Προς το περιεχόμενο

Να πάω σε MacBook; Θα με καλύψει; Τι χαρακτηριστικά θα χρειαστώ κ τι να προσέξω;

satsok2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά χαρά. Χρήστης PC / Win εδώ!

Ο υπολογιστής μου, ένας Dell 9ετίας, με 8 gb ram, 256 gb SSD (πρόσφατα 1 ΤΒ) με έβγαλε τόσα χρόνια. Αλλά έχω σιχαθεί τη ζωή μου στα κολλήματα (οκ παλιός ο υπολογιστής πια) και στα κρασαρίσματα. 

Σκεφτόμουν σοβαρά καινούριο υπολογιστή. Και χαζεύοντας σε κάποιες αλυσίδες demo από δυνατά λάπτοπ πχ εώς 1500-1800ε, έβλεπα φοβερές επιδόσεις. Ανοιξα όμως πχ τον edge και είχε ήδη κρασάρει, μου πρότεινε restore τις σελίδες.

Μια ιδέα είναι να πάω mac. Στο πανεπιστήμιο έξω - ιατρική/βιοιατρική - που βρισκόμουν όλοι είχαν Macbook. Βέβαια οικονομικό πρόβλημα δεν υπήρχε (και ΦΠΑ 8% έξω, ΗΠΑ/Ελβετία με καλύτερους μισθούς).

Κάποιοι μου έλεγαν ότι δεν τον αλλάζουν, αλλά βέβαια δεν είχαν ακουμπήσει ποτέ PC.

Η χρήση / οι ανάγκες μου: Χρησιμοποιώ πολύ Office (Word, Excel, Powerpoint). Σερφάρω πολύ στο ιντερνετ και συχνά βρίσκομαι με 100 tabs ανοιχτά. Χρησιμοποιώ εφαρμογές για meetings (teams, zoom, skype) αν και στον τωρινό υπολογιστή μου σκαλώνουν πια σοβαρά. Συχνά χρειάζομαι 2η οθόνη για να δουλέψω ταυτόχρονα. Στο μέλλον πολύ πιθανο να χρειαστώ σχετικά μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Πχ τώρα στα Win χρησιμοποιώ R για μεγάλα δεδομένα (πχ excel 250.000 γραμμές, 50 στήλες) αλλά θα χρειαστώ και κάτι πιο δυνατό (πχ. να μπορώ να ανοίξω ένα αρχείο 1 gb). Θα ήθελα ενδεχομένως να χρησιμοποιήσω και Python. Ιδανικά θα ήθελα να έχω συμβατότητα με linux (που προς το παρόν δε χρησιμοποιώ). 

Το budget μου είναι εώς 1850 - 2100 ε, αν το τραβήξω πολύ, και με την προυπόθεση, ό,τι πάρω να με βγάλει άνετα για 5-6 χρόνια.

Απορίες:

• Θα ήταν ένας MacBook Air M3 16 gb, 512 gb αρκετός για τις ανάγκες μου;
  • Να πήγαινα σε Air M3 24 gb, 512 στα 2068 ε;
  • O απλός M3 θα με βγάλει για αυτό το διάστημα και για τις ανάγκες που αναφέρω;
  • Με την εγγύηση τι ακριβώς παίζει; Κάποια καταστήματα αναφέρουν 1 χρόνο (ειδικά skroutz, bestprice), άλλα πχ Κωτσόβολος 2 έτη. iStorm δίνει δυνατότητα επέκτασης με iSupport στα 4 χρόνια. Το AppleCare δεν παίζει στην Ελλάδα, ή το αγοράζω ξεχωριστά; Τι διαφορά έχει με αυτό του iStorm που είναι επίσημος διανομέας;
  • Φορτιστή, όταν προσθέτω τον 70άρη, δε μου αλλάζει τιμή, τουλάχιστον στο iStorm. Υπάρχει κάποιο λάθος;

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 hours ago, satsok2 said:

Γειά χαρά. Χρήστης PC / Win εδώ!

