Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών, αξιοποιώντας την τεχνολογία της εταιρείας OroraTech, μια επιλογή όμως που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών. Η OroraTech, σε συνεργασία με Έλληνες υπεργολάβους, θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων επίγειων συστημάτων και υπηρεσιών επεξεργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το έργο αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα «την πρώτη χώρα παγκοσμίως με ένα εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας στη χώρα ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο θα υλοποιηθεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.

Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα προκύπτει από τις σημαντικές ζημιές που έχει υποστεί η Ελλάδα από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν επηρεάσει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Η γεωγραφία της Ελλάδας, με το δύσβατο ορεινό έδαφος και τα πολυάριθμα νησιά, καθιστά την καταπολέμηση των πυρκαγιών ιδιαίτερα απαιτητική. Η παρακολούθηση απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών με περιορισμένη επικοινωνία απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης.

Η απόφαση για την αξιοποίηση μιας διεθνούς τεχνολογικής λύσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μέλη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση του Δημήτρη Κώττα στο X (πρώην Twitter), συνιδρυτή της Lambda Automata. Η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν στην παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών και σημαντικών υποδομών, με εφαρμογές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των δασών και τον εντοπισμό πυρκαγιών.

Η OroraTech, με έδρα το Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και εξειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα. Η εταιρεία επιλέχθηκε μέσω ανοιχτού διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων της Ελλάδας.

Το σύστημα θα συνδέεται άμεσα με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιεί την τεχνογνωσία ελληνικών πανεπιστημίων και εταιρειών. Συγκεκριμένα, η OroraTech συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, με την Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την Attisat S.A. για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η OroraTech σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών στην Αθήνα. Αυτό το κέντρο θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μια ομάδα ανάπτυξης εστιασμένη στην τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

όλοι έχουν άδικο, όλοι έχουν δίκιο σ αυτή την περίπτωση. Πιστεύω πως τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Δεν το έψαξε λίγο παραπάνω η κυβέρνηση

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Δυστυχώς ταπεινή μου γνώμη είναι ότι χωρίς σοβαρή πρόληψη και προετοιμασία (δημιουργία  αντιπυρικων ζωνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από σοβαρή μελέτη των ανέμων και πιθανών διαδρομών των πυρκαγιών - τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων καταβροχής με τεχνολογία 5G κατά μήκος πλαγιών σημαντικών δασικων περιοχών - ενίσχυση αεροστολου κατάσβεσης (κάποτε πέταγαν 2 συστοιχίες των 4 η καθεμία καναντερ για κατάσβεση στην Αττική! ) - πρόσληψη κατά τους θερινούς μήνες και αλλού ανθρώπινου δυναμικού με καλό μισθό και αυστηρά κριτήρια πρόσληψης  ότι μελέτες και να κάνετε την στιγμή της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς η ιστορία έχει δείξει ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν με αποτελεσματικότητα . Το γεγονός ότι ένα τέτοιο ποστ έχει μηδενικά comment ,έναντι του αν η Apple έβγαλε την 105η έκδοση IOS με θλίβει. Ας αναπνεύσουμε λοιπόν λίγο iOS όταν θα έχουν καεί τα πάντα τριγύρω μας.

  • Like 22
  • Thanks 3
Δημοσ.

Ειναι κριμα ολο αυτο που συμβαινει καθε χρονο στην Ελλαδα με τις πυρκαγιες. Περα απο πεταμενα σκουπιδια συνηθως γυαλι που μπορει ευκολα να παρει φωτια ενα ξερο χορτο και απο κολωνες της ΔΕΗ οι εμπρηστες παιζουν ενα τεραστιο ρολο σε ολο αυτο. Και ξερετε πιο ειναι το προβλημα? Τους ξερουν καθε χρονο οι ιδιοι πανε και βαζουν φωτιες οταν εχει αερα κιολας για να γινει ζημια ειτε για συμφεροντα για να φτιαξουν τα αυθαιρετα τους οι πλουσιοι η μερικοι ειναι αρρωστοι και γουσταρουν να βαζουν φωτιες. Ολοι οι συγκεκριμενοι ειναι εμμεσα δολοφονοι και το ακομα μεγαλυτερο προβλημα ειναι οτι και που τους πιανουν την αλλη μερα τους βγαζουν και πανε παλι βαζουν φωτιες καθε χρονο. Ισοβια πρεπει να πηγαινει καποιος που βαζει εσκεμμενα φωτια για να κανει ζημια. Ανθρωποι πεθαινουν σπιτια καιγονται και ποσα ζωντανα που δεν φταινε σε τιποτα περα απο την χλωριδα της Ελλαδας και δεν κουνιεται φυλλο. Ουτε το δορυφορικο συστημα θα βοηθησει ουτε τιποτα γιατι μια φωτια με υψηλα μποφορ εξαπλωνετε σε μηδεν χρονο κυριολεκτικα και μετα δεν σωζετε με τιποτα. 

