Προς το περιεχόμενο

Νέα Σύνθεσή Υπολογιστή Γραφείου

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από tzavardin,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά!

Θέλω να αναβαθμίσω τον υπολογιστή στο γραφείο μου. Τώρα έχω έναν με 2400 ι5 αρκετά αργός ακόμη και για την απλή χρήση που του κάνω.

Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω το παρακάτω σύστημα 

• Kingston Fury Beast 8GB DDR4 RAM με Ταχύτητα 3200
  • AMD Ryzen 5 5600G 3.9GHz Επεξεργαστής 6 Πυρήνων για Socket AM4 σε Κουτί με Ψύκτρα
  • ASRock B450M HDV R4.0 Motherboard Micro ATX με AMD AM4 Socket
  • Gigabyte NVMe SSD 256GB M.2 PCI Express 3.0
  • Be Quiet System Power 9 CM 400W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Semi Modular 80 Plus Bronze
  • Supercase F81A Midi Tower

Δεν θέλω να ξεφύγω πάνω από το 300άρι καθώς είναι για απλή χρήση κατά 90% browser και word και άντε και μια στο τόσο κανά photoshop και αυτό για απλά πραγματάκια για λογότυπα ή μπανεράκια για το site μου.

Τι λέτε είναι κομπλέ για τα λεφτά του μπορώ να προσθέσω κάτι ακόμη ή να αντικαταστήσω κάτι που πιστεύετε θα είναι καλύτερο; 

Ευχαριστώ πολύ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, LOVExVOTKA είπε

Καλημέρα παιδιά!

Θέλω να αναβαθμίσω τον υπολογιστή στο γραφείο μου. Τώρα έχω έναν με 2400 ι5 αρκετά αργός ακόμη και για την απλή χρήση που του κάνω.

Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω το παρακάτω σύστημα 

• Kingston Fury Beast 8GB DDR4 RAM με Ταχύτητα 3200
  • AMD Ryzen 5 5600G 3.9GHz Επεξεργαστής 6 Πυρήνων για Socket AM4 σε Κουτί με Ψύκτρα
  • ASRock B450M HDV R4.0 Motherboard Micro ATX με AMD AM4 Socket
  • Gigabyte NVMe SSD 256GB M.2 PCI Express 3.0
  • Be Quiet System Power 9 CM 400W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Semi Modular 80 Plus Bronze
  • Supercase F81A Midi Tower

Δεν θέλω να ξεφύγω πάνω από το 300άρι καθώς είναι για απλή χρήση κατά 90% browser και word και άντε και μια στο τόσο κανά photoshop και αυτό για απλά πραγματάκια για λογότυπα ή μπανεράκια για το site μου.

Τι λέτε είναι κομπλέ για τα λεφτά του μπορώ να προσθέσω κάτι ακόμη ή να αντικαταστήσω κάτι που πιστεύετε θα είναι καλύτερο; 

Ευχαριστώ πολύ!

Άρα θέλουμε pc για office στα 300 ευρώ περίπου. Είναι πολύ δύσκολο, και για αυτό αναγκαστικά θα συμπεριλάβουμε προβληματικό hardware. 

H πρώτη λύση που θα σου προτείνω είναι να πας στην ίδια λογική με λίγες μικρές, αλλά για μένα απαραίτητες αλλαγές: 

1) Αντί για μία 8άρα μνήμη στα 22 ευρώ, 2 8άρες στα 30 ακριβώς.:

Τα 8 gb ram πλέον τα ζορίζουν πάρα πολύ οι σύγχρονοι browser και αυτά που περιέχουν οι ιστοσελίδες, ειδικά στα win11 που αργά ή γρήγορα θα πας. Ειδικά αν δουλεύεις ταυτόχρονα word και έχεις ανοιχτό Chrome/Edge, το παραπάνω δεν είναι πολυτέλεια για 7 ευρώ πάνω, είναι απαραίτητο.

