Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για το login του gnome

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από imitheos,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια και ο @mphxths ενοχλήθηκε με την "ασήμαντη" "παραξενιά" σου, να γράψω και εγώ την δική μου, να τον ενοχλήσω παραπάνω :)

Θα χρησιμοποιήσω fedora ως παράδειγμα αλλά η διανομή δεν παίζει ρόλο. Παρατηρήστε το πεδίο του χρήστη εδώ σε fedora 39 και εδώ σε fedora 40. Βλέπετε την διαφορά;     

Σε αυτό το μηχάνημα που είμαι τώρα, τρέχω, μεταξύ άλλων, opensuse tumbleweed και debian unstable. Κάποια στιγμή λοιπόν παρατήρησα ότι στο tumbleweed δεν έβγαινε αυτό το ωραίο μπλε πλαίσιο. Σκέφτηκα ότι κάτι θα πείραξε κάποια extension μου ή κάποια αλλαγή που έκανα. Αρχίσα να ψάχνω τι στο καλό φταίει, αφαιρώντας extensions, βλέποντας την dconf database του χρήστη μου και του gdm, σβήνοντας τον κατάλογο /var/lib/gdm (πρόσθεσε εδώ την δυσκολία λόγω binary configs που δεν μπορείς εύκολα να δεις τι αλλαγές έχουν γίνει). Κάποια στιγμή που γύρισα σε debian βλέπω ότι βγαίνει το μπλε πλαίσιο, με ίδιο /home εντωμεταξύ. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω το πώς χτίζεται ο gdm στην κάθε διανομή, αφού χτιζόταν με σχεδόν τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκα στο gnome-shell γιατί τα χρώματα του gdm ορίζονται εκεί. Και το gnome-shell χτιζόταν με τον ίδιο τρόπο.

Και τελικά αφού έφαγα ώρες να ψάχνω, βρήκα κατά τύχη ένα issue για το gnome-shell που ένας χρήστης ρωτούσε γιατί έφυγε το μπλε πλαίσιο. Τελικά έγινε επειδή ένας τρελός άνοιξε ένα issue στο παρελθόν και έλεγε ότι το μπλε πλαίσιο (το οποίο σημειωτέον είναι σήμα κατατεθέν του gnome και υπάρχει χρόνια) δεν ταιριάζει με όλα τα backgrounds και με κάποια backgrounds σε συνδυασμό με transparency και δεν ξέρω και εγώ τι, είναι άσχημο και πρότεινε να το κάνουν κάτι πιο flat, να μην είναι έντονο. ΓΚΡΡΡΡΡΡ.

Εντωμεταξύ η πλάκα είναι ότι ενώ στο debian unstable όλα τα συστατικά του gnome είναι 46άρα, υπάρχει ένα θέμα με το gnome-shell και έχει κολλήσει το 46άρι στο experimental, οπότε έχει 44.3 ή κάτι παρεμφερές. Για αυτό δεν πήγε το μυαλό μου ότι θα μπορούσε να είναι κάτι του upstream gnome και έψαχνα σε κάποια αλλαγή δική μου ή των διανομών.

[irony]Ο τρόπος λοιπόν να το φτιάξω ήταν εύκολος, όπως είναι όλα στο gnome, έπρεπε να πάρω το binary resource αρχείο (σκεφτείτε ένα custom "zip/tar/whatever" αρχείο) που περιέχει το συγκεκριμένο theme, να αποσυμπιέσω χειροκίνητα ένα-ένα τα αρχεία, να πειράξω το css με τα χρώματα, αντιγράφοντας το ίδιο από το 44άρι και μετά να ξανά δημιουργήσω το αρχείο.[/irony]

31 minutes ago, IKARIWTHS said:

Μιας και ειμαστε σε συζητηση για το gnome ας κανω ακομα μια ερωτηση.Κανει καποιους επαναλαμβανομενους ηχους σε καθε  εκκινηση ακριβως στο σημειο οπου βαζω τον κωδικο μου.Απο οσο καταλαβαινω εχει να κανει με error codes,το εχει συναντησει κανεις απο εσας?Το κανει και στον σταθερο και στον φορητο.

