Προς το περιεχόμενο

Διαθέσιμα τα πρώτα Thunderbolt 5, αλλά με ελάχιστες συσκευές ικανές να τα αξιοποιήσουν σε πρώτη φάση

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακόμη και οι κάτοχοι φορητών υπολογιστών Razer αξίας 4.500 δολαρίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ακόμη τη χρήση τους.

Το Thunderbolt 5 της Intel μπορεί να είναι το καλύτερο USB-C καλώδιο που έχει υπάρξει ως τώρα, με εύρος ζώνης μονής διεύθυνσης στα 120Gbps, 240 watt και αρκετή δύναμη ώστε να συνδέει SSD, eGPU και οθόνες υψηλής ανάλυσης με ταχείς ρυθμούς ανανέωσης, μέσα από ένα και μόνο καλώδιο, σε πρωτοφανή μέχρι στιγμής επίπεδα. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να διατεθεί στην αγορά. Το Cable Matters είναι έτοιμο να προωθήσει στους καταναλωτές τα πρώτα τρία καλώδια με πιστοποίηση Thunderbolt 5, οπότε ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά προς μια κατάσταση πρακτικά χρήσιμη, αντί για θεωρητικά εντυπωσιακή.

Διαθέσιμα στο Amazon, σε μήκος 30 εκατοστών, μισού μέτρου και ενός μέτρου, έναντι 23, 27 και 33 δολαρίων αντίστοιχα, τα νέα καλώδια προφανώς δεν μπορούν από μόνα τους να καταφέρουν κάτι, καθώς χρειάζεται υπολογιστής με θύρα Thunderbolt 5 και κάποιου είδους dock ώστε να αξιοποιηθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες των καλωδίων αυτών.

9126ROZZcQL.png

Μέχρι στιγμής, όμως, ο μόνος φορητός υπολογιστής που γνωρίζουμε να διαθέτει θύρα Thunderbolt 5, είναι ο Razer Blade 18, όμως ακόμη κι εκεί η παρουσία της δεν είναι εγγυημένη. Θα χρειαζόταν κανείς να επιλέξει την έκδοση Mercury, με τιμή λιανικής στα 4.500 δολάρια, προκειμένου να έχει και τη συγκεκριμένη θύρα. Βέβαια, με το ποσό αυτό εξασφαλίζει επεξεργαστή Intel i9 καθώς και κάρτα γραφικών RTX 4090.

A Razer Blade 18 at CES with a Thunderbolt 5 port.

Εντωμεταξύ, εκτός κι αν κάποιος διαθέτει δύο τέτοιους υπολογιστές, το πιθανότερο είναι πως αυτή τη στιγμή δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει ουσιαστικά το καλώδιο Thunderbolt 5, καθώς τα περιφερειακά που παρουσιάστηκαν στη CES, δεν είναι ακόμη έτοιμα: Belkin, J5Create, OWC και Sabrent δεν περιλαμβάνουν κανένα από εκείνα τα προϊόντα Thunderbolt 5 στις ιστοσελίδες τους, ενώ η Hyper εξακολουθεί να εμφανίζει το dock που παρουσίασε, με τιμή λιανικής στα 400 δολάρια, ως "εξαντλημένο", ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν για να ενημερωθούν όταν το περιφερειακό θα είναι διαθέσιμο.

Πάντως, αν κάποιος έχει πράγματι δύο φορητούς υπολογιστές των 4.500 δολαρίων έκαστος, θα μπορούσε άραγε να χρησιμοποιήσει το Thunderbolt Share για να να μεταφέρει αρχεία από τον ένα στον άλλο, με εξωφρενικά γρήγορη ταχύτητα; Αυτό, θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη. Αν όχι, το καλώδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν USB4/Thunderbolt 4 για την ώρα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Cable Matters, τα προϊόντα της κατασκευάζονται από τη Lintes, την ίδια εταιρία που παρείχε το πρωτότυπο καλώδιο το οποίο παρουσιάστηκε στη CES.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα είναι πολύ ωραία φάση ΑΝ βγάλουν ένα λεπτό λάπτοπ τύπου ultrabook με καλό CPU, οθόνη και μπαταρία. Να έχει ενσωματωμένα γραφικά άρα και χαμηλή σχετικά τιμή, και να μπορείς να αξιοποιήσεις το thunderbolt για οποία εξωτερική GPU θες. Φορητότητα για δουλειά η σχολή, και επιδόσεις σταθερού στο σπίτι και αναβαθμίζεις την GPU όποτε θες.

Τι να το κάνω να υποστηρίζεται σε πανάκριβα λάπτοπ που έχουν είδει high spec GPU?

• Like 5

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, manos08 είπε

Θα είναι πολύ ωραία φάση ΑΝ βγάλουν ένα λεπτό λάπτοπ τύπου ultrabook με καλό CPU, οθόνη και μπαταρία. Να έχει ενσωματωμένα γραφικά άρα και χαμηλή σχετικά τιμή, και να μπορείς να αξιοποιήσεις το thunderbolt για οποία εξωτερική GPU θες. Φορητότητα για δουλειά η σχολή, και επιδόσεις σταθερού στο σπίτι και αναβαθμίζεις την GPU όποτε θες.

