Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα κι ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας,

Είμαι απόφοιτος Οικονομικών και θέλω να κάνω αλλαγή καριέρας προς πληροφορική γιατί έχω φίλους σε εταιρείες πληροφορικής. Βλέπω προοπτικές εξέλιξης, μισθούς συνθήκες, remote εργασία κτλ. Έχει αρχίζει να μου τη βαράει στα νεύρα η δουλειά μου γιατί δεν έχω τίποτα από αυτά. Σκέφτομαι αυτή τη στροφή γιατί μου αρέσει το αντικείμενο της πληροφορικής αλλά και γιατί είναι μία επιστήμη όπου σε πολλούς τομείς τη γνώση και τη πληροφορία τη βρίσκεις πολύ εύκολα. βρωμάει ο τόπος από σεμινάρια, Youtube κτλ...

Δεδομένου οτι είμαι 33 ετών τί είναι πιο ρεαλιστικό να ξεκινήσει κανείς; σκέφτομαι αρχικά για QA ή Data Analyst/Scientist. Επίσης ο προγραμματισμός ενδείκνυται για την ηλικία μου; υπάρχει κάποιος τομέας που να είναι στην αρχή και να υπάρχει έλλειψη;

Ακούω και διαβάζω πολλά και δε ξέρω από ποια βασική γνώση να ξεκινήσω γιατί είμαι ο πνιγμένος που πιάνεται απ'τα μαλλιά του στη παρούσα φάση. Επίσης έχω μία κρυφή ελπίδα για τον κλάδο δεδομένου οτι υπάρχει απογοήτευση για τις νεαρές ηλικίες γιατί έχει πέσει το επίπεδο στα ΑΕΙ(βέβαια είναι και πολλοί οι απόφοιτοι). Πιστεύω, το δύσκολο είναι να κάνεις την αρχή. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, sakwstop είπε

Καλησπέρα κι ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας,

Είμαι απόφοιτος Οικονομικών και θέλω να κάνω αλλαγή καριέρας προς πληροφορική γιατί έχω φίλους σε εταιρείες πληροφορικής. Βλέπω προοπτικές εξέλιξης, μισθούς συνθήκες, remote εργασία κτλ. Έχει αρχίζει να μου τη βαράει στα νεύρα η δουλειά μου γιατί δεν έχω τίποτα από αυτά. Σκέφτομαι αυτή τη στροφή γιατί μου αρέσει το αντικείμενο της πληροφορικής αλλά και γιατί είναι μία επιστήμη όπου σε πολλούς τομείς τη γνώση και τη πληροφορία τη βρίσκεις πολύ εύκολα. βρωμάει ο τόπος από σεμινάρια, Youtube κτλ...

Δεδομένου οτι είμαι 33 ετών τί είναι πιο ρεαλιστικό να ξεκινήσει κανείς; σκέφτομαι αρχικά για QA ή Data Analyst/Scientist. Επίσης ο προγραμματισμός ενδείκνυται για την ηλικία μου; υπάρχει κάποιος τομέας που να είναι στην αρχή και να υπάρχει έλλειψη;

Ακούω και διαβάζω πολλά και δε ξέρω από ποια βασική γνώση να ξεκινήσω γιατί είμαι ο πνιγμένος που πιάνεται απ'τα μαλλιά του στη παρούσα φάση. Επίσης έχω μία κρυφή ελπίδα για τον κλάδο δεδομένου οτι υπάρχει απογοήτευση για τις νεαρές ηλικίες γιατί έχει πέσει το επίπεδο στα ΑΕΙ(βέβαια είναι και πολλοί οι απόφοιτοι). Πιστεύω, το δύσκολο είναι να κάνεις την αρχή. 

Έχουμε περίπου την ίδια ηλικία, εγώ ξεκίνησα τον προγραμματισμό περίπου 3 χρόνια πριν και ζω και βιοπορίζομαι από αυτό αποκλειστικά εδώ και 2 χρόνια. Για συνθήκες εργασίας δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν γνωρίζω, αλλά οι προοπτικές εξέλιξης απλά δεν έχουν ταβάνι. 

Αν συνδιάσεις τις γνώσεις που έχεις και το εκμεταλλευτείς σωστά θεωρώ ότι θα είναι σχετικά εύκολα να μπεις στην αγορά. Τώρα δεν ξέρω τι ιστορικό έχεις γενικότερα οπότε δεν μπορώ να σου προτείνω με τι να ασχοληθείς / ξεκινήσεις, εμένα βγήκε και προχώρησε από μόνο του το κομμάτι τις επιλογής καθαρά από συγκυρίες και τύχη. 

