Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το πρόγραμμα "Smart Readiness Vouchers" επιταχύνεται με στόχο την αναβάθμιση 120.000 κτιρίων σε υπερυψηλές ταχύτητες διαδικτύου μέσω εγκατάστασης οπτικών ινών έως το τέλος του 2025.

Η απόφαση λήφθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ταυτοποίηση των κτιρίων θα γίνεται πλέον μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα κατά την υποβολή της αίτησης.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός των κτιρίων, στοχεύοντας στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών κοινής ωφέλειας και η προετοιμασία για την εγκατάσταση αισθητήρων ασφαλείας και ελέγχου των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εντός της Περιοχής Παρέμβασης που δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Εξαιρούνται κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Το έργο, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το "Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστάτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr έως τις 30 Ιουνίου 2025 για τα επιλέξιμα κτίρια στο πλαίσιο της Δράσης "Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια".

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της χώρας, προωθώντας την ευρυζωνική συνδεσιμότητα και την "έξυπνη ετοιμότητα" των κτιρίων. Αναμένεται να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιριακού αποθέματος, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Να δώσουν starlink voucher στις περιοχές που δεν υπάρχει πρόβλεψη για οπτικές ίνες (δηλαδή το 95% της Ελλάδας). Όχι να θησαυρίσουμε περισσότερο την cosmote. 

• Like 21
  • Thanks 3
  • Haha 2
Δημοσ.

έβαλαν προϋπόθεση την ύπαρξη ΑΦΜ για την πολυκατοικία. Σε εμάς εκεί κόλλησε και μάλιστα σε μικρή πολυκατοικία που κανένας δεν είχε διαφωνία. Αλλά βαρέθηκα να κάνω την διαδικασία. Τόσο απλά. Έβαλαν ένα σκαλοπάτι που οι περισσότεροι δεν θα το ανέβουν.

• Like 8
  • Sad 2
  • Super Moderators
Δημοσ.

Αναρωτιέμαι αν το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από πέρσι τον Σεπτέμβριο που άρχισε.

• Like 1
Δημοσ.

Πολυκατοικια που τελειωσε πριν 8 μηνες....

Οπτικη στα διαμερισματα.....Οπτικη σε δικο τους Bep στην εισοδο.

Οχι χαλκος στην οικοδομη...

Οπτικη στο δρομο ομως γιοκ !!!!

Αποτελεσμα 16 διαμερισματα χωρις τηλεφωνο και ιντερνετ !!!!!!

• Confused 2
  • Sad 5
  • Haha 12
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, m3ltd0wn είπε

έβαλαν προϋπόθεση την ύπαρξη ΑΦΜ για την πολυκατοικία. Σε εμάς εκεί κόλλησε και μάλιστα σε μικρή πολυκατοικία που κανένας δεν είχε διαφωνία. Αλλά βαρέθηκα να κάνω την διαδικασία. Τόσο απλά. Έβαλαν ένα σκαλοπάτι που οι περισσότεροι δεν θα το ανέβουν.

Δεν μπορουσε να χρησιμοποιηθεί το ΑΦΜ ενός από τους ιδιοκτήτες ;

Δημοσ.
1 hour ago, enlightened said:

Να δώσουν starlink voucher στις περιοχές που δεν υπάρχει πρόβλεψη για οπτικές ίνες (δηλαδή το 95% της Ελλάδας). Όχι να θησαυρίσουμε περισσότερο την cosmote. 

Αυτό. Αφού δεν εννοούν να τραβήξουν όχι απλώς ίνα, αλλά ούτε καν χαλκό της προκοπής, τουλάχιστον να επιδοτήσουν το Starlink που ήδη πληρώνουμε για να αποφύγουμε τα 5Mbps.

• Like 4
Δημοσ.
51 minutes ago, Thresh said:

Αναρωτιέμαι αν το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από πέρσι τον Σεπτέμβριο που άρχισε.

ναι το χρησιμοποιουν οι παροχοι οταν κανουν τις νεες εγκαταστασεις για να μην την πληρωνει ο συνδρομητης. πριν 2 μηνες εβαλα εγω στην πολυκατοικια. αυτο ειναι προς ενημερωση για τους πελατες για να δουν αν μπορουν να μπουν στο προγραμμα ο παροχος/εγκαταστατης κανει ολη την δουλεια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, m3ltd0wn είπε

Η υπάρχουσα νομοθεσία για τα ΑΦΜ πολυκατοικιών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ,όπως επίσης το ότι κράτος χάνει έσοδα από ΦΠΑ

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, dvs49 said:

ναι το χρησιμοποιουν οι παροχοι οταν κανουν τις νεες εγκαταστασεις για να μην την πληρωνει ο συνδρομητης. πριν 2 μηνες εβαλα εγω στην πολυκατοικια. αυτο ειναι προς ενημερωση για τους πελατες για να δουν αν μπορουν να μπουν στο προγραμμα ο παροχος/εγκαταστατης κανει ολη την δουλεια.