2) Ο 256gb δίσκος να γίνει 512 στα 35 ευρώ:

Τα windows από μόνα τους καταλαμβάνουν πολύ χώρο παραπάνω από αυτόν που λένε ως απαραίτητο. Δεσμεύουν χώρο για updates, και μια σειρά άλλα πράγματα. 500 θα σου δώσουν παραπάνω χώρο κίνησης για απλές εφαρμογές. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι εξίσου σημαντικοί, που θέλει χρόνο για να τους παραθέσω.

3) Να αλλάξεις σε αυτό το τροφοδοτικό στα 40 ευρώ, που είναι καλύτερο και φτηνότερο, το 400 system power θα έπρεπε να κάνει 30 ευρώ μαξ, όπως το 450 κάνει 35

4) Αλλαγή κουτιού. Θα έλεγα να αλλάξουμε το supercase που είναι κλειστό μπροστά και θα κάνει φούρνο τον 5600g με κάποια άλλη κινεζιά.  Κινεζιά 1, ή κινεζιά 2. Ξέρω ότι και τα δύο έχουν rgb, αλλά με κάποιο τρόπο ελπίζω να κλείνει αυτό, ίσως άμα δεν συνδέσεις rgb header και δεν είναι αυτόματο το φως στα φανάκια, και έχουν και τρία φαν το καθένα μέσα στην τιμή. Άλλο ημίμετρο είναι το Kolink KLA 002, που έρχεται μεν με ένα φανάκι, αλλά έχει κάτι γρίλιες μπροστά και μπορείς να βάλεις άλλο ένα παλιό. 

Μέχρι εδώ είμαστε στα 313 με 320 ευρώ, οπότε από τιμή νομίζω καλύπτεσαι. 

Όσον αφορά τη μητρική, σου έχω βάλει άλλες τρεις που έχουμε στην ελληνική αγορά σε ένα συγκριτικό.  Πρέπει να καταλάβεις ότι σε αυτές τις τιμές όλες οι Micro Μητρικές έχουν ελλείψεις, και πρέπει να διαλέξεις τι θα σου λείπει. Η asrock έχει πολύ κακό audio codec και δε θα την προτιμούσα. Από την άλλη έχει και vga σύνδεση για οθόνη που η φτηνή msi που έβαλα δεν έχει. Και η φτηνή msi έχει και έναν capacitor λιγότερο. Οι άλλες δύο μητρικές που έχω στο συγκριτικό, είναι ίσως καλύτερες all around, ή μία έχει δύο παραπάνω usb (msi vdh), η άλλη hdmi 2.0 (gigabyte m-k), οπότε προσωπικά θα έδινα 5 ευρώ παραπάνω για να πάρω μία από τις δύο. 

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 3

8 ώρες πριν, LOVExVOTKA είπε

Καλημέρα παιδιά!

. Τώρα έχω έναν με 2400 ι5 αρκετά αργός ακόμη και για την απλή χρήση που του κάνω.

είναι για απλή χρήση κατά 90% browser και word και άντε και μια στο τόσο κανά photoshop και αυτό για απλά πραγματάκια για λογότυπα ή μπανεράκια για το site μου.

Καλησπέρα φίλε μου,άποψή μου είναι να βάλεις περισσότερη μνήμη στον υπάρχον και έναν ssd αν δεν  έχει και θα είσαι μια χαρά.

• Like 1

28 λεπτά πριν, pano είπε

Καλησπέρα φίλε μου,άποψή μου είναι να βάλεις περισσότερη μνήμη στον υπάρχον και έναν ssd αν δεν  έχει και θα είσαι μια χαρά.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παίξει αυτό το σενάριο...

LOVExVOTKA

θες να μας πεις τι hardware φοράει το υπάρχον  και ποια η χρήση που κάνεις;

Αν πας σε νέο σύστημα, ακολούθησε τις συμβουλές του tzavardin. Ακόμα και στα 350€ να πας αξίζουν τον κόπο για τις αναβαθμίσεις που κάνεις.