Το gnome υποστηρίζει sound themes (όπως είχαμε στα windows 95 και όλοι βάζαμε το theme των x-files :)). Μήπως το έχεις ενεργοποιημένο και για αυτό βαράει σε διάφορες λειτουργίες;

Ένας εύκολος τρόπος να δεις αν είναι αυτό είναι μέσω του control center. Πάτα super+a και τρέξε το control center (ρυθμίσεις θα το ονομάζει), πάνε στην κατηγορία Ήχος και κάτω κάτω θα αναφέρει "Alert Sound". Είναι ενεργοποιημένο; Αν ναι, δοκίμασε να επιλέξεις να μην έχει κανένα ήχο και δες να σου κάνει ακόμη αυτ΄ο τον ήχο. Αν δεν λυθεί τότε είναι κάποιο άλλο θέμα που δεν το γνωρίζω.

Επεξ/σία από imitheos
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δυστυχώς δεν είναι αυτό .κοιταζα μήπως είναι το ηχείο της μητρικής αλλά  δεν το κάνει κάθε φορά και είναι δύσκολο να βγάλω άκρη 

Δημοσ.
1 hour ago, IKARIWTHS said:

Δυστυχώς δεν είναι αυτό .κοιταζα μήπως είναι το ηχείο της μητρικής αλλά  δεν το κάνει κάθε φορά και είναι δύσκολο να βγάλω άκρη 

Ίσως έχει συμβεί σε κάποιον και γνωρίζει το πρόβλημα. Εγώ δεν ξέρω τι να προτείνω χωρίς παραπάνω πληροφορία. Κοίταξε είτε με το journalctl -b ή πιο εύκολα από το gnome-logs (καταγραφές θα λέγεται το πρόγραμμα) μήπως υπάρχει κάποιο μήνυμα. Όταν ξεκινήσεις τον υπολογιστή, δες με το κινητό σου τι ώρα έχει όταν σου κάνει τον θόρυβο και και μετά δες στις καταγραφές αν υπάρχει κάποιο μήνυμα λάθους εκείνη την ώρα (βλέποντας και τι διαφορά ώρας έχει ο υπολογιστής με το κινητό).

Δημοσ.
4 hours ago, imitheos said:

Εντωμεταξύ η πλάκα είναι

... οτι ξεκινας Χ με startx , λιγα απο ο,τι θυμαμαι απο τα σκρινσοτς σου δεν εισαι και ο ορισμος της καλογουστίας και σε πειραξε το μπλε πλαισιο που εχασε το χρωμα του :) Δηλαδη καπου να σοβαρευτουμε ε ? !!

Δημοσ.
12 minutes ago, mphxths said:

... οτι ξεκινας Χ με startx , λιγα απο ο,τι θυμαμαι απο τα σκρινσοτς σου δεν εισαι και ο ορισμος της καλογουστίας και σε πειραξε το μπλε πλαισιο που εχασε το χρωμα του :) Δηλαδη καπου να σοβαρευτουμε ε ? !!

Μέσω startx ξεκινώ WindowMaker και ό,τι άλλο desktop πλην gnome. Το gnome το ξεκινώ μέσω gdm αναγκαστικά. Το ότι δεν έχω καλό γούστο το δέχομαι (ή ότι τα screenshots μου είναι πεζά και όχι περίτεχνα).

Όλα αυτά που κολλάνε με το ότι μου άρεσε το μπλε πλαίσιο; Το έβαλα μεν για πλάκα έτσι για να δείξω ότι όλοι έχουμε παραξενιές αλλά ήταν μια χαζή αλλαγή που δεν είχε κανένα λόγο να γίνει.

Δημοσ.
34 minutes ago, imitheos said:

Όλα αυτά που κολλάνε με το ότι μου άρεσε το μπλε πλαίσιο;

Εννοω οτι δεν εχεις ασχοληθει με την εν γενει εμφανιση του "desktop" και σε πειραξε το μπλε πλαισιο :) , που σε τελικη αναλυση το βλεπεις για ποσα δευτερολεπτα ? Ειναι το ιδιο με εμενα που ειχα (και εξακολουθω) να ξενερωνω που δεν μπορω να βαλω backgrounds στο gdm (τουλαχιστον με ευκολο τροπο) και μετα απο ωρες διαλογισμου κατεληξα οτι , δεν εγινε και κατι μιας και στο login screen μενουμε για 10 δευτερολεπτα ... και ισως να λεω και πολλα.