Ο υπολογιστής μου, ένας Dell 9ετίας, με 8 gb ram, 256 gb SSD (πρόσφατα 1 ΤΒ) με έβγαλε τόσα χρόνια. Αλλά έχω σιχαθεί τη ζωή μου στα κολλήματα (οκ παλιός ο υπολογιστής πια) και στα κρασαρίσματα. 

Σκεφτόμουν σοβαρά καινούριο υπολογιστή. Και χαζεύοντας σε κάποιες αλυσίδες demo από δυνατά λάπτοπ πχ εώς 1500-1800ε, έβλεπα φοβερές επιδόσεις. Ανοιξα όμως πχ τον edge και είχε ήδη κρασάρει, μου πρότεινε restore τις σελίδες.

Μια ιδέα είναι να πάω mac. Στο πανεπιστήμιο έξω - ιατρική/βιοιατρική - που βρισκόμουν όλοι είχαν Macbook. Βέβαια οικονομικό πρόβλημα δεν υπήρχε (και ΦΠΑ 8% έξω, ΗΠΑ/Ελβετία με καλύτερους μισθούς).

Κάποιοι μου έλεγαν ότι δεν τον αλλάζουν, αλλά βέβαια δεν είχαν ακουμπήσει ποτέ PC.

Η χρήση / οι ανάγκες μου: Χρησιμοποιώ πολύ Office (Word, Excel, Powerpoint). Σερφάρω πολύ στο ιντερνετ και συχνά βρίσκομαι με 100 tabs ανοιχτά. Χρησιμοποιώ εφαρμογές για meetings (teams, zoom, skype) αν και στον τωρινό υπολογιστή μου σκαλώνουν πια σοβαρά. Συχνά χρειάζομαι 2η οθόνη για να δουλέψω ταυτόχρονα. Στο μέλλον πολύ πιθανο να χρειαστώ σχετικά μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Πχ τώρα στα Win χρησιμοποιώ R για μεγάλα δεδομένα (πχ excel 250.000 γραμμές, 50 στήλες) αλλά θα χρειαστώ και κάτι πιο δυνατό (πχ. να μπορώ να ανοίξω ένα αρχείο 1 gb). Θα ήθελα ενδεχομένως να χρησιμοποιήσω και Python. Ιδανικά θα ήθελα να έχω συμβατότητα με linux (που προς το παρόν δε χρησιμοποιώ). 

Το budget μου είναι εώς 1850 - 2100 ε, αν το τραβήξω πολύ, και με την προυπόθεση, ό,τι πάρω να με βγάλει άνετα για 5-6 χρόνια.

Απορίες:

• Θα ήταν ένας MacBook Air M3 16 gb, 512 gb αρκετός για τις ανάγκες μου;
  • Να πήγαινα σε Air M3 24 gb, 512 στα 2068 ε;
  • O απλός M3 θα με βγάλει για αυτό το διάστημα και για τις ανάγκες που αναφέρω;
  • Με την εγγύηση τι ακριβώς παίζει; Κάποια καταστήματα αναφέρουν 1 χρόνο (ειδικά skroutz, bestprice), άλλα πχ Κωτσόβολος 2 έτη. iStorm δίνει δυνατότητα επέκτασης με iSupport στα 4 χρόνια. Το AppleCare δεν παίζει στην Ελλάδα, ή το αγοράζω ξεχωριστά; Τι διαφορά έχει με αυτό του iStorm που είναι επίσημος διανομέας;
  • Φορτιστή, όταν προσθέτω τον 70άρη, δε μου αλλάζει τιμή, τουλάχιστον στο iStorm. Υπάρχει κάποιο λάθος;

Ξεχνας το mac για πολλους λογους, οπως π.χ δεν προκειτε ποτε να το συνηθισεις. Οι εφαρμογες που θελεις ειναι windows based και στα mac οι εκδοσεις τους θα σε απογοητευσουν. 

• Like 1
  • Haha 4

Τα προγράμματα όλα που δουλεύεις υπάρχουν εκδόσεις σε Mac οs.

Απαραίτητο να δώσεις χρόνο να προσαρμοστείς και να συνηθίσεις το νέο λειτουργικό..

