user2163 Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Οπότε συνοψίζοντας, Όταν ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος απεβιώσει, το όχημα πρέπει να μεταβιβαστεί στους νόμιμους κληρονόμους. Εφόσον όλοι έχετε κάνει αποποίηση κληρονομιάς, το όχημα θα περάσει στους επόμενους στη σειρά κληρονόμους ή, αν δεν υπάρχουν άλλοι, θα περιέλθει στο Δημόσιο. Εφόσον τα παιδιά είναι οι επόμενοι στη σειρά κληρονόμοι και σκοπεύουν να αποποιηθούν την κληρονομιά όταν γίνουν 18, αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 4 χρόνια, το όχημα παραμένει χωρίς νόμιμο ιδιοκτήτη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου νομικού ζητήματος, οπότε σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη χρήση του οχήματος από την OP. Δεν ξέρω είναι λίγο περίπλοκο το θέμα, δεν είναι δικό σου το όχημα και ακόμη και τα παιδιά θα κάνουν αποποίηση άρα ούτε αυτά θα είναι ιδιοκτήτες του οχήματος, αν κάνουν όλοι αποποίηση και το όχημα καταλήξει σε πιστωτές και θέλουν να το πλείστηριάσουν/πουλήσουν για οφειλές που λες ότι υπάρχουν και έχεις κάνει ζημιά στο όχημα τι γίνεται; Είναι θέμα να οδηγείς αυτοκίνητο που δεν είναι δικό σου, ειδικά σε μόνιμη βάση δηλαδή σαν να είναι. Αν γίνει ένα ατύχημα που έχει ευθύνη ιδιοκτήτης εδώ τι θα γίνει; Κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχει οικονομικό ζήτημα αλλά δεν ξέρω δεν υπάρχει κάποια καλύτερη προσωρινή λύση με κάποιο φίλο/συγγενή να βοηθήσει μέχρι να μπορείς να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο όχημα δικό σου; Σε κάθε περίπτωση είναι νομικό το θέμα οπότε πρέπει να σου πω να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο να δεις αν μπορείς να κάνεις κάτι. Ίσως να εξεταστεί η δυνατότητα να επιστραφούν οι πινακίδες του οχήματος υπό συγκεκριμένους όρους, όπως για παράδειγμα να επιτρέπεται η χρήση του οχήματος μόνο για συγκεκριμένες ανάγκες (μετακίνηση των παιδιών, ιατρικές επισκέψεις κλπ.) Πάντως εγώ έμαθα πράγματα από το συγκεκριμένο θέμα που δεν τα ήξερα, thanks insomnia Επίσης αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με, όλα τα παραπάνω είναι με βάση αυτά που διάβασα εδώ, δεν ξέρω τι ισχύει ούτε νομικός είμαι. Επεξ/σία 5 Ιουλίου από user2163 typo 1
christos_uoa Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου 52 λεπτά πριν, mechpanos είπε Γιατί, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να υπογράψει και ο πρώην σύζυγος; Το δικαστήριο κρίνει αν είναι προς το συμφέρον των παιδιών η αποποίηση και την επιτρέπει ή όχι... Αν ο σύζυγος δεν υπέγραψε και απαιτείτο η υπογραφή και των 2, εκτιμώ ότι τα παιδιά έχουν καταστεί κληρονόμοι. Για τσέκαρέ το... Αν το δικαστήριο έγινε πριν την έναρξη του 4786/2021 (αρ. 35) τότε είναι τα παιδιά κληρονόμοι με το ευεργέτημα της απογραφής (περαστικά). Αν έγινε μετά τότε μόλις κλείσουν τα 18 κάνουν αποποίηση.
