Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μάλλον ενα θέμα ταμπού παρόλο που θεωρητικά απασχολεί αρκετούς.

Έχετε κάνει ποτέ, ψυχοθεραπεία / ψυχανάλυση? Το κάνατε γιατί είχατε κάποια δυσκολία στη ζωή σας, ή απλά θέλατε να βελτιώσετε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα ή της προσωπικότητας σας? Σας βοήθησε?

• Thanks 1
Δημοσ.

Πολύ συχνά δεν κάνει απολύτως τίποτα, αλλά κάποιοι πηγαίνουν επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Σε άλλους τους έχει κάνει πολύ καλό.

Βαριέμαι να επεκταθώ πολύ οπότε θα αναφέρω ένα πράγμα που εγώ θεωρώ σημαντικό πρόβλημα:

Ποιο είναι το αντικείμενο του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή για το οποίο θα απευθυνθείς όταν θεωρήσεις ότι το χρειάζεσαι? Κανείς δεν ξέρει ακριβώς, και ακόμα και αν κάποιος μου παραθέσει τα bullets όπως τα είπε κάποιος ειδικός το πρόβλημα θα παραμείνει στο ότι ο γενικός πληθυσμός δεν έχει ιδέα και οι περισσότεροι πηγαίνουν κάπως διαισθητικά. Και δεν κατηγορώ κανέναν για το ότι δεν ξέρει, καθώς και εγώ μετά από κάποια χρόνια σε αυτή την διαδικασία δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι υποτίθεται μπορεί να μου φτιάξει (ή τι προσποιείται ότι μπορεί).

Υπάρχει μια γενική τάση ο ψυχολόγος πια να θεωρείται πανάκεια για πάσα νόσο και μαλακία και ο κόσμος προτρέπει γνωστούς φίλους κλπ να πάει κάθε φορά που θα βρεθεί μια δυσκολία, έχει δεν έχει νόημα

• Like 1
Δημοσ.

Γενικά είναι καλό να κάνει κανείς ψυχοθεραπεία, ειδικά αν νιώθει ότι δυσκολεύεται να λύσει κάποια ζητήματα, τα οποία επανέρχονται.

Δεν λύνει τα πάντα, ούτε βοηθάει από τη μία μέρα στην άλλη, περισσότερο βοηθάει να δεις κάποια πράγματα που σκέφτεσαι μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου, ο οποίος δεν εμπλέκεται συναισθηματικά και μπορεί να τα δει κάπως πιο ξεκάθαρα.

Συχνά, τις μεγαλύτερες συνειδητοποιήσεις στην ψυχοθεραπεία τις κάνεις μόνος σου, είτε λέγοντας δυνατά κάποια πράγματα, είτε με τον ψυχοθεραπευτή να βάζει σε μια σειρά αυτά που σκέφτεσαι/λες και σε βοηθάει να βρεις τι νόημα βγάζουν.

• Like 1
Δημοσ.

Γενικά το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και να τα βγάζεις από μέσα σου πάντα βοηθάει. Βέβαια ο ψυχολόγος το πρώτο πράγμα που θα σου πει είναι ότι μόνος σου θα βρεις την άκρη αυτός θα σου δείξει ένα δρόμο χωρίς να παρέμβει παραπάνω.

Κάποτε τη δουλειά του ψυχολόγου την έκανε ο παπάς της ενορίας, ο καφές και το κουτσομπολιό με φίλους, άλλοι προτιμούσαν να τα πουν σε έναν άγνωστο συνήθως μπάρμαν κουρέα ταξιτζή κτλ.

Δημοσ.