Μιλάμε για αισθητές διαφορές

44 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Μάλλον μιλάει για το σύστημα στην υπογραφή του:

Αναφορά σε κείμενο

OS: Windows 10 Pro 64bit | CPU: Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz | RAM: 8,00GB Dual-Channel DDR3 | Motherboard: Gigabyte H61M-D2-B3 (Socket 1155) | GPU: 4080MB ATI Radeon RX 5500 XT (Gigabyte) | Monitor: LG 28TK430V-PZ | Hard Drive: 465GB Western Digital WDC WD5000AAVS-00ZTB0 ATA Device | PSU: Gigabyte P550B 550W Semi Modular 80 Plus Bronze

• Like 1

Καλησπέρα παίδες! Εννοείται πως δεν θα κάτσουμε να τσιγκουνευτούμε τα 50€. Εννοείται θέλουμε να βγάζει την δουλειά για 50€ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο χρηματικά εννοώντας.

7 ώρες πριν, tzavardin είπε

Άρα θέλουμε pc για office στα 300 ευρώ περίπου. Είναι πολύ δύσκολο, και για αυτό αναγκαστικά θα συμπεριλάβουμε προβληματικό hardware. 

H πρώτη λύση που θα σου προτείνω είναι να πας στην ίδια λογική με λίγες μικρές, αλλά για μένα απαραίτητες αλλαγές: 

1) Αντί για μία 8άρα μνήμη στα 22 ευρώ, 2 8άρες στα 30 ακριβώς.:

Τα 8 gb ram πλέον τα ζορίζουν πάρα πολύ οι σύγχρονοι browser και αυτά που περιέχουν οι ιστοσελίδες, ειδικά στα win11 που αργά ή γρήγορα θα πας. Ειδικά αν δουλεύεις ταυτόχρονα word και έχεις ανοιχτό Chrome/Edge, το παραπάνω δεν είναι πολυτέλεια για 7 ευρώ πάνω, είναι απαραίτητο.

2) Ο 256gb δίσκος να γίνει 512 στα 35 ευρώ:

Τα windows από μόνα τους καταλαμβάνουν πολύ χώρο παραπάνω από αυτόν που λένε ως απαραίτητο. Δεσμεύουν χώρο για updates, και μια σειρά άλλα πράγματα. 500 θα σου δώσουν παραπάνω χώρο κίνησης για απλές εφαρμογές. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι εξίσου σημαντικοί, που θέλει χρόνο για να τους παραθέσω.

3) Να αλλάξεις σε αυτό το τροφοδοτικό στα 40 ευρώ, που είναι καλύτερο και φτηνότερο, το 400 system power θα έπρεπε να κάνει 30 ευρώ μαξ, όπως το 450 κάνει 35

4) Αλλαγή κουτιού. Θα έλεγα να αλλάξουμε το supercase που είναι κλειστό μπροστά και θα κάνει φούρνο τον 5600g με κάποια άλλη κινεζιά.  Κινεζιά 1, ή κινεζιά 2. Ξέρω ότι και τα δύο έχουν rgb, αλλά με κάποιο τρόπο ελπίζω να κλείνει αυτό, ίσως άμα δεν συνδέσεις rgb header και δεν είναι αυτόματο το φως στα φανάκια, και έχουν και τρία φαν το καθένα μέσα στην τιμή. Άλλο ημίμετρο είναι το Kolink KLA 002, που έρχεται μεν με ένα φανάκι, αλλά έχει κάτι γρίλιες μπροστά και μπορείς να βάλεις άλλο ένα παλιό. 

Μέχρι εδώ είμαστε στα 313 με 320 ευρώ, οπότε από τιμή νομίζω καλύπτεσαι. 