Οσο για το μπλε πλαισιο , ουτε το ειχα προσεξει που ειχε αλλαξει , και οπως ξερεις με ενδιαφερει η εμφανιση του λειτουργικου (οποιο και αν ειναι αυτο). Υπαρχουν ενα σωρο αλλα εμφανισιακα προβληματα με τους DEs , που εμενα προσωπικα κατι τετοια στο gdm δεν με απασχολουν ιδιαιτερα :) 

Δημοσ.
19 hours ago, imitheos said:

Μέσω startx ξεκινώ WindowMaker και ό,τι άλλο desktop πλην gnome. Το gnome το ξεκινώ μέσω gdm αναγκαστικά. Το ότι δεν έχω καλό γούστο το δέχομαι (ή ότι τα screenshots μου είναι πεζά και όχι περίτεχνα).

Όλα αυτά που κολλάνε με το ότι μου άρεσε το μπλε πλαίσιο; Το έβαλα μεν για πλάκα έτσι για να δείξω ότι όλοι έχουμε παραξενιές αλλά ήταν μια χαζή αλλαγή που δεν είχε κανένα λόγο να γίνει.

Γιατί αναγκαστικά? Έχω κάποια χρόνια να το χρησιμοποιήσω μιας και δε μου αρέσει, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και χωρίς κάποιον DM απ' όσο ξέρω.

Δημοσ.
1 hour ago, dancer_69 said:

Γιατί αναγκαστικά? Έχω κάποια χρόνια να το χρησιμοποιήσω μιας και δε μου αρέσει, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και χωρίς κάποιον DM απ' όσο ξέρω.

Το έγραψα σε προηγούμενο μήνυμά μου ως απάντηση στον Πέτρο. Το gnome υλοποιεί ένας μέρος της λειτουργικότητάς του στον GDM οπότε αν δεν το ξεκινήσεις μέσω GDM (ίσως να λειτουργεί και μέσω άλλων login managers, αν και δεν νομίζω), τότε αυτό το κομμάτι δεν λειτουργεί. Δοκίμασε το και θα δεις να στο λέει κιόλας μέσω ενός notification.

Δημοσ.

Απ' ότι διάβασα το screenlock είναι αυτό που δε λειτουργεί χωρίς το gdm. Αν λοιπόν δε χρησιμοποιείς αυτό το χαρακτηριστικό ή χρησιμοποιείς κάποια άλλη αντίστοιχη εφαρμογή δεν είναι απαραίτητη η χρήση του gdm. Γενικά χρησιμοποιώ διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα κατά καιρούς αλλά δεν έχω κανένα DM εγκατεστημένο, μιας και έχω ενεργοποιημένο το autologin. Πριν λίγο καιρό έφτιαξα(με τη βοήθεια του chatgpt) και ένα script, το οποίο χρησιμοποιώ αντί να τρέχω κατ'ευθείαν το startx, κι έτσι έχω μία λίστα με όλα τα DM/WMs(xorg και wayland) ώστε να μπορώ να επιλέξω κάποιο διαφορετικό αν θέλω. Έχω ορίσει κι ένα timeout ώστε να ξεκινά το default μετά από 3δ και είναι αρκετά βολικό. Αν σ' ενδιαφέρει πες.

Πάω να δοκιμάσω το gnome τώρα...

Δημοσ.

Ας κανω ακομα μια ερωτηση μιας και για ακομα μια φορα συναντησα δυσκολια .Προσπαθω τον υπολογιστη που τρεχει το fedora να τον κανω retro emulation station .Εβαλα για frontend το Attract-Mode και σαν emulators μεχρι στιγμης το mame το retroarch και το Snes9x.To Mame ηταν στα επισημα αποθετηρια ενω τα υπολοιπα flatpack.

Στο frontend πρεπει να βαλω την διαδρομη εγκαταστασης του emulator για να μπορεσει να το εκκινησει .Για το Mame που ηταν στα αποθετηρια του Fedora το βρηκα ευκολα ,ηταν στο usr/bin/mame  και usr/share/mame/roms.

Στα υπολοιπα που ειναι flatpacks εχω μια δυσκολια .

ετρεξα το 

find / -name snes9x 2> /dev/null .Μου εβγαλε μια διαδρομη αλλα αυτη εχει ενα αρχειο cheats.bml μονο μεσα.