Τι να το κάνω να υποστηρίζεται σε πανάκριβα λάπτοπ που έχουν είδει high spec GPU?

Δεν είναι μόνο για eGPU και δεν θα είναι μόνο σε αυτό το laptop και δεν είναι μόνο για σένα. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 1
  • Thanks 1

36 minutes ago, Retromaniac said:

Δεν είναι μόνο για eGPU και δεν θα είναι μόνο σε αυτό το laptop και δεν είναι μόνο για σένα. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Συμφωνώ, έχεις στο νου σου κάποιο λάπτοπ, με thunderbolt 4, που να είναι κοντά στη περιγραφή που έδωσα;

5 λεπτά πριν, manos08 είπε

Συμφωνώ, έχεις στο νου σου κάποιο λάπτοπ, με thunderbolt 4, που να είναι κοντά στη περιγραφή που έδωσα;

Μόνο ένα έχει βγει. Οπότε πως να έχω στο νου μου; Θα πρέπει να περιμένεις 

5 minutes ago, Retromaniac said:

Μόνο ένα έχει βγει. Οπότε πως να έχω στο νου μου; Θα πρέπει να περιμένεις 

Ένα έχει βγεί με thunderbolt 5, εγώ μιλάω και για παλαιότερες γενιές, που υποστηρίζουν eGPU.

Το λέω γιατί οποιοδήποτε laptop με υποστήριξη eGPU έχω δει μέχρι τρ, έχει ήδη high end GPU, οπότε και δεν καταλαβαίνω το νόημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, manos08 είπε

Ένα έχει βγεί με thunderbolt 5, εγώ μιλάω και για παλαιότερες γενιές, που υποστηρίζουν eGPU.

Το λέω γιατί οποιοδήποτε laptop με υποστήριξη eGPU έχω δει μέχρι τρ, έχει ήδη high end GPU, οπότε και δεν καταλαβαίνω το νόημα.

Αν και όπως είπα είναι και άλλοι λόγοι της thunderbolt 5 (πολλές οθόνες με high refresh rate, πολύ ρεύμα, εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης με μεγάλη ταχύτητα κτλ) ένα απλό google search σου δίνει κατευθείαν απάντηση.

Τα δύο τελευταία είναι του ... κιλού σε βάρος και το πρώτο έχει μια ασήμαντη 3050

https://egpu.io/forums/which-gear-should-i-buy/best-laptops-for-egpu/

Screenshot_2024-07-04-12-53-34-967_com.android.chrome-edit.jpg.cd7a591d4763170e1349bd9476400000.jpg

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 2

Φαντάζομαι πόσοι από εμάς έχουμε Thunderbolt 3/ usb c θύρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν την χρησιμοποιήσαμε ποτέ. Επίσης, το σετάρισμα μιας Thunderbolt 3 δεν το λες και εύκολο. 

Ωραίο σαν ιδέα, αλλά στην πράξη δεν περπάτησε ποτέ. 

• Confused 1

Με το ζόρι βρίσκουμε ThunderBolt 4 enclosures και αυτά σε τιμές που δεν το δικαιολογούν αν δεν είναι για επαγγελματική χρήση και πραγματική ανάγκη. 

Οι eGPU νομίζω είναι αποτυχημένο Project. Ίσως καταφέρουν να το αναβιώσουν κάποια στιγμή.

• Like 1

5 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Με το ζόρι βρίσκουμε ThunderBolt 4 enclosures και αυτά σε τιμές που δεν το δικαιολογούν αν δεν είναι για επαγγελματική χρήση και πραγματική ανάγκη. 

Οι eGPU νομίζω είναι αποτυχημένο Project. Ίσως καταφέρουν να το αναβιώσουν κάποια στιγμή.

Καλύτερη λύση είναι το video gaming με streaming από cloud.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, manos08 είπε

Το GPD win max 2 είναι κάτι σαν αυτό που περιγράφεις αλλά είναι μόνο 10". Δεν βολεύει και πολύ για δουλειά. Με oclink θύρα που είναι πιο γρήγορη από το thunderbolt 4 και με φθηνότερα docks.

Επεξ/σία από makis2896

3 hours ago, manos08 said:

ολα τα thinkpad σειρές Χ , Τ

Έχει νόημα γιατί δίνει τη δυνατότητα να συνδέσεις παράλληλα ένα σωρό περιφερειακά με υψηλές απαιτήσεις σε ταχύτητα, οθόνες, SSD, NAS/SAN με SSD, dock stations και δεν συμμαζεύεται.

https://www.thunderbolttechnology.net/products?tid=All&field_prod_os_value_many_to_one=All&field_prod_tb_version_value_many_to_one=tbv4&field_dp_capabilities_value_many_to_one=All&field_company_nid=All

Αλλά είναι ακριβό το σπορ γενικότερα…

33 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Καλύτερη λύση είναι το video gaming με streaming από cloud.