Αν δεν κάνει την αίτηση ο πελάτης, ο πάροχος/εγκαταστάτης δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα από το voucher, δεν είναι ότι την κάνει ο πάροχος εκ μέρους σου και γι' αυτό είναι "δωρεάν" η εγκατάστασή του γιατί πληρώνεται από το πρόγραμμα αυτό.

Επιπλέον αν κάνεις αίτηση, επιλέγεις εργολάβο από αυτούς που συμμετέχουν στο voucher, δεν έρχεται του παρόχου. Που σημαίνει ότι πχ στο σπίτι μου (μονοκατοικία με BEP, χωρίς Floorbox)  που επιδοτείται με 200 ευρώ για την εγκατάσταση FTTH, φτάνουν με το ζόρι για τα μισά και τα άλλα θα πρέπει να τα βάλω από την τσέπη μου. Λέω μισά, διότι πέρσι που έβαλα FTTH, ηλεκτρολόγος φιλαράκι μου δήλωσε ότι θα μου ζήταγε άνετα 400 ευρώ (με αποδειξη για τα πάντα) αν έκανε αυτός την εγκατάσταση, 40+ μέτρα από το φράχτη μέχρι το πριζάκι.

Άσε που για να δικαιούσαι το voucher δεν μπορείς να κάνεις μόνο την εγκατάσταση του FTTH, αλλά θα πρέπει να επιλέξεις άλλο ένα έργο για να υλοποιήσεις το οποίο επιδοτείται με μόλις 60 ευρώ, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για τους καφέδες που λέει ο λόγος. 

Γιατί λοιπόν να επιλέξεις το voucher, που είναι αρκετά πιθανό να βάλεις χρήματα από την τσέπη σου κι όχι την δωρεάν εγκατάσταση του παρόχου αν δεν υπάρχει κέρδος από άλλου?

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ακόμη μια περίπλοκη διαδικασία του δημοσίου με κωδικούς , καεκ , voucher , αιτήσεις , αναμονές, κρυφές παγίδες , παραθυράκια κτλπ αυτή η χώρα πνίγεται απο μόνη της , στο εξωτερικό τα πράγματα είναι τόσο απλά και λειτουργικά , υποτίθεται ότι η ψηφιακή αναβάθμιση των φορέων θα διευκόλυνε τον πολίτη και θα απλοποιούσε τα πράγματα ενώ φαίνεται ότι έχουμε μια μετατόπιση της ψηφιακής γραφειοκρατίας απο τους φορείς στον απλό πολίτη.

Επεξ/σία από ethereum
  • Like 9
  • Super Moderators
Δημοσ.
18 minutes ago, ethereum said:

στο εξωτερικό τα πράγματα είναι τόσο απλά και λειτουργικά

Απλά εύκολα συναρπαστικά, στο Λουξεμβούργο ο πάροχος, στον οποίο είναι πελάτης ο κουμπάρος μου, έφερε το FTTH μέχρι το πεζοδρόμιο και μετά του είπε πάρε δικό σου  εργολάβο για να φέρει την οπτική μέσα με δικά σου έξοδα (1000+ ευρώ). 😛

• Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Thresh είπε

Απλά εύκολα συναρπαστικά, στο Λουξεμβούργο ο πάροχος, στον οποίο είναι πελάτης ο κουμπάρος μου, έφερε το FTTH μέχρι το πεζοδρόμιο και μετά του είπε πάρε δικό σου  εργολάβο για να φέρει την οπτική μέσα με δικά σου έξοδα (1000+ ευρώ). 😛

πήγα στη Cosmote και ρώτησα για 1Gbps , μου λένε έχει οπτική η περιοχή σου αλλά θα βάλεις μέχρι 200Mbps , λέω γιατί ? τι να τα κάνω τα 200Mbps , βάζεις οπτική ίνα για να καταλάβεις διαφορά , μου λένε ο εργολάβος για τόσο έβαλε στην περιοχή σας , είμαι Θεσ/νίκη κέντρο. 

• Confused 2
  • Sad 2
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, Thresh είπε

Ε νταξει, οποτε εκανε οικονομια μια μερα και δεν βγηκε για ποτο, και τα μαζεψε.

1 λεπτό πριν, ethereum είπε

πήγα στη Cosmote και ρώτησα για 1Gbps , μου λένε έχει οπτική η περιοχή σου αλλά θα βάλεις μέχρι 200Mbps , λέω γιατί ? τι να τα κάνω τα 200Mbps , βάζεις οπτική ίνα για να καταλάβεις διαφορά , μου λένε ο εργολάβος για τόσο έβαλε στην περιοχή σας , είμαι Θεσ/νίκη κέντρο. 

Περιεργο, η wind κανει κατι τετοιο και δινει "οπτικη" μεσω vdsl που παει μεχρι 200 οταν δεν εχει δικο της δικτυο ftth.

Το ξεκινησε και η cosmote?

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...