Προς το περιεχόμενο

Αναβλήθηκε επ' αόριστο η επιστροφή του Starliner στη Γη


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, kallair είπε

εμενα παντως περισσοτερο με ανησυχει αυτη η ξαφνικη κουρσα κ μανια για "κατακτηση του διαστηματος και βασεις σε σεληνη κ Αρη" παρα το οτι 50 χρονια μετά δεν κανουν ουτε τα μισα.

Για να γίνει το ίδιο που έγινε και τότε βέβαια. Να ρίξει εκεί λεφτά η ρωσία κυρίως τότε και κίνα τώρα ώστε να αποδυναμωθούν εδώ επι της γης. Και όποιος παρακολουθεί τι συμβαίνει στο ουκρανικό... καλύτερα μην σχολιάσω.

Επεξ/σία από patentas11
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 75
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, patentas11 said:

Εξήγησε μου πιο απλά γιατί 50 χρόνια πιο μετά δεν έχουνε ξαναπάει.

Γιατί μέχρι και αυτή η πρότασή σου ήταν λάθος. 6 φορές πάτησαν στη σελήνη. Όχι μία. Οπότε, ναι, "ξαναπήγαν από τότε". Δεύτερον, γιατί, όπως πλέον χαρτογραφούμε κατά κύριο λόγο την Ανταρκτική με δορυφόρους αντί να στέλνουμε πολύμηνες-αποστολές στα βάθη της ηπείρου με κίνδυνο να έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωής, έτσι και στη Σελήνη α) στέλνουμε ρομπότ που είναι ολόκληρες τάξεις μεγέθους φθηνότερα (απαιτούν σχεδόν ανύπαρκτη προστασία από ακτινοβολία, συστήματα ασφαλείας, μικρότερο βάρος κλπ) και χωρίς ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής και β) δεν υπήρχε λόγος έως τώρα (επιστημονικώς) να δώσουμε τόσους πόρους για να ξαναπάμε. Ξέρουμε τη Σελήνη σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακριβώς επειδή πατήσαμε το '60 και μπορέσαμε να κάνουμε επιστήμη στο έδαφός της ώστε να επιβεβαιώσουμε όσα πιστεύαμε. 

1 hour ago, patentas11 said:

Υ.Γ. Εντωμεταξύ μόνος σου αναφέρεσαι στο τεράστιο άλμη της τεχνολογίας που επιτρέπει εύκολα τις μη επανδρωμένες αποστολές... τόσο τεράστιο που με 1 λεπτό σκέψη πως ήταν η τεχνολογία το 60 και πως τώρα προκαλεί τρόμο.

Εντελώς άσχετο. Και στα αυτοκίνητα έχεις τα ίδια άλματα, δεν παύουν, όμως να λειτουργούν με ρόδες, τιμόνι και βενζίνη. Βαυκαλίζεστε όλοι για την "εξέλιξη της τεχνολογίας από το '60" (και κυρίως εννοείτε τους υπολογιστές γιατί οι πυραυλοκινητήρες δεν έχουν την ίδια εξέλιξη) δεν ξέρετε, όμως, πόσο απλοί (σε υπολογιστική ισχύ) είναι οι υπολογισμοί τροχιάς, burn timings κλπ που, η επιπρόσθετη υπολογιστική ισχύς δεν κάνει κάτι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο στο συγκεκριμένο τομέα. ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή έχει εξελιχθεί η τεχνολογία στέλνουμε πλέον ρομπότ στη Σελήνη και όχι ανθρώπους/πειραματόζωα. Αλλά εύκολα τα παραβλέπετε...