Δημοσ.
3 hours ago, IKARIWTHS said:

Ας κανω ακομα μια ερωτηση μιας και για ακομα μια φορα συναντησα δυσκολια .Προσπαθω τον υπολογιστη που τρεχει το fedora να τον κανω retro emulation station .Εβαλα για frontend το Attract-Mode και σαν emulators μεχρι στιγμης το mame το retroarch και το Snes9x.To Mame ηταν στα επισημα αποθετηρια ενω τα υπολοιπα flatpack.

Στο frontend πρεπει να βαλω την διαδρομη εγκαταστασης του emulator για να μπορεσει να το εκκινησει .Για το Mame που ηταν στα αποθετηρια του Fedora το βρηκα ευκολα ,ηταν στο usr/bin/mame  και usr/share/mame/roms.

Στα υπολοιπα που ειναι flatpacks εχω μια δυσκολια .

ετρεξα το 

find / -name snes9x 2> /dev/null .Μου εβγαλε μια διαδρομη αλλα αυτη εχει ενα αρχειο cheats.bml μονο μεσα.

Αναλογως πως εγινε η εγκατασταση , το εκτελεσιμο ενος flatpak θα ειναι καπου στο /var/lib/flatpaks/κλπ/κλπ ή στο $HOME/.var/κλπ/κλπ.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερα σε ολους.Το θεμα με την απλοποίηση του login το ελυσα μερικως με εναν controller ipac 2, ειναι αυτος https://www.ultimarc.com/control-interfaces/i-pacs/i-pac2/

και χρησιμεύει  σε arcade κονσολες.Του εχω ορισει πατωντας ενα κουμπι να γραφει τον κωδικο μου    12345 enter πχ.Βεβαια στον φορητο που εχω ubuntu με βαζει να γραψω κατευθειαν τον κωδικο οποτε ειναι ευκολοτερο ,ενω στο fedora παταω το enter για να επιλεξω τον χρηστη και μετα το κουμπι του ipac.

Και τελοσ εφοσον το fedora και το ubuntu  εχουν ιδια εκδοση gnome ,στο ubuntu  γιατί  δεν μπορω να βαλω τα ιδια extensions;

Επεξ/σία από IKARIWTHS
Δημοσ.
25 minutes ago, IKARIWTHS said:

Καλημερα σε ολους.Το θεμα με την απλοποίηση του login το ελυσα μερικως με εναν controller ipac 2, ειναι αυτος https://www.ultimarc.com/control-interfaces/i-pacs/i-pac2/

και χρησιμεύει  σε arcade κονσολες.Του εχω ορισει πατωντας ενα κουμπι να γραφει τον κωδικο μου    12345 enter πχ.Βεβαια στον φορητο που εχω ubuntu με βαζει να γραψω κατευθειαν τον κωδικο οποτε ειναι ευκολοτερο ,ενω στο fedora παταω το enter για να επιλεξω τον χρηστη και μετα το κουμπι του ipac.

Νια ακομα δυσκολια που βρηκα ειναι το γιατι εφοσον το fedora k ubuntu  εχουν ιδια εκδοση gnome ,στο ubuntu  δεν μπορω να βαλω τα ιδια extensions.

Δηλαδη κατσε να καταλαβω γιατι ειμαι και μιας ηλικιας. Πηρες τον controller , επειδη δεν θες να πατας (με το ποντικι) στο login screen για να βγαινει το πλαισιο να βαζεις τον κωδικο ? :) 

Οσο για το ubuntu και τα extensions , για ποια εκδοση ubuntu μιλαμε και ποια extensions ?

• Haha 1
Δημοσ.
44 minutes ago, IKARIWTHS said:

Ωραίος. Μαρέσει να διαβάζω overkill λύσεις :) Πώς είχε πει ο Robin Williams, "σαν να κάνεις χημιοθεραπεία επειδή βαριέσαι να ξυρίζεις το κεφάλι σου κάθε τόσο".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις ,αλλα βγάλατε  γρηγορα συμπερασμα😀.Αυτο ειναι το συστημα και εξεταζω την λειτουργια του χωρις πληκτρολογιο γιαυτο και η επιμονη μου.IMG_5500.jpg.1cf7812e3abb8300558ae29554738f2a.jpg

Ξερετε γιατι στο ubuntu  24.04.1 δεν μπορω να βαλω τα ιδια extensions;Το Windows Gestures με ενδιαφερει περισσοτερο μιας και εβαλα και touchpad

Επεξ/σία από IKARIWTHS

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...