Όσον αφορά τη μητρική, σου έχω βάλει άλλες τρεις που έχουμε στην ελληνική αγορά σε ένα συγκριτικό.  Πρέπει να καταλάβεις ότι σε αυτές τις τιμές όλες οι Micro Μητρικές έχουν ελλείψεις, και πρέπει να διαλέξεις τι θα σου λείπει. Η asrock έχει πολύ κακό audio codec και δε θα την προτιμούσα. Από την άλλη έχει και vga σύνδεση για οθόνη που η φτηνή msi που έβαλα δεν έχει. Και η φτηνή msi έχει και έναν capacitor λιγότερο. Οι άλλες δύο μητρικές που έχω στο συγκριτικό, είναι ίσως καλύτερες all around, ή μία έχει δύο παραπάνω usb (msi vdh), η άλλη hdmi 2.0 (gigabyte m-k), οπότε προσωπικά θα έδινα 5 ευρώ παραπάνω για να πάρω μία από τις δύο. 

Άρα εσύ φίλε μου μου λές πιο πολύ να κοιτάξω σε ανοιχτό κουτί μπροστά. Γενικά είδα και σχόλια για αυτό που έβαλα ότι το φουρνιάζει λίγο μέσα. Κοίτα γενικά το pc δεν θα το έχω καν για ήχο ούτε για cd μόνο browser έχω και word ΜΙΑ στο τόσο και αυτό αφού έχω online με βολεύει αυτό της google 

2 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Μάλλον μιλάει για το σύστημα στην υπογραφή του:

Ναι για αυτό της υπογραφής λέω. Βασικά αυτό είναι του σπιτιού μου που έχω. Αυτό που έχω στο γραφείο είναι το ίδιο ουσιαστικά απλά χωρίς την κάρτα γραφικών. Τα είχα φτιάξει παλιά και μου έχουν μείνει και σκέφτομαι κάποια στιγμή να πετάξω και αυτό που έχω στο σπίτι και να πάρω κάτι παρόμοιο με αυτό του μαγαζιού απλά και για gaming με μια καλύτερη κάρτα.

50 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παίξει αυτό το σενάριο...

LOVExVOTKA

Αν πας σε νέο σύστημα, ακολούθησε τις συμβουλές του tzavardin. Ακόμα και στα 350€ να πας αξίζουν τον κόπο για τις αναβαθμίσεις που κάνεις.

Μιλάμε για αισθητές διαφορές

Κοίτα για αρχή αυτό σκεφτόμουν γιατί ο 2400 βλέπω παίζει μια χαρά απλά επειδή κάποια στιγμή όπως λέει και ο φίλος παραπάνω αναγκαστικά θα πάμε σε win 11 ο 2ης γενιάς ι5 δεν τα σηκώνει για αυτό έλεγα να αλλάξω τελείως σύστημα.

5 λεπτά πριν, LOVExVOTKA είπε

Αυτό που έχω στο γραφείο είναι το ίδιο ουσιαστικά απλά χωρίς την κάρτα γραφικών.

Οπότε για το μαγαζί (που δεν έχει κάρτα γραφικών) πρέπει να επιλέξεις επεξεργαστή με ενσωματωμένα. Για το σπίτι μπορείς να βάλεις οτιδήποτε.

Παράδειγμα: Ο i5 12400F (από 115€) είναι χωρίς γραφικά ενώ ο i5 12400 (από 147€) είναι ο ίδιος με γραφικά. Σαν επεξεργαστής ο 12400 είναι καλύτερος του 5600G.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, LOVExVOTKA είπε

Άρα εσύ φίλε μου μου λές πιο πολύ να κοιτάξω σε ανοιχτό κουτί μπροστά. Γενικά είδα και σχόλια για αυτό που έβαλα ότι το φουρνιάζει λίγο μέσα. Κοίτα γενικά το pc δεν θα το έχω καν για ήχο ούτε για cd μόνο browser έχω και word ΜΙΑ στο τόσο και αυτό αφού έχω online με βολεύει αυτό της google 