1 hour ago, filip123go said:

Βασικά κάποια από την τεχνολογία, την έχουν χάσει (no joke, look it up)

Αχ, αυτή η παραφιλολογία, πόσα χρόνια θα αναμασάται ακόμη... Δε "χάσαμε την τεχνολογία" με τον τρόπο που το εννοείς εσύ. Καταστρέψαμε τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ boosters που δε χρειάζονταν πλέον, εξοπλισμό εργοστασίων κλπ γιατί δεν υπήρχε πλέον ο λόγος να συντηρούνται (με τεράστιο κόστος). Κυριολεκτικά, μπορούμε να φτιάξουμε πιο αποδοτικά συστήματα με εντελώς διαφορετικές κατασκευαστικές τεχνικές το 2024, πολύ φθηνότερα. Είναι σα να στέλνεις το παλιό σου αυτοκίνητο του '60 για παλιοσίδερα και μετά να λες "έχασα την τεχνολογία να πηγαίνω στη δουλειά μου". Κανένας δε χρειάζεται να φτιάξει core rope memory πλέον, κανένας δε χρειάζεται να αναδημιουργήσει τις F1 που χρειάζονταν χιλιάδες εργατοώρες κάθε μία και είχαν τεράστιο κόστος κλπ. ΞΕΡΟΥΜΕ πώς να τα φτιάξουμε, δε χάσαμε τη ΓΝΩΣΗ, καταστρέψαμε τα "παλιοσίδερα". Ό,τι χρειάστηκε να διασωθεί για να μπει σε μουσείο, διασώθηκε.

1 hour ago, filip123go said:

όπως και τις original "κασέτες" από τις αποστολές

Ούτε τις κασέτες "έχασαν", ούτε από "τις αποστολές". Αρχικά, μιλάμε για μία αποστολή, αυτή του Apollo 11. Οι υπόλοιπες μια χαρά είναι. Αυτό στο οποίο έγραψαν από πάνω ήταν το real time TV broadcast που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο, οπότε θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να κρατείται backup το original την εποχή που υπήρχαν ελλείψεις υλικού στο πρόγραμμα Landsat. Δε βρήκαν τα original, βρήκαν όμως τα ίδια σε αντίγραφα στην Αυστραλία, όπως συμβαίνει σε κάθε backup. Ούτε δεδομένα τηλεμετρίας επιστημονικού ενδιαφέροντος χάθηκαν, ούτε τίποτα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_11_missing_tapes?oldformat=true

Καλό είναι να μη διαβάζουμε μόνο τους τίτλους γιατί έτσι ρίχνουμε νερό στο μύλο του συνωμοσιολόγου...

58 minutes ago, patentas11 said:

Το έχω δει, αλλά και πάλι αυτό είναι μια άποψη.

Δεν υπάρχει κάποια "άποψη" εδώ. Ο Παύλος παραθέτει γεγονότα και σου τα εξηγεί. Έχεις (επιστημονικώς ορθά) στοιχεία να καταρρίψεις το ότι πήγαμε; Πιο συγκεκριμένα τα επιχειρήματα του βίντεο. Όλα, όχι cherry picking, γιατί δεν είναι μία μόνο η απόδειξη ότι πήγαμε. Το αποδείξαμε με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους που εμπίπτουν σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

58 minutes ago, patentas11 said:

Έχουνε ρίξει το budget αλλά 50 χρόνια μετά δεν κάνουνε ούτε τα μισά. Ξαναλέω... Όσα και να ξόδεψαν τότε σήμερα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Όχι. Ούτε για αστείο. Το budget της NASA τότε έφθασε στο απόγειό του το '66 ως το 4.41% του αμερικανικού προϋπολογισμού. Από τότε άρχισε να πέφτει δραματικά, με αποτέλεσμα σήμερα (τελευταία στοιχεία το '19-'20, την περίοδο που ετοίμαζαν τα boosters για το Artemis και έδωσαν τα λεφτά για τους διαγωνισμούς) να έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1960. Πόσο είναι; 0.48%. Το 1/10 του τότε budget. Βάλε το στον κουβά με τα υπόλοιπα που σου ανέφερα πιο πάνω, τώρα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA?

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 7
  • Thanks 9
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, patentas11 είπε

Και αυτοί τώρα πήγανε μέχρι την σελήνη, προσσεληνώθηκαν, έκαναν βόλτες και βγάλανε φωτογραφίες... το απογείωσαν και επέστρεψαν στη γη. Τώρα περισσότερα απο 50 χρόνια μετά δεν μπορούνε να κάνουν ούτε τα μισά;; Καλά...