PS. Μισθολογικά βρίσκομαι σε κατηγορία λίγο πιο πάνω από τον average Senior developer, χωρίς να επεκταθώ σε αυτό περισσότερο όμως γιατί ίσως δεν είμαι και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στο κομμάτι αυτό και επειδή πολύ πιθανόν οι περισσότεροι δεν θα το πιστεύουν, απλα στο λέω για να ενισχύσω το "απλά δεν έχουν ταβάνι" οι προοπτικές. 

Επεξ/σία από Billator
  • Like 1
Δημοσ.

Φίλε μου σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου!

Σε ποιόν κλάδο εργάζεσαι;

Το backround που έχω είναι λογιστικά-οικονομικά και λίγα μαθηματικά από το ΑΕΙ. Γνώση προγραμματισμού λίγη Java(στην αρχή ενός course είμαι). Γνώση πληροφορικής μηδέν. 

Δημοσ.
12 ώρες πριν, sakwstop είπε

Σε ποιόν κλάδο εργάζεσαι;

Κυρίως
Εcommerce λόγω μεγάλης ζήτησης στην Ελλάδα,
- Με Productions lines σε εργοστάσια, σε αυτό εμβαθύνω και σε πολλούς ακόμα τομείς. 
- Ανάπτυξη LLM Support Chatbot για επιχειρήσεις 
- και αυτό που ξεκίνησα επειδή γίνεται το νέο Trend είναι AI και FinTech (όπου ξαφνικά όλοι έγιναν traders /  επενδυτές / σύμβουλοι κλπ μέσω των AI ) οπότε κάνω μοντέλα προγνώσεων,  ανάλυση KPIs και Insights , αυτά δεν τα γνωρίζω απλά ζητάω το workflow / μεθοδολογία της εκάστοτε εταιρείας και απλά τα μοντελοποιώ με κώδικα. 

Ο πρώτος κλάδος ήταν το χόμπι μου, ο δεύτερος οι σπουδές μου, ο τρίτος το μεταπτυχιακό μου (που κάνω τώρα) και ο τέταρτος που μπήκα τώρα τα εύκολα ευκαιριακά λεφτά που υπάρχουν σε trend categories. Το 80% όμως είναι το ecommerce. 

• Like 2
Δημοσ.

Θα σου πρότεινα να δεις μια ματιά και το administration συστημάτων windows ή linux αν έχεις κάποια επαφή. Αν επιλέξεις linux, θα πρότεινα αργότερα ή και τώρα να ασχοληθείς με στήσιμο microservices σε docker και γιατί όχι σε kubernetes. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση με καλούς μισθούς εγχώρια ή στο εξωτερικό 

Προσωπικά δεν με τραβάει τόσο το κομμάτι του προγραμματισμού ώστε να το κάνω στην καθημερινή μου εργασία γιατί καίγομαι εύκολα/δεν το ευχαριστιεμαι μετά από ένα διάστημα αν και έχω γνώσεις ενώ το administration μου βγαίνει πολύ ευχάριστα μέχρι τώρα. Προσωπικά ασχολούμαι καθημερινά με openshift( kubernetes of redhat tm), gitlab CI, argoCD, και vm configuration management με ansible. Βέβαια θέλει ένα καλό υπόβαθρο σε networking, system και service management. Έχω συναδέλφους junior linux administrator, που ενώ είχαν π.χ στήσει μια linux διανομή με έναν webserver και μια βάση δεδομένων πριν έρθουν, να τα πηγαίνουν μια χαρά και να εξελίσσονται εκπληκτικά θα έλεγα.. Όρεξη και θέληση να υπάρχει.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Λύση
Δημοσ.
Στις 30/6/2024 στις 11:25 ΜΜ, sakwstop είπε

Βλέπω προοπτικές εξέλιξης, μισθούς συνθήκες, remote εργασία κτλ. Έχει αρχίζει να μου τη βαράει στα νεύρα η δουλειά μου γιατί δεν έχω τίποτα από αυτά.

Τα έχω ξαναγράψει αρκετές φορές. Ξέχνα τα όλα αυτά που λες και δες αν πραγματικά σου αρέσει το αντικείμενο.

Ξέρω άπειρες περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν να μαθαίνουν προγραμματισμό μόνο και μόνο επειδή κυνηγάγανε λεφτά, remote κτλ. κτλ. Οι περισσότεροι τα παρατήσανε είτε απλά καταλήξανε τα χαμάλια του κλάδου και στο τέλος ούτε καλά λεφτά είχαν, ούτε τρελές συνθήκες και στην καλύτερη άντε ένα Hybrid μοντέλο εργασίας.