Μην πετατε σκουπιδια εξω ειδικα μπουκαλια γυαλινα

Μην πετατε τσιγαρα εξω

Οσοι πιανονται να βαζουν φωτιες φυλακη τουλαχιστον 10 χρονια και οσοι πιανονται μετα ενω η φωτια εχει εξαπλωθει ισοβια 25 χρονια να σαπισει. 

Καπου πρεπει να σταματησει η Ελλαδα να τρωει τους ανθρωπους της και το πρασινο της. Ειναι ντροπη ολο αυτο και κανεις δεν κανει τιποτα. Εδω και 25 χρονια τα ιδια θυμαμαι φωτιες ατελειωτες καθε χρονο πεθαμενους ανθρωπους καμμενα σπιτια και οι πυροσβεστες με εθελοντες να τρεχουν και να μην φτανουν.

Μπηκαμε Ιουλιο και ηδη εχουμε ποσες μεγαλες φωτιες. Οι αλλοι οι αθλιοι εκατομμυριουχοι με το κοτερο πηγαν εριξαν πυροτεχνηματα εκαψαν ολο το νησι και ουτε γατα ουτε ζημια μηδεν συνεπειες. 

Δεν θα παμε μπροστα ετσι. Μονο ντροπη τιποτα αλλο. 

  • Like 18
  • Thanks 6
Δημοσ.

καιρος ηταν. η τεχνολογια αυτη υπαρχει 25 χρονια και μαλιστα ειχε ξαναχρησιμοποιηθει στην Ελλαδα στους ολυμπιακους αγωνες. επισης καιρος ηταν να εξοπλιστουν και με drone επιτελους αλλα θελει και αλλα. τιποτα απο τα 2 ομως δεν σβηνει φωτιες και δυστυχως το προβλημα μας παραμένει πολιτικο. δεν πολεμανε πλεον τις φωτιες και γιαυτο εχουμε καμμένο το 2%(!!) της χωρας.

 

U45ntitled.png

  • Like 8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αντιπυρικες ζώνες άρχισαν να υπογράφονται μαζικά συμβάσεις τον Μάρτιο με Απρίλιο με ορίζοντα 3 και 4 μηνών αλλά ως δημόσια έργα παίζει να μην εχουν ξεκινήσει καν...ΤΟ ΦΑΓΟΠΌΤΙ!!! ψάξτε και θα καταλάβετε...επίσης....δημόσια έργα τα τελευταία 2 χρόνια για εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης πυρκαγιών με αισθητήρες με χρησιμοποίηση δεδομενων σε πάρα πολλά δάση της Ελλάδας...αυτά θα χρησιμοποιηθούν; Ή αχρηστεύονται με το σύστημα αυτό; 

Επεξ/σία από panagiotis1988
  • Like 4
Δημοσ.
12 minutes ago, mikeriko7 said:

. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο ποστ έχει μηδενικά comment ,έναντι του αν η Apple έβγαλε την 105η έκδοση IOS με θλίβει. Ας αναπνεύσουμε λοιπόν λίγο iOS όταν θα έχουν καεί τα πάντα τριγύρω μας.

χρονια τωρα και παγκοσμιο φαινομενο.

  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ένα δύσκολο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που θέλει μια μεγάλη και ολιστική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.

Ειδήσεις σαν αυτή παρότι φαινομενικά είναι ενθαρρυντικές όλοι ξέρουμε ότι πρακτικά πιθανότατα να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα πέρα από το να πάρουν κάποιοι μίζες και προμήθειες.