RAM παίρνεις όσο περισσότερη μπορείς

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σύμφωνα με τα προγράμματα που χρησιμοποιείς δεν βλέπω πρόβλημα για μετάβαση σε μακ. Απλά υπολόγισε κάποιο χρόνο προσαρμογής.

Σίγουρα 16GB ram και τουλάχιστον 512GB ssd.

Το θέμα είναι να δώσεις λίγη προσοχή στο μοντέλο. Ανάλογα την περίοδο μπορεί να πετύχεις κάποιο macbook pro κοντά στην ίδια τιμή με το macbook air. Αν ξεστοκάρουν πχ ένα Macbook pro με Μ2 pro μπορεί να το βρεις κοντά στην τιμή που έχει ένα Air με Μ3. Ή ένα Macbook air με Μ2 θα το βρεις σε καλύτερη τιμή από το αντίστοιχο με M3.

16-17 Ιουλίου που είναι τα Amazon Prime days  μπορεί να πετύχεις πολύ καλές τιμές σε κάπιο μακ.

Επεξ/σία από CarbonFibre
  • Like 1

Προχωρα αφοβα αδερφε. Θα το λατρεψεις το Mac για τη χρηση που κανεις. Σε συγκριση με τι εχεις τωρα, το mac θα σου φανει οτι πηρες υπερυπολογιστη της NASA.. Θα νιωσεις οτι δεν ζοριζεται οτι και να του κανεις..

Τα 16/512 ειναι το minimum που πρεπει να παιξεις. Ιδανικα ισως και 24/512 αλλα μια χαρα θα σε καλυψουν και τα 16. Με παρομοια χρηση με σενα (ισως λιγο πιο ελαφρια) εχω δει max 12 GB RAM στο δικο μου (Air M3 16/512)

Ο Μ3 και γενικα το MacBook, θα σε βγαλει πολλα παραπανω απο 5-6 χρονια που λες. Ειδικα αν οντως εβρισκες καπιο MacBook Pro M2 Pro εκει θα ηταν το καλυτερο deal....

Για το φορτιστη, ο default ειναι ο 35αρης με 2 θυρες type-c και υπαρχει και μια δευτερη επιλογη ο 70αρης με μια (1) θυρα type-c, χωρις κοστος οντως. Προσωπικα επελεξα τον 35αρη για πιο light φορτιση.

Βασει των τιμων που αναφερεις, σκεφτεσαι για 13", σωστα? Οταν δεν θα εχεις την εξωτερικη οθονη, θα σε βολεψει η μικρη οθονη αν δουλευεις απο το macbook? Θα σου προτεινα να πας να τα δεις απο κοντα στο μεγεθος. Προσωπικα το 13"αρι μου φανηκε πολυ μικρο και πηγα στο 15"αρι που ειναι το απολυτο μεγεθος για μενα. Το 13"αρι βολευει πολυ αν ταξιδευεις συχνα.

• Like 2

1 hour ago, petran1790 said:

Προχωρα αφοβα αδερφε. Θα το λατρεψεις το Mac για τη χρηση που κανεις. Σε συγκριση με τι εχεις τωρα, το mac θα σου φανει οτι πηρες υπερυπολογιστη της NASA.. Θα νιωσεις οτι δεν ζοριζεται οτι και να του κανεις..

Τα 16/512 ειναι το minimum που πρεπει να παιξεις. Ιδανικα ισως και 24/512 αλλα μια χαρα θα σε καλυψουν και τα 16. Με παρομοια χρηση με σενα (ισως λιγο πιο ελαφρια) εχω δει max 12 GB RAM στο δικο μου (Air M3 16/512)

Ο Μ3 και γενικα το MacBook, θα σε βγαλει πολλα παραπανω απο 5-6 χρονια που λες. Ειδικα αν οντως εβρισκες καπιο MacBook Pro M2 Pro εκει θα ηταν το καλυτερο deal....

Για το φορτιστη, ο default ειναι ο 35αρης με 2 θυρες type-c και υπαρχει και μια δευτερη επιλογη ο 70αρης με μια (1) θυρα type-c, χωρις κοστος οντως. Προσωπικα επελεξα τον 35αρη για πιο light φορτιση.

