Προς το περιεχόμενο

Eπτά μικροδορυφόρoυς παρατήρησης Γης θα αποκτήσει η Ελλάδα το 2026


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας με την απόκτηση επτά μικροδορυφόρων παρατήρησης Γης εντός του 2026.

Το έργο, με προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και στοχεύει στην υποστήριξη της χώρας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει τρεις βασικούς στόχους: την ενίσχυση των ελληνικών ικανοτήτων στις δορυφορικές τεχνολογίες, την παροχή δεδομένων με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες, και τη σύναψη διεθνών συνεργασιών για την ανταλλαγή δορυφορικών δεδομένων.

Οι επτά μικροδορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα παρέχουν δεδομένα και υπηρεσίες σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Ναυτιλίας. Η ένταξή τους σε συνεργατικά σμήνη δορυφόρων θα επιτρέψει την αποκλειστική χρήση 20 έως 24 δορυφόρων κατά τη διέλευσή τους πάνω από την Ελλάδα, με επισκεψιμότητα περίπου ανά τρεις ώρες.

Οι εικόνες που θα συλλέγονται θα έχουν ανάλυση από 1 έως 3 μέτρα, συμπληρώνοντας τις διαθέσιμες εικόνες του συστήματος Copernicus και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει ολόκληρο το φάσμα των αναγκών Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης Γης.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, μέσω της ανάπτυξης προγράμματος υποστήριξης και εμπορευματοποίησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους ελληνικούς φορείς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία του προγράμματος για την αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών αναγκών. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικών σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και η παρακολούθηση των διαχρονικών μεταβολών του περιβάλλοντος. 

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι οι δορυφόροι θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση πυρκαγιών, η καταγραφή παράνομων μεταναστευτικών ροών, και η αγροτική πολιτική. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε και το Εθνικό Δορυφορικό Σύστημα Ανίχνευσης Πυρκαγιών.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ανέφερε ότι το πρόγραμμα προέκυψε μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία και θα συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτομίας και δεξιοτήτων στο ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος, και την τόνωση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

στο 99% του χρόνου των δορυφόρων η δόυ θα ψάχνει για κρυμμένες πισίνες.

ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός θα κόβει εισιτήρια για την ουρά αναμονής...

  • Haha 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίο στο άκουσμα αλλά γιατί κάτι μου λέει ότι είναι ακόμα μια δικαιολογία για φαγοπότι? Και δεν είναι λίγα 60 εκατομμύρια. 

  • Like 10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόκειται για συμμετοχή στο Atlantic Constellation που αναπτύσσουν Ισπανία και Πορτογαλία.

https://spacenews.com/open-cosmos-wins-greek-government-satellite-contract/

Φαίνεται εξωφρενικά ακριβό αν σκεφτεί κανείς ότι το πολύ μεγαλύτερο και ικανότερο satellite bus του Starlink κοστίζει 100-200 χιλιάδες όλο και όλο. Αν βάλουμε άλλα τόσα σε όργανα παρατήρησης πάει ~500 χιλιάδες (αντί 8-9 εκατομμύρια που τους πήραμε από την Cosmos. Ακόμα και το κόστος εκτόξευσης να βάλουμε με Falcon 9 Rideshare ξεκινάει από ~1 εκατομμύριο. Πάμε δηλαδή σε κόστος ~1,5 -2 εκ ανά δορυφόρο.

Επεξ/σία από adastra
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

60 εκατομμύρια για 7 δορυφόρους? Κάτι κάνουμε λάθος.

Πιο πολύ για "Ελλάδα 2.0.5.3.1 beta" ...μην το κατεβάζετε, κάντε roll back στο Ελλάδα 1.0, δεν κρασάρει τόσο και δεν κοστίζει.

  • Like 3
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκτός από αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία θα ψάχνει κι αλλά πράγματα; Πάντως ελπίζουμε να μην συγκρουστούν με τους δορυφόρους του Μάσκ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Κώττας (Lamda Automata) έκανε σαματα ότι κερδισε τον διαγωνισμό μια ξένη εταιρεία ενώ αυτός δεν είχε καν συμμετάσχει και όταν του τράβηξε το αυτί το υπουργείο μπήκε στη θέση του και ΜΟΝΟ τότε είπε ότι παιδια σορρυ λάθος δεν παίξαμε στον διαγωνισμό

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 hours ago, darkf said:

Άντε και νάνοδορυφοροι. 

 

Microsatellites: 11–100 kg

nanosatellites: 1 - 10 kg

 

Απ τη μία πολύ όμορφη είδηση, θα υπάρχουν και κάποια προηγμένα πειραματικα όργανα, δεν είναι απλοί δορυφόροι, απ την άλλη αν συγκρίνουμε τι έχει στείλει ήδη η Τουρκία.... 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θυμήθηκα το πρόγραμμα Hellas Sat,και γελάω ακόμη με την κατάντια μας, κάτι τέτοιο θα γίνει και με αυτό, ή όπως είπαν και οι παραπάνω φάγανε φάγανε και το σανό πάει σύννεφο.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...