Προς το περιεχόμενο

Δημιουργία του πρώτου Εθνικού Δορυφορικού Συστήματος Ανίχνευσης Πυρκαγιών...με αντιδράσεις


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, Πέτρος είπε

Σίγουρα είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο η έγκαιρη ειδοποίηση, αλλά τί να την κάνεις όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις (βλ. Σίφνος με 4 συνολικά πυροσβέστες -εθελοντές και μόνιμους- και 1 όχημα, μέχρι να φτάσουν δυνάμεις από Αθήνα και Σύρο μετά από αρκετές ώρες) ή πολύ περισσότερο η πρόληψη παραμένει σε επίπεδο "έχει ο Θεός"?

Δεν έχω πάει Σίφνο αλλά βλέπω έχει 2.777 κατοίκους και απο πράσινο κάτι θάμνοι εδώ και εκεί πάνω στα βράχια

Πόσους πυροσβέστες θα έπρεπε να έχει;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

17 λεπτά πριν, ObeyWario! είπε

Δεν έχω πάει Σίφνο αλλά βλέπω έχει 2.777 κατοίκους και απο πράσινο κάτι θάμνοι εδώ και εκεί πάνω στα βράχια

Πόσους πυροσβέστες θα έπρεπε να έχει;

Κανέναν.

  • Like 1
  • Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίες ενέργειες και συστήματα είναι αυτά, το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι περιφερειακά / συμπληρωματικά, μιας λύσης που δεν υπάρχει. Η λύση είναι ένα σωστά οργανωμένο πυροσβεστικό σώμα για πρόληψη και αντιμετώπιση. Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. 

Στη Σέριφο από όσο διάβασα κάηκε περίπου το 1/4 του νησιού. Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα. Η ενίσχυση δυνάμεων έγινε από Πειραιά, οπότε αυτό συνέβη ώρες μετά. Το ελληνικό κράτος έκρινε ότι το νησί έπρεπε να έχει 4 πυροσβέστες και 1 όχημα σε ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του Αιγαίου, σε καλοκαιρινή περίοδο. 

Το ελληνικό κράτος τόσο αποτιμά την ελληνική φύση και την προστασία της από φωτιές. 

nd5b.jpg

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

20 εκατομμύρια για πρόσβαση σε 4 νανοδορυφόρους έως 12 κιλών (FOREST-3  6U CubeSat up to 12.00 kg).

Με πολλαπλές εκτοξεύσεις σε ένα πύραυλο (Spectrum rocket) μιας startup (Isar Aerospace) που δεν έχει εκτοξεύσει ποτέ τίποτα και είναι ήδη 4 χρόνια καθυστερημένος, και θα κοστίζει το ελάχιστο 10 εκατομμύρια η εκτόξευση + 80-100% η ασφάλεια (αφού θα έχει στην πρώτη εκτόξευση πρακτικά 0 reliability)

Να αντιπαραβάλλω (και εδώ) για παράδειγμα το Starlink bus V1 που υποστηρίζει δορυφόρους μέχρι 260kg, με κόστος γύρω στα 100-200Κ (v1 full Starlink cost <200K με όλα τα ηλεκτρονικά) και εκτόξευση στον F9 που μπορεί να στείλει ένα ολόκληρο αστερισμό από 60 v1 με κόστος ~30-40 εκατομμύρια (εσωτερικό κόστος 15-20εκ). Σε αυτό το bus φτιάχνει η Αμερικάνικη Space Force σχεδόν τσάμπα το Starshield με 24/7 IR + οπτική ΑΙ παρακολούθηση όλης της επιφάνειας με τεράστια ακρίβεια για την αντιμετώπιση των υπερηχητικών πυραύλων της Κίνας (που ουσιαστικά αχρηστεύει ολοκληρωτικά το πλεονέκτημα της ταχύτητας). Και αυτοί οι δορυφόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Starlink Backbone με Inter Satellite Laser Links χωρίς ανάγκη τοπικών σταθμών ελέγχου.

Ακόμα και μόνο την εκτόξευση να κάνουν με τον Falcon 9 Rideshare (ο πιο αξιόπιστος πύραυλος στην ιστορία), μέχρι 50 κιλά σε SSO (4-5 δορυφόρους δηλαδή) κοστίζει ~$300Κ.

Screenshot2024-07-02at22-21-12SpaceX-Rideshare.png.491ec2bf7c9fcfbb83e66132b591c811.png

Θα μπορούσαν άνετα να δώσουν το έργο σε μια Ελληνική εταιρία να αναπτύξει τα όργανα παρατήρησης (ή να πάρει από την Spacex) και το software επεξεργασίας (τον AI ανιχνευτή φωτιάς), και να ανεβάσουν μερικούς κανονικού μεγέθους δορυφόρους στο Starlink Bus με Ridshare και Laser Backbone με ένα κλάσμα του κόστους. Και να είναι 100% Ελληνική προσπάθεια και να παράξει απίστευτη τεχνογνωσία.