Βασει των τιμων που αναφερεις, σκεφτεσαι για 13", σωστα? Οταν δεν θα εχεις την εξωτερικη οθονη, θα σε βολεψει η μικρη οθονη αν δουλευεις απο το macbook? Θα σου προτεινα να πας να τα δεις απο κοντα στο μεγεθος. Προσωπικα το 13"αρι μου φανηκε πολυ μικρο και πηγα στο 15"αρι που ειναι το απολυτο μεγεθος για μενα. Το 13"αρι βολευει πολυ αν ταξιδευεις συχνα.

Φανταζομαι οτι εχετε διαβασει τι γραφει σχετικα με την χρηση και πως τα version για mac θα τον βοηθησουν!!! Χρησιμοποιώ πολύ Office (Word, Excel, Powerpoint) 

• Like 1
  • Haha 1

1 ώρα πριν, Dinos1973 είπε

Φανταζομαι οτι εχετε διαβασει τι γραφει σχετικα με την χρηση και πως τα version για mac θα τον βοηθησουν!!! Χρησιμοποιώ πολύ Office (Word, Excel, Powerpoint) 

Εχω Office 2021 for Mac, στο MacBook μου, απο σχεδον Day 1 χωρις κανενα προβλημα. Ενα χρονο τωρα που ασχολουμαι με τα Macs και διαβαζω φορουμ σχετικα, μονο 1-2 περιπτωσεις χρηστων εχω διαβασει που δεν τους καλυψαν πληρως οι εκδοσεις Office for Mac λογω πολυ specific tools που χρησιμοποιουσαν, συγκεκριμενα στο Excel.

• Like 2

16 minutes ago, petran1790 said:

Εχω Office 2021 for Mac, στο MacBook μου, απο σχεδον Day 1 χωρις κανενα προβλημα. Ενα χρονο τωρα που ασχολουμαι με τα Macs και διαβαζω φορουμ σχετικα, μονο 1-2 περιπτωσεις χρηστων εχω διαβασει που δεν τους καλυψαν πληρως οι εκδοσεις Office for Mac λογω πολυ specific tools που χρησιμοποιουσαν, συγκεκριμενα στο Excel.

παντος ο Νο 1 λογος που πωλουνται καινουργια mac σχεδον χωρις χρηση ειναι οτι δεν μπορουν να εξοικειωθουν με το λειτουργικο! 

• Like 1
  • Haha 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

παντος ο Νο 1 λογος που πωλουνται καινουργια mac σχεδον χωρις χρηση ειναι οτι δεν μπορουν να εξοικειωθουν με το λειτουργικο! 

Δεν το νομίζω. Το ΜacΟs ήταν ανέκαθεν το ευκολότερο λειτουργικό. Εν αντιθέσει με τους διάφορους πειραματισμούς της microsoft στα windows.  Windows millenium 😆 , η άλλη  έκδοση που έκρυβε το "start" 🫣. Για να πας στα settings έπρεπε να περάσεις από χίλια δύο κύματα (υπομενού).  Ευτυχώς που αυτοί οι πειραματισμοί έγιναν μαθήματα στην μικρομαλακή και τα Windows 11 έγιναν σε structure όμοια του MacOS. Εύκολα κι απλά. Τα χρήσιμα πράγματα μπροστά και τα υποδεέστερα ΠΙΣΩ ! 

Και στο λέει αυτό κάποιος που έχει PC από την εποχή του DOS 3.0 .

Επεξ/σία από kriosgr
  • Like 2

3 ώρες πριν, Dinos1973 είπε

Λιγο επιμονη χρειαζεται για τους "δυσκολους" και μετα απλα δεν θα ξεκολλας.. 20 χρονια χρησιμοποιουσα windows σε ολα τα μηχανηματα μου. Δυστυχως ακομα χρησιμοποιω στο εργασιακο μου περιβαλλον απο αναγκη γιατι πρεπει να υποστηριξω 150 users με Windows μηχανηματα. Αλλα σε προσωπικο επιπεδο εκανα την μεταβαση 1-2 χρονια πριν και πλεον δεν βλεπω την ωρα να παω σπιτι να πιασω τα Macs .. 

