Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

To τροχιακό εργαστήριο, που παραμένει διαρκώς επανδρωμένο από το 2000, αναμένεται να ολοκληρώσει στη σπουδαία διαδρομή του μέσα στη δεκαετία του 2030.

Η NASA επέλεξε τη SpaceX, την εταιρία της οποίας ηγείται ο Ίλον Μασκ, προκειμένου να θέσει εκτός τροχιάς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο τέλος της ζωής του.

Η εταιρία του Μασκ, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, θα αναλάβει την κατασκευή ενός διαστημικού οχήματος ικανού να οδηγήσει το βάρους 430 τόνων διαστημικό σταθμό στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάποια στιγμή στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Η ανάθεση του σχετικού συμβολαίου, ύψους έως και 843 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Τα πρώτα τμήματα του διαστημικού σταθμού εκτοξεύτηκαν το 1998, ενώ ο σταθμός παραμένει αδιάλειπτα επανδρωμένος από το 2000. Ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, σε υψόμετρο κατά τι μεγαλύτερο των 400 χιλιομέτρων, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει χιλιάδες επιστημονικά πειράματα, συμβάλλοντας στη διερεύνηση ενός ευρύτατου φάσματος φαινομένων, από τη διαδικασία γήρανσης των ανθρώπων, μέχρι τη σύνθεση νέων υλικών.

Οι μηχανικοί της NASA επιβεβαιώνουν ότι το εργαστήριο παραμένει δομικά στιβαρό, όμως είναι απαραίτητη η έγκαιρη κατάστρωση σχεδίων για την τελική απόσυρσή του. Χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έπεφτε από μόνος του και πάλι στη Γη, όμως μια τέτοια απρογραμμάτιστη επάνοδος θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο πληθυσμούς στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

"Η επιλογή ενός αμερικανικού Οχήματος Εκτροχιασμού για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα βοηθήσει τη NASA και τους διεθνείς εταίρους της να διασφαλίσουν την ασφαλή και υπεύθυνη απόσυρση του σταθμού στο τέλος των επιχειρήσεών του. Η απόφαση αυτή υποστηρίζει παράλληλα τα σχέδια της NASA για μελλοντικούς εμπορικούς προορισμούς και επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρήση του διαστήματος πλησίον της Γης", ανέφερε σε δήλωσή του ο Κεν Μπάουερσοξ, επικεφαλής διαστημικών επιχειρήσεων της NASA.

Επικεφαλής του προγράμματος λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία μετέχουν στην προσπάθεια. Οι δυτικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει ήδη να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του σταθμού και το 2030, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή της θα παραταθεί τουλάχιστον έως το 2028.

Η NASA έχει εξετάσει διάφορες επιλογές για το τι θα συμβεί στο τέλος της διαδρομής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Στις επιλογές αυτές περιλαμβάνεται η αποσυναρμολόγηση του σταθμού και η αξιοποίηση των πιο πρόσφατων τμημάτων του στη διάδοχη πλατφόρμα. Μια άλλη περίπτωση που συζητήθηκε ήταν η μεταφορά του σε ιδιώτες, που θα αναλάμβαναν τη διαχείριση και συντήρησή του. Όμως, οι λύσεις αυτές έχουν διάφορες δυσκολίες σε επίπεδο συνθετότητας και κόστους, πέρα από τις νομικές προεκτάσεις που θα είχε η προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της ιδιοκτησίας του.

Τόσο η NASA, όσο και η SpaceX απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό αυτού του διαστημικού "ρυμουλκού", όμως θεωρείται δεδομένο πως θα χρειάζεται να διαθέτει ισχυρή ώση, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια το σταθμό στην ατμόσφαιρα, στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή.

Τόσο η μάζα όσο και οι διαστάσεις του σταθμού -περίπου ίσες με εκείνες ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου- σημαίνουν πως ορισμένες δομές και στοιχεία του σταθμού θα αντέξουν στις τεράστιες θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν κατά την επάνοδο στην ατμόσφαιρα, φτάνοντας μέχρι και την επιφάνεια του πλανήτη.

Το κέντρο ελέγχου θα επιτρέψει στην τροχιά του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού να εξασθενήσει φυσικά στην πορεία και, αφού απομακρυνθούν και οι τελευταίοι αστροναύτες, θα δοθεί εντολή στο "ρυμουλκό" να εκτελέσει την τελική κίνηση εκτροχιασμού.