Dark_Nightfall Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου 7 ώρες πριν, christos_uoa είπε ΥΓ: Ερώτημα σε επόμενο Παρασκευιάτικο topic: Καλησπέρα σας απεβίωσε ο πατέρας μου πριν 3 χρόνια με τον οποίο είχαμε κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Εγώ απλά είχα μια κάρτα ανάληψης δεν ασχολούμουνα και πολύ. Δηλώσαμε τον θάνατο στο ληξιαρχείο και νομίζαμε ότι τελειώσανε εκεί οι υποχρεώσεις μου. Στο μεταξύ τον κοινό λογαριασμό τον κινούσα εγώ έκανα κυρίως αναλήψεις από ΑΤΜ, όλα καλά. Χθες μου ήρθε ένα χαρτί που μου ζητάνε να επιστρέψω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 30000€ ευρώ. Πήρα τηλέφωνο σε αυτό το τηλέφωνο που έλεγε "Πληροφορίες" τους λέω τι είναι αυτά ρε παιδιά, μου λένε η σύνταξη του πατέρα μου πληρωνόταν κανονικά, ποια σύνταξη τους λέω πέθανε ο άνθρωπος πριν τρία χρόνια. μου λένε ότι αυτοί τον πληρώνανε κανονικά στην τράπεζα. Φυσικά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν...Τι να κάνω? "Plot twist" , αν δηλώσεις θάνατο αυτόματα σταματάει η καταβολή της σύνταξης , αν έχει ήδη καταβληθεί θα ζητηθεί πίσω , οι συντάξεις προκαταβάλλονται , δηλαδή πχ αν δηλωθεί θάνατος 21/8 και καταβληθεί η σύνταξη (Σεπτεμβρίου) 25/8 , αυτή θα ζητηθεί πίσω εφόσον γίνει ανάληψη η μεταφορά σε άλλο λογαριασμό. Ο μόνος τρόπος να συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης είναι να μην δηλωθεί ο θάνατος (ψευδώς) με ότι αυτό συνεπάγεται νομικά.
kalmik Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου (επεξεργασμένο) To αυτοκίνητο ανήκει στα εξαίρετα (δηλ. έπιπλα, οικοσκευή κλπ.) τα οποία δεν καταλογίζονται στην κληρονομιά. Επιβεβαιώστε από ένα δικηγόρο. Είναι τραγικό ότι η οικονομική στενότητα αποτρέπει ανθρώπους να επιζητήσουν τη νομική βοήθεια που δικαιούνται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως η περιγραφόμενη. Eίναι επίσης τραγικό πόσοι συνάνθρωποί μας έχουν δεχθεί τέτοια πλήγματα που φθάνουν ως αυτοκτονίες λόγω οικονομικής πίεσης και μάλιστα υπό συνθήκες μνημονίων για τις οποίες ουσιαστικά δεν είναι υπαίτιοι. Αν είμασταν σε σοβαρή χώρα θα είχαμε ξεσηκωθεί έστω αργά. Στη θέση της νηματοθέτριας θα μπορούσε να είσαι εσύ, εγώ, ο γείτονας... Τώρα όσοι κακοβολεύονται σκύβουν το κεφάλι και είναι και ευχαριστημένοι γιατί δε συμβαίνει στους ίδιους... https://www.forin.gr/articles/article/2824/pol-1051-2001 Επεξ/σία 5 Ιουλίου από kalmik 5 1
N3M3SiS Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 47 λεπτά πριν, kalmik είπε To αυτοκίνητο ανήκει στα εξαίρετα (δηλ. έπιπλα, οικοσκευή κλπ.) τα οποία δεν καταλογίζονται στην κληρονομιά. Επιβεβαιώστε από ένα δικηγόρο. Είναι τραγικό ότι η οικονομική στενότητα αποτρέπει ανθρώπους να επιζητήσουν τη νομική βοήθεια που δικαιούνται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως η περιγραφόμενη. Eίναι επίσης τραγικό πόσοι συνάνθρωποί μας έχουν δεχθεί τέτοια πλήγματα που φθάνουν ως αυτοκτονίες λόγω οικονομικής πίεσης και μάλιστα υπό συνθήκες μνημονίων για τις οποίες ουσιαστικά δεν είναι υπαίτιοι. Αν είμασταν σε σοβαρή χώρα θα είχαμε ξεσηκωθεί έστω αργά. Στη θέση της νηματοθέτριας θα μπορούσε να είσαι εσύ, εγώ, ο γείτονας... Τώρα όσοι κακοβολεύονται σκύβουν το κεφάλι και είναι και ευχαριστημένοι γιατί δε συμβαίνει στους ίδιους... https://www.forin.gr/articles/article/2824/pol-1051-2001 Ερμήνευσες λίγο εως πολύ λάθος το 1820 Α.