρθρώσεις τόσο αυξάνεται ο θόρυβος 

Επεξ/σία από dimostr
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, mindreader είπε

Δεν υπολογιζα. Απλα σαν kwh μου φανηκαν πολλες, 5kwh μονο για ενα a/c.

Ok, κατανοητο, thanks.

9αρι κλιματιστικο.

Ναι, μου φαινεται καπως, 5kwh ημερησιως, για μια μονο μοναδα a/c. Ιδεατα θελω να μην ξεπερνω τις 5kwh τη μερα για ολο το σπιτι, αλλοτε το καταφερνω και αλλοτε οχι.

Και δεν ξερω αν μαθατε, ανεβαινουν κι αλλο τα δημοτικα τελη, που πληρωνονται μεσω της δεη, τελος ταφης απορριμματων κλπ. Και νομιζω, οτι οι λοιπες χρεωσεις της δεη, ειναι αναλογικες με την καταναλωση; Δηλαδη οσο παραπανω καις, τοσο ανεβαινουν λογω ποσοστιαιας αναλογιας, και οι υπολοιπες χρεωσεις;

https://www.mystrasnewshellasoncamera.gr/lakonika-nea/arthro-tou-dimitri-daliani-gia-tin-epeksergasia-ton-aporrimaton

Λοιπον, υπαρχει λυση. Θα παθητικοποιησεις το σπιτι σου τοσο ωστε να μην ξεπερνανε οι απωλειες σου τις 15kwh/m2 p.a. 

ΖΝΧ και συνολικη χρηση ρευματος να μην ξεπερναει τις 60kwh/m2 p.a. 

Δεικτης οικιας μετς τη μονωση να ειναι U<0.15. 

Κουμπωνεις και Φ/Β εκει γυρω στα 9-10kWp κ της προκοπης μπαταρια για αποθηκευση και θα σαι αρχοντας.

Επισης guys, ξερουμε κανενα καταστημα που πουλανε ετσι ωραια σωληνακια με τα οποια μπορουμε να καλυψουμε καλωδια, οπως πχ απ αυτο του wf-rac που ειναι εξωτερικα της μοναδας?! 

Επεξ/σία από mdkamael
  • Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, BigBlack said:

Με όλες λοιπόν τις πληροφορίες αυτές, εγώ καταλήγω στο ότι έχεις ένα προβληματικό μηχάνημα  στη σαλονοκουζίνα το οποίο δεν αποδίδει σωστά και πως ένα νέο "ιαπωνικό" ίδιων ονομαστικών btu θα υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του χώρου. Θα πήγαινα λοιπόν ή σε ένα Toshiba Edge 13άρι (ίδιας φιλοσοφίας με το Yukai/Arata αλλά αποδοτικότερο και με WiFi) ή στο 12άρι Fujitsu της ίδιας σειράς που έβαλες στο αρχικό σου post. Αν αισθάνεσαι ανασφάλεια ανέβα σε 16άρι και 14άρι αντίστοιχα αλλά με όλα τα στοιχεία που παραθέτεις είναι υπερβολή και ίσως (τι ίσως, μάλλον πολύ πιθανό) να έχεις ανεπιθύμητα on-off και μη αναμενόμενη συμπεριφορά, ιδίως στη θέρμανση, λόγω μεγάλης υπερδιαστασιολόγησης.

Περιμένεις φυσικά και σχόλια από τους πιό έμπειρους του νήματος. Εγώ πάντως με τα στοιχεία που δίνεις θα πήγαινα σε "ιαπωνικό" 12άρι καλής σειράς.

Ευχαριστω!

Αν αντιλαμβάνομαι σωστά αυτό που λες, αν βαλω 16αρι ή 14αρι και ειναι "μεγαλα" για το χωρο τοτε ναι μεν θα πετυχαινουν γρηγορα και ευκολα την επιθυμητη/ζητουμενη θερμοκρασια ΑΛΛΑ μετα δεν θα μπορουν να κατεβουν πολυ χαμηλα για να ινβερταρουν και να διατηρησουν το κεκτημενο και θα κλεινουν και θα ανοιγουν παλι για να επαναφερουν τη θερμοκρασια οταν πεσει κατω απο τη ζητουμενη.

Το καταλαβαινω σωστα? Θα εχει τοσο μεγαλη διαφορα καταναλωσης αν πιανει ζητουμενη και κλεινει και ξανανοιγει για να την πιασει με το να καιει συνεχεια?

Αν λχ καιει 2 κιλοβατωρες για 1 ωρα για να πιασει και μετα ινβερταρει στα 300-400 watt για να συντηρησει επι 2-3 ωρες (=900-1.200 watt) δεν καιει παραπανω απο το να καψει 2 κιλοβατωρες 1 ωρα και μετα να σβησει για 2 ωρες και να ξαναπαρει μπροστα για αλλη μια ωρα? Στην καλυτερη ισως ερχεται μια η αλλη στη χειροτερη οι διαφορες καταναλωσης θα ειναι μικρες. Το αντιλαμβανομαι λαθος? Δεδομενου οτι οπως εγραψα και νωριτερα δεν με ενδιαφερει και ποτέ δεν με ενδιαφερε η 24/7 λειτουργια επι βδομαδες/μηνες που κανουν αρκετοι.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...