πες τα χρυσόστομε.. πόσο κρα κάνει πια ότι όλα ήταν φούμαρα!!!!

Επεξ/σία από shad
  • Sad 2
  • Haha 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, patentas11 είπε

Και αυτοί τώρα πήγανε μέχρι την σελήνη, προσσεληνώθηκαν, έκαναν βόλτες και βγάλανε φωτογραφίες... το απογείωσαν και επέστρεψαν στη γη. Τώρα περισσότερα απο 50 χρόνια μετά δεν μπορούνε να κάνουν ούτε τα μισά;; Καλά...

Η απάντηση λέγεται "competency crisis" και έπονται τα χειρότερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, JcD είπε

Δεν μπορούν άραγε να επιστρέψουν με κανένα από τα ρώσικα ms21?

Αν εννοείς το Soyuz που είναι στον ISS όχι γιατί 1. το χρειάζονται οι αστροναύτες του για να γυρίσουν, 2. οι στολές δεν είναι συμβατές.

Αν δεν βρουν λύση για να γυρίσουν με το Starliner τότε το πιο πιθανό είναι να πάει ένα Dragon και να τους κατεβάσει. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να γυρίσουν και με το Dragon που βρίσκεται στον ISS που έχει χώρο για έως 7 αστροναύτες. Δεν θα είναι ευχάριστη εμπειρία δεμένοι στο πάτωμα χωρίς θέσεις αλλά από το τίποτα είναι μια λύση! 

6 ώρες πριν, vastegial_74 είπε

Μου κάνει εντύπωση που είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπίσουν τεχνικά προβλήματα σε μια απόσταση τόσο κοντά στη Γη. Όταν ακούει ο άλλος που δεν ξέρει  διαστημικός σταθμός, φαντάζεται κάτι τύπου deep space 9. Μιλάμε για μια κατασκευή στα όρια του διαστήματος σε μια απόσταση μόλις 400 χιλιομέτρων από τη Γη. Τι θα γίνει δηλαδή σε επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη τα προσεχή έτη ή στον Αρη, αν τυχόν προκύψουν προβλήματα; Αν ζορίζονται στα 400 χιλιόμετρα τι θα γίνει στα 385.000 που χωρίζουν τη Γη με τη Σελήνη ή στα εκατομμύρια χιλιόμετρα που απέχει ο Άρης; 

Τα προβλήματα δεν πρόκειται να εκλείψουν ποτέ. Τίποτα δεν είναι τέλειο. Το ζήτημα είναι να έχεις αρκετό redundancy ώστε να ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο.

Το πρόβλημα του Starliner είναι ότι φτιάχτηκε από την Boeing με ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που ήταν συνηθισμένη και έκανε μια φτηνιάρικη προχειροδουλειά. Ο λόγος που έκανε προσφορά για τόσα λίγα χρήματα (έστω και αν ήταν ~2πλασια της Spacex) ήταν γιατί προσπαθούσε να χτυπήσει την Spacex και να την βγάλει εκτός αγοράς. Πίστευε ότι η Spacex δεν είχε την ικανότητα να το φτιάξει και ότι θα ξέμεινε από χρήματα (και φρόντισαν να το επισπεύσουν με τον πόλεμο προπαγάνδας και με τους λομπίστες που έπεισαν το Αμ.Κογκρέσο να κόψει 50% της χρηματοδότησης για τα πρώτα 4 χρόνια) και μετά θα μπορούσαν αυτοί εκβιάσουν την NASA και να ζητήσουν πολλαπλάσια χρήματα. Αλλά η Spacex παρά τον πόλεμο τα κατάφερε και έφτιαξε ένα άριστο διαστημόπλοιο.

  • Like 9
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, patentas11 είπε

Και αυτοί τώρα πήγανε μέχρι την σελήνη, προσσεληνώθηκαν, έκαναν βόλτες και βγάλανε φωτογραφίες... το απογείωσαν και επέστρεψαν στη γη. Τώρα περισσότερα απο 50 χρόνια μετά δεν μπορούνε να κάνουν ούτε τα μισά;; Καλά...