Επεξ/σία από adastra
  • Like 6
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ το μισό κράτος είναι διαλυμένο και υπολειτουργεί το εθνικό δορυφορικό  σύστημα  ανίχνευσης πυρκαγιών μας μάρανε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 hours ago, cthulhucarbide said:

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι το να μην καίγονται τα δάση δεν αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνώντων από την στιγμή που μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την όποια ζημιά. Κάθε συζήτηση που δεν περιλαμβάνει το προηγούμενο μέσα της, είναι άσκοπη

Διορθώνω:

[Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι το να καίγονται τα δάση ΑΠΟΤΕΛΕΙ προτεραιότητα των κυβερνώντων από την στιγμή που μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την όποια ζημιά. Κάθε συζήτηση που δεν περιλαμβάνει το προηγούμενο μέσα της, είναι άσκοπη]

Όσο και να ακούγεται συνωμοσιολογικό, όσο ψηλά και να βάζω τη δύναμη της αχρηστίλας, όταν πριν 2 χρόνια με 0 μποφορ χάνεις όλη τη Βόρεια Εύβοια και τη μισή Πάρνηθα, τι άλλο να υποθέσει κανείς;

Τη φωτιά προχτές στην Πάρνηθα, φάνηκε από την αρχή ότι ήθελαν να τη σβήσουν, και πράγματι την έσβησαν.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τί δεν είχαν επιστρατευτεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και την προ-προηγούμενη; Δε είχαν επιστρατευτεί και τα drones ; Τίποτα τελικώς δεν είχε επιστρατευτεί; Πέφτουμε από τα σύννεφα από τις πολιτικές μπαρούφες!!!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι φωτιές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι  έχουν γίνει σχεδον αποδέκτες... Κατά την δική μου άποψη και καθώς έζησα την μεγάλη περσινή φωτιά εκ των έσω εδώ στην Ρόδο  να πω ότι για την  καταστολή της η ανθρώπινη παρέμβαση φαντάζει τόσο μικρή όταν η έκταση της φωτιάς είναι πραγματικά μεγάλη έλεγα πέρσι έτσι και φέτος ότι η προσέγγιση της κατάσβεσης είναι λάθος η αν όχι λάθος έχει μικρα οφέλη καθώς δεν έχουν αποτέλεσμα ειδικά οι επίγειες δύναμεις.. δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει αλλά κάθε μεγάλη φωτιά στο τέλος καταλήγει η να τα κάψει όλα η απλά με κάποιον συνδυαστικό τρόπο να σβήσει... Κάτι αντιπυρικες ζώνες όταν η φωτιά είναι μεγάλη και με αέρα απλά τις προσπερνάει για πλάκα εκτός αν μιλάμε για τεράστιες ζώνες που όμως δεν κάνουν και είναι λογικό.. Η πρόληψη θεωρώ ότι πρέπει να είναι πολύ σημαντικό θεμα και κυρίως απο τεχνολογικής προσέγγισης συν ότι ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να υπάρχει...  Και νομίζω ότι πλέον είναι αστείο να μιλάμε για σκουπίδια γυαλιά η ότι άλλο μπορεί να υπάρξει για να ξεκινήσει μια φωτιά σχεδόν όλες μεγάλες φωτιές γίνονται ημέρες με αέρα  έχουν πολλές εστίες κλπ είναι θέμα εμπρησμού λοιπόν αν όχι 10/10 αλλά 8/10 είναι... Οπότε σίγουρα πρέπει να αλλάξει και η ποινή σε αυτό το κομμάτι! Έβαλες κύριε φωτιά γιατί είσαι άρρωστος; 100 χρόνια φυλακή δεν μπορεί ο κάθε τρελακιας να πιάνεται και μέτα από λίγο να είναι έξω και να κάνει πάλι τα ίδια.. πρέπει το κράτος να του καταλογίσει τα έξοδα κλπ..! Είναι υπερβολικό; Ναι είναι αλλά έτσι θα λιγοστέψουν αυτά δεν μπορεί να καίγεται δάσος περιουσίες ακόμη να χάνονται ζωές και τα ρεμαλια να είναι έξω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είναι απ΄ευθείας ανάθεση ή φωτογραφικός διαγωνισμός, τότε δεν έχουν άδικο αυτοί που φωνάζουν. Και τέτοια παραδείγματα έχουμε δει άπειρα τα τελευταία χρόνια.

10 ώρες πριν, primeragt είπε

Ωραία τα λες. Ας παιρναν μέρος στον διαγωνισμό. Ολόκληρο άρθρο για διαγωνισμό μιλάει.

Διαγωνισμός με "διαγωνισμός" έχει διαφορά. Κάποτε ένα ΤΕΙ έκανε διαγωνισμό και ζητούσε υπολογιστή μάρκας... Turbo-X...

  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια είναι η λύση για τις πυρκαγιές.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ οποιασδήποτε δραστηριότητας σε καμένη περιοχή για τα επόμενα 20-25 χρόνια με εξαίρεση τους μόνιμους κατοίκους και σε αυτούς με εξαίρεση τις καθημερινές δουλειές τους μόνο για τα προς το ζην…

Και άμα θέλετε ξανά μετράμε και του χρόνου πόσες θα μπουν…

Επικουρικα βγάλτε και μερικά στρατιωτικά περίπολα για ελέγχους έτσι ψαρωτικούς…

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...