Αυτό ναι! Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα είμαστε ξεχασμένοι. Δεν ξέρω αν παίζει το GeForce Now.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ως χρήστης Thunderbolt 3, ήμουν κατενθουσιασμένος πόσο καλά έπαιζε τεχνολογικά, και σε επιδόσεις και σε σταθερότητα. Το χρησιμοποίησα με eGPU και CalDigit TS3+ (το οποίο και πουλάω παρεπιπτόντως, και θα δείτε και το λινκ του build εδω).

Το μόνο μου μεγάλο παράπονο, είναι το απαραδεκτά ακριβό προφανώς licensing της Intel, που δες έβρισκες TB3 ακόμα και χρόνια μετά την κυκλοφορία του (~2020), παρά μόνο στα πολύ ακριβά μοντέλα.

Αλλά ακόμα και σήμερα, για να βρείς Laptop με ΤΒ4 (μετά από 10+ χρόνια του TB και 4 χρόνια του ΤΒ4), πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ, και σχεδόν μόνο τα >1500 με i7 & i9 laptop έχουν, και από αυτά ούτε τα μισά...

Αν είσαι άτυχος και θες ένα Light Gaming laptop με i5 και entry level mobile GPU αλλά & ΤΒ4 για να του καρφώνεις την καλή την κάρτα όταν είσαι docked, ατύχησες! Συνήθως τα μοντέλα πχ με i3 & i5 & RTX 3050, 3060, 4050, 4060 κτλ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ TB4 στους 9/10 κατασκευαστές laptop, και πρέπει να πας να σκάσεις 2 - 2.5 χιλιάρικα+ για να πάρεις to μοντελο με την 3070 ή την 4070 και i9 και 32 GB RAM που στη χρεώνουν όσο θέλουν δε ξερω γω τι... Που και πάλι υπάρχουν Laptop των 1500-2000 που δεν έχουν TB4! 

Απραδεκτο. Γιατί καλή μου Intel δεν ξεκαβαλάς το καλάμι, να αφήσεις λίγο τα νταιλίκια και να το κανεις commodity? Να έχουμε όλοι επιτελους ένα και καλό πρωτοκολλο επικοινωνίας, ένα καλώδιο και άπειρα gadgets που το χρησιμοποιούν;

Και πάλι θα πουλάς τα τσιπάκια σου, και αντι να βγάζεις $200 πχ απο 1 laptop στα 100 που πουλίουνται, θα βγάζεις 2000 από τα 100/100 λαπτοπ που πουλίουνται... Συν όλα τα gadgets & external devices που θα σου σκάνε άλλο ενα 20ρικο... Άντε γιατί έρχεται η ARM, και θα πείς τον π_υλο ARM και δε θα έχει ο κόσμος λόγο να πάρει x86...

7 ώρες πριν, svartevarg είπε

Φαντάζομαι πόσοι από εμάς έχουμε Thunderbolt 3/ usb c θύρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν την χρησιμοποιήσαμε ποτέ. Επίσης, το σετάρισμα μιας Thunderbolt 3 δεν το λες και εύκολο. 

Ωραίο σαν ιδέα, αλλά στην πράξη δεν περπάτησε ποτέ. 

Σορυ, αλλά είναι σουπερ πανευκολο. Βάζεις μια eGPU με μια οποιαδήποτε κάρτα, ή ένα καλό Docking station σα το CalDigit TS3, βάζεις drivers 1 φορά, βάζεις το καλωδιάκι και μπουμ πάιζει!

Είναι η πιο σταθερή τεχνολογία που έχω χρησιμοποιήσει, από το 2017 (TB3) μέχρι και σήμερα, και έχω κάνει Gaming, PCVR gaming με Wired & Wirless streaming, AI apps σε Linux & Windows και δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα!

Πριν απο αυτό, παιδευόμουν με καμια 15αρια* απ τα καλύτερα USB 3.whatever "docking stations" και πάντα είχα από disconnections, πήδηματα στο ποντίκι, miss keystrokes μεχρι αστάθεια σε οθόνες και fail στα μεγάλα disk copy και πολλά άλλα κουλά, που ετοιμαζόμουν να πάω σε desktop.

Πήρα TB3 docking station (CalDigit TS3+) και όλα δουλέψαν με τη μια, και είχα ένα PC του ενος κιλού να οδηγάει ένα κτήνος setup με 3 οθόνες, eGPU, external HDDs, ethernet, keyboards & mice και οτι USB stickακια του καρφωνα, χωρίς να κολήσει ούτε μια φορα!!

* 15αρια, σωστά! Απο τον 50ευρώ μέχρι και 200ευρώ, τα καλύτερα. Ολα το ίδιο μούφα. Πως; Έμενα UK και τα δοκίμαζα απο το Amazon, και αν δε μου έκανε είχα 1 μήνα καιρό να τα επιστρέψω, no questions asked. Αδιανόητα πράγματα για Ελλάδισταν...

Επεξ/σία από apikoulas
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...