Για αρχή λοιπόν θα έλεγα να κάτσεις να ψαχτείς, να δεις με τι θέλεις να ασχοληθείς, ποια κατεύθυνση προγραμματισμού, τι σου αρέσει περισσότερο κτλ. Και ξεκίνα να μαθαίνεις.

Υ.Γ ποτέ δεν ειναι αργά.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, go2jimmys1 είπε

Θα σου πρότεινα να δεις μια ματιά και το administration συστημάτων windows ή linux αν έχεις κάποια επαφή. Αν επιλέξεις linux, θα πρότεινα αργότερα ή και τώρα να ασχοληθείς με στήσιμο microservices σε docker και γιατί όχι σε kubernetes. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση με καλούς μισθούς εγχώρια ή στο εξωτερικό 

Προσωπικά δεν με τραβάει τόσο το κομμάτι του προγραμματισμού ώστε να το κάνω στην καθημερινή μου εργασία γιατί καίγομαι εύκολα/δεν το ευχαριστιεμαι μετά από ένα διάστημα αν και έχω γνώσεις ενώ το administration μου βγαίνει πολύ ευχάριστα μέχρι τώρα. Προσωπικά ασχολούμαι καθημερινά με openshift( kubernetes of redhat tm), gitlab CI, argoCD, και vm configuration management με ansible. Βέβαια θέλει ένα καλό υπόβαθρο σε networking, system και service management. Έχω συναδέλφους junior linux administrator, που ενώ είχαν π.χ στήσει μια linux διανομή με έναν webserver και μια βάση δεδομένων πριν έρθουν, να τα πηγαίνουν μια χαρά και να εξελίσσονται εκπληκτικά θα έλεγα.. Όρεξη και θέληση να υπάρχει.

πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος; comptia A+ προτείνεις; ρωτάω γιατί δεν έχω κανένα υπόβαθρο. Ευχαριστώ!

Δημοσ.
Στις 30/6/2024 στις 11:25 ΜΜ, sakwstop είπε

Επίσης ο προγραμματισμός ενδείκνυται για την ηλικία μου; υπάρχει κάποιος τομέας που να είναι στην αρχή και να υπάρχει έλλειψη;

Για το πρώτο ερώτημα, σαφώς και ενδείκνυται. Δεν υπάρχει ούτε φυσιολογικά αλλά ούτε και κοινωνικά κάποιο θέμα με το να ξεκινήσει κάποιος προγραμματισμό σε οποιαδήποτε ηλικία. Για την ακρίβεια, ίσως κάποιος που έχει ένα άλλο υπόβαθρο, όπως εσύ με τα οικονομικά, να έχει το σχετικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιον (ακόμα και νεότερό του) που απλά γνωρίζει πως να προγραμματίζει μεν, αλλά δεν έχει καμία άλλη γνώση.

Υποθέτω ότι η απάντηση στο ερώτημά σου, δηλαδή "με τι να ασχοληθώ", θα προκύψει από έναν συνδυασμό των εξής: 1) Τι γνωρίζεις να  κάνεις, 2) τι σε ενδιαφέρει να κάνεις (σαν αντικείμενο γενικώς αλλά και day to day) και 3) τι από τα ανωτέρω μπορεί να αμοιφθεί, με λίγα λόγια, πως να γίνεις χρήσιμος σε κάποιον άλλο επαγγελματία/ιδιώτη, έτσι ώστε να σε ανταμοίψει για το έργο σου με τρόπο που να είναι επωφελές και για τους δυο.

Στο τέλος της ημέρας, ο προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο. Πιστεύω τα essays του Paul Graham, ειδικά όσα έχουν στον τίτλο τους τη λέξη "work", θα σου φανούν χρήσιμα στην αναζήτησή σου:

https://paulgraham.com/articles.html

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 02/07/2024 at 19:50, sakwstop said:

πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος; comptia A+ προτείνεις; ρωτάω γιατί δεν έχω κανένα υπόβαθρο. Ευχαριστώ!

Ξεκινας με την Αγια Τριαδα A+, Network+, Security+ και στη συνεχεια επιλεγεις κατευθυνση Cisco (CCNA) ή Microsoft (Microsoft 365 & Azure).

https://partners.comptia.org/docs/default-source/resources/08314-it-certification-roadmap-nov2020-update-8-5x11-online

https://learningnetwork.cisco.com/s/certifications

https://aka.ms/traincertposter

Paid Resources: Απο Jason Dion στο udemy οταν ειναι σε προσφορα τα courses. (10-15 ευρω)

Free Resources:

CompTIA A+ για τεχνικός υπολογιστών

220-1101 αφορα αποκλειστικα hardware

220-1102 αφορα ρυθμισεις λειτουργικου και περισσοτερο software related

CompTIA Network+ για τεχνικός δικτύων

N10-008 αφορα hardware δικτυου, ρυθμισεις και troubleshooting.