Αν το κοιτάξω στο τελείως οικονομικό κομμάτι είναι κάτι δυσβάσταχτο πολλές φορές. Η ψυχανάλυση (εφόσον είναι κατάλληλος ο ψυχοθεραπευτής και υπάρχει χημεία) σίγουρα βοηθάει. Όμως πολλές φορές πρέπει να λυθεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν είναι θέμα κουβέντας. Αν εγώ δεν έχω χρήματα γιατί το παιδί μου δεν έχει γάλα ή είμαι γιατρός στο ΕΣΥ άυπνος και άφραγκος δεν θέλω να το κουβεντιάσω, αξιοπρεπείς μισθούς και ξεκούραση χρειάζομαι.

• Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολυ ωραιο θεμα και οντως ταμπου για το μεγαλυτερο κομματι του ελληνικου πληθυσμου. Στο εξωτερικο δεν ειναι και βλεπεις πολλους να πηγαινουν σε ψυχοθεραπευτες, ενω δεν ειναι λιγοι αυτοι που χρειαζονται ακομη και ψυχιατρο.

Εχω ανακαλυψει οτι στη χωρα μας παρα πολλοι εχουν καταθλιψη που κορυφωθηκε απο το 2010 και μετα λογω κρισης. Και δε μιλαω για την γνωστη αλλα γι αυτη την "χαμογελαστη καταθλιψη" που εξωτερικα καποιος μπορει να γελα, να κανει ισως παρεα με κοσμο, να μιλαει, ομως μεσα του να αισθανεται τεραστια θλιψη, αγχος, να κλαιει κρυφα στο σπιτι μονος για να μη τον περασουν για αδυναμο και να αισθανεται τεραστιο συναισθηματικο κενο.

Πολλοι λιγοι ως ελαχιστοι καταλαβαινουν το προβλημα τους και ζητανε τη βοηθεια ειδικου. Καποιοι αλλοι νομιζουν οτι εχουν καταθλιψη ενω στην πραγματικοτητα εχουν αγχος λογω ελειψης χρηματων και  λογω αυτης της στερησης  καπου εκει μπερδευονται τα πραγματα.

Κατα καιρους περασα κι εγω καποια θεματα και τα ελυσα εντελως μονη μου ψαχνοντας και διαβαζοντας. Παντως γνωριζω κοσμο που εχει βοηθηθει, εξαρταται βεβαια και απο την ικανοτητα και τη σωστη γνωση του επιστημονα που αναλαμβανει το καθε περιστατικο.

Επεξ/σία από elenakimou
Δημοσ.

Κάθε μέρα πια, θέλω να κρεμαστώ.

Ψυχολόγο δε λέω να χρηματοδοτήσω, ακόμα.

Τα χρήματα του τα έδωσα σε δάσκαλο για κάποιο χόμπυ. Ένα έτος μετά δε μπορώ να πω πως δεν με βόηθησε, το χόμπυ, σε πολλά πράγματα.. Και τα πάω και πολύ πολύ καλά σε αυτό.. Αλλά ακόμα θέλω να κρεμαστώ.

• Like 1
  • Confused 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, JiovanniGeorgeo είπε

Κάθε μέρα πια, θέλω να κρεμαστώ.

Ψυχολόγο δε λέω να χρηματοδοτήσω, ακόμα.

Τα χρήματα του τα έδωσα σε δάσκαλο για κάποιο χόμπυ. Ένα έτος μετά δε μπορώ να πω πως δεν με βόηθησε, το χόμπυ, σε πολλά πράγματα.. Και τα πάω και πολύ πολύ καλά σε αυτό.. Αλλά ακόμα θέλω να κρεμαστώ.

Θα προσπαθησω να σου φτιαξω λιγο τη διαθεση. Αν σκεφτεσαι σοβαρα αυτο που αναφερεις παραπανω, παντεψου. Αν εισαι ηδη παντρεμενος τι το σκεφτεσαι! 

Η γνωμη μου ειναι να αφησεις καποια χομπυ και να πας σε ειδικο. Θα δεις οτι θα παψεις να κανεις αυτες τις σκεψεις. Θα το δεις, κανενας δεν ειναι μονος του στη ζωη οσο μοναχικος κι αν αισθανεται. Πηγαινε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...