Κ. "εφόσον συντρέχει ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος με συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού" Η κληρονόμος στην περίπτωση αυτή, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, έχουν κάνει αποποίηση. Επίσης η κόρη του θανόντος ΔΕΝ ήταν η σύζυγος του, ούτε χρησιμοποιούσε απο κοινού το Ι.Χ., έτσι ώστε να υπαχθει το όχημα στα εξαιρετά. Δεδομένου επίσης οτι η γραφούσα ήτο παντρεμένη με παιδια κατα τον θάνατο του πατέρα της, λιγάκι δύσκολο να συγκατοικούσαν, ετσι ώστε να επικαλεστεί πως ήταν οικογενειακό αυτοκίνητο. Κοινώς δικαίωμα στο εξαιρετό μπορεί να είχε, αν το όχημα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της και πριν τον θάνατο του πατέρα της. Αλλά και πάλι το δικαίωμα αυτό δεν το αποκτάς αυτοδίκαια, ποσο δε μάλλον όταν έχεις κάνει αποποίηση κληρονομιας. Το δικαστήριο θα σου παραχωρήσει την κυριότητα του, αν και εφοσον το κρίνει σκόπιμο. Επιπλέον, τα εξαίρετα, τα λαμβάνεις πλεον της κληρονομικής μερίδας (το αναφέρει και στο άρθρο που μας παρέθεσες). Αν δε δικαιούσαι μερίδα, δε δικαιούσαι και εξαίρετα.. Και φυσικά όλα αυτά με την επιφύλαξη όχι μόνο της αποποίησης, αλλά και της δυνητικής διεκδίκησης του οχήματος, απο τους πιστωτές του θανόντος. Οπότε γενικά δύσκολο με όλα αυτά τα βάρη, το όχημα να κατέληγε νόμιμα στην ιδιοκτησία της γραφούσας. Επεξ/σία 5 Ιουλίου από N3M3SiS 6
Bigi444444 Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου 42 λεπτά πριν, kalmik είπε To αυτοκίνητο ανήκει στα εξαίρετα (δηλ. έπιπλα, οικοσκευή κλπ.) τα οποία δεν καταλογίζονται στην κληρονομιά. Επιβεβαιώστε από ένα δικηγόρο. Αφού ρε παιδιά δεν είστε νομικοί, αφήστε το να πάει στα κομμάτια δηλαδή... Έχω πει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές. Τα νομικά ΔΕΝ είναι εμπειρικά. Αφήστε τις νομικές συμβουλές για τους νομικούς. Επειδή είναι θεωρητική επιστήμη δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δίνει οδηγίες με βάση την εμπειρία του ή την πεποίθησή του. Οι λάθος οδηγίες του μπορεί να καταστούν πολύ επικίνδυνες για όποιον τις λάβει. 5 1
lary7 Δημοσ. 5 Ιουλίου Δημοσ. 5 Ιουλίου Θα έλεγα πως το θέμα σου χρήζει δικηγόρου για να τα ξεκαθαρίσει τα κληρονομικά. Σε κάπως παρόμοια περίπτωση, όταν πέθανε ο πατέρας μου πριν 20 χρόνια κάναμε αποδοχή κληρονομιάς αλλά η δικηγόρος ξέχασε να γράψει το μηχανάκι που είχε στο όνομά του. Επειδή μετά απο κάποιο διάστημα ήθελα να το χρησιμοποιήσω ο ασφαλιστής μου είπε να πληρώσω κανονικά την ασφάλεια στο όνομα του θανόντα και μπορώ να κυκλοφορώ κανονικά χωρίς θέμα. Αυτό συνεχίστηκε για 5-6 χρόνια και κάθε χρόνο πλήρωνα το καινούργιο ασφαλιστήριο. Ακόμα και σήμερα είναι στο όνομα του πατέρα μου γιατί η τροποποίηση της αποδοχής έχει μεγάλο κόστος και δεν αξίζει για ενα 50ρακι. 2
Ducatista Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου Αν τα παιδιά δεν έχουν κάνει αποποίηση τότε λογικα τους ανοίκουν όλα τα περιουσιακά χρέη κλπ οπότε σαν κηδεμόνας θα έπρεπε να πάρεις το αμάξι σαν μέρος της κληρονομιάς.. η λογική μου αυτό λέει.. επίσης δεν καταλαβαίνω το εξής επειδή εσύ είπες την ιστορία αυτή ο λιμενικός με τι δικαιοδοσία έκανε ότι έκανε; Χωρίς να μπορεί να ελέγξει κάτι; Πραγματικά είναι πολύ περίεργο.. πες και εσύ ότι θα κινηθείς νομικά αν δεν σου παραδώσουν κάποιο χαρτί για την κατάσχεση 1