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι το να μην καίγονται τα δάση δεν αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνώντων από την στιγμή που μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την όποια ζημιά. Κάθε συζήτηση που δεν περιλαμβάνει το προηγούμενο μέσα της, είναι άσκοπη

  • Like 8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, bazzil είπε

όλοι έχουν άδικο, όλοι έχουν δίκιο σ αυτή την περίπτωση. Πιστεύω πως τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Δεν το έψαξε λίγο παραπάνω η κυβέρνηση

Ναι... πόση εμπιστοσύνη... τα ελληνικά πανεπιστήμια ακροβατούν στα όρια εμμονής ιδεοληπτικής και συμφέροντος μπαχαλοποίησης!

Μακάρι να προχωρήσει και να πετύχει κι ας λένε ό,τι θέλουν οι υπόλοιποι, επιτέλους πρέπει να προστατευθεί ό,τι έχει απομείνει!

Επεξ/σία από gousias
  • Like 5
  • Confused 1
  • Sad 2
Δημοσ.

Να καταλάβω, οι αντιδράσεις είναι γιατί επιλέχτηκε μια ξένη εταιρία ή γιατί επιλέχτηκε μια χειρότερη ή μη συμφέρουσα λύση; Αν είναι λόγο εντοπιότητας πρέπει να καταλάβουν μερικοί ότι αυτά δεν είναι σύννομα. 
 

Κατά τα άλλα κρατάω μικρό καλάθι γιατί ξέρω ότι οι θερμικοί αισθητήρες σε drone είναι αργοί και δεν είναι καλή λύση  για ανίχνευση πυρκαγιών αλλά κάνουν καλή δουλειά να ανιχνεύουν εστίες θερμότητας που βοηθάμε στις εργασίες αμέσως  μετά την κατάσβεση  Μπορεί βέβαια αυτή η τεχνολογία να είναι διαφορετική ή οι υπέρυθροι αισθητήρες να δουλεύουν καλύτερα.

Δημοσ.

Για την αντιμετώπιση τους μετά την ανίχνευση θα γίνει κάτι ή περιμένουν να ψεκάσει νερό ο δορυφόρος;

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H φωτιά στην Πάρνηθα το καλοκαίρι του '21 ξεκίνησε σχεδόν σε live μετάδοση...λίγες ώρες μετά μας διαβεβαίωναν πως δεν υπήρχε θέμα πλέον, και την επόμενη κιόλας μέρα καιγόταν όλο σχεδόν το βουνό, έφτασε μέχρι τη Μαλακάσα, ενώ την ίδια ώρα για αυτόν ακριβώς το λόγο αφέθηκε με λειψές δυνάμεις να καίγεται η Β. Εύβοια.

Δεν είμαστε στις στέπες της Σιβηρίας ή στις αχανείς εκτάσεις του Καναδά, δεν είναι η ανίχνευση το πρωτεύον. Σίγουρα είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο η έγκαιρη ειδοποίηση, αλλά τί να την κάνεις όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις (βλ. Σίφνος Σέριφος με 4 συνολικά πυροσβέστες -εθελοντές και μόνιμους- και 1 όχημα, μέχρι να φτάσουν δυνάμεις από Αθήνα και Σύρο μετά από αρκετές ώρες) ή πολύ περισσότερο η πρόληψη παραμένει σε επίπεδο "έχει ο Θεός"?

Επεξ/σία από Πέτρος
  • Like 13
  • Thanks 3
  • Haha 1
Δημοσ.

Ένα εντυπωσιακά θετικό νέο. Μια πολύ χρήσιμη τεχνολογία για ιδιοποίηση τα πρώτα κρίσιμα  λεπτά σε πραγματικό χρόνο και υπολογισμό της έκτασης σε πραγματικό χρόνο. Εργαλεία λήψεις και πρόληψης  αποφάσεων για ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.

Δημοσ.
1 hour ago, bazzil said:

όλοι έχουν άδικο, όλοι έχουν δίκιο σ αυτή την περίπτωση. Πιστεύω πως τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Δεν το έψαξε λίγο παραπάνω η κυβέρνηση

Όχι δεν μπορούν. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε, μα κάθε χρόνο καιγόμαστε. Είχαν τόσες δεκαετίες να κάνουν κάτι. (Προσοχή, δεν λέω πως δεν υπάρχουν μέσα στα πανεπιστήμια επιστήμονες που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι, απλά ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, σαν πανεπιστήμιο, είναι καμμένο χαρτί). 

  • Like 2
Δημοσ.

Είναι καν εφικτό; Κάθε πότε περνά δορυφόρος πάνω από την χώρα;

Έψαξα λίγο τον Κοπέρνικο, κατάλαβα κάτι σαν 5-6 μέρες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...