Συνήθως, διαστημικά σκάφη που έχουν περιέλθει σε αχρηστία οδηγούνται προς μια απομακρυσμένη περιοχή του Ειρηνικού, γνωστή ως Σημείο Νέμο. Η περιοχή αυτή έχει πάρει το όνομά της από τον περίφημο κυβερνήτη του Ναυτίλου, στο βιβλίο του Ιουλίου Βερν 20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα και απέχει περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη στεριά.

Η NASA αισιοδοξεί ότι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι θα έχουν αρχίσει να θέτουν σε τροχιά εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς μέχρι να φτάσει η στιγμή της απόσυρσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Εντωμεταξύ, οι διαστημικές υπηρεσίες θα έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κατασκευή ενός νέου διαστημικού σταθμού, με τον ονομασία Gateway, αυτή τη φορά σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 3
Δημοσ.

O ISS δυστυχώς είναι πλέον πολύ καταπονημένος και ξεπερασμένος και κοστίζει πάρα πολύ η συντήρηση του σε χρήματα αλλά και σε χρόνο καθώς οι αστροναύτες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην συντήρηση του από την επιστήμη. Τα 3+ δις που ξοδεύει μόνο η NASA ετησίως θα μπορούσαν να φτιάξουν απίστευτα καλύτερα πράγματα στο Διάστημα. Έπρεπε να έχει γίνει περισσότερη δουλειά για την αντικατάσταση του από χρόνια, αλλά η αδράνεια και αναποτελεσματικότητα δεν το επέτρεψε.

Το πολύ θετικό της υπόθεσης είναι ότι η SpaceX παίρνει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενός πραγματικά επαναστατικού διαστημικού οχήματος μεταφοράς (OTV = Orbital transfer vehicle ή space tug) που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του Starship. Η στιγμή που το Starship θα είναι το φορτηγό πλοίο container που θα ξεφορτώνει σε διαστημικά λιμάνια και θα αναλαμβάνουν την μεταφορά στους τροχιακούς προορισμούς τους μικρά επαναχρησιμοποιήσιμα φορτηγά OTVs, όπως συμβαίνει στις θαλάσσιες μεταφορές δεν είναι πολύ μακριά!

  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Επιτέλους, μετά τόσα χρόνια ταχύες απρογραμμάτιστες αποσυναρμολογήσεις (rapid unscheduled disassembles) απο την SpaceX , έχουμε και μια προγραμματισμένη αποσυναρμολογήση για την οποία θα πληρωθεί.

  • Haha 1
Δημοσ.

Elon άρχοντα, πάρε μας τα υπάρχοντα. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα 3.0, η τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. 

  • Like 6
  • Thanks 1
  • Sad 1
  • Haha 3
  • Super Moderators
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, vorlon68 είπε

Γιατι δεν τον στελνουν να χαθει στο διαστημα;

Κοστίζει πολύ περισσότερο.

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, pcos είπε

Α δεν τα κανουν καλα τα πραματα, αντι να το στειλουν να καει στον ηλιο!

 

16 λεπτά πριν, vorlon68 είπε

Γιατι δεν τον στελνουν να χαθει στο διαστημα;

Γιατί χρειάζεται περισσότερη ισχύ (χρήματα) να φύγει από τη βαρυτική έλξη της γης και να πάει στο διάστημα ή στον ήλιο , παρά να του δώσουν ένα "μικρό" σπρώξιμο να πέσει πάνω της (στον ειρηνικό)

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, pcos είπε

Α δεν τα κανουν καλα τα πραματα, αντι να το στειλουν να καει στον ηλιο!

46 λεπτά πριν, vorlon68 είπε

Γιατι δεν τον στελνουν να χαθει στο διαστημα;

 Θα έπρεπε να υπερδιπλασιάσουν την ταχύτητα του ISS για να το στείλουν σε ταχύτητα διαφυγής (και πολλές φορές παραπάνω για τον Ήλιο), που θα χρειαζόταν χοντρικά χιλιάδες τόνοι προωθητικά και τεράστιο ρίσκο. Ο ISS είναι παλιά και ευαίσθητη κατασκευή (το Ρωσικό κομμάτι είναι τόσο κακοφτιαγμένο που ήδη έχει αρχίσει και διαλύεται με ρωγμές που επεκτείνονται ασταμάτητα), ο σταθμός θα μπορούσε να διαλυθεί από τις δυνάμεις αυτές και να γεμίσει συντρίμμια την περιοχή, ή να πέσει ανεξέλεγκτα στην Γη.

Επεξ/σία από adastra
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, billdanos είπε

Κοστίζει πολύ περισσότερο.

Και εγώ που αρχή νόμισα ότι εννοούσε τον Elon 😂

  • Haha 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...