ChristosEco Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα και μην γράφετε ο,τι σας κατέβει. Άλλωστε ποιος σας είπε ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας κατάσχονται; Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται μόνο. Τα αφαιρεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας, δηλαδή οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας όταν είναι να επιστραφούν, επιστρέφονται κανονικά ΜΟΝΟ στον ιδιοκτήτη ή σε τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση (του ιδιοκτήτη πάντα). Η έκθεση αφαίρεσης είναι πάνω στην κλήση. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο έγγραφο να δώσουν. Κανονικά το λιμενικό στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, θα πρέπει να στείλει τις πινακίδες με την άδεια κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Μεταφορών που τα έχει εκδώσει και να γνωστοποιήσει το συμβάν στην Δ.Ο.Υ. που ανήκει ο Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη. Δεν ξέρω αν επιβάλλονται κυρώσεις από την εφορία στο πρόσωπο που κυκλοφορεί το όχημα. Σημειωτέον ο Α.Φ.Μ. του θανόντος ιδιοκτήτη προφανώς είναι ενεργός ακόμα και για αυτό και βεβαιώνονταν κανονικά τέλη κυκλοφορίας. Ελλάδα 2.0 σου λέει μετά!!! Αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής με τον θάνατο του ιδιοκτήτη, ήταν να ακινητοποιηθεί το όχημα σε ασφαλή ιδιωτικό χώρο, να παραδοθούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας στην Δ.Ο.Υ. έτσι όπως προβλέπεται από τους συγγενείς, να μην το ακουμπήσει κανένας μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της κληρονομιάς και να γίνουν όλες οι ενέργειες για μεταβίβαση του οχήματος και χορήγηση πινακίδων - άδειας κυκλοφορίας προ της εκ νέου θέσης αυτού σε κυκλοφορία. Επεξ/σία 6 Ιουλίου από ChristosEco 1
Nezeroth Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Μην ριχνεις το βαρος πανω σου οτι εσυ του το πες και δεν χτυπησε κατι στο συστημα,ολα πλεον ειναι ενωμενα,για παραδειγμα εγω μηχανη πουλησα ηλεκτρονικα μεσο gov.gr και δεν με αφησε γιατι δεν ειχε περασει κτεο,το ειχα ξεχασει βεβαια εγω,μπραβο λεω φακελωθηκαμε πληρως,οποτε μην νομιζεις οτι φταις εσυ που του ανοιξες τα ματια,εχουν τα παντα μπροστα στα Pc τους για πλακα. Πληροφοριακα και μονο το δηλωνεις στην φορολογικη σου δηλωση?δηλαδη εχεις τεκμαρτο απο το οχημα η δεν φαινεται πουθενα? Επισης το αυτοκινητο ανηκει σε κινητη περιουσια περισσοτερα εδω,https://www.taxheaven.gr/news/43997/h-forologhsh-ths-kinhths-perioysias-poy-klhronomeitai-sthn-ellada-kai-sto-exwteriko Αν και εμενα οταν εκανα αποδοχη κληρονομιας δεν μου ζητηθηκε ποτε για το οχημα απλα φορολογειται κανονικα και αυτο οπως και η ακινητη περιουσια. Επεξ/σία 6 Ιουλίου από Nezeroth
Macosj Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Κλασσικό insomnia. Τραγικά πράγματα, ο καθένας γράφει ότι νομίζει και το χειρότερο είναι ότι το κάνει με απόλυτη σιγουριά, ούτε μια λέξη - φράση προσωπικής άποψης (νομίζω, έχω την εντύπωση κτλ) . Ούτε εγώ ξέρω τον νόμο, αλλά δεν θα κάτσω να γράψω ότι νομίζω εγώ ότι ισχύει, αλλά θα πω τι θα έκανα στη θέση της ασχέτως τον νόμο που δεν ακολουθεί κανένας σε αυτή τη Χώρα. Εγώ θα προσπαθούσα να κάνω μεταβίβαση το αυτοκίνητο στο όνομα μου, είτε σε ΚΕΠ είτε στο υπουργείο(φυσικά ποτέ δεν λες ότι έχεις κάνει αποποίηση) και ότι γινόταν, αν δεν έπιανε αυτό τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να περιμένω Επεξ/σία 6 Ιουλίου από Macosj 1 1