Σε περίπτωση που πας σε νέο σύστημα με σύγχρονο εξαπύρηνο (5600g, 12400), ναι σίγουρα αν δεν είναι mesh μπροστά, να έχει έστω γρίλιες όπως το Kolink. Οι επεξεργαστές αυτοί παρόλο που idle δεν καίνε πάρα πολύ, όταν τους βάλεις μπρος θέλουν έστω υποτυπώδες airflow (1 ανεμιστήρας μπρος, 1 πίσω). Ακόμα και να πεις ότι  ότι μόνο στο photoshop θα δουλέψουν 100%, και πάλι πρέπει να πάρεις υπόψη ότι τα vrm αυτών των μητρικών που έχεις εκεί θα παίζουν μονίμως στους 80 με 100+ βαθμούς κελσίου αν δεν υπάρχει airflow, πράγμα που θα τα ταλαιπωρήσει μακροπρόθεσμα. Έχω δει και ακούσει πάμπολλες φορές να παίρνουν 4+2  μητρικές στο χέρι στον ένα χρόνο είτε γιατί έβαλαν πάνω οχταπύρηνο και πέρα βρέχει, είτε γιατί δεν υπήρχε το ελάχιστο airflow. 

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 1

12 ώρες πριν, TopCLR είπε

Οπότε για το μαγαζί (που δεν έχει κάρτα γραφικών) πρέπει να επιλέξεις επεξεργαστή με ενσωματωμένα. Για το σπίτι μπορείς να βάλεις οτιδήποτε.

Παράδειγμα: Ο i5 12400F (από 115€) είναι χωρίς γραφικά ενώ ο i5 12400 (από 147€) είναι ο ίδιος με γραφικά. Σαν επεξεργαστής ο 12400 είναι καλύτερος του 5600G.

Tον 12400 θα τον επιλέξω για το σπίτι που εκεί το θέλω πέρα δουλειάς και για gaiming σκέψου ο 2400 που έχω τώρα με την κάρτα που φοράω μέχρι pubg παίζει με παραχώρηση ρυθμίσεων βέβαια στα mid περίπου τα γραφικά. Γενικά είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσα χρόνια απο αυτό το σύστημα του 2400. 

12 ώρες πριν, fotaras76 είπε

Αν ψάξεις σε Google ,YouTube θα δεις ότι μπορείς να βάλεις w11 σε παλιό pc. Ο 2400 με 16 gb ram και ssd για απλή χρήση είναι μια χαρά.

Σκέφτομαι κιόλας να πάρω αυτόν που έχω σπίτι με το σύστημα της υπογραφής να του κουμπώσω μία 16άρα όπως λες και έναν ssd και να τον φέρω στο γραφείο και να φτιάω έναν εξαρχής στο σπίτι.

5 ώρες πριν, LOVExVOTKA είπε

να του κουμπώσω μία 16άρα

Καλύτερα 2x8GB να βάλεις για να μην χάσεις το dual channel και να μην έχεις θέματα* στην λειτουργία.

* Η Gigabyte H61M-D2-B3 υποστηρίζει έως 16GB μνήμη. Ενδεχομένως να μην "βλέπει" μονή μνήμη των 16GB.

Αναφορά σε κείμενο

Memory
  1. 2 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory
    * Due to Windows 32-bit operating system limitation, when more than 4 GB of physical memory is installed, the actual memory size displayed will be less than 4 GB.
  2. Dual channel memory architecture
  3. Support for DDR3 1333/1066/800 MHz memory modules
  4. Support for non-ECC memory modules

Επίσης επέλεξε μια ικανή μητρική (και όχι μια από τις φθηνότερες της σειράς).

Στις 26/6/2024 στις 3:21 ΜΜ, TopCLR είπε

Καλύτερα 2x8GB να βάλεις για να μην χάσεις το dual channel και να μην έχεις θέματα* στην λειτουργία.

