Προς το περιεχόμενο

Η Figma απενεργοποιεί εργαλείο σχεδιασμού με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αντέγραψε το Weather App της Apple


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

H πίεση να κυκλοφορήσει στην αγορά εγκαίρως το εργαλείο οδήγησε στον ανεπαρκή έλεγχο των επιδόσεών του και, τελικά, στην απόσυρσή του, επί του παρόντος.

Ο Ντίλαν Φιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Figma, ανακοίνωσε ότι η εταιρία της οποίας ηγείται θα προχωρήσει στην προσωρινή απενεργοποίηση της λειτουργίας "Make Design", η οποία φέρεται να αντέγραφε απροκάλυπτα το σχεδιασμό της εφαρμογής Weather της Apple. Το πρόβλημα εντόπισε αρχικά ο Άντι Άλεν, ιδρυτής της NotBoring Software, η οποία διαθέτει στην αγορά μια σειρά εφαρμογών που περιλαμβάνουν μια δημοφιλή, τροποποιήσιμη εφαρμογή Weather, καθώς και άλλες λειτουργίες. Το ζήτημα διαπιστώθηκε όταν ο Άλεν δοκίμασε το εργαλείο της Figma, το οποίο φέρεται να αναπαρήγαγε διαρκώς την εφαρμογή Weather της Apple, όταν χρησιμοποιούταν σαν σχεδιαστικό βοήθημα.

Ο Άλεν κατηγόρησε μέσω του Χ τη Figma οτι εκπαίδευε "έντονα" το εργαλείο που παρουσίασε χρησιμοποιώντας υφιστάμενες εφαρμογές, κατηγορία την οποία ο Φιλντ απορρίπτει.

Το Make Design είναι διαθέσιμο μέσω του λογισμικού της Figma και μπορεί να δημιουργεί πλήρη UI και επιμέρους στοιχεία του, ακολουθώντας γραπτές οδηγίες. Το σκεπτικό ήταν να μπορούν οι διάφοροι developers να εφαρμόζουν γρήγορα τις ιδέες τους, ενώ εξετάζουν διάφορες σχεδιαστικές κατευθύνσεις και, τελικά, να καταλήγουν ταχύτερα σε οριστικό αποτέλεσμα.

Η λειτουργία παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου Config την περασμένη εβδομάδα, με την εταιρία να αναφέρει ότι το εργαλείο δεν εκπαιδεύτηκε με περιεχόμενο της Figma, αρχεία ή σχέδια της κοινότητας, όπως επισημαίνει στην απάντησή του ο Φιλντ.

"Με άλλα λόγια, οι κατηγορίες που περιγράφονται [στην παραπάνω ανάρτηση] είναι ψευδείς", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως, πάνω στη βιασύνη της εταιρίας να παρουσιάσει νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική, η Figma δεν επέμεινε όσο έπρεπε στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου που θα πρέπει να συνοδεύει τέτοιου είδους νέες προσθήκες.

Εντωμεταξύ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένοι σχεδιαστές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Figma, όπως το Make Design, θα τους οδηγούσαν στην ανεργία, επιτρέποντας στον καθένα να κάνει τη δουλειά τους, ενώ άλλοι αντέτειναν πως η τεχνητή νοημοσύνη απλά θα βοηθούσε στην εξάλειψη μεγάλου μέρους της επαναλαμβανόμενης δουλειάς που εμπεριέχει ο σχεδιασμός, επιτρέποντας σε πιο ενδιαφέρουσες ιδέες να αναδυθούν.

Παράλληλα, η διαπίστωση του Άλεν ότι η Figma ουσιαστικά αντέγραφε άλλες εφαρμογές, προκάλεσε προβληματισμό στην κοινότητα των σχεδιαστών, με τον Άλεν να προειδοποιεί όσους θα ενδιαφέρονταν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία αυτή να βεβαιωθούν ότι οι προτεινόμενες ιδέες δεν έχουν αντιγραφεί από υφιστάμενες εφαρμογές, ώστε να αποφύγουν τυχόν νομικές περιπέτειες.

Ο Φιλντ απάντησε, διευκρινίζοντας ότι το Make Design χρησιμοποιεί εμπορικά διαθέσιμα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, σε συνδυασμό με "συστήματα τα οποία παραγγείλαμε ώστε να χρησιμοποιηθούν από αυτά τα μοντέλα". Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι ότι ο βαθμός μεταβλητότητας είναι υπερβολικά περιορισμένος.

Πάντως, ο Φιλντ τονίζει πως μέσα σε λίγες ώρες από την αρχική ανάρτηση του Άλεν το πρόβλημα εντοπίστηκε, με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας να αναλαμβάνει την ευθύνη για το ζήτημα που προέκυψε, καθώς θεωρεί πως έπρεπε να επιμείνει σε μια διεξοδικότερη διαδικασία ελέγχου και να μην πιέσει τόσο την ομάδα του ώστε να προλάβει να παρουσιάσει τη νέα λειτουργία στο συνέδριο.

Η Figma ανακοίνωσε πως θα αποσύρει προσωρινά τη λειτουργία Make Design, έως ότου βεβαιωθεί πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί, με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ελέγχου ποιότητας του σχεδιαστικού συστήματος στο οποίο βασίζεται.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο επόμενο βήμα, θα λες στο ΑΙ που θα φτιαχτεί να δημιουργεί παιχνίδια, φτιάξε μου ενα ραλακι και αυτο θα κατεβάζει το forza 4 και θα το τρέχει.. 

:)

  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εταιρεία που αργοπόρησε να παρουσιάσει ψήγματα ΑΙ σε προϊόντα της, αντιγράφεται από "βιαστικό" εργαλείο ΑΙ.. (chic)
🤔
Πέρα από την πλάκα έχει χαθεί πλέον η μπάλα με όλα αυτά τα νεόκοπα δημιουργικά ΑΙ "εργαλεία"..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...