Επισης αν συνηθισεις 5 βασικα πραγματα στο macOS τελειωσε.. ολα πανε μηχανικα.

Και πλεον θα συμφωνησω με τον φιλο παραπανω. Το macOS ειναι πιο απλο και ευκολο λειτουργικο.

• Like 2

Άλλο πράγμα να προσπαθήσεις να εξοικειωθείς με ένα νέο λειτουργικό, και να μεταφράσεις τις δουλειές που έκανες πριν στα windows, στις αντίστοιχες του mac, και άλλο να απαιτείς ένα λειτουργικό να πρέπει αν συμπεριφερθεί ακριβώς όπως περίμενες από ένα windows pc. Αυτοί οι άνθρωποι που τα δίνουν ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, που εν τέλει δεν ήταν καν έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση. Από προσωπική εμπειρία δική μου και φιλικού περιβάλλοντος, όλοι όσοι άλλαξαν σε MacOS δεν ξαναπήραν windows pc/laptop.

Στο δια ταύτα, θα προτιμούσα με τη παρακάτω σειρά κάποιο macbook:

1. Macbook Pro M3
  2. Macbook Air M3
  3. Macbook Air/Pro M2 Pro
  4. Macbook Pro M2
  5. Macbook Air M2 (αν και δεν θα το προτιμούσα γιατί έχει thermal throttling σε cpu intesive work)

Για τη RAM εξαρτάται από τη πραγματική χρήση, αλλά θα έλεγα τουλάχιστον 16gb, μαζί με τουλάχιστον 512gb ssd. Δεν θα το μετανιώσεις καθόλου, και μπορείς να ζητήσεις και βοήθεια από συνεργάτες σου αν έχουν ήδη MacOS να σε κατευθύνουν. Επίσης έχεις και terminal εύκολα διαθέσιμο με bash, όπως θα είσαι και σε linux δηλαδή αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις. Όλα στο terminal είναι τα ίδια με linux, ίσως η μόνη διαφορά είναι ότι τα πιο πολλά software σε MacOS με arm επεξεργαστή θέλουν τις αντίστοιχες arm64 εκδόσεις, ενώ στα linux οι πιο πολλοί επεξεργαστές είναι amd64 οπότε θες λίγο διαφορετικές εκδόσεις, αλλά είναι κάτι που δε σε πειράζει άμεσα.

• Like 1

Διαφορές μεταξύ των δυο Office υπάρχουν π.χ.: https://support.microsoft.com/en-us/office/compare-outlook-for-windows-and-outlook-for-mac-in-office-365-6cedb585-710a-4eac-a03b-0d333a3d333b

Το πόσο μπορεί να σε επηρεάσουν αυτές θα πρέπει να το δεις.

Αν έχεις άλλη Apple συσκευή θα είσαι περισσότερο εξοικειωμένος παρόλο το διαφορετικό UI (pointing vs touch). Υπάρχει επίσης περίπτωση να είσαι οκ με τις αντίστοιχες εφαρμογές της Apple. Βρίσκω π.χ. το Keynote να μου δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα πιο εύκολα.

• Like 2

6 ώρες πριν, J0hn82 είπε

Υπάρχει επίσης περίπτωση να είσαι οκ με τις αντίστοιχες εφαρμογές της Apple. Βρίσκω π.χ. το Keynote να μου δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα πιο εύκολα.

+1

• Like 1

Παιδιά ευχαριστώ πολύ. Office 365 φαντάζομαι θα δουλεύει παντού, σωστά; Κατά τ'αλλα βλέπω οτι θα χρειαστώ οπωσδήποτε μνήμη, οπότε τα 2000-2200 δεν τα γλιτωνω. Παλιότερα είχα δουλέψει mac αλλά δεν είχα ενθουσιαστεί (σε μηχάνημα στο πανεπιστήμιο που όμως είχε παλιώσει). Τώρα εχω σιχαθεί τη ζωή μου με windows και κρασαρίσματα σε edge κλπ.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...