johnbond Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου 8 λεπτά πριν, Macosj είπε Κλασσικό insomnia. Τραγικά πράγματα, ο καθένας γράφει ότι νομίζει και το χειρότερο είναι ότι το κάνει με απόλυτη σιγουριά, ούτε μια λέξη - φράση προσωπικής άποψης (νομίζω, έχω την εντύπωση κτλ) . Ούτε εγώ ξέρω τον νόμο, αλλά δεν θα κάτσω να γράψω ότι νομίζω εγώ ότι ισχύει, αλλά θα πω τι θα έκανα στη θέση της ασχέτως τον νόμο που δεν ακολουθεί κανένας σε αυτή τη Χώρα. Εγώ θα προσπαθούσα να κάνω μεταβίβαση το αυτοκίνητο στο όνομα μου, είτε σε ΚΕΠ είτε στην υπουργείο(φυσικά ποτέ δεν λες ότι έχεις κάνει αποποίηση) και ότι γινόταν, αν δεν έπιανε αυτό τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να περιμένω Μεταβίβαση χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη; πως ακριβώς γίνεται αυτό;
Macosj Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, johnbond είπε Μεταβίβαση χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη; πως ακριβώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε αν πράγματι έχει πρόσβαση στο taxis να κάνει ψευδή εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση, είτε να πάει το πιστοποιητικό θανάτου και να παρακαλέσει(και εμμέσως) κάποιοιν υπάλληλο να το κάνει. Επίσης τώρα η μεταβίβαση γίνεται και ηλεκτρονικά, αν έχει πρόσβαση στο taxis μπορεί να το κάνει από εκεί Ναι ξέρω είναι παράνομο αλλά όχι ανήθικο, σε αντίθεση με όλους αυτούς που κλέβουν και βιάζουν και την επόμενη ημέρα είναι ελεύθεροι στην μπανανια Επεξ/σία 6 Ιουλίου από Macosj 1 2
johnbond Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου 3 λεπτά πριν, Macosj είπε Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε αν πράγματι έχει πρόσβαση στο taxis να κάνει ψευδή εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση, είτε να πάει το πιστοποιητικό θανάτου και να παρακαλέσει(και εμμέσως) κάποιοιν υπάλληλο να το κάνει Έτσι θα μπλέξει σε σοβαρά αδικήματα.. Και απ' ότι καταλαβαίνω πρόκειται για κάποιο απλό φτηνό αυτοκίνητο. Να ήταν καμιά lamborghini άντε να έπαιρνε το ρισκο. Εδώ δεν αξιζει..Κατα τη γνώμη μου το ξεχνάει το αυτοκίνητο.. Συγκοινωνίες μέχρι να μαζέψει λεφτά να πάρει κάτι αλλο.
Macosj Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, johnbond είπε Έτσι θα μπλέξει σε σοβαρά αδικήματα.. Και απ' ότι καταλαβαίνω πρόκειται για κάποιο απλό φτηνό αυτοκίνητο. Να ήταν καμιά lamborghini άντε να έπαιρνε το ρισκο. Εδώ δεν αξιζει..Κατα τη γνώμη μου το ξεχνάει το αυτοκίνητο.. Συγκοινωνίες μέχρι να μαζέψει λεφτά να πάρει κάτι αλλο. Αδίκημα στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτα, κανένας δεν θα ασχοληθεί. Ειδικά σε κάποια χρόνια αυτό το αυτοκίνητο ίσως να μην υπάρχει καν σαν περιουσιακό στοιχείο. Ποτέ δεν ξέρεις την κατάσταση ενός ανθρώπου, ένα χρεπι μεταχειρισμένο κάνει 3-4K, σε εσένα μπορεί να είναι λίγα στον άλλο όμως να φαίνονται Ferrari. Επίσης, το αυτοκίνητο αν το άφηναν 15 χρόνια να σαπίζει χωρίς να το χρησιμοποιεί κάποιος αφού υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία για την κληρονομιά , θα είχε καταστραφεί από μόνο του, η αξία του θα ήταν μηδενική . Επεξ/σία 6 Ιουλίου από Macosj 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις