Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, Lucifer said:

Πάμε μωρή τρέλα, εκεί είχα μάθει πρώτη φορά να κάνω μετα-ανάλυση! ❤️

Με κίνδυνο να πέσει ban και να βγούμε off-topic, απλά θα πω οτι η δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι εδώ σε όλα τα επιστημονικά πεδία του πανεπιστημίου είναι σκάλες πάνω από ό,τι είχα δει έως τώρα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον σκέφτεται την κίνηση.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Απαντ. 75
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 ώρες πριν, AtiX είπε

Φίλε μου, δεν υπάρχει κανένας δράκος εκεί που ψάχνεις…

πραγματικά αυτό που περιγράφει η εικόνα, αυτό συμβαίνει! “Πάρε” μια “σκάλα” και “κοιτά” πάνω από τον “φράκτη”…

Ανάλογα πως το βλέπει κανεις. Έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι καθαρα από την κόντρα ΗΠΑ-USSR. Τώρα βέβαια δεν υπάρχει δράκος, τον ξεχάσαμε.

Δημοσ.

Μιλαμε ακομα για την εταιρεια και τις αστοχιες της....... Οι καρδουλες  των αστροναυτων ξερουν τι περνανε εκει πανω. Μην εχουν αποφασισει οτι μια διασωση εχει πολυ μεγαλο κοστος και πανε οι ανθρωποι υπερ 'πατριδος'.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, MikeKata είπε

Είπε, απαντώντας από τον καναπέ του σπιτιού του, μέσα από μία συσκευή πλάτους 15 χιλιοστών, μέσα σε μισό δευτερόλεπτο, σε κάποιον που βρίσκεται 3000 χιλιόμετρα μακριά.

Θυσίασε η NASA ανθρώπους σε πόλεμο; Θύμισέ μου ποιους; Α, καλέ, ναι, μπλέκουμε τη NASA με τον Αμερικανικό στρατό μπας και καταφέρουμε να στήσουμε επιχείρημα.

Επειδή με ρώτησες, όχι, στο MIT δεν είμαι, Earth and Space Physics and Engineering 2ο μεταπτυχιακό κάνω, Δανία, το οποίο τελειώνω τον επόμενο μήνα. Γνωρίζω επίσης 1 άτομο που έχει δουλέψει στο Artemis και άλλο ένα που δουλεύει στο Orion. Σου φτάνει; Τώρα που τελειώσαμε να "τις μετράμε", θα καταρρίψεις ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ όσα σου αναφέρει ο Παύλος στο βίντεο ή θα συνεχίσεις να το ρίχνεις στις αοριστίες και τις θεωρίες συνωμοσίας που φαίνονται λογικές μόνο για όσους έχουν ελλείψεις από βασική Φυσική;

Όχι, όχι, μη νομίζεις ότι θα ξεγλιστρήσεις έτσι εύκολα. Όχι "με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω" όταν δε μας βγαίνει:

Μήπως δεν ξέρουμε Ελληνικά και δεν ήταν ειρωνικό αυτό εννοώντας ότι δεν πήγαν;

Εδώ απαντάς σε κάποιον που σου στέλνει επιχειρήματα για το αν έχουμε πάει (το λέει και επί λέξει στο σχόλιό του). Και το αποκαλείς "άποψη" (γεγονός είναι, το οποίο δεν αποδέχεσαι).

Εδώ ενστερνίζεσαι την άποψη του άλλου σχολιαστή που λέει ξεκάθαρα ότι το γύρισαν σε στούντιο και δεν πήγαν.

Ώστε πήγα μόνος μου τη συζήτηση στο ότι δεν πήγαν, ενώ εσύ έλεγες άλλα, ε; Κοίτα κάτι πράγματα.

Αν έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις τι σου ποστάρω, θα έβλεπες ότι το budget και κανονικοποιημένο ως προς τον πληθωρισμό είναι και εκφρασμένο ως ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Αλλά αν έμπαινες στον κόπο για να διαβάσεις λίγο παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα δε θα έγραφες τα σχόλια εξ'αρχής.

Για να το κλείνουμε, έχεις ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΑΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που να καταρρίπτουν τις προσεληνώσεις; Η NASA έχει για τον ισχυρισμό της. Ή θα συνεχίσεις να πετάς αόριστες συνωμοσιολογικές θεωρίες; Αν ισχύει το δεύτερο, πες το μας να μην ασχολούμαστε και γράφουμε σχόλια, δεν αξίζει.

Καταρχάς καλή επιτυχία με το πτυχίο σου. Με το καλό. Μετά σε σχέση με αυτά που απαντάς ξαναλέω ότι έτσι το είδες και σου έχει κολλήσει. Από την αρχή αυτή είναι η διατύπωση μου δεν γυρίζω τίποτα. Βέβαια δεν εχει νόημα να δώσουμε συνέχεια. Πάντως τα χρήματα όσοι ( ή όσα κράτη ) τα δίνουν για έρευνες τις περισσότερες φορές δεν τα δίνουν από την καλή τους την καρδιά. Υπάρχουν κίνητρα.

Επεξ/σία από patentas11
Δημοσ.
4 ώρες πριν, papoys1 είπε

Με τρομάζει ότι το 2024 δεν μπορούμε να αντμετωπίσουμε μικροπροβλήματα σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη γη ενώ πριν 50-55 χρόνια με ανύπαρκτη τεχνολογία έκαναν 5-6 φορές (ετσι μας λένε) πικ-νικ σε απόσταση 385.000 χιλιομέτρων από τη γη.

και να το κάνουμε λιανα 400 χιλιόμετρα είναι μικρότερη από απόσταση από μια ευθεία Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Ο σκοπός του Apollo ήταν να νικήσει τους Σοβιετικούς με κάθε κόστος. Το Apollo είχε εξωφρενικά χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, η Πιθανολογική Eκτίμηση Kινδύνου (Probabilistic Risk Assessment-PRA) εκτίμησε ότι είχε λιγότερο από 10% πιθανότητα να επιβιώσει το πλήρωμα της αποστολής (Loss Of Crew LOC 9/10). Σήμερα το Dragon της Spacex έχει LOC 1 στις 276 (ενώ το SLS με τους τερατώδεις SRB 1/76!)

  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, AtiX είπε

Μην μπερδεύουμε κάποια πράγματα, δεν είναι δεν μπορούμε, είναι η Boeing, μία ιδιωτική εταιρία, δεν μπορεί… 

να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια, η ίδια εταιρία, δεν μπορεί να λύσει ούτε τα προβλήματα που έχει με το 737 max που έχει προκαλέσει δυστυχήματα με εκατοντάδες νεκρούς…

Και αφου είναι ανικανοι να πετάξουν σε υψος 400 χιλιομέτρων και να γυρίσουν με ασφάλεια πίσω  γιατί το κράτος τους επιδότησε για αυτό το σκοπό με 4,5 δις , ξεροντας ότι βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές δύο ανθρωπων  και γιατί στην Αμερική πετάνε ακόμη τα 737max και μεταφέρουν κοσμο;;

Δεν ξέρω την  ηλικια σου , αλλα εγώ εζησα  σε ζωντανή σύνδεση το θάνατο 7  αθώων ανθρώπων το 1986.

3 λεπτά πριν, adastra είπε

λιγότερο από 10% πιθανότητα να επιβιώσει το πλήρωμα της αποστολής (Loss Of Crew LOC 9/10). Σήμερα το Dragon της Spacex έχει LOC 1 στις 276 (ενώ το SLS με τους τερατώδεις SRB 1/76!)

1 στις 276 πιθανότητα επιτυχίας;;;; ;;;;;;;😲Μάλλον γιαυτό το κράτος αναθέτει σε ιδιώτες ωστε μετά να νιπτει τας χείρας του.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, papoys1 είπε

...

1 στις 276 πιθανότητα επιτυχίας;;;; ;;;;;;;😲Μάλλον γιαυτό το κράτος αναθέτει σε ιδιώτες ωστε μετά να νιπτει τας χείρας του.

μαλλον 1 στις 276 , πιθανότητα αποτυχίας, αφου σου αναφερει τις λεξεις loss of crew.

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 minutes ago, papoys1 said:

Και αφου είναι ανικανοι να πετάξουν σε υψος 400 χιλιομέτρων και να γυρίσουν με ασφάλεια πίσω  γιατί το κράτος τους επιδότησε για αυτό το σκοπό με 4,5 δις , ξεροντας ότι βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές δύο ανθρωπων  και γιατί στην Αμερική πετάνε ακόμη τα 737max και μεταφέρουν κοσμο;;

Δεν είναι ανίκανοι. Μια χαρά ικανοί είναι. Δες SpaceX. Η σημερινή Boeing είναι ανίκανη και ο λόγος που επιδοτείται είναι για να υπάρχει οπωσδήποτε ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις και να μην έχει μια το μονοπώλιο. 

Δε σου αρέσει; Άλλαξε το αμερικανικό σύστημα, αυτό συμβαίνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας τους. 

Με την ίδια "λογική" σου, μας κοροϊδεύουν ότι υπάρχουν αεροπλάνα που μεταφέρουν κόσμο, αφού η Boeing είναι ανίκανη να κάνει το 737 max ασφαλές, έτσι; Τι, όχι; Ακόμα δεν κατάλαβες το σφάλμα στο "συλλογισμό" σου;

23 minutes ago, NT1G said:

μαλλον 1 στις 276 , πιθανότητα αποτυχίας, αφου σου αναφερει τις λεξεις loss of crew.

Όχι, καλά το κατάλαβε. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν περίπου 90% loss of crew (10% επιτυχια). Για την ακρίβεια, το PRA (Probabilistic Risk Assessment) έδινε αρχικά 5% πιθανότητες επιτυχίας μονο. Υπολόγιζαν ότι θα χάσουν περίπου 30 αστροναύτες πριν καταφέρουν να προσεληνώσουν και να φέρουν πίσω ασφαλείς 3 (σε αυτό φαντάζομαι αναφέρεται ο φίλος @adastra)

Δες εδώ. Κεφάλαιο 2Α:

https://ntrs.nasa.gov/api/citations/20190002249/downloads/20190002249.pdf

Στο Apollo 11, κιόλας, ήταν πολύ κοντά η καταστροφή, με τα καύσιμα της σεληνακατου να τελειώνουν και τον Armstrong να την προσεληνωνει λίγο πιο πέρα από εκεί που σχεδιαζόταν αρχικά.

Αναφέρεται και το διαστημικό λεωφορείο. Βέβαια, δεν είναι όλη η αποστολή μια σούμα από ρίσκο (ένας αριθμός). Άλλο failure rate έχουν π.χ τα boosters, άλλο άλλα συστήματα και το καθένα συμβάλλει σε διαφορετική αναλογία στο συνολικό ποσοστό ρίσκου ανάλογα με την επικινδυνότητα και τη σημασία του για την αποστολή.

Απλώς, τα κατάφεραν να προσεληνωθούν (μετά από τόσα rehearsals και flybys) και από εκεί και πέρα άρχισαν να μαθαίνουν τι δουλεύει και τι όχι. Οπότε κάθε αποστολή είχε δραματικά καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Κοινώς (για τους άλλους σχολιαστές που αναφέρθηκαν), τότε, ναι, η NASA τους έστελνε κυριολεκτικά ως "πρόβατα για σφαγή" για να κερδίσει τους Σοβιετικούς στην κούρσα του διαστήματος. Τώρα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σε σύγκριση με τότε, οι δικλείδες ασφαλείας που απαιτεί είναι εξωφρενικές. Αν συνέβαινε αντίστοιχο συμβάν το '60 και έχανε 5/28 προωθητήρες όπως συνέβη με το Starliner, θα ήταν απλά Τετάρτη και θα γύριζε στη Γη χωρίς καν ελέγχους.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 4
Δημοσ.
7 ώρες πριν, patentas11 είπε

Κοροϊδεύετε, χλευάζετε, γελάτε αλλα 50 χρόνια τώρα η επιστήμη σταμάτησε να λειτουργεί.

6 ώρες πριν, Lucifer είπε

Μήπως σου είπαν "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά" και νόμιζες ότι στο λέγανε γενικά;

Αν εξαιρέσουμε τους ημιαγωγούς και την πληροφορική πάντως, η επιστήμη όντως προοδεύει με ρυθμούς χελώνας τα τελευταία 50 χρόνια (πάντα σε σχέση με την περίοδο 1870-1970).

https://rootsofprogress.org/technological-stagnation

  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, MikeKata είπε
2 ώρες πριν, NT1G είπε

μαλλον 1 στις 276 , πιθανότητα αποτυχίας, αφου σου αναφερει τις λεξεις loss of crew.

Όχι, καλά το κατάλαβε. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν περίπου 90% loss of crew

Μιλάω για το Dragon. Στην ανάλυση της NASA (δεν θυμάμαι την μεθοδολογία ακριβώς) βρήκαν ότι έχει 1 πιθανότητα στις 276 να χαθεί το πλήρωμα. Αυτό βέβαια είναι για το σύνολο της αποστολής, δηλαδή εκτόξευση, ταξίδι στον ISS, πρόσδεση, παραμονή 6 μηνών, αποσύνδεση, επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και προσγείωση. Οι φάσεις της ελεύθερης πτήσης και της επανεισόδου έχουν το περισσότερο ρίσκο (από μικρομετεωρίτες, απώλεια ελέγχου, πρόβλημα με την ασπίδα θερμοκρασίας κτλ), η απογείωση έχει ρίσκο απώλειας 1 στις αρκετές χιλιάδες. Και αυτά τα νούμερα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε εμπειρικά καθώς η αξιοπιστία χτίζεται καθημερινά με κάθε εκτόξευση του Falcon και πτήση του Dragon. Και αυτό είναι το σημαντικό με τον Falcon, έχει τέτοιο απίστευτο αριθμό πτήσεων και, το κυριότερο, προσγειώσεων που φέρνει πίσω όλα τα συστήματα και κυρίως τους κινητήρες για εξέταση, που μπορεί να χτίσει απίστευτη αξιοπιστία. Και το Starship θα χτίσει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και πιο σύντομα όταν κατάφέρει να γίνει πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο.

Επεξ/σία από adastra
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 hours ago, alexpap said:

Καλά όλοι μπροσσεληνώνονται δεν υπάρχει κανένας να πισωσεληνώνεται και να τραβάει φωτογραφίες.

Αν σ ενδιαφέρει να σου προτείνω κάποια σάιτ που έχουν όλων των ειδών τις σεληνώσεις με όλων των ειδών σεληνιασμένους.🤣

Τελικά, η μπαίνεις σε ταξί η στο φορουμ του Insomnia το ίδιο είναι μου φαίνεται.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, CoffeeDrink10 είπε

Αν σ ενδιαφέρει να σου προτείνω κάποια σάιτ που έχουν όλων των ειδών τις σεληνώσεις με όλων των ειδών σεληνιασμένους.🤣

Τελικά, η μπαίνεις σε ταξί η στο φορουμ του Insomnia το ίδιο είναι μου φαίνεται.

Εννοείται δεν θα βρεις αλλού τόσους εξυπναράδες και ειρωνες. Άλλωστε η ειρωνεία είναι δείγμα ευφυΐας….

Δημοσ.
5 ώρες πριν, michael92 είπε

Αν εξαιρέσουμε τους ημιαγωγούς και την πληροφορική πάντως, η επιστήμη όντως προοδεύει με ρυθμούς χελώνας τα τελευταία 50 χρόνια (πάντα σε σχέση με την περίοδο 1870-1970).

https://rootsofprogress.org/technological-stagnation

Καλά ναι, κι αν εξαιρέσουμε την αναγέννηση και τη βιομηχανική επανάσταση, είμαστε ακόμα στην εποχή του χαλκού. Τι επιχείρημα είναι αυτό; Γιατί να εξαιρέσουμε την πληροφορική; Έχεις ιδέα πώς δουλεύει το USB στικ σου που κουβαλάς τα αρχεία σου; Εκμεταλλεύεται μια από τις πιο ακραίες κβαντικές ιδιότητες. Τα σιντάκια και τα ντιβιντάκια, ξέρεις πώς τα γράφαμε στην εγγύς αρχαιότητα; Αντιλαμβάνεσαι τι συνέβη στον πλανήτη με την εφεύρεση του WWW; Της ασύρματης επικοινωνίας;

Γράφει στη σελίδα που παρέθεσες:

I think we’ve had a lot of innovation in computers, information technology, Internet, mobile Internet in the world of bits. Not so much in the world of atoms, supersonic travel, space travel, new forms of energy, new forms of medicine, new medical devices, etc.

Έχει ακουστά τη λέξη "επιταχυντής"; Έχει κατανοήσει τι ακριβώς επιβεβαιώθηκε πειραματικά στο CERN; Ο πλουσιότερος μαλάκας του κόσμου πηγαινοφέρνει ανακυκλώσιμες ρουκέτες και φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Χρησιμοποιούμε αντι-ύλη για να εντοπίζουμε καρκινικούς όγκους και χρησιμοποιούμε γονιδιακές θεραπείες και mRNA εμβόλια.

Μόνο το ποστ μου αυτό να πήγαινες τυπωμένο πίσω στο 1970, πρώτα θα σε ρωτούσανε τι είναι οι μισές λέξεις και μετά θα σε ρωτούσανε πώς το τύπωσες τόσο ωραία.

  • Like 3
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Lucifer είπε

Καλά ναι, κι αν εξαιρέσουμε την αναγέννηση και τη βιομηχανική επανάσταση, είμαστε ακόμα στην εποχή του χαλκού. Τι επιχείρημα είναι αυτό; Γιατί να εξαιρέσουμε την πληροφορική; Έχεις ιδέα πώς δουλεύει το USB στικ σου που κουβαλάς τα αρχεία σου; Εκμεταλλεύεται μια από τις πιο ακραίες κβαντικές ιδιότητες. Τα σιντάκια και τα ντιβιντάκια, ξέρεις πώς τα γράφαμε στην εγγύς αρχαιότητα; Αντιλαμβάνεσαι τι συνέβη στον πλανήτη με την εφεύρεση του WWW; Της ασύρματης επικοινωνίας;

Γράφει στη σελίδα που παρέθεσες:

I think we’ve had a lot of innovation in computers, information technology, Internet, mobile Internet in the world of bits. Not so much in the world of atoms, supersonic travel, space travel, new forms of energy, new forms of medicine, new medical devices, etc.

Έχει ακουστά τη λέξη "επιταχυντής"; Έχει κατανοήσει τι ακριβώς επιβεβαιώθηκε πειραματικά στο CERN; Ο πλουσιότερος μαλάκας του κόσμου πηγαινοφέρνει ανακυκλώσιμες ρουκέτες και φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Χρησιμοποιούμε αντι-ύλη για να εντοπίζουμε καρκινικούς όγκους και χρησιμοποιούμε γονιδιακές θεραπείες και mRNA εμβόλια.

Μόνο το ποστ μου αυτό να πήγαινες τυπωμένο πίσω στο 1970, πρώτα θα σε ρωτούσανε τι είναι οι μισές λέξεις και μετά θα σε ρωτούσανε πώς το τύπωσες τόσο ωραία.

Έχεις δίκιο σε όλα λες αλλά έχει δίκιο και ο michael, καταλαβαίνω πως το εννοεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ένα breakthrough με το ίντερνετ και τα smartphones που έχουν αλλάξει πλήρως την ζωή μας αλλά η εικόνα κατά τα άλλα είναι λίγο πιο στάσιμη απόσο θα περίμενε κανείς βλέποντας τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε ανακαλύψεις στην φυσική την βιολογία κλπ (στους περισσότερους τομείς) που ήταν κάτω από την μύτη μας και περίμεναν να τις βρούμε. Τις βρήκαμε, εφαρμόσαμε τις ανακαλύψεις και ο κόσμος άλλαξε πρόσωπο.

Από την στιγμή που βρέθηκε η πενικιλλίνη και τα εμβόλια η υγεία και η μακροζωία των ανθρώπων εκτοξεύτηκε με την μία, ενώ σήμερα παρότι χρησιμοποιούμε φρίκιν αντιύλη αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει λιιιιγο παραπάνω 1 στους 10.000 ανθρώπους που έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Και γενικά στην ιατρική παρότι ακούμε κάθε μέρα για υποτιθέμενες νέες ανακαλύψεις, μέχρι κάτι να εφαρμοστεί θα έχουμε αποδημήσει.

Το ίδιο και στην φυσική. Εφευρέθηκε ο ηλεκτρισμός και πολύ σύντομα όλοι βάλανε λάμπες στα σπίτια τους εκεί που ήταν με το καντήλι όπως το 500πΧ. Εφευρέθηκαν οι ημιαγωγοί και πολλά άλλα ενώ τώρα "απλά" βελτιώνουμε σιγά σιγά όσα έχουν ήδη ανακαλυφθεί και εφαρμοσθεί απότομα τότε.

Οι αδελφοί Ράιτ φτιάξανε το αεροπλάνο και 3 δεκαετίες μετά άρχισε να ταξιδεύει όλος ο κόσμος παντού για να πιει καφέ. Τώρα, 7 δεκαετίες μετά έχουν βελτιωθεί τα αεροπλάνα, η μόνη σου ανησυχία είναι μήπως το κεκάκι που θα σου δώσουν δεν έχει πολλές σταφίδες αλλά το άλμα στην όλη φάση είχε γίνει τότε, ενώ τώρα αλλάζουν οι λεπτομέρειες.

Ελάχιστα χρόνια από την στιγμή που βρέθηκε το νετρόνιο φτιάχτηκε Η Βόμβα την εφαρμογή της οποίας την κατάλαβαν αμέσως οι Ιάπωνες, και λίγα χρόνια ακόμα μετά φτιάχτηκαν τα αντίστοιχα εργοστάσια για να παράγουν ενέργεια. Ενώ σήμερα έχουμε 5 δεκαετίες ξερωγώ ή όσο είναι που ακούμε κάθε μέρα ότι η πυρηνική σύντηξη ήρθε, αλλά τελικά ακόμα να έρθει.

Δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός τρόπος για να μετρηθεί η πρόοδος αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή. Τότε έγιναν εξαιρετικές ανακαλύψεις στις επιστήμες που εφαρμόστηκαν γρήγορα ενώ πλέον αυτό που κάνουμε κυρίως είναι να βελτιώνουμε τα προηγούμενα., και οι νέες ανακαλύψεις είναι "λεπτομέρειες", και αυτό είναι λογικό γιατί τις μεγάλες τις βρήκαμε τότε.

Ποιος ξέρει, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί ένας απλός τρόπος να δαμάσουμε τα κβάντα και να τα χρησιμοποιούμε για ό,τι γουστάρουμε, και ίσως αυτό αποτελέσει βάση για μια νέα επιστημονική/τεχνολογική επανάσταση αλλά στο σήμερα όντως η φάση φαντάζει σε πολλούς ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας

  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Έχεις δίκιο σε όλα λες αλλά έχει δίκιο και ο michael, καταλαβαίνω πως το εννοεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ένα breakthrough με το ίντερνετ και τα smartphones που έχουν αλλάξει πλήρως την ζωή μας αλλά η εικόνα κατά τα άλλα είναι λίγο πιο στάσιμη απόσο θα περίμενε κανείς βλέποντας τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε ανακαλύψεις στην φυσική την βιολογία κλπ (στους περισσότερους τομείς) που ήταν κάτω από την μύτη μας και περίμεναν να τις βρούμε. Τις βρήκαμε, εφαρμόσαμε τις ανακαλύψεις και ο κόσμος άλλαξε πρόσωπο.

Από την στιγμή που βρέθηκε η πενικιλλίνη και τα εμβόλια η υγεία και η μακροζωία των ανθρώπων εκτοξεύτηκε με την μία, ενώ σήμερα παρότι χρησιμοποιούμε φρίκιν αντιύλη αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει λιιιιγο παραπάνω 1 στους 10.000 ανθρώπους που έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Και γενικά στην ιατρική παρότι ακούμε κάθε μέρα για υποτιθέμενες νέες ανακαλύψεις, μέχρι κάτι να εφαρμοστεί θα έχουμε αποδημήσει.

Το ίδιο και στην φυσική. Εφευρέθηκε ο ηλεκτρισμός και πολύ σύντομα όλοι βάλανε λάμπες στα σπίτια τους εκεί που ήταν με το καντήλι όπως το 500πΧ. Εφευρέθηκαν οι ημιαγωγοί και πολλά άλλα ενώ τώρα "απλά" βελτιώνουμε σιγά σιγά όσα έχουν ήδη ανακαλυφθεί και εφαρμοσθεί απότομα τότε.

Οι αδελφοί Ράιτ φτιάξανε το αεροπλάνο και 3 δεκαετίες μετά άρχισε να ταξιδεύει όλος ο κόσμος παντού για να πιει καφέ. Τώρα, 7 δεκαετίες μετά έχουν βελτιωθεί τα αεροπλάνα, η μόνη σου ανησυχία είναι μήπως το κεκάκι που θα σου δώσουν δεν έχει πολλές σταφίδες αλλά το άλμα στην όλη φάση είχε γίνει τότε, ενώ τώρα αλλάζουν οι λεπτομέρειες.

Ελάχιστα χρόνια από την στιγμή που βρέθηκε το νετρόνιο φτιάχτηκε Η Βόμβα την εφαρμογή της οποίας την κατάλαβαν αμέσως οι Ιάπωνες, και λίγα χρόνια ακόμα μετά φτιάχτηκαν τα αντίστοιχα εργοστάσια για να παράγουν ενέργεια. Ενώ σήμερα έχουμε 5 δεκαετίες ξερωγώ ή όσο είναι που ακούμε κάθε μέρα ότι η πυρηνική σύντηξη ήρθε, αλλά τελικά ακόμα να έρθει.

Δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός τρόπος για να μετρηθεί η πρόοδος αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή. Τότε έγιναν εξαιρετικές ανακαλύψεις στις επιστήμες που εφαρμόστηκαν γρήγορα ενώ πλέον αυτό που κάνουμε κυρίως είναι να βελτιώνουμε τα προηγούμενα., και οι νέες ανακαλύψεις είναι "λεπτομέρειες", και αυτό είναι λογικό γιατί τις μεγάλες τις βρήκαμε τότε.

Ποιος ξέρει, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί ένας απλός τρόπος να δαμάσουμε τα κβάντα και να τα χρησιμοποιούμε για ό,τι γουστάρουμε, και ίσως αυτό αποτελέσει βάση για μια νέα επιστημονική/τεχνολογική επανάσταση αλλά στο σήμερα όντως η φάση φαντάζει σε πολλούς ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας

Ναι αλλά το συνεχές δεν είναι αλληλοαποκλειόμενο με την πρόοδο. Αλλιώς ο ντηζελοκινητήρας είναι απλά η μετεξέλιξη της ατμομηχανής, που είναι η μετεξέλιξη του κάρου, που είναι η μετεξέλιξη του τροχού. Δηλαδή μετά τον τροχό είμαστε στάσιμοι;

Και γενικά, τι θα θέλατε να ανακαλύψουμε που θα χρεωνόταν πρόοδος, γεννήτρια αντιβαρύτητας για να πετάνε τα αυτοκίνητα; Μετά θα λέτε "κλάην, και τα ελικότερα πετάνε, σιγά την πρόοδο".

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...