* Η Gigabyte H61M-D2-B3 υποστηρίζει έως 16GB μνήμη. Ενδεχομένως να μην "βλέπει" μονή μνήμη των 16GB.

Επίσης επέλεξε μια ικανή μητρική (και όχι μια από τις φθηνότερες της σειράς).

Όταν εννοείς να επιλέξω μία ικανή μητρική εννοείς αν πάω σε καινούργιο σύστημα έτσι; Γιατί σε αυτό που έχω η h61m d2 b3 είναι πολύ καλή την έχω τόσα χρόνια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και δεν μου έβγαλε κανένα πρόβλημα.

16gb ram μίνιμουμ -ειδικα από την στιγμή που θα πας σε ενσωματωμένα γραφικά που "κλέβουν" και αυτά ram-(εάν με ρωτήσεις προσωπικά θα σου έλεγα να πας για 32gb εξαρχής να ξεμπερδευεις), το ίδιο για τον nvme 512gb, για windows χωρίς να χρησιμοποιήσεις τίποτα αλλο

Y.γ Να υποθέσω πως τώρα έχεις 4gb?

Από επεξεργαστή θα προτιμούσα τον 12400 με ενσωματωμένη σε σχέση με τον 5600g αλλά εχει και κανένα 40αρη διαφορά οπότε ίσως δεν αξιζει για την δική σου χρήση.

13 ώρες πριν, LOVExVOTKA είπε

Όταν εννοείς να επιλέξω μία ικανή μητρική εννοείς αν πάω σε καινούργιο σύστημα έτσι; Γιατί σε αυτό που έχω η h61m d2 b3 είναι πολύ καλή την έχω τόσα χρόνια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και δεν μου έβγαλε κανένα πρόβλημα.

Ναι, εννοώ για μητρική στο νέο σύστημα. Όταν λέω ικανή εννοώ να έχει τις δυνατότητες που θέλεις για τώρα και την ικανότητα να καλύψει τις πιθανές μετέπειτα ανάγκες σου. Δεν εννοώ τόσο για την αντοχή στο χρόνο χωρίς προβλήματα (αυτό είναι ως ένα σημείο δεδομένο).

Παράδειγμα: Μια μητρική μικρού μεγέθους (microATX) δεν έχει πολλές θύρες επέκτασης ώστε να βάλεις κάποιες έξτρα κάρτες.

Η δική σου μητρική παράδειγμα (για να δεις μια αδυναμία), δεν διαθέτει ικανά κυκλώματα τροφοδοσίας ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα κάποιο δυνατό επεξεργαστή. Αν θα μπορούσες να προσθέσεις έναν i7 3770/3770K (με μικρό κόστος, όχι να τον πληρώσεις χρυσό) πιθανό να μπορούσες να παρατείνεις την "ζωή" του συστήματός σου αφού το θέλεις για απλή χρήση.

18 ώρες πριν, @topos είπε

16gb ram μίνιμουμ -ειδικα από την στιγμή που θα πας σε ενσωματωμένα γραφικά που "κλέβουν" και αυτά ram-(εάν με ρωτήσεις προσωπικά θα σου έλεγα να πας για 32gb εξαρχής να ξεμπερδευεις), το ίδιο για τον nvme 512gb, για windows χωρίς να χρησιμοποιήσεις τίποτα αλλο

Y.γ Να υποθέσω πως τώρα έχεις 4gb?

Από επεξεργαστή θα προτιμούσα τον 12400 με ενσωματωμένη σε σχέση με τον 5600g αλλά εχει και κανένα 40αρη διαφορά οπότε ίσως δεν αξιζει για την δική σου χρήση.

Τώρα σε αυτόν του γραφείου μου έχω 8 gb (4+4). Κοίτα όπως λέω και στο θέμα που άνοιξα αυτός ο υπολογιστής θα φτιαχτεί καθαρά για 97% χρήση browser αφού όλα απο εκεί τα κάνω online excel, online τιμολογια εκτέλεση παραγγελιών όλα από το browser.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...