Τότε ήταν ποιο εύκολο γιατί γινόταν στα πλατό του Hollywood (η προσσελήνωση και ο περίπατος με το συμβολικό στήσιμο σημαίας) σε μια προσπάθεια από την μια να εξαντλήσουν οικονομικά την Σοβιετική Ένωση στην κούρσα του διαστήματος η όπως έλεγαν τότε Star War, και από την άλλη να σώσουν το γόητρο τους γιατί οι Σοβιετικοί ήταν πολύ ποιο μπροστά, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή που μπήκε σε τροχιά του Βοστοκ-1 το 1961 με τον Γιούρι Γκαγκάριν και τον πρώτο περίπατο στο φεγγάρι με το Βοσχάντ-2 το 1970 με τον Κοσμονάυτη Πάβελ Μπελυάγιεφ

Οι Σοβιετικοί όντος στην προσπάθεια τους αυτή είχαν πολλές απώλειες έμψυχες και υλικές, αλλά έφυγαν ποιο μπροστά σε αυτήν την κούρσα, πράγμα που εμείς οι δυτικοί δεν το μαθαίναμε, η οικονομική ζημιά ήταν καταλυτική στην κατάρρευση της τότε ΕΣΣΔ.

Τώρα θα πει κάποιος τι έγινε τώρα και φαγώθηκαν πάλι όλοι ??? Τώρα ο ανταγωνισμός είναι αληθινός με Ινδία Κίνα Ιαπωνία και πολλούς άλλους υποψήφιους που θέλουν βάση εκεί και εφαλτήριο για ποιο μακρυά όπως τον Άρη,

  • Like 1
  • Sad 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, Billi the Kid είπε

Τότε ήταν ποιο εύκολο γιατί γινόταν στα πλατό του Hollywood (η προσσελήνωση και ο περίπατος με το συμβολικό στήσιμο σημαίας) σε μια προσπάθεια από την μια να εξαντλήσουν οικονομικά την Σοβιετική Ένωση στην κούρσα του διαστήματος η όπως έλεγαν τότε Star War, και από την άλλη να σώσουν το γόητρο τους γιατί οι Σοβιετικοί ήταν πολύ ποιο μπροστά, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή που μπήκε σε τροχιά του Βοστοκ-1 το 1961 με τον Γιούρι Γκαγκάριν και τον πρώτο περίπατο στο φεγγάρι με το Βοσχάντ-2 το 1970 με τον Κοσμονάυτη Πάβελ Μπελυάγιεφ

Οι Σοβιετικοί όντος στην προσπάθεια τους αυτή είχαν πολλές απώλειες έμψυχες και υλικές, αλλά έφυγαν ποιο μπροστά σε αυτήν την κούρσα, πράγμα που εμείς οι δυτικοί δεν το μαθαίναμε, η οικονομική ζημιά ήταν καταλυτική στην κατάρρευση της τότε ΕΣΣΔ.

Τώρα θα πει κάποιος τι έγινε τώρα και φαγώθηκαν πάλι όλοι ??? Τώρα ο ανταγωνισμός είναι αληθινός με Ινδία Κίνα Ιαπωνία και πολλούς άλλους υποψήφιους που θέλουν βάση εκεί και εφαλτήριο για ποιο μακρυά όπως τον Άρη,

Όλα αυτά έγιναν στο δικό μας σύμπαν ή σε κάποιο παράλληλο αλα Rick and Morty?

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, adastra είπε

Όλα αυτά έγιναν στο δικό μας σύμπαν ή σε κάποιο παράλληλο αλα Rick and Morty?

Ασε τις ειρωνείες και κανε έρευνα, εκτός από τους Σοβιετικούς και οι ίδιοι οι Αμερικανοί ερευνητές αμφισβητούσαν την γνησιότητα των λήψεων που έδωσε η NASA, έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα, πρόσφατα ο Πούτιν δημόσια είπε σε ερώτηση για το διάστημα και το ΝΑΤΟ ότι δεν θα ξαναπαρασυρθούν στην παγίδα όπως είχε γίνει με την κούρσα του διαστήματος.