CompTIA Security+

SY0-701

Ρυθμίσεις ασφαλείας & εφαρμoγη κατάλληλων λύσεων .

Playlists από Professor Messer.

Επεξ/σία από Damianus
  • Thanks 2
Δημοσ.

Μπαινω λιγο σφηνα στο θεμα, εχω τελειωσει πληροφορικη (Καστορια, Δικτυα) και μου αρεσει η φαση με data centers/admininstration/cybersecurity (κανω μεταπτυχιακο στο ΑΠΘ σε δικτυα/ασφαλεια). Θελω ωστοσο να αποκτησω λιγο παραπανω εμπειρια στο κομματι coding, πως θα μπορουσα να ξεκινησω? Θελω λιγο να εχω και ενα git οπου θα βαζω οτι κανω. Απλα δε ξερω πως να το προσεγγισω, ειδικα αφου εχω τη ατυχη νοοτροπια οτι εφοσον υπαρχει μια Α εφαρμογη, γιατι να φτιαξω μια παρομοια?

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, niko_gram_15 είπε

Μπαινω λιγο σφηνα στο θεμα, εχω τελειωσει πληροφορικη (Καστορια, Δικτυα) και μου αρεσει η φαση με data centers/admininstration/cybersecurity (κανω μεταπτυχιακο στο ΑΠΘ σε δικτυα/ασφαλεια). Θελω ωστοσο να αποκτησω λιγο παραπανω εμπειρια στο κομματι coding, πως θα μπορουσα να ξεκινησω? Θελω λιγο να εχω και ενα git οπου θα βαζω οτι κανω. Απλα δε ξερω πως να το προσεγγισω, ειδικα αφου εχω τη ατυχη νοοτροπια οτι εφοσον υπαρχει μια Α εφαρμογη, γιατι να φτιαξω μια παρομοια?

Θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά στο CodeCrafters. Σου έχει να φτιάξεις κάποια πιο προχωρημένα projects. Ήθελα να το δοκιμάσω γιατί μου είχε φανεί αρκετά ενδιαφέρον, αλλά δεν έκατσε. Ένας λόγος παραπάνω που ασχολείσαι με ασφάλεια, θα μπορείς να δεις σε περισσότερο βάθος πώς δουλεύουν κάποια πράγματα.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 4/7/2024 στις 4:59 ΠΜ, Damianus είπε

Ξεκινας με την Αγια Τριαδα A+, Network+, Security+ και στη συνεχεια επιλεγεις κατευθυνση Cisco (CCNA) ή Microsoft (Microsoft 365 & Azure).

https://partners.comptia.org/docs/default-source/resources/08314-it-certification-roadmap-nov2020-update-8-5x11-online

https://learningnetwork.cisco.com/s/certifications

https://aka.ms/traincertposter

Paid Resources: Απο Jason Dion στο udemy οταν ειναι σε προσφορα τα courses. (10-15 ευρω)

Free Resources:

CompTIA A+ για τεχνικός υπολογιστών

220-1101 αφορα αποκλειστικα hardware

220-1102 αφορα ρυθμισεις λειτουργικου και περισσοτερο software related

CompTIA Network+ για τεχνικός δικτύων

N10-008 αφορα hardware δικτυου, ρυθμισεις και troubleshooting.

CompTIA Security+

SY0-701

Ρυθμίσεις ασφαλείας & εφαρμoγη κατάλληλων λύσεων .

Playlists από Professor Messer.

ερώτηση: μήπως ιδανικά είναι να ξεκινήσει κάποιος από Helpdesk? ξερω οτι δεν έχει μισθούς εκεί αλλά για την γνώση να μπεις στο κλίμα

• Like 1
Δημοσ.

Φυσικά , η εξέλιξη των ρόλων στις επιχειρήσεις πάει κάπως έτσι.

IT Support / Helpdesk ---> IT Administrator ----> IT Engineer / Architect

• Like 2
Δημοσ.
13 ώρες πριν, sakwstop είπε

ερώτηση: μήπως ιδανικά είναι να ξεκινήσει κάποιος από Helpdesk? ξερω οτι δεν έχει μισθούς εκεί αλλά για την γνώση να μπεις στο κλίμα

Δεν έχεις και πολλές επιλογές βασικά. Helpdesk θα ξεκινήσεις αν θες να μπεις σε αυτόν τον χώρο.

Σκατό και λίγα λεφτά. Αλλά ταυτόχρονα πολλές γνώσεις και "γράφεις" εμπειρία για να κάνεις το επόμενο βήμα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...