  • Like 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Billi the Kid είπε

Ασε τις ειρωνείες και κανε έρευνα, εκτός από τους Σοβιετικούς και οι ίδιοι οι Αμερικανοί ερευνητές αμφισβητούσαν την γνησιότητα των λήψεων που έδωσε η NASA, έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα, πρόσφατα ο Πούτιν δημόσια είπε σε ερώτηση για το διάστημα και το ΝΑΤΟ ότι δεν θα ξαναπαρασυρθούν στην παγίδα όπως είχε γίνει με την κούρσα του διαστήματος.

Φίλε μου ο κόσμος έχει μεγάλη άγνοια. Δεν μπορώ να πω ότι έχω όλη την εικόνα βέβαια αλλα οποίος ψάξει καλά θα καταλάβει. Εδώ ρε ο κόσμος έχει άγνοια με αυτά που γίνονται στην Ουκρανία… Πάμε για γππ και μερικοί γελάνε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σας, επειδή έχει γινεί χιλιάδες φορές αυτή η συζήτηση αν πήγαν ή όχι στο φεγγάρι εγώ θα ρωτήσω τα εξής:

  • Γιατί οι Αμερικανοί αφού υποτίθεται ότι το κινηματογράφησαν έκαναν 6 διαφορετικές αποστολές (κανονικά ήταν να γίνουν 9);
  • Γιατί να απασχολήσουν 400.000 εργάτες και να πετάξουν 280 δις;(Πηγή)
  • Αφού ήταν όλα ψεύτικα ποιος ο λόγος να φτιαχτεί ο Saturn; 
  • Επίσης ο Amstrong, Buzz, και Collins ήταν εφεδρικό πλήρωμα για ψάξτε τι έγινε στο Apollo 1...πέθανε κόσμος αυτό έγινε ποιος ο λόγος να γινόταν να πεθάνουν αν ήταν σε στούντιο στο Hollywood;  
  • Apollo 8 που ήταν πριν το 11 γιατί έκαναν προσομοίωση και απλά δεν πήγαιναν απλώς για την 11;

Οσο για το Σοβιετικό πρόγραμμα εγώ θα πω ένα μπράβο στους Σοβιετικούς και μόνο που τα κατάφεραν αφού αν το σκεφτεί κάποιος ότι είχαν 27 εκατομμύρια νεκρούς και κατεστραμμένες υποδομές αλλά κατάφεραν 12 χρονιά μετά να στείλουν τον πρώτο δορυφόρο στο διάστημα(Sputnik 1) τέλος πάντων εδώ έχω ένα βίντεο σχετικά με το πως ήταν πραγματικά το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς στο διάβολο αυτή η Boeing κατάντησε έτσι; Έγινε χτες; Έγινε πριν 30 χρόνια και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα; Μήπως είναι απλά ο νεοκαπιταλισμός που δεν δίνει δεκάρα για τίποτα άλλο εκτός από τα bonus των executives?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Billi the Kid είπε

Ασε τις ειρωνείες και κανε έρευνα, εκτός από τους Σοβιετικούς και οι ίδιοι οι Αμερικανοί ερευνητές αμφισβητούσαν την γνησιότητα των λήψεων που έδωσε η NASA, έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα, πρόσφατα ο Πούτιν δημόσια είπε σε ερώτηση για το διάστημα και το ΝΑΤΟ ότι δεν θα ξαναπαρασυρθούν στην παγίδα όπως είχε γίνει με την κούρσα του διαστήματος.

Ρε αδελφέ υποστηρίζεις θεωρίες συνομωσίας και ζητάς από τους άλλους να κάνουν έρευνα ;

Το βάρος της απόδειξης πέφτει σε εσένα και όχι σε αυτόν.

Εσυ που τις υποστηρίζεις φέρε επιστημονικές αποδείξεις και δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σου. Γιατί να χάσει το χρόνο του ; 

Επεξ/σία από Dimitris_1981
  • Like 4
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...